Politiikka    |   Lauantaivieras

”Hyvä, että perussuomalaiset saivat olla hallituksessa”, sanoo Rkp:n Anna-Maja Henriksson – Nyt hänen pitäisi johdattaa oma puolueensa takaisin valtaan

Rkp:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson on antanut vinkkejä ruotsalaisille puoluejohtajille. Hän ei kuitenkaan usko ruotsidemokraattien pääsevän hallitukseen.

Ruotsalaisen kansanpuolueen puheenjohtajalla Anna-Maja Henrikssonilla olisi viesti ystävilleen länsinaapurissa. Oikeastaan hän on jo kertonutkin sen sikäläisen keskustapuolueen johtajalle Annie Lööfille ja liberaaleja johtavalle Jan Björklundille.

”Suomalaiselle demokratialle on ollut hyvä, että perussuomalaiset ovat saaneet olla hallituksessa. Me näemme, mihin se on johtanut”, Henriksson sanoo puolueen toimistossa Helsingin Simonkadulla.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Moinen tuntuu erikoiselta Rkp:n johtajan suusta kuultuna.

”Nyt kaikki tietävät, kuinka populismi oppositiossa on aivan eri asia kuin hallitusvastuu”, hän tarkentaa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Silti pääministeri Juha Sipilän (kesk) päätös ottaa perussuomalaiset hallitukseen tarkoitti, että vuodesta 1979 hallituspuolueen asemaa nauttinut Rkp jäi ulos. Puolue oli aivan uudessa asemassa.

Toisaalta hallituskauden aikana perussuomalaisten kannatus heikkeni jyrkästi ja sitten puolue hajosi.

”Se oli hyvä teko siinä mielessä”, Henriksson sanoo, vaikka osoittaa naurahduksellaan ironian sanomassaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Hallituksen tekemä politiikka sinänsä on ollut kaikkea muuta kuin hyvää.”

Lööfille ja Björklundille Henriksson sanoo vuosien aikana vihjailleensa, että Ruotsissakin kannattaisi koettaa samaa. Jos populistipuolueen annetaan olla ja ryhtyä marttyyriksi, se jatkaa kasvamistaan.

”Heidät on jossain vaiheessa pantava kantamaan vastuuta. Jos puolue, joka yrittää lietsoa pelkoa toisia ihmisiä vastaan, ei koskaan ole vastuussa missään, se on vaarallista.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ruotsin parlamenttivaalien jälkeinen tilanne on äärimmäisen tiukka. Punavihreät saivat 144 paikkaa, oikeiston allianssi 143 paikkaa ja oikeistopopulistinen ruotsidemokraatit 62 paikkaa.

Henriksson arvioi, että neuvottelut kestävät pitkään. Hallituksen muodostamisessa voi mennä jouluun asti.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Muut eivät kuitenkaan ota ruotsidemokraatteja hallitukseen, Henriksson sanoo. Sosiaalidemokraattien johtaja Stefan Löfven on ollut äärimmäisen tiukka. Sama pätee allianssiin. Ennemmin murtuvat perinteiset blokit.

”Ruotsissa ajatellaan, että ruotsidemokraattien perusarvot ovat niin vaarallisia, ettei heille haluta antaa minkäänlaista mahdollisuutta vaikuttaa. Se on toinen tapa tehdä asioita.”


Henrikssonin vastuulla on nyt nostaa Rkp takaisin sinne, missä puolue on tottunut olemaan.

Painetta kannattajien keskuudessa lisää ainakin kielipolitiikka. Hallituskauden aikana kaksikielisiä käräjäoikeuksia on lakkautettu, ja sote-uudistuksessa on uhattuna Vaasan keskussairaalan laaja päivystys.

Toisaalta pelkkä ruotsin kielen puolustaminen ei Rkp:tä kanna. Puolue haluaa olla valtakunnallinen, Henriksson sanoo. Se tarkoittaa, että suomenkielisiä äänestäjiä pitää saada lisää.

Puolueen kannatus on liikkunut tasaisesti 4–5 prosentissa koko vaalikauden. Niin se on ollut edellisissä vaaleissakin, ja tuloksena on ollut vuodesta 2007 lähtien yhdeksän edustajaa.

”Aika oppositiossa on tehnyt meille myös hyvää. Olemme tehneet valtavasti työtä miettiäksemme, millä tavoin Rkp haluaisi kehittää Suomea.”

Liike rannikolta Sisä-Suomeen vaatii aikaa ja jalkatyötä, Henriksson tunnustaa. Puolueeseen on jo palkattu koordinaattori toimimaan yhteyshenkilönä muualla kuin ”Rkp:n perinteisillä alueilla”.

”Tulemme tekemään vierailuja paikkakunnilla, missä meitä ei niin usein nähdä.”

Henrikssonin mukaan tavoitteen saavuttamisen pohjana ovat arvot. Jokaisen on saatava onnistua tai epäonnistua, ja yrittäjyyteen tulee kannustaa. Ihmisiä ei pidä luokitella taustansa, kielensä tai kotimaansa mukaan.

Henrikssonin lista ensi vaalikaudelle on tuttu ainakin keskilinjan politiikan yleisestä asialistasta: lisää rahaa koulutukseen ”varhaiskasvatuksesta yliopistomaailmaan” ja perhevapaiden uudistus. Työllisyysaste yli 75 prosentin, ulkomaisen työvoiman tarveharkinnasta luopuminen, ympäristön ja ilmaston huomioon ottaminen. Myös kansainväliset yhteydet ovat tärkeitä.

Näyttäisi siltä, että seuraa löytyy, jos kuuluisa yhteinen arvopohja on olemassa.

 

”Rkp:n puheenjohtajana näen, että meillä on tarve uudistaa tiedustelulainsäädäntöä.”

Yhteistyöhalusta muiden suuntaan kertoo myös se, että ruotsalainen kansanpuolue tuskin harjoittaa oppositiopolitiikkaa tiedustelulakien kiirehtimisellä.

Suuren salin äänestyksessä tarvitaan 166 ääntä 199:stä, jotta lait mahdollistava perustuslain muutos etenisi tällä vaalikaudella.

Rkp:ssä ei ole asiasta ryhmäpäätöstä, mutta perustuslakivaliokunnassa asiaa käsittelevän Henrikssonin mukaan tiedustelulakien muutos tarvitaan. Asiasta puhuttaessa tulee esiin suomalaisen politiikan jyhkein sanapari: kansakunnan etu.

”Rkp:n puheenjohtajana näen, että meillä on tarve uudistaa tiedustelulainsäädäntöä. Tietoverkkojen kehitys on ollut kauhean nopeaa, ja siinä me olemme jäljessä.”

Toinen iso palanen perustuslakivaliokunnan syksyssä on sosiaali- ja terveydenhuollon uudistus. Hallitus antoi maaliskuussa esityksen, jossa valiokunta havaitsi 22 perustuslain vastaista kohtaa.

”Kyllähän silloin valmistelussa on epäonnistuttu. Se on ollut tyypillistä koko prosessille”, Henriksson sanoo.

Lokakuussa – seitsemän kuukautta ennen vaaleja – valiokunnan pitäisi arvioida, läpäisevätkö sosiaali- ja terveysvaliokunnan sote-uudistukseen tekemät muutokset perustuslain seulan.

Kukaan ei tiedä, meneekö laki läpi vai ei, Henriksson sanoo. Valiokunta joutuu vielä arvioimaan lukuisia asioita, joista tietosuoja, potilaan oikeussuoja ja yhdenmukaisuus EU-oikeuden kanssa ovat vain muutama esimerkki.

Jos nykymuotoinen sote-esitys kaatuu, voidaan Henrikssonin mukaan hyödyntää jo tehtyä työtä. Kaikki puolueet joutuvat vain tinkimään periaatteistaan. Rkp esimerkiksi hyväksyy valinnanvapauden, mutta Henriksson sanoo, että se pitää toteuttaa fiksusti, ilman liikaa byrokratiaa.

”Tässä on aineksia hyvään uudistukseen.”

Viisi kysymystä Anna-Maja Henrikssonille

1. Kuka lobbasi sinua viimeksi?

”Tiistaina meriklusterin yritykset ja toimijat puhuivat kanssani koulutuksesta. Ilmeisesti tilanne on se, että meillä ei ole koulutuspaikkoja riittävästi ja hallituksen suunnalta ei ole nähty tätä tarvetta.”

2. Kuka hallituspuolueen edustaja ansaitsee kehut?

”Keskustan Katri Kulmuni on ollut kanssani Pohjoismaiden neuvostossa. Hän on kiva, avoin ja ulospäin suuntautunut, ja pohjoismaiset asiat ovat hänelle tärkeitä. On tärkeää, että meillä on suomalaisia poliitikkoja, jotka haluavat edistää pohjoismaista yhteistyötä.”

3. Minkä kirjan luit viimeksi?

”Luen Kjell Westön Rikinkeltaista taivasta, ja lentokoneessa luen Patrik Oksasen kirjaa Skarpa skärvor [suom. Teräviä sirpaleita]. Se on kirja siitä, miten informaatiosota vaikuttaa meidän yhteiskuntaamme.”

4. Mikä saa sinut vihaiseksi?

”Kun jotakin henkilöä kohdellaan kaltoin ja kun vahvempi henkilö käyttää asemaansa toisen alistamiseen. Uutisissa oli, että kouluissa koetaan seksuaalista ahdistelua. Siitä menee sanattomaksi, kun huomaa, että aikuiset eivät kunnioita lasten ja nuorten itsemääräämisoikeutta.”

5 .Mitä aiot tehdä viikonloppuna?

”Menen kotiin Pietarsaareen. Aiomme käydä vielä saaressa. Ja sukuun on syntynyt pieni vauva. Veljentyttäreni on saanut esikoisensa, ja heillä on pienet juhlat tälle tyttövauvalle.”

Kuka?

Anna-Maja Henriksson


 Syntynyt 7.1.1964 Pietarsaaressa.

 Varatuomari, pankkilakimies.

 Kansanedustaja Vaasan vaalipiiristä vuodesta 2007, toimi oikeusministerinä Kataisen ja Stubbin hallituksissa vuosina 2011–2015.

 Rkp:n puheenjohtaja vuodesta 2016 alkaen.

 Naimisissa, kaksi lasta.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Miksi miehet lähettävät naisille kuvia omasta peniksestään? Ruotsalaistoimittaja löysi kuusi syytä hämmentävälle käytökselle

  2. 2

   Yksi mies pitää valtaa kerrostalossa, joka rapistuu silmissä – Asukkaat ovat odotelleet remonttia vuosikaudet

  3. 3

   Autoilijoiden häikäilemättömyys koulun edessä Espoossa on saanut jo poikkeukselliset mittasuhteet – ”Ajoneuvo­käyttäytyminen on lähtenyt käsistä”

  4. 4

   Mitä näet tässä kuvassa? Juha Vasara kuvasi tavallista bussiterminaalia, kun hän kohtasi odottamattoman näyn

  5. 5

   Turkkilaislehti: USA:lla on hallussaan nauhoite, jossa Saudi-Arabian kruununprinssi määrää toimittaja Khashoggin ”hiljentämisen niin pian kuin mahdollista”

  6. 6

   Neljän tähden dokumentti kuvaa raadollisesti Suomen vanhimman pelitalon sekoilua, kun yhtiö yrittää luoda epätoivoisesti kansainvälistä hittiä

  7. 7

   Koomikko Iikka Kivi oli ahdistunut vihankylväjä, joka louhi verkosta todisteita maahanmuuttajien pahuudesta – Nyt hän kertoo, miksi purki pahan olonsa viattomiin

   Tilaajille
  8. 8

   ”Ylikuormitus täällä on ihan hysteeristä” – HS:n selvitys kertoo sosiaali- ja terveysministeriön kriisistä, jonka kärsijöiksi uhkaavat joutua kaikkein heikoimmat

   Tilaajille
  9. 9

   The Voice Kids ja Talent siivittivät Mollyn lapsena laulajanuralle, mutta vastassa oli karu maailma huumeineen ja syömishäiriöineen

  10. 10

   EU-tuomioistuin vahvisti: Ruotsi ei saa myydä nuuskaa muualle unioniin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksi mies pitää valtaa kerrostalossa, joka rapistuu silmissä – Asukkaat ovat odotelleet remonttia vuosikaudet

  2. 2

   Käänne asuntomarkkinoilla: Asunnon myyjä ei enää saa välttämättä edes omiaan pois – ”Jos jotain, niin tähän ei kannata lapsen lailla uskoa”

  3. 3

   Uusia tietoja nuolilla surmatusta amerikkalaisesta seikkailijasta: uhmasi kieltoja pyrkiessään eristetyn heimon luo

  4. 4

   Keskelle Vaalimaan korpea on noussut eriskummallinen ostosparatiisi – HS tutustui venäläisiä houkuttelevaan outlet-kylään, joka muistuttaa kulissia

  5. 5

   Saastuttaa sisä­ilmaa, synnyttää kosteus­vaurion, vahingoittaa kerrostalon rakenteita – Kysyimme, ovatko ilmalämpöpumppuihin liitetyt epäilykset todellisia

  6. 6

   Kun kumppani tulee raskaan työpäivän jälkeen kotiin ja räjähtää, häntä kannattaa lähestyä tunteella

  7. 7

   Autoilija ajoi kahden alakouluikäisen lapsen päälle suojatiellä Espoossa – Vastaantulija yritti varoittaa tööttäämällä ja valoja väläyttelemällä

  8. 8

   Miksi miehet lähettävät naisille kuvia omasta peniksestään? Ruotsalaistoimittaja löysi kuusi syytä hämmentävälle käytökselle

  9. 9

   Kiinalainen teurastamo pumppasi jopa 120 litraa vettä nautoihin nostaakseen eläinten myyntipainoa – Polvilleen luhistuneella naudalla näkyi ”kyyneleitä silmissään”

  10. 10

   Autoilijoiden häikäilemättömyys koulun edessä Espoossa on saanut jo poikkeukselliset mittasuhteet – ”Ajoneuvo­käyttäytyminen on lähtenyt käsistä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tutkimus paljastaa: Koulujen uudet menetelmät heikentävät oppimista merkittävästi

  2. 2

   Paniikkia, konkurssien pelkoa ja lähtöaikeita – Kauppakeskus Redin asiakaskato ajaa yrittäjiä ahdinkoon

  3. 3

   Tällainen on Suomi: Kun Trump kertoi uskomattoman väitteen Pohjolan metsänhoidosta, suomalaiset lähtivät metsään haravoimaan ja imuroimaan

  4. 4

   Täti innostui sukututkimuksesta, ja niin Leenakin teki dna-testin – Kun tulokset tulivat, eletty elämä osoittautui valheeksi

   Tilaajille
  5. 5

   Käänne asuntomarkkinoilla: Asunnon myyjä ei enää saa välttämättä edes omiaan pois – ”Jos jotain, niin tähän ei kannata lapsen lailla uskoa”

  6. 6

   Kun kumppani tulee raskaan työpäivän jälkeen kotiin ja räjähtää, häntä kannattaa lähestyä tunteella

  7. 7

   Kun nuoret äidit haksahtavat ravitsemusgurujen hölynpölyyn, kärsijöitä ovat lapset – Näin sanoo ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen ja oikoo verkon vallanneita harhaluuloja yksi kerrallaan

   Tilaajille
  8. 8

   Kuvia Suomesta, osa 39: Rio Gandara kuvasi, mitä tekevät ihmiset, jotka eivät saa öisin unta

  9. 9

   Uni oli pelottava, ja siinä kuusivuotias Patrick Tiainen rakasti poikaa – Tiainen nousi karismaattisen seurakunnan johtoon, uskoi Jumalan eheyttävän hänet ja myönsi lopulta, että uni oli totta

   Tilaajille
  10. 10

   Yksi mies pitää valtaa kerrostalossa, joka rapistuu silmissä – Asukkaat ovat odotelleet remonttia vuosikaudet

  11. Näytä lisää