Politiikka

Merkelin luottomies ilmoittautui ensimmäisenä komission puheenjohtajakisaan – Stubbin päätöstä odotellaan yhä

Saksalaispolitiikko Manfred Weber kertoo pyrkivänsä ensi kevään eurovaaleissa keskusta-oikeistolaisen EPP-puolueen kärkiehdokkaaksi ja sitä kautta komission puheenjohtajaksi. Weber on ensimmäinen henkilö, joka avoimesti kertoo tavoittelevansa EU:n vaikutusvaltaisinta tehtävää.

Täysin yllätyksenä ilmoitus ei tule. Saksalaismediat ovat kertoneet, että Saksan liittokansleri Angela Merkel pyrkii saamaan seuraavan komission johtoon saksalaisen, ja Weber on hänen suosikkinsa tehtävään. 46-vuotias Weber kuuluu Merkelin CDU-puolueen baijerilaiseen sisarpuolueeseen CSU:hun.

Tällä hetkellä Weber toimii europarlamentin suurimman poliittisen ryhmän EPP:n puheenjohtaja ja on sitä kautta parlamentin vaikutusvaltaisimpia poliitikkoja.

Hän kertoi ehdokkuudestaan keskiviikkona sosiaalisessa mediassa.

”Eurooppa on käännekohdassa. Vuoden 2019 eurovaalit ratkaisevat Euroopan tulevaisuuden. Nyt on kyse Euroopan itsetietoisuudesta ja arvojemme puolustamisesta, sillä meitä haastetaan niin sisältä kuin ulkoakin. On kyse eurooppalaisen elämäntavan kohtalosta”, Weber maalaa vaalien asetelmia.
Euroopan komission puheenjohtaja vaihtuu ensi keväänä, sillä nykyinen puheenjohtaja Jean-Claude Juncker on kertonut jättävänsä tehtävän.

Myös Alexander Stubb on ollut esillä Junckerin seuraajaspekulaatioissa. Stubb on kertonut tekevänsä päätöksen kisaan lähdöstä elokuun jälkeen. Keskiviikkona Stubb toivotti sosiaalisen median kautta Weberille onnea kisaan.

”Tulimme Euroopan parlamenttiin samaan aikaan vuonna 2004. Manfred on erinomainen ehdokas, ja toivon hänelle onnea”, Stubb kirjoittaa.
EPP-puolue valitsee kärkiehdokkaan kokouksessaan Helsingissä 8. marraskuuta.

Fakta

Näin komission puheenjohtaja valitaan


 Vuoden 2014 eurovaalien yhteydessä otettiin käyttöön menettely, jossa jokainen europarlamentin poliittinen ryhmä asettaa eurovaaleihin kärkiehdokkaan (Spitzenkandidaten). Komission puheenjohtajaksi nousee vaalien jälkeen suurimman poliittisen ryhmän kärkiehdokas.

 Todennäköisesti kärkiehdokasmenettely on käytössä myös ensi keväänä. Europarlamentti linjasi helmikuussa, että se kieltäytyy hyväksymästä komission puheenjohtajaksi henkilöä, joka ei ole ollut puolueensa kärkiehdokas.

 Poliittiset ryhmät valitsevat kärkiehdokkaansa syksyn mittaan. Parlamentin suurin ryhmä EPP valitsee kärkiehdokkaan kokouksessaan Helsingissä marraskuussa.

 Kärkiehdokasmenettelyn tavoitteena on vahvistaa äänestäjien valtaa komission johtoon. Aiemmin komission puheenjohtaja on valittu EU-maiden päämiesten kesken.

 Kampanjoinnin aikaan kunkin puolueen kärkiehdokkaat kiertävät Eurooppaa ja osallistuvat yhteisiin televisiodebatteihin.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Eurovaalit 2019
 • Euroopan komissio

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Hyvää parisuhdetta ei ratkaise seksi, raha tai lastenkasvatus, vaan nämä kaksi syvempää ulottuvuutta

  2. 2

   Ylivelkaisen vanhemman kuolema sekoitti elämäni ja ajoi minut työttömäksi

  3. 3

   Amerikkalais­nuoret imevät nyt myrkkyä muisti­tikusta – Sähkö­tupakka Juulista tuli trendi­pahe, jota myyjä pitää petollisena: ”Se pilaa kaiken”

   Tilaajille
  4. 4

   Kun kirjailijasta tehtiin ennustaja: Ilkka Remes kirjoitti Turun saariston ratsiasta jo vuosia sitten, ja se tuskin oli vahinko

  5. 5

   Kiira Korven tilitys entisistä valmentajistaan on karua luettavaa: ”Jälkeenpäin on ollut pysäyttävää tajuta, kuinka pahoin voin”

  6. 6

   Taksikuski tuijotti vaihdekeppiä, ajoi madellen ja vaati maksua käteisellä Helsingin keskustassa – Teippihuijaus paljastui, kun Inari Suomela valitti sekavasta kyydistä taksiyhtiöön

  7. 7

   Ajatus­hautomo Libera yrittää kaataa ay-liikkeelle pyhän asian: ”Yleis­sitovuus aiheuttaa monen­laista haittaa Suomen taloudelle”

  8. 8

   Ensimmäiset puoli vuotta Elina Ukkola vietti lattialla – Tällaista on arki, kun pienten kaksosten vanhemmille syntyy toiset kaksoset

   Tilaajille
  9. 9

   Maailman majakka himmeni – Onko YK:lla tulevaisuutta Trumpin jälkeen?

  10. 10

   Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

  2. 2

   Taksikuski tuijotti vaihdekeppiä, ajoi madellen ja vaati maksua käteisellä Helsingin keskustassa – Teippihuijaus paljastui, kun Inari Suomela valitti sekavasta kyydistä taksiyhtiöön

  3. 3

   Friteerattuun kanaan erikoistunut pikaruokaketju Kentucky Fried Chicken tulee Suomeen

  4. 4

   OP aloittaa kuuttatuhatta työntekijää koskevat yt-neuvottelut – Tarkoitus ei ole päästä säästöihin irtisanomisilla, vakuuttaa pääjohtaja Ritakallio

  5. 5

   Harvinainen geneettinen ”lottovoitto” venytti Shawn Bradleyn 229-senttiseksi – sen pidemmäksi ei terve ihminen juuri kasva

  6. 6

   Isä jää varjoon, kun lapsi valitsee äidin – Suosikki­asetelmalle on luonnolliset syynsä, ja näin se puretaan

   Tilaajille
  7. 7

   Työttömät kantavat metsässä puita ilman palkkaa, mutta onko siitä ihmelääkkeeksi Suomen ongelmiin? ”Hyödyllisiä töitä, joita kukaan ei muuten tekisi”

   Tilaajille
  8. 8

   Kyllä, Lily Allen tilasi naisprostituoidun ja harrasti seksiä Liam Gallagherin kanssa – mutta hänen muistelmissaan on kyse paljon isommista asioista

  9. 9

   Häräntappoaseen kirjoitti 17-vuotias tyttö – sellaista ei tänä päivänä nähtäisi, eikä nähdä

  10. 10

   Vaihtokuvat näyttävät, kuinka venäläisen liikemiehen ja Airiston Helmen hankkimat alueet ovat muuttuneet vuosien saatossa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  2. 2

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  3. 3

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  4. 4

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  5. 5

   Sotilaslähde HS:lle: Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailussa – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  6. 6

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  7. 7

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  8. 8

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  9. 9

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  10. 10

   ”Hän ei lopeta koskaan” – Tällainen mies on rahalla, viinalla ja nuuskalla lapsia Helsingin keskustassa houkutellut sarjahyväksikäyttäjä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää