Politiikka

Sdp:n Antti Rinne: Sote-uudistus kaatuu eduskunnassa aikataulun ja perustuslain takia

Hallituspuolueiden mukaan olisi vihdoin aika saada päätöksiä: ”Nyt on jo viides hallitus ja kuudes malli menossa.” Puolueet ottivat yhteen sotesta Kuntaliiton paneelissa.

Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne arvioi, että hallituksen sosiaali- ja terveydenhuollon uudistus sekä maakuntauudistus kaatuvat eduskunnassa aikataulun ja perustuslakiongelmien takia.

Rinne esitti arvionsa Kuntaliiton järjestämässä poliitikkopaneelissa Helsingissä keskiviikkona.

Rkp:n puheenjohtajan Anna-Maja Henriksson, joka on perustuslakivaliokunnan jäsen, oli myös pessimistinen uudistuksen etenemisen suhteen.

Sote- ja maakuntauudistukseen liittyvä valinnanvapauslaki on parhaillaan eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan käsiteltävänä ja menee sieltä vielä korjattuna perustuslakivaliokunnan arvioitavaksi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Henrikssonin mukaan edellisessä esityksessä oli 22 perustuslain vastaista kohtaa, jotka sosiaali- ja terveysvaliokunnan on korjattava.

”Jos sote-valiokunta ei ole kuullut riittävästi asiantuntijoita eikä näihin kohtiin ole vastauksia, tästä ei tule mitään”, Henriksson sanoi. Hänen mukaansa perustuslakivaliokunta joutuu silloin kuulemaan vielä asiantuntijat läpi.

Henrikssonin mukaan tässä tilanteessa ei oltaisi, jos hallitus olisi tehnyt uudistuksen valmistelun hyvin.

Oppositiopoliitikkojen arvio kauhistutti mukana olleita hallituspuoluiden edustajia eli valtiovarainministeri Petteri Orpoa (kok) ja kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläistä (kesk).

”Nyt on jo viides hallitus ja kuudes malli menossa, ja on jo aika saada päätöksiä”, Vehviläinen sanoi uudistuksesta. ”Joskus pitää saada valmista.”

Rinteen mukaan sote- ja maakuntauudistuksessa on paljon sellaista, minkä voi viedä eteenpäin.

Hän ei kuitenkaan halua hallituksen suunnitteleman kaltaista asiakkaan valinnanvapautta eli ”markkinamallia” perusterveydenhuoltoon eikä sitä, että maakuntien alle menee tässä vaiheessa muutakin kuin sosiaali- ja terveydenhuoltoa. Rinteen mukaan maakunnille pitäisi siirtää tehtäviä vaiheistetusti.

Li Andersson (vas) huomautti, että soten kiistellyintä yksityiskohtaa eli asiakkaan vapautta valita sote-keskus ei ole valmisteltu kymmentä vuotta eikä viiden hallituksen aikana, vaan vain tämän hallituskauden ajan.

Rinne haukkui entiseen tapaan myös hallituksen ”lehmänkaupat” eli marraskuun 2015 sopimuksen, jossa keskusta sai 18 maakuntaa ja kokoomus valinnanvapauden. Hänen mukaansa sote olisi jo voimassa, jos valmistelua olisi jatkettu edellisen hallituksen mallin pohjalta eikä lehmänkauppoja olisi tehty.

”Anttikin tuossa on hallitukseen menossa, ja siellä voi valmistautua siihen, että hallituksessa on useita puolueita ja pitää sopia asioista”, Petteri Orpo sanoi.

Orpo ei nähnyt kovin suuria eroja hallituksen mallin ja demareiden toiveiden välillä. ”Olemme niin lähellä toisiamme, että olisi todella surullista jos tämä nyt pysähtyisi”, Orpo sanoi.

Anu Vehviläisen mukaan Rinteen esittämä parlamentaarinen eli kaikkien puolueiden valmistelu ja myös Rinteen toivomat komiteat tarkoittavat nekin kompromisseja.

”Niitä seuraavakin hallitus joutuu tekemään, varmaan lehmän häntä sieltä nurkan takaa vilahtaa”, Vehviläinen sanoi.

Vehviläinen kysyi yleisöltä sarkastisesti, kuulostavatko puolueiden kannat sellaisilta, että uudella parlamentaarisella valmistelulla olisi sen helpompi päätyä yhteiseen malliin.

Vehviläinen myös toivoi, että demarit voisivat nettisivuillaan esitellä tarkemmin oman sote- ja maakuntamallinsa, jota Rinne on esitellyt eri medioiden haastatteluissa.

Lue lisää: Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne esittelee oman sote-mallinsa: ”Meitä kritisoidaan, että tulee liikaa ideoita – tämä on juuri se, mitä olen hakenut”

”Ellei sinne ala tulla tarkempaa tietoa, voi sanoa, että olet viemässä puoluettasi sammutetuin lyhdyin eduskuntavaaleihin”, Vehviläinen sanoi.

Sairastunutta Touko Aaltoa (vihr) tuurasi paneelissa Helsingin apulaiskaupunginjohtaja Sanna Vesikansa (vihr), jonka mukaan hallituksen malli ei sovi samanlaisena koko maahan. Hänen mukaansa hallitus ei ole kuullut varsinkaan suuria kaupunkeja.

Rinteen mukaan yhtenä ongelmana on se, että kuntien tuloista puolet lähtevät sen myötä, kun sote siirtyy maakuntien järjestettäväksi.

Hänen mukaansa koko keskustelu on käymättä siitä, miten rahat vastaisuudessa riittävät kunnille jääviin palveluihin, etenkin koulutukseen ja sivistykseen.

Perussuomalaisten Laura Huhtasaari teki pesäeroa valinnanvapauteen, jota hän muiden perussuomalaisten kanssa oli hyväksymässä silloin, kun puolue oli vielä kokonaisena hallituksessa. Tästä muun muassa Anna-Maja Henriksson häntä muistutti.

Huhtasaaren mukaan perussuomalaiset halusivat rakentaa järjestelmän, jossa yksityinen sektori olisi renki.

”Nyt siitä tulee isäntä, ja julkinen sektori romutetaan”, Huhtasaari ennusti.

Rinne sanoi keskustelleensa taloustieteen professoreiden kanssa, jotka olivat ennustaneet, että valinnanvapauden markkinat tulevat keskittymään muutamalle toimijalle. Rinne kertasi kannattavansa mallia, jossa julkinen sektori eli kunnat saisivat vastaisuudessakin tuottaa palveluita.

Anna-Maja Henriksson kertoi kannattavansa sitä, että sosiaalihuollon palvelut jäisivät kuntien hoitoon. Se tosin edellyttäisi hänen mielestään vahvempia peruskuntia eli siis pienten kuntien liitoksia isompiin.

Paneelissa olivat mukana vain Kuntaliiton hallituksessa istuvat puolueet, joten siniset ja kristillisdemokraatit puuttuivat joukosta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Sote
 • Sote-uudistus
 • Hallitus
 • Oppositio
 • Kunnat
 • Maakunnat
 • Teija Sutinen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Tarkkuuskiväärin kanssa pullistellut Putin mokaili aseenkäytössä – Lepsuilu kertoo presidentin viimeisen kauden syndroomasta

  2. 2

   Uusi nopea testi paljastaa, kuinka suuri on riski sairastua muistisairauteen

  3. 3

   Antti Kaikkonen ja Satu Taiveaho eroavat – ”Emme luovuttaneet helpolla”, Kaikkonen sanoo

  4. 4

   Tutkijat löysivät maailman varhaisimman eläimen – merkillinen olio löytyi Suomen naapurista

  5. 5

   ”Erittäin fiksu”, sanoo ohjaaja Spike Lee elokuvansa psykopaattirasistista Jasper Pääkkösestä – Viikonloppuna Lee kylpee Pääkkösen saunassa, sillä yhteistyö jatkuu

   Tilaajille
  6. 6

   Neljä kokoomuksen naista kieltäytyi tukemasta Soinia – kokivat ”painostusta” ja ”vähättelyä”

  7. 7

   Soinin luottamusäänestys synnytti poikkeuksellisen riidan kokoomuksen ja keskustan välille – kenen arvoja pääministeri oikeastaan kommentoi?

  8. 8

   Jaakko Pitkäjärvi osti puolen miljoonan euron McLaren 720:n – sitten ”brutaali vehje” lipesi

  9. 9

   Kun Vesa Vuorenmaan isä sammui sohvalle, poika siivosi jäljet ja ajoi Ladan talliin – nyt hän valmentaa ”hapettomassa tilassa olevia” asiakkaita luksuskuntosalilla Helsingin keskustassa

   Tilaajille
  10. 10

   Hämähäkit peittivät kreikkalaisen rannikkokaupungin rannat seiteillään

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suomen junat ovat kuin tieteiselokuvista Ruotsiin verrattuna – Yksityisille avattu junaliikenne tökkii, eikä aikatauluihin voi luottaa

  2. 2

   Alusvaateketju julkaisi ”seksikkään Handmaid’s Tale -asun” – internet raivostui, yhtiö poisti asun ja todellisuutemme otti taas askeleen lähemmäs satiiria

  3. 3

   Jaakko Pitkäjärvi osti puolen miljoonan euron McLaren 720:n – sitten ”brutaali vehje” lipesi

  4. 4

   Eduskunta äänesti Soinin luottamuksen puolesta äänin 100–60, kokoomuksen rivit rakoilivat

  5. 5

   ”Vaatekaappi pursuaa tavaraa, mutta mitään järkevää päällepantavaa ei löydy” – Kapselipukeutuminen ratkaisee ongelman, näin se toimii

   Tilaajille
  6. 6

   ”27 oppilaan luokalla on viisi historiankirjaa” – HS kysyi helsinkiläis­vanhemmilta lasten koulu­kirjoista, ja tulos on häkellyttävä

   Tilaajille
  7. 7

   Aftonbladet: Oppilas vangittiin Ruotsissa epäiltynä opettajan raiskauksesta

  8. 8

   Ketogeeninen ruokavalio on trendi, jossa paino voi pudota nopeastikin – Ravitsemus­terapeutti: ”En kannusta, koska dieetti voi johtaa aineenvaihdunnallisiin ongelmiin”

  9. 9

   Superautojen kauppa käy Suomessa kuumempana kuin koskaan – ”Naisen Ferrarin materiaaleja valittiin niin, että ne sopivat yhteen hänen Louis Vuitton -laukkunsa kanssa”

  10. 10

   Eppu Normaalin Pantse Syrjää syytetään vaimonsa rajuista pahoinpitelyistä – Syrjä kiistää syytteet

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Auschwitziin matkanneet Kallion lukiolaiset kokivat Suomi-häpeää krakovalaisessa juutalaisravintolassa: ”Minun oli pakko mennä kysymään heiltä, että ymmärrättekö te yhtään, mitä teette”

  3. 3

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  4. 4

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  5. 5

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  6. 6

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  7. 7

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  8. 8

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  9. 9

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  10. 10

   Siirtämäänsä autoa tuhonnut hinaus­auton kuljettaja herätti hämmennystä Vantaan Koivu­haassa – auto oli tarkoituskin viedä romutettavaksi, kertoo kuljettaja

  11. Näytä lisää