Politiikka

300 miljoonan euron lahja pelasti Suomen hallituksen loppu­suoran – sen antoi heikosti tunnettu rahasto

Työttömyysvakuutusrahasto on varovaisempi kuin jopa yleensä kovin varovainen valtiovarainministeriö.

Tuska on yleensä suuri ja kuuluva, kun Suomen hallitus alkusyksyisin päättää, mihin valtion rahat seuraavana vuonna käytetään.

Vaan ei tänä vuonna. Omat vääntönsä nytkin oli, mutta tavanomaista helpompaa pian eduskunnan käsiteltäväksi tulevan valtion talousarvion tekeminen elokuun lopussa tällä kertaa oli.

Keskeinen syy on se, että hallituksen urakkaa helpotti elin nimeltä Työttömyysvakuutus­rahasto.

Rahasto on itsenäinen, mutta sillä on julkisoikeudellisia tehtäviä. Se muun muassa kerää veronluonteisia työttömyysvakuutusmaksuja ja tilittää niitä työttömyyskassoille ja Kelalle.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Todellisuudessa rahastossa pitävät valtaa palkansaajien ja työnantajien edunvalvojat, joilla molemmilla on saman verran ääniä hallituksessa.

Pääministeri Juha Sipilän (kesk) johtamassa hallituksessa oli kova halu alentaa ansiotuloveroja, mutta hallituksen omien periaatteiden takia alennus piti rahoittaa korottamalla muita veroja.


Ennen neuvotteluja valtiovarainministeri ja kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo sanoi, että ansiotuloja pitäisi keventää noin 300 miljoonalla eurolla, jotta palkansaajien ostovoima ei heikentyisi.

Näin suurten kiristysten tekeminen tupakka-, alkoholijuoma-, makeis- tai polttoaineveroihin olisi tietänyt riitaa, joka olisi kuulunut paksujen kiviseinienkin läpi.

Hallituksen huoli hävisi samana aamuna kun hallitus aloitti neuvottelut.

Silloin Työttömyysvakuutusrahasto päättikin alentaa työttömyysvakuutusmaksua juuri sen verran, että se parantaa ostovoimaa hallituksen toivomalla 300 miljoonalla eurolla. Ja kas, hallituksen taakka hävisi.

Lue lisää:

Tällainen on Sipilän hallituksen viimeinen budjetti: Alkoholi ja virvoitusjuomat kallistuvat – tutkimus, Itämeri ja maatalous ovat voittajia

Näin kävi, koska Akava ja sen kokoomuslainen puheenjohtaja Sture Fjäder ajoivat maksun alentamista yhteensä 0,8 prosenttiyksiköllä. Muutos oli lähes sen suuruinen kuin työnantajat olisivat halunneet mutta suurempi kuin demarivetoiset palkansaajajärjestöt SAK ja STTK vaativat.

SAK ja STTK olisivat halunneet kasvattaa pahojen päivien varalla olevaa puskuria, jotta huonoina aikoina ei tarvitse nostaa maksuja, kun työttömyys kasvaa.

Oliko tämä päätös järkevä ja myös Työttömyysvakuutus­rahaston hallituksen kanta?

Torstaina rahaston toimitusjohtaja Janne Metsämäki ja varatoimitusjohtaja Tapio Oksanen vastasivat kaarrellen kysymykseen, kuinka suurta maksun alennusta rahasto itse olisi toivonut.


”Teimme hallitukselle laskelmia erilaisilla laskuprosenteilla”, Metsämäki kertoo.

Metsämäki ja Oksanen sanovat, että nyt tehdyllä päätökselläkin puskuri kasvaa kohtalaisesti. Ei ole kuitenkaan vaikea arvata, että Työttömyysvakuutusrahastoa olisi sitä mukavampi johtaa, mitä suurempi puskuri sillä on.

Päätös oli sinänsä vaivaton, että puskuri on kasvamassa ensi vuonna 335 miljoonaa euroa yli 1,2 miljardiin euroon.

Lain mukaan puskurin enimmäismäärä on hieman alle kaksi miljardia euroa.

Vuonna 2016 puskuri oli huvennut kokonaan ja rahasto otti lainaa. Viime vuonnakin se oli vain 106 miljoonan suuruinen.

Painajaisajat näyttävät olevan takana päin.

Syy tähän on todella kovaa vauhtia parantunut työllisyys, eli ansiosidonnaisen työttömyysturvan maksajia on enemmän ja saajia vähemmän.

Rahaston on helppo tehdä sekä palkansaajille että työnantajille 300 miljoonan euron alennus maksuihin, koska tästä alennuksesta huolimatta rahaston omaisuus kasvaa ensi vuonna.

Kukaan ei varmuudella tiedä, miten ensi vuosi menee, mutta Työttömyysvakuutusrahastolla on tapana olla varovainen ennusteissaan.

Tämän vuoden työttömyys­asteeksi se ennustaa 7,7 prosenttia ja ensi vuoden 7,5 prosenttia.

Perjantaina hallitus kertoi, että valtion budjetti tehtiin valtiovarainministeriön (VM) ennusteella, jossa työttömyysaste on tänä vuonna 7,4 prosenttia ja ensi vuonna 6,9 prosenttia.

Se on suuri ero VM:n viime kesän lukuun, jolla VM ennusti tämän vuoden työttömyydeksi kahdeksan prosenttia ja ensi vuoden 7,5 prosenttia.

Keskeistä maksun kertymisessä on palkkasumma, joka VM:n mukaan kasvaa ensi vuonna 3,5 prosenttia ja Työttömyysvakuutusrahaston mukaan kolme prosenttia.

Jos ministeriön ennuste toteutuu, puskuri kasvaa merkittävästi enemmän kuin Työttömyysvakuutusrahasto on ennustanut.

Loppujen lopuksi palkansaajajärjestöjen ehdotusten välinen ero ei ollut valtavan suuri. SAK ja STTK olisivat olleet valmiita yhteensä 0,6 prosenttiyksikön alennukseen, joka olisi parantanut puskuria 150 miljoonaa euroa enemmän kuin nyt näyttää käyvän.

Ero ei ole suuri. Silloin puskuri olisi ensi vuonna 1,37 miljardia euroa, ei 1,22 miljardia euroa, kuten talousarviossa nyt arvioidaan.

Oikaisu 14.9.2018 kello 15.11: Täsmennetty työttömyysvakuutusmaksun alentamista 0,8 prosenttiyksiköllä käsittelevää kappaletta ja tarkennettu juomavero alkoholiveroksi.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Budjetti 2018
 • Sipilän hallitus
 • Politiikka
 • Teemu Luukka

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Hyvää pari­suhdetta ei ratkaise seksi, raha tai lasten­kasvatus, vaan nämä kaksi syvempää ulottuvuutta

  2. 2

   Kaksi Husin erikoislääkäriä sai syytteet kuolemantuottamuksesta – syyte kuolemasta on lääkärien keskuudessa hyvin harvinainen

  3. 3

   Eero Kärtevä luki lääketieteen pääsykokeisiin aamuseitsemästä iltakymmeneen ja vei kirjat armeijavuonna mukanaan metsäänkin – Miltä tuntuu, kun joku huijaa pääsykokeessa?

  4. 4

   Amerikkalais­nuoret imevät nyt myrkkyä muisti­tikusta – Sähkö­tupakka Juulista tuli trendi­pahe, jota myyjä pitää petollisena: ”Se pilaa kaiken”

   Tilaajille
  5. 5

   Ennennäkemätön huijaus­epäily Helsingin lääke­tieteellisen pääsy­kokeissa: Surkeasti vastanneen kokelaan papereihin ilmestyi mystisesti täydelliset vastaukset

  6. 6

   Venetsia aikoo sakottaa alkoholi­juomia kantavia turisteja, vaikka pullot olisivat suljettuina kassissa

  7. 7

   Sipoo vaihtoi arvorakennuksen 10 000 euroon ja purettavaan hometaloon – ostajat laittoivat rakennuksen heti myyntiin 620 000 eurolla

  8. 8

   Venäjän Medvedev krp:n operaatiosta: Suomen sisäinen asia, Venäjä valmis auttamaan

  9. 9

   Näin lääketieteellisen pääsykoehuijaus toteutettiin – Huijarikaksikko peukaloi alkuperäistä valintakoepaperia, tässä ovat käytetyt mallivastaukset

  10. 10

   Uuden Harry Potter -elokuvan traileri paljastaa niin yllättävän tiedon Voldemortin lemmikkikäärmeestä, että fanien on ollut vaikeaa hyväksyä sitä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hyvää pari­suhdetta ei ratkaise seksi, raha tai lasten­kasvatus, vaan nämä kaksi syvempää ulottuvuutta

  2. 2

   Ennennäkemätön huijaus­epäily Helsingin lääke­tieteellisen pääsy­kokeissa: Surkeasti vastanneen kokelaan papereihin ilmestyi mystisesti täydelliset vastaukset

  3. 3

   Amerikkalais­nuoret imevät nyt myrkkyä muisti­tikusta – Sähkö­tupakka Juulista tuli trendi­pahe, jota myyjä pitää petollisena: ”Se pilaa kaiken”

   Tilaajille
  4. 4

   Suomalaista miesnäyttelijää syytetään raiskauksesta

  5. 5

   Taksikuski tuijotti vaihdekeppiä, ajoi madellen ja vaati maksua käteisellä Helsingin keskustassa – Teippihuijaus paljastui, kun Inari Suomela valitti sekavasta kyydistä taksiyhtiöön

  6. 6

   Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

  7. 7

   Ylivelkaisen vanhemman kuolema sekoitti elämäni ja ajoi minut työttömäksi

  8. 8

   Kiira Korven tilitys entisistä valmentajistaan on karua luettavaa: ”Jälkeenpäin on ollut pysäyttävää tajuta, kuinka pahoin voin”

  9. 9

   Friteerattuun kanaan erikoistunut pikaruokaketju Kentucky Fried Chicken tulee Suomeen

  10. 10

   ”Harva varmaan odottaa kuulevansa työhaastattelussa tappouhkauksen, epäsuorankaan” – Moni on törmännyt töitä hakiessaan outoihin kysymyksiin, tällaisia ne ovat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hyvää pari­suhdetta ei ratkaise seksi, raha tai lasten­kasvatus, vaan nämä kaksi syvempää ulottuvuutta

  2. 2

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  3. 3

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  4. 4

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  5. 5

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  6. 6

   Sotilaslähde HS:lle: Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailussa – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  7. 7

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  8. 8

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  9. 9

   Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

  10. 10

   ”Hän ei lopeta koskaan” – Tällainen mies on rahalla, viinalla ja nuuskalla lapsia Helsingin keskustassa houkutellut sarjahyväksikäyttäjä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää