Politiikka

Syntyykö se sote? Hallitusta edustava Annika Saarikko ja opposition Krista Kiuru väittelivät uudistuksen ongelmista ja näkymistä

Perhe- ja peruspalveluministeri Saarikko (kesk) ja sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Kiuru (sd) ottivat yhteen Politiikan toimittajien yhdistyksen järjestämässä tapahtumassa.

Kuinka sote-uudistuksen käy syksyn aikana? Kuinka isoja muutoksia valinnanvapauslakiin vielä tarvitaan, jotta se täyttää perustuslain vaatimukset?

Näihin kysymyksiin perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk) ja eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Krista Kiuru (sd) ottivat kantaa, kun Politiikan toimittajien yhdistys järjesti soten pukareille väittelytilaisuuden.

HS kokosi Saarikon ja Kiurun vastaukset keskustelun keskeisiin palasiin.

Missä uudistus liikkuu juuri nyt ja miksi sosiaali- ja terveyspalveluita pitää rakentaa uuteen muottiin?

Saarikon mukaan sote-uudistus tähtää siihen, että Suomi muuttuu ikääntyneemmäksi maaksi. Hänen mukaansa on selvää, että eduskunnan käsittelyssä oleva kymmenien lakien kokonaisuus ei ole täydellinen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Aikojen saatossa siihen tehdään muutoksia, mutta ajankohtaistilanne on, että eduskunnan päättäjiltä kysytään, onko meillä rohkeutta tehdä uudistukselle pohja.”

Kiurun mukaan sosiaali- ja terveysvaliokunta pyrkii käsittelemään uudistusta ”mahdollisimman huolellisesti mutta myös rivakasti”.

Sote-valiokunta käsittelee nyt uudistuksen ytimessä olevat kolme lakia: maakuntien perustamista ja sosiaali- ja terveydenhuollon rahoitusta koskevan lain, valinnanvapauslain ja palveluiden tuottamista koskevan lain. Näiden koko on yhteensä 1 500 sivua.

Mitkä ovat hallituksen ja johtavan oppositiopuolue Sdp:n näkemysten keskeiset erot?

Yhtä mieltä Kiuru ja Saarikko ovat siitä, että kunnat ovat liian pieniä yksiköitä toteuttamaan itse ikääntyvän Suomen terveydenhuoltopalvelut. Tästä on myös laaja poliittinen konsensus. Eri mieltä hallitus ja oppositio ovat siitä, millainen taho kuntien ja valtion väliin pitäisi rakentaa.

Sdp ei esimerkiksi haluaisi maakunnille yhtä laajaa roolia muun muassa työllisyyspalveluiden järjestämisessä kuin mitä esimerkiksi Saarikon edustama keskusta toivoo.

Toisaalta erityisesti kokoomuksen ajamaa valinnanvapausmallia Sdp vastustaa jyrkästi.

”Eduskunnassa ei näytä olevan laajasti, ainakaan oppositiossa, halua edistää niin sanottua markkinamalliosuutta eli sitä, että siirretään tietty osa palveluista yksityisen sektorin hoidettavaksi. Ongelma on se, että ministerin kuvaama maakuntataso ei koskaan tosiasiassa tee muuta kuin kriteerit sille, miten markkinat toimivat. Uudistuksessa markkinat asettuvat rengin sijasta isännän paikalle.”

Saarikon mukaan maakunnan asukkaalle olisi parempi, että esimerkiksi sosiaalipalvelut ja työllisyyspalvelut olisivat saman tahon vastuulla.

Sote-uudistuksen toteuttaminen ilman maakuntaa ei hänen mukaansa toimi.

”Täytyyhän sotelle tehdä uusi alusta, jolla toimia. On oikein, että sille tulee vaaleilla valitut päättäjät, joilla on johto asioista.”

Lisäksi Saarikon mukaan väite siitä, etteivät maakunnat tee mitään, ei pidä paikkaansa, koska esimerkiksi erikoissairaanhoito jää maakuntien toteutettavaksi.

Painostaako hallitus eduskuntaa aikataulujen suhteen?

Kiurun mukaan hallituksen tulisi pitää ”virkamiehet kurissa”, ettei ministeriö aseta ulkopuolisia aikatauluja eduskunnalle.

”Tämä uudistus pitää käsitellä huolellisesti ja sille pitää varata riittävä aika.”

Julkisuudessa on muun muassa käsitelty sosiaali- ja terveysministeriön virkamiesten luonnostelemia aikatauluja lakien käsittelylle.

Esimerkiksi sosiaali- ja terveysvaliokunnan mietintöluonnoksen olisi määrä saapua perustuslakivaliokunnan käsittelyyn syyskuun 28. päivänä. Perustuslakivaliokunnan lausunnon puolestaan kaavaillaan olevan valmis 26. lokakuuta, ja sote-lait olisivat lopulta voimassa joulukuun 10. päivänä. Näistä ministeriön virkamiesten asettamista aikataulukaavailuista eduskunnalle syntyy todennäköisesti väittelyä.

Saarikko vastasi Kiurulle kysymällä, eikö valiokunta ole saanut aikaa tehdä huolellista työtä.

”Rohkenen puolustaa hallituksen toimintaa siinä, että totta kai hallituksella on oikeus asettaa jokin aikatauluikkuna. Minusta me olemme sen velkaa niille ihmisille, jotka tätä uudistusta maakunnissa toteuttavat. Aikatauluolettama, jota nimitetään runnomiseksi, on suunnitelmallisuutta sen suhteen, koska tämä kansalaisten näkökulmasta alkaa.”

Syntyykö sote-uudistuksessa aito valinnanvapaus?

Tilaisuudessa Kiuru kritisoi valinnanvapauslakiesitystä siitä, että se synnyttää valinnanvapauden yrityksille, ei asiakkaille.

Vaikka ihminen voi itse valita niin sanotun sote-keskuksen, Kiurun mukaan suuri ongelma on siinä, ottaako jokin sosiaali- ja terveyspalveluyritys asiakkaan hoidettavaksi vai ei.

”Se olisi todellista valinnanvapautta, kun voisit mennä johonkin, että saisit subjektiivisen mahdollisuuden siihen, että tulet hoidettavaksi. Sitä esitys ei tarjoa.”

Hallituksen mallissa Kiurun mukaan peruspalveluiden tuottajiksi tulee iso joukko erilaisia toimijoita, mikä aiheuttaa palveluiden pirstoutumista.

”Sairasvakuutuskorvauksista on Suomessa maksettu 80 prosenttia niille, jotka ovat menneet erikoislääkärille, ei lääkärille. Ei riitä, että pääsee kerran lääkärille, vaan pitäisi tulla myös hoidetuksi. Se olisi sitä valinnanvapautta, mitä varmasti yhteiskunnassa kaivataan. Siihen tämä malli ei tuo ratkaisua”, Kiuru sanoi.

Saarikon mukaan kansalaisella pitää olla mahdollisuus valita palvelun saanti sote-palveluiden tuottajalta.

Sen sijaan täysin mitä tahansa terveyspalvelua keneltä tahansa ei voi yhteiskunnan rahoilla käydä uudistuksen jälkeenkään hakemassa.

”On asioita, joissa on automaattisesti maakunnan oma tuotanto, jossa ei ole vapautta valita, missä se toteutuu.”

Valinnanvapauden piirin ulkopuolella on muun muassa suuri osa erikoissairaanhoidosta. Saarikko puolusti näkökantaansa, jonka mukaan kansalainen pääsee valitsemaan aidosti palveluntuottajien kirjosta uudistuksen jälkeen.

”Ne palveluntuottajat, jotka maakunta on hyväksynyt, niiden joukosta kansalainen voi valita.”

Voiko sote-keskus valikoida jatkossa esimerkiksi vain niitä, jotka ovat työterveyshuollon piirissä?

Ei, sanoivat sekä Saarikko että Kiuru.

”Jatkossa sote-keskus ei voi valita asiakkaitaan”, Saarikko sanoi.

Kiuru on samaa mieltä, mutta lakitekstiä asiasta viilataan parhaillaan.

”Me käymme keskusteluita, millä sanamuodoilla tämä tehdään todella mahdolliseksi, että sote-keskus ei voi valita asiakkaitaan. Tällä hetkellä asia on valiokunnassa tarkastelussa.”

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   ”Hän ei lopeta koskaan” – Tällainen mies on rahalla, viinalla ja nuuskalla lapsia Helsingin keskustassa houkutellut sarjahyväksikäyttäjä

   Tilaajille
  2. 2

   Suomalainen turisti, älä luota poliisiin!

  3. 3

   Kaikki naiset eivät kohta kelpaa naisiksi yleisurheilun huipulla, ja tulkinta kohdistuu vahvasti yhteen juoksijaan – ”Ajassa voidaan palata sata vuotta taaksepäin”

  4. 4

   Nimeämättömät lähteet The New York Timesille: Apulais­oikeusministeri Rosenstein ehdotti Trumpin keskusteluiden salaista äänittämistä

  5. 5

   Kiina on jäänyt oman talousmallinsa vangiksi

  6. 6

   Uusi nopea testi paljastaa, kuinka suuri on riski sairastua muistisairauteen

  7. 7

   Tarkkuuskiväärin kanssa pullistellut Putin mokaili aseenkäytössä – Lepsuilu kertoo presidentin viimeisen kauden syndroomasta

  8. 8

   ”On päivänselvää, ettemme voi tehdä diiliä hallituksen kanssa”, sanoo AKT:n Marko Piirainen – Jopa ulkomaankauppa voi häiriintyä, jos esitystä pienyritysten irti­sanomisista ei peruta

  9. 9

   Jaakko Pitkäjärvi osti puolen miljoonan euron McLaren 720:n – sitten ”brutaali vehje” lipesi

  10. 10

   Antti Kaikkonen ja Satu Taiveaho eroavat – ”Emme luovuttaneet helpolla”, Kaikkonen sanoo

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Uusi nopea testi paljastaa, kuinka suuri on riski sairastua muistisairauteen

  2. 2

   Jaakko Pitkäjärvi osti puolen miljoonan euron McLaren 720:n – sitten ”brutaali vehje” lipesi

  3. 3

   Alusvaateketju julkaisi ”seksikkään Handmaid’s Tale -asun” – internet raivostui, yhtiö poisti asun ja todellisuutemme otti taas askeleen lähemmäs satiiria

  4. 4

   ”Vaatekaappi pursuaa tavaraa, mutta mitään järkevää päällepantavaa ei löydy” – Kapselipukeutuminen ratkaisee ongelman, näin se toimii

   Tilaajille
  5. 5

   Eduskunta äänesti Soinin luottamuksen puolesta äänin 100–60, kokoomuksen rivit rakoilivat

  6. 6

   Tarkkuuskiväärin kanssa pullistellut Putin mokaili aseenkäytössä – Lepsuilu kertoo presidentin viimeisen kauden syndroomasta

  7. 7

   ”27 oppilaan luokalla on viisi historiankirjaa” – HS kysyi helsinkiläis­vanhemmilta lasten koulu­kirjoista, ja tulos on häkellyttävä

   Tilaajille
  8. 8

   Antti Kaikkonen ja Satu Taiveaho eroavat – ”Emme luovuttaneet helpolla”, Kaikkonen sanoo

  9. 9

   Suomen junat ovat kuin tieteiselokuvista Ruotsiin verrattuna – Yksityisille avattu junaliikenne tökkii, eikä aikatauluihin voi luottaa

  10. 10

   Neljä kokoomuksen naista kieltäytyi tukemasta Soinia – kokivat ”painostusta” ja ”vähättelyä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  3. 3

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  4. 4

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  5. 5

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  6. 6

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  7. 7

   Auschwitziin matkanneet Kallion lukiolaiset kokivat Suomi-häpeää krakovalaisessa juutalaisravintolassa: ”Minun oli pakko mennä kysymään heiltä, että ymmärrättekö te yhtään, mitä teette”

  8. 8

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  9. 9

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  10. 10

   Siirtämäänsä autoa tuhonnut hinaus­auton kuljettaja herätti hämmennystä Vantaan Koivu­haassa – auto oli tarkoituskin viedä romutettavaksi, kertoo kuljettaja

  11. Näytä lisää