Politiikka

Perussuomalaisten Jussi Halla-aho ruotsidemokraattien vaalivalvojaisissa: ”Tulos hyödyttää Ruotsia, perussuomalaisia ja kaikkia suomalaisia monellakin tavalla”

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho uskoo, että ruotsidemokraateilla tulee olemaan vipuvartta hallitusohjelmaa laadittaessa. Hänen mielestään maahanmuuttovastaisuuden valtavirtaistuminen Ruotsissa lisää perussuomalaisten linjan oikeutusta myös Suomessa.

Tukholma.

Suomen puolueista perussuomalaisille Ruotsin vaalit ovat erityisen mielenkiintoiset.

Ruotsissa on ovensuukyselyiden tulosten mukaan tapahtumassa samankaltainen oikeistopopulistinen jytky, joka nosti perussuomalaisten kannatuksen yli 19 prosenttiin vuoden 2011 eduskuntavaaleissa. Nationalistinen ruotsidemokraatit oli saamassa Ruotsin yleisradioyhtiön SVT:n kyselyn mukaan 19,2 prosenttia alustavien tulosten mukaan.

Ruotsin TV4:n julkaiseman kyselyn tulokset olivat maltillisemmat. Niiden mukaan ruotsidemokraatit on saamassa 16,3 prosenttia äänistä.

HS seurasi ovensuukyselyiden tulosten julkaisemisen yhdessä perussuomalaisten ensimmäisen varapuheenjohtajan Laura Huhtasaaren kanssa, joka on saapunut ruotsidemokraattien vaalivalvojaisiin yhdessä puolueen puheenjohtajan Jussi Halla-ahon kanssa. Huhtasaari oli sisarpuolueen tulokseen tyytyväinen, ja uskoi sen vielä nousevan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Todella hyvä, todella hyvä”, Huhtasaari sanoi. ”Sehän voi nousta vielä vaikka kuinka paljon.”

Huhtasaaren mukaan on selvää, että ruotsidemokraattien vahvalta vaikuttava tulos vaikuttaa Suomen politiikkaan, koska Ruotsista haetaan usein esikuvaa.

”Mihin ne muut puolueet sitten enää vetoaa, kun niiden referenssi ja esikuva on aina ollut Ruotsi. Niillä ei ole enää mitään tekosyytä kannattaa huonoa maahanmuuttopolitiikkaa”, Huhtasaari sanoi.

Puheenjohtaja Halla-aho on Huhtasaaren kanssa samoilla linjoilla.

”Se hyödyttää Ruotsia, perussuomalaisia ja kaikkia suomalaisia monellakin tavalla”, Halla-aho sanoi.

”Tällä on suuri vaikutus Suomeen, koska Suomessa kaikkia hölmöyksiä perustellaan yleensä sillä, että Ruotsissakin tehdään näin.”

Perussuomalaisten ja ruotsidemokraattien maahanmuuttopolitiikka on hyvin samankaltaista. Mahdollisia erimielisyyksien aiheitakin kuitenkin on. Yksi sellainen voisi olla ruotsinsuomalaisten asema.

Ruotsisuomalaiset ovat Ruotsissa merkittävä laissa tunnustettu vähemmistöryhmä, joka joutuu nykyään kamppailemaan oikeuksiensa puolesta. Kaikilla Ruotsin alueilla esimerkiksi oikeus suomenkieliseen opetukseen ei käytännössä toteudu niin kuin sen pitäisi. Ruotsidemokraatit eivät nationalistipuolueena ole aina näiden oikeuksien suurin puolustaja.

Halla-ahon mukaan asia on noussut esille keskusteluissa ruotsidemokraattien kanssa. ”Tämä on asia, joka Ruotsin pitäisi saattaa paremmalle tolalle kuin se on tänä päivänä”, Halla-aho sanoo. Se ei kuitenkaan ole Halla-ahon mukaan yhteistyön päätavoite. ”Meillä on yhteisiä tavoitteita tämän itsetuhoisen maahanmuuttopolitiikan suhteen, ja muut kysymykset jää siinä vähän varjoon.”

Halla-aho uskoo, että ruotsidemokraattien tulos tulee vielä nousemaan illan aikana. Ovensuukyselyt ovat aiemmin aliarvioineet ruotsidemokraattien kannatusta.

”Ihmisillä on edelleen olemassa voimakas sosiaalinen paine olla kertomatta, että he ovat äänestäneet ruotsidemokraatteja.”

Halla-ahon mukaan yksittäisiä prosentteja merkittävämpää on kuitenkin se asema, johon ruotsidemokraatit ovat joka tapauksessa nousemassa Ruotsin politiikassa.

”He asettuvat perinteisten blokkien väliin, jolloin oikeistoblokki sen paremmin kuin vasemmistoblokkikaan ei voi muodostaa hallitusta ilman ruotsidemokraattien tukea ja sillä on tietysti poliittinen hintansa”, Halla-aho arvioi.

”Tärkein vaikutus on se, että jos tuleva hallitus joutuu ottamaan vastaan vähintään passiivista tukea ruotsidemokraateilta, niin se väistämättä normalisoi ruotsidemokraatit puolueena. Hallitus ei voi samaan aikaan väittää, että kyseessä on natsipuolue ja tehdä sen kanssa yhteistyötä.”

Katso täältä päivittyvät tulokset ja hetki hetkeltä -seuranta Ruotsin vaaleista.

Perussuomalaiset ovat Halla-ahon kaudella tiivistäneet yhteistyötään ruotsidemokraattien kanssa. Puolueen edellinen puheenjohtaja, ulkoministeri Timo Soini halusi ottaa etäisyyttä puolueeseen, jonka perustajista suuri osa tuli rasistisista ja natsistisista liikkeistä.

Ruotsidemokraatit siirtyivät kesällä Euroopan parlamentissa samaan ECR-ryhmään, johon myös perussuomalaiset kuuluvat.

Halla-aho arvioi ennen vaaleja, että ruotsidemokraattien vaalimenestyksen seurauksena Ruotsin linja maahanmuuttoon kiristyy entisestään. Vaikka puolueen nousu hallitukseen on epätodennäköistä, tavalla tai toisella uusi hallitus joutuu hankkimaan sen tuen saadakseen budjetin läpi.

”Ruotsidemokraateilla tulee olemaan aika paljon vipuvartta hallitusohjelmaa laadittaessa, vaikka he eivät hallitukseen osallistuisi. Tämä vaikuttaa väistämättä Ruotsin maahanmuuttopolitiikkaan”, Halla-aho uskoi.

Tilanne voisi muodostua samankaltaiseksi kuin Tanskassa, jossa maahanmuuttovastainen kansanpuolue kansanpuolue tukee hallitusta, vaikka ei ole siinä mukana.

”Ruotsidemokraateilla ei minun nähdäkseni ole mitään syytä antaa tuumaakaan periksi omista maahanmuuttoon liittyvistä vaatimuksistaan, muun muassa siksi, että kukaan ei heitä ole ostamassa ministerisalkuilla hallitukseen”, Halla-aho sanoi.

Halla-aho kuvaa Ruotsissa vuoden 2015 jälkeen tapahtunutta muutosta suhtautumisessa maahanmuuttoon ”ilmapiirin normalisoitumiseksi”.

Kun ennen edellisiä vaaleja Ruotsissa pidettiin ”ruokottomana”, viime toukokuussa Ruotsin demaripääministeri Stefan Löfven sanoi HS:lle suoraan haluavansa pienentää sitä määrää, joka tulee Ruotsiin.

Tämän ”normalisoitumisen” Halla-aho uskoo nyt jatkuvan entistä vahvemmin.

”Se tietenkin osaltaan legitimoi [oikeuttaa] sitä linjaa, jota ruotsidemokraatit ja perussuomalaiset edustavat.”

Professori Vesa Vares Turun yliopiston eduskuntatutkimuksen keskuksesta arvioi perjantaina ennen vaaleja, että ”perussuomalaisille voi olla rohkaisevaa merkitystä sillä, jos ruotsidemokraatit pärjäävät lähellekään niin hyvin kuin gallupit näyttävät.”

Vareksen mukaan perussuomalaiset voivat vaalien jälkeen käyttää Ruotsin esimerkkiä pönkittämään vaatimuksiaan maahanmuuton ehtojen kiristämisestä. Ruotsissa linja maahanmuuttoon on koventunut huomattavasti vuoden 2015 turvapaikanhakijakriisin jälkeen.

Tuolloin Ruotsiin tuli noin 160 000 turvapaikanhakijaa, Suomeen 32 000.

”Perussuomalaiset voivat käyttää Ruotsia toisaalta varoittavana esimerkkinä: katsokaa miten pahasti käy, jos asiat viedään liian pitkälle. Ja toisaalta: katsokaa, terve reaktio nousee.”

Mutta voiko Ruotsin jytky edistää perussuomalaisten menestystä Suomen seuraavissa, ensi keväänä järjestettävissä eduskuntavaaleissa?

Sen paremmin professori Vares kuin puoluejohtaja Halla-ahokaan ei ennen Ruotsin vaaleja uskonut näin suoraan vaikutukseen.

”Tässä on vielä yli puoli vuotta aikaa, ja ehtii tapahtua vaikka mitä. Suomen ja Ruotsin vaalit eivät ole koskaan olleet veljeksiä”, Vares muistutti.

”Tällaisia heijastusvaikutuksia mielellään esitetään ja niitä ollaan näkevinään, mutta historiallinen evidenssi ei suoraan tue sitä että tällaista suoraa vaikutusta olisi. Kaikissa maissa äänestetään paikallisista lähtökohdista”, Halla-aho sanoi.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Eduskunta äänesti Soinin luottamuksen puolesta äänin 101–60, kokoomuksen rivit rakoilivat – HS seuraa hetki hetkeltä

  2. 2

   Kapinalippu nousi asunnottomien asuntolan lipputankoon Hietaniemenkadulla – Tuntematon pilailija onnistui täydellisesti: lippu on jumissa eikä sitä saada alas

  3. 3

   Näin kansanedustajat äänestivät Soinin luottamuksesta – kokoomuslaisista viisi oli poissa äänestyksestä

  4. 4

   Alusvaateketju julkaisi ”seksikkään Handmaid’s Tale -asun” – internet raivostui, yhtiö poisti asun ja todellisuutemme otti taas askeleen lähemmäs satiiria

  5. 5

   Jaakko Pitkäjärvi osti puolen miljoonan euron McLaren 720:n – sitten ”brutaali vehje” lipesi

  6. 6

   ”Vaatekaappi pursuaa tavaraa, mutta mitään järkevää päällepantavaa ei löydy” – Kapselipukeutuminen ratkaisee ongelman, näin se toimii

   Tilaajille
  7. 7

   Mies kylvi pelkoa naapureissa vuosien ajan ja soitteli yötä myötä haitaria Haagassa – Oikeus: Miehen sai häätää

  8. 8

   Keskusta ja kokoomus ottivat sinisten uhkauksen todesta – lopulta Soini-äänestyksessä on kyse vain valta­politiikasta

  9. 9

   Sauberin tallipäällikkö nostaa yhden Kimi Räikkösen taidon ylitse muiden: ”Hän on siinä ehkä kaikkein paras”

  10. 10

   Poliisi: ”Nasujaisten” jatkot kärjistyivät Vantaalla sivullisten hakkaamiseksi – juhlijoilla ollut mukanaan myös teräaseita

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ystäväni poika ei ole oppinut amiksessa juuri mitään – Onko ammattikoulutus todella näin surkealla tolalla?

  2. 2

   Suomen junat ovat kuin tieteiselokuvista Ruotsiin verrattuna – Yksityisille avattu junaliikenne tökkii, eikä aikatauluihin voi luottaa

  3. 3

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  4. 4

   Ketogeeninen ruokavalio on trendi, jossa paino voi pudota nopeastikin – Ravitsemus­terapeutti: ”En kannusta, koska dieetti voi johtaa aineenvaihdunnallisiin ongelmiin”

  5. 5

   Tämä määrä proteiinia on tarpeeksi, liika voi olla vaaraksi ja kasviproteiinilla pärjää, kunhan tietää mitä tekee – Nämä kahdeksan faktaa sinun täytyy tietää proteiineista

   Tilaajille
  6. 6

   Meksikon ruumisrekka­skandaali paisuu – vainajia onkin yli kolmesataa

  7. 7

   Jaakko Pitkäjärvi osti puolen miljoonan euron McLaren 720:n – sitten ”brutaali vehje” lipesi

  8. 8

   Eduskunta äänesti Soinin luottamuksen puolesta äänin 101–60, kokoomuksen rivit rakoilivat – HS seuraa hetki hetkeltä

  9. 9

   Vuoden vastenmielisin elokuva on tässä – Peppermint on järjetön ja tavattoman väkivaltainen, mutta pahinta siinä on asenne

  10. 10

   Aftonbladet: Oppilas vangittiin Ruotsissa epäiltynä opettajan raiskauksesta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Auschwitziin matkanneet Kallion lukiolaiset kokivat Suomi-häpeää krakovalaisessa juutalaisravintolassa: ”Minun oli pakko mennä kysymään heiltä, että ymmärrättekö te yhtään, mitä teette”

  3. 3

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  4. 4

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  5. 5

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  6. 6

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  7. 7

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  8. 8

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  9. 9

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  10. 10

   Siirtämäänsä autoa tuhonnut hinaus­auton kuljettaja herätti hämmennystä Vantaan Koivu­haassa – auto oli tarkoituskin viedä romutettavaksi, kertoo kuljettaja

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Näin kansanedustajat äänestivät Soinin luottamuksesta – kokoomuslaisista viisi oli poissa äänestyksestä
  3. S-pankki aloitti kovan hintakisan yhdistelmärahastoissa – uudessa palvelussa rahastojen kulut vain 0,5 prosenttia
  4. Eduskunta äänesti Soinin luottamuksen puolesta äänin 101–60, kokoomuksen rivit rakoilivat – HS seuraa hetki hetkeltä
  5. Helsingin koulujen kirjasäästöt saavat opettajat ja vanhemmat keksimään epätoivoisia keinoja – Sanakokeiden sanalistoja päntätään jopa kännykkäkuvista
  6. Kaikkien aikojen nuorin ja runoilija kisaavat arvostetusta Man Booker-palkinnosta
  7. Presidentti Niinistö: Otin Sentsovin esille Putinin kanssa – Venäjällä vangittu ukrainalainen elokuvaohjaaja ollut syömälakossa 130 päivää
  8. Australialais­jalkapalloilijat pukeutuivat Serena ja Venus Williamsiksi ja maalasivat ihonsa mustaksi – poistivat kuvan rasismisyytösten jälkeen
  9. Keskusta ja kokoomus ottivat sinisten uhkauksen todesta – lopulta Soini-äänestyksessä on kyse vain valta­politiikasta
  10. Bloomberg: Emirates-lentoyhtiö kaavailee tappiollisen Etihadin lentoliikenteen ostoa – liitossa syntyisi maailman suurin lentoyhtiö
  11. Hans Rosling saa lukijan innostumaan siitä, ettei peli ole vielä menetetty: Faktojen maailma taistelee globaalia tyhmyyttä vastaan
  12. Näytä lisää