Politiikka

Turkuun ja Tampereelle pitää päästä Helsingistä tunnissa, jotta Etelä-Suomeen saadaan ”kasvukolmio” – Näin vaatii laaja rintama kaupunkeja ja järjestöjä

Suurimmat kaupungit ja työmarkkinajärjestöt hoputtavat hallitusta edistämään nopeita junayhteyksiä etenkin Helsingin, Turun ja Tampereen välillä. Tavoitteena on kansainvälisesti kiinnostava kasvukolmio.

Suomen suurimmat kaupungit ja työmarkkinajärjestöt vaativat teettämässään selvityksessä hallitusta edistämään nopeita raideyhteyksiä eli tunnin junia Etelä-Suomessa.

Tavoitteena on, että työvoima liikkuisi paremmin niin sanotussa kasvukolmiossa. Samalla myös päästötavoitteisiin pääsy helpottuisi.

Raideliikenne mahdollistaa -selvitykseen ovat osallistuneet keskusjärjestöistä järjestöistä Elinkeinoelämän keskusliitto EK ja Suomen ammattiliittojen keskusjärjestö SAK, rakennusalalta työnantajien Rakennusteollisuus RT sekä työntekijöiden Rakennusliitto ja lisäksi Suunnittelijoiden ja konsulttitoimistojen liitto SKOL.

Kaupungeista mukana ovat Helsinki, Espoo, Vantaa, Turku ja Tampere.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Helsingin, Tampereen ja Turun kaupunkiseudut ovat yhdistettävissä tunnin raideyhteyksien avulla yhdeksi työmarkkina-alueeksi, sanotaan konsulttiyhtiö Rambollin laatimassa raportissa.

Lue lisää: Tunnissa Helsingistä Turkuun, kolmessa Kuopioon – käynnissä on useita nopeiden raiteiden hankkeita, mutta ensin pitää ratkaista kallis pullonkaula

Tavoitteena on kehittää Etelä-Suomen kasvukolmiosta kansainvälisesti kiinnostava työmarkkina-alue, joka houkuttelisi yrityksiä investoimaan. Verrattuna esimerkiksi muihin Pohjoismaihin Suomen kasvukolmiossa on varsin lyhyet etäisyydet kaupunkien välillä.

Myös kaupungistumisen ja työmarkkinoiden arvioidaan Suomessa yhä laajentuvan, jolloin kasvukeskusten välinen asiointi- ja liikkumistarve edelleen lisääntyy.

Viimeisten 20 vuoden aikana työmatkojen pituus on 1,5-kertaistunut.

Raportin tiistaina vastaanottaneen liikenneministeri Anne Bernerin (kesk) mukaan nopeita raideyhteyksiä tarvitaan työssäkäyntialueiden laajentamiseksi, talouskasvun edistämiseksi ja ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi.

”Raideliikenteeseen tulee panostaa ja sitä on tarkasteltavana osana liikennejärjestelmää, joka ulottuu myös Suomen rajojen ulkopuolelle. Rahoituksen tilanne on kuitenkin tiukka ja ratahankkeille pitää etsiä uusia rahoitusmuotoja”, Berner sanoo tiedotteessa.

Selvityksen mukaan panostukset kasvukolmion raideliikennehankkeisiin kaupunkien välillä ja kaupunkiseuduilla ovat tärkeitä myös tavoiteltaessa hiilineutraalia liikennettä vuoteen 2045 mennessä.

Toimiva raideliikenne houkuttelee myös lisää ihmisiä ja yrityksiä raideliikenteen vaikutusalueelle, mikä muuttaa ihmisten kulkutapoja ilmastonäkökulmasta kestävämmiksi, selvitys arvioi.

Raideliikenne mahdollistaa -selvityksen taustatahot suosittelevat Suomen hallitukselle, että se edistäisi nopeita junayhteyksiä ja toteuttaisi niiden vaatimat lisäkapasiteetti-investoinnit pääkaupunkiseudulla.

Kokonaisuudet tulisi myös sisällyttää valmisteilla olevaan 12-vuotiseen valtakunnalliseen liikennejärjestelmäsuunnitelmaan.

Rakennusteollisuuden pääekonomistin Sami Pakarisen mukaan tunnin yhteyksien toteutumisen eteen tarvitaan vielä paljon työtä ja tekoja, vaikka jonkin verran suunnittelurahaa on jo niitä varten jonkin verran osoitettu.

”Toteutuspäätöksiähän ei vielä ole, ja haaste on rahoitus, jota tulisi saada perinteisen budjetoinnin ulkopuolelta”, Pakarinen sanoo.

”Positiivista on, että valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok) on asettanut työryhmän pohtimaan liikenneinfran rahoitusta”, Pakarinen sanoo.

Tämän syksyn budjettiriihessä hallitus myönsi miljoonan euron lisämäärärahan, jolla selviteltäisiin Helsingin ja Tampereen välistä tunnin yhteyttä. Jo aiemmin on päätetty rahoittaa nopean Helsinki–Turku-yhteyden suunnittelua.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Raideliikenne
 • Junaliikenne
 • Työmarkkinat

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Ylivelkaisen vanhemman kuolema sekoitti elämäni ja ajoi minut työttömäksi

  2. 2

   Amerikkalaisnuoret imevät nyt myrkkyä muistitikusta – Sähkötupakka Juulista tuli trendipahe, jota myyjä pitää petollisena: ”Se pilaa kaiken”

   Tilaajille
  3. 3

   Kun kirjailijasta tehtiin ennustaja: Ilkka Remes kirjoitti Turun saariston ratsiasta jo vuosia sitten, ja se tuskin oli vahinko

  4. 4

   Kiira Korven tilitys entisistä valmentajistaan on karua luettavaa: ”Jälkeenpäin on ollut pysäyttävää tajuta, kuinka pahoin voin”

  5. 5

   Hyvää parisuhdetta ei ratkaise seksi, raha tai lastenkasvatus, vaan nämä kaksi syvempää ulottuvuutta

  6. 6

   Maailman majakka himmeni – Onko YK:lla tulevaisuutta Trumpin jälkeen?

  7. 7

   Taksikuski tuijotti vaihdekeppiä, ajoi madellen ja vaati maksua käteisellä Helsingin keskustassa – Teippihuijaus paljastui, kun Inari Suomela valitti sekavasta kyydistä taksiyhtiöön

  8. 8

   Ajatushautomo Libera yrittää kaataa ay-liikkeelle pyhän asian: ”Yleissitovuus aiheuttaa monenlaista haittaa Suomen taloudelle”

  9. 9

   Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

  10. 10

   ”Amerikan isäpappa” Bill Cosby tuomittiin rikoksesta, josta hän näytti pitkään selviävän rangaistuksetta – #metoo-keskustelu vaikutti todennäköisesti siihen, että syytökset otettiin nyt vakavasti

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

  2. 2

   Taksikuski tuijotti vaihdekeppiä, ajoi madellen ja vaati maksua käteisellä Helsingin keskustassa – Teippihuijaus paljastui, kun Inari Suomela valitti sekavasta kyydistä taksiyhtiöön

  3. 3

   Friteerattuun kanaan erikoistunut pikaruokaketju Kentucky Fried Chicken tulee Suomeen

  4. 4

   OP aloittaa kuuttatuhatta työntekijää koskevat yt-neuvottelut – Tarkoitus ei ole päästä säästöihin irtisanomisilla, vakuuttaa pääjohtaja Ritakallio

  5. 5

   Harvinainen geneettinen ”lottovoitto” venytti Shawn Bradleyn 229-senttiseksi – sen pidemmäksi ei terve ihminen juuri kasva

  6. 6

   Työttömät kantavat metsässä puita ilman palkkaa, mutta onko siitä ihmelääkkeeksi Suomen ongelmiin? ”Hyödyllisiä töitä, joita kukaan ei muuten tekisi”

   Tilaajille
  7. 7

   Isä jää varjoon, kun lapsi valitsee äidin – Suosikki­asetelmalle on luonnolliset syynsä, ja näin se puretaan

   Tilaajille
  8. 8

   Kyllä, Lily Allen tilasi naisprostituoidun ja harrasti seksiä Liam Gallagherin kanssa – mutta hänen muistelmissaan on kyse paljon isommista asioista

  9. 9

   Häräntappoaseen kirjoitti 17-vuotias tyttö – sellaista ei tänä päivänä nähtäisi, eikä nähdä

  10. 10

   Vaihtokuvat näyttävät, kuinka venäläisen liikemiehen ja Airiston Helmen hankkimat alueet ovat muuttuneet vuosien saatossa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  2. 2

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  3. 3

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  4. 4

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  5. 5

   Sotilaslähde HS:lle: Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailussa – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  6. 6

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  7. 7

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  8. 8

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  9. 9

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  10. 10

   ”Hän ei lopeta koskaan” – Tällainen mies on rahalla, viinalla ja nuuskalla lapsia Helsingin keskustassa houkutellut sarjahyväksikäyttäjä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää