Politiikka

Harry Harkimo julkaisi ”politiikan sisäpiiriä” kuvaavan kirjansa – Suomen poliittinen johto mahtuu hänen mukaansa tilataksiin ja yhteiskunta on ”kaukana demokratiasta”

Kirjan julkaisusta ilmoitettiin toukokuussa pian Liike Nytin perustamisen jälkeen.

Kokoomuksesta keväällä eronnut ja Liike Nyt -ryhmän perustanut kansanedustaja Harry Harkimo julkaisi maanantaina kirjan nimeltä Suoraan sanottuna.

Kirjan ovat tehneet yhdessä Harkimo ja toimittaja Riku Siivonen, joka on editoinut Harkimon kolumneja Iltalehteen ja Savon Sanomiin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kirjassa Harkimo sanoo suomalaisen poliittisen järjestelmän olevan kaukana demokratiasta, koska puolueiden sisällä valtaa käyttävät harvat. Harkimon mukaan Suomen päätöksentekijät mahtuvat tilataksiin.

”Esimerkiksi kokoomuksessa on vähän yli 30 000 jäsentä, mutta näistäkin alle kymmenen prosenttia on aktiivisia. Niinpä todellisuudessa poliittista järjestelmää pyörittää noin prosentti ihmisistä, ja 99 prosenttia istuu katsomossa.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Esimerkiksi kokoomuksen päätöksen kannattaa Britannian yleistukimallia sosiaaliturvan ratkaisuksi tuli Harkimon mukaan suoraan puolueen puheenjohtaja Petteri Orpolta, joka oli päättänyt asian avustajansa kanssa.

”Kävi ilmi, että tätä kantaa ei ole pohdittu sen paremmin eduskuntaryhmässä kuin puoluehallituksessa.”

Suomen politiikan tilataksiin pääsevät Harkimon mukaan Orpo ja tämän avustaja, pääministeri Juha Sipilä (kesk) ja tämän avustaja, presidentti Sauli Niinistö. Sinisten puheenjohtaja Sampo Terho ”pääsee roikkumaan taksin takapuskurin päälle”.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tilataksilaisiin pääsevät Harkimon mukaan vaikuttamaan konsulttiyritysten ja etujärjestöjen lobbarit. Harkimo perusti Liike Nytin yhdessä lobbaustoimisto Kreabin toimitusjohtajan Mikael Jungnerin kanssa. Jungner on myös Sdp:n entinen puoluesihteeri.

He kertoivat Liike Nytin perustamisesta huhtikuussa. Mukaan ovat liittyneet muun muassa toimittaja Tuomas Enbuske sekä liikemiehet Alex Nieminen, Jethro Rostedt ja Sedu Koskinen.

Esimerkkinä kokoomuksen harvainvaltaisesta päätöksenteosta Harkimo käyttää sosiaali- ja terveydenhuoltouudistuksesta käytyä päätöksentekoprosessia kokoomuksen sisällä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Hänen mukaansa aikoinaan sotesta tehty sopimus sisälsi aivan erilaiset yksityiskohdat kuin nyt käsittelyssä olevassa sote-ehdotuksessa on.

”Muutaman edustajan oman järjen käyttö sai järjestelmän enemmän tai vähemmän kriisiin. Esimerkiksi Elina Lepomäen hyvin argumentoidut kriittiset kommentit sekoittivat pakkaa, vaikka niin ei pitäisi olla.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Uskolliseen johtajan seuraamiseen ollaan Harkimon mukaan niin tottuneita, ettei ”kukaan tahdo edes uskoa, että joku voisi toimia oman näkemyksensä mukaisesti”.

Kokoomuksesta lähdettyään Harkimo kertoo myös ahdistuksen kadonneen.

”Se koko systeemi, mikä siellä pyöri, ahdisti minua ihan sairaasti. Aloin nukkua yöni paljon paremmin sen jälkeen.”

Kirjassa Harkimo kuvaa myös vuotta 2016, jolloin Alexander Stubbin tilalle kokoomuksen johtoon valittiin Orpo. Harkimo kannusti Orpoa lähtemään ehdolle.

”Silloin ajattelin, että hän johtaisi kokoomusta eri tavalla kuin Alex Stubb ja olisi siten parempi vaihtoehto”, Harkimo kirjoittaa.

Hänen mukaansa Stubb oli tappionsa jälkeen katkera eikä tervehtinyt Harkimoa enää eduskunnassa.

Viikonloppuna Harkimo kirjoitti Savon Sanomien verkkosivuilla, että Stubb olisi ennen eduskuntavaaleja tarjonnut Harkimolle kulttuuriministerin tehtävää.

Ministerin tehtävää tarjosi myös Orpo, Harkimo kirjoittaa. Hänen mukaansa Orpo lupasi, että jos kokoomukselle aukeaa uusi ministerin paikka, hän siirtää Kai Mykkäsen ulkomaankauppaministerin paikalta muualle.

Mykkäsestä on sittemmin tullut sisäministeri, ja ulkomaankauppaministeriksi nostettiin Anne-Mari Virolainen.

Lounaalla Harkimon kanssa Orpo ei myöhemmin ”enää muistanut luvanneensa siirtää Mykkäsen pois”, Harkimo kirjoittaa.

”Silloin sanoin Petterille, että älä lupaa mitään sellaista, mitä et voi sitten pitää.”

Keväällä Harkimon ilmoitettua lähdöstään Orpo kiisti HS:lle, että Harkimolle olisi luvattu kokoomuksesta ministerin tehtävä. Toisaalta Orpo sanoi, ettei mahdollisuuksia päästä ulkomaankauppaministeriksi helpota, että Harkimolla on liiketoimia Yhdysvaltain pakotelistalla olevien liikemiesten kanssa.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kalle Jokinen sanoi puolestaan tuolloin, että Harkimolle on tarjottu ”vastuullisia tehtäviä eri projektien johdossa”.

Harkimon mukaan Orpo yritti saada hänet vetämään kokoomuksen yritysryhmää.

”Se oli tyhjänpäiväinen homma, mutta sillä yritettiin lepyttää mua.”

Kirjan julkaisutilaisuudessa Harkimo sanoi soten kohdalla päätöksenteon perustuneen uhkakuviin, ei lakiesitysten hyvyyteen.

”Kukaan ei pystynyt perustelemaan tätä sotea, miksi tämä on hyvä ja miksi tämä pitäisi toteuttaa. Tätä perusteltiin kaiken maailman muilla asioilla paitsi sillä itse asialla. Mielestäni se on aika erikoista.”

Harkimon oma kielteinen kanta sote-uudistukseen muotoutui Liike Nytin oman nettiäänestyksen perusteella.

Hänen mukaansa Suomessa on vallalla asenne, että tavallisten ihmisten ei voida antaa päättää poliittisista asioista. Tällainen asenne on Harkimon mukaan muun muassa Liike Nytin vastustajien sekä poliittisten toimittajien joukossa.

”Minä uskon, että ihmisten pystyy päättämään, jos niille perustellaan asiat ja jos ne saavat tarpeeksi tietoa.”

Liike Nyt muotoutuu Harkimon mukaan niiden asioiden pohjalta, joita ihmiset netissä päättävät.

”Ei tässä mennä Jungnerin mukaan tai Harkimon mukaan. Tässä mennään ne asiat edellä, mitä siellä päätetään. Jos mä olen eri mieltä, se on minulle huonoa tuuria.”

Harkimon mukaan Liike Nyt päättää todennäköisesti lokakuussa, lähteekö se ensi keväänä vaaleihin. Ratkaisu riippuu muun muassa siitä, kuinka paljon yleisöä hankkeen tapahtumat keräävät.

”Pitää peilata, kuinka suuri suosio tällä on. Ei kannata viemään eteenpäin, jos ihmiset eivät halua. Ei ole järkeä, että lähden yksin kansanedustajaehdokkaaksi ja minut valitaan.”

”Mitä mä siellä teen yksin? Enhän mä nytkään tee siellä mitään yksin.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Liike Nyt
 • Politiikka

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Tällainen on Suomi: Kun Trump kertoi uskomattoman väitteen Pohjolan metsänhoidosta, suomalaiset lähtivät metsään haravoimaan ja imuroimaan

  2. 2

   Paniikkia, konkurssien pelkoa ja lähtöaikeita – Kauppakeskus Redin asiakaskato ajaa yrittäjiä ahdinkoon

  3. 3

   Miesten ja naisten erot kasvavat, kun tasa-arvo lisääntyy – Odottamaton ”tasa-arvon paradoksi” on havaittu useissa tutkimuksissa

   Tilaajille
  4. 4

   Tutkimus paljastaa: Koulujen uudet menetelmät heikentävät oppimista merkittävästi

  5. 5

   Kuvia Suomesta, osa 39: Rio Gandara kuvasi, mitä tekevät ihmiset, jotka eivät saa öisin unta

  6. 6

   Aso-kotien vuokrat ovat järkyttäviä ja kallistuvat niin paljon, ettei niihin uskalla muuttaa, kertoo lukija – HS selvitti eri asumismuotojen kuluja

  7. 7

   Miksi siikafilee maksaa enemmän kuin naudan sisäfilee? Kalan hinta voi jopa jatkaa nousuaan, ja se johtuu kalastajien iästä

  8. 8

   Ei tässä mitään tindereitä tarvita – Venäjällä seuraa isketään vaikka kadulta, ja iskemiskurssin jälkeen Romania on lykästänyt melkein liikaa

   Tilaajille
  9. 9

   100-vuotias tennishalli revittiin liki maan tasalle Helsingin Tähtitorninmäellä – Tilalle asuntoja

  10. 10

   Kauppa­keskus Redin johtaja ei kommentoi yrittäjien lähtöaikeita: ”Vuokralaiset vastaavat itse omasta liiketoiminnastaan”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tutkimus paljastaa: Koulujen uudet menetelmät heikentävät oppimista merkittävästi

  2. 2

   Täti innostui sukututkimuksesta, ja niin Leenakin teki dna-testin – Kun tulokset tulivat, eletty elämä osoittautui valheeksi

   Tilaajille
  3. 3

   Kuvia Suomesta, osa 39: Rio Gandara kuvasi, mitä tekevät ihmiset, jotka eivät saa öisin unta

  4. 4

   Euroopassa raivoaa sota, jonka keskellä ihmiset käyvät oopperassa ja asuvat bunkkereissa – HS:n erikoisartikkeli vie Itä-Ukrainan sodan molemmille puolille

  5. 5

   Paniikkia, konkurssien pelkoa ja lähtöaikeita – Kauppakeskus Redin asiakaskato ajaa yrittäjiä ahdinkoon

  6. 6

   Pohdin päivittäin, minkä hintaiseksi avopuolisoni elättäminen lopulta tulee

  7. 7

   Tällainen on Suomi: Kun Trump kertoi uskomattoman väitteen Pohjolan metsänhoidosta, suomalaiset lähtivät metsään haravoimaan ja imuroimaan

  8. 8

   Saudi-Arabia tappoi toimittaja Jamal Khashoggin, paloitteli ruumiin ja liuotti sen hapolla viemäriin – Näin kerrotaan, mutta kaikki ei täsmää, sanoo sotarikostutkija Helena Ranta

   Tilaajille
  9. 9

   Mitä tapahtui edustussaunomiselle? Maailman muuttuminen sai firmat luopumaan tavasta

  10. 10

   Aso-kotien vuokrat ovat järkyttäviä ja kallistuvat niin paljon, ettei niihin uskalla muuttaa, kertoo lukija – HS selvitti eri asumismuotojen kuluja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  2. 2

   Tutkimus paljastaa: Koulujen uudet menetelmät heikentävät oppimista merkittävästi

  3. 3

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  4. 4

   Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

  5. 5

   Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

  6. 6

   Muutaman kympin Aalto-maljakosta väärennetään sahaamalla satojen eurojen klassikko – Näin ostajia jymäytetään väärennetyllä Suomi-designilla ja näin vältät huijarien ansat

   Tilaajille
  7. 7

   Täti innostui sukututkimuksesta, ja niin Leenakin teki dna-testin – Kun tulokset tulivat, eletty elämä osoittautui valheeksi

   Tilaajille
  8. 8

   Mies loi ”bändilleen” tyhjästä fani­kunnan, levy-yhtiön sekä uutis­sivuston ja buukkasi niiden avulla kiertueen ilman yleisöä – nyt hän selittää tekoaan Twitterissä

  9. 9

   Harvardin tutkijoiden mukaan tähtienvälinen komeetta saattoi olla muukalaisten lähettämä luotain – ”Se näyttää hyvin erikoiselta”

  10. 10

   Kun nuoret äidit haksahtavat ravitsemusgurujen hölynpölyyn, kärsijöitä ovat lapset – Näin sanoo ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen ja oikoo verkon vallanneita harhaluuloja yksi kerrallaan

   Tilaajille
  11. Näytä lisää