Politiikka

Selvitys: Lähes kolme­kymmentä kansan­edustajaa kertoo kokeneensa työssään seksuaalista häirintää – enemmistö on miehiä

Sukupuolten välisen tasa-arvon toteutumista eduskunnassa koskenut tutkimus julkaistiin keskiviikkona. Tutkimustapa on herättänyt myös kritiikkiä: vasemmistoliiton Anna Kontulan mukaan esimerkiksi lomakekyselyn vastaajat olivat helposti yksilöitävissä jälkikäteen.

Lähes 30 kansanedustajaa kertoo kohdanneensa seksuaalista häirintää työssään, käy ilmi eduskunnan tasa-arvotutkimuksesta.

Häirintää kokeneista 12 on naisia ja 17 miehiä. Sukupuolten välisen tasa-arvon toteutumista eduskunnassa koskenut tutkimus julkaistiin keskiviikkona. Kyselyyn vastasi 149 kansanedustajaa, joten häirintää kertoo kokeneensa joka viides vastaaja.

Seksistisiä vitsejä kertoi kuulleensa noin 100 vastaajaa. Osa haastateltavista katsoi tilanteen kuitenkin parantuneen viimeaikaisen keskustelun seurauksena.

Aiempaa vertailutietoa kansanedustajien kokemasta häirinnästä ei ole. Eduskunnan virkamiesten ja henkilöstön kokemuksia häirinnästä on seurattu vuodesta 2010 lähtien.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Lähes kolme neljäsosaa kansanedustajista kertoo saaneensa suoria uhkauksia sosiaalisessa mediassa. Uhkailukokemuksissa ei ollut tutkimuksen mukaan eroa sukupuolten välillä.

Tutkimuksen toteuttaneen Oxford Researchin tutkijan Anna Björkin mukaan moni kansanedustaja kertoi uhkailun normalisoituneen osaksi kansanedustajan työtä.

Tutkimuksessa todetaan, että erityisesti maahanmuuton kaltaiset aiheet ovat tuoneet uhkauksia. Osa haastateltavista nosti esiin erityisesti vuoden 2015 maahanmuuttokeskustelun ilmapiirin.

Eduskunnan puhemies Paula Risikko (kok) ilmoittaa käynnistäneensä toimet seksuaalisen häirinnän ja uhkailun kitkemiseksi.

”Kansanedustajien on voitava tehdä työtään ilman uhkausten luomaa pelkoa. Olen pyytänyt, että eduskunnan turvallisuustyöryhmä käy osaltaan tutkimustulokset läpi ja linjaa tarvittavat toimet.”

Risikko sanoo pitävänsä huolestuttavana, että uhkailu sosiaalisessa mediassa koetaan jo lähes normaalina. Hän vertaa ilmiötä perheväkivaltaa koskevissa tutkimuksissa saatuihin tuloksiin.

”On tutkittu sitä, että perhe- ja lähisuhdeväkivallasta vaietaan ja usein siihen turtuu.”

Risikon mukaan uhkailuun voi yhtä lailla turtua.

”Ajatellaan, että se kuuluu tähän tehtävään. Mutta ei se kuulu. Tämä on työpaikka ja ammatti siinä missä muutkin. Kenenkään ei tarvitse kestää eikä sietää uhkailua.”

Yleisesti eduskunnan tasa-arvotilanne katsotaan tutkimuksen mukaan hyväksi. Kansanedustajat eivät tutkimuksen mukaan koe toistuvaa tai tarkoituksellista syrjintää sukupuolensa takia.

Björkin mukaan edustajat kokivat laajasti, että heillä on hyvät mahdollisuudet vaikuttaa eduskuntaryhmiensä kantoihin ja puolueidensa asialistoihin.

”Edustajat kokivat saavansa puhetilaa eduskuntaryhmässä, valiokunnissa ja salissa hyvin, joskin eduskuntaryhmissä miesten koettiin dominoivan puhetta enemmän.”

Toisaalta ongelmiksi koettiin vaikutusvaltaisten tai erityisen haluttujen paikkojen sukupuolijakauma.

Tutkimuksen vastaajien mukaan esimerkiksi vaikutusvaltaisiksi koetuista henkilöistä 74 prosenttia oli miehiä. Myös valiokuntien ja valiokuntajaostojen puheenjohtajien sukupuolijakauma on selvä: 18 on miehiä ja 5 naisia.

Lisäksi miehet ovat selvä enemmistö tavoitelluimmissa valiokunnissa: valtiovarainvaliokunnassa ja ulkoasiainvaliokunnassa.

Eduskunnan tasa-arvotutkimuksen pohjana oli kirjallinen kysely ja haastatteluita. Haastatteluihin osallistui 34 kansanedustajaa.

Tutkimus toteutettiin kevään ja kesän aikana. Kansanedustaja Anna Kontula (vas) kritisoi keskiviikkona Facebook-päivityksessään tutkimuksen menetelmien sisältäneen ongelmia.

Kontula moittii esimerkiksi sitä, että lomakekyselyn vastaajat olivat helposti yksilöitävissä jälkikäteen ja että lomakkeet kerättiin eduskuntaryhmittäin. Lisäksi lomakkeet täytettiin hänen mukaansa ryhmäkokouksessa kollegojen keskellä ja kokousasioiden painaessa päälle.

”Epäilen suuresti, onko tällaisessa aineistossa mahdollista saada mitenkään järkevää informaatiota esimerkiksi seksuaalisesta häirinnästä”, Kontula kirjoittaa.

Tutkimuksen ohjausryhmän puheenjohtaja Ulla Parviainen (kesk) kommentoi myöhemmin keskiviikkona Ylelle, että hän ymmärtää Kontulan kritiikin. Hänen mukaansa keskustan eduskuntaryhmässä kaikki eivät täyttäneet kyselylomaketta, koska epäilivät, että heidät voitaisiin tunnistaa.

Kontula lisää HS:lle puhelimitse, että ryhmähuoneessa ihmiset istuvat tiiviisti rivissä. Se ei hänen mukaansa ole voinut olla vaikuttamatta siihen, miten avoimesti kansanedustajat lomakkeeseen ovat uskaltaneet vastata. Puolen tunnin tai tunnin haastattelussa tuntemattoman kanssa ei myöskään välttämättä uskalla puhua avoimesti, hän epäilee.

Lisäksi Kontula ei pidä uskottavana tulosta, jonka mukaan vain 12 naista olisi kokenut eduskunnassa seksuaalista häirintää. Toisaalta hän myöntää, että tilanne asian suhteen on eduskunnassa viime vuosina parantunut.

Kontulan mukaan kyselyssä olisi voitu saada paljon totuudenmukaisempia tuloksia, jos se olisi toteutettu esimerkiksi eduskunnan sisäisiä sähköisiä kanavia pitkin.

Toisaalta Kontula arvioi, että esimerkiksi puheenkäyttöä eduskunnan eri foorumeilla koskevat tulokset ovat linjassa muidenkin vastaavien tutkimusten kanssa.

Anna Björkin mukaan asiaa pohdittiin jo tutkimusta suunniteltaessa. Kontula esitti kritiikkiä hänen mukaansa jo tuolloin. Tutkimusraportissa todetaan, että hankkeessa haluttiin kerätä monipuoliset taustatiedot vastaajista riittävän tarkkojen ja vertailukelpoisten tulosten takaamiseksi.

Björk myöntää, että varsinkin seksuaalisen häirinnän osalta kyselyn täyttötilanne on voinut vaikuttaa siihen, miten lomakkeeseen on vastattu.

”Emme voi tietenkään tietää, onko ja miten se on vaikuttanut.”

Hänen mukaansa seksuaalisen häirinnän selvittäminen oli vain yksi osa tasa-arvotutkimusta.

”Jos sitä halutaan avata enemmän, se ilman muuta vaatii tarkentavia kysymyksiä ja erilaisen lähestymistavan esimerkiksi luottamuksellisten haastatteluiden suhteen.”

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Ennennäkemätön huijaus­epäily Helsingin lääke­tieteellisen pääsy­kokeissa: Surkeasti vastanneen kokelaan papereihin ilmestyi mystisesti täydelliset vastaukset

  2. 2

   Hyvää pari­suhdetta ei ratkaise seksi, raha tai lasten­kasvatus, vaan nämä kaksi syvempää ulottuvuutta

  3. 3

   Suomalaista miesnäyttelijää syytetään raiskauksesta

  4. 4

   Vietnamin Bachelor on yllättäen koko maailman huomion kohteena, kun kaksi naista hylkäsi ”unelmien poikamiehen” ja poistui kuvauksista parina – tämän vuoksi se on tärkeää

  5. 5

   Amerikkalais­nuoret imevät nyt myrkkyä muisti­tikusta – Sähkö­tupakka Juulista tuli trendi­pahe, jota myyjä pitää petollisena: ”Se pilaa kaiken”

   Tilaajille
  6. 6

   Vuosi sitten Aleksi Salonen oli jumiutunut kotiinsa ja sanoi kaikkeen ei – Hänen kaltaisiaan ”kadonneita nuoria” on Suomessa tuhansia

  7. 7

   ”Älä murehdi kulta, kyllä me vielä joskus ulos löydetään” – Kalasataman uuden kauppakeskuksen labyrinttimaisuus lietsoi somen vitsiniekat hurmokseen

  8. 8

   HBO:n uudessa sarjassa kuvataan Suomea ja yksi keskeisistä hahmoista on Satu – suomalainen noita, joka loitsii etäisesti suomea muistuttavalla sekasotkulla

  9. 9

   Kiira Korven tilitys entisistä valmentajistaan on karua luettavaa: ”Jälkeenpäin on ollut pysäyttävää tajuta, kuinka pahoin voin”

  10. 10

   Ylivelkaisen vanhemman kuolema sekoitti elämäni ja ajoi minut työttömäksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

  2. 2

   Taksikuski tuijotti vaihdekeppiä, ajoi madellen ja vaati maksua käteisellä Helsingin keskustassa – Teippihuijaus paljastui, kun Inari Suomela valitti sekavasta kyydistä taksiyhtiöön

  3. 3

   Hyvää pari­suhdetta ei ratkaise seksi, raha tai lasten­kasvatus, vaan nämä kaksi syvempää ulottuvuutta

  4. 4

   Friteerattuun kanaan erikoistunut pikaruokaketju Kentucky Fried Chicken tulee Suomeen

  5. 5

   Ennennäkemätön huijaus­epäily Helsingin lääke­tieteellisen pääsy­kokeissa: Surkeasti vastanneen kokelaan papereihin ilmestyi mystisesti täydelliset vastaukset

  6. 6

   Ylivelkaisen vanhemman kuolema sekoitti elämäni ja ajoi minut työttömäksi

  7. 7

   Amerikkalais­nuoret imevät nyt myrkkyä muisti­tikusta – Sähkö­tupakka Juulista tuli trendi­pahe, jota myyjä pitää petollisena: ”Se pilaa kaiken”

   Tilaajille
  8. 8

   Kyllä, Lily Allen tilasi naisprostituoidun ja harrasti seksiä Liam Gallagherin kanssa – mutta hänen muistelmissaan on kyse paljon isommista asioista

  9. 9

   OP aloittaa kuuttatuhatta työntekijää koskevat yt-neuvottelut – Tarkoitus ei ole päästä säästöihin irtisanomisilla, vakuuttaa pääjohtaja Ritakallio

  10. 10

   Häräntappoaseen kirjoitti 17-vuotias tyttö – sellaista ei tänä päivänä nähtäisi, eikä nähdä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  2. 2

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  3. 3

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  4. 4

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  5. 5

   Sotilaslähde HS:lle: Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailussa – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  6. 6

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  7. 7

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  8. 8

   Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

  9. 9

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  10. 10

   ”Hän ei lopeta koskaan” – Tällainen mies on rahalla, viinalla ja nuuskalla lapsia Helsingin keskustassa houkutellut sarjahyväksikäyttäjä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Pääsykoehuijaus järkytti Helsingin lääketieteellisen tiedekunnan dekaanin: ”Valtavan mittaluokan huijaus, hiuksianostattava tapaus”
  3. HBO:n uudessa sarjassa kuvataan Suomea ja yksi keskeisistä hahmoista on Satu – suomalainen noita, joka loitsii etäisesti suomea muistuttavalla sekasotkulla
  4. Raaseporin tasoristeys­turmasta ei nosteta syytettä – Kuorma-autoa kuljettanut varus­mies ei voinut nähdä lähestyvää junaa
  5. Hovioikeus piti asianajaja Heikki Lampelan erottamisen voimassa – taustalla tuomio naisystävän pahoinpitelystä
  6. Selittämätöntä vandalismia Espoossa: Joku murtautuu valokeskuksiin ja sammuttelee katuvaloja laajoilta alueilta – ”Tältä näyttää typeryys, itsekkyys ja piittaamattomuus”
  7. Ennennäkemätön huijaus­epäily Helsingin lääke­tieteellisen pääsy­kokeissa: Surkeasti vastanneen kokelaan papereihin ilmestyi mystisesti täydelliset vastaukset
  8. Vietnamin Bachelor on yllättäen koko maailman huomion kohteena, kun kaksi naista hylkäsi ”unelmien poikamiehen” ja poistui kuvauksista parina – tämän vuoksi se on tärkeää
  9. Naisen epäillään valmistelleen perheensä surmaamista Pohjois-Karjalassa – suunnitteli tuli­palon sytyttämistä perheen yhteisessä kodissa
  10. Hyvää pari­suhdetta ei ratkaise seksi, raha tai lasten­kasvatus, vaan nämä kaksi syvempää ulottuvuutta
  11. Yksi, kaksi, neljä, kuusi – Kun neli­lapsisen perheen toiset kaksoset syntyivät, Elina Ukkonen vietti seuraavat puoli vuotta lattialla Tilaajille
  12. Näytä lisää