Politiikka

Äänestäjille ei riitä enää mikään, sanoo ulkoministeri Timo Soini Ruotsin vaalituloksesta – ”Varmaan Juha Sipilä miettii samanlaisia, ja se ei kesäparralla korjaannu”

”Tulee identiteettipolitiikkaa ja lyhytjännitteisyyttä, kohupolitiikkaa, joka ottaa milloin kenetkin pyörteisiinsä ja sitten kieputtaa”, Soini kuvaa.

”Täysjumi”, kommentoi Suomen ulkoministeri Timo Soini (sin) Ruotsin vaalien tulosta.

”Tämä meni nyt sillä lailla tilttiin, että blokit ovat käytännössä tasoissa”, hän sanoi.


Kun vaalien jälkeinen maanantaiaamu valkeni, Ruotsissa ihmeteltiin, mitä nyt tehdään. Suurimmat puolueet, sosiaalidemokraatit ja maltillinen kokoomus olivat kärsineet vaalitappion. Sosiaalidemokraatit sai äänistä noin 28 prosenttia, kokoomus vajaat 20. Nationalistipuolue ruotsidemokraatit kiilasi kolmanneksi suurimmaksi 17,6 prosentin kannatuksellaan.

Ruotsissa hallituksen on perinteisesti muodostanut joko punavihreä blokki tai porvariallianssi. Ruotsidemokraattien nousun myötä tästä tulee erittäin vaikeaa. Muut puolueet ovat kieltäytyneet yhteistyöstä ruotsidemokraattien kanssa sen natsijuurien vuoksi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Soinin mukaan Ruotsissa on nyt käytännössä kolme vaihtoehtoa.

Joko blokkirajat rikotaan ja demarit yrittävät muodostaa hallituksen esimerkiksi keskustapuolueen kanssa. Toinen vaihtoehto on, että porvariallianssi ottaa ruotsidemokraatit hallituksen ulkopuoliseksi tukipuolueeksi. Kolmas olisi uudet vaalit.

Soini pitää niitäkin mahdollisena, mutta viimeisenä vaihtoehtona. Hänestä ne olisivat aika monelle puolueelle iso riski.

Ulkoministeri ei usko, että Ruotsin vaaleilla on isoja vaikutuksia suhteisiin Suomen kanssa.

”En siihen isoja muutoksia odota. Ne ovat hyvät ja tärkeät suhteet”, hän sanoo.

Mutta voiko suhteisiin vaikuttaa se, että Ruotsissa mahdollisesti hallituksen sorvaamisesta tulee työläs prosessi?

”Suomen ja Ruotsin väliset asiat on aika pitkäaikaisia trendejä, kuten meidän väliset strategiset asiat, puolustusyhteistyön syventäminen ja ulko- ja turvallisuuspoliittinen yhteistyö. Se nauttii laajaa hyväksyntää sekä Suomessa että Ruotsissa, en odota siihen muutoksia.”

Ruotsi ei olisi ensimmäinen Euroopan maa, jossa vaalien jälkeen hallituksen muodostamisesta tulee tuskallista.

Pitkä vääntö on vastikään nähty myös Saksassa, Italiassa ja Hollannissa.

Soini näkee tilanteessa laajemman yhteyden politiikan murrokseen. Tämä on hänen mukaansa ”kovaa opetusta”, ja se tulee jatkamaan politiikan myllertämistä myös Suomessa.

”Ruotsissa talous on mennyt hyvin, työllisyys on mennyt hyvin, mutta se ei riitä. Tulee identiteettipolitiikkaa ja lyhytjännitteisyyttä, kohupolitiikkaa, joka ottaa milloin kenetkin pyörteisiinsä ja sitten kieputtaa”, Soini kuvaa.

”Perinteinen ajatus siitä, että hallitus muodostetaan ja sitten vaaleissa katsotaan, miten meni, kuuluu nyt valtio-opin teoriapuolelle. Se totuus ei enää päde.”

Soinin mielestä syynä muutokseen on sosiaalisen median nousu ja siellä vallitseva ”öyhöttäminen ja möykkä”. Se kytkeytyy osittain yhtenäiskulttuurin hiipumiseen ja siihen, että ihmiset elävät erilaisissa todellisuuksissa.

”Kun Aholan kaupassa oli maksa tarjouksessa 1970-luvulla, sitä söivät kaikki”, Soini muistelee.

Ruotsissa vaalien voittajiin kuului ruotsidemokraattien lisäksi poliittisen kentän toista äärilaitaa edustava vasemmistopuolue, joka kasvatti ääniosuutensa vajaaseen kahdeksaan prosenttiin aiemmasta 5,7:stä.

Poliitikoille äänestäjien uudenlainen kiittämättömyys tekee Soinin mukaan työstä entistä vaikeampaa. Työt on tehtävä hyvin ja julkisuuden suurennuslasin alla pitää olla jatkuvasti, mutta äänestäjä ei välttämättä silti palkitse.

Hän tuntee myötätuntoa Ruotsin pääministeriä, sosiaalidemokraatti Stefan Löfveniä kohtaan. Soini kertoo pohtivansa, mitä Löfven mahtaa nyt miettiä.

”Varmaan [Suomen pääministeri Juha] Sipilä miettii samanlaisia. Ja se ei kesäparralla korjaannu.”

Soini uskoo myös, että aika pakottaa poliitikot pohtimaan entistä tarkemmin omia kantojaan ja omia arvojaan ja pysymään sitten rohkeasti niissä kohuista ja huuteluista välittämättä.

Häntä tuntuu hykerryttävän Ruotsin kristillisdemokraattien saama vaalivoitto – ja toisaalta vihreiden tappio. Vihreiden kannatus putosi 4,4 prosenttiin viime vaalien 6,9:stä. Kristillisdemokraateille kävi lähes päin vastoin: kannatus nousi 6,4 prosenttiin 4,6:sta.

Viime kuukausina uskovainen Soini on puolustanut voimakkaasti oikeuttaan ottaa abortin vastaisia kantoja, joiden hän sanoo liittyvän mielipiteen vapauteensa, ei toimintaansa Suomen ulkoministerinä.

Moni Soinia, 56, iäkkäämpi kansanedustaja on jättämässä eduskunnan – osa varsin tympiintyneenä nykymenoon.

Soini itse ei ole päättänyt, aikooko hän asettua ehdolle vaaleissa. Pohdinta jatkuu myös Ruotsin vaalituloksen jälkeen.

”Oma näkemykseni on, että tämä menee vain hullummaksi”, hän sanoo.

”Täytyy miettiä, voiko sille mitä tehdä.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ruotsin vaalit
 • Minna Nalbantoglu
 • Politiikka
 • Ruotsi

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Ylivelkaisen vanhemman kuolema sekoitti elämäni ja ajoi minut työttömäksi

  2. 2

   Hyvää parisuhdetta ei ratkaise seksi, raha tai lastenkasvatus, vaan nämä kaksi syvempää ulottuvuutta

  3. 3

   Amerikkalais­nuoret imevät nyt myrkkyä muisti­tikusta – Sähkö­tupakka Juulista tuli trendi­pahe, jota myyjä pitää petollisena: ”Se pilaa kaiken”

   Tilaajille
  4. 4

   Kun kirjailijasta tehtiin ennustaja: Ilkka Remes kirjoitti Turun saariston ratsiasta jo vuosia sitten, ja se tuskin oli vahinko

  5. 5

   Kiira Korven tilitys entisistä valmentajistaan on karua luettavaa: ”Jälkeenpäin on ollut pysäyttävää tajuta, kuinka pahoin voin”

  6. 6

   Taksikuski tuijotti vaihdekeppiä, ajoi madellen ja vaati maksua käteisellä Helsingin keskustassa – Teippihuijaus paljastui, kun Inari Suomela valitti sekavasta kyydistä taksiyhtiöön

  7. 7

   Ajatus­hautomo Libera yrittää kaataa ay-liikkeelle pyhän asian: ”Yleis­sitovuus aiheuttaa monen­laista haittaa Suomen taloudelle”

  8. 8

   Maailman majakka himmeni – Onko YK:lla tulevaisuutta Trumpin jälkeen?

  9. 9

   Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

  10. 10

   Ensimmäiset puoli vuotta Elina Ukkola vietti lattialla – Tällaista on arki, kun pienten kaksosten vanhemmille syntyy toiset kaksoset

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

  2. 2

   Taksikuski tuijotti vaihdekeppiä, ajoi madellen ja vaati maksua käteisellä Helsingin keskustassa – Teippihuijaus paljastui, kun Inari Suomela valitti sekavasta kyydistä taksiyhtiöön

  3. 3

   Friteerattuun kanaan erikoistunut pikaruokaketju Kentucky Fried Chicken tulee Suomeen

  4. 4

   OP aloittaa kuuttatuhatta työntekijää koskevat yt-neuvottelut – Tarkoitus ei ole päästä säästöihin irtisanomisilla, vakuuttaa pääjohtaja Ritakallio

  5. 5

   Harvinainen geneettinen ”lottovoitto” venytti Shawn Bradleyn 229-senttiseksi – sen pidemmäksi ei terve ihminen juuri kasva

  6. 6

   Isä jää varjoon, kun lapsi valitsee äidin – Suosikki­asetelmalle on luonnolliset syynsä, ja näin se puretaan

   Tilaajille
  7. 7

   Työttömät kantavat metsässä puita ilman palkkaa, mutta onko siitä ihmelääkkeeksi Suomen ongelmiin? ”Hyödyllisiä töitä, joita kukaan ei muuten tekisi”

   Tilaajille
  8. 8

   Kyllä, Lily Allen tilasi naisprostituoidun ja harrasti seksiä Liam Gallagherin kanssa – mutta hänen muistelmissaan on kyse paljon isommista asioista

  9. 9

   Häräntappoaseen kirjoitti 17-vuotias tyttö – sellaista ei tänä päivänä nähtäisi, eikä nähdä

  10. 10

   Vaihtokuvat näyttävät, kuinka venäläisen liikemiehen ja Airiston Helmen hankkimat alueet ovat muuttuneet vuosien saatossa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  2. 2

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  3. 3

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  4. 4

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  5. 5

   Sotilaslähde HS:lle: Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailussa – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  6. 6

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  7. 7

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  8. 8

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  9. 9

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  10. 10

   ”Hän ei lopeta koskaan” – Tällainen mies on rahalla, viinalla ja nuuskalla lapsia Helsingin keskustassa houkutellut sarjahyväksikäyttäjä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää