Politiikka    |   Lauantaivieras

Ministeri Mika Lintilä huolestui Suomen työllisyydestä, kun ”pleikkaa pelaavat peräkammarin pojat” alkoivat yleistyä kaupungeissakin

Elinkeinoministeri Mika Lintilä sanoo, että työvoiman puute hidastaa Suomen talouskasvua, ja siksi nuoret miehet pitää saada töihin.

Tuntuuko siltä, että pääministeri Juha Sipilän (kesk) hallitus on ollut poikkeuksellisen usein tukkanuottasilla muiden kanssa? Ja juuri kun on päästy hetkeksi eroon kikyistä, soteista ja aktiivimallista, nyt salkusta on kaivettu esille irtisanomisperusteiden keventäminen.

Kyse on siitä, että hallitus haluaisi heikentää irtisanomissuojaa alle 20 hengen yrityksissä. Työmarkkinajärjestöt puolestaan lupaavat järeitä vastatoimia, jos hallitus pitää kiinni tavoitteestaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Eduskuntavaalit ovat edessä huhtikuussa, joten tässä on hyvän riidan ainekset.

Pääministeri on ollut ehdoton ja ilmoittanut, ettei hallitus tingi tavoitteestaan. Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk) on Sipilän uskollinen seuraaja, mutta tällä kertaa hän haluaisi liennyttää.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Ay-liike puhuu, että sitten uuden lain myötä ihmisiä erotettaisiin pelkän pärstäkertoimen perusteella. Eihän se niin käy, tuo on turhaa dramatisointia. Pitää muistaa, että meillä ovat edelleen voimassa perustuslaki, direktiivit ja Ilon [Kansainvälinen työjärjestö] sopimukset”, Lintilä sanoo.

”Kaikki voisivat panna jäitä hattuun. Vähiten tässä tilanteessa tarvitaan työmarkkinaselkkausta”, hän vetoaa.

Kaavailemassaan irtisanomissuojan heikentämisessä hallitus menee pitkälti Suomen Yrittäjien linjoilla. Perusteluissaan hallitus on jopa vedonnut Suomen Yrittäjien kyselytutkimukseen, jonka mukaan 37 prosenttia pienistä ja keskikokoisista yrityksistä työllistäisi enemmän työntekijöitä, jos laki menee läpi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Lintilä sanoo suhtautuvansa kyselytulokseen hieman ”skeptisesti”. Saman tien hän lähettää viestiä varmuuden vuoksi yrittäjienkin suuntaan.

”Joillain saattaa nyt olla vähän väärä kuva, että sitten voi panna ihmisiä tuosta vaan pois. Ei tässä mikään villi länsi koita, vaan pitää mennä lakien ja sääntöjen mukaisesti.”

Siihen se liennyttäminen sitten taisi jäädäkin. Paljastuu, että Lintilällä on paljon sanottavaa työvoimapulasta, työmotivaatiosta ja kohtaanto-ongelmasta. Kohtaanto-ongelma tarkoittaa tilannetta, jolloin samaan aikaan on runsaasti vapaita työpaikkoja, mutta myös ihmisiä vailla töitä. Lintilän mielestä yhtälö on outo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Hän sanoo, että työvoimasta on pulaa joka puolella Suomea, ja se rajoittaa talouden kasvua. Ministeriön tilastojen mukaan yritysten rekrytointiongelmat ovat pahimpia Kainuussa, Pohjois-Savossa ja Pirkanmaalla.

Hänen mukaansa aktiivimalli on auttanut hieman, ja sen avulla ovat työllistyneet erityisesti ikääntyneet naiset.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Mutta sitten meillä on näitä ”peräkammarin poikia”. Termi toistuu niin usein Lintilän puheessa, että ei se ihan vahingossa tule.

”Nyt peräkammarin pojat alkavat olla ilmiö myös pääkaupunkiseudulla ja Uudellamaalla. Meidän pitäisi saada nämä nuoret miehet töihin”, hän sanoo.

Ongelmana on Lintilän mielestä se, että liian monella pojalla opinnot loppuvat peruskouluun. Hän sanoo, että vain peruskoulun käyneiden työllisyysaste on 43 prosenttia. Tilanteen muuttaminen vaatisi paljon resursseja.

”Kyllä minua myös huolestuttaa, onko työmoraali ja työmotivaatio heikentynyt. Että yhteiskunta on velvollinen pitämään minusta huolta, vaikka pelaan pleikkaa kotona”, Lintilä sanoo.

Mitä näille ”peräkammarin pojille” pitäisi tehdä?

Lintilä sanoo, ettei hänellä ole vastausta. ”Tarvitaan lisää tietoa, mikä se porukka on.”

Ministerin mukaan kohtaanto-ongelman taustalla on myös se, että kannustimet eivät vieläkään ole kohdallaan.

”Ihmisiä ei voi pakottaa muuttamaan kotoaan työpaikan perässä. Mutta jotenkin pitäisi olla ihmisillä sisäänrakennettuna, että työ tuo elämiseen hyvinvointia ja sisältöä.”

Lintilä kertoo olleensa vuosia sitten matkalla Britanniassa ja lukeneensa paikallislehdestä työllisyyskurssista, jossa kolmannen polven työttömille opetettiin vuorokausirytmiä.

”Emme me enää ole hirveän kaukana siitä”, Lintilä sanoo.

Ministerin mukaan pitää muistaa, että tilastoissa on paljon ihmisiä, jotka eivät enää ole työkykyisiä. Se on yksi syy, miksi hän haluaisi Suomeen sosiaaliturvauudistuksen.

”Mutta sellaista hallitusta ei olekaan, joka voisi samaan aikaan uudistaa sekä soten että sosiaaliturvan”, Lintilä sanoo.

Elinkeinoministerinä Lintilä on matkustanut runsaasti maailmalla. Hän sanoo huomanneensa, että muuallakin puhutaan työvoimapulasta, ja siksi Suomen pitäisi pystyä entistä paremmin houkuttelemaan osaajia ulkomailta.

Maailmalla saattaa olla käsitys, että Suomessa pidetään mieluummin rajat kiinni kuin avoinna.

”Siinä se virhe onkin! Kun katsoo Suomen ikärakennetta, ei tarvitse olla Einstein ymmärtääkseen, että meiltä loppuvat työntekijät. Saamme apua digitalisaatiosta, tekoälystä ja automaatiosta, mutta meidän ikärakenteellamme kasvun pullonkaulaksi tulee osaavan työvoiman puute”, Lintilä sanoo.

Lintilä muistuttaa, että nyt hän puhuu työperäisestä maahanmuutosta eikä Suomen pakolaispolitiikasta.

”Mutta kyllä Suomeen pakolaisina tulleidenkin joukossa on paljon ihmisiä, jotka pitäisi pystyä työllistämään. On selvää, ettemme ole onnistuneet kotouttamisessa yhtä hyvin kuin vaikkapa Norja”, Lintilä väittää.

Lintilä nousi ministeriksi hieman jälkijunassa. Hän sai pestin vuosien 2016 ja 2017 taitteessa, kun Olli Rehn siirtyi Suomen Pankkiin.

Moni löisi jo vetoa, että Lintilän pesti jää lyhyeksi, koska seuraavien vaalien jälkeen hallituspohja todennäköisesti muuttuu. Hevosmiehenä tunnetun Lintilän mukaan ”takamatkalta on kuitenkin hyvä tulla”.

Hänen mukaansa tuoreimmat galluptulokset ovat suorastaan lupaavia. Lintilä onkin jo käyttänyt sujuvasti termiä ”Sipilä kakkonen”.

”Kolme suurinta puoluetta on 2,5 prosenttiyksikön sisällä toisistaan. Vanhan sanonnan mukaan vaalit ratkaistaan viimeisen kolmen viikon aikana”, Lintilä sanoo.


Viisi kysymystä Mika Lintilälle

1. Kuka lobbasi sinua viimeksi?

Lauri Lyly. Puhuimme työllistymiskokeilusta. Olin Tampereella.”

2. Kehu oppositiopuolueen edustajaa.

Joakim Strandin (r) kanssa on erittäin hyvin toiminut yhteistyö, hän on kansanedustaja ja Vaasassa kaupunginvaltuuston puheenjohtaja. Puhutaan suoraan ja luottamuksella, viedään projekteja eteenpäin.”

3. Minkä kirjan luit viimeksi?

”Kimin [Tuntematon Kimi Räikkönen], kun tulin Bangkokista. Kyllä Kari Hotakainen on hyvin kirjoittanut. Sujuvaa poljentoa oli. Paitsi, että minä olen enemmän Valtteri Bottaksen fani. Hänen äitinsä on Toholammilta.”

4. Mikä saa sinut vihaiseksi?

”Vetelyys. Päättämättömyys. Kun asiat jäävät roikkumaan. Kun ollaan lähdössä, eikä lähtö tapahdu.”

5. Mitä teet viikonloppuna?

”Markkinoita ja messuja on tarjolla. Pohjanmaalle menen, ja tulen sunnuntaina takaisin. Odotan sitä, että ehdin lauantai-iltana lenkille.”

Oikaisu kello 7.57: Lintilän sitaatista muutettu 2,5 prosenttia prosenttiyksiköksi.

Kuka?

Mika Lintilä


 Syntynyt 15.4.1966 Toholammilla.

 Eduskunnassa viidettä kautta.

 Isä Aaro oli kansanedustaja vuosina 1962–1972.

 Puoliso Pirjo Pikkukangas, kaksi lasta Jutta (s. 1981) ja Netta (s. 1993).

 Omistaa kolme ravihevosta.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Peltipoliisin ylinopeus­sakoista luistaminen voi johtaa etsintä­kuulutukseen: Malmin poliisi­taloon saapuneesta naisesta ei tullut yhtä 1 800 etsintä­kuulutetusta – hän löi poliisit ällikällä

  2. 2

   Tulivuoren­purkaus pimensi Auringon ja sitten tulivat paise­rutto, pakkaset ja nälän­hätä – vuosi 536 oli ihmis­kunnan historian kamalin, sanovat tutkijat

  3. 3

   Suuren kauppakeskuksen rakentaminen keskeytyi Espoossa – Lippulaivalle etsitään nyt uutta urakoitsijaa

  4. 4

   Ruotsalaisen koulun juhlissa julkisesti jaettu seksipalkinto johti ehdolliseen tuomioon – ”tunnustuksen” saanut järkyttyi kaveriensa tempauksesta

  5. 5

   Näin karsealta näyttää yksin­purjehtija Tapio Lehtisen veneen pohja – ”Ei riitä, että barnakkelit pilaavat kilpailun, ne laittavat oikeasti hengen­vaaralliseen tilanteeseen”

  6. 6

   Miksi ihmeessä kohtuu­hintaisia hitas-asuntoja päätyy asunto­sijoittajille, jotka repivät niistä markkina­vuokran?

  7. 7

   Ei tässä mitään tindereitä tarvita – Venäjällä seuraa isketään vaikka kadulta, ja näin se tapahtuu

   Tilaajille
  8. 8

   Suomalaistutkijat löysivät uuden yhteyden ruuan ja aineenvaihduntaa edistävän ruskean rasvan välillä

  9. 9

   Tällainen on Suomi: Kun Trump kertoi uskomattoman väitteen Pohjolan metsänhoidosta, suomalaiset lähtivät metsään haravoimaan ja imuroimaan

  10. 10

   Opetusministeri koulujen digitalisaatiota arvostelleesta tutkimuksesta: ”Lapset ovat syntyneet yhteiskuntaan, jossa kännykät ja tietokoneet ovat arkea, koulu ei voi olla irrallinen saareke”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tällainen on Suomi: Kun Trump kertoi uskomattoman väitteen Pohjolan metsänhoidosta, suomalaiset lähtivät metsään haravoimaan ja imuroimaan

  2. 2

   Paniikkia, konkurssien pelkoa ja lähtöaikeita – Kauppakeskus Redin asiakaskato ajaa yrittäjiä ahdinkoon

  3. 3

   Tutkimus paljastaa: Koulujen uudet menetelmät heikentävät oppimista merkittävästi

  4. 4

   Ei tässä mitään tindereitä tarvita – Venäjällä seuraa isketään vaikka kadulta, ja näin se tapahtuu

   Tilaajille
  5. 5

   Miesten ja naisten erot kasvavat, kun tasa-arvo lisääntyy – Odottamaton ”tasa-arvon paradoksi” on havaittu useissa tutkimuksissa

   Tilaajille
  6. 6

   Suuren kauppakeskuksen rakentaminen keskeytyi Espoossa – Lippulaivalle etsitään nyt uutta urakoitsijaa

  7. 7

   Nuoren omaisuus varastettiin Kampissa – Epäillyt yrittivät häipyä Poriin, poliisi pysäytti pakobussin Karkkilassa

  8. 8

   Voisiko kerrostalon sisälämpötila olla 18 astetta? Merihaassa testataan, miten suomalaiset sietävät englantilaisia lämpötiloja

  9. 9

   Aso-kotien vuokrat ovat järkyttäviä ja kallistuvat niin paljon, ettei niihin uskalla muuttaa, kertoo lukija – HS selvitti eri asumismuotojen kuluja

  10. 10

   Koulujen uudet menetelmät heikentävät oppimista merkittävästi, väittää tutkimus – Opetushallituksen pääjohtaja ihmettelee tuloksia

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tutkimus paljastaa: Koulujen uudet menetelmät heikentävät oppimista merkittävästi

  2. 2

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  3. 3

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  4. 4

   Paniikkia, konkurssien pelkoa ja lähtöaikeita – Kauppakeskus Redin asiakaskato ajaa yrittäjiä ahdinkoon

  5. 5

   Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

  6. 6

   Täti innostui sukututkimuksesta, ja niin Leenakin teki dna-testin – Kun tulokset tulivat, eletty elämä osoittautui valheeksi

   Tilaajille
  7. 7

   Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

  8. 8

   Tällainen on Suomi: Kun Trump kertoi uskomattoman väitteen Pohjolan metsänhoidosta, suomalaiset lähtivät metsään haravoimaan ja imuroimaan

  9. 9

   Muutaman kympin Aalto-maljakosta väärennetään sahaamalla satojen eurojen klassikko – Näin ostajia jymäytetään väärennetyllä Suomi-designilla ja näin vältät huijarien ansat

   Tilaajille
  10. 10

   Kuvia Suomesta, osa 39: Rio Gandara kuvasi, mitä tekevät ihmiset, jotka eivät saa öisin unta

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Suuret liikennevirrat eivät takaa yrityksen menestystä kauppakeskuksessa Tilaajille
  3. Tulivuoren­purkaus pimensi Auringon ja sitten tulivat paise­rutto, pakkaset ja nälän­hätä – vuosi 536 oli ihmis­kunnan historian kamalin, sanovat tutkijat
  4. Sdp:n Antti Rinnettä kuultiin todistajana Kittilä-käräjillä – Rinteellä oli merkittävä rooli Levin hissi­yhtiön toimitusjohtajan irtisanomisessa
  5. Britannian pääministeri May lupasi, että brexit-sopimus viedään läpi – oppositiojohtaja Corbyn haukkui sopimuksen, mutta ero ilman sopimustakaan ei labourille kelpaa
  6. Euroryhmä keskusteli yhteisestä talousarviosta
  7. Kanadalainen curlingjoukkue pelasi ”huomattavan päihtyneenä”, vuoden 2014 olympiavoittaja mukana joukkueessa – ”Meiltä meni kontrolli”
  8. Pääministeri Sipilä lähtee Yhdysvaltoihin tapaamaan maan talouden ja politiikan johtohahmoja
  9. Tunti sitten
  10. EU:n oma tiedustelu­koulu ja eurooppalainen lennokki – Suomi lähtee mukaan kehittämään uusia puolustus­hankkeita
  11. Opetusministeri koulujen digitalisaatiota arvostelleesta tutkimuksesta: ”Lapset ovat syntyneet yhteiskuntaan, jossa kännykät ja tietokoneet ovat arkea, koulu ei voi olla irrallinen saareke”
  12. Nelinkertainen olympiavoittaja Michael Johnson toipui aivoverenkiertohäiriöstä – 200 metrin matka sairaalaan kesti 15 minuuttia, olympialaisissa 19,32 sekuntia
  13. Näytä lisää