Politiikka

Selvitys: Kilpailukieltoja liitetään työsopimuksiin jo niin paljon, että työvoiman liikkuvuus kärsii – ”Lainsäätäjän pitäisi havahtua”

Professori: ”Nykykäytäntö heikentää työvoiman liikkuvuutta sekä kilpailua työmarkkinoilla ja hyödykemarkkinoilla.” Työministeri lupaa asettaa pian työryhmän pohtimaan lainsäädännön kiristämistä.

Työntekijöiden kilpailukiellot yrityksissä ovat yleistyneet ja niitä tehdään kevein perustein, mikä heikentää kilpailua, käy ilmi Aalto-yliopiston tuoreesta tutkimuksesta.

Aalto-yliopiston taloustieteen työryhmä tutki professori Matti Liskin johdolla, millaisia vaikutuksia kilpailukieltojen lisääntymisellä on yrityksiin, työntekijöihin sekä työmarkkinoihin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Selvityksen tilasi korkeakoulutettujen keskusjärjestön Akava.

”Selvityksemme osoittaa, että kilpailukieltosopimuksia tehdään paljon ja varsin kevein perustein. Lainsäätäjän pitäisi havahtua, sillä nykykäytäntö heikentää työvoiman liikkuvuutta ja sitä kautta kilpailua niin työmarkkinoilla kuin hyödykemarkkinoillakin”, sanoo professori Liski.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Näyttää siltä, että usein kilpailukieltosopimuksia tehdään automaattisesti ilman työsopimuslain edellyttämiä erityisen painavia syitä”, Liski sanoo.

Liskin mukaan tarvitaan joko lisää viranomaisvalvontaa tai nykyistä lainsäädäntöä tulee muuttaa.

Työministeri Jari Lindström (sin) toisti Akavan tilaisuudessa aiemman kantansa, jonka mukaan hän kannattaa lainsäädännön kiristämistä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Lindström aikoo myös asettaa työryhmän valmistelemaan pykälien kiristämistä ihan lähiaikoina.

Kesällä myös varatuomari Jukka Ahtela selvitti työ- ja elinkeinoministeriölle salassapito- ja kilpailukieltosopimuksia. Ahtelakin päätyi ehdottamaan, että kilpailukieltolainsäädäntöämme olisi aika päivittää niin, että sopimusten perusteita tiukennetaan.

Mutta kuinka paljon kilpailukieltosopimukset ovat yleistyneet? Se ei suoraan selviä Aalto-yliopiston selvityksestä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Tämä nyt oli lähinnä periaatteellinen tarkastelu, ja seuraava vaihe tulisi tehdä perusteellisemmin eli myös empiirisesti. Arviot sopimusten lisääntymisestä perustuvat kansainväliseen aineistoon ja Akavan aiempiin kyselyihin”, Liski tarkentaa.

Akava teki selvitti viime vuonna kilpailukieltosopimusten käytön yleistymistä. Kyselyn mukaan jo lähes puolessa eli 45 prosentissa työsopimuksista on kilpailukieltoa tarkoittava ehto. Kysely koski yrityksiä, joissa työskentelee akavalaisia.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Näyttää siltä, että uusiin työsopimuksiin liitetään nykyään kilpailukielto liian rutiininomaisesti ja ilman painavia syitä. Kilpailukieltojen määrän palauttaminen tarkoituksenmukaiselle tasolle edellyttää kilpailukieltojen viranomaisvalvontaa tai lainsäädännöllisiä rajoituksia”, sanoo myös Akavan pääekonomisti Pasi Sorjonen järjestön tiedotteessa.

”Kilpailukieltojen haitat on nyt selvitetty. Laajasti käytetyistä kilpailukielloista on luovuttava tai niiden käyttöä on selvästi rajoitettava. Lainsäädäntöä on muutettava pikaisesti”, vaatii Akavan vastaava lakimies Vesa Vuorenkoski.

Aalto-yliopiston selvityksessä kilpailukieltoja ja niiden hyötyjä ja haittoja tarkastellaan muun muassa näin:

Työsuhteen aikana työntekijä on työsopimuslain mukaan velvollinen pidättymään työnantajan kanssa kilpailevasta toiminnasta. Rajoitus lakkaa normaalisti samalla kun työsuhde päättyy.

Erityisen painavasta syystä työntekijä ja työnantaja voivat kuitenkin tehdä kilpailukieltosopimuksen, jonka mukaan työntekijä ei saa harjoittaa kilpailevaa toimintaa omaan tai toisen lukuun työsuhteen päättymisen jälkeen.

Kilpailukielto voidaan sopia enintään kuudeksi kuukaudeksi, ellei työntekijä saa kohtuullista korvausta kilpailukieltosopimuksen aiheuttamasta sidonnaisuudesta.

Jos työnantaja maksaa tällaisen korvauksen, kilpailukiellosta voidaan sopia enintään vuodeksi.

Kilpailukieltoa rikkova työntekijä on puolestaan velvollinen korvaamaan työnantajalle aiheutuvan vahingon.

Lisäksi osapuolet voivat ottaa kilpailukieltolausekkeeseen määräyksen sopimussakosta, jonka työntekijä on vahingonkorvauksen sijasta velvollinen maksamaan työnantajalle.

Sopimussakko ei saa ylittää työsuhteen päättymistä edeltäneen kuuden kuukauden palkkaa.

Työnantajan näkökulmasta kilpailukieltosopimus on omiaan lisäämään yrityksen kannusteita investoida kilpailukiellon kohteena olevaan työntekijään.

Työntekijän näkökulmasta kilpailukieltosopimuksen solmiminen voi olla mielekästä, jos hän saa sitoutumisesta työnantajaan korvauksen, kuten korkeamman palkan tai muun edun.

Kokonaishyvinvoinnin kannalta ei ole hyvä, jos kilpailukieltosopimus nostaa työntekijän kynnystä vaihtaa työpaikkaa, jolloin työntekijät eivät siirry yhtä kitkattomasti kokonaisuuden kannalta tehokkaimman työnantajan palvelukseen kuin tilanteessa, jossa kilpailukieltosopimusta ei olisi.

Hyödykemarkkinoiden kilpailua kilpailukieltosopimus heikentää vaikeuttamalla tehokkaamman yrityksen rekrytointeja toimialan sisältä.

Kilpailukieltosopimus vaikeuttaa myös uusien yritysten markkinoille tuloa, mistä myös aiheutuu kokonaishyvinvoinnin tappiota.

Kilpailunäkökulmasta sopimuksesta kärsivät työmarkkinoilla muut työntekijät ja yritykset sekä hyödykemarkkinoilla kuluttajat.

Kilpailuhaitat voivat perustella kilpailukieltosopimuksen korvaamisen kilpailua vähemmän rajoittavalla sopimuksella. Vaihtoehtoja ovat esimerkiksi salassapitosopimus, työntekijän koulutuskustannusten takaisinmaksuvelvoite ja asiakkaiden houkuttelun kieltävä sopimus.

Kilpailukieltosopimuksen periaatteellinen punninta on tehtävä tapauskohtaisesti.

Hyötyjen ja haittojen punninta on vaikeaa, muttei mahdotonta. Punninta on jo johtanut kilpailuviranomaisten linjauksiin yritysten välisistä sopimuksista.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Työelämä
 • Yritykset
 • Kilpailukieltosopimus
 • Akava
 • Marjukka Liiten

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Miksi autojen keskipaikan kohdalla on möykky, joka tekee keskipaikka­matkustuksen epämukavaksi?

  2. 2

   Alvar Aallon suunnittelema sellutehdas oli tuomittu tuhoon, mutta sitten pääjohtaja lausui yllättävät sanat – Pelastus löytyi puun ihmeaineesta, joka saattaa pian tuottaa enemmän kuin sellu  

  3. 3

   Homous on vika, jonka Jumala korjaa, ajatteli Patrick Tiainen – Hän nousi karismaattisen seurakunnan johtoon, solmi kulissiavioliiton ja ymmärsi lopulta rimpuilunsa turhaksi

   Tilaajille
  4. 4

   Sdp ottaa kaulaa kokoomukseen, vihreiden lasku pysähtyi – Häämöttääkö ensi keväänä punavihreän blokin ”sisällissota”?

  5. 5

   ”Dinnerille öbaut kasilta?” – Anglismien tunkeutumista suomen kieleen ei voi estää, mutta ne ylittävät monen ärsytyskynnyksen, selviää HS:n kyselystä

  6. 6

   Suomi päättää uudesta vastatykistötutkasta vuodenvaihteessa – Ukrainan sodan opit nopeasti käyttöön

  7. 7

   Miksi äidit nukahtavat aina kesken elokuvan?

  8. 8

   Katja Korhonen huokaisi helpotuksesta, kun keskosena syntynyt poika parkaisi ensi-itkunsa – ”Sitten hoitaja tuli ja nappasi vauvan”

   Tilaajille
  9. 9

   Miksi mies tarvitsee enemmän rahaa kuin nainen? Tutkijat laskivat tarkasti, mikä rahamäärä riittää erilaisille ihmisille säälliseen elämään

  10. 10

   Kambodžan ”kuoleman kenttien” kahdelle johtajalle elinkautiset – ensimmäiset kansanmurha­tuomiot hirmuteoista, joissa kuoli 1,7 miljoonaa ihmistä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies hyppäsi Pitkältäsillalta ja kuoli – ”Oli ilmeisesti halunnut näyttää, että pystyy uimaan kylmässä vedessä”

  2. 2

   Kun nuoret äidit haksahtavat ravitsemusgurujen hölynpölyyn, kärsijöitä ovat lapset – Näin sanoo ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen ja oikoo verkon vallanneita harhaluuloja yksi kerrallaan

   Tilaajille
  3. 3

   Katso tästä taulukosta, tulisitko toimeen kohtuullisena pidetyillä menoilla – Tutkijat määrittelivät, mitä Suomessa tarvitaan säälliseen elämään

  4. 4

   Raiskauksen määritelmää muuttava kansalaisaloite etenee eduskuntaan – Näin aloite määrittelee rangaistavat sukupuoliyhteydet

  5. 5

   Viranomainen tarkasti Meilahden sairaalan: leikkausosastolla raadetaan niin äärirajoilla, että siitä aiheutuu vaaraa

  6. 6

   Marco Bjurström vaikenee tanssikoulunsa hyväksikäyttö­epäilyistä – Alan veteraani Anitra Ahtola tuomitsee tapauksen: ”En hyväksyisi omassa koulussani”

  7. 7

   Haimasyöpään kuolee Suomessa yhä useampi – kun oireita ilmenee, sairaus on yleensä edennyt liian pitkälle

  8. 8

   Pattitilanne taloyhtiössä: Naapuri seisottaa isoa autoa ikkunan edessä, valittaja sai kuulla häiritsevänsä asumismukavuutta

  9. 9

   Norjalaisfregatti voi vaipua vieläkin syvemmälle, nostotyö vie viikkoja – Naisupseereja ryöpytetään vaikka ei tiedetä, olivatko he edes laivalla

  10. 10

   Floridan tiukoissa vaaleissa ajauduttiin 8,3 miljoonan äänen käsilaskentaan ja oikeuden­käynteihin – ”Olemme tehneet itsemme naurun­alaisiksi koko maailman edessä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Siivooja Aino-Maija Leinonen näki keskiluokkaiset kodit ja päätti elää toisin – ”Kaikkien lempiväri on valkoinen ja kaikilla on samat esineet”

   Tilaajille
  2. 2

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  3. 3

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  4. 4

   Suorakulmaisen jäävuoren mysteeri selvisi Etelämantereella

  5. 5

   Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

  6. 6

   Syvällä Lapin erämaassa kulkee natsi-Saksan viimeinen puolustuslinja, ja nyt sieltä löytyi salaperäinen vankileiri

   Tilaajille
  7. 7

   Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

  8. 8

   Helsingissä kuultiin ”Islannin ihmeestä”: Nuorten juominen, tupakointi ja huumeiden­käyttö laskivat dramaattisesti, koska vanhempien asenteet ja käytös muuttuivat

  9. 9

   ”Täällä tulee törmäys sitten” – 130-metrinen norjalainen sotalaiva törmäsi säiliöalukseen monista varoituksista huolimatta, käy ilmi lauantaina julkaistulta äänitteeltä

  10. 10

   Mies loi ”bändilleen” tyhjästä fani­kunnan, levy-yhtiön sekä uutis­sivuston ja buukkasi niiden avulla kiertueen ilman yleisöä – nyt hän selittää tekoaan Twitterissä

  11. Näytä lisää