Politiikka

Syntyykö se sote? Hallitusta edustava Annika Saarikko ja opposition Krista Kiuru väittelivät uudistuksen ongelmista ja näkymistä

Perhe- ja peruspalveluministeri Saarikko (kesk) ja sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Kiuru (sd) ottivat yhteen Politiikan toimittajien yhdistyksen järjestämässä tapahtumassa.

Kuinka sote-uudistuksen käy syksyn aikana? Kuinka isoja muutoksia valinnanvapauslakiin vielä tarvitaan, jotta se täyttää perustuslain vaatimukset?

Näihin kysymyksiin perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk) ja eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Krista Kiuru (sd) ottivat kantaa, kun Politiikan toimittajien yhdistys järjesti soten pukareille väittelytilaisuuden.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

HS kokosi Saarikon ja Kiurun vastaukset keskustelun keskeisiin palasiin.

Missä uudistus liikkuu juuri nyt ja miksi sosiaali- ja terveyspalveluita pitää rakentaa uuteen muottiin?

Saarikon mukaan sote-uudistus tähtää siihen, että Suomi muuttuu ikääntyneemmäksi maaksi. Hänen mukaansa on selvää, että eduskunnan käsittelyssä oleva kymmenien lakien kokonaisuus ei ole täydellinen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Aikojen saatossa siihen tehdään muutoksia, mutta ajankohtaistilanne on, että eduskunnan päättäjiltä kysytään, onko meillä rohkeutta tehdä uudistukselle pohja.”

Kiurun mukaan sosiaali- ja terveysvaliokunta pyrkii käsittelemään uudistusta ”mahdollisimman huolellisesti mutta myös rivakasti”.

Sote-valiokunta käsittelee nyt uudistuksen ytimessä olevat kolme lakia: maakuntien perustamista ja sosiaali- ja terveydenhuollon rahoitusta koskevan lain, valinnanvapauslain ja palveluiden tuottamista koskevan lain. Näiden koko on yhteensä 1 500 sivua.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Mitkä ovat hallituksen ja johtavan oppositiopuolue Sdp:n näkemysten keskeiset erot?

Yhtä mieltä Kiuru ja Saarikko ovat siitä, että kunnat ovat liian pieniä yksiköitä toteuttamaan itse ikääntyvän Suomen terveydenhuoltopalvelut. Tästä on myös laaja poliittinen konsensus. Eri mieltä hallitus ja oppositio ovat siitä, millainen taho kuntien ja valtion väliin pitäisi rakentaa.

Sdp ei esimerkiksi haluaisi maakunnille yhtä laajaa roolia muun muassa työllisyyspalveluiden järjestämisessä kuin mitä esimerkiksi Saarikon edustama keskusta toivoo.

Toisaalta erityisesti kokoomuksen ajamaa valinnanvapausmallia Sdp vastustaa jyrkästi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Eduskunnassa ei näytä olevan laajasti, ainakaan oppositiossa, halua edistää niin sanottua markkinamalliosuutta eli sitä, että siirretään tietty osa palveluista yksityisen sektorin hoidettavaksi. Ongelma on se, että ministerin kuvaama maakuntataso ei koskaan tosiasiassa tee muuta kuin kriteerit sille, miten markkinat toimivat. Uudistuksessa markkinat asettuvat rengin sijasta isännän paikalle.”

Saarikon mukaan maakunnan asukkaalle olisi parempi, että esimerkiksi sosiaalipalvelut ja työllisyyspalvelut olisivat saman tahon vastuulla.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Sote-uudistuksen toteuttaminen ilman maakuntaa ei hänen mukaansa toimi.

”Täytyyhän sotelle tehdä uusi alusta, jolla toimia. On oikein, että sille tulee vaaleilla valitut päättäjät, joilla on johto asioista.”

Lisäksi Saarikon mukaan väite siitä, etteivät maakunnat tee mitään, ei pidä paikkaansa, koska esimerkiksi erikoissairaanhoito jää maakuntien toteutettavaksi.

Painostaako hallitus eduskuntaa aikataulujen suhteen?

Kiurun mukaan hallituksen tulisi pitää ”virkamiehet kurissa”, ettei ministeriö aseta ulkopuolisia aikatauluja eduskunnalle.

”Tämä uudistus pitää käsitellä huolellisesti ja sille pitää varata riittävä aika.”

Julkisuudessa on muun muassa käsitelty sosiaali- ja terveysministeriön virkamiesten luonnostelemia aikatauluja lakien käsittelylle.

Esimerkiksi sosiaali- ja terveysvaliokunnan mietintöluonnoksen olisi määrä saapua perustuslakivaliokunnan käsittelyyn syyskuun 28. päivänä. Perustuslakivaliokunnan lausunnon puolestaan kaavaillaan olevan valmis 26. lokakuuta, ja sote-lait olisivat lopulta voimassa joulukuun 10. päivänä. Näistä ministeriön virkamiesten asettamista aikataulukaavailuista eduskunnalle syntyy todennäköisesti väittelyä.

Saarikko vastasi Kiurulle kysymällä, eikö valiokunta ole saanut aikaa tehdä huolellista työtä.

”Rohkenen puolustaa hallituksen toimintaa siinä, että totta kai hallituksella on oikeus asettaa jokin aikatauluikkuna. Minusta me olemme sen velkaa niille ihmisille, jotka tätä uudistusta maakunnissa toteuttavat. Aikatauluolettama, jota nimitetään runnomiseksi, on suunnitelmallisuutta sen suhteen, koska tämä kansalaisten näkökulmasta alkaa.”

Syntyykö sote-uudistuksessa aito valinnanvapaus?

Tilaisuudessa Kiuru kritisoi valinnanvapauslakiesitystä siitä, että se synnyttää valinnanvapauden yrityksille, ei asiakkaille.

Vaikka ihminen voi itse valita niin sanotun sote-keskuksen, Kiurun mukaan suuri ongelma on siinä, ottaako jokin sosiaali- ja terveyspalveluyritys asiakkaan hoidettavaksi vai ei.

”Se olisi todellista valinnanvapautta, kun voisit mennä johonkin, että saisit subjektiivisen mahdollisuuden siihen, että tulet hoidettavaksi. Sitä esitys ei tarjoa.”

Hallituksen mallissa Kiurun mukaan peruspalveluiden tuottajiksi tulee iso joukko erilaisia toimijoita, mikä aiheuttaa palveluiden pirstoutumista.

”Sairasvakuutuskorvauksista on Suomessa maksettu 80 prosenttia niille, jotka ovat menneet erikoislääkärille, ei lääkärille. Ei riitä, että pääsee kerran lääkärille, vaan pitäisi tulla myös hoidetuksi. Se olisi sitä valinnanvapautta, mitä varmasti yhteiskunnassa kaivataan. Siihen tämä malli ei tuo ratkaisua”, Kiuru sanoi.

Saarikon mukaan kansalaisella pitää olla mahdollisuus valita palvelun saanti sote-palveluiden tuottajalta.

Sen sijaan täysin mitä tahansa terveyspalvelua keneltä tahansa ei voi yhteiskunnan rahoilla käydä uudistuksen jälkeenkään hakemassa.

”On asioita, joissa on automaattisesti maakunnan oma tuotanto, jossa ei ole vapautta valita, missä se toteutuu.”

Valinnanvapauden piirin ulkopuolella on muun muassa suuri osa erikoissairaanhoidosta. Saarikko puolusti näkökantaansa, jonka mukaan kansalainen pääsee valitsemaan aidosti palveluntuottajien kirjosta uudistuksen jälkeen.

”Ne palveluntuottajat, jotka maakunta on hyväksynyt, niiden joukosta kansalainen voi valita.”

Voiko sote-keskus valikoida jatkossa esimerkiksi vain niitä, jotka ovat työterveyshuollon piirissä?

Ei, sanoivat sekä Saarikko että Kiuru.

”Jatkossa sote-keskus ei voi valita asiakkaitaan”, Saarikko sanoi.

Kiuru on samaa mieltä, mutta lakitekstiä asiasta viilataan parhaillaan.

”Me käymme keskusteluita, millä sanamuodoilla tämä tehdään todella mahdolliseksi, että sote-keskus ei voi valita asiakkaitaan. Tällä hetkellä asia on valiokunnassa tarkastelussa.”

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Riikka Koivisto saattelee ihmisiä kuolemaan – Kun viimeinen hetki on käsillä, yksi asia nousee ylitse muiden

   Tilaajille
  2. 2

   Espoo on upottanut miljoonia euroja kelvottomaan tieto­järjestelmään – rahoitus­johtajalla kaksoisrooli järjestelmän myyneessä yhtiössä

   Tilaajille
  3. 3

   Sdp:n suunnitelma vaalien jälkeen: miljardin euron junatunneli Helsingin keskustan ali

  4. 4

   Pilapiirros kiteyttää hillittömästi Kimi Räikkösen ja Valtteri Bottaksen tuskan tallimääräyksiin – ”Voititko mestaruuden?”

  5. 5

   Kanadalainen rap-artisti kuoli pudottuaan ilmassa olevan lento­koneen siiveltä musiikki­videon kuvauksissa

  6. 6

   Miljoona matkakorttia vaihdetaan uusiin, vanhat lakkaavat toimimasta – HSL:n suuri operaatio alkoi tiistaina

  7. 7

   Stockan Herkku uudistui ”elämys­keitaaksi” ja avaa ovensa tänään – S-ryhmän omistuksessa hinnat eivät näytä juurikaan laskeneen

  8. 8

   Suomalainen älykeppi valloittaa maailmaa – NBA- ja NHL-seurat testaavat ”saunan lauteilla” kehitettyä esinettä

  9. 9

   Lääkäri Pippa Laukka kertoi tv-ohjelmassa, että light-limujen juominen voi vaikuttaa erektioon – Kysyimme urologilta, onko väite totta

  10. 10

   Ajattele näitä sanoja kuvasi alla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Piiloon jäävä hoiva kannattelee monen lapsen arkea – Jos teet näitä asioita, suojaat lapsesi mielenterveyttä

  2. 2

   Järkytys ravintola­maailmassa: klassikko­baarit Corona, Moskova ja Dubrovnik joutuvat lopettamaan, merkki­rakennuksen kaikki vuokra­sopimukset on irtisanottu

  3. 3

   Miljoona matkakorttia vaihdetaan uusiin, vanhat lakkaavat toimimasta – HSL:n suuri operaatio alkoi tiistaina

  4. 4

   Pilapiirros kiteyttää hillittömästi Kimi Räikkösen ja Valtteri Bottaksen tuskan tallimääräyksiin – ”Voititko mestaruuden?”

  5. 5

   Huorittelua, seksiehdotuksia ja rintoja kourivia potilaita – Tällaista on sairaanhoitaja Rayan Hämäläisen, 28, arki työpaikalla

   Tilaajille
  6. 6

   Vanhemmat hylkäävät lapsiaan ja jopa 11-vuotiaat ovat huumekoukussa – Uutta-Seelantia vaivaa synteettisen kannabiksen aiheuttama huumekriisi

  7. 7

   Nasan kuvassa näkyy Etelämantereesta irronnut ihmeellisen geometrinen jäävuori

  8. 8

   Lääkäri Pippa Laukka kertoi tv-ohjelmassa, että light-limujen juominen voi vaikuttaa erektioon – Kysyimme urologilta, onko väite totta

  9. 9

   Taidehistorioitsija kehottaa HBL:ssä boikotoimaan Antti J. Jokisen Helene Schjerfbeck -elokuvaa

  10. 10

   Saudi-Arabian konsulaatin autosta löytyi kaksi matkalaukkua Istanbulissa – laukuissa on ilmeisesti murhatun toimittajan omaisuutta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miksi naista pitää ”rakentaa” tunteja ennen kuin hän kelpaa televisioon? Jenni Pääskysaari kyllästyi näyttämään ”drag queenilta” ja teki radikaalin ratkaisun

   Tilaajille
  2. 2

   ”Joidenkin kohdalla on pakko toivoa, etteivät he koskaan saa töitä” – Ammattikouluista uhkaa valmistua hoitajia, jotka voivat olla vaaraksi hoidettavilleen, sanovat opettajat

   Tilaajille
  3. 3

   Kalusteita lahjoitetaan niin paljon, etteivät kaikki kelpaa edes kirpputoreille – Nämä käytetyt kalusteet viedään käsistä, näitä ei huolita edes ilmaiseksi

   Tilaajille
  4. 4

   Räikkösen kunnioitusta huokuva ele palkintojen­jaossa kerää ylistystä: ”Osoitti todellista tyylitajua”

  5. 5

   ”Minun on ajateltava, että oli hänen aikansa mennä” – 39-vuotiaana kuolleen Perttu Häkkisen vaimo, ystävät ja työtoverit kertovat, kuinka paljon he menettivät

   Tilaajille
  6. 6

   Brittipilotti ohjasi koneensa kiitoradalle kylki edellä – Finnairin lentäjä selittää, mistä on kyse ja paljastaa loma­kohteiden haastavimman kentän

  7. 7

   Kettu istahti paikallisbussin penkille Kirkkonummella – Video näyttää, miten kuski paimentaa eläimen ulos katseen voimalla

  8. 8

   Audi, Lada ja Toyota haudattiin vuodeksi suohon ja kaivettiin sen jälkeen ylös – Venäläisen Youtube-porukan ”testi” vahvistaa vanhan totuuden

  9. 9

   Säässä täyskäännös tällä viikolla: Lunta pyryttää jopa 15 senttiä Etelä-Suomea myöten – Meteorologi suosittelee vaihtamaan talvirenkaat

  10. 10

   Uuden lastensairaalan katolle ilmestyi englanninkielinen teksti: Varautuuko sairaala pommituksiin?

  11. Näytä lisää