Politiikka

Perussuomalaisten Jussi Halla-aho ruotsidemokraattien vaalivalvojaisissa: ”Tulos hyödyttää Ruotsia, perussuomalaisia ja kaikkia suomalaisia monellakin tavalla”

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho uskoo, että ruotsidemokraateilla tulee olemaan vipuvartta hallitusohjelmaa laadittaessa. Hänen mielestään maahanmuuttovastaisuuden valtavirtaistuminen Ruotsissa lisää perussuomalaisten linjan oikeutusta myös Suomessa.

Tukholma.

Suomen puolueista perussuomalaisille Ruotsin vaalit ovat erityisen mielenkiintoiset.

Ruotsissa on ovensuukyselyiden tulosten mukaan tapahtumassa samankaltainen oikeistopopulistinen jytky, joka nosti perussuomalaisten kannatuksen yli 19 prosenttiin vuoden 2011 eduskuntavaaleissa. Nationalistinen ruotsidemokraatit oli saamassa Ruotsin yleisradioyhtiön SVT:n kyselyn mukaan 19,2 prosenttia alustavien tulosten mukaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ruotsin TV4:n julkaiseman kyselyn tulokset olivat maltillisemmat. Niiden mukaan ruotsidemokraatit on saamassa 16,3 prosenttia äänistä.

HS seurasi ovensuukyselyiden tulosten julkaisemisen yhdessä perussuomalaisten ensimmäisen varapuheenjohtajan Laura Huhtasaaren kanssa, joka on saapunut ruotsidemokraattien vaalivalvojaisiin yhdessä puolueen puheenjohtajan Jussi Halla-ahon kanssa. Huhtasaari oli sisarpuolueen tulokseen tyytyväinen, ja uskoi sen vielä nousevan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Todella hyvä, todella hyvä”, Huhtasaari sanoi. ”Sehän voi nousta vielä vaikka kuinka paljon.”

Huhtasaaren mukaan on selvää, että ruotsidemokraattien vahvalta vaikuttava tulos vaikuttaa Suomen politiikkaan, koska Ruotsista haetaan usein esikuvaa.

”Mihin ne muut puolueet sitten enää vetoaa, kun niiden referenssi ja esikuva on aina ollut Ruotsi. Niillä ei ole enää mitään tekosyytä kannattaa huonoa maahanmuuttopolitiikkaa”, Huhtasaari sanoi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Puheenjohtaja Halla-aho on Huhtasaaren kanssa samoilla linjoilla.

”Se hyödyttää Ruotsia, perussuomalaisia ja kaikkia suomalaisia monellakin tavalla”, Halla-aho sanoi.

”Tällä on suuri vaikutus Suomeen, koska Suomessa kaikkia hölmöyksiä perustellaan yleensä sillä, että Ruotsissakin tehdään näin.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Perussuomalaisten ja ruotsidemokraattien maahanmuuttopolitiikka on hyvin samankaltaista. Mahdollisia erimielisyyksien aiheitakin kuitenkin on. Yksi sellainen voisi olla ruotsinsuomalaisten asema.

Ruotsisuomalaiset ovat Ruotsissa merkittävä laissa tunnustettu vähemmistöryhmä, joka joutuu nykyään kamppailemaan oikeuksiensa puolesta. Kaikilla Ruotsin alueilla esimerkiksi oikeus suomenkieliseen opetukseen ei käytännössä toteudu niin kuin sen pitäisi. Ruotsidemokraatit eivät nationalistipuolueena ole aina näiden oikeuksien suurin puolustaja.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Halla-ahon mukaan asia on noussut esille keskusteluissa ruotsidemokraattien kanssa. ”Tämä on asia, joka Ruotsin pitäisi saattaa paremmalle tolalle kuin se on tänä päivänä”, Halla-aho sanoo. Se ei kuitenkaan ole Halla-ahon mukaan yhteistyön päätavoite. ”Meillä on yhteisiä tavoitteita tämän itsetuhoisen maahanmuuttopolitiikan suhteen, ja muut kysymykset jää siinä vähän varjoon.”

Halla-aho uskoo, että ruotsidemokraattien tulos tulee vielä nousemaan illan aikana. Ovensuukyselyt ovat aiemmin aliarvioineet ruotsidemokraattien kannatusta.

”Ihmisillä on edelleen olemassa voimakas sosiaalinen paine olla kertomatta, että he ovat äänestäneet ruotsidemokraatteja.”

Halla-ahon mukaan yksittäisiä prosentteja merkittävämpää on kuitenkin se asema, johon ruotsidemokraatit ovat joka tapauksessa nousemassa Ruotsin politiikassa.

”He asettuvat perinteisten blokkien väliin, jolloin oikeistoblokki sen paremmin kuin vasemmistoblokkikaan ei voi muodostaa hallitusta ilman ruotsidemokraattien tukea ja sillä on tietysti poliittinen hintansa”, Halla-aho arvioi.

”Tärkein vaikutus on se, että jos tuleva hallitus joutuu ottamaan vastaan vähintään passiivista tukea ruotsidemokraateilta, niin se väistämättä normalisoi ruotsidemokraatit puolueena. Hallitus ei voi samaan aikaan väittää, että kyseessä on natsipuolue ja tehdä sen kanssa yhteistyötä.”

Katso täältä päivittyvät tulokset ja hetki hetkeltä -seuranta Ruotsin vaaleista.

Perussuomalaiset ovat Halla-ahon kaudella tiivistäneet yhteistyötään ruotsidemokraattien kanssa. Puolueen edellinen puheenjohtaja, ulkoministeri Timo Soini halusi ottaa etäisyyttä puolueeseen, jonka perustajista suuri osa tuli rasistisista ja natsistisista liikkeistä.

Ruotsidemokraatit siirtyivät kesällä Euroopan parlamentissa samaan ECR-ryhmään, johon myös perussuomalaiset kuuluvat.

Halla-aho arvioi ennen vaaleja, että ruotsidemokraattien vaalimenestyksen seurauksena Ruotsin linja maahanmuuttoon kiristyy entisestään. Vaikka puolueen nousu hallitukseen on epätodennäköistä, tavalla tai toisella uusi hallitus joutuu hankkimaan sen tuen saadakseen budjetin läpi.

”Ruotsidemokraateilla tulee olemaan aika paljon vipuvartta hallitusohjelmaa laadittaessa, vaikka he eivät hallitukseen osallistuisi. Tämä vaikuttaa väistämättä Ruotsin maahanmuuttopolitiikkaan”, Halla-aho uskoi.

Tilanne voisi muodostua samankaltaiseksi kuin Tanskassa, jossa maahanmuuttovastainen kansanpuolue kansanpuolue tukee hallitusta, vaikka ei ole siinä mukana.

”Ruotsidemokraateilla ei minun nähdäkseni ole mitään syytä antaa tuumaakaan periksi omista maahanmuuttoon liittyvistä vaatimuksistaan, muun muassa siksi, että kukaan ei heitä ole ostamassa ministerisalkuilla hallitukseen”, Halla-aho sanoi.

Halla-aho kuvaa Ruotsissa vuoden 2015 jälkeen tapahtunutta muutosta suhtautumisessa maahanmuuttoon ”ilmapiirin normalisoitumiseksi”.

Kun ennen edellisiä vaaleja Ruotsissa pidettiin ”ruokottomana”, viime toukokuussa Ruotsin demaripääministeri Stefan Löfven sanoi HS:lle suoraan haluavansa pienentää sitä määrää, joka tulee Ruotsiin.

Tämän ”normalisoitumisen” Halla-aho uskoo nyt jatkuvan entistä vahvemmin.

”Se tietenkin osaltaan legitimoi [oikeuttaa] sitä linjaa, jota ruotsidemokraatit ja perussuomalaiset edustavat.”

Professori Vesa Vares Turun yliopiston eduskuntatutkimuksen keskuksesta arvioi perjantaina ennen vaaleja, että ”perussuomalaisille voi olla rohkaisevaa merkitystä sillä, jos ruotsidemokraatit pärjäävät lähellekään niin hyvin kuin gallupit näyttävät.”

Vareksen mukaan perussuomalaiset voivat vaalien jälkeen käyttää Ruotsin esimerkkiä pönkittämään vaatimuksiaan maahanmuuton ehtojen kiristämisestä. Ruotsissa linja maahanmuuttoon on koventunut huomattavasti vuoden 2015 turvapaikanhakijakriisin jälkeen.

Tuolloin Ruotsiin tuli noin 160 000 turvapaikanhakijaa, Suomeen 32 000.

”Perussuomalaiset voivat käyttää Ruotsia toisaalta varoittavana esimerkkinä: katsokaa miten pahasti käy, jos asiat viedään liian pitkälle. Ja toisaalta: katsokaa, terve reaktio nousee.”

Mutta voiko Ruotsin jytky edistää perussuomalaisten menestystä Suomen seuraavissa, ensi keväänä järjestettävissä eduskuntavaaleissa?

Sen paremmin professori Vares kuin puoluejohtaja Halla-ahokaan ei ennen Ruotsin vaaleja uskonut näin suoraan vaikutukseen.

”Tässä on vielä yli puoli vuotta aikaa, ja ehtii tapahtua vaikka mitä. Suomen ja Ruotsin vaalit eivät ole koskaan olleet veljeksiä”, Vares muistutti.

”Tällaisia heijastusvaikutuksia mielellään esitetään ja niitä ollaan näkevinään, mutta historiallinen evidenssi ei suoraan tue sitä että tällaista suoraa vaikutusta olisi. Kaikissa maissa äänestetään paikallisista lähtökohdista”, Halla-aho sanoi.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Miksi autojen keskipaikan kohdalla on möykky, joka tekee keskipaikka­matkustuksen epämukavaksi?

  2. 2

   Suomen tulevaisuus vaikuttaa nyt aiempaa synkemmältä – Kahdeksan grafiikkaa näyttää uuden väestöennusteen madonluvut

  3. 3

   Uni oli pelottava, ja siinä kuusivuotias Patrick Tiainen rakasti poikaa – Tiainen nousi karismaattisen seurakunnan johtoon, uskoi Jumalan eheyttävän hänet ja myönsi lopulta, että uni oli totta

   Tilaajille
  4. 4

   Alvar Aallon suunnittelema sellutehdas oli tuomittu tuhoon, mutta sitten suuri johtaja lausui yllättävät sanat – Pelastus löytyi puun ihmeaineesta, joka saattaa pian tuottaa enemmän kuin sellu  

  5. 5

   Päivi Leino-Sandberg alkoi saada aivan eri kadulle tarkoitettua postia – Virheen seuraus oli ”jännällä tavalla kiva suhde” Taka-Töölössä

  6. 6

   Uusi ennuste antaa entistä dramaattisemman arvion: väkiluku kääntyy laskuun vuonna 2035

  7. 7

   Sdp ottaa kaulaa kokoomukseen, vihreiden lasku pysähtyi – Häämöttääkö ensi keväänä punavihreän blokin ”sisällissota”?

  8. 8

   ”Dinnerille öbaut kasilta?” – Anglismien tunkeutumista suomen kieleen ei voi estää, mutta ne ylittävät monen ärsytyskynnyksen, selviää HS:n kyselystä

  9. 9

   USA paljasti vahingossa valmistelleensa syytteet Wikileaksin perustajaa Julian Assangea vastaan

  10. 10

   Kaksoset oli jo annettu Katja Korhosen rinnalle, kun hoitaja nappasi pojan ja vei pois – Pian äiti silitti heiveröistä selkää ja toivoi, että lapsi saisi elää

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies hyppäsi Pitkältäsillalta ja kuoli – ”Oli ilmeisesti halunnut näyttää, että pystyy uimaan kylmässä vedessä”

  2. 2

   Kun nuoret äidit haksahtavat ravitsemusgurujen hölynpölyyn, kärsijöitä ovat lapset – Näin sanoo ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen ja oikoo verkon vallanneita harhaluuloja yksi kerrallaan

   Tilaajille
  3. 3

   Raiskauksen määritelmää muuttava kansalaisaloite etenee eduskuntaan – Näin aloite määrittelee rangaistavat sukupuoliyhteydet

  4. 4

   Viranomainen tarkasti Meilahden sairaalan: leikkausosastolla raadetaan niin äärirajoilla, että siitä aiheutuu vaaraa

  5. 5

   Marco Bjurström vaikenee tanssikoulunsa hyväksikäyttö­epäilyistä – Alan veteraani Anitra Ahtola tuomitsee tapauksen: ”En hyväksyisi omassa koulussani”

  6. 6

   Norjalaisfregatti voi vaipua vieläkin syvemmälle, nostotyö vie viikkoja – Naisupseereja ryöpytetään vaikka ei tiedetä, olivatko he edes laivalla

  7. 7

   Floridan tiukoissa vaaleissa ajauduttiin 8,3 miljoonan äänen käsilaskentaan ja oikeuden­käynteihin – ”Olemme tehneet itsemme naurun­alaisiksi koko maailman edessä”

  8. 8

   Kolme tavallista suomalais­naista repäistiin pysty­metsästä super­tähdiksi Etelä-Koreaan – ”Mihin olemme oikein lähteneet mukaan”

  9. 9

   Pattitilanne taloyhtiössä: Naapuri seisottaa isoa autoa ikkunan edessä, valittaja sai kuulla häiritsevänsä asumismukavuutta

  10. 10

   Katso tästä taulukosta, tulisitko toimeen kohtuullisena pidetyillä menoilla – Tutkijat määrittelivät, mitä Suomessa tarvitaan säälliseen elämään

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Siivooja Aino-Maija Leinonen näki keskiluokkaiset kodit ja päätti elää toisin – ”Kaikkien lempiväri on valkoinen ja kaikilla on samat esineet”

   Tilaajille
  2. 2

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  3. 3

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  4. 4

   Suorakulmaisen jäävuoren mysteeri selvisi Etelämantereella

  5. 5

   Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

  6. 6

   Syvällä Lapin erämaassa kulkee natsi-Saksan viimeinen puolustuslinja, ja nyt sieltä löytyi salaperäinen vankileiri

   Tilaajille
  7. 7

   Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

  8. 8

   Helsingissä kuultiin ”Islannin ihmeestä”: Nuorten juominen, tupakointi ja huumeiden­käyttö laskivat dramaattisesti, koska vanhempien asenteet ja käytös muuttuivat

  9. 9

   ”Täällä tulee törmäys sitten” – 130-metrinen norjalainen sotalaiva törmäsi säiliöalukseen monista varoituksista huolimatta, käy ilmi lauantaina julkaistulta äänitteeltä

  10. 10

   Mies loi ”bändilleen” tyhjästä fani­kunnan, levy-yhtiön sekä uutis­sivuston ja buukkasi niiden avulla kiertueen ilman yleisöä – nyt hän selittää tekoaan Twitterissä

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Päivi Leino-Sandberg alkoi saada aivan eri kadulle tarkoitettua postia – Virheen seuraus oli ”jännällä tavalla kiva suhde” Taka-Töölössä
  3. Suomen tulevaisuus vaikuttaa nyt aiempaa synkemmältä – Kahdeksan grafiikkaa näyttää uuden väestöennusteen madonluvut
  4. USA paljasti vahingossa valmistelleensa syytteet Wikileaksin perustajaa Julian Assangea vastaan
  5. Yksinpurjehdusta johtavan ranskalaiskipparin vaikeudet merellä jatkuvat – ”On ihme, jos pääsen maaliin ”
  6. Uusi ennuste antaa entistä dramaattisemman arvion: väkiluku kääntyy laskuun vuonna 2035
  7. Nämä näyttelyt kannattaa käydä katsomassa viikonloppuna – pienistä täydellisistä valokuvista alkuperäiskansojen oikeuksiin
  8. Kestääkö eläkejärjestelmä väestön vähenemisen? Eläkemaksuja on nostettava, mutta ei äkillisesti
  9. Alvar Aallon suunnittelema sellutehdas oli tuomittu tuhoon, mutta sitten suuri johtaja lausui yllättävät sanat – Pelastus löytyi puun ihmeaineesta, joka saattaa pian tuottaa enemmän kuin sellu  
  10. Entinen monopoliyhtiö ylistää kilpailua: ”Ruotsissa ei koskaan ole ollut näin paljon matkustajia junissa” – Nyt SJ yrittää Helsingin lähi­liikenteeseen
  11. Onnea Käpylä, Pukinmäki ja Tapanila – Lähijunien vuoroväli tihenee kolmella asemalla, monelta muulta matka hidastuu
  12. Näytä lisää