Politiikka

Äänestäjille ei riitä enää mikään, sanoo ulkoministeri Timo Soini Ruotsin vaalituloksesta – ”Varmaan Juha Sipilä miettii samanlaisia, ja se ei kesäparralla korjaannu”

”Tulee identiteettipolitiikkaa ja lyhytjännitteisyyttä, kohupolitiikkaa, joka ottaa milloin kenetkin pyörteisiinsä ja sitten kieputtaa”, Soini kuvaa.

”Täysjumi”, kommentoi Suomen ulkoministeri Timo Soini (sin) Ruotsin vaalien tulosta.

”Tämä meni nyt sillä lailla tilttiin, että blokit ovat käytännössä tasoissa”, hän sanoi.


Kun vaalien jälkeinen maanantaiaamu valkeni, Ruotsissa ihmeteltiin, mitä nyt tehdään. Suurimmat puolueet, sosiaalidemokraatit ja maltillinen kokoomus olivat kärsineet vaalitappion. Sosiaalidemokraatit sai äänistä noin 28 prosenttia, kokoomus vajaat 20. Nationalistipuolue ruotsidemokraatit kiilasi kolmanneksi suurimmaksi 17,6 prosentin kannatuksellaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ruotsissa hallituksen on perinteisesti muodostanut joko punavihreä blokki tai porvariallianssi. Ruotsidemokraattien nousun myötä tästä tulee erittäin vaikeaa. Muut puolueet ovat kieltäytyneet yhteistyöstä ruotsidemokraattien kanssa sen natsijuurien vuoksi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Soinin mukaan Ruotsissa on nyt käytännössä kolme vaihtoehtoa.

Joko blokkirajat rikotaan ja demarit yrittävät muodostaa hallituksen esimerkiksi keskustapuolueen kanssa. Toinen vaihtoehto on, että porvariallianssi ottaa ruotsidemokraatit hallituksen ulkopuoliseksi tukipuolueeksi. Kolmas olisi uudet vaalit.

Soini pitää niitäkin mahdollisena, mutta viimeisenä vaihtoehtona. Hänestä ne olisivat aika monelle puolueelle iso riski.

Ulkoministeri ei usko, että Ruotsin vaaleilla on isoja vaikutuksia suhteisiin Suomen kanssa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”En siihen isoja muutoksia odota. Ne ovat hyvät ja tärkeät suhteet”, hän sanoo.

Mutta voiko suhteisiin vaikuttaa se, että Ruotsissa mahdollisesti hallituksen sorvaamisesta tulee työläs prosessi?
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Suomen ja Ruotsin väliset asiat on aika pitkäaikaisia trendejä, kuten meidän väliset strategiset asiat, puolustusyhteistyön syventäminen ja ulko- ja turvallisuuspoliittinen yhteistyö. Se nauttii laajaa hyväksyntää sekä Suomessa että Ruotsissa, en odota siihen muutoksia.”

Ruotsi ei olisi ensimmäinen Euroopan maa, jossa vaalien jälkeen hallituksen muodostamisesta tulee tuskallista.

Pitkä vääntö on vastikään nähty myös Saksassa, Italiassa ja Hollannissa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Soini näkee tilanteessa laajemman yhteyden politiikan murrokseen. Tämä on hänen mukaansa ”kovaa opetusta”, ja se tulee jatkamaan politiikan myllertämistä myös Suomessa.

”Ruotsissa talous on mennyt hyvin, työllisyys on mennyt hyvin, mutta se ei riitä. Tulee identiteettipolitiikkaa ja lyhytjännitteisyyttä, kohupolitiikkaa, joka ottaa milloin kenetkin pyörteisiinsä ja sitten kieputtaa”, Soini kuvaa.

”Perinteinen ajatus siitä, että hallitus muodostetaan ja sitten vaaleissa katsotaan, miten meni, kuuluu nyt valtio-opin teoriapuolelle. Se totuus ei enää päde.”

Soinin mielestä syynä muutokseen on sosiaalisen median nousu ja siellä vallitseva ”öyhöttäminen ja möykkä”. Se kytkeytyy osittain yhtenäiskulttuurin hiipumiseen ja siihen, että ihmiset elävät erilaisissa todellisuuksissa.

”Kun Aholan kaupassa oli maksa tarjouksessa 1970-luvulla, sitä söivät kaikki”, Soini muistelee.

Ruotsissa vaalien voittajiin kuului ruotsidemokraattien lisäksi poliittisen kentän toista äärilaitaa edustava vasemmistopuolue, joka kasvatti ääniosuutensa vajaaseen kahdeksaan prosenttiin aiemmasta 5,7:stä.

Poliitikoille äänestäjien uudenlainen kiittämättömyys tekee Soinin mukaan työstä entistä vaikeampaa. Työt on tehtävä hyvin ja julkisuuden suurennuslasin alla pitää olla jatkuvasti, mutta äänestäjä ei välttämättä silti palkitse.

Hän tuntee myötätuntoa Ruotsin pääministeriä, sosiaalidemokraatti Stefan Löfveniä kohtaan. Soini kertoo pohtivansa, mitä Löfven mahtaa nyt miettiä.

”Varmaan [Suomen pääministeri Juha] Sipilä miettii samanlaisia. Ja se ei kesäparralla korjaannu.”

Soini uskoo myös, että aika pakottaa poliitikot pohtimaan entistä tarkemmin omia kantojaan ja omia arvojaan ja pysymään sitten rohkeasti niissä kohuista ja huuteluista välittämättä.

Häntä tuntuu hykerryttävän Ruotsin kristillisdemokraattien saama vaalivoitto – ja toisaalta vihreiden tappio. Vihreiden kannatus putosi 4,4 prosenttiin viime vaalien 6,9:stä. Kristillisdemokraateille kävi lähes päin vastoin: kannatus nousi 6,4 prosenttiin 4,6:sta.

Viime kuukausina uskovainen Soini on puolustanut voimakkaasti oikeuttaan ottaa abortin vastaisia kantoja, joiden hän sanoo liittyvän mielipiteen vapauteensa, ei toimintaansa Suomen ulkoministerinä.

Moni Soinia, 56, iäkkäämpi kansanedustaja on jättämässä eduskunnan – osa varsin tympiintyneenä nykymenoon.

Soini itse ei ole päättänyt, aikooko hän asettua ehdolle vaaleissa. Pohdinta jatkuu myös Ruotsin vaalituloksen jälkeen.

”Oma näkemykseni on, että tämä menee vain hullummaksi”, hän sanoo.

”Täytyy miettiä, voiko sille mitä tehdä.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ruotsin vaalit
 • Minna Nalbantoglu
 • Politiikka
 • Ruotsi

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Miksi autojen keskipaikan kohdalla on möykky, joka tekee keskipaikka­matkustuksen epämukavaksi?

  2. 2

   Homous on vika, jonka Jumala korjaa, ajatteli Patrick Tiainen – Hän nousi karismaattisen seurakunnan johtoon, solmi kulissiavioliiton ja ymmärsi lopulta rimpuilunsa turhaksi

   Tilaajille
  3. 3

   Sdp ottaa kaulaa kokoomukseen, vihreiden lasku pysähtyi – Häämöttääkö ensi keväänä punavihreän blokin ”sisällissota”?

  4. 4

   Alvar Aallon suunnittelema sellutehdas oli tuomittu tuhoon, mutta sitten pääjohtaja lausui yllättävät sanat – Pelastus löytyi puun ihmeaineesta, joka saattaa pian tuottaa enemmän kuin sellu  

  5. 5

   Miksi mies tarvitsee enemmän rahaa kuin nainen? Tutkijat laskivat tarkasti, mikä rahamäärä riittää erilaisille ihmisille säälliseen elämään

  6. 6

   Suomi päättää uudesta vastatykistötutkasta vuodenvaihteessa – Ukrainan sodan opit nopeasti käyttöön

  7. 7

   Katja Korhonen huokaisi helpotuksesta, kun keskosena syntynyt poika parkaisi ensi-itkunsa – ”Sitten hoitaja tuli ja nappasi vauvan”

   Tilaajille
  8. 8

   Miksi äidit nukahtavat aina kesken elokuvan?

  9. 9

   Huuhkajat teki historiaa ja voitti lohkonsa surkeankin pelin jälkeen – Suomen ensimmäinen arvokisapaikka on nyt kahden voiton päässä

  10. 10

   Eduskunta sai väärää tietoa tiedustelulaeista – valiokunta kiusaantui poliittisesti arasta asiasta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kun nuoret äidit haksahtavat ravitsemusgurujen hölynpölyyn, kärsijöitä ovat lapset – Näin sanoo ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen ja oikoo verkon vallanneita harhaluuloja yksi kerrallaan

   Tilaajille
  2. 2

   Mies hyppäsi Pitkältäsillalta ja kuoli – ”Oli ilmeisesti halunnut näyttää, että pystyy uimaan kylmässä vedessä”

  3. 3

   Katso tästä taulukosta, tulisitko toimeen kohtuullisena pidetyillä menoilla – Tutkijat määrittelivät, mitä Suomessa tarvitaan säälliseen elämään

  4. 4

   Haimasyöpään kuolee Suomessa yhä useampi – kun oireita ilmenee, sairaus on yleensä edennyt liian pitkälle

  5. 5

   Raiskauksen määritelmää muuttava kansalaisaloite etenee eduskuntaan – Näin aloite määrittelee rangaistavat sukupuoliyhteydet

  6. 6

   Viranomainen tarkasti Meilahden sairaalan: leikkausosastolla raadetaan niin äärirajoilla, että siitä aiheutuu vaaraa

  7. 7

   Marco Bjurström vaikenee tanssikoulunsa hyväksikäyttö­epäilyistä – Alan veteraani Anitra Ahtola tuomitsee tapauksen: ”En hyväksyisi omassa koulussani”

  8. 8

   Pattitilanne taloyhtiössä: Naapuri seisottaa isoa autoa ikkunan edessä, valittaja sai kuulla häiritsevänsä asumismukavuutta

  9. 9

   Norjalaisfregatti voi vaipua vieläkin syvemmälle, nostotyö vie viikkoja – Naisupseereja ryöpytetään vaikka ei tiedetä, olivatko he edes laivalla

  10. 10

   Floridan tiukoissa vaaleissa ajauduttiin 8,3 miljoonan äänen käsilaskentaan ja oikeuden­käynteihin – ”Olemme tehneet itsemme naurun­alaisiksi koko maailman edessä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Siivooja Aino-Maija Leinonen näki keskiluokkaiset kodit ja päätti elää toisin – ”Kaikkien lempiväri on valkoinen ja kaikilla on samat esineet”

   Tilaajille
  2. 2

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  3. 3

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  4. 4

   Suorakulmaisen jäävuoren mysteeri selvisi Etelämantereella

  5. 5

   Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

  6. 6

   Syvällä Lapin erämaassa kulkee natsi-Saksan viimeinen puolustuslinja, ja nyt sieltä löytyi salaperäinen vankileiri

   Tilaajille
  7. 7

   Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

  8. 8

   Helsingissä kuultiin ”Islannin ihmeestä”: Nuorten juominen, tupakointi ja huumeiden­käyttö laskivat dramaattisesti, koska vanhempien asenteet ja käytös muuttuivat

  9. 9

   ”Täällä tulee törmäys sitten” – 130-metrinen norjalainen sotalaiva törmäsi säiliöalukseen monista varoituksista huolimatta, käy ilmi lauantaina julkaistulta äänitteeltä

  10. 10

   Mies loi ”bändilleen” tyhjästä fani­kunnan, levy-yhtiön sekä uutis­sivuston ja buukkasi niiden avulla kiertueen ilman yleisöä – nyt hän selittää tekoaan Twitterissä

  11. Näytä lisää