Politiikka    |   Lauantaivieras

Ministeri Mika Lintilä huolestui Suomen työllisyydestä, kun ”pleikkaa pelaavat peräkammarin pojat” alkoivat yleistyä kaupungeissakin

Elinkeinoministeri Mika Lintilä sanoo, että työvoiman puute hidastaa Suomen talouskasvua, ja siksi nuoret miehet pitää saada töihin.

Tuntuuko siltä, että pääministeri Juha Sipilän (kesk) hallitus on ollut poikkeuksellisen usein tukkanuottasilla muiden kanssa? Ja juuri kun on päästy hetkeksi eroon kikyistä, soteista ja aktiivimallista, nyt salkusta on kaivettu esille irtisanomisperusteiden keventäminen.

Kyse on siitä, että hallitus haluaisi heikentää irtisanomissuojaa alle 20 hengen yrityksissä. Työmarkkinajärjestöt puolestaan lupaavat järeitä vastatoimia, jos hallitus pitää kiinni tavoitteestaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Eduskuntavaalit ovat edessä huhtikuussa, joten tässä on hyvän riidan ainekset.

Pääministeri on ollut ehdoton ja ilmoittanut, ettei hallitus tingi tavoitteestaan. Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk) on Sipilän uskollinen seuraaja, mutta tällä kertaa hän haluaisi liennyttää.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Ay-liike puhuu, että sitten uuden lain myötä ihmisiä erotettaisiin pelkän pärstäkertoimen perusteella. Eihän se niin käy, tuo on turhaa dramatisointia. Pitää muistaa, että meillä ovat edelleen voimassa perustuslaki, direktiivit ja Ilon [Kansainvälinen työjärjestö] sopimukset”, Lintilä sanoo.

”Kaikki voisivat panna jäitä hattuun. Vähiten tässä tilanteessa tarvitaan työmarkkinaselkkausta”, hän vetoaa.

Kaavailemassaan irtisanomissuojan heikentämisessä hallitus menee pitkälti Suomen Yrittäjien linjoilla. Perusteluissaan hallitus on jopa vedonnut Suomen Yrittäjien kyselytutkimukseen, jonka mukaan 37 prosenttia pienistä ja keskikokoisista yrityksistä työllistäisi enemmän työntekijöitä, jos laki menee läpi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Lintilä sanoo suhtautuvansa kyselytulokseen hieman ”skeptisesti”. Saman tien hän lähettää viestiä varmuuden vuoksi yrittäjienkin suuntaan.

”Joillain saattaa nyt olla vähän väärä kuva, että sitten voi panna ihmisiä tuosta vaan pois. Ei tässä mikään villi länsi koita, vaan pitää mennä lakien ja sääntöjen mukaisesti.”

Siihen se liennyttäminen sitten taisi jäädäkin. Paljastuu, että Lintilällä on paljon sanottavaa työvoimapulasta, työmotivaatiosta ja kohtaanto-ongelmasta. Kohtaanto-ongelma tarkoittaa tilannetta, jolloin samaan aikaan on runsaasti vapaita työpaikkoja, mutta myös ihmisiä vailla töitä. Lintilän mielestä yhtälö on outo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Hän sanoo, että työvoimasta on pulaa joka puolella Suomea, ja se rajoittaa talouden kasvua. Ministeriön tilastojen mukaan yritysten rekrytointiongelmat ovat pahimpia Kainuussa, Pohjois-Savossa ja Pirkanmaalla.

Hänen mukaansa aktiivimalli on auttanut hieman, ja sen avulla ovat työllistyneet erityisesti ikääntyneet naiset.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Mutta sitten meillä on näitä ”peräkammarin poikia”. Termi toistuu niin usein Lintilän puheessa, että ei se ihan vahingossa tule.

”Nyt peräkammarin pojat alkavat olla ilmiö myös pääkaupunkiseudulla ja Uudellamaalla. Meidän pitäisi saada nämä nuoret miehet töihin”, hän sanoo.

Ongelmana on Lintilän mielestä se, että liian monella pojalla opinnot loppuvat peruskouluun. Hän sanoo, että vain peruskoulun käyneiden työllisyysaste on 43 prosenttia. Tilanteen muuttaminen vaatisi paljon resursseja.

”Kyllä minua myös huolestuttaa, onko työmoraali ja työmotivaatio heikentynyt. Että yhteiskunta on velvollinen pitämään minusta huolta, vaikka pelaan pleikkaa kotona”, Lintilä sanoo.

Mitä näille ”peräkammarin pojille” pitäisi tehdä?

Lintilä sanoo, ettei hänellä ole vastausta. ”Tarvitaan lisää tietoa, mikä se porukka on.”

Ministerin mukaan kohtaanto-ongelman taustalla on myös se, että kannustimet eivät vieläkään ole kohdallaan.

”Ihmisiä ei voi pakottaa muuttamaan kotoaan työpaikan perässä. Mutta jotenkin pitäisi olla ihmisillä sisäänrakennettuna, että työ tuo elämiseen hyvinvointia ja sisältöä.”

Lintilä kertoo olleensa vuosia sitten matkalla Britanniassa ja lukeneensa paikallislehdestä työllisyyskurssista, jossa kolmannen polven työttömille opetettiin vuorokausirytmiä.

”Emme me enää ole hirveän kaukana siitä”, Lintilä sanoo.

Ministerin mukaan pitää muistaa, että tilastoissa on paljon ihmisiä, jotka eivät enää ole työkykyisiä. Se on yksi syy, miksi hän haluaisi Suomeen sosiaaliturvauudistuksen.

”Mutta sellaista hallitusta ei olekaan, joka voisi samaan aikaan uudistaa sekä soten että sosiaaliturvan”, Lintilä sanoo.

Elinkeinoministerinä Lintilä on matkustanut runsaasti maailmalla. Hän sanoo huomanneensa, että muuallakin puhutaan työvoimapulasta, ja siksi Suomen pitäisi pystyä entistä paremmin houkuttelemaan osaajia ulkomailta.

Maailmalla saattaa olla käsitys, että Suomessa pidetään mieluummin rajat kiinni kuin avoinna.

”Siinä se virhe onkin! Kun katsoo Suomen ikärakennetta, ei tarvitse olla Einstein ymmärtääkseen, että meiltä loppuvat työntekijät. Saamme apua digitalisaatiosta, tekoälystä ja automaatiosta, mutta meidän ikärakenteellamme kasvun pullonkaulaksi tulee osaavan työvoiman puute”, Lintilä sanoo.

Lintilä muistuttaa, että nyt hän puhuu työperäisestä maahanmuutosta eikä Suomen pakolaispolitiikasta.

”Mutta kyllä Suomeen pakolaisina tulleidenkin joukossa on paljon ihmisiä, jotka pitäisi pystyä työllistämään. On selvää, ettemme ole onnistuneet kotouttamisessa yhtä hyvin kuin vaikkapa Norja”, Lintilä väittää.

Lintilä nousi ministeriksi hieman jälkijunassa. Hän sai pestin vuosien 2016 ja 2017 taitteessa, kun Olli Rehn siirtyi Suomen Pankkiin.

Moni löisi jo vetoa, että Lintilän pesti jää lyhyeksi, koska seuraavien vaalien jälkeen hallituspohja todennäköisesti muuttuu. Hevosmiehenä tunnetun Lintilän mukaan ”takamatkalta on kuitenkin hyvä tulla”.

Hänen mukaansa tuoreimmat galluptulokset ovat suorastaan lupaavia. Lintilä onkin jo käyttänyt sujuvasti termiä ”Sipilä kakkonen”.

”Kolme suurinta puoluetta on 2,5 prosenttiyksikön sisällä toisistaan. Vanhan sanonnan mukaan vaalit ratkaistaan viimeisen kolmen viikon aikana”, Lintilä sanoo.


Viisi kysymystä Mika Lintilälle

1. Kuka lobbasi sinua viimeksi?

Lauri Lyly. Puhuimme työllistymiskokeilusta. Olin Tampereella.”

2. Kehu oppositiopuolueen edustajaa.

Joakim Strandin (r) kanssa on erittäin hyvin toiminut yhteistyö, hän on kansanedustaja ja Vaasassa kaupunginvaltuuston puheenjohtaja. Puhutaan suoraan ja luottamuksella, viedään projekteja eteenpäin.”

3. Minkä kirjan luit viimeksi?

”Kimin [Tuntematon Kimi Räikkönen], kun tulin Bangkokista. Kyllä Kari Hotakainen on hyvin kirjoittanut. Sujuvaa poljentoa oli. Paitsi, että minä olen enemmän Valtteri Bottaksen fani. Hänen äitinsä on Toholammilta.”

4. Mikä saa sinut vihaiseksi?

”Vetelyys. Päättämättömyys. Kun asiat jäävät roikkumaan. Kun ollaan lähdössä, eikä lähtö tapahdu.”

5. Mitä teet viikonloppuna?

”Markkinoita ja messuja on tarjolla. Pohjanmaalle menen, ja tulen sunnuntaina takaisin. Odotan sitä, että ehdin lauantai-iltana lenkille.”

Oikaisu kello 7.57: Lintilän sitaatista muutettu 2,5 prosenttia prosenttiyksiköksi.

Kuka?

Mika Lintilä


 Syntynyt 15.4.1966 Toholammilla.

 Eduskunnassa viidettä kautta.

 Isä Aaro oli kansanedustaja vuosina 1962–1972.

 Puoliso Pirjo Pikkukangas, kaksi lasta Jutta (s. 1981) ja Netta (s. 1993).

 Omistaa kolme ravihevosta.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Pilvenpiirtäjät mullistavat Pasilan ja koko Helsingin – HS:n erikoisartikkelin videot näyttävät, kuinka peruuttamattomasti kaupungin siluetti muuttuu

  2. 2

   Emme yksinkertaisesti uskalla hankkia toista lasta – työelämä on liian vaativaa

  3. 3

   Heitä oli 900 ja ”valkeana yönä” he kuolivat yhdessä – Kun lahkojohtaja Jim Jones 40 vuotta sitten julisti, että on aika, ensimmäisenä myrkky juotettiin 300 lapselle

   Tilaajille
  4. 4

   Maailma, jonka pimeällä puolella sataa metallia – Tällaisia ovat avaruuden karmivimmat planeetat

   Tilaajille
  5. 5

   Tämä kahdesta äänestä muodostuva testi paljastaa, voitko oppia laulamaan paremmin – huonoon laulutaitoon on neljä syytä

   Tilaajille
  6. 6

   Suomessa pysyy järjissään marraskuussa – Kaukomatkailu ei auta kestämään kaamosta, sillä sen vaikutus on päinvastainen

  7. 7

   Ravitsemusterapeutti kauhistui urheilijoiden alhaisista rasvaprosenteista – ”Silloin mennään omaa biologiaa vastaan”

  8. 8

   Trafin luonnospaperi paljastaa: Laaja sotilaallinen radiotaajuuksien häirintä estäisi nykyisenkaltaisen lentoliikenteen Suomessa

  9. 9

   Etelä-Koreasta saapunut megatähti töksäytti ensi­töikseen kysymyksen, jolla osui heti suomalaisen pikku­kaupungin pahimpaan kipu­pisteeseen

  10. 10

   Vuosi sitten kadonnut argentiinalainen sukellusvene löytyi 800 metrin syvyydestä – aluksella oli katoamishetkellä yli 40 ihmistä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Siivooja pyyhki samalla rätillä vessan­pönttöä ja juoma­laseja – Hitiksi noussut video luksush­otelleista pöyristyttää Kiinassa

  2. 2

   Etelä-Koreasta saapunut megatähti töksäytti ensi­töikseen kysymyksen, jolla osui heti suomalaisen pikku­kaupungin pahimpaan kipu­pisteeseen

  3. 3

   ”Renessanssipalatsi” rapistui pöyristyttävään kuntoon keskellä Helsinkiä – Omistajalla ei ole varaa 1800-luvulla rakennetun arvotalon korjauksiin

  4. 4

   Pilvenpiirtäjät mullistavat Pasilan ja koko Helsingin – HS:n erikoisartikkelin videot näyttävät, kuinka peruuttamattomasti kaupungin siluetti muuttuu

  5. 5

   14-vuotias halusi kysyä tuomareilta, miksi hänet oli viety lastenkotiin – Oikeus hylkäsi toiveen, lapsi valitti asiasta ja voitti

  6. 6

   Kaksoset oli jo annettu Katja Korhosen rinnalle, kun hoitaja nappasi pojan ja vei pois – Pian äiti silitti heiveröistä selkää ja toivoi, että lapsi saisi elää

   Tilaajille
  7. 7

   Uni oli pelottava, ja siinä kuusivuotias Patrick Tiainen rakasti poikaa – Tiainen nousi karismaattisen seurakunnan johtoon, uskoi Jumalan eheyttävän hänet ja myönsi lopulta, että uni oli totta

   Tilaajille
  8. 8

   Emme yksinkertaisesti uskalla hankkia toista lasta – työelämä on liian vaativaa

  9. 9

   Entinen kuntapoliitikko Saido Mohamed nosti ulkomailla asuneen siskonsa lapsilisiä vuosien ajan – Törkeästä rahanpesusta yli vuoden ehdollinen tuomio

  10. 10

   Heitä oli 900 ja ”valkeana yönä” he kuolivat yhdessä – Kun lahkojohtaja Jim Jones 40 vuotta sitten julisti, että on aika, ensimmäisenä myrkky juotettiin 300 lapselle

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  2. 2

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  3. 3

   Siivooja Aino-Maija Leinonen näki keskiluokkaiset kodit ja päätti elää toisin – ”Kaikkien lempiväri on valkoinen ja kaikilla on samat esineet”

   Tilaajille
  4. 4

   Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

  5. 5

   Syvällä Lapin erämaassa kulkee natsi-Saksan viimeinen puolustuslinja, ja nyt sieltä löytyi salaperäinen vankileiri

   Tilaajille
  6. 6

   Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

  7. 7

   ”Täällä tulee törmäys sitten” – 130-metrinen norjalainen sotalaiva törmäsi säiliöalukseen monista varoituksista huolimatta, käy ilmi lauantaina julkaistulta äänitteeltä

  8. 8

   Mies loi ”bändilleen” tyhjästä fani­kunnan, levy-yhtiön sekä uutis­sivuston ja buukkasi niiden avulla kiertueen ilman yleisöä – nyt hän selittää tekoaan Twitterissä

  9. 9

   Muutaman kympin Aalto-maljakosta väärennetään sahaamalla satojen eurojen klassikko – Näin ostajia jymäytetään väärennetyllä Suomi-designilla ja näin vältät huijarien ansat

   Tilaajille
  10. 10

   Harvardin tutkijoiden mukaan tähtienvälinen komeetta saattoi olla muukalaisten lähettämä luotain – ”Se näyttää hyvin erikoiselta”

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Entinen ”kiinnostava kirjailija” Antti Nylén ehdottaa taiteilijoiden toimeentuloksi taiteilijapalkkaa, ja yksi ratkaisu olisi ottaa varat poliiseilta – ”Nyt on taiteilijoiden vuoro!”
  3. Maailma, jonka pimeällä puolella sataa metallia – Tällaisia ovat avaruuden karmivimmat planeetat Tilaajille
  4. Demokraattien Stacey Abrams myönsi tappionsa Georgian kuvernöörikisassa – aikoo kuitenkin haastaa osavaltion oikeuteen äänestyksen epäselvyyksien vuoksi
  5. Trafin luonnospaperi paljastaa: Laaja sotilaallinen radiotaajuuksien häirintä estäisi nykyisenkaltaisen lentoliikenteen Suomessa
  6. Marraskuun ryhmän vaikutus näkyy Suomen taiteessa edelleen – tummat värit hallitsevat, kirkkaaseen kevytmielisyyteen nuorella kansakunnalla ei ollut varaa
  7. Pekka Haaviston ensimmäinen linjapuhe vihreiden puheenjohtajana suorana lähetyksenä juuri nyt
  8. Tunti sitten
  9. Trump uhkaa kävellä ulos tiedotus­tilaisuuksista, jos toimittajat eivät käyttäydy
  10. Aiemmin musiikillisesti varautunut Jenni Vartiainen vakuutti areenakonsertissa kuin uudestisyntyneenä
  11. Heitä oli 900 ja ”valkeana yönä” he kuolivat yhdessä – Kun lahkojohtaja Jim Jones 40 vuotta sitten julisti, että on aika, ensimmäisenä myrkky juotettiin 300 lapselle Tilaajille
  12. Siispä rokki soi! – Ratkaisetko ristikon?
  13. Näytä lisää