Politiikka    |   HS-analyysi

Demarien Antti Rinne huojentui Ruotsin tuloksesta – Naapurin vaalien heijastuminen Suomeen riippuu siitä, alkaako keskustelu täälläkin pyöriä maahanmuuton ympärillä

Ruotsissa maahanmuutto nousi keskeiseksi teemaksi, mutta Ruotsin yleisradioyhtiön tutkimuksen mukaan kansalaisia kiinnostivat enemmän hyvinvointivaltioon liittyvät teemat. Perussuomalaiset toivoo, että Suomessakin käytäisiin maahanmuuttovaalit.

Ruotsissa käytiin sunnuntaina poikkeuksellisen jännittävät vaalit, joiden lopputulos lupaa hallituksen muodostamisesta poikkeuksellisen vaikeaa.

Myös Suomessa puolueet seurasivat vaaleja tarkalla silmällä. Voivatko ne vaikuttaa omiin puolueisiimme ja eduskuntavaaleihin ensi keväänä?
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Mahdolliset heijastusvaikutukset riippuvat etenkin siitä, mitkä teemat nousevat eduskuntavaalien alla keskeisiksi.

Ruotsin valtiopäivävaaleista tuli ainakin julkisuuden perusteella maahanmuuttovaalit, ja tämä toi nationalistipuolue ruotsidemokraateille lähes 18 prosentin äänisaaliin. Vaikka se jäi pienemmäksi kuin osa mielipidemittauksista oli ennustanut, kasvua tuli silti melkein viisi prosenttiyksikköä verrattuna edellisiin vaaleihin.


Perussuomalaisilla on kaikki syyt toivoa, että maahanmuutosta puhuttaisiin kevään vaalien alla Suomessa yhtä paljon kuin Ruotsissa. Muut puolueet keskittyisivät mieluiten johonkin ihan muuhun.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Se, jonka teemoista keskustellaan, voittaa vaalit”, tiivisti Suomen ulkoministeri Timo Soini (sin) HS:lle maanantaiaamuna.

Suomen sosiaalidemokraattien puheenjohtajaa Antti Rinnettä huojensi Ruotsin yleisradioyhtiön SVT:n äänestäjätutkimuksesta peräisin oleva tieto, että demareiden kotikentälle kuuluvat kysymykset nousivat Ruotsissa kaikesta huolimatta kansalaisten mielestä tärkeimmiksi vaaleissa.Neljä ensimmäistä seikkaa liittyivät hyvin­vointi­valtioon. Nationalisti­puolueita hyödyttävät laki ja järjestys sekä maahan­muutto tulivat kaukana takana.Ruotsissa sosiaalidemokraatit saivat lopulta noin 28 prosenttia äänistä. Vaikka se on perinteiselle mahtipuolueelle historiallisen huono tulos, demarit tempaisivat kuitenkin noin kahdeksan prosenttiyksikön kaulan oppositiopuolue maltilliseen kokoomukseen. Monet mielipidemittauksista olivat ennen vaaleja ennustaneet demareille heikompaa tulosta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Myös Suomessa mielipidekyselyitä johtavat sosiaalidemokraatit.

”Ihmisten mielestä tärkeät asiat liittyvät hyvinvointivaltion uudistamiseen, se on iso asia”, Rinne sanoi HS:lle maanantaina.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Sosiaalidemokraatit selättivät gallupit.”

Kuitenkin SVT:n kyselystä käy ilmi, että vaikka muut teemat saattoivat olla ihmisten mielestä maahanmuuttoa keskeisempiä, se oli kuitenkin 42 prosentille ihmisistä tärkeä aihe. Lakia ja järjestystä piti tärkeämpi vielä hieman useampi.

Perussuomalaiset ryhtyivät heti vaali-iltana käyttämään Ruotsin esimerkkiä pönkittämään vaatimuksiaan maahanmuuton ehtojen kiristämisessä. Perussuomalaisten ensimmäinen varapuheenjohtaja, kansanedustaja Laura Huhtasaari sanoi ruotsidemokraattien vaalivalvojaisissa, että nationalistien nousu länsinaapurissa vaikuttaa Suomenkin politiikkaan.


”Mihin ne muut puolueet sitten enää vetoavat, kun niiden referenssi ja esikuva on aina ollut Ruotsi? Niillä ei ole enää mitään tekosyytä kannattaa huonoa maahanmuuttopolitiikkaa”, Huhtasaari sanoi Helsingin Sanomille.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Perussuomalaiset uskovat, että ruotsidemokraattien vaalivoiton jälkeen sen vaikutusvalta Ruotsin politiikkaan kasvaa, vaikka se ei hallitukseen nousekaan. Ennen vaaleja perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho sanoi HS:n haastattelussa, että tämä lisää myös perussuomalaisten tiukan maahanmuuttolinjan oikeutusta.

Myös sinisten puheenjohtaja, eurooppa- ja urheiluministeri Sampo Terho arvioi, että Ruotsin vaalitulos liittyy nimen omaan maahanmuuttoon.
Demarien Rinne vakuuttaa, ettei hänen puolueellaan ole vaikeuksia keskustella myös maahanmuutosta. Demarit yrittävät kuitenkin mieluummin pitää keskustelun omalla kotikentällään tekemällä ohjelmatyötä ja tuomalla esiin hyvinvointivaltioon liittyviä uusia poliittisia avauksia.

”Olemme tuoneet paljon yhteiskunnallisia aloitteita liittyen koulutukseen, verotukseen ja sosiaaliturvajärjestelmän uudistamiseen. Haluamme, että hyvinvointivaltiota kehitetään, uudistetaan eikä pureta”, hän sanoo.

Suomen kiinnostus Ruotsiin on usein liittynyt siihen, että Ruotsin liikahdusten oletetaan jollakin viiveellä heijastuvan itänaapuriin.

Sunnuntaina käydyt vaalit herättävät kuitenkin kysymyksen siitä, ovatko edelläkävijän ja perässähiihtäjän roolit kiepsahtaneet toisin päin. Näin uskoo ainakin kokoomuksen entinen puoluesihteeri ja monia vaalikampanjoita tekemässä ollut Taru Tujunen. Hän on syntynyt Tukholmassa ja seuraa Ruotsin politiikkaa tarkasti.

Suomessa ovat jo aiemmin lähteneet liikkeelle ne isot käänteet, jotka Ruotsia ravisuttivat sunnuntaina: nationalismin nousu ja perinteisten puolueiden, etenkin sosiaalidemokraattien ahdinko. Suomi on kokenut jo kaksi perussuomalaisten aiheuttamaa jytkyä. Suomessa on myös pitkä kokemus siitä, että hallitukseen haalitaan puolueita ideologisen kentän eri laidoilta.

”Ruotsi käy niitä vaaleja, joita Suomi kävi 2015”, viestintätoimisto Ellun kanojen toimitusjohtajana toimiva Tujunen sanoi ennen vaaleja.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Miksi autojen keskipaikan kohdalla on möykky, joka tekee keskipaikka­matkustuksen epämukavaksi?

  2. 2

   Homous on vika, jonka Jumala korjaa, ajatteli Patrick Tiainen – Hän nousi karismaattisen seurakunnan johtoon, solmi kulissiavioliiton ja ymmärsi lopulta rimpuilunsa turhaksi

   Tilaajille
  3. 3

   Sdp ottaa kaulaa kokoomukseen, vihreiden lasku pysähtyi – Häämöttääkö ensi keväänä punavihreän blokin ”sisällissota”?

  4. 4

   Alvar Aallon suunnittelema sellutehdas oli tuomittu tuhoon, mutta sitten pääjohtaja lausui yllättävät sanat – Pelastus löytyi puun ihmeaineesta, joka saattaa pian tuottaa enemmän kuin sellu  

  5. 5

   Suomi päättää uudesta vastatykistötutkasta vuodenvaihteessa – Ukrainan sodan opit nopeasti käyttöön

  6. 6

   Miksi mies tarvitsee enemmän rahaa kuin nainen? Tutkijat laskivat tarkasti, mikä rahamäärä riittää erilaisille ihmisille säälliseen elämään

  7. 7

   Huuhkajat teki historiaa ja voitti lohkonsa surkeankin pelin jälkeen – Suomen ensimmäinen arvokisapaikka on nyt kahden voiton päässä

  8. 8

   Miksi äidit nukahtavat aina kesken elokuvan?

  9. 9

   Katja Korhonen huokaisi helpotuksesta, kun keskosena syntynyt poika parkaisi ensi-itkunsa – ”Sitten hoitaja tuli ja nappasi vauvan”

   Tilaajille
  10. 10

   Eduskunta sai väärää tietoa tiedustelulaeista – valiokunta kiusaantui poliittisesti arasta asiasta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kun nuoret äidit haksahtavat ravitsemusgurujen hölynpölyyn, kärsijöitä ovat lapset – Näin sanoo ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen ja oikoo verkon vallanneita harhaluuloja yksi kerrallaan

   Tilaajille
  2. 2

   Mies hyppäsi Pitkältäsillalta ja kuoli – ”Oli ilmeisesti halunnut näyttää, että pystyy uimaan kylmässä vedessä”

  3. 3

   Katso tästä taulukosta, tulisitko toimeen kohtuullisena pidetyillä menoilla – Tutkijat määrittelivät, mitä Suomessa tarvitaan säälliseen elämään

  4. 4

   Haimasyöpään kuolee Suomessa yhä useampi – kun oireita ilmenee, sairaus on yleensä edennyt liian pitkälle

  5. 5

   Raiskauksen määritelmää muuttava kansalaisaloite etenee eduskuntaan – Näin aloite määrittelee rangaistavat sukupuoliyhteydet

  6. 6

   Viranomainen tarkasti Meilahden sairaalan: leikkausosastolla raadetaan niin äärirajoilla, että siitä aiheutuu vaaraa

  7. 7

   Marco Bjurström vaikenee tanssikoulunsa hyväksikäyttö­epäilyistä – Alan veteraani Anitra Ahtola tuomitsee tapauksen: ”En hyväksyisi omassa koulussani”

  8. 8

   Pattitilanne taloyhtiössä: Naapuri seisottaa isoa autoa ikkunan edessä, valittaja sai kuulla häiritsevänsä asumismukavuutta

  9. 9

   Norjalaisfregatti voi vaipua vieläkin syvemmälle, nostotyö vie viikkoja – Naisupseereja ryöpytetään vaikka ei tiedetä, olivatko he edes laivalla

  10. 10

   Floridan tiukoissa vaaleissa ajauduttiin 8,3 miljoonan äänen käsilaskentaan ja oikeuden­käynteihin – ”Olemme tehneet itsemme naurun­alaisiksi koko maailman edessä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Siivooja Aino-Maija Leinonen näki keskiluokkaiset kodit ja päätti elää toisin – ”Kaikkien lempiväri on valkoinen ja kaikilla on samat esineet”

   Tilaajille
  2. 2

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  3. 3

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  4. 4

   Suorakulmaisen jäävuoren mysteeri selvisi Etelämantereella

  5. 5

   Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

  6. 6

   Syvällä Lapin erämaassa kulkee natsi-Saksan viimeinen puolustuslinja, ja nyt sieltä löytyi salaperäinen vankileiri

   Tilaajille
  7. 7

   Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

  8. 8

   Helsingissä kuultiin ”Islannin ihmeestä”: Nuorten juominen, tupakointi ja huumeiden­käyttö laskivat dramaattisesti, koska vanhempien asenteet ja käytös muuttuivat

  9. 9

   ”Täällä tulee törmäys sitten” – 130-metrinen norjalainen sotalaiva törmäsi säiliöalukseen monista varoituksista huolimatta, käy ilmi lauantaina julkaistulta äänitteeltä

  10. 10

   Mies loi ”bändilleen” tyhjästä fani­kunnan, levy-yhtiön sekä uutis­sivuston ja buukkasi niiden avulla kiertueen ilman yleisöä – nyt hän selittää tekoaan Twitterissä

  11. Näytä lisää