Politiikka

Ville Niinistö kehotti Touko Aaltoa ryhdistäytymään, ja Aallon mielestä se on vain hyvä asia – Puolueen sisällä riittää silti luottoa puheenjohtajaan

Vihreiden puheenjohtaja Touko Aalto on sitä mieltä, että puolueen kannatusmittaussuosion laskun syillä spekuloiminen ei juuri auta.

Salo

Vihreiden sulanut suosio on saanut puolueen puheenjohtajan Touko Aallon miettimään, miten puolue voisi teroittaa viestiään suomalaisille.

”Jokainen puoluejohtaja totta kai ajattelee, että mitkään miinusmerkkiset gallupit eivät hyvältä tunnu”, Aalto kertoi Salossa, missä vihreiden puoluevaltuuskunta kokoustaa tänä viikonloppuna.

Vielä viime vuoden syksyllä puoluekannatusmittaukset kertoivat vihreiden noin 18 prosentin historiallisista kannatuslukemista ja puolueessa heräsi toive pääsystä pääministerikisaan.

Tällä viikolla julkaistussa Ylen kannatusmittauksessa vihreiden kannatus oli 12,5 prosenttia. Ero kärkisijoista taisteleviin kokoomukseen ja Sdp:hen on useita prosenttiyksiköitä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Aallon mukaan laskeva kannatus mielipidemittauksissa on hänelle merkki siitä, että työtä on tehtävä.

”Joka ikisen ihmisen luottamus on ansaittava takaisin”, Aalto sanoo.

Julkisuudessa on arvioitu, että vihreiden lainsäädäntösihteeri Aino Pennasen lentokoneprotestin puolustaminen ja Aallon käytös ruotsalaisessa homoklubissa ovat vaikuttaneet puolueen kannatukseen.

Puolueen entinen puheenjohtaja Ville Niinistö sanoi Ilta-Sanomille tällä viikolla, että Aallon pitää ryhdistäytyä ja vihreiden fokus pitää ohjata asiakysymyksiin. Myöhemmin Niinistö tosin kirjoitti Facebookiin, että hänen mielestään kaikkien vihreiden – ei ainoastaan Aallon – pitää skarpata ja että Aallolla on hänen täysi tukensa.

Myös Aalto haluaa, että vihreät olisivat otsikoissa mieluummin ilmastonmuutoksen torjuntaan, koulutuksen tukemiseen ja eriarvoistumisen vähentämiseen liittyvien kannanottojensa vuoksi.

”On ihan selvä asia, mitkä asiat näkyvät eniten mediassa. Ne vievät tilaa pois tärkeimmältä työltä. Toivon, että ihmiset näkisivät myös sen jatkuvan työn hedelmät”, Aalto sanoo.

Aalto on kuitenkin sitä mieltä, että loputon spekulointi kannatuksen laskun syistä ei hirveän paljon auta.

”Meidän tehtävämme on suurempi kuin mikään yksittäinen ihminen tai kohu tai otsikko”, Aalto sanoo.

Ex-puheenjohtaja Niinistön arvostelua Aalto pitää hyvänä asiana.

”Arvostan suoraa palautetta ja tykkään siitä, että asiat puhutaan suoraan eikä jätetä jonnekin hautumaan. Pidän sitä hyvänä asiana, ei sen kummempaa”, Aalto sanoo.

Aalto kertoo pitävänsä Niinistöä mentorinaan.

”Olemme Villen kanssa hyviä ystäviä, kavereita. Käymme kuntosalilla yhdessä ja näemme aika-ajoin myös töiden ulkopuolella”, Aalto sanoo.

Nyt Aalto aikoo keskittyä eduskuntavaaleihin. Hän uskoo, että vihreillä on seuraavissa eduskuntavaaleissa mahdollisuus tehdä historiaa ja saada aikaan kaikkien aikojen eduskuntavaalitulos.

Vuoden 2015 vaaleissa vihreät saivat äänistä 8,5 prosenttia, joten tavoite on saavutettavissa, vaikka kannatus ei lähtisikään nousuun.

Mutta millä eväillä Aalto yrittää kääntää kannatuskäyrät viime syksyn huippulukemiin?

”Voisinko kiteyttää ajatuksen niin, että nöyrästi, mutta ei nöyristellen ja keskeisiin asiakysymyksiin mahdollisimman hyvin keskittyen”, Aalto sanoo.

Vihreät toivovat puolueensa keskittyvän asiaan, mutta luotto Touko Aaltoon ei horju

Vihreiden entisen puheenjohtajan Ville Niinistön selitys vaikuttaa tarttuneen myös muihin vihreisiin, joita HS haastatteli Salossa vihreiden puoluevaltuuskunnan kokouksessa.

”Olen samaa mieltä [Niinistön kanssa] siitä, että kaikkien pitää ryhdistäytyä. Enemmän avauksia ja parempaa viestintää”, tiivistää vihreiden kansanedustaja Ozan Yanar.

Hän ei selittäisi vihreiden heikentyneitä kannatuslukemia viimeaikaisilla kohuilla, mutta ei kiellä niiden vaikutusta tyystin.

”Voi olla, että meidän viesti ei ole näkynyt yhtä selvästi. Voi olla, että kohut ovat vieneet huomion muualle”, Yanar sanoo.

Helsingin vihreiden naisten puheenjohtaja Kirsi Helin toivoo, että ilmastoteema ei huku muiden aiheiden alle.

”Olisi hyvä, että saisimme pidettyä ilmastoteemaa enemmän esillä. Se on kuitenkin meille se kaikkein tärkein teema”, Helin kertoo.

Tampereen kaupunginvaltuuston varapuheenjohtaja ja toinen Vihreiden nuorten puheenjohtajista Iiris Suomela arvioi, että Aallon ympärillä velloneissa kohuissa on ollut pitkälti kysymys siitä, että henkilöt kiinnostavat mediaa.

Suomela toivookin medialta pitkäjänteisempää analyysia.

”Se tarkoittaa, että meilläkin on vastuu nostaa esiin isoja linjoja”, Suomela sanoo.

Vaikka HS:n haastattelemat vihreät toivoivat keskittymistä enemmän asiakysymyksiin, he eivät syyttäneet Aaltoa puolueen suosion hupenemisesta.

”Kohuja on nostettu mediassa enemmän esille, kuin olisi tarkoituksenmukaista, mutta en koe, että se olisi mitenkään hirveän haitallista”, Helin sanoo ja lisää, etteivät kohut ole myöskään vaikuttaneet hänen luottamukseensa puheenjohtajaan.

Samaa sanoo Suomela.

”Luottamukseni Aaltoon ei ole muuttunut mittausten heitellessä”, hän kertoo.

Yanar puolestaan kehuu Aaltoa anteliaaksi, taitavaksi ja välittömäksi. Yanar on seurannut Aallon nousua puolueen johtoon läheltä, sillä he aloittivat eduskunnassa samaan aikaan ja olivat yhtä aikaa valtiovarainvaliokunnassa.

”Ihmiset luottavat Toukoon sataprosenttisesti edelleen”, Yanar sanoo.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Vihreät
 • Puoluepolitiikka
 • Touko Aalto

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Keskellä Pitäjänmäkeä seisoo ainutlaatuinen omakotitalo – Se muistuttaa siitä, että taksikuski Alvi Hirvosella oli yksi aivan erityinen asiakas

   Tilaajille
  2. 2

   Sotilaslähde HS:lle: Venäläiskytkyinen Airiston Helmi ollut vuosia Puolustusvoimien ja Supon tarkkailun alla – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  3. 3

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  4. 4

   Lännen media: Ensimmäiset jäljittävät valvonta­kamerat Nelostielle syksyllä, jarruttelu ennen kameraa ei enää estä kiinni jäämistä

  5. 5

   Mitä Nokian johdossa tapahtui? Kirjan julkaiseva Risto Siilasmaa kertoo HS:lle yhtiön vaikeista vuosista Jorma Ollilan aikana 

   Tilaajille
  6. 6

   Kiihtelysvaaran kirkko tuhoutui tulipalossa – ”Raunioita tässä jo sammutetaan”

  7. 7

   Jorma Ollila vastaa Siilasmaan kuvailemiin ongelmiin yhtiön johtamisessa – Väitteet ovat hänen mukaansa kärjistettyjä tai vääriä

   Tilaajille
  8. 8

   En haluaisi olla myrkyllinen mies, ja siksi tutkin itseni naistenlehden testissä

  9. 9

   HS:n pilapiirtäjä Karlsson kommentoi eduskunnan äänestystä – ”Ei uskalla”

  10. 10

   Kun kaljatölkki osui Konsta Pylkkäsen, 28, selkään, hän muisti, etteivät nämä olekaan oikeita kavereita – Moni vammainen kokee kiusaamista ja syrjintää

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Krp:n etsinnät Turun seudulla jatkuvat, lentokielto yhä voimassa – tämä mittavasta operaatiosta tiedetään nyt

  2. 2

   Sotilaslähde HS:lle: Venäläiskytkyinen Airiston Helmi ollut vuosia Puolustusvoimien ja Supon tarkkailun alla – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  3. 3

   ”Hän ei lopeta koskaan” – Tällainen mies on rahalla, viinalla ja nuuskalla lapsia Helsingin keskustassa houkutellut sarjahyväksikäyttäjä

   Tilaajille
  4. 4

   Luksusautoja myydään verkossa muutamalla tonnilla – Mutta onko käytetty Jaguar S-Type hyvä ostos?

  5. 5

   Nykylasten normaali on jotain, mitä me nelikymppiset emme edes olisi voineet nähdä

  6. 6

   HS Paraisilla: Poliisi tutki vanhoja sotilasveneitä Airiston Helmi Oy -yrityksen laiturissa

  7. 7

   Kaikki naiset eivät kohta kelpaa naisiksi yleisurheilun huipulla, ja tulkinta kohdistuu vahvasti yhteen juoksijaan – ”Ajassa voidaan palata sata vuotta taaksepäin”

  8. 8

   Suomalainen turisti, älä luota poliisiin!

  9. 9

   Kokoomus hyökkäsi pääministeri Sipilää vastaan, Sipilä suuttui ja ryhtyi vasta­hyökkäykseen – Soini-äänestyksestä syttyneen riidan syy ilmeisesti väärin­ymmärrys

  10. 10

   Arjen Kamphuis lähti Norjaan melomaan ja katosi – hollantilaisen tietoturva-asiantuntijan kohtalo hämmentää poliiseja ja läheisiä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  3. 3

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  4. 4

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  5. 5

   Krp:n etsinnät Turun seudulla jatkuvat, lentokielto yhä voimassa – tämä mittavasta operaatiosta tiedetään nyt

  6. 6

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  7. 7

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  8. 8

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  9. 9

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  10. 10

   Siirtämäänsä autoa tuhonnut hinaus­auton kuljettaja herätti hämmennystä Vantaan Koivu­haassa – auto oli tarkoituskin viedä romutettavaksi, kertoo kuljettaja

  11. Näytä lisää