Politiikka    |   Lauantaivieras

”Hyvä, että perussuomalaiset saivat olla hallituksessa”, sanoo Rkp:n Anna-Maja Henriksson – Nyt hänen pitäisi johdattaa oma puolueensa takaisin valtaan

Rkp:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson on antanut vinkkejä ruotsalaisille puoluejohtajille. Hän ei kuitenkaan usko ruotsidemokraattien pääsevän hallitukseen.

Ruotsalaisen kansanpuolueen puheenjohtajalla Anna-Maja Henrikssonilla olisi viesti ystävilleen länsinaapurissa. Oikeastaan hän on jo kertonutkin sen sikäläisen keskustapuolueen johtajalle Annie Lööfille ja liberaaleja johtavalle Jan Björklundille.

”Suomalaiselle demokratialle on ollut hyvä, että perussuomalaiset ovat saaneet olla hallituksessa. Me näemme, mihin se on johtanut”, Henriksson sanoo puolueen toimistossa Helsingin Simonkadulla.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Moinen tuntuu erikoiselta Rkp:n johtajan suusta kuultuna.

”Nyt kaikki tietävät, kuinka populismi oppositiossa on aivan eri asia kuin hallitusvastuu”, hän tarkentaa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Silti pääministeri Juha Sipilän (kesk) päätös ottaa perussuomalaiset hallitukseen tarkoitti, että vuodesta 1979 hallituspuolueen asemaa nauttinut Rkp jäi ulos. Puolue oli aivan uudessa asemassa.

Toisaalta hallituskauden aikana perussuomalaisten kannatus heikkeni jyrkästi ja sitten puolue hajosi.

”Se oli hyvä teko siinä mielessä”, Henriksson sanoo, vaikka osoittaa naurahduksellaan ironian sanomassaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Hallituksen tekemä politiikka sinänsä on ollut kaikkea muuta kuin hyvää.”

Lööfille ja Björklundille Henriksson sanoo vuosien aikana vihjailleensa, että Ruotsissakin kannattaisi koettaa samaa. Jos populistipuolueen annetaan olla ja ryhtyä marttyyriksi, se jatkaa kasvamistaan.

”Heidät on jossain vaiheessa pantava kantamaan vastuuta. Jos puolue, joka yrittää lietsoa pelkoa toisia ihmisiä vastaan, ei koskaan ole vastuussa missään, se on vaarallista.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ruotsin parlamenttivaalien jälkeinen tilanne on äärimmäisen tiukka. Punavihreät saivat 144 paikkaa, oikeiston allianssi 143 paikkaa ja oikeistopopulistinen ruotsidemokraatit 62 paikkaa.

Henriksson arvioi, että neuvottelut kestävät pitkään. Hallituksen muodostamisessa voi mennä jouluun asti.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Muut eivät kuitenkaan ota ruotsidemokraatteja hallitukseen, Henriksson sanoo. Sosiaalidemokraattien johtaja Stefan Löfven on ollut äärimmäisen tiukka. Sama pätee allianssiin. Ennemmin murtuvat perinteiset blokit.

”Ruotsissa ajatellaan, että ruotsidemokraattien perusarvot ovat niin vaarallisia, ettei heille haluta antaa minkäänlaista mahdollisuutta vaikuttaa. Se on toinen tapa tehdä asioita.”


Henrikssonin vastuulla on nyt nostaa Rkp takaisin sinne, missä puolue on tottunut olemaan.

Painetta kannattajien keskuudessa lisää ainakin kielipolitiikka. Hallituskauden aikana kaksikielisiä käräjäoikeuksia on lakkautettu, ja sote-uudistuksessa on uhattuna Vaasan keskussairaalan laaja päivystys.

Toisaalta pelkkä ruotsin kielen puolustaminen ei Rkp:tä kanna. Puolue haluaa olla valtakunnallinen, Henriksson sanoo. Se tarkoittaa, että suomenkielisiä äänestäjiä pitää saada lisää.

Puolueen kannatus on liikkunut tasaisesti 4–5 prosentissa koko vaalikauden. Niin se on ollut edellisissä vaaleissakin, ja tuloksena on ollut vuodesta 2007 lähtien yhdeksän edustajaa.

”Aika oppositiossa on tehnyt meille myös hyvää. Olemme tehneet valtavasti työtä miettiäksemme, millä tavoin Rkp haluaisi kehittää Suomea.”

Liike rannikolta Sisä-Suomeen vaatii aikaa ja jalkatyötä, Henriksson tunnustaa. Puolueeseen on jo palkattu koordinaattori toimimaan yhteyshenkilönä muualla kuin ”Rkp:n perinteisillä alueilla”.

”Tulemme tekemään vierailuja paikkakunnilla, missä meitä ei niin usein nähdä.”

Henrikssonin mukaan tavoitteen saavuttamisen pohjana ovat arvot. Jokaisen on saatava onnistua tai epäonnistua, ja yrittäjyyteen tulee kannustaa. Ihmisiä ei pidä luokitella taustansa, kielensä tai kotimaansa mukaan.

Henrikssonin lista ensi vaalikaudelle on tuttu ainakin keskilinjan politiikan yleisestä asialistasta: lisää rahaa koulutukseen ”varhaiskasvatuksesta yliopistomaailmaan” ja perhevapaiden uudistus. Työllisyysaste yli 75 prosentin, ulkomaisen työvoiman tarveharkinnasta luopuminen, ympäristön ja ilmaston huomioon ottaminen. Myös kansainväliset yhteydet ovat tärkeitä.

Näyttäisi siltä, että seuraa löytyy, jos kuuluisa yhteinen arvopohja on olemassa.

 

”Rkp:n puheenjohtajana näen, että meillä on tarve uudistaa tiedustelulainsäädäntöä.”

Yhteistyöhalusta muiden suuntaan kertoo myös se, että ruotsalainen kansanpuolue tuskin harjoittaa oppositiopolitiikkaa tiedustelulakien kiirehtimisellä.

Suuren salin äänestyksessä tarvitaan 166 ääntä 199:stä, jotta lait mahdollistava perustuslain muutos etenisi tällä vaalikaudella.

Rkp:ssä ei ole asiasta ryhmäpäätöstä, mutta perustuslakivaliokunnassa asiaa käsittelevän Henrikssonin mukaan tiedustelulakien muutos tarvitaan. Asiasta puhuttaessa tulee esiin suomalaisen politiikan jyhkein sanapari: kansakunnan etu.

”Rkp:n puheenjohtajana näen, että meillä on tarve uudistaa tiedustelulainsäädäntöä. Tietoverkkojen kehitys on ollut kauhean nopeaa, ja siinä me olemme jäljessä.”

Toinen iso palanen perustuslakivaliokunnan syksyssä on sosiaali- ja terveydenhuollon uudistus. Hallitus antoi maaliskuussa esityksen, jossa valiokunta havaitsi 22 perustuslain vastaista kohtaa.

”Kyllähän silloin valmistelussa on epäonnistuttu. Se on ollut tyypillistä koko prosessille”, Henriksson sanoo.

Lokakuussa – seitsemän kuukautta ennen vaaleja – valiokunnan pitäisi arvioida, läpäisevätkö sosiaali- ja terveysvaliokunnan sote-uudistukseen tekemät muutokset perustuslain seulan.

Kukaan ei tiedä, meneekö laki läpi vai ei, Henriksson sanoo. Valiokunta joutuu vielä arvioimaan lukuisia asioita, joista tietosuoja, potilaan oikeussuoja ja yhdenmukaisuus EU-oikeuden kanssa ovat vain muutama esimerkki.

Jos nykymuotoinen sote-esitys kaatuu, voidaan Henrikssonin mukaan hyödyntää jo tehtyä työtä. Kaikki puolueet joutuvat vain tinkimään periaatteistaan. Rkp esimerkiksi hyväksyy valinnanvapauden, mutta Henriksson sanoo, että se pitää toteuttaa fiksusti, ilman liikaa byrokratiaa.

”Tässä on aineksia hyvään uudistukseen.”

Viisi kysymystä Anna-Maja Henrikssonille

1. Kuka lobbasi sinua viimeksi?

”Tiistaina meriklusterin yritykset ja toimijat puhuivat kanssani koulutuksesta. Ilmeisesti tilanne on se, että meillä ei ole koulutuspaikkoja riittävästi ja hallituksen suunnalta ei ole nähty tätä tarvetta.”

2. Kuka hallituspuolueen edustaja ansaitsee kehut?

”Keskustan Katri Kulmuni on ollut kanssani Pohjoismaiden neuvostossa. Hän on kiva, avoin ja ulospäin suuntautunut, ja pohjoismaiset asiat ovat hänelle tärkeitä. On tärkeää, että meillä on suomalaisia poliitikkoja, jotka haluavat edistää pohjoismaista yhteistyötä.”

3. Minkä kirjan luit viimeksi?

”Luen Kjell Westön Rikinkeltaista taivasta, ja lentokoneessa luen Patrik Oksasen kirjaa Skarpa skärvor [suom. Teräviä sirpaleita]. Se on kirja siitä, miten informaatiosota vaikuttaa meidän yhteiskuntaamme.”

4. Mikä saa sinut vihaiseksi?

”Kun jotakin henkilöä kohdellaan kaltoin ja kun vahvempi henkilö käyttää asemaansa toisen alistamiseen. Uutisissa oli, että kouluissa koetaan seksuaalista ahdistelua. Siitä menee sanattomaksi, kun huomaa, että aikuiset eivät kunnioita lasten ja nuorten itsemääräämisoikeutta.”

5 .Mitä aiot tehdä viikonloppuna?

”Menen kotiin Pietarsaareen. Aiomme käydä vielä saaressa. Ja sukuun on syntynyt pieni vauva. Veljentyttäreni on saanut esikoisensa, ja heillä on pienet juhlat tälle tyttövauvalle.”

Kuka?

Anna-Maja Henriksson


 Syntynyt 7.1.1964 Pietarsaaressa.

 Varatuomari, pankkilakimies.

 Kansanedustaja Vaasan vaalipiiristä vuodesta 2007, toimi oikeusministerinä Kataisen ja Stubbin hallituksissa vuosina 2011–2015.

 Rkp:n puheenjohtaja vuodesta 2016 alkaen.

 Naimisissa, kaksi lasta.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Opiskelija oli muuttamassa soluasuntoon mutta joutuikin remontin keskelle – Vuokranantaja ei halunnut purkaa sopimusta ja kehotti ottamaan ”järjen käteen”

  2. 2

   Sushikokki tappoi kollegansa veitsellä ravintolassa Kampissa, likaveden läiskyminen oli viimeinen pisara – oikeus tuomitsi vankilaan

  3. 3

   Melania Trumpin hätkähdyttävä lausunto osoittaa, että ensimmäisen naisen vaikutus­valta Valkoisessa talossa saattaa olla kuviteltua suurempi

  4. 4

   Suomessa ei pysy järjissään marraskuussa ilman lentämistä – ja se on meidän parikymppisten luonnonystävien tragedia

  5. 5

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  6. 6

   Kela tulkitsi eri sukupuolta olevan vuokranantajan puolisoksi ja epäsi tuen – Oikeusasiamiehen mukaan tukiasian käsittely oli asiatonta

  7. 7

   Takaisku helsinkiläiselle sikariklubille: Oikeus kielsi tupakoinnin

  8. 8

   Klubiskenen keskeiset nimet vaativat häirinnän, puristelun ja syrjinnän lopettamista – kuvaavat avoimessa kirjeessä karua kohtelua ja asiattomuuksia

  9. 9

   Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

  10. 10

   Valtiovarainministeri Orpo: Italian budjettikapina uhkaa euroalueen uskottavuutta – ”Tärkeää, että komissio pysyy tiukkana”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

  2. 2

   Mies loi ”bändilleen” tyhjästä fani­kunnan, levy-yhtiön ja uutis­sivuston – ja buukkasi niiden avulla kiertueen, jonne ei tullut ketään

  3. 3

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  4. 4

   Eikö rakennusala ikinä opi? Taivaanranta on täynnä nostokurkia, kustannukset karkasivat pilviin, ja nyt asuntoja uhkaa valmistua valtava määrä tyhjilleen

  5. 5

   Miksi eläke­miljardien väärin­käyttöä ei saada kuriin? Syy on yksin­kertainen, ja se kertoo paljon Suomesta

  6. 6

   Väsyttääkö koko ajan? Kysy itseltäsi nämä kuusi kysymystä niin pääset ongelman juurille

  7. 7

   Aikuinen ihminen saa olla Suomessa riippuvainen tasan yhdestä ihmisestä – ja se on hänen oma kumppaninsa

  8. 8

   Upouuden koulun lattiat jouduttiin repimään auki ja asentamaan uudelleen – Nyt kosteusvaurioita on löytynyt taas

  9. 9

   Kela tulkitsi eri sukupuolta olevan vuokranantajan puolisoksi ja epäsi tuen – Oikeusasiamiehen mukaan tukiasian käsittely oli asiatonta

  10. 10

   Elintavat vaikuttavat aivoinfarktin riskiin enemmän kuin geenit, selvisi laajassa brittitutkimuksessa – Tarkkaile näitä kahta arvoa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Siivooja Aino-Maija Leinonen näki keskiluokkaiset kodit ja päätti elää toisin – ”Kaikkien lempiväri on valkoinen ja kaikilla on samat esineet”

   Tilaajille
  2. 2

   Tältä näyttää uuden kerrostalon seinä – Isä ja poika havaitsivat ”hurjia” reikiä ja lohkeamia espoolaisella työmaalla

  3. 3

   Suomalaisia on kasvatettu ylenpalttiseen reippauteen, sanoo lastenpsykiatri Jari Sinkkonen – Sillä on hintansa, ja nyt se heijastuu parisuhteisiimme ja omien lastemme käytökseen

   Tilaajille
  4. 4

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  5. 5

   Suorakulmaisen jäävuoren mysteeri selvisi Etelämantereella

  6. 6

   Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

  7. 7

   Valkoisen talon lehdistö­sihteeri levitti ilmeisesti peukaloitua videota, jossa CNN:n toimittaja näyttää läimäyttävän avustajaa – ”Olemme ylittäneet uuden rajan”

  8. 8

   Demokraatit saivat vasta­iskun Trumpille, mitä siitä seuraa? Nämä viisi asiaa USA:n kongressi­vaalien tuloksesta kannattaa tietää

  9. 9

   Anne Parkkonen tiesi heti, että kuljettaja oli kuollut, ja pari viikkoa myöhemmin hän soitti lesken ovikelloa – Parkkosen ajama auto tappoi viattoman miehen, mutta syyllisestä nähtiin vain perävalot

   Tilaajille
  10. 10

   Syvällä Lapin erämaassa kulkee natsi-Saksan viimeinen puolustuslinja, ja nyt sieltä löytyi salaperäinen vankileiri

   Tilaajille
  11. Näytä lisää