Politiikka

Lokakuussa 2008 paniikki levisi, ja pääministeri oli kuoleman­väsynyt – Päivä­kirjat paljastavat, miten Matti Vanhasen hallitus onnistui vaikuttamaan Euroopan suuntaan

Lokakuussa 2008 Euroopan pankki­järjestelmä huojui. Matti Vanhasen päiväkirjamerkinnät kertovat, miten Suomi sai Euroopan johtajat ymmärtämään, mitä pitää tehdä.

Pääministeri Matti Vanhanen (kesk) oli kuolemanväsynyt.

Viikkojen ajan hän oli tehnyt töitä aamusta iltaan. Finanssikriisi painoi päälle, ja myös kuntavaalikampanjaa piti tehdä.

Oli lauantai, lokakuun 11. päivä 2008.

Syyskuussa investointipankki Lehman Brothers oli joutunut vararikkoon Yhdysvalloissa. Lokakuussa Islannin kolme suurinta liikepankkia olivat romahtaneet. Britanniassa Royal Bank of Scotland ja kaksi pienempää pankkia olivat kaatumassa valtion syliin. Perjantaina 10. lokakuuta pörssit olivat sukeltaneet ja paniikki alkoi kasvaa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Suomessa hallitus oli pitänyt kriisikokouksia ja valmistautunut toimimaan.

Vanhanen tiesi, että yhteinen ratkaisu täytyisi saada nopeasti aikaan. Ja hänellä oli ajatus siitä, millainen sen pitäisi olla. Vanhasella oli myös liittolainen, jonka avulla puskea suunnitelmaa eteenpäin.

Tätä juttua varten Vanhanen avasi HS:lle päiväkirjansa. Niistä käy ilmi, miten muutaman ratkaisevan päivän aikana Suomen hallitus onnistui vaikuttamaan Vanhasen johdolla koko Euroopan suuntaan.

Sunnuntai 5. lokakuuta 2008

Vanhanen on kutsunut hallituksen talouspoliittisen ministerivaliokunnan koolle seitsemäksi aamulla. Euroopassa kiistellään talletussuojasta.

Irlanti päätti taata kuuden pankin talletukset ilman mitään kattoa. Se herätti ärtymystä muualla Euroopassa, koska korkeampi suoja yhdessä maassa saattaisi houkutella ihmisiä siirtämään rahojaan ja laukaista talletuspaon.

Vanhanen kirjoittaa päiväkirjaansa: Talletussuojakeskustelu räjähtää käsiin (vrt perjantain EU-minva). Jos Tanska joutuu antamaan lupauksia talletussuojasta on Ruotsi vaikeuksissa ja sitten ehkä meidänkin on lisättävä suojaa. Saksasta uutiset ennakoivat samaa tälle illalle. Jos islantilaiset kaatuvat sain kuulla, että suomalaiset ovat sijoittaneet talletuksiin noin 700 miljoonaa.

Vanhasen mielestä olisi hyvä, jos riskin ottaneet maksaisivat menetykset omissa nahoissaan.

Muuten ei koskaan opita. Ilmaista rahaa ei ole – joku sen aina maksaa.

Maanantai 6. lokakuuta

Talouspoliittinen ministerivaliokunta kokoontuu seitsemältä aamulla. Hallitus päättää hakea EU-tasolla yhteistä linjaa talletussuojaan. Muissa maissa talletussuojaa on jo korotettu.

Ranskan presidentti Nicolas Sarkozy ajaa pankkitalletusten täydellistä suojaa, mutta Suomi, Ruotsi ja Britannia saavat lievennettyä kantaa. Vaalityö jatkuu muun ohessa.

Päivän aikana Hämeessä kahdeksan vaalitilaisuutta. Hyvä tunnelma.

Tiistai 7. lokakuuta

Talletussuojan vähimmäistaso päätetään korottaa EU:ssa yhteisesti 50 000:een euroon. Se sopii Suomelle. Naapurimaiden kanssa on sovittu samasta tasosta. Vanhanen saa viestiä Suomen Pankilta ja Osuuspankin pääjohtajalta Reijo Karhiselta. Suomessakin alkaa näkyä pientä oireilua, kun huolestuneet tallettajat siirtävät rahojaan muualle.

Päivän kuluessa SP ja OP:n Karhinen kertoivat, että jonkin verran eläkeläisiä on siirtänyt talletuksia Handelsbankeniin, jolle Ruotsi lupasi 50 000 euron suojan.


Keskiviikko 8. lokakuuta

Pitkä hektinen päivä. SP kertoi, että eräs pienehkö ulkomainen täällä toimiva pankki oli pyytänyt tukea ja valtion olisi pitänyt taata se SP:lle. Ei pidetty nyt tarkoituksenmukaisena, koska täysi pankkitakuu kävisi paljon kalliimmaksi kuin hallitummat pankkitukimuodot. Pahin siirtyi ainakin tältä päivältä.

Englannin, Euroopan ja Yhdysvaltain keskuspankit laskevat ohjauskorkoaan puolella prosenttiyksiköllä rauhoittaakseen markkinoita. Pörssit sahaavat silti rajusti. Kriisitunnelma leviää myös kotimaassa.

Suomessakin eilen moni nosti rahansa seteleinä pankeista. Pahin esimerkki kertoi miljoonia seteleinä nostaneista ja metsäkaupparahat haluttiin seteleinä myös.

Torstai 9. lokakuuta

Vanhanen lentää Lontooseen tapaamaan Britannian pääministeriä Gordon Brownia. Vanhanen keskustelee kahden kesken myös Englannin keskuspankin pääjohtajan Mervyn Kingin kanssa.

Tapaaminen Brownin kanssa tulee kriittiseen aikaan. Britannia oli keskiviikkona päättänyt pelastaa kaatuvat pankkinsa.

Heidän eilinen massiivinen pakettinsa hyvä. Ei tarkastele kriisiä tapauksittain vaan luo kehikon kaikille apua tarvitseville pankeille. Korostin omien kokemustemme pohjalta erityisesti pääomittamisen merkitystä. He tekivät eilen muille maille esityksen pankkien likvidin turvaamisesta mallillaan. Se on ok, mutta sanoin, että sitä pitää täydentää pääomittamisella.


Brittejä kiinnosti suomalaisten kokemus 1990-luvun laman pankkikriisistä. Se oli juurtunut sekä Vanhasen että hänen läheisen neuvonantajansa, valtioneuvoston kanslian alivaltiosihteerin Vesa Vihriälän muistiin. Vihriälä oli yksi keskeisistä pankkikriisin hoitoa valmistelleista virkamiehistä Suomen Pankissa.

Vanhanen esitti, että Euroopassa otetaan käyttöön Suomen 1990-luvun ratkaisu pankkikriisiin: Huonoimmat pankit otettaisiin valtion haltuun ja valtio ilmoittaisi valmiudestaan sijoittaa tärkeisiin pankkeihin pääomaa.

Brown oli samaa mieltä. Suomi oli saanut liittolaisen, jonka kanssa ajaa Suomen ja Britannian reseptiä koko Euroopalle.

Sovittiin, että valmistellaan yhdessä eteenpäin kokonaisideaa siitä lähtökohdasta, että kaikilla ei tietenkään ole tarvetta välttämättä nyt kumpaankaan. Sovittiin, että Vihriälä meidän puolelta luo mallia.

Perjantai 10. lokakuuta

Talouspoliittinen ministerivaliokunta pitää salaisen kriisikokouksen. Vakavan tunnelman rikkoi hetkeksi tasavallan presidentin välittämä ilouutinen.

Ahtisaaren Nobel-päätös yllätti kaikki – paitsi Martin itsensä. Pidimme talpolin salaista kokousta, jossa harjoittelimme ja mietimme viikonloppua varten tilanteet mahdollisten Ruotsin pankkitakuupäätösten varalta. Yht’äkkiä vahtimestari avasi oven ja TP tuli oviaukkoon ja kertoi, että Ahtisaarelle on myönnetty Nobel. Syntyi spontaanit aplodit.


Paniikki leviää finanssimarkkinoilla. Pankkien välinen lainoitus hyytyy ja pörssit syöksyvät Euroopassa ja Yhdysvalloissa.

Hallituksessa pohditaan ensi viikolle sovittua huippukokousta. Asiat ovat vielä kokousta isännöivän EU:n puheenjohtajamaan Ranskan osalta levällään.

Finanssikriisiä koskevat johtopäätökset ovat passiiviset ja toteavat. Me tavoittelemme proaktiivisuutta ja linjausta siitä, mihin valtioiden pitää valmistautua sekä rahan riittävyyden että vakavaraisuuden turvaamiseksi.

Saman päivän illalla valtiovarainministeri Jyrki Katainen (kok) soittaa valtiosihteeri Raimo Sailakselle ja keskustelee siitä, voisivatko myös Suomen pankit kaatua.

Suomeen oli jo aiemmin perustettu kriisiryhmä, jonka tehtävä oli varmistaa, että pahimmassakin tilanteessa rahoitusjärjestelmä toimii. Ydinryhmään kuuluivat Vihriälä, Suomen Pankin varapääjohtaja Pentti Hakkarainen ja valtiovarainministeriön alivaltiosihteeri Martti Hetemäki.

Mitä tapahtuisi, kun markkinat avautuvat viikonlopun jälkeen?

Kriisitunnelma kasvaa myös muualla Euroopassa. Ranskan presidentti Sarkozy toimii nopeasti. Hän kutsuu Pariisiin eurovaltioiden päämiehet sekä Gordon Brownin.

Illaksi lensin Kokkolaan vaalikiertueelle ja kesken matkaa tuli Elyseestä viesti, että Sargo haluaa euromaiden päämieskokouksen sunnuntaiksi. IT ja SP ovat toivoneet hätäkokousta ennen markkinoiden avautumista. Illalla kutsu vahvistui. Laitoimme valmistelut liikkeelle.

Lauantai 11. lokakuuta

Pankkikriisin torjumista suunnitellaan Washingtonissa Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n kokouksen yhteydessä.

Paineet ovat kovat molemmin puolin Atlanttia.

Yhdysvaltain hallitus kertoo aikovansa pääomittaa pankkejaan 700 miljardilla dollarilla, Britannian esimerkin mukaisesti.

Euroopan keskuspankin (EKP) neuvosto kokoontuu kaupungissa sopimaan rahoitusjärjestelmää tukevista toimista. EKP:n pääjohtaja Jean-Claude Trichet suuntaa suoraan kokouksesta Pariisiin. Suomen Pankin pääjohtaja Erkki Liikanen odottaa, että Suomessa on aamu, ja soittaa Vanhaselle ja Vihriälälle.

Vanhanen käy vaalitilaisuuksissa Oulun seudulla. Pariisin kokousta valmistellaan. EU:n kilpailukomissaari Neelie Kroes soittaa illalla Vanhaselle kotiin ja toivoo, että Vanhanen vahtisi kokouksessa kilpailuneutraliteettia.

Juuri muuta komissio ei voi tehdä. Panokset ovat niin suuret ja kiire niin kova, ettei komissio voi toimia hidasteena.

Brown tapaa vielä Sarkozyn ja esittelee tälle Suomen ja Britannian mallia. Siitä näyttää tulevan huippukokouksen pohja.

Päätelmäluonnokseen olemme saaneet aika hyvin sen mallin, mitä Brownille esitin, Vanhanen kirjoittaa.

Meinaa puhti loppua kesken. Päivät ovat loputtoman pitkiä ja huominen Pariisi tuli aivan ylimääräisenä mutta välttämättömänä. Yritän vielä saada Reinfeldtin puhelimeen. Sääli, että Ruotsi ei ole huomenna paikalla. Ranskan tapa jakaa EU kahteen osaan on typerä.

Sunnuntai 12. lokakuuta

Talouspoliittinen ministerivaliokunta kokoontuu vielä ennen huippukokousta Kesärantaan. Kesärannasta Vanhasen delegaatio, johon kuuluvat muun muassa Vihriälä ja Hetemäki, suuntaa lentokentälle.

Pariisin huippukokous. Ranska oli laatinut kokonaisesityksen, joka vastasi Brownin kanssa käymäämme keskustelua. Berlusconilla oli omat erikoiset kantansa, mutta muut eivät niihin lämmenneet. Esitin neljä muutosta tekstiin ja ne kaikki hyväksyttiin. Niiden päälle ei montaa muuta muutosta tehtykään.

Suomen ja Britannian malli pankkien pääomittamisesta menee läpi käytännössä sellaisenaan. Huippukokouksessa Vanhanen kertoo Suomen kokemuksista pankkikriisissä.

Britit kertoivat taustalla olleensa hyvin tyytyväisiä vierailuuni ja keskusteluun silloin. Kertoivat, että he olivat olleet sitten tiiviisti yhteydessä ranskalaisiin ennen tätä kokousta ja saivat vaikutettua ehdotuksen sisältöön.

Wihurilta vuokrattu yksityiskone lentää yötä vasten ja tuo suomalaiset kotiin Pariisista. Pääministerin aikataulu on armoton.

Nyt on jo maanantain puolella yö kello 02.00 ja aamulla auto tulee hakemaan 5.55 matkalle Etelä-Pohjanmaalle.

Maanantai 13. lokakuuta

Pörssit avautuvat eikä taivas romahda niskaan. Euroopan päättäjät ovat onnistuneet. Myös Yhdysvalloissa toimitaan kriisin torjumiseksi. Valtiovarainministeri Henry Paulson ja keskuspankin pääjohtaja Ben Bernanke pakottavat isot pankit suostumaan valtion pääomitukseen.

Sain Elyseestä kiitokset eilisestä. Olivat kiitollisia Suomen panoksesta.

Vanhanen jatkaa kuntavaalityötään.

Seuraavina päivinä Vanhanen setvii Islannin pankkikriisiä. Suomi osallistuu Islannin tukemiseen ja varmistaa, että suomalaiset eivät menetä rahojaanulos islantilaisista pankeista.

Pariisissa sovitut asiat etenevät viralliseen muotoon. Pää­omitusjärjestelmää tullaan myöhemmin käyttämään esimerkiksi ranskalais-belgialaisen pankin Dexian tukemisessa.

Maanantaina 20. lokakuuta talouspoliittinen ministerivaliokunta sopii valtion takauksesta pankkien väliselle luototukselle. Se menee lähes puheitta läpi eduskunnassa. Kyse on valtion budjetin kokoisesta summasta.

Päiväkirjassa on merkintä:

Varataan takuita 50 miljardiin asti. Pankeilla tuskin ainakaan heti tarvetta siihen.

Tätä juttua varten on haastateltu Matti Vanhasta, Vesa Vihriälää, Erkki Liikasta ja Pentti Hakkaraista.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Finanssikriisi
 • Matti Vanhanen
 • Paavo Teittinen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Keskellä Pitäjänmäkeä seisoo ainutlaatuinen omakotitalo – Se muistuttaa siitä, että taksikuski Alvi Hirvosella oli yksi aivan erityinen asiakas

   Tilaajille
  2. 2

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  3. 3

   Sotilaslähde HS:lle: Venäläiskytkyinen Airiston Helmi ollut vuosia Puolustusvoimien ja Supon tarkkailun alla – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  4. 4

   Lännen media: Ensimmäiset jäljittävät valvonta­kamerat Nelostielle syksyllä, jarruttelu ennen kameraa ei enää estä kiinni jäämistä

  5. 5

   Mitä Nokian johdossa tapahtui? Kirjan julkaiseva Risto Siilasmaa kertoo HS:lle yhtiön vaikeista vuosista Jorma Ollilan aikana 

   Tilaajille
  6. 6

   Kiihtelysvaaran kirkko tuhoutui tulipalossa – ”Raunioita tässä jo sammutetaan”

  7. 7

   En haluaisi olla myrkyllinen mies, ja siksi tutkin itseni naistenlehden testissä

  8. 8

   Kun kaljatölkki osui Konsta Pylkkäsen, 28, selkään, hän muisti, etteivät nämä olekaan oikeita kavereita – Moni vammainen kokee kiusaamista ja syrjintää

  9. 9

   Jorma Ollila vastaa Siilasmaan kuvailemiin ongelmiin yhtiön johtamisessa – Väitteet ovat hänen mukaansa kärjistettyjä tai vääriä

   Tilaajille
  10. 10

   Jalkapallohuligaanit ryöstivät ja murhasivat säälittä – nyt heidän joukkueensa pelaa Mestarien liigassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Krp:n etsinnät Turun seudulla jatkuvat, lentokielto yhä voimassa – tämä mittavasta operaatiosta tiedetään nyt

  2. 2

   Sotilaslähde HS:lle: Venäläiskytkyinen Airiston Helmi ollut vuosia Puolustusvoimien ja Supon tarkkailun alla – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  3. 3

   ”Hän ei lopeta koskaan” – Tällainen mies on rahalla, viinalla ja nuuskalla lapsia Helsingin keskustassa houkutellut sarjahyväksikäyttäjä

   Tilaajille
  4. 4

   Luksusautoja myydään verkossa muutamalla tonnilla – Mutta onko käytetty Jaguar S-Type hyvä ostos?

  5. 5

   Nykylasten normaali on jotain, mitä me nelikymppiset emme edes olisi voineet nähdä

  6. 6

   HS Paraisilla: Poliisi tutki vanhoja sotilasveneitä Airiston Helmi Oy -yrityksen laiturissa

  7. 7

   Kaikki naiset eivät kohta kelpaa naisiksi yleisurheilun huipulla, ja tulkinta kohdistuu vahvasti yhteen juoksijaan – ”Ajassa voidaan palata sata vuotta taaksepäin”

  8. 8

   Suomalainen turisti, älä luota poliisiin!

  9. 9

   Kokoomus hyökkäsi pääministeri Sipilää vastaan, Sipilä suuttui ja ryhtyi vasta­hyökkäykseen – Soini-äänestyksestä syttyneen riidan syy ilmeisesti väärin­ymmärrys

  10. 10

   Arjen Kamphuis lähti Norjaan melomaan ja katosi – hollantilaisen tietoturva-asiantuntijan kohtalo hämmentää poliiseja ja läheisiä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  3. 3

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  4. 4

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  5. 5

   Krp:n etsinnät Turun seudulla jatkuvat, lentokielto yhä voimassa – tämä mittavasta operaatiosta tiedetään nyt

  6. 6

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  7. 7

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  8. 8

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  9. 9

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  10. 10

   Siirtämäänsä autoa tuhonnut hinaus­auton kuljettaja herätti hämmennystä Vantaan Koivu­haassa – auto oli tarkoituskin viedä romutettavaksi, kertoo kuljettaja

  11. Näytä lisää