Politiikka

Eduskunnan puhemiesten muotokuvagalleria sai joukkoonsa ensimmäisen valokuvan – Maria Lohelan muotokuvan teki valokuvataiteilija Elina Brotherus

Valtion virallisissa muotokuvissa on viime vuosina irrottu rohkeasti perinteisen muotokuvamaalauksen perinteestä. Presidentti Sauli Niinistön kuvamosaiikkina toteutettu muotokuva sisälsi kannanoton.

Eduskunnan puhemiesten muotokuvagalleria sai tiistaina joukkoonsa ensimmäisen valokuvan. Vuosien 2015–2017 valtiopäivillä puhemiehenä toimineen Maria Lohelan (sin) muotokuvan on ottanut valokuva- ja videotaiteilija Elina Brotherus.

Muotokuva paljastettiin tiistaina Eduskunnan puhemiehen salongissa, jonka seinillä puhemiesten muotokuvia on esillä.

Teos esittää Lohelan seisomassa eduskunnan portailla. Brotherus kertoi pyrkivänsä tuomaan muotokuvissaan esiin jonkin kohteelle tärkeän asian.

”Käymiemme keskustelujen perusteella Lohelalle tärkeäksi avainkokemukseksi on muodostunut se hetki, kun hän nuorena kansanedustajana nousi ensimmäistä kertää eduskuntatalon portaat ylös”, Brotherus sanoi paljastustilaisuudessa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Muotokuva on asetelmaltaan varsin perinteinen ja muistuttaa huomiota herättävän paljon puhemies Riitta Uosukaisen muotokuvaa, jonka värimaailma on samaan tapaan harmaan- ja hopeanhohtoinen. Myös muotokuvien kehystäjä on Brotheruksen mukaan sama.

Taiteilija kertoo tutustuneensa tarkoin puhemiesten aiempiin muotokuviin.

”Viralliselle muotokuvalle on asetettu perinteessä melko tarkat rajat, jotka on otettava huomioon. Täytyy ajatella, että tämä muotokuva sopii tuohon perinteeseen ja liittyy osaksi olemassaolevaa kokoelmaa”, Brotherus sanoi.

Hän kiinnitti puheessaan huomiota politiikan ja yhteiskunnan tasa-arvoon. Vaikka kansanedustajista jo 40 prosenttia on naisia, heidän osuutensa politiikan johtopaikoilla on paljon pienempi.

Puhemiesten muotokuvagalleriassakin on tähän asti ollut kuva vain yhdestä naisesta, Uosukaisesta ja yhden muotokuvan on maalannut nainen, Marjatta Tapiola.

”Tämän muotokuvan myötä nämä molemmat tilastot tuplaantuvat”, Brotherus sanoi.

Brotherus on Suomen kansainvälisesti tunnetuimpia kuvataiteilijoita.

Eduskunnan nykyinen puhemies Paula Risikko (kok) totesi muotokuvasta, että tällä kertaa ei tarvitse ainakaan aprikoida, ketä kuva esittää.

”Voi sanoa loppukevennyksenä, että ainakin se on näköinen.”

Lohela itse kertoo pohtineensa tarkoin malliksi ryhtymistä.

”Kansanedustajaurani ei ole kovin pitkä, eikä sellaiseksi tule muodostumaankaan. En tiedä, teinkö puhemiehenä koskaa mitään kovin hauskaa, mutta teidän muiden täytyy nyt keksiä joku hauska tarina, jota voi sitten kertoa tämän kuvan yhteydessä”, Lohela sanoi.

Valtion teettämissä virallisissa muotokuvissa on viime vuosina usein irrottu perinteisen muotokuvamaalauksen perinteistä. Brotheruksen työssä harvinaista oli tekotapa, mutta muuten se edusti perinteisempää linjaa.

Keväällä paljastettiin presidentti Sauli Niinistön muotokuva, jonka tekemiseen osallistui sata taiteilijaa. Sadasta pienestä kuvasuorakaiteesta muodostunut teos sisälsi myös piilotetun kannanoton.


Niinistön oikeaa poskea esitti kuvassa afganistanilaisen turvapaikanhakijan Sadiq Bahroozin kasvokuvasta otettu palanen.

Taiteilija Päivi Koskinen halusi valinnallaan kiinnittää presidentin huomion monikulttuurisuuden ja suvaitsevuuden edistämisen tärkeyteen.

Muotokuvien tyylit ovat vaihdelleet. Vuosina 1994–2003 puhemiehenä toimineesta Riitta Uosukaisesta taiteilija Pasi Tammi maalasi hyvin perinteisen arvokkuutta ja valtaa korostavan muotokuvan.Taiteilija Marjatta Tapiolan näkemys puhemies Sauli Niinistöstä vuonna 2011 oli puolestaan hyvin ilmava, lähes luonnosmainen. Maalauksessa Niinistö tutkii sylissään olevaa kirjaa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Hyvää parisuhdetta ei ratkaise seksi, raha tai lastenkasvatus, vaan nämä kaksi syvempää ulottuvuutta

  2. 2

   Ylivelkaisen vanhemman kuolema sekoitti elämäni ja ajoi minut työttömäksi

  3. 3

   Amerikkalais­nuoret imevät nyt myrkkyä muisti­tikusta – Sähkö­tupakka Juulista tuli trendi­pahe, jota myyjä pitää petollisena: ”Se pilaa kaiken”

   Tilaajille
  4. 4

   Kun kirjailijasta tehtiin ennustaja: Ilkka Remes kirjoitti Turun saariston ratsiasta jo vuosia sitten, ja se tuskin oli vahinko

  5. 5

   Kiira Korven tilitys entisistä valmentajistaan on karua luettavaa: ”Jälkeenpäin on ollut pysäyttävää tajuta, kuinka pahoin voin”

  6. 6

   Taksikuski tuijotti vaihdekeppiä, ajoi madellen ja vaati maksua käteisellä Helsingin keskustassa – Teippihuijaus paljastui, kun Inari Suomela valitti sekavasta kyydistä taksiyhtiöön

  7. 7

   Ajatus­hautomo Libera yrittää kaataa ay-liikkeelle pyhän asian: ”Yleis­sitovuus aiheuttaa monen­laista haittaa Suomen taloudelle”

  8. 8

   Maailman majakka himmeni – Onko YK:lla tulevaisuutta Trumpin jälkeen?

  9. 9

   Ensimmäiset puoli vuotta Elina Ukkola vietti lattialla – Tällaista on arki, kun pienten kaksosten vanhemmille syntyy toiset kaksoset

   Tilaajille
  10. 10

   Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

  2. 2

   Taksikuski tuijotti vaihdekeppiä, ajoi madellen ja vaati maksua käteisellä Helsingin keskustassa – Teippihuijaus paljastui, kun Inari Suomela valitti sekavasta kyydistä taksiyhtiöön

  3. 3

   Friteerattuun kanaan erikoistunut pikaruokaketju Kentucky Fried Chicken tulee Suomeen

  4. 4

   OP aloittaa kuuttatuhatta työntekijää koskevat yt-neuvottelut – Tarkoitus ei ole päästä säästöihin irtisanomisilla, vakuuttaa pääjohtaja Ritakallio

  5. 5

   Harvinainen geneettinen ”lottovoitto” venytti Shawn Bradleyn 229-senttiseksi – sen pidemmäksi ei terve ihminen juuri kasva

  6. 6

   Isä jää varjoon, kun lapsi valitsee äidin – Suosikki­asetelmalle on luonnolliset syynsä, ja näin se puretaan

   Tilaajille
  7. 7

   Työttömät kantavat metsässä puita ilman palkkaa, mutta onko siitä ihmelääkkeeksi Suomen ongelmiin? ”Hyödyllisiä töitä, joita kukaan ei muuten tekisi”

   Tilaajille
  8. 8

   Kyllä, Lily Allen tilasi naisprostituoidun ja harrasti seksiä Liam Gallagherin kanssa – mutta hänen muistelmissaan on kyse paljon isommista asioista

  9. 9

   Häräntappoaseen kirjoitti 17-vuotias tyttö – sellaista ei tänä päivänä nähtäisi, eikä nähdä

  10. 10

   Vaihtokuvat näyttävät, kuinka venäläisen liikemiehen ja Airiston Helmen hankkimat alueet ovat muuttuneet vuosien saatossa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  2. 2

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  3. 3

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  4. 4

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  5. 5

   Sotilaslähde HS:lle: Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailussa – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  6. 6

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  7. 7

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  8. 8

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  9. 9

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  10. 10

   ”Hän ei lopeta koskaan” – Tällainen mies on rahalla, viinalla ja nuuskalla lapsia Helsingin keskustassa houkutellut sarjahyväksikäyttäjä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää