Politiikka

Protestit irtisanomislakia vastaan laajenevat: pian myös hoitajat voivat liittyä työtaisteluun

Maanantaina vientiteollisuudessa tulevat voimaan painostusylityökiellot, joista ovat päättäneet Teollisuusliitto ja ammattiliitto Pro.

Hoitoalan järjestöt kertovat lähiaikoina, millaisiin työtaistelutoimiin ne ryhtyvät ja milloin, jos hallitus ei peru kiisteltyä esitystään työsuhdeturvan heikennyksestä. Myös opettajien OAJ on uhannut järjestötoimilla.

Teollisuudessa ensimmäiset painostusylityökiellot tulevat voimaan jo ensi maanantaina. Niistä ilmoittivat keskiviikkona SAK:hon kuuluva yli 220 000 jäsenen Teollisuusliitto ja STTK:hon kuuluva noin 100 000 jäsenen Ammattiliitto Pro.

Terveydenhuoltoalan STTK:laiset Tehy ja Super ovat jo aiemmin ilmoittaneet, että järjestöjen toimia valmistellaan, jos hallitus yrittää väljentää yksilöllisen eli henkilöperusteisen irtisanomisen kriteereitä alle 20 hengen yrityksissä.

Tehyn hallitus antoi jo pääministeri Juha Sipilän (kesk) hallituksen budjettiriihen jälkeen elokuun lopussa järjestön puheenjohtajalle Millariikka Rytköselle valtuudet päättää tarvittaessa ylityö- ja vuoronvaihtokiellon julistamisesta tai muusta työtaistelutoimesta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Palkansaajajärjestöt odottelivat budjettiriihestä työsopimuslain muutosesityksen perumista, jota ei tullut.

Sen jälkeen useat ammattiliitot ovat varoitelleet työtaisteluilla, jotka eivät aktiivimalliprotestin tapaan olisi enää torikokouksia vaan esimerkiksi liitto- tai työpaikkakohtaisia ylityökieltoja tai hoitajajärjestöjen väläyttämiä vuoronvaihtokieltoja. Ne voisivat nopeasti lamauttaa esimerkiksi sairaaloita.


”Lähiaikoina haarukoidaan, milloin toimet aloitetaan”, sanoi Tehyn edunvalvontajohtaja Else-Mai Kirvesniemi torstaina.

Tehyn kokonaisjäsenmäärä on noin 160 000. Kirvesniemi arvioi, että hallituksen ajama muutos voisi nykyisellään koskea noin 5 000:ta sen jäsentä.

Tehyläisten kannalta erityinen uhka nähdään tulevaisuudessa, jos sote-uudistus toteutuu – tai vaikka ei toteutuisikaan.

”Yksityistämiset, ulkoistukset ja pilkkomiset kiihtyvät joka tapauksessa kunnissa”, Kirvesniemi sanoo. Etenkin yksityisen sosiaalialan yrityskenttä on Tehyn mukaan jo nyt villi.

”Katsotaan vielä, mitä tapahtuu”, sanoi Superin puheenjohtaja Silja Paavola torstaina.

”Toivoisi tähän nyt hallitukselta järkeä eli perääntymistä.”

Paavola panttaa kuitenkin mahdollisiin järjestötoimiin ryhtymisen ajankohtaa.

Superiin eli Suomen lähi- ja perushoitajaliittoon kuuluu noin 90 000 sosiaali- ja terveysalan ammattilaista. Heitäkin työskentelee pienissä sote-alan yrityksissä, joiden määrä kasvanee sote-uudistuksen seurauksena.

Opetusalan OAJ:n hallitus päätti järjestötoimien valmisteluista jo elokuussa. Keskiviikkona hallitus käsitteli niitä uudestaan, mutta järjestö ei vielä kerro niistä tarkemmin.

Irtisanomiskriteerien keventämistä ajava Suomen Yrittäjät on ihmetellyt, miksi lähinnä julkisella sektorilla työskentelevien opettajien järjestö on mukana kapinarintamassa.

”Emme ole liikkeellä kunta-alan sopijapuolena vaan liittona”, korostaa OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen.

”Hekin ovat meidän ihmisiä, ja lisäksi kyse on periaatteesta”, hän puolustaa noin tuhannen jäsenensä asian ajamista.

Kaavailtu muutos voisi koskea OAJ:n noin 120 000 jäsenestä arviolta tuhatta. He ovat lähinnä pienten, yksityisten päiväkotiyritysten ja koulujen, musiikki- ja kuvataideoppilaitosten sekä kansalais- ja kansanopistojen opettajia.

Yli 200 000 jäsenen Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL on luvannut kertoa työtaistelutoimistaan 24. syyskuuta.

Työttömien keskusjärjestö huomautti torstaina tiedotteessaan, että irtisanomispykälien kevennys olisi myös karenssiautomaatti. Henkilöperusteisesti irtisanotulle tulee työttömyysturvaan kolmen kuukauden karenssi.

Teollisuusliiton ja Pron vastatoimet alkavat maanantaina

Teollisuusliiton julistaman ja toistaiseksi voimassa olevan ylityökiellon piirissä olisivat lähes kaikki liiton sopimusaloilla työskentelevät työntekijät. Media- ja painoalaa, lehdenjakajia ja viestintäalan toimihenkilöitä ylityökielto ei koske.

Ammattiliitto Pron jäsenistä ylityöt pysähtyisivät teollisuuden toimihenkilöillä, joita työskentelee esimerkiksi teknologia- ja kemianteollisuudessa.

Työnantajapuolen järjestöt Teknologiateollisuus, Kemianteollisuus ja Metsäteollisuus toivovat poliittiseen kiistaan pikaista ja rauhanomaista ratkaisua, jottei vientiteollisuuden tuotanto kärsisi, kun tilauskirjatkin ovat nyt täynnä.

Hallitus ei pääministeri Juha Sipilän (kesk) ulostulojen mukaan ole suinkaan perääntymässä esityksestään.

Torstaina myös vastuuministeri Jari Lindström (sin) toisti toimittajille jo aiemmin toteamansa: työsopimuslain muutoksen valmistelu jatkuu tutustumalla siitä saatuihin lausuntoihin ja pohtimalla, mitä kesäisestä luonnoksesta mahdollisesti muutetaan.

Lausunnot tosin saatiin jo elokuun puolivälissä. Niistä ei juuri tullut tukea sille, että irtisanomisen helpottaminen lisäisi työllisyyttä.

Taustalla on käyty keskusteluja myös mahdollisista kompromisseista, joita voisivat olla esimerkiksi irtisanomisen helpotusten rajaaminen vain alle kymmenen hengen yrityksiin, koeajan pidentäminen entisestään ja laittomien irtisanomisten korvausten pienentäminen.

Palkansaajajärjestöille eivät ainakaan tässä vaiheessa kelpaa ”keppikompromissit”, vaan tilalle toivottaisiin vaihtoehtoja, kuten ensimmäisen työntekijän palkkaamisen tukemista.

Irtisanomislain valmistelu siis jatkuu, ja sen on kaavailtu saapuvan eduskuntaan marraskuussa. Sitä ennen luonnoksen käy läpi myös lainsäädännön arviointineuvosto.

Fakta

Kevään kehysriihen satoa


 Hallitus kertoi kevään kehysriihessä, että se aikoo keventää eli helpottaa henkilöperusteista irtisanomista alle 20 työntekijän yrityksissä.

 Tavoitteena on edistää työllistymistä, mutta asiantuntijalausuntojen mukaan työllistämisvaikutusta ei juuri olisi.

 Suomessa on paljon pieniä yrityksiä. Ministeriön kesäisen esityksen mukaan lainmuutos voisi koskea jopa yli kolmasosaa yritysten työntekijöistä mutta Suomen Yrittäjien mukaan vain noin viidesosaa.

 Arvioiden mukaan Suomessa on helpompaa irtisanoa kollektiivisten eli taloudellisten ja tuotannollisten syiden kuin henkilökohtaisten syiden perusteella.

 Hallitus päättikin myös selvitellä kollektiivista irtisanomista, jota pohtii työryhmä, mutta tämä hallitus ei ehdi asiaa edistää.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Harvinainen geneettinen ”lottovoitto” venytti Shawn Bradleyn 229-senttiseksi – sen pidemmäksi ei terve ihminen juuri kasva

  2. 2

   Työttömät kantavat metsässä puita ilman palkkaa, mutta onko siitä ihmelääkkeeksi Suomen ongelmiin? ”Hyödyllisiä töitä, joita kukaan ei muuten tekisi”

   Tilaajille
  3. 3

   Isä jää varjoon, kun lapsi valitsee äidin – Suosikki­asetelmalle on luonnolliset syynsä, ja näin se puretaan

   Tilaajille
  4. 4

   Amerikkalaisnäyttelijä nosti täysin puskista suomalaissarja Sorjosen tämän hetken parhaimmistoon – tuntemattomat näyttelijät mahtavia, ”visuaalinen näyttävyys tyrmäävä”

  5. 5

   Kun Tepa Lundgren, 72, kuolee, kaikki on valmiina – Punaisesta mapista löytyy tarvittava tieto omaisille sekä punamustat villasukat arkkua varten

  6. 6

   Olen tavannut lapsia, jotka sylkevät, käyvät päälle ja rikkovat huonekaluja – Miten he saavat tarvittavaa hoitoa tässä sijaishuollon resurssipulassa?

  7. 7

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  8. 8

   Keskustan eduskuntaryhmä kutsuttu koolle Kesärantaan – Iltalehden mukaan aiheena hallitustyö kokoomuksen kanssa

  9. 9

   Helsinki sijoitti kaupunkipyörä­telineen vammaisten pysäköintipaikalle, bussikuskit pelkäävät onnettomuuksia: ”Se on siinä todella vaarallisesti”

  10. 10

   Lauri Markkasen punttikuuri toi aimo annoksen massaa – yksi selvä kehityskohde alkavalle kaudelle: ”Olen aina johtanut esimerkilläni”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  2. 2

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  3. 3

   Amerikkalaisnäyttelijä nosti täysin puskista suomalaissarja Sorjosen tämän hetken parhaimmistoon – tuntemattomat näyttelijät mahtavia, ”visuaalinen näyttävyys tyrmäävä”

  4. 4

   Sydämen jäykistyminen aiheuttaa nuorten äkkikuolemia – lihakseen kasvava sidekudos voi tuottaa kohtalokkaan rytmihäiriön

   Tilaajille
  5. 5

   Näinkin voi käydä: Täysiä kaahaava ”sukkahousupyöräilijä” ja kaksi koiranulkoiluttajaa kohtasivat kevyen liikenteen väylällä Espoossa – Sitten kaikki alkoivat kiitellä toisiaan vuolaasti

  6. 6

   Krp:n rikostarkastaja Turun talousrikostutkinnasta HS:lle: Muovipusseihin sullottu puoli miljoonaa käteistä tukee rahanpesuepäilyä – Rikoksesta epäillään nyt kahta yritystä

  7. 7

   23-vuotias nainen tapettiin Kannelmäessä – Yksi mies otettu kiinni, toista etsitään

  8. 8

   HS selvitti krp:n operaation kohteena olleen Airiston Helmen omistukset Turun saaristossa – grafiikka näyttää, kuinka yritys on ostanut lukuisia saaria tärkeältä laivaväylältä

  9. 9

   Ruotsidemokraatit ratkaisivat Ruotsin hallituspelin ensimmäisen erän oikeiston eduksi ja kokivat sitten nöyryyttävän tappion – Ryhmänjohtaja: ”Nyt raja on tullut vastaan”

  10. 10

   Mitä saa perustellusti kysyä työhaastattelussa ja mitä ei? Asiantuntijat kertovat myös, miten oudon kysymyksen voi väistää

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  3. 3

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  4. 4

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  5. 5

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  6. 6

   Sotilaslähde HS:lle: Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailussa – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  7. 7

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  8. 8

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  9. 9

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  10. 10

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. ”Vuosikymmenen löytö” – Portugalista löytyy satoja vuosia vanha hylky
  3. Työttömät kantavat metsässä puita ilman palkkaa, mutta onko siitä ihmelääkkeeksi Suomen ongelmiin? ”Hyödyllisiä töitä, joita kukaan ei muuten tekisi” Tilaajille
  4. Paavi vierailee tänään Virossa, jossa hän on erityisessä suosiossa Neuvostoliiton takia – suora lähetys Tallinnasta kello 9.50
  5. Lauri Markkasen punttikuuri toi aimo annoksen massaa – yksi selvä kehityskohde alkavalle kaudelle: ”Olen aina johtanut esimerkilläni”
  6. Helsinki sijoitti kaupunkipyörä­telineen vammaisten pysäköintipaikalle, bussikuskit pelkäävät onnettomuuksia: ”Se on siinä todella vaarallisesti”
  7. Olen tavannut lapsia, jotka sylkevät, käyvät päälle ja rikkovat huonekaluja – Miten he saavat tarvittavaa hoitoa tässä sijaishuollon resurssipulassa?
  8. Instagramin perustajat lähtevät yhtiöstään – Bloomberg: Taustalla erimielisyydet Facebookin Zuckerbergin kanssa
  9. Kun Tepa Lundgren, 72, kuolee, kaikki on valmiina – Punaisesta mapista löytyy tarvittava tieto omaisille sekä punamustat villasukat arkkua varten
  10. Suomalaiset iskivät kahdeksan maalia NHL:n harjoituspeleissä – kotimainen Liiga voi jäädä ilman nousevaa tähteä: ”Kun häntä katsoo tänään, hän on eri pelaaja”
  11. Tunti sitten
  12. Risto Siilasmaa avasi vanhoja tuntojaan Nokiasta – ja se on tärkeää, koska ongelmia piilotetaan muuallakin
  13. Näytä lisää