Politiikka

Protestit irtisanomislakia vastaan laajenevat: pian myös hoitajat voivat liittyä työtaisteluun

Maanantaina vientiteollisuudessa tulevat voimaan painostusylityökiellot, joista ovat päättäneet Teollisuusliitto ja ammattiliitto Pro.

Hoitoalan järjestöt kertovat lähiaikoina, millaisiin työtaistelutoimiin ne ryhtyvät ja milloin, jos hallitus ei peru kiisteltyä esitystään työsuhdeturvan heikennyksestä. Myös opettajien OAJ on uhannut järjestötoimilla.

Teollisuudessa ensimmäiset painostusylityökiellot tulevat voimaan jo ensi maanantaina. Niistä ilmoittivat keskiviikkona SAK:hon kuuluva yli 220 000 jäsenen Teollisuusliitto ja STTK:hon kuuluva noin 100 000 jäsenen Ammattiliitto Pro.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Terveydenhuoltoalan STTK:laiset Tehy ja Super ovat jo aiemmin ilmoittaneet, että järjestöjen toimia valmistellaan, jos hallitus yrittää väljentää yksilöllisen eli henkilöperusteisen irtisanomisen kriteereitä alle 20 hengen yrityksissä.

Tehyn hallitus antoi jo pääministeri Juha Sipilän (kesk) hallituksen budjettiriihen jälkeen elokuun lopussa järjestön puheenjohtajalle Millariikka Rytköselle valtuudet päättää tarvittaessa ylityö- ja vuoronvaihtokiellon julistamisesta tai muusta työtaistelutoimesta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Palkansaajajärjestöt odottelivat budjettiriihestä työsopimuslain muutosesityksen perumista, jota ei tullut.

Sen jälkeen useat ammattiliitot ovat varoitelleet työtaisteluilla, jotka eivät aktiivimalliprotestin tapaan olisi enää torikokouksia vaan esimerkiksi liitto- tai työpaikkakohtaisia ylityökieltoja tai hoitajajärjestöjen väläyttämiä vuoronvaihtokieltoja. Ne voisivat nopeasti lamauttaa esimerkiksi sairaaloita.


”Lähiaikoina haarukoidaan, milloin toimet aloitetaan”, sanoi Tehyn edunvalvontajohtaja Else-Mai Kirvesniemi torstaina.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tehyn kokonaisjäsenmäärä on noin 160 000. Kirvesniemi arvioi, että hallituksen ajama muutos voisi nykyisellään koskea noin 5 000:ta sen jäsentä.

Tehyläisten kannalta erityinen uhka nähdään tulevaisuudessa, jos sote-uudistus toteutuu – tai vaikka ei toteutuisikaan.

”Yksityistämiset, ulkoistukset ja pilkkomiset kiihtyvät joka tapauksessa kunnissa”, Kirvesniemi sanoo. Etenkin yksityisen sosiaalialan yrityskenttä on Tehyn mukaan jo nyt villi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Katsotaan vielä, mitä tapahtuu”, sanoi Superin puheenjohtaja Silja Paavola torstaina.

”Toivoisi tähän nyt hallitukselta järkeä eli perääntymistä.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Paavola panttaa kuitenkin mahdollisiin järjestötoimiin ryhtymisen ajankohtaa.

Superiin eli Suomen lähi- ja perushoitajaliittoon kuuluu noin 90 000 sosiaali- ja terveysalan ammattilaista. Heitäkin työskentelee pienissä sote-alan yrityksissä, joiden määrä kasvanee sote-uudistuksen seurauksena.

Opetusalan OAJ:n hallitus päätti järjestötoimien valmisteluista jo elokuussa. Keskiviikkona hallitus käsitteli niitä uudestaan, mutta järjestö ei vielä kerro niistä tarkemmin.

Irtisanomiskriteerien keventämistä ajava Suomen Yrittäjät on ihmetellyt, miksi lähinnä julkisella sektorilla työskentelevien opettajien järjestö on mukana kapinarintamassa.

”Emme ole liikkeellä kunta-alan sopijapuolena vaan liittona”, korostaa OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen.

”Hekin ovat meidän ihmisiä, ja lisäksi kyse on periaatteesta”, hän puolustaa noin tuhannen jäsenensä asian ajamista.

Kaavailtu muutos voisi koskea OAJ:n noin 120 000 jäsenestä arviolta tuhatta. He ovat lähinnä pienten, yksityisten päiväkotiyritysten ja koulujen, musiikki- ja kuvataideoppilaitosten sekä kansalais- ja kansanopistojen opettajia.

Yli 200 000 jäsenen Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL on luvannut kertoa työtaistelutoimistaan 24. syyskuuta.

Työttömien keskusjärjestö huomautti torstaina tiedotteessaan, että irtisanomispykälien kevennys olisi myös karenssiautomaatti. Henkilöperusteisesti irtisanotulle tulee työttömyysturvaan kolmen kuukauden karenssi.

Teollisuusliiton ja Pron vastatoimet alkavat maanantaina

Teollisuusliiton julistaman ja toistaiseksi voimassa olevan ylityökiellon piirissä olisivat lähes kaikki liiton sopimusaloilla työskentelevät työntekijät. Media- ja painoalaa, lehdenjakajia ja viestintäalan toimihenkilöitä ylityökielto ei koske.

Ammattiliitto Pron jäsenistä ylityöt pysähtyisivät teollisuuden toimihenkilöillä, joita työskentelee esimerkiksi teknologia- ja kemianteollisuudessa.

Työnantajapuolen järjestöt Teknologiateollisuus, Kemianteollisuus ja Metsäteollisuus toivovat poliittiseen kiistaan pikaista ja rauhanomaista ratkaisua, jottei vientiteollisuuden tuotanto kärsisi, kun tilauskirjatkin ovat nyt täynnä.

Hallitus ei pääministeri Juha Sipilän (kesk) ulostulojen mukaan ole suinkaan perääntymässä esityksestään.

Torstaina myös vastuuministeri Jari Lindström (sin) toisti toimittajille jo aiemmin toteamansa: työsopimuslain muutoksen valmistelu jatkuu tutustumalla siitä saatuihin lausuntoihin ja pohtimalla, mitä kesäisestä luonnoksesta mahdollisesti muutetaan.

Lausunnot tosin saatiin jo elokuun puolivälissä. Niistä ei juuri tullut tukea sille, että irtisanomisen helpottaminen lisäisi työllisyyttä.

Taustalla on käyty keskusteluja myös mahdollisista kompromisseista, joita voisivat olla esimerkiksi irtisanomisen helpotusten rajaaminen vain alle kymmenen hengen yrityksiin, koeajan pidentäminen entisestään ja laittomien irtisanomisten korvausten pienentäminen.

Palkansaajajärjestöille eivät ainakaan tässä vaiheessa kelpaa ”keppikompromissit”, vaan tilalle toivottaisiin vaihtoehtoja, kuten ensimmäisen työntekijän palkkaamisen tukemista.

Irtisanomislain valmistelu siis jatkuu, ja sen on kaavailtu saapuvan eduskuntaan marraskuussa. Sitä ennen luonnoksen käy läpi myös lainsäädännön arviointineuvosto.

Fakta

Kevään kehysriihen satoa


 Hallitus kertoi kevään kehysriihessä, että se aikoo keventää eli helpottaa henkilöperusteista irtisanomista alle 20 työntekijän yrityksissä.

 Tavoitteena on edistää työllistymistä, mutta asiantuntijalausuntojen mukaan työllistämisvaikutusta ei juuri olisi.

 Suomessa on paljon pieniä yrityksiä. Ministeriön kesäisen esityksen mukaan lainmuutos voisi koskea jopa yli kolmasosaa yritysten työntekijöistä mutta Suomen Yrittäjien mukaan vain noin viidesosaa.

 Arvioiden mukaan Suomessa on helpompaa irtisanoa kollektiivisten eli taloudellisten ja tuotannollisten syiden kuin henkilökohtaisten syiden perusteella.

 Hallitus päättikin myös selvitellä kollektiivista irtisanomista, jota pohtii työryhmä, mutta tämä hallitus ei ehdi asiaa edistää.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Isä ei ollutkaan isä – Leena osallistui sukututkimukseen, mutta kun dna-testin tulos selvisi, eletty elämä osoittautui valheeksi

  2. 2

   Saudi-Arabia tappoi toimittaja Jamal Khashoggin, paloitteli ruumiin ja liuotti sen hapolla viemäriin – Näin kerrotaan, mutta kaikki ei täsmää, sanoo sotarikostutkija Helena Ranta

   Tilaajille
  3. 3

   Pohdin päivittäin, minkä hintaiseksi avopuolisoni elättäminen lopulta tulee

  4. 4

   Baddingin kopioksi paljastunut biisi ei ole ainoa: Leevi and the Leavingsin kappale kuulostaa ihan venäläissävellykseltä – ”Kyllähän ne ovat aika lähellä toisiaan”

  5. 5

   Venäjällä monet tutkijatkin uskovat, että maailman lämpenemisen sijaan edessä on jääkausi – ja Putin horisee kosmisista muutoksista Linnunradassa

  6. 6

   Kuvia Suomesta, osa 39: Rio Gandara kuvasi, mitä tekevät ihmiset, jotka eivät saa öisin unta

  7. 7

   Lauttasaarelainen taloyhtiö tiristi energialaskusta löysät pois vaihtamalla suihkupäät – Näin säästät energiaa helposti

  8. 8

   Liisa Heinosen kauppa ei ole muuttunut 70-luvun jälkeen – HS kiersi Töölön kivijalkakauppoja ja löysi katoavan maailman

  9. 9

   Heitä oli 900 ja ”valkeana yönä” he kuolivat yhdessä – Kun lahkojohtaja Jim Jones 40 vuotta sitten julisti, että on aika, ensimmäisenä myrkky juotettiin 300 lapselle

   Tilaajille
  10. 10

   Epäsuomi kukoistaa ulkomailla – ja sitä ruokkii laiskuus ja pätemisen tarve

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Pilvenpiirtäjät mullistavat Pasilan ja koko Helsingin – HS:n erikoisartikkelin videot näyttävät, kuinka peruuttamattomasti kaupungin siluetti muuttuu

  2. 2

   Heitä oli 900 ja ”valkeana yönä” he kuolivat yhdessä – Kun lahkojohtaja Jim Jones 40 vuotta sitten julisti, että on aika, ensimmäisenä myrkky juotettiin 300 lapselle

   Tilaajille
  3. 3

   Kirkon päättäjä vaatii oikeudessa Lehtisaaren asukkaille kovempia vuokrankorotuksia – ”So what”, hän kuittaa asukkaiden vaikeudet

  4. 4

   Emme yksinkertaisesti uskalla hankkia toista lasta – työelämä on liian vaativaa

  5. 5

   Kuivuus paljasti veden alle jääneen kylän Britanniassa

  6. 6

   Tämä kahdesta äänestä muodostuva testi paljastaa, voitko oppia laulamaan paremmin – huonoon laulutaitoon on neljä syytä

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosi sitten kadonnut argentiinalainen sukellusvene löytyi 900 metrin syvyydestä – laivaston mukaan alus painui kasaan yli 40 ihmistä sisällään

  8. 8

   Etelä-Koreasta saapunut megatähti töksäytti ensi­töikseen kysymyksen, jolla osui heti suomalaisen pikku­kaupungin pahimpaan kipu­pisteeseen

  9. 9

   Maailma, jonka pimeällä puolella sataa metallia – Tällaisia ovat avaruuden karmivimmat planeetat

   Tilaajille
  10. 10

   Suomessa pysyy järjissään marraskuussa – Kaukomatkailu ei auta kestämään kaamosta, sillä sen vaikutus on päinvastainen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  2. 2

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  3. 3

   Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

  4. 4

   Syvällä Lapin erämaassa kulkee natsi-Saksan viimeinen puolustuslinja, ja nyt sieltä löytyi salaperäinen vankileiri

   Tilaajille
  5. 5

   Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

  6. 6

   Muutaman kympin Aalto-maljakosta väärennetään sahaamalla satojen eurojen klassikko – Näin ostajia jymäytetään väärennetyllä Suomi-designilla ja näin vältät huijarien ansat

   Tilaajille
  7. 7

   Mies loi ”bändilleen” tyhjästä fani­kunnan, levy-yhtiön sekä uutis­sivuston ja buukkasi niiden avulla kiertueen ilman yleisöä – nyt hän selittää tekoaan Twitterissä

  8. 8

   ”Täällä tulee törmäys sitten” – 130-metrinen norjalainen sotalaiva törmäsi säiliöalukseen monista varoituksista huolimatta, käy ilmi lauantaina julkaistulta äänitteeltä

  9. 9

   Harvardin tutkijoiden mukaan tähtienvälinen komeetta saattoi olla muukalaisten lähettämä luotain – ”Se näyttää hyvin erikoiselta”

  10. 10

   Kimi Räikkösen pelisilmä ei pettänyt taaskaan – hillitön Instagram-päivitys: ”Olen biletuulella”

  11. Näytä lisää