Politiikka

Ville Niinistö kehotti Touko Aaltoa ryhdistäytymään, ja Aallon mielestä se on vain hyvä asia – Puolueen sisällä riittää silti luottoa puheenjohtajaan

Vihreiden puheenjohtaja Touko Aalto on sitä mieltä, että puolueen kannatusmittaussuosion laskun syillä spekuloiminen ei juuri auta.

Salo

Vihreiden sulanut suosio on saanut puolueen puheenjohtajan Touko Aallon miettimään, miten puolue voisi teroittaa viestiään suomalaisille.

”Jokainen puoluejohtaja totta kai ajattelee, että mitkään miinusmerkkiset gallupit eivät hyvältä tunnu”, Aalto kertoi Salossa, missä vihreiden puoluevaltuuskunta kokoustaa tänä viikonloppuna.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Vielä viime vuoden syksyllä puoluekannatusmittaukset kertoivat vihreiden noin 18 prosentin historiallisista kannatuslukemista ja puolueessa heräsi toive pääsystä pääministerikisaan.

Tällä viikolla julkaistussa Ylen kannatusmittauksessa vihreiden kannatus oli 12,5 prosenttia. Ero kärkisijoista taisteleviin kokoomukseen ja Sdp:hen on useita prosenttiyksiköitä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Aallon mukaan laskeva kannatus mielipidemittauksissa on hänelle merkki siitä, että työtä on tehtävä.

”Joka ikisen ihmisen luottamus on ansaittava takaisin”, Aalto sanoo.

Julkisuudessa on arvioitu, että vihreiden lainsäädäntösihteeri Aino Pennasen lentokoneprotestin puolustaminen ja Aallon käytös ruotsalaisessa homoklubissa ovat vaikuttaneet puolueen kannatukseen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Puolueen entinen puheenjohtaja Ville Niinistö sanoi Ilta-Sanomille tällä viikolla, että Aallon pitää ryhdistäytyä ja vihreiden fokus pitää ohjata asiakysymyksiin. Myöhemmin Niinistö tosin kirjoitti Facebookiin, että hänen mielestään kaikkien vihreiden – ei ainoastaan Aallon – pitää skarpata ja että Aallolla on hänen täysi tukensa.

Myös Aalto haluaa, että vihreät olisivat otsikoissa mieluummin ilmastonmuutoksen torjuntaan, koulutuksen tukemiseen ja eriarvoistumisen vähentämiseen liittyvien kannanottojensa vuoksi.

”On ihan selvä asia, mitkä asiat näkyvät eniten mediassa. Ne vievät tilaa pois tärkeimmältä työltä. Toivon, että ihmiset näkisivät myös sen jatkuvan työn hedelmät”, Aalto sanoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Aalto on kuitenkin sitä mieltä, että loputon spekulointi kannatuksen laskun syistä ei hirveän paljon auta.

”Meidän tehtävämme on suurempi kuin mikään yksittäinen ihminen tai kohu tai otsikko”, Aalto sanoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ex-puheenjohtaja Niinistön arvostelua Aalto pitää hyvänä asiana.

”Arvostan suoraa palautetta ja tykkään siitä, että asiat puhutaan suoraan eikä jätetä jonnekin hautumaan. Pidän sitä hyvänä asiana, ei sen kummempaa”, Aalto sanoo.

Aalto kertoo pitävänsä Niinistöä mentorinaan.

”Olemme Villen kanssa hyviä ystäviä, kavereita. Käymme kuntosalilla yhdessä ja näemme aika-ajoin myös töiden ulkopuolella”, Aalto sanoo.

Nyt Aalto aikoo keskittyä eduskuntavaaleihin. Hän uskoo, että vihreillä on seuraavissa eduskuntavaaleissa mahdollisuus tehdä historiaa ja saada aikaan kaikkien aikojen eduskuntavaalitulos.

Vuoden 2015 vaaleissa vihreät saivat äänistä 8,5 prosenttia, joten tavoite on saavutettavissa, vaikka kannatus ei lähtisikään nousuun.

Mutta millä eväillä Aalto yrittää kääntää kannatuskäyrät viime syksyn huippulukemiin?

”Voisinko kiteyttää ajatuksen niin, että nöyrästi, mutta ei nöyristellen ja keskeisiin asiakysymyksiin mahdollisimman hyvin keskittyen”, Aalto sanoo.

Vihreät toivovat puolueensa keskittyvän asiaan, mutta luotto Touko Aaltoon ei horju

Vihreiden entisen puheenjohtajan Ville Niinistön selitys vaikuttaa tarttuneen myös muihin vihreisiin, joita HS haastatteli Salossa vihreiden puoluevaltuuskunnan kokouksessa.

”Olen samaa mieltä [Niinistön kanssa] siitä, että kaikkien pitää ryhdistäytyä. Enemmän avauksia ja parempaa viestintää”, tiivistää vihreiden kansanedustaja Ozan Yanar.

Hän ei selittäisi vihreiden heikentyneitä kannatuslukemia viimeaikaisilla kohuilla, mutta ei kiellä niiden vaikutusta tyystin.

”Voi olla, että meidän viesti ei ole näkynyt yhtä selvästi. Voi olla, että kohut ovat vieneet huomion muualle”, Yanar sanoo.

Helsingin vihreiden naisten puheenjohtaja Kirsi Helin toivoo, että ilmastoteema ei huku muiden aiheiden alle.

”Olisi hyvä, että saisimme pidettyä ilmastoteemaa enemmän esillä. Se on kuitenkin meille se kaikkein tärkein teema”, Helin kertoo.

Tampereen kaupunginvaltuuston varapuheenjohtaja ja toinen Vihreiden nuorten puheenjohtajista Iiris Suomela arvioi, että Aallon ympärillä velloneissa kohuissa on ollut pitkälti kysymys siitä, että henkilöt kiinnostavat mediaa.

Suomela toivookin medialta pitkäjänteisempää analyysia.

”Se tarkoittaa, että meilläkin on vastuu nostaa esiin isoja linjoja”, Suomela sanoo.

Vaikka HS:n haastattelemat vihreät toivoivat keskittymistä enemmän asiakysymyksiin, he eivät syyttäneet Aaltoa puolueen suosion hupenemisesta.

”Kohuja on nostettu mediassa enemmän esille, kuin olisi tarkoituksenmukaista, mutta en koe, että se olisi mitenkään hirveän haitallista”, Helin sanoo ja lisää, etteivät kohut ole myöskään vaikuttaneet hänen luottamukseensa puheenjohtajaan.

Samaa sanoo Suomela.

”Luottamukseni Aaltoon ei ole muuttunut mittausten heitellessä”, hän kertoo.

Yanar puolestaan kehuu Aaltoa anteliaaksi, taitavaksi ja välittömäksi. Yanar on seurannut Aallon nousua puolueen johtoon läheltä, sillä he aloittivat eduskunnassa samaan aikaan ja olivat yhtä aikaa valtiovarainvaliokunnassa.

”Ihmiset luottavat Toukoon sataprosenttisesti edelleen”, Yanar sanoo.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Vihreät
 • Puoluepolitiikka
 • Touko Aalto

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Maanomistaja haluaa kaataa 400 vuotta vanhan tammen Espoossa, koska se on ”menettänyt kauneutensa” – Kaupunki pitää puuta kansallisaarteena

  2. 2

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  3. 3

   Eikö rakennusala ikinä opi? Taivaanranta on täynnä nostokurkia, kustannukset karkasivat pilviin, ja nyt asuntoja uhkaa valmistua valtava määrä tyhjilleen

  4. 4

   Väsyttääkö koko ajan? Kysy itseltäsi nämä kuusi kysymystä niin pääset ongelman juurille

  5. 5

   Aikuinen ihminen saa olla Suomessa riippuvainen tasan yhdestä ihmisestä – ja se on hänen oma kumppaninsa

  6. 6

   Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

  7. 7

   Mies loi ”bändilleen” tyhjästä fani­kunnan, levy-yhtiön ja uutis­sivuston – ja buukkasi niiden avulla kiertueen, jonne ei tullut ketään

  8. 8

   Tennistähti Serena Williams pääsi miestenlehden Vuoden mies -numeron kanteen, mutta miksi sana nainen on lainausmerkeissä?

  9. 9

   Ratsastajat päihittivät 7 500 ihmisen asunnot Helsingin Tuomarinkylässä – Pellot säilyvät hevosten ja koirien käytössä oikeuden päätöksellä

  10. 10

   Samat ratikat täyttyvät äärimmilleen samassa paikassa, ja yksi syy on yli muiden – HS:n hakukone kertoo, kuinka tukkoinen on oma ratikkalinjasi

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

  2. 2

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  3. 3

   Mies loi ”bändilleen” tyhjästä fani­kunnan, levy-yhtiön ja uutis­sivuston – ja buukkasi niiden avulla kiertueen, jonne ei tullut ketään

  4. 4

   Elintavat vaikuttavat aivoinfarktin riskiin enemmän kuin geenit, selvisi laajassa brittitutkimuksessa – Tarkkaile näitä kahta arvoa

  5. 5

   Miksi eläke­miljardien väärin­käyttöä ei saada kuriin? Syy on yksin­kertainen, ja se kertoo paljon Suomesta

  6. 6

   Lentäjät kertoivat tunnistamattomasta, kirkkaasta ja nopeasti lentäneestä kohteesta Irlannissa – lentäjän ja lennon­johdon välinen keskustelu julki

  7. 7

   Upouuden koulun lattiat jouduttiin repimään auki ja asentamaan uudelleen – Nyt kosteusvaurioita on löytynyt taas

  8. 8

   Onko lapsesi pessimisti? – Nämä vinkit kannattaa huomioida kasvatuksessa, jotta lapsesta ei tule negatiivista aikuista

   Tilaajille
  9. 9

   Finanssivalvonnalta poikkeuksellinen ulostulo: Eläkeyhtiöt ovat käyttäneet yhteisiä varojamme vuosikausia väärin, ja nyt sen on loputtava

  10. 10

   Eikö rakennusala ikinä opi? Taivaanranta on täynnä nostokurkia, kustannukset karkasivat pilviin, ja nyt asuntoja uhkaa valmistua valtava määrä tyhjilleen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Siivooja Aino-Maija Leinonen näki keskiluokkaiset kodit ja päätti elää toisin – ”Kaikkien lempiväri on valkoinen ja kaikilla on samat esineet”

   Tilaajille
  2. 2

   Tältä näyttää uuden kerrostalon seinä – Isä ja poika havaitsivat ”hurjia” reikiä ja lohkeamia espoolaisella työmaalla

  3. 3

   Suomalaisia on kasvatettu ylenpalttiseen reippauteen, sanoo lastenpsykiatri Jari Sinkkonen – Sillä on hintansa, ja nyt se heijastuu parisuhteisiimme ja omien lastemme käytökseen

   Tilaajille
  4. 4

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  5. 5

   Suorakulmaisen jäävuoren mysteeri selvisi Etelämantereella

  6. 6

   Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

  7. 7

   Valkoisen talon lehdistö­sihteeri levitti ilmeisesti peukaloitua videota, jossa CNN:n toimittaja näyttää läimäyttävän avustajaa – ”Olemme ylittäneet uuden rajan”

  8. 8

   Demokraatit saivat vasta­iskun Trumpille, mitä siitä seuraa? Nämä viisi asiaa USA:n kongressi­vaalien tuloksesta kannattaa tietää

  9. 9

   Anne Parkkonen tiesi heti, että kuljettaja oli kuollut, ja pari viikkoa myöhemmin hän soitti lesken ovikelloa – Parkkosen ajama auto tappoi viattoman miehen, mutta syyllisestä nähtiin vain perävalot

   Tilaajille
  10. 10

   Syvällä Lapin erämaassa kulkee natsi-Saksan viimeinen puolustuslinja, ja nyt sieltä löytyi salaperäinen vankileiri

   Tilaajille
  11. Näytä lisää