Politiikka    |   Lauantaivieras

”Hyvä, että perussuomalaiset saivat olla hallituksessa”, sanoo Rkp:n Anna-Maja Henriksson – Nyt hänen pitäisi johdattaa oma puolueensa takaisin valtaan

Rkp:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson on antanut vinkkejä ruotsalaisille puoluejohtajille. Hän ei kuitenkaan usko ruotsidemokraattien pääsevän hallitukseen.

Ruotsalaisen kansanpuolueen puheenjohtajalla Anna-Maja Henrikssonilla olisi viesti ystävilleen länsinaapurissa. Oikeastaan hän on jo kertonutkin sen sikäläisen keskustapuolueen johtajalle Annie Lööfille ja liberaaleja johtavalle Jan Björklundille.

”Suomalaiselle demokratialle on ollut hyvä, että perussuomalaiset ovat saaneet olla hallituksessa. Me näemme, mihin se on johtanut”, Henriksson sanoo puolueen toimistossa Helsingin Simonkadulla.

Moinen tuntuu erikoiselta Rkp:n johtajan suusta kuultuna.

”Nyt kaikki tietävät, kuinka populismi oppositiossa on aivan eri asia kuin hallitusvastuu”, hän tarkentaa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Silti pääministeri Juha Sipilän (kesk) päätös ottaa perussuomalaiset hallitukseen tarkoitti, että vuodesta 1979 hallituspuolueen asemaa nauttinut Rkp jäi ulos. Puolue oli aivan uudessa asemassa.

Toisaalta hallituskauden aikana perussuomalaisten kannatus heikkeni jyrkästi ja sitten puolue hajosi.

”Se oli hyvä teko siinä mielessä”, Henriksson sanoo, vaikka osoittaa naurahduksellaan ironian sanomassaan.

”Hallituksen tekemä politiikka sinänsä on ollut kaikkea muuta kuin hyvää.”

Lööfille ja Björklundille Henriksson sanoo vuosien aikana vihjailleensa, että Ruotsissakin kannattaisi koettaa samaa. Jos populistipuolueen annetaan olla ja ryhtyä marttyyriksi, se jatkaa kasvamistaan.

”Heidät on jossain vaiheessa pantava kantamaan vastuuta. Jos puolue, joka yrittää lietsoa pelkoa toisia ihmisiä vastaan, ei koskaan ole vastuussa missään, se on vaarallista.”

Ruotsin parlamenttivaalien jälkeinen tilanne on äärimmäisen tiukka. Punavihreät saivat 144 paikkaa, oikeiston allianssi 143 paikkaa ja oikeistopopulistinen ruotsidemokraatit 62 paikkaa.

Henriksson arvioi, että neuvottelut kestävät pitkään. Hallituksen muodostamisessa voi mennä jouluun asti.

Muut eivät kuitenkaan ota ruotsidemokraatteja hallitukseen, Henriksson sanoo. Sosiaalidemokraattien johtaja Stefan Löfven on ollut äärimmäisen tiukka. Sama pätee allianssiin. Ennemmin murtuvat perinteiset blokit.

”Ruotsissa ajatellaan, että ruotsidemokraattien perusarvot ovat niin vaarallisia, ettei heille haluta antaa minkäänlaista mahdollisuutta vaikuttaa. Se on toinen tapa tehdä asioita.”


Henrikssonin vastuulla on nyt nostaa Rkp takaisin sinne, missä puolue on tottunut olemaan.

Painetta kannattajien keskuudessa lisää ainakin kielipolitiikka. Hallituskauden aikana kaksikielisiä käräjäoikeuksia on lakkautettu, ja sote-uudistuksessa on uhattuna Vaasan keskussairaalan laaja päivystys.

Toisaalta pelkkä ruotsin kielen puolustaminen ei Rkp:tä kanna. Puolue haluaa olla valtakunnallinen, Henriksson sanoo. Se tarkoittaa, että suomenkielisiä äänestäjiä pitää saada lisää.

Puolueen kannatus on liikkunut tasaisesti 4–5 prosentissa koko vaalikauden. Niin se on ollut edellisissä vaaleissakin, ja tuloksena on ollut vuodesta 2007 lähtien yhdeksän edustajaa.

”Aika oppositiossa on tehnyt meille myös hyvää. Olemme tehneet valtavasti työtä miettiäksemme, millä tavoin Rkp haluaisi kehittää Suomea.”

Liike rannikolta Sisä-Suomeen vaatii aikaa ja jalkatyötä, Henriksson tunnustaa. Puolueeseen on jo palkattu koordinaattori toimimaan yhteyshenkilönä muualla kuin ”Rkp:n perinteisillä alueilla”.

”Tulemme tekemään vierailuja paikkakunnilla, missä meitä ei niin usein nähdä.”

Henrikssonin mukaan tavoitteen saavuttamisen pohjana ovat arvot. Jokaisen on saatava onnistua tai epäonnistua, ja yrittäjyyteen tulee kannustaa. Ihmisiä ei pidä luokitella taustansa, kielensä tai kotimaansa mukaan.

Henrikssonin lista ensi vaalikaudelle on tuttu ainakin keskilinjan politiikan yleisestä asialistasta: lisää rahaa koulutukseen ”varhaiskasvatuksesta yliopistomaailmaan” ja perhevapaiden uudistus. Työllisyysaste yli 75 prosentin, ulkomaisen työvoiman tarveharkinnasta luopuminen, ympäristön ja ilmaston huomioon ottaminen. Myös kansainväliset yhteydet ovat tärkeitä.

Näyttäisi siltä, että seuraa löytyy, jos kuuluisa yhteinen arvopohja on olemassa.

 

”Rkp:n puheenjohtajana näen, että meillä on tarve uudistaa tiedustelulainsäädäntöä.”

Yhteistyöhalusta muiden suuntaan kertoo myös se, että ruotsalainen kansanpuolue tuskin harjoittaa oppositiopolitiikkaa tiedustelulakien kiirehtimisellä.

Suuren salin äänestyksessä tarvitaan 166 ääntä 199:stä, jotta lait mahdollistava perustuslain muutos etenisi tällä vaalikaudella.

Rkp:ssä ei ole asiasta ryhmäpäätöstä, mutta perustuslakivaliokunnassa asiaa käsittelevän Henrikssonin mukaan tiedustelulakien muutos tarvitaan. Asiasta puhuttaessa tulee esiin suomalaisen politiikan jyhkein sanapari: kansakunnan etu.

”Rkp:n puheenjohtajana näen, että meillä on tarve uudistaa tiedustelulainsäädäntöä. Tietoverkkojen kehitys on ollut kauhean nopeaa, ja siinä me olemme jäljessä.”

Toinen iso palanen perustuslakivaliokunnan syksyssä on sosiaali- ja terveydenhuollon uudistus. Hallitus antoi maaliskuussa esityksen, jossa valiokunta havaitsi 22 perustuslain vastaista kohtaa.

”Kyllähän silloin valmistelussa on epäonnistuttu. Se on ollut tyypillistä koko prosessille”, Henriksson sanoo.

Lokakuussa – seitsemän kuukautta ennen vaaleja – valiokunnan pitäisi arvioida, läpäisevätkö sosiaali- ja terveysvaliokunnan sote-uudistukseen tekemät muutokset perustuslain seulan.

Kukaan ei tiedä, meneekö laki läpi vai ei, Henriksson sanoo. Valiokunta joutuu vielä arvioimaan lukuisia asioita, joista tietosuoja, potilaan oikeussuoja ja yhdenmukaisuus EU-oikeuden kanssa ovat vain muutama esimerkki.

Jos nykymuotoinen sote-esitys kaatuu, voidaan Henrikssonin mukaan hyödyntää jo tehtyä työtä. Kaikki puolueet joutuvat vain tinkimään periaatteistaan. Rkp esimerkiksi hyväksyy valinnanvapauden, mutta Henriksson sanoo, että se pitää toteuttaa fiksusti, ilman liikaa byrokratiaa.

”Tässä on aineksia hyvään uudistukseen.”

Viisi kysymystä Anna-Maja Henrikssonille

1. Kuka lobbasi sinua viimeksi?

”Tiistaina meriklusterin yritykset ja toimijat puhuivat kanssani koulutuksesta. Ilmeisesti tilanne on se, että meillä ei ole koulutuspaikkoja riittävästi ja hallituksen suunnalta ei ole nähty tätä tarvetta.”

2. Kuka hallituspuolueen edustaja ansaitsee kehut?

”Keskustan Katri Kulmuni on ollut kanssani Pohjoismaiden neuvostossa. Hän on kiva, avoin ja ulospäin suuntautunut, ja pohjoismaiset asiat ovat hänelle tärkeitä. On tärkeää, että meillä on suomalaisia poliitikkoja, jotka haluavat edistää pohjoismaista yhteistyötä.”

3. Minkä kirjan luit viimeksi?

”Luen Kjell Westön Rikinkeltaista taivasta, ja lentokoneessa luen Patrik Oksasen kirjaa Skarpa skärvor [suom. Teräviä sirpaleita]. Se on kirja siitä, miten informaatiosota vaikuttaa meidän yhteiskuntaamme.”

4. Mikä saa sinut vihaiseksi?

”Kun jotakin henkilöä kohdellaan kaltoin ja kun vahvempi henkilö käyttää asemaansa toisen alistamiseen. Uutisissa oli, että kouluissa koetaan seksuaalista ahdistelua. Siitä menee sanattomaksi, kun huomaa, että aikuiset eivät kunnioita lasten ja nuorten itsemääräämisoikeutta.”

5 .Mitä aiot tehdä viikonloppuna?

”Menen kotiin Pietarsaareen. Aiomme käydä vielä saaressa. Ja sukuun on syntynyt pieni vauva. Veljentyttäreni on saanut esikoisensa, ja heillä on pienet juhlat tälle tyttövauvalle.”

Kuka?

Anna-Maja Henriksson


 Syntynyt 7.1.1964 Pietarsaaressa.

 Varatuomari, pankkilakimies.

 Kansanedustaja Vaasan vaalipiiristä vuodesta 2007, toimi oikeusministerinä Kataisen ja Stubbin hallituksissa vuosina 2011–2015.

 Rkp:n puheenjohtaja vuodesta 2016 alkaen.

 Naimisissa, kaksi lasta.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Hyvää pari­suhdetta ei ratkaise seksi, raha tai lasten­kasvatus, vaan nämä kaksi syvempää ulottuvuutta

  2. 2

   Ennennäkemätön huijaus­epäily Helsingin lääke­tieteellisen pääsy­kokeissa: Surkeasti vastanneen kokelaan papereihin ilmestyi mystisesti täydelliset vastaukset

  3. 3

   ”Harva varmaan odottaa kuulevansa työhaastattelussa tappouhkauksen, epäsuorankaan” – Moni on törmännyt töitä hakiessaan outoihin kysymyksiin, tällaisia ne ovat

  4. 4

   Näin lääketieteellisen pääsykoehuijaus toteutettiin – Huijarikaksikko peukaloi alkuperäistä valintakoepaperia, tässä ovat käytetyt mallivastaukset

  5. 5

   Kauppakeskus Redin arkkitehti vertasi ostaria riemastuttavasti Italian Siennaan ja käski mennä muualle, jos ei innosta – selvitimme vertauksen todenperäisyyttä

  6. 6

   Suomalaista miesnäyttelijää syytetään raiskauksesta

  7. 7

   Petosvyyhti Helsingin seudulla: Yritys pumppasi petollisten lainojen ja tekaistujen laskujen avulla 150 000 euroa ulkomaisille tileille

  8. 8

   Ilmatieteen laitos varoittaa: Myrsky iskee illalla Etelä-Suomeen

  9. 9

   Vietnamin Bachelor on yllättäen koko maailman huomion kohteena, kun kaksi naista hylkäsi ”unelmien poikamiehen” ja poistui kuvauksista parina – tämän vuoksi se on tärkeää

  10. 10

   Amerikkalais­nuoret imevät nyt myrkkyä muisti­tikusta – Sähkö­tupakka Juulista tuli trendi­pahe, jota myyjä pitää petollisena: ”Se pilaa kaiken”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hyvää pari­suhdetta ei ratkaise seksi, raha tai lasten­kasvatus, vaan nämä kaksi syvempää ulottuvuutta

  2. 2

   Taksikuski tuijotti vaihdekeppiä, ajoi madellen ja vaati maksua käteisellä Helsingin keskustassa – Teippihuijaus paljastui, kun Inari Suomela valitti sekavasta kyydistä taksiyhtiöön

  3. 3

   Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

  4. 4

   Ennennäkemätön huijaus­epäily Helsingin lääke­tieteellisen pääsy­kokeissa: Surkeasti vastanneen kokelaan papereihin ilmestyi mystisesti täydelliset vastaukset

  5. 5

   Friteerattuun kanaan erikoistunut pikaruokaketju Kentucky Fried Chicken tulee Suomeen

  6. 6

   Amerikkalais­nuoret imevät nyt myrkkyä muisti­tikusta – Sähkö­tupakka Juulista tuli trendi­pahe, jota myyjä pitää petollisena: ”Se pilaa kaiken”

   Tilaajille
  7. 7

   Suomalaista miesnäyttelijää syytetään raiskauksesta

  8. 8

   Ylivelkaisen vanhemman kuolema sekoitti elämäni ja ajoi minut työttömäksi

  9. 9

   Kiira Korven tilitys entisistä valmentajistaan on karua luettavaa: ”Jälkeenpäin on ollut pysäyttävää tajuta, kuinka pahoin voin”

  10. 10

   Trump jakoi YK-puheessa maailman Yhdysvaltojen ystäviin ja hyväksikäyttäjiin – video näyttää, kuinka kuulijat nauroivat presidentin väitteelle hänen hallituksensa saavutuksista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  2. 2

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  3. 3

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  4. 4

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  5. 5

   Sotilaslähde HS:lle: Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailussa – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  6. 6

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  7. 7

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  8. 8

   Hyvää pari­suhdetta ei ratkaise seksi, raha tai lasten­kasvatus, vaan nämä kaksi syvempää ulottuvuutta

  9. 9

   Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

  10. 10

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Sipilä ja Medvedev puhuvat ainakin ongelmajätteistä
  3. Suomessa teinit juovat harvemmin kuin muissa Euroopan maissa mutta useammin humalaan asti – Vertailussa näkyy dramaattinen muutos vuoteen 2002
  4. Ennennäkemätön huijaus­epäily Helsingin lääke­tieteellisen pääsy­kokeissa: Surkeasti vastanneen kokelaan papereihin ilmestyi mystisesti täydelliset vastaukset
  5. Petosvyyhti Helsingin seudulla: Yritys pumppasi petollisten lainojen ja tekaistujen laskujen avulla 150 000 euroa ulkomaisille tileille
  6. Kiira Korpi halusi olla tarkoituksella avoin elämäkerrassaan – ”Menestyksen hinta voi olla kova”
  7. Kiira Korven tilitys entisistä valmentajistaan on karua luettavaa: ”Jälkeenpäin on ollut pysäyttävää tajuta, kuinka pahoin voin”
  8. Kauppakeskus Redin arkkitehti vertasi ostaria riemastuttavasti Italian Siennaan ja käski mennä muualle, jos ei innosta – selvitimme vertauksen todenperäisyyttä
  9. Näin lääketieteellisen pääsykoehuijaus toteutettiin – Huijarikaksikko peukaloi alkuperäistä valintakoepaperia, tässä ovat käytetyt mallivastaukset
  10. Tuomariehdokas Kavanaugh kiisti seksuaalisen ahdistelun moneen kertaan – Ja kiistämisen hän oppi mestarilta, Bill Clintonilta
  11. Bisnestapahtuma Nordic Business Forum alkoi Helsingissä – HS seuraa ja näyttää suorana
  12. Näytä lisää