Politiikka

Perussuomalaisten Jussi Halla-aho ruotsidemokraattien vaalivalvojaisissa: ”Tulos hyödyttää Ruotsia, perussuomalaisia ja kaikkia suomalaisia monellakin tavalla”

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho uskoo, että ruotsidemokraateilla tulee olemaan vipuvartta hallitusohjelmaa laadittaessa. Hänen mielestään maahanmuuttovastaisuuden valtavirtaistuminen Ruotsissa lisää perussuomalaisten linjan oikeutusta myös Suomessa.

Tukholma.

Suomen puolueista perussuomalaisille Ruotsin vaalit ovat erityisen mielenkiintoiset.

Ruotsissa on ovensuukyselyiden tulosten mukaan tapahtumassa samankaltainen oikeistopopulistinen jytky, joka nosti perussuomalaisten kannatuksen yli 19 prosenttiin vuoden 2011 eduskuntavaaleissa. Nationalistinen ruotsidemokraatit oli saamassa Ruotsin yleisradioyhtiön SVT:n kyselyn mukaan 19,2 prosenttia alustavien tulosten mukaan.

Ruotsin TV4:n julkaiseman kyselyn tulokset olivat maltillisemmat. Niiden mukaan ruotsidemokraatit on saamassa 16,3 prosenttia äänistä.

HS seurasi ovensuukyselyiden tulosten julkaisemisen yhdessä perussuomalaisten ensimmäisen varapuheenjohtajan Laura Huhtasaaren kanssa, joka on saapunut ruotsidemokraattien vaalivalvojaisiin yhdessä puolueen puheenjohtajan Jussi Halla-ahon kanssa. Huhtasaari oli sisarpuolueen tulokseen tyytyväinen, ja uskoi sen vielä nousevan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Todella hyvä, todella hyvä”, Huhtasaari sanoi. ”Sehän voi nousta vielä vaikka kuinka paljon.”

Huhtasaaren mukaan on selvää, että ruotsidemokraattien vahvalta vaikuttava tulos vaikuttaa Suomen politiikkaan, koska Ruotsista haetaan usein esikuvaa.

”Mihin ne muut puolueet sitten enää vetoaa, kun niiden referenssi ja esikuva on aina ollut Ruotsi. Niillä ei ole enää mitään tekosyytä kannattaa huonoa maahanmuuttopolitiikkaa”, Huhtasaari sanoi.

Puheenjohtaja Halla-aho on Huhtasaaren kanssa samoilla linjoilla.

”Se hyödyttää Ruotsia, perussuomalaisia ja kaikkia suomalaisia monellakin tavalla”, Halla-aho sanoi.

”Tällä on suuri vaikutus Suomeen, koska Suomessa kaikkia hölmöyksiä perustellaan yleensä sillä, että Ruotsissakin tehdään näin.”

Perussuomalaisten ja ruotsidemokraattien maahanmuuttopolitiikka on hyvin samankaltaista. Mahdollisia erimielisyyksien aiheitakin kuitenkin on. Yksi sellainen voisi olla ruotsinsuomalaisten asema.

Ruotsisuomalaiset ovat Ruotsissa merkittävä laissa tunnustettu vähemmistöryhmä, joka joutuu nykyään kamppailemaan oikeuksiensa puolesta. Kaikilla Ruotsin alueilla esimerkiksi oikeus suomenkieliseen opetukseen ei käytännössä toteudu niin kuin sen pitäisi. Ruotsidemokraatit eivät nationalistipuolueena ole aina näiden oikeuksien suurin puolustaja.

Halla-ahon mukaan asia on noussut esille keskusteluissa ruotsidemokraattien kanssa. ”Tämä on asia, joka Ruotsin pitäisi saattaa paremmalle tolalle kuin se on tänä päivänä”, Halla-aho sanoo. Se ei kuitenkaan ole Halla-ahon mukaan yhteistyön päätavoite. ”Meillä on yhteisiä tavoitteita tämän itsetuhoisen maahanmuuttopolitiikan suhteen, ja muut kysymykset jää siinä vähän varjoon.”

Halla-aho uskoo, että ruotsidemokraattien tulos tulee vielä nousemaan illan aikana. Ovensuukyselyt ovat aiemmin aliarvioineet ruotsidemokraattien kannatusta.

”Ihmisillä on edelleen olemassa voimakas sosiaalinen paine olla kertomatta, että he ovat äänestäneet ruotsidemokraatteja.”

Halla-ahon mukaan yksittäisiä prosentteja merkittävämpää on kuitenkin se asema, johon ruotsidemokraatit ovat joka tapauksessa nousemassa Ruotsin politiikassa.

”He asettuvat perinteisten blokkien väliin, jolloin oikeistoblokki sen paremmin kuin vasemmistoblokkikaan ei voi muodostaa hallitusta ilman ruotsidemokraattien tukea ja sillä on tietysti poliittinen hintansa”, Halla-aho arvioi.

”Tärkein vaikutus on se, että jos tuleva hallitus joutuu ottamaan vastaan vähintään passiivista tukea ruotsidemokraateilta, niin se väistämättä normalisoi ruotsidemokraatit puolueena. Hallitus ei voi samaan aikaan väittää, että kyseessä on natsipuolue ja tehdä sen kanssa yhteistyötä.”

Katso täältä päivittyvät tulokset ja hetki hetkeltä -seuranta Ruotsin vaaleista.

Perussuomalaiset ovat Halla-ahon kaudella tiivistäneet yhteistyötään ruotsidemokraattien kanssa. Puolueen edellinen puheenjohtaja, ulkoministeri Timo Soini halusi ottaa etäisyyttä puolueeseen, jonka perustajista suuri osa tuli rasistisista ja natsistisista liikkeistä.

Ruotsidemokraatit siirtyivät kesällä Euroopan parlamentissa samaan ECR-ryhmään, johon myös perussuomalaiset kuuluvat.

Halla-aho arvioi ennen vaaleja, että ruotsidemokraattien vaalimenestyksen seurauksena Ruotsin linja maahanmuuttoon kiristyy entisestään. Vaikka puolueen nousu hallitukseen on epätodennäköistä, tavalla tai toisella uusi hallitus joutuu hankkimaan sen tuen saadakseen budjetin läpi.

”Ruotsidemokraateilla tulee olemaan aika paljon vipuvartta hallitusohjelmaa laadittaessa, vaikka he eivät hallitukseen osallistuisi. Tämä vaikuttaa väistämättä Ruotsin maahanmuuttopolitiikkaan”, Halla-aho uskoi.

Tilanne voisi muodostua samankaltaiseksi kuin Tanskassa, jossa maahanmuuttovastainen kansanpuolue kansanpuolue tukee hallitusta, vaikka ei ole siinä mukana.

”Ruotsidemokraateilla ei minun nähdäkseni ole mitään syytä antaa tuumaakaan periksi omista maahanmuuttoon liittyvistä vaatimuksistaan, muun muassa siksi, että kukaan ei heitä ole ostamassa ministerisalkuilla hallitukseen”, Halla-aho sanoi.

Halla-aho kuvaa Ruotsissa vuoden 2015 jälkeen tapahtunutta muutosta suhtautumisessa maahanmuuttoon ”ilmapiirin normalisoitumiseksi”.

Kun ennen edellisiä vaaleja Ruotsissa pidettiin ”ruokottomana”, viime toukokuussa Ruotsin demaripääministeri Stefan Löfven sanoi HS:lle suoraan haluavansa pienentää sitä määrää, joka tulee Ruotsiin.

Tämän ”normalisoitumisen” Halla-aho uskoo nyt jatkuvan entistä vahvemmin.

”Se tietenkin osaltaan legitimoi [oikeuttaa] sitä linjaa, jota ruotsidemokraatit ja perussuomalaiset edustavat.”

Professori Vesa Vares Turun yliopiston eduskuntatutkimuksen keskuksesta arvioi perjantaina ennen vaaleja, että ”perussuomalaisille voi olla rohkaisevaa merkitystä sillä, jos ruotsidemokraatit pärjäävät lähellekään niin hyvin kuin gallupit näyttävät.”

Vareksen mukaan perussuomalaiset voivat vaalien jälkeen käyttää Ruotsin esimerkkiä pönkittämään vaatimuksiaan maahanmuuton ehtojen kiristämisestä. Ruotsissa linja maahanmuuttoon on koventunut huomattavasti vuoden 2015 turvapaikanhakijakriisin jälkeen.

Tuolloin Ruotsiin tuli noin 160 000 turvapaikanhakijaa, Suomeen 32 000.

”Perussuomalaiset voivat käyttää Ruotsia toisaalta varoittavana esimerkkinä: katsokaa miten pahasti käy, jos asiat viedään liian pitkälle. Ja toisaalta: katsokaa, terve reaktio nousee.”

Mutta voiko Ruotsin jytky edistää perussuomalaisten menestystä Suomen seuraavissa, ensi keväänä järjestettävissä eduskuntavaaleissa?

Sen paremmin professori Vares kuin puoluejohtaja Halla-ahokaan ei ennen Ruotsin vaaleja uskonut näin suoraan vaikutukseen.

”Tässä on vielä yli puoli vuotta aikaa, ja ehtii tapahtua vaikka mitä. Suomen ja Ruotsin vaalit eivät ole koskaan olleet veljeksiä”, Vares muistutti.

”Tällaisia heijastusvaikutuksia mielellään esitetään ja niitä ollaan näkevinään, mutta historiallinen evidenssi ei suoraan tue sitä että tällaista suoraa vaikutusta olisi. Kaikissa maissa äänestetään paikallisista lähtökohdista”, Halla-aho sanoi.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Toimitusjohtajan epäillään ampuneen naisen oven läpi Lohjan Sammatissa – useat ihmiset hakeneet miehelle lähestymiskiellon, taustalla väkivaltaa ja uhkailua

  2. 2

   Kymmenet ihmiset osallistuivat joukkotappeluun Helsingin Vallilassa – 18-vuotiaalle miehelle hengenvaarallisia vammoja, tutkitaan tapon yrityksenä

  3. 3

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  4. 4

   Espoo myöntää: Opetusjohtaja ei suostunut irtisanomaan Saunalahden rehtoria – Potkut antoi lopulta alempi virkamies

  5. 5

   Tuhansia epäilyttäviä asiakkaita, työntekijöiden mahdollista lahjontaa – Danske Bankin raportti paljastaa synkkiä yksityiskohtia Sampo-pankilta peritystä Viron-yksiköstä

  6. 6

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  7. 7

   Kolumni: Datavakoilu on menossa syvemmälle minuuteen kuin koskaan – Spotify vakoilee käyttäjiensä tunnetiloja, ja se on samaan aikaan sekä häikäilemätöntä että nerokasta

  8. 8

   100 000 euron huone kommuunista – Helsingin Laajasalossa on myynnissä harvoin tarjolla oleva koti

  9. 9

   ”Te ette saa tuhota sitä” – Helsingin Hermannissa syttyi sota, kun kaivinkone alkoi repiä puistoa maan tasalle, poliisikin saapui paikalle

  10. 10

   10-vuotiaiden poikien joukkio kävi pienempiensä kimppuun Espoossa, Tomi Linkala päätti puuttua tilanteeseen – ”Aikuisen on uskallettava puuttua”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Teinityttöjen jengi terrorisoi muita nuoria Espoon kauppakeskuksissa – 13-vuotiaan tytön hiukset sytytettiin tuleen, sivustaseuraajat hurrasivat päähän osuneelle potkulle

  3. 3

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  4. 4

   Pikkupojan hampaat reikiintyivät ikenen tasolle – äiti tuomittiin ehdolliseen vankeuteen lapsensa hammashoidon laiminlyönnistä

  5. 5

   Emilia Machucan auto hyytyi liikennevaloihin Espoon Olarissa – Muista autoista mulkoiltiin aggressiivisesti, mutta sitten paikalle kaarsi tyttö mopoautolla

  6. 6

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  7. 7

   Orpo myönsi, että käytettävissä olevat tulot alenevat kolmas­osalla suomalaisista – Heinäluoma riemastui myönnytyksestä

  8. 8

   Rakkaus hiipui muttei kuollut – Näin elvytät väljähtäneen parisuhteen ja rakastut kumppaniisi uudelleen

   Tilaajille
  9. 9

   Vihreiden kannatus laski edelleen – perus­suomalaisille saman verran nousua

  10. 10

   SAK taipui kovan kritiikin alla ja vetää pois irtisanomisten helpottamista vastustaneen #viimeinenniitti-kampanjan kuvat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Auschwitziin matkanneet Kallion lukiolaiset kokivat Suomi-häpeää krakovalaisessa juutalaisravintolassa: ”Minun oli pakko mennä kysymään heiltä, että ymmärrättekö te yhtään, mitä teette”

  3. 3

   Mies havahtui hetkeksi hereille vesipuisto Serenassa, mutta jatkoi juhlintaa vielä viikon ympäri Etelä-Suomea – Lopulta mies tajusi rahoittaneensa 10–15 hengen elostelua 12 000 eurolla

  4. 4

   Tytti Peltosen palkka on niin pieni, että se on käytetty kaksi viikkoa ennen tilipäivää – Suomessa on kymmeniätuhansia työssäkäyviä köyhiä

   Tilaajille
  5. 5

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  6. 6

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  7. 7

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  8. 8

   Serena Williams -pilapiirroksesta rasismisyytöksiä saanut lehti iskee takaisin kansikuvallaan: ”Tervetuloa poliittisesti korrektiin maailmaan”

  9. 9

   ”Ihmiset eivät osaa nukkua, ovat superkireitä ja yli- tai alipainoisia”, sanoo joogaopettaja, joka uupui itsekin – Sitten hän löysi ratkaisun ja näyttää nyt kolme helppoa palauttavaa liikettä

  10. 10

   Kohufinaalin voittanut Naomi Osaka paljasti, mitä Serena Williams sanoi hänelle yleisön buuausten aikana

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Tuhansia epäilyttäviä asiakkaita, työntekijöiden mahdollista lahjontaa – Danske Bankin raportti paljastaa synkkiä yksityiskohtia Sampo-pankilta peritystä Viron-yksiköstä
  3. Kolumni: Datavakoilu on menossa syvemmälle minuuteen kuin koskaan – Spotify vakoilee käyttäjiensä tunnetiloja, ja se on samaan aikaan sekä häikäilemätöntä että nerokasta
  4. Koripallon Suomen Cupissa huonompi joukkue voi saada jopa 30 pisteen etumatkan – Järjettömältä tuntuvassa uudistuksessa voi olla sittenkin jotain järkeä
  5. Kyselytutkimus paljasti hämmentävän aukon suomalaisten ilmastotietämyksessä: Joka kymmenes uskoo päästöttömän ydinvoiman tuottavan eniten hiilidioksidipäästöjä
  6. Koreat sopivat uusista askelista ydinaseriisunnassa – Pohjois-Korea lupaa lakkauttaa ohjuskoelaitoksen
  7. Lentopalloliitto oli väärässä MM-kisojen pelijärjestelmästä – Suomen mahdollisuudet jatkoon olemattomat
  8. Aivan kuin Saksan hallitus pilkkaisi kansalaisia – Saksan tiedustelujohtaja sai mokailustaan potkut, joista seurasi ylennys ja palkankorotus
  9. Kirjahylly pois olohuoneesta, kaikille pellavalakanat – Kerro, mitä sisustuksen ilmiöitä ja trendejä olet ihmetellyt
  10. Toimitusjohtajan epäillään ampuneen naisen oven läpi Lohjan Sammatissa – useat ihmiset hakeneet miehelle lähestymiskiellon, taustalla väkivaltaa ja uhkailua
  11. Kymmenet ihmiset osallistuivat joukkotappeluun Helsingin Vallilassa – 18-vuotiaalle miehelle hengenvaarallisia vammoja, tutkitaan tapon yrityksenä
  12. Näytä lisää