Politiikka

Lokakuussa 2008 paniikki levisi, ja pääministeri oli kuoleman­väsynyt – Päivä­kirjat paljastavat, miten Matti Vanhasen hallitus onnistui vaikuttamaan Euroopan suuntaan

Lokakuussa 2008 Euroopan pankki­järjestelmä huojui. Matti Vanhasen päiväkirjamerkinnät kertovat, miten Suomi sai Euroopan johtajat ymmärtämään, mitä pitää tehdä.

Pääministeri Matti Vanhanen (kesk) oli kuolemanväsynyt.

Viikkojen ajan hän oli tehnyt töitä aamusta iltaan. Finanssikriisi painoi päälle, ja myös kuntavaalikampanjaa piti tehdä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Oli lauantai, lokakuun 11. päivä 2008.

Syyskuussa investointipankki Lehman Brothers oli joutunut vararikkoon Yhdysvalloissa. Lokakuussa Islannin kolme suurinta liikepankkia olivat romahtaneet. Britanniassa Royal Bank of Scotland ja kaksi pienempää pankkia olivat kaatumassa valtion syliin. Perjantaina 10. lokakuuta pörssit olivat sukeltaneet ja paniikki alkoi kasvaa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Suomessa hallitus oli pitänyt kriisikokouksia ja valmistautunut toimimaan.

Vanhanen tiesi, että yhteinen ratkaisu täytyisi saada nopeasti aikaan. Ja hänellä oli ajatus siitä, millainen sen pitäisi olla. Vanhasella oli myös liittolainen, jonka avulla puskea suunnitelmaa eteenpäin.

Tätä juttua varten Vanhanen avasi HS:lle päiväkirjansa. Niistä käy ilmi, miten muutaman ratkaisevan päivän aikana Suomen hallitus onnistui vaikuttamaan Vanhasen johdolla koko Euroopan suuntaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Sunnuntai 5. lokakuuta 2008

Vanhanen on kutsunut hallituksen talouspoliittisen ministerivaliokunnan koolle seitsemäksi aamulla. Euroopassa kiistellään talletussuojasta.

Irlanti päätti taata kuuden pankin talletukset ilman mitään kattoa. Se herätti ärtymystä muualla Euroopassa, koska korkeampi suoja yhdessä maassa saattaisi houkutella ihmisiä siirtämään rahojaan ja laukaista talletuspaon.

Vanhanen kirjoittaa päiväkirjaansa: Talletussuojakeskustelu räjähtää käsiin (vrt perjantain EU-minva). Jos Tanska joutuu antamaan lupauksia talletussuojasta on Ruotsi vaikeuksissa ja sitten ehkä meidänkin on lisättävä suojaa. Saksasta uutiset ennakoivat samaa tälle illalle. Jos islantilaiset kaatuvat sain kuulla, että suomalaiset ovat sijoittaneet talletuksiin noin 700 miljoonaa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Vanhasen mielestä olisi hyvä, jos riskin ottaneet maksaisivat menetykset omissa nahoissaan.

Muuten ei koskaan opita. Ilmaista rahaa ei ole – joku sen aina maksaa.

Maanantai 6. lokakuuta

Talouspoliittinen ministerivaliokunta kokoontuu seitsemältä aamulla. Hallitus päättää hakea EU-tasolla yhteistä linjaa talletussuojaan. Muissa maissa talletussuojaa on jo korotettu.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ranskan presidentti Nicolas Sarkozy ajaa pankkitalletusten täydellistä suojaa, mutta Suomi, Ruotsi ja Britannia saavat lievennettyä kantaa. Vaalityö jatkuu muun ohessa.

Päivän aikana Hämeessä kahdeksan vaalitilaisuutta. Hyvä tunnelma.

Tiistai 7. lokakuuta

Talletussuojan vähimmäistaso päätetään korottaa EU:ssa yhteisesti 50 000:een euroon. Se sopii Suomelle. Naapurimaiden kanssa on sovittu samasta tasosta. Vanhanen saa viestiä Suomen Pankilta ja Osuuspankin pääjohtajalta Reijo Karhiselta. Suomessakin alkaa näkyä pientä oireilua, kun huolestuneet tallettajat siirtävät rahojaan muualle.

Päivän kuluessa SP ja OP:n Karhinen kertoivat, että jonkin verran eläkeläisiä on siirtänyt talletuksia Handelsbankeniin, jolle Ruotsi lupasi 50 000 euron suojan.


Keskiviikko 8. lokakuuta

Pitkä hektinen päivä. SP kertoi, että eräs pienehkö ulkomainen täällä toimiva pankki oli pyytänyt tukea ja valtion olisi pitänyt taata se SP:lle. Ei pidetty nyt tarkoituksenmukaisena, koska täysi pankkitakuu kävisi paljon kalliimmaksi kuin hallitummat pankkitukimuodot. Pahin siirtyi ainakin tältä päivältä.

Englannin, Euroopan ja Yhdysvaltain keskuspankit laskevat ohjauskorkoaan puolella prosenttiyksiköllä rauhoittaakseen markkinoita. Pörssit sahaavat silti rajusti. Kriisitunnelma leviää myös kotimaassa.

Suomessakin eilen moni nosti rahansa seteleinä pankeista. Pahin esimerkki kertoi miljoonia seteleinä nostaneista ja metsäkaupparahat haluttiin seteleinä myös.

Torstai 9. lokakuuta

Vanhanen lentää Lontooseen tapaamaan Britannian pääministeriä Gordon Brownia. Vanhanen keskustelee kahden kesken myös Englannin keskuspankin pääjohtajan Mervyn Kingin kanssa.

Tapaaminen Brownin kanssa tulee kriittiseen aikaan. Britannia oli keskiviikkona päättänyt pelastaa kaatuvat pankkinsa.

Heidän eilinen massiivinen pakettinsa hyvä. Ei tarkastele kriisiä tapauksittain vaan luo kehikon kaikille apua tarvitseville pankeille. Korostin omien kokemustemme pohjalta erityisesti pääomittamisen merkitystä. He tekivät eilen muille maille esityksen pankkien likvidin turvaamisesta mallillaan. Se on ok, mutta sanoin, että sitä pitää täydentää pääomittamisella.


Brittejä kiinnosti suomalaisten kokemus 1990-luvun laman pankkikriisistä. Se oli juurtunut sekä Vanhasen että hänen läheisen neuvonantajansa, valtioneuvoston kanslian alivaltiosihteerin Vesa Vihriälän muistiin. Vihriälä oli yksi keskeisistä pankkikriisin hoitoa valmistelleista virkamiehistä Suomen Pankissa.

Vanhanen esitti, että Euroopassa otetaan käyttöön Suomen 1990-luvun ratkaisu pankkikriisiin: Huonoimmat pankit otettaisiin valtion haltuun ja valtio ilmoittaisi valmiudestaan sijoittaa tärkeisiin pankkeihin pääomaa.

Brown oli samaa mieltä. Suomi oli saanut liittolaisen, jonka kanssa ajaa Suomen ja Britannian reseptiä koko Euroopalle.

Sovittiin, että valmistellaan yhdessä eteenpäin kokonaisideaa siitä lähtökohdasta, että kaikilla ei tietenkään ole tarvetta välttämättä nyt kumpaankaan. Sovittiin, että Vihriälä meidän puolelta luo mallia.

Perjantai 10. lokakuuta

Talouspoliittinen ministerivaliokunta pitää salaisen kriisikokouksen. Vakavan tunnelman rikkoi hetkeksi tasavallan presidentin välittämä ilouutinen.

Ahtisaaren Nobel-päätös yllätti kaikki – paitsi Martin itsensä. Pidimme talpolin salaista kokousta, jossa harjoittelimme ja mietimme viikonloppua varten tilanteet mahdollisten Ruotsin pankkitakuupäätösten varalta. Yht’äkkiä vahtimestari avasi oven ja TP tuli oviaukkoon ja kertoi, että Ahtisaarelle on myönnetty Nobel. Syntyi spontaanit aplodit.


Paniikki leviää finanssimarkkinoilla. Pankkien välinen lainoitus hyytyy ja pörssit syöksyvät Euroopassa ja Yhdysvalloissa.

Hallituksessa pohditaan ensi viikolle sovittua huippukokousta. Asiat ovat vielä kokousta isännöivän EU:n puheenjohtajamaan Ranskan osalta levällään.

Finanssikriisiä koskevat johtopäätökset ovat passiiviset ja toteavat. Me tavoittelemme proaktiivisuutta ja linjausta siitä, mihin valtioiden pitää valmistautua sekä rahan riittävyyden että vakavaraisuuden turvaamiseksi.

Saman päivän illalla valtiovarainministeri Jyrki Katainen (kok) soittaa valtiosihteeri Raimo Sailakselle ja keskustelee siitä, voisivatko myös Suomen pankit kaatua.

Suomeen oli jo aiemmin perustettu kriisiryhmä, jonka tehtävä oli varmistaa, että pahimmassakin tilanteessa rahoitusjärjestelmä toimii. Ydinryhmään kuuluivat Vihriälä, Suomen Pankin varapääjohtaja Pentti Hakkarainen ja valtiovarainministeriön alivaltiosihteeri Martti Hetemäki.

Mitä tapahtuisi, kun markkinat avautuvat viikonlopun jälkeen?

Kriisitunnelma kasvaa myös muualla Euroopassa. Ranskan presidentti Sarkozy toimii nopeasti. Hän kutsuu Pariisiin eurovaltioiden päämiehet sekä Gordon Brownin.

Illaksi lensin Kokkolaan vaalikiertueelle ja kesken matkaa tuli Elyseestä viesti, että Sargo haluaa euromaiden päämieskokouksen sunnuntaiksi. IT ja SP ovat toivoneet hätäkokousta ennen markkinoiden avautumista. Illalla kutsu vahvistui. Laitoimme valmistelut liikkeelle.

Lauantai 11. lokakuuta

Pankkikriisin torjumista suunnitellaan Washingtonissa Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n kokouksen yhteydessä.

Paineet ovat kovat molemmin puolin Atlanttia.

Yhdysvaltain hallitus kertoo aikovansa pääomittaa pankkejaan 700 miljardilla dollarilla, Britannian esimerkin mukaisesti.

Euroopan keskuspankin (EKP) neuvosto kokoontuu kaupungissa sopimaan rahoitusjärjestelmää tukevista toimista. EKP:n pääjohtaja Jean-Claude Trichet suuntaa suoraan kokouksesta Pariisiin. Suomen Pankin pääjohtaja Erkki Liikanen odottaa, että Suomessa on aamu, ja soittaa Vanhaselle ja Vihriälälle.

Vanhanen käy vaalitilaisuuksissa Oulun seudulla. Pariisin kokousta valmistellaan. EU:n kilpailukomissaari Neelie Kroes soittaa illalla Vanhaselle kotiin ja toivoo, että Vanhanen vahtisi kokouksessa kilpailuneutraliteettia.

Juuri muuta komissio ei voi tehdä. Panokset ovat niin suuret ja kiire niin kova, ettei komissio voi toimia hidasteena.

Brown tapaa vielä Sarkozyn ja esittelee tälle Suomen ja Britannian mallia. Siitä näyttää tulevan huippukokouksen pohja.

Päätelmäluonnokseen olemme saaneet aika hyvin sen mallin, mitä Brownille esitin, Vanhanen kirjoittaa.

Meinaa puhti loppua kesken. Päivät ovat loputtoman pitkiä ja huominen Pariisi tuli aivan ylimääräisenä mutta välttämättömänä. Yritän vielä saada Reinfeldtin puhelimeen. Sääli, että Ruotsi ei ole huomenna paikalla. Ranskan tapa jakaa EU kahteen osaan on typerä.

Sunnuntai 12. lokakuuta

Talouspoliittinen ministerivaliokunta kokoontuu vielä ennen huippukokousta Kesärantaan. Kesärannasta Vanhasen delegaatio, johon kuuluvat muun muassa Vihriälä ja Hetemäki, suuntaa lentokentälle.

Pariisin huippukokous. Ranska oli laatinut kokonaisesityksen, joka vastasi Brownin kanssa käymäämme keskustelua. Berlusconilla oli omat erikoiset kantansa, mutta muut eivät niihin lämmenneet. Esitin neljä muutosta tekstiin ja ne kaikki hyväksyttiin. Niiden päälle ei montaa muuta muutosta tehtykään.

Suomen ja Britannian malli pankkien pääomittamisesta menee läpi käytännössä sellaisenaan. Huippukokouksessa Vanhanen kertoo Suomen kokemuksista pankkikriisissä.

Britit kertoivat taustalla olleensa hyvin tyytyväisiä vierailuuni ja keskusteluun silloin. Kertoivat, että he olivat olleet sitten tiiviisti yhteydessä ranskalaisiin ennen tätä kokousta ja saivat vaikutettua ehdotuksen sisältöön.

Wihurilta vuokrattu yksityiskone lentää yötä vasten ja tuo suomalaiset kotiin Pariisista. Pääministerin aikataulu on armoton.

Nyt on jo maanantain puolella yö kello 02.00 ja aamulla auto tulee hakemaan 5.55 matkalle Etelä-Pohjanmaalle.

Maanantai 13. lokakuuta

Pörssit avautuvat eikä taivas romahda niskaan. Euroopan päättäjät ovat onnistuneet. Myös Yhdysvalloissa toimitaan kriisin torjumiseksi. Valtiovarainministeri Henry Paulson ja keskuspankin pääjohtaja Ben Bernanke pakottavat isot pankit suostumaan valtion pääomitukseen.

Sain Elyseestä kiitokset eilisestä. Olivat kiitollisia Suomen panoksesta.

Vanhanen jatkaa kuntavaalityötään.

Seuraavina päivinä Vanhanen setvii Islannin pankkikriisiä. Suomi osallistuu Islannin tukemiseen ja varmistaa, että suomalaiset eivät menetä rahojaanulos islantilaisista pankeista.

Pariisissa sovitut asiat etenevät viralliseen muotoon. Pää­omitusjärjestelmää tullaan myöhemmin käyttämään esimerkiksi ranskalais-belgialaisen pankin Dexian tukemisessa.

Maanantaina 20. lokakuuta talouspoliittinen ministerivaliokunta sopii valtion takauksesta pankkien väliselle luototukselle. Se menee lähes puheitta läpi eduskunnassa. Kyse on valtion budjetin kokoisesta summasta.

Päiväkirjassa on merkintä:

Varataan takuita 50 miljardiin asti. Pankeilla tuskin ainakaan heti tarvetta siihen.

Tätä juttua varten on haastateltu Matti Vanhasta, Vesa Vihriälää, Erkki Liikasta ja Pentti Hakkaraista.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Finanssikriisi
 • Matti Vanhanen
 • Paavo Teittinen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Etelä-Koreasta saapunut megatähti töksäytti ensi­töikseen kysymyksen, jolla osui heti suomalaisen pikku­kaupungin pahimpaan kipu­pisteeseen

  2. 2

   Siivooja pyyhki samalla rätillä vessan­pönttöä ja juoma­laseja – Hitiksi noussut video luksush­otelleista pöyristyttää Kiinassa

  3. 3

   ”Renessanssipalatsi” rapistui pöyristyttävään kuntoon keskellä Helsinkiä – Omistajalla ei ole varaa 1800-luvulla rakennetun arvotalon korjauksiin

  4. 4

   Tutkimus: Mitä pimeämpää ja kylmempää, sitä enemmän alkoholi maistuu ja maksakirroosi yleistyy

  5. 5

   Eurojackpotissa tuli Suomeen 18 miljoonan euron voitto

  6. 6

   Ilmastotutkijat tekivät virheitä laskiessaan, kuinka paljon meri on imenyt lämpöä ilmakehästä

  7. 7

   Uni oli pelottava, ja siinä kuusivuotias Patrick Tiainen rakasti poikaa – Tiainen nousi karismaattisen seurakunnan johtoon, uskoi Jumalan eheyttävän hänet ja myönsi lopulta, että uni oli totta

   Tilaajille
  8. 8

   Kaksoset oli jo annettu Katja Korhosen rinnalle, kun hoitaja nappasi pojan ja vei pois – Pian äiti silitti heiveröistä selkää ja toivoi, että lapsi saisi elää

   Tilaajille
  9. 9

   ”Kirjoitin vastaukset itse” – Presidentti Trump kertoo vastanneensa erikois­syyttäjä Robert Muellerin kysymyksiin

  10. 10

   Entinen kuntapoliitikko Saido Mohamed nosti ulkomailla asuneen siskonsa lapsilisiä vuosien ajan – Törkeästä rahanpesusta yli vuoden ehdollinen tuomio

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Uni oli pelottava, ja siinä kuusivuotias Patrick Tiainen rakasti poikaa – Tiainen nousi karismaattisen seurakunnan johtoon, uskoi Jumalan eheyttävän hänet ja myönsi lopulta, että uni oli totta

   Tilaajille
  2. 2

   Siivooja pyyhki samalla rätillä vessan­pönttöä ja juoma­laseja – Hitiksi noussut video luksush­otelleista pöyristyttää Kiinassa

  3. 3

   Miksi autojen keskipaikan kohdalla on möykky, joka tekee keskipaikka­matkustuksen epämukavaksi?

  4. 4

   Kaksoset oli jo annettu Katja Korhosen rinnalle, kun hoitaja nappasi pojan ja vei pois – Pian äiti silitti heiveröistä selkää ja toivoi, että lapsi saisi elää

   Tilaajille
  5. 5

   ”Renessanssipalatsi” rapistui pöyristyttävään kuntoon keskellä Helsinkiä – Omistajalla ei ole varaa 1800-luvulla rakennetun arvotalon korjauksiin

  6. 6

   14-vuotias halusi kysyä tuomareilta, miksi hänet oli viety lastenkotiin – Oikeus hylkäsi toiveen, lapsi valitti asiasta ja voitti

  7. 7

   Alvar Aallon suunnittelema sellutehdas oli tuomittu tuhoon, mutta sitten suuri johtaja lausui yllättävät sanat – Pelastus löytyi puun ihmeaineesta, joka saattaa pian tuottaa enemmän kuin sellu  

  8. 8

   Etelä-Koreasta saapunut megatähti töksäytti ensi­töikseen kysymyksen, jolla osui heti suomalaisen pikku­kaupungin pahimpaan kipu­pisteeseen

  9. 9

   Sdp ottaa kaulaa kokoomukseen, vihreiden lasku pysähtyi – Häämöttääkö ensi keväänä punavihreän blokin ”sisällissota”?

  10. 10

   Suomen tulevaisuus vaikuttaa nyt aiempaa synkemmältä – Kahdeksan grafiikkaa näyttää uuden väestöennusteen synkät luvut

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  2. 2

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  3. 3

   Siivooja Aino-Maija Leinonen näki keskiluokkaiset kodit ja päätti elää toisin – ”Kaikkien lempiväri on valkoinen ja kaikilla on samat esineet”

   Tilaajille
  4. 4

   Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

  5. 5

   Syvällä Lapin erämaassa kulkee natsi-Saksan viimeinen puolustuslinja, ja nyt sieltä löytyi salaperäinen vankileiri

   Tilaajille
  6. 6

   Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

  7. 7

   ”Täällä tulee törmäys sitten” – 130-metrinen norjalainen sotalaiva törmäsi säiliöalukseen monista varoituksista huolimatta, käy ilmi lauantaina julkaistulta äänitteeltä

  8. 8

   Mies loi ”bändilleen” tyhjästä fani­kunnan, levy-yhtiön sekä uutis­sivuston ja buukkasi niiden avulla kiertueen ilman yleisöä – nyt hän selittää tekoaan Twitterissä

  9. 9

   Muutaman kympin Aalto-maljakosta väärennetään sahaamalla satojen eurojen klassikko – Näin ostajia jymäytetään väärennetyllä Suomi-designilla ja näin vältät huijarien ansat

   Tilaajille
  10. 10

   Harvardin tutkijoiden mukaan tähtienvälinen komeetta saattoi olla muukalaisten lähettämä luotain – ”Se näyttää hyvin erikoiselta”

  11. Näytä lisää