Politiikka

Selvitys: Kilpailukieltoja liitetään työsopimuksiin jo niin paljon, että työvoiman liikkuvuus kärsii – ”Lainsäätäjän pitäisi havahtua”

Professori: ”Nykykäytäntö heikentää työvoiman liikkuvuutta sekä kilpailua työmarkkinoilla ja hyödykemarkkinoilla.” Työministeri lupaa asettaa pian työryhmän pohtimaan lainsäädännön kiristämistä.

Työntekijöiden kilpailukiellot yrityksissä ovat yleistyneet ja niitä tehdään kevein perustein, mikä heikentää kilpailua, käy ilmi Aalto-yliopiston tuoreesta tutkimuksesta.

Aalto-yliopiston taloustieteen työryhmä tutki professori Matti Liskin johdolla, millaisia vaikutuksia kilpailukieltojen lisääntymisellä on yrityksiin, työntekijöihin sekä työmarkkinoihin.

Selvityksen tilasi korkeakoulutettujen keskusjärjestön Akava.

”Selvityksemme osoittaa, että kilpailukieltosopimuksia tehdään paljon ja varsin kevein perustein. Lainsäätäjän pitäisi havahtua, sillä nykykäytäntö heikentää työvoiman liikkuvuutta ja sitä kautta kilpailua niin työmarkkinoilla kuin hyödykemarkkinoillakin”, sanoo professori Liski.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Näyttää siltä, että usein kilpailukieltosopimuksia tehdään automaattisesti ilman työsopimuslain edellyttämiä erityisen painavia syitä”, Liski sanoo.

Liskin mukaan tarvitaan joko lisää viranomaisvalvontaa tai nykyistä lainsäädäntöä tulee muuttaa.

Työministeri Jari Lindström (sin) toisti Akavan tilaisuudessa aiemman kantansa, jonka mukaan hän kannattaa lainsäädännön kiristämistä.

Lindström aikoo myös asettaa työryhmän valmistelemaan pykälien kiristämistä ihan lähiaikoina.

Kesällä myös varatuomari Jukka Ahtela selvitti työ- ja elinkeinoministeriölle salassapito- ja kilpailukieltosopimuksia. Ahtelakin päätyi ehdottamaan, että kilpailukieltolainsäädäntöämme olisi aika päivittää niin, että sopimusten perusteita tiukennetaan.

Mutta kuinka paljon kilpailukieltosopimukset ovat yleistyneet? Se ei suoraan selviä Aalto-yliopiston selvityksestä.

”Tämä nyt oli lähinnä periaatteellinen tarkastelu, ja seuraava vaihe tulisi tehdä perusteellisemmin eli myös empiirisesti. Arviot sopimusten lisääntymisestä perustuvat kansainväliseen aineistoon ja Akavan aiempiin kyselyihin”, Liski tarkentaa.

Akava teki selvitti viime vuonna kilpailukieltosopimusten käytön yleistymistä. Kyselyn mukaan jo lähes puolessa eli 45 prosentissa työsopimuksista on kilpailukieltoa tarkoittava ehto. Kysely koski yrityksiä, joissa työskentelee akavalaisia.

”Näyttää siltä, että uusiin työsopimuksiin liitetään nykyään kilpailukielto liian rutiininomaisesti ja ilman painavia syitä. Kilpailukieltojen määrän palauttaminen tarkoituksenmukaiselle tasolle edellyttää kilpailukieltojen viranomaisvalvontaa tai lainsäädännöllisiä rajoituksia”, sanoo myös Akavan pääekonomisti Pasi Sorjonen järjestön tiedotteessa.

”Kilpailukieltojen haitat on nyt selvitetty. Laajasti käytetyistä kilpailukielloista on luovuttava tai niiden käyttöä on selvästi rajoitettava. Lainsäädäntöä on muutettava pikaisesti”, vaatii Akavan vastaava lakimies Vesa Vuorenkoski.

Aalto-yliopiston selvityksessä kilpailukieltoja ja niiden hyötyjä ja haittoja tarkastellaan muun muassa näin:

Työsuhteen aikana työntekijä on työsopimuslain mukaan velvollinen pidättymään työnantajan kanssa kilpailevasta toiminnasta. Rajoitus lakkaa normaalisti samalla kun työsuhde päättyy.

Erityisen painavasta syystä työntekijä ja työnantaja voivat kuitenkin tehdä kilpailukieltosopimuksen, jonka mukaan työntekijä ei saa harjoittaa kilpailevaa toimintaa omaan tai toisen lukuun työsuhteen päättymisen jälkeen.

Kilpailukielto voidaan sopia enintään kuudeksi kuukaudeksi, ellei työntekijä saa kohtuullista korvausta kilpailukieltosopimuksen aiheuttamasta sidonnaisuudesta.

Jos työnantaja maksaa tällaisen korvauksen, kilpailukiellosta voidaan sopia enintään vuodeksi.

Kilpailukieltoa rikkova työntekijä on puolestaan velvollinen korvaamaan työnantajalle aiheutuvan vahingon.

Lisäksi osapuolet voivat ottaa kilpailukieltolausekkeeseen määräyksen sopimussakosta, jonka työntekijä on vahingonkorvauksen sijasta velvollinen maksamaan työnantajalle.

Sopimussakko ei saa ylittää työsuhteen päättymistä edeltäneen kuuden kuukauden palkkaa.

Työnantajan näkökulmasta kilpailukieltosopimus on omiaan lisäämään yrityksen kannusteita investoida kilpailukiellon kohteena olevaan työntekijään.

Työntekijän näkökulmasta kilpailukieltosopimuksen solmiminen voi olla mielekästä, jos hän saa sitoutumisesta työnantajaan korvauksen, kuten korkeamman palkan tai muun edun.

Kokonaishyvinvoinnin kannalta ei ole hyvä, jos kilpailukieltosopimus nostaa työntekijän kynnystä vaihtaa työpaikkaa, jolloin työntekijät eivät siirry yhtä kitkattomasti kokonaisuuden kannalta tehokkaimman työnantajan palvelukseen kuin tilanteessa, jossa kilpailukieltosopimusta ei olisi.

Hyödykemarkkinoiden kilpailua kilpailukieltosopimus heikentää vaikeuttamalla tehokkaamman yrityksen rekrytointeja toimialan sisältä.

Kilpailukieltosopimus vaikeuttaa myös uusien yritysten markkinoille tuloa, mistä myös aiheutuu kokonaishyvinvoinnin tappiota.

Kilpailunäkökulmasta sopimuksesta kärsivät työmarkkinoilla muut työntekijät ja yritykset sekä hyödykemarkkinoilla kuluttajat.

Kilpailuhaitat voivat perustella kilpailukieltosopimuksen korvaamisen kilpailua vähemmän rajoittavalla sopimuksella. Vaihtoehtoja ovat esimerkiksi salassapitosopimus, työntekijän koulutuskustannusten takaisinmaksuvelvoite ja asiakkaiden houkuttelun kieltävä sopimus.

Kilpailukieltosopimuksen periaatteellinen punninta on tehtävä tapauskohtaisesti.

Hyötyjen ja haittojen punninta on vaikeaa, muttei mahdotonta. Punninta on jo johtanut kilpailuviranomaisten linjauksiin yritysten välisistä sopimuksista.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Työelämä
 • Yritykset
 • Kilpailukieltosopimus
 • Akava
 • Marjukka Liiten

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Hyvää pari­suhdetta ei ratkaise seksi, raha tai lasten­kasvatus, vaan nämä kaksi syvempää ulottuvuutta

  2. 2

   Kaksi Husin erikoislääkäriä sai syytteet kuolemantuottamuksesta – syyte kuolemasta on lääkärien keskuudessa hyvin harvinainen

  3. 3

   Eero Kärtevä luki lääketieteen pääsykokeisiin aamuseitsemästä iltakymmeneen ja vei kirjat armeijavuonna mukanaan metsäänkin – Miltä tuntuu, kun joku huijaa pääsykokeessa?

  4. 4

   Ennennäkemätön huijaus­epäily Helsingin lääke­tieteellisen pääsy­kokeissa: Surkeasti vastanneen kokelaan papereihin ilmestyi mystisesti täydelliset vastaukset

  5. 5

   Amerikkalais­nuoret imevät nyt myrkkyä muisti­tikusta – Sähkö­tupakka Juulista tuli trendi­pahe, jota myyjä pitää petollisena: ”Se pilaa kaiken”

   Tilaajille
  6. 6

   Venetsia aikoo sakottaa alkoholi­juomia kantavia turisteja, vaikka pullot olisivat suljettuina kassissa

  7. 7

   Sipoo vaihtoi arvorakennuksen 10 000 euroon ja purettavaan hometaloon – ostajat laittoivat rakennuksen heti myyntiin 620 000 eurolla

  8. 8

   Venäjän Medvedev krp:n operaatiosta: Suomen sisäinen asia, Venäjä valmis auttamaan

  9. 9

   Näin lääketieteellisen pääsykoehuijaus toteutettiin – Huijarikaksikko peukaloi alkuperäistä valintakoepaperia, tässä ovat käytetyt mallivastaukset

  10. 10

   Yksi kuva kertoo, miten työttömien tukea korvataan palkattomalla työtoiminnalla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hyvää pari­suhdetta ei ratkaise seksi, raha tai lasten­kasvatus, vaan nämä kaksi syvempää ulottuvuutta

  2. 2

   Ennennäkemätön huijaus­epäily Helsingin lääke­tieteellisen pääsy­kokeissa: Surkeasti vastanneen kokelaan papereihin ilmestyi mystisesti täydelliset vastaukset

  3. 3

   Amerikkalais­nuoret imevät nyt myrkkyä muisti­tikusta – Sähkö­tupakka Juulista tuli trendi­pahe, jota myyjä pitää petollisena: ”Se pilaa kaiken”

   Tilaajille
  4. 4

   Suomalaista miesnäyttelijää syytetään raiskauksesta

  5. 5

   Taksikuski tuijotti vaihdekeppiä, ajoi madellen ja vaati maksua käteisellä Helsingin keskustassa – Teippihuijaus paljastui, kun Inari Suomela valitti sekavasta kyydistä taksiyhtiöön

  6. 6

   Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

  7. 7

   Ylivelkaisen vanhemman kuolema sekoitti elämäni ja ajoi minut työttömäksi

  8. 8

   Kiira Korven tilitys entisistä valmentajistaan on karua luettavaa: ”Jälkeenpäin on ollut pysäyttävää tajuta, kuinka pahoin voin”

  9. 9

   Friteerattuun kanaan erikoistunut pikaruokaketju Kentucky Fried Chicken tulee Suomeen

  10. 10

   ”Harva varmaan odottaa kuulevansa työhaastattelussa tappouhkauksen, epäsuorankaan” – Moni on törmännyt töitä hakiessaan outoihin kysymyksiin, tällaisia ne ovat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hyvää pari­suhdetta ei ratkaise seksi, raha tai lasten­kasvatus, vaan nämä kaksi syvempää ulottuvuutta

  2. 2

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  3. 3

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  4. 4

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  5. 5

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  6. 6

   Sotilaslähde HS:lle: Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailussa – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  7. 7

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  8. 8

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  9. 9

   Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

  10. 10

   ”Hän ei lopeta koskaan” – Tällainen mies on rahalla, viinalla ja nuuskalla lapsia Helsingin keskustassa houkutellut sarjahyväksikäyttäjä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Venäjän Medvedev krp:n operaatiosta: Suomen sisäinen asia, Venäjä valmis auttamaan
  3. Jo kolmas nainen syyttää tuomariehdokas Kavanauhg’ta seksuaalisesta ahdistelusta – sanoo tulleensa myös joukko­raiskatuksi juhlissa, joissa tämä oli läsnä
  4. Bisnestapahtuma Nordic Business Forum alkoi Helsingissä – HS seuraa suorassa lähetyksessä
  5. Suomalaiset saavat jälleen yhden amerikkalaisen pika­ruoka­brändin ihailtavakseen – Kauanko kiihtyvä pika­ruoka- ja kahvila­buumi voi vielä jatkua?
  6. Trump syytti YK:n turvaneuvostossa Kiinaa sekaantumisesta Yhdysvaltojen vaaleihin: ”He eivät halua, että minä voitan”
  7. Venetsia aikoo sakottaa alkoholi­juomia kantavia turisteja, vaikka pullot olisivat suljettuina kassissa
  8. Tunti sitten
  9. Lotta Lepistö ajaa sittenkin MM-maantiellä: päätti tukea nuorta ajajaa – ”Haluan olla hyvä esikuva”
  10. Kaksi Husin erikoislääkäriä sai syytteet kuolemantuottamuksesta – syyte kuolemasta on lääkärien keskuudessa hyvin harvinainen
  11. Yksi, kaksi, neljä, kuusi – Kun neli­lapsisen perheen toiset kaksoset syntyivät, Elina Ukkonen vietti seuraavat puoli vuotta lattialla Tilaajille
  12. Amerikkalais­nuoret imevät nyt myrkkyä muisti­tikusta – Sähkö­tupakka Juulista tuli trendi­pahe, jota myyjä pitää petollisena: ”Se pilaa kaiken” Tilaajille
  13. Näytä lisää