Politiikka

Selvitys: Lähes kolme­kymmentä kansan­edustajaa kertoo kokeneensa työssään seksuaalista häirintää – enemmistö on miehiä

Sukupuolten välisen tasa-arvon toteutumista eduskunnassa koskenut tutkimus julkaistiin keskiviikkona. Tutkimustapa on herättänyt myös kritiikkiä: vasemmistoliiton Anna Kontulan mukaan esimerkiksi lomakekyselyn vastaajat olivat helposti yksilöitävissä jälkikäteen.

Lähes 30 kansanedustajaa kertoo kohdanneensa seksuaalista häirintää työssään, käy ilmi eduskunnan tasa-arvotutkimuksesta.

Häirintää kokeneista 12 on naisia ja 17 miehiä. Sukupuolten välisen tasa-arvon toteutumista eduskunnassa koskenut tutkimus julkaistiin keskiviikkona. Kyselyyn vastasi 149 kansanedustajaa, joten häirintää kertoo kokeneensa joka viides vastaaja.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Seksistisiä vitsejä kertoi kuulleensa noin 100 vastaajaa. Osa haastateltavista katsoi tilanteen kuitenkin parantuneen viimeaikaisen keskustelun seurauksena.

Aiempaa vertailutietoa kansanedustajien kokemasta häirinnästä ei ole. Eduskunnan virkamiesten ja henkilöstön kokemuksia häirinnästä on seurattu vuodesta 2010 lähtien.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Lähes kolme neljäsosaa kansanedustajista kertoo saaneensa suoria uhkauksia sosiaalisessa mediassa. Uhkailukokemuksissa ei ollut tutkimuksen mukaan eroa sukupuolten välillä.

Tutkimuksen toteuttaneen Oxford Researchin tutkijan Anna Björkin mukaan moni kansanedustaja kertoi uhkailun normalisoituneen osaksi kansanedustajan työtä.

Tutkimuksessa todetaan, että erityisesti maahanmuuton kaltaiset aiheet ovat tuoneet uhkauksia. Osa haastateltavista nosti esiin erityisesti vuoden 2015 maahanmuuttokeskustelun ilmapiirin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Eduskunnan puhemies Paula Risikko (kok) ilmoittaa käynnistäneensä toimet seksuaalisen häirinnän ja uhkailun kitkemiseksi.

”Kansanedustajien on voitava tehdä työtään ilman uhkausten luomaa pelkoa. Olen pyytänyt, että eduskunnan turvallisuustyöryhmä käy osaltaan tutkimustulokset läpi ja linjaa tarvittavat toimet.”

Risikko sanoo pitävänsä huolestuttavana, että uhkailu sosiaalisessa mediassa koetaan jo lähes normaalina. Hän vertaa ilmiötä perheväkivaltaa koskevissa tutkimuksissa saatuihin tuloksiin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”On tutkittu sitä, että perhe- ja lähisuhdeväkivallasta vaietaan ja usein siihen turtuu.”

Risikon mukaan uhkailuun voi yhtä lailla turtua.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Ajatellaan, että se kuuluu tähän tehtävään. Mutta ei se kuulu. Tämä on työpaikka ja ammatti siinä missä muutkin. Kenenkään ei tarvitse kestää eikä sietää uhkailua.”

Yleisesti eduskunnan tasa-arvotilanne katsotaan tutkimuksen mukaan hyväksi. Kansanedustajat eivät tutkimuksen mukaan koe toistuvaa tai tarkoituksellista syrjintää sukupuolensa takia.

Björkin mukaan edustajat kokivat laajasti, että heillä on hyvät mahdollisuudet vaikuttaa eduskuntaryhmiensä kantoihin ja puolueidensa asialistoihin.

”Edustajat kokivat saavansa puhetilaa eduskuntaryhmässä, valiokunnissa ja salissa hyvin, joskin eduskuntaryhmissä miesten koettiin dominoivan puhetta enemmän.”

Toisaalta ongelmiksi koettiin vaikutusvaltaisten tai erityisen haluttujen paikkojen sukupuolijakauma.

Tutkimuksen vastaajien mukaan esimerkiksi vaikutusvaltaisiksi koetuista henkilöistä 74 prosenttia oli miehiä. Myös valiokuntien ja valiokuntajaostojen puheenjohtajien sukupuolijakauma on selvä: 18 on miehiä ja 5 naisia.

Lisäksi miehet ovat selvä enemmistö tavoitelluimmissa valiokunnissa: valtiovarainvaliokunnassa ja ulkoasiainvaliokunnassa.

Eduskunnan tasa-arvotutkimuksen pohjana oli kirjallinen kysely ja haastatteluita. Haastatteluihin osallistui 34 kansanedustajaa.

Tutkimus toteutettiin kevään ja kesän aikana. Kansanedustaja Anna Kontula (vas) kritisoi keskiviikkona Facebook-päivityksessään tutkimuksen menetelmien sisältäneen ongelmia.

Kontula moittii esimerkiksi sitä, että lomakekyselyn vastaajat olivat helposti yksilöitävissä jälkikäteen ja että lomakkeet kerättiin eduskuntaryhmittäin. Lisäksi lomakkeet täytettiin hänen mukaansa ryhmäkokouksessa kollegojen keskellä ja kokousasioiden painaessa päälle.

”Epäilen suuresti, onko tällaisessa aineistossa mahdollista saada mitenkään järkevää informaatiota esimerkiksi seksuaalisesta häirinnästä”, Kontula kirjoittaa.

Tutkimuksen ohjausryhmän puheenjohtaja Ulla Parviainen (kesk) kommentoi myöhemmin keskiviikkona Ylelle, että hän ymmärtää Kontulan kritiikin. Hänen mukaansa keskustan eduskuntaryhmässä kaikki eivät täyttäneet kyselylomaketta, koska epäilivät, että heidät voitaisiin tunnistaa.

Kontula lisää HS:lle puhelimitse, että ryhmähuoneessa ihmiset istuvat tiiviisti rivissä. Se ei hänen mukaansa ole voinut olla vaikuttamatta siihen, miten avoimesti kansanedustajat lomakkeeseen ovat uskaltaneet vastata. Puolen tunnin tai tunnin haastattelussa tuntemattoman kanssa ei myöskään välttämättä uskalla puhua avoimesti, hän epäilee.

Lisäksi Kontula ei pidä uskottavana tulosta, jonka mukaan vain 12 naista olisi kokenut eduskunnassa seksuaalista häirintää. Toisaalta hän myöntää, että tilanne asian suhteen on eduskunnassa viime vuosina parantunut.

Kontulan mukaan kyselyssä olisi voitu saada paljon totuudenmukaisempia tuloksia, jos se olisi toteutettu esimerkiksi eduskunnan sisäisiä sähköisiä kanavia pitkin.

Toisaalta Kontula arvioi, että esimerkiksi puheenkäyttöä eduskunnan eri foorumeilla koskevat tulokset ovat linjassa muidenkin vastaavien tutkimusten kanssa.

Anna Björkin mukaan asiaa pohdittiin jo tutkimusta suunniteltaessa. Kontula esitti kritiikkiä hänen mukaansa jo tuolloin. Tutkimusraportissa todetaan, että hankkeessa haluttiin kerätä monipuoliset taustatiedot vastaajista riittävän tarkkojen ja vertailukelpoisten tulosten takaamiseksi.

Björk myöntää, että varsinkin seksuaalisen häirinnän osalta kyselyn täyttötilanne on voinut vaikuttaa siihen, miten lomakkeeseen on vastattu.

”Emme voi tietenkään tietää, onko ja miten se on vaikuttanut.”

Hänen mukaansa seksuaalisen häirinnän selvittäminen oli vain yksi osa tasa-arvotutkimusta.

”Jos sitä halutaan avata enemmän, se ilman muuta vaatii tarkentavia kysymyksiä ja erilaisen lähestymistavan esimerkiksi luottamuksellisten haastatteluiden suhteen.”

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Autoilija ajoi kahden alakouluikäisen lapsen päälle suojatiellä Espoossa – Vastaantulija yritti varoittaa tööttäämällä ja valoja väläyttelemällä

  2. 2

   Eristetyn ja turisteilta kielletyn intialaissaaren heimolaiset surmasivat amerikkalaisturistin nuolilla

  3. 3

   Kiinalainen teurastamo pumppasi jopa 120 litraa vettä nautoihin nostaakseen eläinten myyntipainoa – Polvilleen luhistuneella naudalla näkyi ”kyyneleitä silmissään”

  4. 4

   Käänne asuntomarkkinoilla: Asunnon myyjä ei enää saa välttämättä edes omiaan pois – ”Jos jotain, niin tähän ei kannata lapsen lailla uskoa”

  5. 5

   Keskon ja Oriolan usko terveyskauppaketjuun loppui nopeasti: Parinkymmenen kaupan ketju Hehku saattaa lopettaa toimintansa

  6. 6

   Kun kumppani tulee raskaan työpäivän jälkeen kotiin ja räjähtää, häntä kannattaa lähestyä tunteella

  7. 7

   Mikä Sipoonrannassa meni pieleen? Piti tulla eliittikaupunginosa, tuli keskeneräinen joutomaa – ”Mehän siis hengitämme hiekkaa”

  8. 8

   Historiallinen valokyltti katoaa Kalliosta, tilalle ledivalot – ”Kaikenlaista muutakin on tässä pitänyt uusia”

  9. 9

   Huippuyliopiston tutkimus selvitti, mikä on paras tapa pitää paino kurissa laihduttamisen jälkeen – vähähiilihydraattinen tulos aiheutti heti kohun

   Tilaajille
  10. 10

   EU-komissiolta tyrmäys Italian budjetille – askel kohti maan rankaisemista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kun kumppani tulee raskaan työpäivän jälkeen kotiin ja räjähtää, häntä kannattaa lähestyä tunteella

  2. 2

   Käänne asuntomarkkinoilla: Asunnon myyjä ei enää saa välttämättä edes omiaan pois – ”Jos jotain, niin tähän ei kannata lapsen lailla uskoa”

  3. 3

   Sipoon kunta sai tarpeekseen Sipoon­rannan ongelmista: Osa alueesta palautumassa kunnalle joutomaana

  4. 4

   Olli Kopra, 26, rakastaa vieterilelujaan, mutta kynsien leikkaamisesta hän ei pidä – Vanhempien mielestä tässä on ongelma: kehitysvammaisella pojalla on liikaa oikeuksia

   Tilaajille
  5. 5

   Teknologia­jättien pörssi­syöksy syvenee – Mistä Googlen, Facebookin ja kumppanien ala­mäessä on kyse?

  6. 6

   Eristetyn ja turisteilta kielletyn intialaissaaren heimolaiset surmasivat amerikkalaisturistin nuolilla

  7. 7

   Hissin kaapeli katkesi chicagolaisessa pilvenpiirtäjässä ja matkustajat syöksyivät 84 kerrosta alaspäin – selvisivät säikähdyksellä

  8. 8

   Hissionnettomuus Helsingissä: Mies puristui hengiltä Porvoon­kadulla

  9. 9

   Ex-gangsteri ammuttiin Kööpenhaminassa, kun hän poistui elämä­kertansa julkaisu­tilaisuudesta

  10. 10

   Asiantuntijat pelkäävät, että kauppa­keskus Redi on väärässä paikassa – HS pyysi arvioita, miten Kalasataman kauppa­keskus selviäisi alku­vaikeuksistaan

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tutkimus paljastaa: Koulujen uudet menetelmät heikentävät oppimista merkittävästi

  2. 2

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  3. 3

   Paniikkia, konkurssien pelkoa ja lähtöaikeita – Kauppakeskus Redin asiakaskato ajaa yrittäjiä ahdinkoon

  4. 4

   Tällainen on Suomi: Kun Trump kertoi uskomattoman väitteen Pohjolan metsänhoidosta, suomalaiset lähtivät metsään haravoimaan ja imuroimaan

  5. 5

   Täti innostui sukututkimuksesta, ja niin Leenakin teki dna-testin – Kun tulokset tulivat, eletty elämä osoittautui valheeksi

   Tilaajille
  6. 6

   Kuvia Suomesta, osa 39: Rio Gandara kuvasi, mitä tekevät ihmiset, jotka eivät saa öisin unta

  7. 7

   Kun nuoret äidit haksahtavat ravitsemusgurujen hölynpölyyn, kärsijöitä ovat lapset – Näin sanoo ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen ja oikoo verkon vallanneita harhaluuloja yksi kerrallaan

   Tilaajille
  8. 8

   Uni oli pelottava, ja siinä kuusivuotias Patrick Tiainen rakasti poikaa – Tiainen nousi karismaattisen seurakunnan johtoon, uskoi Jumalan eheyttävän hänet ja myönsi lopulta, että uni oli totta

   Tilaajille
  9. 9

   Euroopassa raivoaa sota, jonka keskellä ihmiset käyvät oopperassa ja asuvat bunkkereissa – HS:n erikoisartikkeli vie Itä-Ukrainan sodan molemmille puolille

  10. 10

   Peltipoliisin ylinopeus­sakoista luistaminen voi johtaa etsintä­kuulutukseen: Malmin poliisi­taloon saapuneesta naisesta ei tullut yhtä 1 800 etsintä­kuulutetusta – hän löi poliisit ällikällä

  11. Näytä lisää