Politiikka    |   Lauantaivieras

Ministeri Mika Lintilä huolestui Suomen työllisyydestä, kun ”pleikkaa pelaavat peräkammarin pojat” alkoivat yleistyä kaupungeissakin

Elinkeinoministeri Mika Lintilä sanoo, että työvoiman puute hidastaa Suomen talouskasvua, ja siksi nuoret miehet pitää saada töihin.

Tuntuuko siltä, että pääministeri Juha Sipilän (kesk) hallitus on ollut poikkeuksellisen usein tukkanuottasilla muiden kanssa? Ja juuri kun on päästy hetkeksi eroon kikyistä, soteista ja aktiivimallista, nyt salkusta on kaivettu esille irtisanomisperusteiden keventäminen.

Kyse on siitä, että hallitus haluaisi heikentää irtisanomissuojaa alle 20 hengen yrityksissä. Työmarkkinajärjestöt puolestaan lupaavat järeitä vastatoimia, jos hallitus pitää kiinni tavoitteestaan.

Eduskuntavaalit ovat edessä huhtikuussa, joten tässä on hyvän riidan ainekset.

Pääministeri on ollut ehdoton ja ilmoittanut, ettei hallitus tingi tavoitteestaan. Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk) on Sipilän uskollinen seuraaja, mutta tällä kertaa hän haluaisi liennyttää.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Ay-liike puhuu, että sitten uuden lain myötä ihmisiä erotettaisiin pelkän pärstäkertoimen perusteella. Eihän se niin käy, tuo on turhaa dramatisointia. Pitää muistaa, että meillä ovat edelleen voimassa perustuslaki, direktiivit ja Ilon [Kansainvälinen työjärjestö] sopimukset”, Lintilä sanoo.

”Kaikki voisivat panna jäitä hattuun. Vähiten tässä tilanteessa tarvitaan työmarkkinaselkkausta”, hän vetoaa.

Kaavailemassaan irtisanomissuojan heikentämisessä hallitus menee pitkälti Suomen Yrittäjien linjoilla. Perusteluissaan hallitus on jopa vedonnut Suomen Yrittäjien kyselytutkimukseen, jonka mukaan 37 prosenttia pienistä ja keskikokoisista yrityksistä työllistäisi enemmän työntekijöitä, jos laki menee läpi.

Lintilä sanoo suhtautuvansa kyselytulokseen hieman ”skeptisesti”. Saman tien hän lähettää viestiä varmuuden vuoksi yrittäjienkin suuntaan.

”Joillain saattaa nyt olla vähän väärä kuva, että sitten voi panna ihmisiä tuosta vaan pois. Ei tässä mikään villi länsi koita, vaan pitää mennä lakien ja sääntöjen mukaisesti.”

Siihen se liennyttäminen sitten taisi jäädäkin. Paljastuu, että Lintilällä on paljon sanottavaa työvoimapulasta, työmotivaatiosta ja kohtaanto-ongelmasta. Kohtaanto-ongelma tarkoittaa tilannetta, jolloin samaan aikaan on runsaasti vapaita työpaikkoja, mutta myös ihmisiä vailla töitä. Lintilän mielestä yhtälö on outo.

Hän sanoo, että työvoimasta on pulaa joka puolella Suomea, ja se rajoittaa talouden kasvua. Ministeriön tilastojen mukaan yritysten rekrytointiongelmat ovat pahimpia Kainuussa, Pohjois-Savossa ja Pirkanmaalla.

Hänen mukaansa aktiivimalli on auttanut hieman, ja sen avulla ovat työllistyneet erityisesti ikääntyneet naiset.

Mutta sitten meillä on näitä ”peräkammarin poikia”. Termi toistuu niin usein Lintilän puheessa, että ei se ihan vahingossa tule.

”Nyt peräkammarin pojat alkavat olla ilmiö myös pääkaupunkiseudulla ja Uudellamaalla. Meidän pitäisi saada nämä nuoret miehet töihin”, hän sanoo.

Ongelmana on Lintilän mielestä se, että liian monella pojalla opinnot loppuvat peruskouluun. Hän sanoo, että vain peruskoulun käyneiden työllisyysaste on 43 prosenttia. Tilanteen muuttaminen vaatisi paljon resursseja.

”Kyllä minua myös huolestuttaa, onko työmoraali ja työmotivaatio heikentynyt. Että yhteiskunta on velvollinen pitämään minusta huolta, vaikka pelaan pleikkaa kotona”, Lintilä sanoo.

Mitä näille ”peräkammarin pojille” pitäisi tehdä?

Lintilä sanoo, ettei hänellä ole vastausta. ”Tarvitaan lisää tietoa, mikä se porukka on.”

Ministerin mukaan kohtaanto-ongelman taustalla on myös se, että kannustimet eivät vieläkään ole kohdallaan.

”Ihmisiä ei voi pakottaa muuttamaan kotoaan työpaikan perässä. Mutta jotenkin pitäisi olla ihmisillä sisäänrakennettuna, että työ tuo elämiseen hyvinvointia ja sisältöä.”

Lintilä kertoo olleensa vuosia sitten matkalla Britanniassa ja lukeneensa paikallislehdestä työllisyyskurssista, jossa kolmannen polven työttömille opetettiin vuorokausirytmiä.

”Emme me enää ole hirveän kaukana siitä”, Lintilä sanoo.

Ministerin mukaan pitää muistaa, että tilastoissa on paljon ihmisiä, jotka eivät enää ole työkykyisiä. Se on yksi syy, miksi hän haluaisi Suomeen sosiaaliturvauudistuksen.

”Mutta sellaista hallitusta ei olekaan, joka voisi samaan aikaan uudistaa sekä soten että sosiaaliturvan”, Lintilä sanoo.

Elinkeinoministerinä Lintilä on matkustanut runsaasti maailmalla. Hän sanoo huomanneensa, että muuallakin puhutaan työvoimapulasta, ja siksi Suomen pitäisi pystyä entistä paremmin houkuttelemaan osaajia ulkomailta.

Maailmalla saattaa olla käsitys, että Suomessa pidetään mieluummin rajat kiinni kuin avoinna.

”Siinä se virhe onkin! Kun katsoo Suomen ikärakennetta, ei tarvitse olla Einstein ymmärtääkseen, että meiltä loppuvat työntekijät. Saamme apua digitalisaatiosta, tekoälystä ja automaatiosta, mutta meidän ikärakenteellamme kasvun pullonkaulaksi tulee osaavan työvoiman puute”, Lintilä sanoo.

Lintilä muistuttaa, että nyt hän puhuu työperäisestä maahanmuutosta eikä Suomen pakolaispolitiikasta.

”Mutta kyllä Suomeen pakolaisina tulleidenkin joukossa on paljon ihmisiä, jotka pitäisi pystyä työllistämään. On selvää, ettemme ole onnistuneet kotouttamisessa yhtä hyvin kuin vaikkapa Norja”, Lintilä väittää.

Lintilä nousi ministeriksi hieman jälkijunassa. Hän sai pestin vuosien 2016 ja 2017 taitteessa, kun Olli Rehn siirtyi Suomen Pankkiin.

Moni löisi jo vetoa, että Lintilän pesti jää lyhyeksi, koska seuraavien vaalien jälkeen hallituspohja todennäköisesti muuttuu. Hevosmiehenä tunnetun Lintilän mukaan ”takamatkalta on kuitenkin hyvä tulla”.

Hänen mukaansa tuoreimmat galluptulokset ovat suorastaan lupaavia. Lintilä onkin jo käyttänyt sujuvasti termiä ”Sipilä kakkonen”.

”Kolme suurinta puoluetta on 2,5 prosenttiyksikön sisällä toisistaan. Vanhan sanonnan mukaan vaalit ratkaistaan viimeisen kolmen viikon aikana”, Lintilä sanoo.


Viisi kysymystä Mika Lintilälle

1. Kuka lobbasi sinua viimeksi?

Lauri Lyly. Puhuimme työllistymiskokeilusta. Olin Tampereella.”

2. Kehu oppositiopuolueen edustajaa.

Joakim Strandin (r) kanssa on erittäin hyvin toiminut yhteistyö, hän on kansanedustaja ja Vaasassa kaupunginvaltuuston puheenjohtaja. Puhutaan suoraan ja luottamuksella, viedään projekteja eteenpäin.”

3. Minkä kirjan luit viimeksi?

”Kimin [Tuntematon Kimi Räikkönen], kun tulin Bangkokista. Kyllä Kari Hotakainen on hyvin kirjoittanut. Sujuvaa poljentoa oli. Paitsi, että minä olen enemmän Valtteri Bottaksen fani. Hänen äitinsä on Toholammilta.”

4. Mikä saa sinut vihaiseksi?

”Vetelyys. Päättämättömyys. Kun asiat jäävät roikkumaan. Kun ollaan lähdössä, eikä lähtö tapahdu.”

5. Mitä teet viikonloppuna?

”Markkinoita ja messuja on tarjolla. Pohjanmaalle menen, ja tulen sunnuntaina takaisin. Odotan sitä, että ehdin lauantai-iltana lenkille.”

Oikaisu kello 7.57: Lintilän sitaatista muutettu 2,5 prosenttia prosenttiyksiköksi.

Kuka?

Mika Lintilä


 Syntynyt 15.4.1966 Toholammilla.

 Eduskunnassa viidettä kautta.

 Isä Aaro oli kansanedustaja vuosina 1962–1972.

 Puoliso Pirjo Pikkukangas, kaksi lasta Jutta (s. 1981) ja Netta (s. 1993).

 Omistaa kolme ravihevosta.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Tutkijoille selvisi vihdoin, miksi talidomidi tuhosi tuhansien lapsien elämän

  2. 2

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  3. 3

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  4. 4

   Suurta draamaa Mestarien liigassa: Cristiano Ronaldo sai suoran punaisen kortin koskettuaan kädellään topparin päätä – lähti itkien kentältä

  5. 5

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  6. 6

   Junaliikenne käynnistyi kaaoksen jälkeen, häiriöitä ja jopa tuntien myöhästymisiä tiedossa yön ajan – Matkustajia jumiutui yli kahdeksi tunniksi raiteille

  7. 7

   Toimittaja putosi puumajoja yhdistävältä riippusillalta ja kuoli – Saksan poliisi keskeytti aktivistien puumajaleirin tyhjentämisen Hambachin metsässä

  8. 8

   Toimitusjohtajan epäillään ampuneen naisen oven läpi Lohjan Sammatissa – useat ihmiset hakeneet miehelle lähestymiskiellon, taustalla väkivaltaa ja uhkailua

  9. 9

   Päiväkotien rahankeruussa on kirjavat käytännöt – ”Yksi vanhempi laittoi sähköpostilla kaikille oman tilinumeronsa ja pyysi kymmentä euroa kuukaudessa”

  10. 10

   Eduskunta ratkaisee Timo Soinin kohtalon todennäköisesti perjantaina – Moni aborttikantoja arvostellut joutuu tukemaan häntä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  2. 2

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  3. 3

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  4. 4

   Toimitusjohtajan epäillään ampuneen naisen oven läpi Lohjan Sammatissa – useat ihmiset hakeneet miehelle lähestymiskiellon, taustalla väkivaltaa ja uhkailua

  5. 5

   Tutkijoille selvisi vihdoin, miksi talidomidi tuhosi tuhansien lapsien elämän

  6. 6

   Junaliikenne käynnistyi kaaoksen jälkeen, häiriöitä ja jopa tuntien myöhästymisiä tiedossa yön ajan – Matkustajia jumiutui yli kahdeksi tunniksi raiteille

  7. 7

   Vihreiden kannatus laski edelleen – perus­suomalaisille saman verran nousua

  8. 8

   Espoo myöntää: Opetusjohtaja ei suostunut irtisanomaan Saunalahden rehtoria – Potkut antoi lopulta alempi virkamies

  9. 9

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  10. 10

   Mikä ihme saa amerikkalaiset luulemaan, että he säästyvät hirmu­myrskyjen tuhoilta? Vastauksia on ainakin kolme

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Auschwitziin matkanneet Kallion lukiolaiset kokivat Suomi-häpeää krakovalaisessa juutalaisravintolassa: ”Minun oli pakko mennä kysymään heiltä, että ymmärrättekö te yhtään, mitä teette”

  3. 3

   Mies havahtui hetkeksi hereille vesipuisto Serenassa, mutta jatkoi juhlintaa vielä viikon ympäri Etelä-Suomea – Lopulta mies tajusi rahoittaneensa 10–15 hengen elostelua 12 000 eurolla

  4. 4

   Tytti Peltosen palkka on niin pieni, että se on käytetty kaksi viikkoa ennen tilipäivää – Suomessa on kymmeniätuhansia työssäkäyviä köyhiä

   Tilaajille
  5. 5

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  6. 6

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  7. 7

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  8. 8

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  9. 9

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  10. 10

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Suurta draamaa Mestarien liigassa: Cristiano Ronaldo sai suoran punaisen kortin koskettuaan kädellään topparin päätä – lähti itkien kentältä
  3. Tunti sitten
  4. Australian poliisi pidätti nuoren pojan neulojen upottamisesta marjoihin ja hedelmiin
  5. Junakaaoksen seuraus: Radion sinfoniaorkesterin soittaja joutui opettelemaan kollegansa osuuden väliajalla – Prokofjevin vaikein sinfonia onnistui silti
  6. 2 tuntia sitten
  7. Ajax palasi huimilla maaleilla Mestarien liigaan – yhdessä oli jopa häivähdys Marco van Bastenin klassikkomaalia
  8. Toimittaja putosi puumajoja yhdistävältä riippusillalta ja kuoli – Saksan poliisi keskeytti aktivistien puumajaleirin tyhjentämisen Hambachin metsässä
  9. Vantaan seurakunnat kaavailevat Lehtisaaren asukkaille entistä isompia vuokria, jättikorotukset saattavat kuitenkin peruuntua – ”Kokonaisuus on auki asukkaiden kannalta”
  10. Junaliikenne käynnistyi kaaoksen jälkeen, häiriöitä ja jopa tuntien myöhästymisiä tiedossa yön ajan – Matkustajia jumiutui yli kahdeksi tunniksi raiteille
  11. Kaksi mielenterveyspotilasta hukkui tulvaveden temmattua poliisiauton Yhdysvalloissa
  12. Narripaidat jatkaa yhä voittamattomina kotikaukalossaan – Savosta tuli parisataa katsojaa kannustamaan Metallurgin pelaajaa
  13. Arvi Savolainen teki suomalaista painihistoriaa voittamalla alle 20-vuotiaiden MM-kultaa
  14. Näytä lisää