Politiikka    |   Lauantaivieras

Ministeri Mika Lintilä huolestui Suomen työllisyydestä, kun ”pleikkaa pelaavat peräkammarin pojat” alkoivat yleistyä kaupungeissakin

Elinkeinoministeri Mika Lintilä sanoo, että työvoiman puute hidastaa Suomen talouskasvua, ja siksi nuoret miehet pitää saada töihin.

Tuntuuko siltä, että pääministeri Juha Sipilän (kesk) hallitus on ollut poikkeuksellisen usein tukkanuottasilla muiden kanssa? Ja juuri kun on päästy hetkeksi eroon kikyistä, soteista ja aktiivimallista, nyt salkusta on kaivettu esille irtisanomisperusteiden keventäminen.

Kyse on siitä, että hallitus haluaisi heikentää irtisanomissuojaa alle 20 hengen yrityksissä. Työmarkkinajärjestöt puolestaan lupaavat järeitä vastatoimia, jos hallitus pitää kiinni tavoitteestaan.

Eduskuntavaalit ovat edessä huhtikuussa, joten tässä on hyvän riidan ainekset.

Pääministeri on ollut ehdoton ja ilmoittanut, ettei hallitus tingi tavoitteestaan. Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk) on Sipilän uskollinen seuraaja, mutta tällä kertaa hän haluaisi liennyttää.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Ay-liike puhuu, että sitten uuden lain myötä ihmisiä erotettaisiin pelkän pärstäkertoimen perusteella. Eihän se niin käy, tuo on turhaa dramatisointia. Pitää muistaa, että meillä ovat edelleen voimassa perustuslaki, direktiivit ja Ilon [Kansainvälinen työjärjestö] sopimukset”, Lintilä sanoo.

”Kaikki voisivat panna jäitä hattuun. Vähiten tässä tilanteessa tarvitaan työmarkkinaselkkausta”, hän vetoaa.

Kaavailemassaan irtisanomissuojan heikentämisessä hallitus menee pitkälti Suomen Yrittäjien linjoilla. Perusteluissaan hallitus on jopa vedonnut Suomen Yrittäjien kyselytutkimukseen, jonka mukaan 37 prosenttia pienistä ja keskikokoisista yrityksistä työllistäisi enemmän työntekijöitä, jos laki menee läpi.

Lintilä sanoo suhtautuvansa kyselytulokseen hieman ”skeptisesti”. Saman tien hän lähettää viestiä varmuuden vuoksi yrittäjienkin suuntaan.

”Joillain saattaa nyt olla vähän väärä kuva, että sitten voi panna ihmisiä tuosta vaan pois. Ei tässä mikään villi länsi koita, vaan pitää mennä lakien ja sääntöjen mukaisesti.”

Siihen se liennyttäminen sitten taisi jäädäkin. Paljastuu, että Lintilällä on paljon sanottavaa työvoimapulasta, työmotivaatiosta ja kohtaanto-ongelmasta. Kohtaanto-ongelma tarkoittaa tilannetta, jolloin samaan aikaan on runsaasti vapaita työpaikkoja, mutta myös ihmisiä vailla töitä. Lintilän mielestä yhtälö on outo.

Hän sanoo, että työvoimasta on pulaa joka puolella Suomea, ja se rajoittaa talouden kasvua. Ministeriön tilastojen mukaan yritysten rekrytointiongelmat ovat pahimpia Kainuussa, Pohjois-Savossa ja Pirkanmaalla.

Hänen mukaansa aktiivimalli on auttanut hieman, ja sen avulla ovat työllistyneet erityisesti ikääntyneet naiset.

Mutta sitten meillä on näitä ”peräkammarin poikia”. Termi toistuu niin usein Lintilän puheessa, että ei se ihan vahingossa tule.

”Nyt peräkammarin pojat alkavat olla ilmiö myös pääkaupunkiseudulla ja Uudellamaalla. Meidän pitäisi saada nämä nuoret miehet töihin”, hän sanoo.

Ongelmana on Lintilän mielestä se, että liian monella pojalla opinnot loppuvat peruskouluun. Hän sanoo, että vain peruskoulun käyneiden työllisyysaste on 43 prosenttia. Tilanteen muuttaminen vaatisi paljon resursseja.

”Kyllä minua myös huolestuttaa, onko työmoraali ja työmotivaatio heikentynyt. Että yhteiskunta on velvollinen pitämään minusta huolta, vaikka pelaan pleikkaa kotona”, Lintilä sanoo.

Mitä näille ”peräkammarin pojille” pitäisi tehdä?

Lintilä sanoo, ettei hänellä ole vastausta. ”Tarvitaan lisää tietoa, mikä se porukka on.”

Ministerin mukaan kohtaanto-ongelman taustalla on myös se, että kannustimet eivät vieläkään ole kohdallaan.

”Ihmisiä ei voi pakottaa muuttamaan kotoaan työpaikan perässä. Mutta jotenkin pitäisi olla ihmisillä sisäänrakennettuna, että työ tuo elämiseen hyvinvointia ja sisältöä.”

Lintilä kertoo olleensa vuosia sitten matkalla Britanniassa ja lukeneensa paikallislehdestä työllisyyskurssista, jossa kolmannen polven työttömille opetettiin vuorokausirytmiä.

”Emme me enää ole hirveän kaukana siitä”, Lintilä sanoo.

Ministerin mukaan pitää muistaa, että tilastoissa on paljon ihmisiä, jotka eivät enää ole työkykyisiä. Se on yksi syy, miksi hän haluaisi Suomeen sosiaaliturvauudistuksen.

”Mutta sellaista hallitusta ei olekaan, joka voisi samaan aikaan uudistaa sekä soten että sosiaaliturvan”, Lintilä sanoo.

Elinkeinoministerinä Lintilä on matkustanut runsaasti maailmalla. Hän sanoo huomanneensa, että muuallakin puhutaan työvoimapulasta, ja siksi Suomen pitäisi pystyä entistä paremmin houkuttelemaan osaajia ulkomailta.

Maailmalla saattaa olla käsitys, että Suomessa pidetään mieluummin rajat kiinni kuin avoinna.

”Siinä se virhe onkin! Kun katsoo Suomen ikärakennetta, ei tarvitse olla Einstein ymmärtääkseen, että meiltä loppuvat työntekijät. Saamme apua digitalisaatiosta, tekoälystä ja automaatiosta, mutta meidän ikärakenteellamme kasvun pullonkaulaksi tulee osaavan työvoiman puute”, Lintilä sanoo.

Lintilä muistuttaa, että nyt hän puhuu työperäisestä maahanmuutosta eikä Suomen pakolaispolitiikasta.

”Mutta kyllä Suomeen pakolaisina tulleidenkin joukossa on paljon ihmisiä, jotka pitäisi pystyä työllistämään. On selvää, ettemme ole onnistuneet kotouttamisessa yhtä hyvin kuin vaikkapa Norja”, Lintilä väittää.

Lintilä nousi ministeriksi hieman jälkijunassa. Hän sai pestin vuosien 2016 ja 2017 taitteessa, kun Olli Rehn siirtyi Suomen Pankkiin.

Moni löisi jo vetoa, että Lintilän pesti jää lyhyeksi, koska seuraavien vaalien jälkeen hallituspohja todennäköisesti muuttuu. Hevosmiehenä tunnetun Lintilän mukaan ”takamatkalta on kuitenkin hyvä tulla”.

Hänen mukaansa tuoreimmat galluptulokset ovat suorastaan lupaavia. Lintilä onkin jo käyttänyt sujuvasti termiä ”Sipilä kakkonen”.

”Kolme suurinta puoluetta on 2,5 prosenttiyksikön sisällä toisistaan. Vanhan sanonnan mukaan vaalit ratkaistaan viimeisen kolmen viikon aikana”, Lintilä sanoo.


Viisi kysymystä Mika Lintilälle

1. Kuka lobbasi sinua viimeksi?

Lauri Lyly. Puhuimme työllistymiskokeilusta. Olin Tampereella.”

2. Kehu oppositiopuolueen edustajaa.

Joakim Strandin (r) kanssa on erittäin hyvin toiminut yhteistyö, hän on kansanedustaja ja Vaasassa kaupunginvaltuuston puheenjohtaja. Puhutaan suoraan ja luottamuksella, viedään projekteja eteenpäin.”

3. Minkä kirjan luit viimeksi?

”Kimin [Tuntematon Kimi Räikkönen], kun tulin Bangkokista. Kyllä Kari Hotakainen on hyvin kirjoittanut. Sujuvaa poljentoa oli. Paitsi, että minä olen enemmän Valtteri Bottaksen fani. Hänen äitinsä on Toholammilta.”

4. Mikä saa sinut vihaiseksi?

”Vetelyys. Päättämättömyys. Kun asiat jäävät roikkumaan. Kun ollaan lähdössä, eikä lähtö tapahdu.”

5. Mitä teet viikonloppuna?

”Markkinoita ja messuja on tarjolla. Pohjanmaalle menen, ja tulen sunnuntaina takaisin. Odotan sitä, että ehdin lauantai-iltana lenkille.”

Oikaisu kello 7.57: Lintilän sitaatista muutettu 2,5 prosenttia prosenttiyksiköksi.

Kuka?

Mika Lintilä


 Syntynyt 15.4.1966 Toholammilla.

 Eduskunnassa viidettä kautta.

 Isä Aaro oli kansanedustaja vuosina 1962–1972.

 Puoliso Pirjo Pikkukangas, kaksi lasta Jutta (s. 1981) ja Netta (s. 1993).

 Omistaa kolme ravihevosta.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Hyvää pari­suhdetta ei ratkaise seksi, raha tai lasten­kasvatus, vaan nämä kaksi syvempää ulottuvuutta

  2. 2

   Amerikkalais­nuoret imevät nyt myrkkyä muisti­tikusta – Sähkö­tupakka Juulista tuli trendi­pahe, jota myyjä pitää petollisena: ”Se pilaa kaiken”

   Tilaajille
  3. 3

   Kiira Korven tilitys entisistä valmentajistaan on karua luettavaa: ”Jälkeenpäin on ollut pysäyttävää tajuta, kuinka pahoin voin”

  4. 4

   Kellojen siirtely on loppumassa – Nyt ministeriö kysyy, mikä aika Suomen pitäisi valita

  5. 5

   MTV: Poliisi epäilee NHL-hyökkääjä Jori Lehterän sekaantuneen laajaan kokaiinivyyhtiin

  6. 6

   Vuosi sitten Aleksi Salonen oli jumiutunut kotiinsa ja sanoi kaikkeen ei – Hänen kaltaisiaan ”kadonneita nuoria” on Suomessa tuhansia

  7. 7

   Ylivelkaisen vanhemman kuolema sekoitti elämäni ja ajoi minut työttömäksi

  8. 8

   Kun kirjailijasta tehtiin ennustaja: Ilkka Remes kirjoitti Turun saariston ratsiasta jo vuosia sitten, ja se tuskin oli vahinko

  9. 9

   ”Älä murehdi kulta, kyllä me vielä joskus ulos löydetään” – Kalasataman uuden kauppakeskuksen labyrinttimaisuus lietsoi somen vitsiniekat hurmokseen

  10. 10

   Yksi, kaksi, neljä, kuusi – Kun neli­lapsisen perheen toiset kaksoset syntyivät, Elina Ukkonen vietti seuraavat puoli vuotta lattialla

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

  2. 2

   Taksikuski tuijotti vaihdekeppiä, ajoi madellen ja vaati maksua käteisellä Helsingin keskustassa – Teippihuijaus paljastui, kun Inari Suomela valitti sekavasta kyydistä taksiyhtiöön

  3. 3

   Friteerattuun kanaan erikoistunut pikaruokaketju Kentucky Fried Chicken tulee Suomeen

  4. 4

   OP aloittaa kuuttatuhatta työntekijää koskevat yt-neuvottelut – Tarkoitus ei ole päästä säästöihin irtisanomisilla, vakuuttaa pääjohtaja Ritakallio

  5. 5

   Hyvää pari­suhdetta ei ratkaise seksi, raha tai lasten­kasvatus, vaan nämä kaksi syvempää ulottuvuutta

  6. 6

   Kyllä, Lily Allen tilasi naisprostituoidun ja harrasti seksiä Liam Gallagherin kanssa – mutta hänen muistelmissaan on kyse paljon isommista asioista

  7. 7

   Isä jää varjoon, kun lapsi valitsee äidin – Suosikki­asetelmalle on luonnolliset syynsä, ja näin se puretaan

   Tilaajille
  8. 8

   Häräntappoaseen kirjoitti 17-vuotias tyttö – sellaista ei tänä päivänä nähtäisi, eikä nähdä

  9. 9

   Ylivelkaisen vanhemman kuolema sekoitti elämäni ja ajoi minut työttömäksi

  10. 10

   Vaihtokuvat näyttävät, kuinka venäläisen liikemiehen ja Airiston Helmen hankkimat alueet ovat muuttuneet vuosien saatossa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  2. 2

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  3. 3

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  4. 4

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  5. 5

   Sotilaslähde HS:lle: Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailussa – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  6. 6

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  7. 7

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  8. 8

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  9. 9

   Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

  10. 10

   ”Hän ei lopeta koskaan” – Tällainen mies on rahalla, viinalla ja nuuskalla lapsia Helsingin keskustassa houkutellut sarjahyväksikäyttäjä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää