Politiikka

Englanninkielinen ylioppilastutkinto herättää epäilyjä – Opetusministeri kuitenkin uskoo sen vetävän Suomeen perheitä ulkomailta

Paluumuuttajille ja kansainvälisille osaajille tarkoitetun tutkinnon arvioidaan tulevan kalliiksi ja kilpailevan IB-tutkinnon kanssa. Opetusministeri Sanni Grahn-Laasosen mukaan kohdejoukko on pienehkö, arviolta joitakin kymmeniä tai satoja opiskelijoita.

Hallitus haluaa edistää Suomen kansainvälistymistä monin tavoin, joista yksi on kansallisen ylioppilastutkinnon tarjoaminen myös englannin kielellä. Tähtäimessä ovat esimerkiksi ulkomaisten osaajien ja paluumuuttajaperheiden jälkeläiset.

Mutta olisiko uutuudelle todellista tarvetta? Jo nyt 17 lukiossa voi suorittaa englanninkielisen IB-tutkinnon, joka antaa myös jatko-opintokelpoisuuden korkeakouluun.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Jos kokeen suorittajia olisi vain muutamia kymmeniä, yhden tutkinnon kustannukset saattaisivat nousta varsin korkeiksi. Muutenkin niukasti rahoitetut lukiot saattaisivat myös ryhtyä järjestämään englanninkielistä opetusta suomenkielisen sijaan.

Englanninkielistä ylioppilastutkintoa on suunniteltu vientituotteeksi, mutta hallituksen esityksen mukaan muuten englanninkielinen tutkinto sisältäisi kuitenkin myös vaativan äidinkielen ja kirjallisuuden kokeen – suomeksi tai ruotsiksi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ylioppilastutkinnon uudistamisehdotuksen lausuntoaika päättyi tällä viikolla, ja kannanottoja tuli liki sata.

HS kävi läpi lausunnot, joista enemmistö ainakin periaatteessa kannattaa kansainvälistymistä ja myös englanninkielistä ylioppilastutkintoa, mutta osa epäilee vahvasti uutuuden tarvetta ja näkee siinä uhkia yhdenvertaisuudelle.

Opetusministeri Sanni Grahn-Laasosen (kok) mielestä muutos ei heikennä kotimaisten kielten asemaa, sillä kohdejoukko on hyvin rajattu, arviolta joistakin kymmenistä satoihin. Tarve kasvaa lähinnä suurissa kaupungeissa, jotka ovat jo päättäneet kaksinkertaistaa englanninkielisen koulutuksen määränsä lähivuosina.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Englanninkielinen ylioppilastutkinto tarjoaa Grahn-Laasosen mukaan väylän niille nuorille, joiden koulukieli on englanti.

Heitä ovat esimerkiksi ulkomailta Suomeen tulleiden työntekijöiden lapset tai suomalaiset paluumuuttajat, jotka ovat opiskelleet aiemmassa kotimaassaan englanninkielisessä koulussa.

”Monille vanhemmille lasten koulutusmahdollisuudet voivat olla keskeinen valintaperuste tarttua tai olla tarttumatta Suomesta tulevaan työtarjoukseen”, ministeri sanoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Erityisesti kohderyhmänä ovat Grahn-Laasosen mukaan englanniksi opiskelleet lukiolaiset, jotka eivät ole suunnanneet tai päässeet akateemisesti vaativalle IB-linjalle.

Poimintoja lausunnoista:

Oulun yliopisto pitää englanninkielistä tutkintoa monin tavoin ongelmallisena. Kaikkien paluumuuttajien koulukieli ei välttämättä englanti, vaan esimerkiksi saksa, kiina, ranska, japani tai venäjä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Työperäisen maahanmuuton takia tulleet perheet ehkä taas haluavat, että lapset käyvät suomenkielisen koulun.

Jyväskylän yliopiston mukaan englanninkielinen tutkinto näyttää tässä vaiheessa harvojen mahdollisuudelta, koska käytännössä kokelaan tulee osata sekä englantia että kotimaista kieltä.

”On todella tärkeää, että kansallisen kokeen suorittajat eivät joudu kalliin kokeen maksajiksi”, Jyväskylän yliopisto lausuu.

Aineopettajaliiton (AOL) mukaan englanninkielinen ylioppilastutkinto on rajattava ensisijaisesti vain englanninkielisen lukion käyneille eikä se saa vaarantaa kansallisen ylioppilastutkinnon asemaa.

Biologian ja maantieteen opettajien liitto arvostelee kohtaa, jonka mukaan englanninkielisen ylioppilastutkinnon voi suorittaa henkilö, joka on opiskellut pääosin englannin kielellä. ”Sana pääosin jättää liian paljon tulkinnanvaraa ja voi johtaa eriarvoisuuteen kokelaiden keskuudessa”, liitto sanoo.

Myöskään Äidinkielen opettajain liitto ÄOL ei kannata englanninkielistä ylioppilastutkintoa, koska ”meillä on jo toimiva IB-lukioiden verkosto ja IB-tutkinto, joita kannattaa kehittää edelleen”.

Suomen kuntaliittokin kaipaa lisäohjeita sen arviointiin, kuka ylipäänsä voitaisiin hyväksyä englanninkielistä tutkintoa suorittamaan, jottei harkinta vaihtelisi liikaa alueellisesti.

Suomen englanninopettajien viesti kuuluu: ”Tällainen puolittainen uudistus, jossa muun tutkinnon voi suorittaa englanniksi, koska itsensä ilmaiseminen on vaikeaa suomeksi/ruotsiksi, mutta silti on suoritettava vaativa äidinkielen koe, ei palvele ajateltua kohderyhmää.”

Kotimaisten kielten keskus suomii ehdotusta ankarasti, koska sen pontimena ei ole koulutus- tai kielipolitiikka vaan mielikuvamarkkinointi hallituksen Talent Boost -ohjelman kohteille eli kansainvälisille osaajille.

Englanninkielinen ylioppilastutkinto voisi keskuksen mukaan toimia päänavaajana sille, että Suomen kuntiin voidaan vapaasti perustaa englanninkielisiä lukioita.

”Syntyy myös vaikutelma, että lakiehdotus rakentaa koulujärjestelmäämme ohituskaistaa englannin kieltä taitaville maahanmuuttajille, mutta edellyttää muiden kielten puhujilta osallistumista suomen- tai ruotsinkieliseen koulutukseen ja sitä vastaavan ylioppilastutkinnon suorittamista”, keskus huomauttaa.

Kansalliskieliä vaalimaan perustettu Oma kieli -yhteisö suhtautuu epäilevimmin mahdollisuuteen suorittaa kansallinen ylioppilastutkinto englannin kielellä, koska se on ”huonosti ja osin virheellisesti perusteltu, tarpeeton ja kansalliskielten asemaa heikentävä”.

Yhteisö uskoo, että ihan tavallisissa lukioissa ryhdyttäisiin opettamaan osa kursseista vain englanniksi. Ruotsista on yhteisön mukaan vakuuttavaa tutkimusnäyttöä siitä, että kun opettaja ja oppilas toimivat muulla kuin äidinkielellään, opetuksen ja oppilaan äidinkielen taso heikkenevät.

”Tästä tulee vain uusi koulushoppailun mahdollistava, eriarvoistava elementti koulutusjärjestelmäämme. On myös mielenkiintoista nähdä, onko esitetty malli todella perustuslain mukainen.”

”Syntyisi tilanteita, joissa lukiolaisille tarjoiltaisiin puolikielistä opetusta, eli hän ei välttämättä saisi koko lukio-opetustaan äidinkielellään suomeksi tai ruotsiksi, vaikka niin haluaisi”, Oma kieli -yhteisö maalaa kauhukuvia ja toivoo koko esityksen perumista.

Fakta

Entistä vaativampi koe


 Sipilän hallitus päätti keväällä 2017 käynnistää lukiouudistuksen, jonka tavoitteita ovat yksilölliset ja joustavat opintopolut, oppiainerajat ylittävät opinnot ja korkeakouluyhteistyö.

 Uusi lukiolaki hyväksyttiin jo kesällä ja tulee voimaan 1.8.2019.

 Ylioppilastutkintoa säätelevästä laista hallitus antoi kesällä esityksen, josta nyt on annettu lausunnot.

 Ehdotuksen mukaan ylioppilastutkinnossa tulisi vastakin suorittaa vähintään neljä koetta, joista vain äidinkieli olisi kaikille pakollinen.

 Uutta olisi se, että jos tutkintoa suorittava kokelas päättää osallistua reaaliaineen kokeeseen, olisi hänen suoritettava nykyisen yhden reaaliaineen kokeen sijasta kaksi reaaliaineen koetta taikka yksi reaaliaineen koe ja yksi vieraan kielen koe.

 Ylioppilastutkinnon voisi tehdä myös englanniksi opiskelija, joka on suorittanut lukion tai ammattikoulun pääosin englannin kielellä. Erityisestä syystä myös muuten tarpeeksi englantia osaava voisi suorittaa tutkinnon englanniksi.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kirkon päättäjä vaatii oikeudessa Lehtisaaren asukkaille kovempia vuokrankorotuksia – ”So what”, hän kuittaa asukkaiden vaikeudet

  2. 2

   Lauttasaarelainen taloyhtiö tiristi energialaskusta löysät pois vaihtamalla suihkupäät – Näin säästät energiaa helposti

  3. 3

   Heitä oli 900 ja ”valkeana yönä” he kuolivat yhdessä – Kun lahkojohtaja Jim Jones 40 vuotta sitten julisti, että on aika, ensimmäisenä myrkky juotettiin 300 lapselle

   Tilaajille
  4. 4

   Pilvenpiirtäjät mullistavat Pasilan ja koko Helsingin – HS:n erikoisartikkelin videot näyttävät, kuinka peruuttamattomasti kaupungin siluetti muuttuu

  5. 5

   Kalifornian maastopalossa kadonneiden määrä nousi yli tuhanteen – Paikan päällä vieraillut presidentti Trump: ”Tämä on surullista”

  6. 6

   Kuivuus paljasti veden alle jääneen kylän Britanniassa

  7. 7

   Katso ensi yönä taivaalle: siellä voi näkyä jopa kymmenen tähdenlentoa tunnissa

  8. 8

   Tämä kahdesta äänestä muodostuva testi paljastaa, voitko oppia laulamaan paremmin – huonoon laulutaitoon on neljä syytä

   Tilaajille
  9. 9

   Nämä perusasiat ymmärtämällä muutut mukavammaksi ihmiseksi

   Tilaajille
  10. 10

   Ravitsemusterapeutti kauhistui urheilijoiden alhaisista rasvaprosenteista – ”Silloin mennään omaa biologiaa vastaan”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Pilvenpiirtäjät mullistavat Pasilan ja koko Helsingin – HS:n erikoisartikkelin videot näyttävät, kuinka peruuttamattomasti kaupungin siluetti muuttuu

  2. 2

   Heitä oli 900 ja ”valkeana yönä” he kuolivat yhdessä – Kun lahkojohtaja Jim Jones 40 vuotta sitten julisti, että on aika, ensimmäisenä myrkky juotettiin 300 lapselle

   Tilaajille
  3. 3

   Kirkon päättäjä vaatii oikeudessa Lehtisaaren asukkaille kovempia vuokrankorotuksia – ”So what”, hän kuittaa asukkaiden vaikeudet

  4. 4

   Emme yksinkertaisesti uskalla hankkia toista lasta – työelämä on liian vaativaa

  5. 5

   Kuivuus paljasti veden alle jääneen kylän Britanniassa

  6. 6

   Etelä-Koreasta saapunut megatähti töksäytti ensi­töikseen kysymyksen, jolla osui heti suomalaisen pikku­kaupungin pahimpaan kipu­pisteeseen

  7. 7

   Tämä kahdesta äänestä muodostuva testi paljastaa, voitko oppia laulamaan paremmin – huonoon laulutaitoon on neljä syytä

   Tilaajille
  8. 8

   Vuosi sitten kadonnut argentiinalainen sukellusvene löytyi 900 metrin syvyydestä – laivaston mukaan alus painui kasaan yli 40 ihmistä sisällään

  9. 9

   Maailma, jonka pimeällä puolella sataa metallia – Tällaisia ovat avaruuden karmivimmat planeetat

   Tilaajille
  10. 10

   Suomessa pysyy järjissään marraskuussa – Kaukomatkailu ei auta kestämään kaamosta, sillä sen vaikutus on päinvastainen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  2. 2

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  3. 3

   Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

  4. 4

   Syvällä Lapin erämaassa kulkee natsi-Saksan viimeinen puolustuslinja, ja nyt sieltä löytyi salaperäinen vankileiri

   Tilaajille
  5. 5

   Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

  6. 6

   Muutaman kympin Aalto-maljakosta väärennetään sahaamalla satojen eurojen klassikko – Näin ostajia jymäytetään väärennetyllä Suomi-designilla ja näin vältät huijarien ansat

   Tilaajille
  7. 7

   Mies loi ”bändilleen” tyhjästä fani­kunnan, levy-yhtiön sekä uutis­sivuston ja buukkasi niiden avulla kiertueen ilman yleisöä – nyt hän selittää tekoaan Twitterissä

  8. 8

   ”Täällä tulee törmäys sitten” – 130-metrinen norjalainen sotalaiva törmäsi säiliöalukseen monista varoituksista huolimatta, käy ilmi lauantaina julkaistulta äänitteeltä

  9. 9

   Harvardin tutkijoiden mukaan tähtienvälinen komeetta saattoi olla muukalaisten lähettämä luotain – ”Se näyttää hyvin erikoiselta”

  10. 10

   Kimi Räikkösen pelisilmä ei pettänyt taaskaan – hillitön Instagram-päivitys: ”Olen biletuulella”

  11. Näytä lisää