Politiikka

Sdp:n Antti Rinne: Sote-uudistus kaatuu eduskunnassa aikataulun ja perustuslain takia

Hallituspuolueiden mukaan olisi vihdoin aika saada päätöksiä: ”Nyt on jo viides hallitus ja kuudes malli menossa.” Puolueet ottivat yhteen sotesta Kuntaliiton paneelissa.

Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne arvioi, että hallituksen sosiaali- ja terveydenhuollon uudistus sekä maakuntauudistus kaatuvat eduskunnassa aikataulun ja perustuslakiongelmien takia.

Rinne esitti arvionsa Kuntaliiton järjestämässä poliitikkopaneelissa Helsingissä keskiviikkona.

Rkp:n puheenjohtajan Anna-Maja Henriksson, joka on perustuslakivaliokunnan jäsen, oli myös pessimistinen uudistuksen etenemisen suhteen.

Sote- ja maakuntauudistukseen liittyvä valinnanvapauslaki on parhaillaan eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan käsiteltävänä ja menee sieltä vielä korjattuna perustuslakivaliokunnan arvioitavaksi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Henrikssonin mukaan edellisessä esityksessä oli 22 perustuslain vastaista kohtaa, jotka sosiaali- ja terveysvaliokunnan on korjattava.

”Jos sote-valiokunta ei ole kuullut riittävästi asiantuntijoita eikä näihin kohtiin ole vastauksia, tästä ei tule mitään”, Henriksson sanoi. Hänen mukaansa perustuslakivaliokunta joutuu silloin kuulemaan vielä asiantuntijat läpi.

Henrikssonin mukaan tässä tilanteessa ei oltaisi, jos hallitus olisi tehnyt uudistuksen valmistelun hyvin.

Oppositiopoliitikkojen arvio kauhistutti mukana olleita hallituspuoluiden edustajia eli valtiovarainministeri Petteri Orpoa (kok) ja kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläistä (kesk).

”Nyt on jo viides hallitus ja kuudes malli menossa, ja on jo aika saada päätöksiä”, Vehviläinen sanoi uudistuksesta. ”Joskus pitää saada valmista.”

Rinteen mukaan sote- ja maakuntauudistuksessa on paljon sellaista, minkä voi viedä eteenpäin.

Hän ei kuitenkaan halua hallituksen suunnitteleman kaltaista asiakkaan valinnanvapautta eli ”markkinamallia” perusterveydenhuoltoon eikä sitä, että maakuntien alle menee tässä vaiheessa muutakin kuin sosiaali- ja terveydenhuoltoa. Rinteen mukaan maakunnille pitäisi siirtää tehtäviä vaiheistetusti.

Li Andersson (vas) huomautti, että soten kiistellyintä yksityiskohtaa eli asiakkaan vapautta valita sote-keskus ei ole valmisteltu kymmentä vuotta eikä viiden hallituksen aikana, vaan vain tämän hallituskauden ajan.

Rinne haukkui entiseen tapaan myös hallituksen ”lehmänkaupat” eli marraskuun 2015 sopimuksen, jossa keskusta sai 18 maakuntaa ja kokoomus valinnanvapauden. Hänen mukaansa sote olisi jo voimassa, jos valmistelua olisi jatkettu edellisen hallituksen mallin pohjalta eikä lehmänkauppoja olisi tehty.

”Anttikin tuossa on hallitukseen menossa, ja siellä voi valmistautua siihen, että hallituksessa on useita puolueita ja pitää sopia asioista”, Petteri Orpo sanoi.

Orpo ei nähnyt kovin suuria eroja hallituksen mallin ja demareiden toiveiden välillä. ”Olemme niin lähellä toisiamme, että olisi todella surullista jos tämä nyt pysähtyisi”, Orpo sanoi.

Anu Vehviläisen mukaan Rinteen esittämä parlamentaarinen eli kaikkien puolueiden valmistelu ja myös Rinteen toivomat komiteat tarkoittavat nekin kompromisseja.

”Niitä seuraavakin hallitus joutuu tekemään, varmaan lehmän häntä sieltä nurkan takaa vilahtaa”, Vehviläinen sanoi.

Vehviläinen kysyi yleisöltä sarkastisesti, kuulostavatko puolueiden kannat sellaisilta, että uudella parlamentaarisella valmistelulla olisi sen helpompi päätyä yhteiseen malliin.

Vehviläinen myös toivoi, että demarit voisivat nettisivuillaan esitellä tarkemmin oman sote- ja maakuntamallinsa, jota Rinne on esitellyt eri medioiden haastatteluissa.

Lue lisää: Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne esittelee oman sote-mallinsa: ”Meitä kritisoidaan, että tulee liikaa ideoita – tämä on juuri se, mitä olen hakenut”

”Ellei sinne ala tulla tarkempaa tietoa, voi sanoa, että olet viemässä puoluettasi sammutetuin lyhdyin eduskuntavaaleihin”, Vehviläinen sanoi.

Sairastunutta Touko Aaltoa (vihr) tuurasi paneelissa Helsingin apulaiskaupunginjohtaja Sanna Vesikansa (vihr), jonka mukaan hallituksen malli ei sovi samanlaisena koko maahan. Hänen mukaansa hallitus ei ole kuullut varsinkaan suuria kaupunkeja.

Rinteen mukaan yhtenä ongelmana on se, että kuntien tuloista puolet lähtevät sen myötä, kun sote siirtyy maakuntien järjestettäväksi.

Hänen mukaansa koko keskustelu on käymättä siitä, miten rahat vastaisuudessa riittävät kunnille jääviin palveluihin, etenkin koulutukseen ja sivistykseen.

Perussuomalaisten Laura Huhtasaari teki pesäeroa valinnanvapauteen, jota hän muiden perussuomalaisten kanssa oli hyväksymässä silloin, kun puolue oli vielä kokonaisena hallituksessa. Tästä muun muassa Anna-Maja Henriksson häntä muistutti.

Huhtasaaren mukaan perussuomalaiset halusivat rakentaa järjestelmän, jossa yksityinen sektori olisi renki.

”Nyt siitä tulee isäntä, ja julkinen sektori romutetaan”, Huhtasaari ennusti.

Rinne sanoi keskustelleensa taloustieteen professoreiden kanssa, jotka olivat ennustaneet, että valinnanvapauden markkinat tulevat keskittymään muutamalle toimijalle. Rinne kertasi kannattavansa mallia, jossa julkinen sektori eli kunnat saisivat vastaisuudessakin tuottaa palveluita.

Anna-Maja Henriksson kertoi kannattavansa sitä, että sosiaalihuollon palvelut jäisivät kuntien hoitoon. Se tosin edellyttäisi hänen mielestään vahvempia peruskuntia eli siis pienten kuntien liitoksia isompiin.

Paneelissa olivat mukana vain Kuntaliiton hallituksessa istuvat puolueet, joten siniset ja kristillisdemokraatit puuttuivat joukosta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Sote
 • Sote-uudistus
 • Hallitus
 • Oppositio
 • Kunnat
 • Maakunnat
 • Teija Sutinen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Uusi nopea testi paljastaa, kuinka suuri on riski sairastua muistisairauteen

  2. 2

   Tarkkuuskiväärin kanssa pullistellut Putin mokaili aseenkäytössä – Lepsuilu kertoo presidentin viimeisen kauden syndroomasta

  3. 3

   Antti Kaikkonen ja Satu Taiveaho eroavat – ”Emme luovuttaneet helpolla”, Kaikkonen sanoo

  4. 4

   Nimeämättömät lähteet The New York Timesille: Apulais­oikeusministeri Rosenstein ehdotti Trumpin keskusteluiden salaista äänittämistä

  5. 5

   ”Vaatekaappi pursuaa tavaraa, mutta mitään järkevää päällepantavaa ei löydy” – Kapselipukeutuminen ratkaisee ongelman, näin se toimii

   Tilaajille
  6. 6

   Tutkijat löysivät maailman varhaisimman eläimen – merkillinen olio löytyi Suomen naapurista

  7. 7

   Mies kylvi pelkoa naapureissa vuosien ajan ja soitteli yötä myötä haitaria Haagassa – Oikeus: Miehen sai häätää

  8. 8

   Jasper Pääkkösestä tuli Spike Leen elokuvan psykopaattirasisti, koska ohjaaja ihastui häneen kesken koekuvausten – lauantaina Lee menee Pääkkösen saunaan ja suunnittelee yhteistyön jatkumista

   Tilaajille
  9. 9

   Neljä kokoomuksen naista kieltäytyi tukemasta Soinia – kokivat ”painostusta” ja ”vähättelyä”

  10. 10

   Naistyöntekijä puukotti kolmea vastasyntynyttä New Yorkissa – Kukaan ei kuollut kiinalaistaustaisten vauvojen ja äitien hoivakodissa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Uusi nopea testi paljastaa, kuinka suuri on riski sairastua muistisairauteen

  2. 2

   Jaakko Pitkäjärvi osti puolen miljoonan euron McLaren 720:n – sitten ”brutaali vehje” lipesi

  3. 3

   Alusvaateketju julkaisi ”seksikkään Handmaid’s Tale -asun” – internet raivostui, yhtiö poisti asun ja todellisuutemme otti taas askeleen lähemmäs satiiria

  4. 4

   ”Vaatekaappi pursuaa tavaraa, mutta mitään järkevää päällepantavaa ei löydy” – Kapselipukeutuminen ratkaisee ongelman, näin se toimii

   Tilaajille
  5. 5

   Eduskunta äänesti Soinin luottamuksen puolesta äänin 100–60, kokoomuksen rivit rakoilivat

  6. 6

   Tarkkuuskiväärin kanssa pullistellut Putin mokaili aseenkäytössä – Lepsuilu kertoo presidentin viimeisen kauden syndroomasta

  7. 7

   ”27 oppilaan luokalla on viisi historiankirjaa” – HS kysyi helsinkiläis­vanhemmilta lasten koulu­kirjoista, ja tulos on häkellyttävä

   Tilaajille
  8. 8

   Suomen junat ovat kuin tieteiselokuvista Ruotsiin verrattuna – Yksityisille avattu junaliikenne tökkii, eikä aikatauluihin voi luottaa

  9. 9

   Antti Kaikkonen ja Satu Taiveaho eroavat – ”Emme luovuttaneet helpolla”, Kaikkonen sanoo

  10. 10

   Neljä kokoomuksen naista kieltäytyi tukemasta Soinia – kokivat ”painostusta” ja ”vähättelyä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  3. 3

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  4. 4

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  5. 5

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  6. 6

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  7. 7

   Auschwitziin matkanneet Kallion lukiolaiset kokivat Suomi-häpeää krakovalaisessa juutalaisravintolassa: ”Minun oli pakko mennä kysymään heiltä, että ymmärrättekö te yhtään, mitä teette”

  8. 8

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  9. 9

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  10. 10

   Siirtämäänsä autoa tuhonnut hinaus­auton kuljettaja herätti hämmennystä Vantaan Koivu­haassa – auto oli tarkoituskin viedä romutettavaksi, kertoo kuljettaja

  11. Näytä lisää