Politiikka    |   Kommentti

Hallitus on syytämässä lisää rahaa varustamoille – Farssi osoittaa, miksi yritystukia ei pystytä edes hipaisemaan

On surullinen näytelmä, että yritystukien karsimista lupaillut hallitus onkin lopulta myöntämässä laivanvarustamoille lisää rahaa, kirjoittaa HS:n talouden ja politiikan toimittaja Teemu Muhonen.

Yritystukiin koskeminen näyttää olevan poliitikoille kerta kaikkiaan mahdoton tehtävä.

Juha Sipilän (kesk) hallitus on useaan otteeseen aikonut leikata tai uudistaa tukia, mutta viimeisinkin yritys päättyi keväällä riitaisaan tussahdukseen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Nyt näytelmä on saamassa arvoisensa loppunäytöksen, kun yritystukien karsimisen sijaan hallitus aikookin myöntää suurille laivanvarustamoille kuuden miljoonan euron lisätuet ensi vuodelle.

Lue lisää: Hallituksen piti leikata yritystukia – Sen sijaan se aikoo nyt antaa suurille varustamoille lisää rahaa

Summa on toki vain pisara laiva-alan satojen miljoonien tukimeressä, mutta se tekee hallituksen suunnitelmasta entistäkin surullisemman.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Eri ministeriöt ovat tapelleet alan etujärjestöjen kiivaasti vaatimista karkkirahoista jo yli vuoden. Farssi osoittaa, kuinka vaikea yritystukiin on hipaistakaan.

Lyhyt kertaus: yli vuoden kestäneessä väännössä on kyse merenkulkualan eläkejärjestelmään ja miehistötukeen vuonna 2016 voimaan tulleesta perinpohjaisesta uudistuksesta.

Hallitus pyrki tekemään uudistuksen varustamoiden kannalta ”mahdollisimman kustannusneutraalisti”. Suurimmat varustamot kuitenkin katsoivat jo vuoden jälkeen, että ne olivat menettäneet tukiaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Liikenne- ja viestintäministeriö esitti siksi viime vuonna ylimääräistä lisätukea ”varustamoiden kilpailukyvyn takaamiseksi”. Valtiovarainministeriön vastusti esitystä, ja lopulta kiista siirrettiin kolmannen ministeriön eli sosiaali- ja terveysministeriön setvittäväksi.

Lähes vuotta myöhemmin eli viime kuussa sosiaali- ja terveysministeriön työryhmä päätyi varovaisesti tukemaan liikenne- ja viestintäministeriön ajamaa lisätukea.

Vääntöön käytettiin siis kolmen ministeriön voimavaroja kuukausien ajan. Oikeasti siihen ei olisi pitänyt käyttää sekuntiakaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Sosiaali- ja terveysministeriön laskelmien mukaan varustamoiden vuotuinen tukipotti on todella laskenut vuoden 2016 uudistuksen vuoksi noin 2,5 miljoonaa euroa.

 

On käsittämätöntä, että hallitus edes lotkauttaa korviaan varustamojen vaatimuksille

Kun miehistötukea maksetaan vuosittain noin 90 miljoonaa euroa, voi todeta uudistuksen toteutuneen tavoitellun mukaisesti varsin kustannusneutraalisti.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tämä mieltä on myös valtiovarainministeriö, jonka mielestä suuren uudistuksen kustannusvaikutuksia ei ylipäätään pitäisi arvioida vain parin vuoden perusteella.

Onkin suorastaan käsittämätöntä, että hallitus edes lotkauttaa korviaan avokätisesti tuettujen varustamojen vaatimuksille ”rahojen palauttamisesta”.

Jos jokaisen suuren uudistuksen kustannusvaikutuksia alettaisiin jälkikäteen syynätä murto-osan tarkkuudella, virkamiehet eivät muuta tekisikään.

Yritystuet ovat osin tarpeellisia, ja niiden reippaalla leikkaamisella olisi luonnollisesti esimerkiksi työllisyysvaikutuksia. On silti vaikea uskoa, että suomalaisen merenkulkualan kilpailukyky olisi näin pienestä kiinni.

Valtiovarainministeriön vastustuksesta huolimatta varustamot näyttävät saavan tahtonsa läpi, ja hallitus aikoo esittää määräaikaista lisätukea vielä syyskuun aikana.

Pientä menolisäystä selvästi huolestuttavampia seikkoja ovat silti hallituksen taipuminen ja ministeriöiden välinen pitkä kiistely lähes yhdentekevästä asiasta.

Kun parista miljoonastakin saadaan aikaan tällainen näytelmä, ei tarvitse ihmetellä, miksei miljardien eurojen yritystukijärjestelmän uudistaminen ota onnistuakseen.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Yritystuet
 • Merenkulku
 • Sipilän hallitus
 • Kommentti

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kuvia Suomesta, osa 39: Rio Gandara kuvasi, mitä tekevät ihmiset, jotka eivät saa öisin unta

  2. 2

   Euroopassa raivoaa sota, jonka keskellä ihmiset käyvät oopperassa ja asuvat bunkkereissa – HS:n erikoisartikkeli vie Itä-Ukrainan sodan molemmille puolille

  3. 3

   Isä ei ollutkaan isä – Leena osallistui sukututkimukseen, mutta kun dna-testin tulos selvisi, eletty elämä osoittautui valheeksi

   Tilaajille
  4. 4

   Pohdin päivittäin, minkä hintaiseksi avopuolisoni elättäminen lopulta tulee

  5. 5

   Saudi-Arabia tappoi toimittaja Jamal Khashoggin, paloitteli ruumiin ja liuotti sen hapolla viemäriin – Näin kerrotaan, mutta kaikki ei täsmää, sanoo sotarikostutkija Helena Ranta

   Tilaajille
  6. 6

   Liisa Heinosen kauppa ei ole muuttunut 70-luvun jälkeen – HS kiersi Töölön kivijalkakauppoja ja löysi katoavan maailman

  7. 7

   Venäjällä monet tutkijatkin uskovat, että maailman lämpenemisen sijaan edessä on jääkausi – ja Putin horisee kosmisista muutoksista Linnunradassa

  8. 8

   Baddingin kopioksi paljastunut biisi ei ole ainoa: Leevi and the Leavingsin kappale kuulostaa ihan venäläissävellykseltä – ”Kyllähän ne ovat aika lähellä toisiaan”

  9. 9

   Lauttasaarelainen taloyhtiö tiristi energialaskusta löysät pois vaihtamalla suihkupäät – Näin säästät energiaa helposti

  10. 10

   Latvala voitti Australian MM-rallin, Ogier varmisti maailmanmestaruuden

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Pilvenpiirtäjät mullistavat Pasilan ja koko Helsingin – HS:n erikoisartikkelin videot näyttävät, kuinka peruuttamattomasti kaupungin siluetti muuttuu

  2. 2

   Heitä oli 900 ja ”valkeana yönä” he kuolivat yhdessä – Kun lahkojohtaja Jim Jones 40 vuotta sitten julisti, että on aika, ensimmäisenä myrkky juotettiin 300 lapselle

   Tilaajille
  3. 3

   Kirkon päättäjä vaatii oikeudessa Lehtisaaren asukkaille kovempia vuokrankorotuksia – ”So what”, hän kuittaa asukkaiden vaikeudet

  4. 4

   Kuivuus paljasti veden alle jääneen kylän Britanniassa

  5. 5

   Emme yksinkertaisesti uskalla hankkia toista lasta – työelämä on liian vaativaa

  6. 6

   Tämä kahdesta äänestä muodostuva testi paljastaa, voitko oppia laulamaan paremmin – huonoon laulutaitoon on neljä syytä

   Tilaajille
  7. 7

   Maailma, jonka pimeällä puolella sataa metallia – Tällaisia ovat avaruuden karmivimmat planeetat

   Tilaajille
  8. 8

   Lauttasaarelainen taloyhtiö tiristi energialaskusta löysät pois vaihtamalla suihkupäät – Näin säästät energiaa helposti

  9. 9

   Suomessa pysyy järjissään marraskuussa – Kaukomatkailu ei auta kestämään kaamosta, sillä sen vaikutus on päinvastainen

  10. 10

   Etelä-Koreasta saapunut megatähti töksäytti ensi­töikseen kysymyksen, jolla osui heti suomalaisen pikku­kaupungin pahimpaan kipu­pisteeseen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  2. 2

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  3. 3

   Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

  4. 4

   Syvällä Lapin erämaassa kulkee natsi-Saksan viimeinen puolustuslinja, ja nyt sieltä löytyi salaperäinen vankileiri

   Tilaajille
  5. 5

   Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

  6. 6

   Muutaman kympin Aalto-maljakosta väärennetään sahaamalla satojen eurojen klassikko – Näin ostajia jymäytetään väärennetyllä Suomi-designilla ja näin vältät huijarien ansat

   Tilaajille
  7. 7

   Mies loi ”bändilleen” tyhjästä fani­kunnan, levy-yhtiön sekä uutis­sivuston ja buukkasi niiden avulla kiertueen ilman yleisöä – nyt hän selittää tekoaan Twitterissä

  8. 8

   ”Täällä tulee törmäys sitten” – 130-metrinen norjalainen sotalaiva törmäsi säiliöalukseen monista varoituksista huolimatta, käy ilmi lauantaina julkaistulta äänitteeltä

  9. 9

   Harvardin tutkijoiden mukaan tähtienvälinen komeetta saattoi olla muukalaisten lähettämä luotain – ”Se näyttää hyvin erikoiselta”

  10. 10

   Kun nuoret äidit haksahtavat ravitsemusgurujen hölynpölyyn, kärsijöitä ovat lapset – Näin sanoo ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen ja oikoo verkon vallanneita harhaluuloja yksi kerrallaan

   Tilaajille
  11. Näytä lisää