Politiikka

Selvitys: Lähes kolme­kymmentä kansan­edustajaa kertoo kokeneensa työssään seksuaalista häirintää – enemmistö on miehiä

Sukupuolten välisen tasa-arvon toteutumista eduskunnassa koskenut tutkimus julkaistiin keskiviikkona. Tutkimustapa on herättänyt myös kritiikkiä: vasemmistoliiton Anna Kontulan mukaan esimerkiksi lomakekyselyn vastaajat olivat helposti yksilöitävissä jälkikäteen.

Lähes 30 kansanedustajaa kertoo kohdanneensa seksuaalista häirintää työssään, käy ilmi eduskunnan tasa-arvotutkimuksesta.

Häirintää kokeneista 12 on naisia ja 17 miehiä. Sukupuolten välisen tasa-arvon toteutumista eduskunnassa koskenut tutkimus julkaistiin keskiviikkona. Kyselyyn vastasi 149 kansanedustajaa, joten häirintää kertoo kokeneensa joka viides vastaaja.

Seksistisiä vitsejä kertoi kuulleensa noin 100 vastaajaa. Osa haastateltavista katsoi tilanteen kuitenkin parantuneen viimeaikaisen keskustelun seurauksena.

Aiempaa vertailutietoa kansanedustajien kokemasta häirinnästä ei ole. Eduskunnan virkamiesten ja henkilöstön kokemuksia häirinnästä on seurattu vuodesta 2010 lähtien.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Lähes kolme neljäsosaa kansanedustajista kertoo saaneensa suoria uhkauksia sosiaalisessa mediassa. Uhkailukokemuksissa ei ollut tutkimuksen mukaan eroa sukupuolten välillä.

Tutkimuksen toteuttaneen Oxford Researchin tutkijan Anna Björkin mukaan moni kansanedustaja kertoi uhkailun normalisoituneen osaksi kansanedustajan työtä.

Tutkimuksessa todetaan, että erityisesti maahanmuuton kaltaiset aiheet ovat tuoneet uhkauksia. Osa haastateltavista nosti esiin erityisesti vuoden 2015 maahanmuuttokeskustelun ilmapiirin.

Eduskunnan puhemies Paula Risikko (kok) ilmoittaa käynnistäneensä toimet seksuaalisen häirinnän ja uhkailun kitkemiseksi.

”Kansanedustajien on voitava tehdä työtään ilman uhkausten luomaa pelkoa. Olen pyytänyt, että eduskunnan turvallisuustyöryhmä käy osaltaan tutkimustulokset läpi ja linjaa tarvittavat toimet.”

Risikko sanoo pitävänsä huolestuttavana, että uhkailu sosiaalisessa mediassa koetaan jo lähes normaalina. Hän vertaa ilmiötä perheväkivaltaa koskevissa tutkimuksissa saatuihin tuloksiin.

”On tutkittu sitä, että perhe- ja lähisuhdeväkivallasta vaietaan ja usein siihen turtuu.”

Risikon mukaan uhkailuun voi yhtä lailla turtua.

”Ajatellaan, että se kuuluu tähän tehtävään. Mutta ei se kuulu. Tämä on työpaikka ja ammatti siinä missä muutkin. Kenenkään ei tarvitse kestää eikä sietää uhkailua.”

Yleisesti eduskunnan tasa-arvotilanne katsotaan tutkimuksen mukaan hyväksi. Kansanedustajat eivät tutkimuksen mukaan koe toistuvaa tai tarkoituksellista syrjintää sukupuolensa takia.

Björkin mukaan edustajat kokivat laajasti, että heillä on hyvät mahdollisuudet vaikuttaa eduskuntaryhmiensä kantoihin ja puolueidensa asialistoihin.

”Edustajat kokivat saavansa puhetilaa eduskuntaryhmässä, valiokunnissa ja salissa hyvin, joskin eduskuntaryhmissä miesten koettiin dominoivan puhetta enemmän.”

Toisaalta ongelmiksi koettiin vaikutusvaltaisten tai erityisen haluttujen paikkojen sukupuolijakauma.

Tutkimuksen vastaajien mukaan esimerkiksi vaikutusvaltaisiksi koetuista henkilöistä 74 prosenttia oli miehiä. Myös valiokuntien ja valiokuntajaostojen puheenjohtajien sukupuolijakauma on selvä: 18 on miehiä ja 5 naisia.

Lisäksi miehet ovat selvä enemmistö tavoitelluimmissa valiokunnissa: valtiovarainvaliokunnassa ja ulkoasiainvaliokunnassa.

Eduskunnan tasa-arvotutkimuksen pohjana oli kirjallinen kysely ja haastatteluita. Haastatteluihin osallistui 34 kansanedustajaa.

Tutkimus toteutettiin kevään ja kesän aikana. Kansanedustaja Anna Kontula (vas) kritisoi keskiviikkona Facebook-päivityksessään tutkimuksen menetelmien sisältäneen ongelmia.

Kontula moittii esimerkiksi sitä, että lomakekyselyn vastaajat olivat helposti yksilöitävissä jälkikäteen ja että lomakkeet kerättiin eduskuntaryhmittäin. Lisäksi lomakkeet täytettiin hänen mukaansa ryhmäkokouksessa kollegojen keskellä ja kokousasioiden painaessa päälle.

”Epäilen suuresti, onko tällaisessa aineistossa mahdollista saada mitenkään järkevää informaatiota esimerkiksi seksuaalisesta häirinnästä”, Kontula kirjoittaa.

Tutkimuksen ohjausryhmän puheenjohtaja Ulla Parviainen (kesk) kommentoi myöhemmin keskiviikkona Ylelle, että hän ymmärtää Kontulan kritiikin. Hänen mukaansa keskustan eduskuntaryhmässä kaikki eivät täyttäneet kyselylomaketta, koska epäilivät, että heidät voitaisiin tunnistaa.

Kontula lisää HS:lle puhelimitse, että ryhmähuoneessa ihmiset istuvat tiiviisti rivissä. Se ei hänen mukaansa ole voinut olla vaikuttamatta siihen, miten avoimesti kansanedustajat lomakkeeseen ovat uskaltaneet vastata. Puolen tunnin tai tunnin haastattelussa tuntemattoman kanssa ei myöskään välttämättä uskalla puhua avoimesti, hän epäilee.

Lisäksi Kontula ei pidä uskottavana tulosta, jonka mukaan vain 12 naista olisi kokenut eduskunnassa seksuaalista häirintää. Toisaalta hän myöntää, että tilanne asian suhteen on eduskunnassa viime vuosina parantunut.

Kontulan mukaan kyselyssä olisi voitu saada paljon totuudenmukaisempia tuloksia, jos se olisi toteutettu esimerkiksi eduskunnan sisäisiä sähköisiä kanavia pitkin.

Toisaalta Kontula arvioi, että esimerkiksi puheenkäyttöä eduskunnan eri foorumeilla koskevat tulokset ovat linjassa muidenkin vastaavien tutkimusten kanssa.

Anna Björkin mukaan asiaa pohdittiin jo tutkimusta suunniteltaessa. Kontula esitti kritiikkiä hänen mukaansa jo tuolloin. Tutkimusraportissa todetaan, että hankkeessa haluttiin kerätä monipuoliset taustatiedot vastaajista riittävän tarkkojen ja vertailukelpoisten tulosten takaamiseksi.

Björk myöntää, että varsinkin seksuaalisen häirinnän osalta kyselyn täyttötilanne on voinut vaikuttaa siihen, miten lomakkeeseen on vastattu.

”Emme voi tietenkään tietää, onko ja miten se on vaikuttanut.”

Hänen mukaansa seksuaalisen häirinnän selvittäminen oli vain yksi osa tasa-arvotutkimusta.

”Jos sitä halutaan avata enemmän, se ilman muuta vaatii tarkentavia kysymyksiä ja erilaisen lähestymistavan esimerkiksi luottamuksellisten haastatteluiden suhteen.”

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Superautojen kauppa käy Suomessa kuumempana kuin koskaan – ”Nykyään kallis auto on osa lifestyleä siinä missä kallis laukkukin”

  2. 2

   Suomen junat ovat kuin tieteiselokuvista Ruotsiin verrattuna – Yksityisille avattu junaliikenne tökkii, eikä aikatauluihin voi luottaa

  3. 3

   ”Jokainen oppilas saa kirjan kerran yölainaan” – Helsinki säästää, ja alakoululaisten vanhempia on hätistetty ostamaan itse lapsilleen kirjoja

   Tilaajille
  4. 4

   Ystäväni poika ei ole oppinut amiksessa juuri mitään – Onko ammattikoulutus todella näin surkealla tolalla?

  5. 5

   Perjantaina on paljon pelissä – Miksi äänestys Soinin luottamuksesta on monessa puolueessa hankala?

  6. 6

   Kun Vesa Vuorenmaan isä sammui sohvalle, hän siivosi jäljet ja ajoi Ladan talliin – nyt hän valmentaa ”hapettomassa tilassa olevia” asiakkaita luksuskuntosalilla Helsingin keskustassa

   Tilaajille
  7. 7

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  8. 8

   Eppu Normaalin Pantse Syrjää syytetään vaimonsa rajuista pahoinpitelyistä – Syrjä kiistää syytteet

  9. 9

   USA:n pörssikurssit uusiin ennätyksiin – Trumpin kauppasodasta huolimatta sijoittajat ”bailaavat railakkaasti”

  10. 10

   Tämä määrä proteiinia on tarpeeksi, liika voi olla vaaraksi ja kasviproteiinilla pärjää, kunhan tietää mitä tekee – Nämä kahdeksan faktaa sinun täytyy tietää proteiineista

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  2. 2

   Tätä on Suomi: Pekka Sario, 18, sai ajokortin tiistaiaamuna, jo illalla hän joutui toistuvan tieraivon kohteeksi

  3. 3

   Ystäväni poika ei ole oppinut amiksessa juuri mitään – Onko ammattikoulutus todella näin surkealla tolalla?

  4. 4

   Tämä määrä proteiinia on tarpeeksi, liika voi olla vaaraksi ja kasviproteiinilla pärjää, kunhan tietää mitä tekee – Nämä kahdeksan faktaa sinun täytyy tietää proteiineista

   Tilaajille
  5. 5

   Mikä Helsingin OP:ssa on vialla? Laina­neuvotteluihin ei pääse, viesteihin ei vastata

  6. 6

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  7. 7

   Kokoomuksen ja keskustan ryhmät vakuuttavat luottamusta Soinille – Jaana Pelkonen aikoo olla paikalla äänestyksessä, mutta ei lupaa tukeaan: ”Minullakin on omatunto”

  8. 8

   Arki-ilta raitiovaunussa kääntyi tappeluksi: Ohjaaja Jari Halonen löi humalaista koiranomistajaa nyrkillä naamaan ja sai siitä tuomion

  9. 9

   Suomen junat ovat kuin tieteiselokuvista Ruotsiin verrattuna – Yksityisille avattu junaliikenne tökkii, eikä aikatauluihin voi luottaa

  10. 10

   Suolistomikrobeja uhkaa sukupuutto jos jatkamme syömistä nykyiseen tapaan – Tuhojen korjaaminen saattaa vaatia järeitä toimenpiteitä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Auschwitziin matkanneet Kallion lukiolaiset kokivat Suomi-häpeää krakovalaisessa juutalaisravintolassa: ”Minun oli pakko mennä kysymään heiltä, että ymmärrättekö te yhtään, mitä teette”

  3. 3

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  4. 4

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  5. 5

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  6. 6

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  7. 7

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  8. 8

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  9. 9

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  10. 10

   Siirtämäänsä autoa tuhonnut hinaus­auton kuljettaja herätti hämmennystä Vantaan Koivu­haassa – auto oli tarkoituskin viedä romutettavaksi, kertoo kuljettaja

  11. Näytä lisää