Politiikka

Syntyykö se sote? Hallitusta edustava Annika Saarikko ja opposition Krista Kiuru väittelivät uudistuksen ongelmista ja näkymistä

Perhe- ja peruspalveluministeri Saarikko (kesk) ja sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Kiuru (sd) ottivat yhteen Politiikan toimittajien yhdistyksen järjestämässä tapahtumassa.

Kuinka sote-uudistuksen käy syksyn aikana? Kuinka isoja muutoksia valinnanvapauslakiin vielä tarvitaan, jotta se täyttää perustuslain vaatimukset?

Näihin kysymyksiin perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk) ja eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Krista Kiuru (sd) ottivat kantaa, kun Politiikan toimittajien yhdistys järjesti soten pukareille väittelytilaisuuden.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

HS kokosi Saarikon ja Kiurun vastaukset keskustelun keskeisiin palasiin.

Missä uudistus liikkuu juuri nyt ja miksi sosiaali- ja terveyspalveluita pitää rakentaa uuteen muottiin?

Saarikon mukaan sote-uudistus tähtää siihen, että Suomi muuttuu ikääntyneemmäksi maaksi. Hänen mukaansa on selvää, että eduskunnan käsittelyssä oleva kymmenien lakien kokonaisuus ei ole täydellinen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Aikojen saatossa siihen tehdään muutoksia, mutta ajankohtaistilanne on, että eduskunnan päättäjiltä kysytään, onko meillä rohkeutta tehdä uudistukselle pohja.”

Kiurun mukaan sosiaali- ja terveysvaliokunta pyrkii käsittelemään uudistusta ”mahdollisimman huolellisesti mutta myös rivakasti”.

Sote-valiokunta käsittelee nyt uudistuksen ytimessä olevat kolme lakia: maakuntien perustamista ja sosiaali- ja terveydenhuollon rahoitusta koskevan lain, valinnanvapauslain ja palveluiden tuottamista koskevan lain. Näiden koko on yhteensä 1 500 sivua.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Mitkä ovat hallituksen ja johtavan oppositiopuolue Sdp:n näkemysten keskeiset erot?

Yhtä mieltä Kiuru ja Saarikko ovat siitä, että kunnat ovat liian pieniä yksiköitä toteuttamaan itse ikääntyvän Suomen terveydenhuoltopalvelut. Tästä on myös laaja poliittinen konsensus. Eri mieltä hallitus ja oppositio ovat siitä, millainen taho kuntien ja valtion väliin pitäisi rakentaa.

Sdp ei esimerkiksi haluaisi maakunnille yhtä laajaa roolia muun muassa työllisyyspalveluiden järjestämisessä kuin mitä esimerkiksi Saarikon edustama keskusta toivoo.

Toisaalta erityisesti kokoomuksen ajamaa valinnanvapausmallia Sdp vastustaa jyrkästi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Eduskunnassa ei näytä olevan laajasti, ainakaan oppositiossa, halua edistää niin sanottua markkinamalliosuutta eli sitä, että siirretään tietty osa palveluista yksityisen sektorin hoidettavaksi. Ongelma on se, että ministerin kuvaama maakuntataso ei koskaan tosiasiassa tee muuta kuin kriteerit sille, miten markkinat toimivat. Uudistuksessa markkinat asettuvat rengin sijasta isännän paikalle.”

Saarikon mukaan maakunnan asukkaalle olisi parempi, että esimerkiksi sosiaalipalvelut ja työllisyyspalvelut olisivat saman tahon vastuulla.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Sote-uudistuksen toteuttaminen ilman maakuntaa ei hänen mukaansa toimi.

”Täytyyhän sotelle tehdä uusi alusta, jolla toimia. On oikein, että sille tulee vaaleilla valitut päättäjät, joilla on johto asioista.”

Lisäksi Saarikon mukaan väite siitä, etteivät maakunnat tee mitään, ei pidä paikkaansa, koska esimerkiksi erikoissairaanhoito jää maakuntien toteutettavaksi.

Painostaako hallitus eduskuntaa aikataulujen suhteen?

Kiurun mukaan hallituksen tulisi pitää ”virkamiehet kurissa”, ettei ministeriö aseta ulkopuolisia aikatauluja eduskunnalle.

”Tämä uudistus pitää käsitellä huolellisesti ja sille pitää varata riittävä aika.”

Julkisuudessa on muun muassa käsitelty sosiaali- ja terveysministeriön virkamiesten luonnostelemia aikatauluja lakien käsittelylle.

Esimerkiksi sosiaali- ja terveysvaliokunnan mietintöluonnoksen olisi määrä saapua perustuslakivaliokunnan käsittelyyn syyskuun 28. päivänä. Perustuslakivaliokunnan lausunnon puolestaan kaavaillaan olevan valmis 26. lokakuuta, ja sote-lait olisivat lopulta voimassa joulukuun 10. päivänä. Näistä ministeriön virkamiesten asettamista aikataulukaavailuista eduskunnalle syntyy todennäköisesti väittelyä.

Saarikko vastasi Kiurulle kysymällä, eikö valiokunta ole saanut aikaa tehdä huolellista työtä.

”Rohkenen puolustaa hallituksen toimintaa siinä, että totta kai hallituksella on oikeus asettaa jokin aikatauluikkuna. Minusta me olemme sen velkaa niille ihmisille, jotka tätä uudistusta maakunnissa toteuttavat. Aikatauluolettama, jota nimitetään runnomiseksi, on suunnitelmallisuutta sen suhteen, koska tämä kansalaisten näkökulmasta alkaa.”

Syntyykö sote-uudistuksessa aito valinnanvapaus?

Tilaisuudessa Kiuru kritisoi valinnanvapauslakiesitystä siitä, että se synnyttää valinnanvapauden yrityksille, ei asiakkaille.

Vaikka ihminen voi itse valita niin sanotun sote-keskuksen, Kiurun mukaan suuri ongelma on siinä, ottaako jokin sosiaali- ja terveyspalveluyritys asiakkaan hoidettavaksi vai ei.

”Se olisi todellista valinnanvapautta, kun voisit mennä johonkin, että saisit subjektiivisen mahdollisuuden siihen, että tulet hoidettavaksi. Sitä esitys ei tarjoa.”

Hallituksen mallissa Kiurun mukaan peruspalveluiden tuottajiksi tulee iso joukko erilaisia toimijoita, mikä aiheuttaa palveluiden pirstoutumista.

”Sairasvakuutuskorvauksista on Suomessa maksettu 80 prosenttia niille, jotka ovat menneet erikoislääkärille, ei lääkärille. Ei riitä, että pääsee kerran lääkärille, vaan pitäisi tulla myös hoidetuksi. Se olisi sitä valinnanvapautta, mitä varmasti yhteiskunnassa kaivataan. Siihen tämä malli ei tuo ratkaisua”, Kiuru sanoi.

Saarikon mukaan kansalaisella pitää olla mahdollisuus valita palvelun saanti sote-palveluiden tuottajalta.

Sen sijaan täysin mitä tahansa terveyspalvelua keneltä tahansa ei voi yhteiskunnan rahoilla käydä uudistuksen jälkeenkään hakemassa.

”On asioita, joissa on automaattisesti maakunnan oma tuotanto, jossa ei ole vapautta valita, missä se toteutuu.”

Valinnanvapauden piirin ulkopuolella on muun muassa suuri osa erikoissairaanhoidosta. Saarikko puolusti näkökantaansa, jonka mukaan kansalainen pääsee valitsemaan aidosti palveluntuottajien kirjosta uudistuksen jälkeen.

”Ne palveluntuottajat, jotka maakunta on hyväksynyt, niiden joukosta kansalainen voi valita.”

Voiko sote-keskus valikoida jatkossa esimerkiksi vain niitä, jotka ovat työterveyshuollon piirissä?

Ei, sanoivat sekä Saarikko että Kiuru.

”Jatkossa sote-keskus ei voi valita asiakkaitaan”, Saarikko sanoi.

Kiuru on samaa mieltä, mutta lakitekstiä asiasta viilataan parhaillaan.

”Me käymme keskusteluita, millä sanamuodoilla tämä tehdään todella mahdolliseksi, että sote-keskus ei voi valita asiakkaitaan. Tällä hetkellä asia on valiokunnassa tarkastelussa.”

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Isä ei ollutkaan isä – Leena osallistui sukututkimukseen, mutta kun dna-testin tulos selvisi, eletty elämä osoittautui valheeksi

  2. 2

   Pohdin päivittäin, minkä hintaiseksi avopuolisoni elättäminen lopulta tulee

  3. 3

   Saudi-Arabia tappoi toimittaja Jamal Khashoggin, paloitteli ruumiin ja liuotti sen hapolla viemäriin – Näin kerrotaan, mutta kaikki ei täsmää, sanoo sotarikostutkija Helena Ranta

   Tilaajille
  4. 4

   Euroopassa raivoaa sota, jonka keskellä ihmiset käyvät oopperassa ja asuvat bunkkereissa – HS:n erikoisartikkeli vie Itä-Ukrainan sodan molemmille puolille

  5. 5

   Kuvia Suomesta, osa 39: Rio Gandara kuvasi, mitä tekevät ihmiset, jotka eivät saa öisin unta

  6. 6

   Venäjällä monet tutkijatkin uskovat, että maailman lämpenemisen sijaan edessä on jääkausi – ja Putin horisee kosmisista muutoksista Linnunradassa

  7. 7

   Baddingin kopioksi paljastunut biisi ei ole ainoa: Leevi and the Leavingsin kappale kuulostaa ihan venäläissävellykseltä – ”Kyllähän ne ovat aika lähellä toisiaan”

  8. 8

   Liisa Heinosen kauppa ei ole muuttunut 70-luvun jälkeen – HS kiersi Töölön kivijalkakauppoja ja löysi katoavan maailman

  9. 9

   Lauttasaarelainen taloyhtiö tiristi energialaskusta löysät pois vaihtamalla suihkupäät – Näin säästät energiaa helposti

  10. 10

   Epäsuomi kukoistaa ulkomailla – ja sitä ruokkii laiskuus ja pätemisen tarve

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Pilvenpiirtäjät mullistavat Pasilan ja koko Helsingin – HS:n erikoisartikkelin videot näyttävät, kuinka peruuttamattomasti kaupungin siluetti muuttuu

  2. 2

   Heitä oli 900 ja ”valkeana yönä” he kuolivat yhdessä – Kun lahkojohtaja Jim Jones 40 vuotta sitten julisti, että on aika, ensimmäisenä myrkky juotettiin 300 lapselle

   Tilaajille
  3. 3

   Kirkon päättäjä vaatii oikeudessa Lehtisaaren asukkaille kovempia vuokrankorotuksia – ”So what”, hän kuittaa asukkaiden vaikeudet

  4. 4

   Emme yksinkertaisesti uskalla hankkia toista lasta – työelämä on liian vaativaa

  5. 5

   Kuivuus paljasti veden alle jääneen kylän Britanniassa

  6. 6

   Tämä kahdesta äänestä muodostuva testi paljastaa, voitko oppia laulamaan paremmin – huonoon laulutaitoon on neljä syytä

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosi sitten kadonnut argentiinalainen sukellusvene löytyi 900 metrin syvyydestä – laivaston mukaan alus painui kasaan yli 40 ihmistä sisällään

  8. 8

   Maailma, jonka pimeällä puolella sataa metallia – Tällaisia ovat avaruuden karmivimmat planeetat

   Tilaajille
  9. 9

   Etelä-Koreasta saapunut megatähti töksäytti ensi­töikseen kysymyksen, jolla osui heti suomalaisen pikku­kaupungin pahimpaan kipu­pisteeseen

  10. 10

   Suomessa pysyy järjissään marraskuussa – Kaukomatkailu ei auta kestämään kaamosta, sillä sen vaikutus on päinvastainen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  2. 2

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  3. 3

   Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

  4. 4

   Syvällä Lapin erämaassa kulkee natsi-Saksan viimeinen puolustuslinja, ja nyt sieltä löytyi salaperäinen vankileiri

   Tilaajille
  5. 5

   Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

  6. 6

   Muutaman kympin Aalto-maljakosta väärennetään sahaamalla satojen eurojen klassikko – Näin ostajia jymäytetään väärennetyllä Suomi-designilla ja näin vältät huijarien ansat

   Tilaajille
  7. 7

   Mies loi ”bändilleen” tyhjästä fani­kunnan, levy-yhtiön sekä uutis­sivuston ja buukkasi niiden avulla kiertueen ilman yleisöä – nyt hän selittää tekoaan Twitterissä

  8. 8

   ”Täällä tulee törmäys sitten” – 130-metrinen norjalainen sotalaiva törmäsi säiliöalukseen monista varoituksista huolimatta, käy ilmi lauantaina julkaistulta äänitteeltä

  9. 9

   Harvardin tutkijoiden mukaan tähtienvälinen komeetta saattoi olla muukalaisten lähettämä luotain – ”Se näyttää hyvin erikoiselta”

  10. 10

   Kimi Räikkösen pelisilmä ei pettänyt taaskaan – hillitön Instagram-päivitys: ”Olen biletuulella”

  11. Näytä lisää