Politiikka

Hallitus antoi kuntien kokeilla työllisyyden hoitoa – Tulokset olivat hyviä, mutta nyt kokeilut ajetaan alas

Maakuntauudistus siirtää työllisyyden hoidon maakunnille, jotka aloittavat vasta vuoden 2021 alussa. Tampereella arvioidaan, että isolle joukolle työttömiä tulee katkos palveluihin.

Hallitus aikoo lopettaa eri puolilla Suomea käynnissä olevat työllisyyskokeilut, joissa kunnat ovat ottaneet tilapäisesti vastuun työttömien työnhakijoiden palveluista.

Työ- ja elinkeino- eli TE-palvelut ovat kuuluneet valtion vastuulle, mutta kokeiluissa palveluvastuu siirrettiin kunnille.

Tulokset ovat olleet hyviä, mutta tästä huolimatta kokeilut päättyvät aiemman suunnitelman mukaisesti tämän vuoden lopussa. Tämä on herättänyt ihmetystä muun muassa Pirkanmaalla, jonka kokeilu on käynnissä olevista suurin.

Lue lisää: Työttömiä alettiin Tampereella kuunnella yksilöllisemmin, ja näin kävi: Työttömyys väheni, byrokratia tehostui ja asiakkaiden syvä ahdistus paljastui

”Työllisyyskokeiluita, sellaisena kuin ne nyt ovat, ruvetaan ajamaan alas tämän kuun loppupuolella”, työministeri Jari Lindström (sin) sanoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tämä tarkoittaa, että uusien työttömien ohjaaminen kokeiluihin loppuu jo tämän kuun lopussa, ja vastuu palaa TE-toimistoille.

Taustalla on tuleva maakuntauudistus. Hallitus on linjannut, että työllisyyden hoito siirtyy valtiolta uusien maakuntien vastuulle, eikä tästä tehdä poikkeuksia suurten kaupunkien vetoomuksista huolimatta.

Kunnat ovat protestoineet päätöstä ja viitanneet saatuihin todisteisiin. Kuntaliiton toimitusjohtajan Jari Koskisen mukaan alueelliset kokeilut ovat runsaassa vuodessa tuottaneet 10 000 työpaikkaa kaikkein vaikeimmin työllistyville sekä 11,5 miljoonaa euroa säästöä työmarkkinatuen menoissa.

Koskinen toivoi alkuviikosta Kuntaliiton tilaisuudessa, että kokeilut voisivat jatkua aina siihen asti, kun uudet maakunnat aloittavat eli vuoden 2020 loppuun saakka.

”Herää kysymys, miksi pilotoitiin, jos hyviä tuloksia ja käytäntöjä ei ole mahdollista jatkaa”, sanoo pormestari Lauri Lyly (sd) Tampereelta.

Lylyn mukaan hallitus haluaa siirtää työllisyyspalvelut maakuntien järjestettäväksi, mutta maakunnilta puuttuvat kannustimet palveluiden järjestämiseen.

”Kunnilla kannustimet ovat konkreettisia ja tuntuvia, esimerkiksi työmarkkinatuen kuntaosuus on maksettava, vaikka kunnilla ei enää jatkossa ole keinoja parantaa alueen työllisyyttä. Hyvä työllisyys kasvattaa verotuloja ja vähentää palvelutarpeita”, Lyly sanoo.

Kokeilun jujuna on se, että kunnat ovat saaneet samat toimivaltuudet kuin valtion TE-toimisto.

”Meillä oli täällä lainassa valtion 76 työntekijää kunnan 250:n työntekijän lisäksi”, kehitysjohtaja Mika Itänen Tampereen kaupungilta sanoo. ”Kokeilulaki antoi meille toimivaltuudet päästä käsiksi tietojärjestelmään, jonne kunta ei aiemmin päässyt. Tämä on nopeuttanut toimintaa paljon.”

Tietojärjestelmästä näkee esimerkiksi työttömän työhistorian ilman, että hän joutuu kertaamaan sen aina uudelleen.

Hallituksen tarkoituksena on, että ennen maakuntien aloittamista alueellisten kokeiluiden tilalle tulee uusia kokeiluja eli kasvupalvelupilotteja. Pilotit ovat Lindströmin mukaan ”silta tähän uuteen maailmaan” eli maakuntiin. Piloteissa mukana on yksityisiä työnvälityspalveluita ja muita yksityisiä toimijoita, jotka kasvupalvelulaki päästää julkisiin työvoimapalveluihin mukaan.

Pilottisuunnitelman ongelmana on se, että pilotit mahdollistava hallituksen lakiesitys on vielä pahasti kesken eduskunnassa. Sekin odottaa ruuhkautuneen perustuslakivaliokunnan pöydällä, että valiokunta ehtisi antaa siitä lausunnon.

Lindström sanoo olleensa yhteydessä sekä perustuslakivaliokunnan että työelämä- ja tasa-arvovaliokunnan puheenjohtajiin ja toivoneensa, että lakiesitys käsiteltäisiin kiireen vilkkaa.

Jos lakia ei saada nyt syksyllä eteenpäin ja ensi vuoden alusta voimaan, pilotit eivät voi aloittaa, ja kokeilualueiden työttömistä voi tulla edestakaisin pompoteltavia väliinputoajia. Kokeilun päättyessä kunta ei pääse enää tietojärjestelmään eikä voi hoitaa työttömien asioita, vaan he siirtyvät takaisin TE-toimiston asiakkaiksi.

”Huoli on se, että yksityiset toimijat eivät pysty palvelemaan heitä kaikkia, koska nämä ovat moniammatillista tukea tarvitsevaa väkeä. Näkymä on se, että isolle joukolle työttömiä tulee palvelukatkos”, Mika Itänen sanoo.

Itäsen mielestä parasta olisi jatkaa kokeilulakia 2019–2020. ”Se olisi lainsäädäntötoimin mahdollista toteuttaa nopeastikin.”

Lindström sanoo, ettei kyseenalaista alueellisten työllisyyskokeiluiden tuloksia.

”Ensimmäiset havainnot liittyvät siihen, että siellä on ryhdytty tekemään yhteistyötä ja yllätys yllätys, tämä oli meillä tarkoituskin. Kunnan työllisyyspalvelut, TE-hallinnon työllisyyspalvelut ja osin myös muut toimijat eli yksityiset ovat panneet hynttyyt yhteen. Tämä on jo sitä tulevaa kasvupalvelumaailmaa”, Lindström sanoo.

”Tamperehan on laittanut tähän isosti rahaa, 10 miljoonaa euroa, on selvää että se näkyy”, Lindström lisää.

Pirkanmaan kokeilu, jossa mukana on kymmenen kuntaa, on ollut suurin viidestä alueellisesta työllisyyskokeilusta. Kokeiluun osallistuu noin 60 prosenttia alueen työttömistä eli kaikkiaan 24 000 työtöntä, jotka eivät saa ansiosidonnaista päivärahaa. Heistä suuri osa on ollut työttömänä yli tuhat päivää.

Pirkanmaalla mukana on paljon piirteitä niin sanotusta Tanskan mallista: työllisyyden hoito on lähipalvelua, päävastuussa on kunta, ja työttömälle yritetään tarjota yksilöllistä palvelua ja valmennusta. Monilla heistä on muitakin ongelmia kuin se, ettei löydä töitä.

Jos kasvupalvelulaki saadaan kunnialla voimaan hallituksen tavoittelemassa aikataulussa eli ensi vuoden alusta, silloin myös piloteissa voi kokeilla uudenlaisia malleja hoitaa työttömyyttä.

Hallitus on kaavaillut niin sanottua allianssimallia, jossa kunnat voisivat olla mukana. Pirkanmaalle tulossa olevassa pilotissa työttömien tarve palveluihin on tarkoitus kartoittaa yhdessä kuntien kanssa.

Mika Itänen sanoo Tampereen kokeilun perusteella, että työllisyyden hoitoon mahtuisivat rinnakkain niin yksityiset kuin julkiset toimijat.

”Mitä enemmän tukea työtön tarvitsee, sitä enemmän valttikortit ovat kunnan palveluissa”, Itänen sanoo.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Ylisuorittajien ongelmat ovat ylellisyyttä – Minun on vaikea surra ihmisten puolesta, jotka ovat saavuttaneet elämässään liikaa

  2. 2

   Ihmisroskaksi leimattu Markku Korhonen pääsi katkolta ja löysi telttansa kunnossa sillan alta – asuntohakemuksen lisätietoa-kohtaan hän kirjoittaa nyt ”ihmisroska”

   Tilaajille
  3. 3

   Uusi löytö voi muuttaa historiankirjoituksen Pompeijin tuhon ajankohdasta – päivämäärä löytyikin kirjoitettuna seinään

  4. 4

   Kanada laillisti kannabiksen ensimmäisenä länsimaana

  5. 5

   Sakot voi saada myös 24 tunnin paikalla, koska pysäköinninvalvojilla on salapoliisi­keinonsa – seitsemän kysymystä ja vastausta parkkikiekon käytöstä

  6. 6

   Työkavereiden palkat esillä intranetissä, henkilöstö äänestää palkkauksen perusteista – Näin toimivat yritykset, jotka ovat päättäneet lopettaa palkasta vaikenemisen

  7. 7

   Syyttäjä vaatii Helsingin entiselle kuntapolitiikolle Saido Mohamedille kymmenen kuukautta ehdollista törkeästä rahanpesusta

  8. 8

   Stressaantunut lapsi on huonon esimerkin seuraus – Jatkuva stressi on tuhoisaa lapsen aivojen kehitykselle

  9. 9

   Obaman entinen neuvonantaja sauditoimittajan epäillystä surmasta: Hyvät suhteet Trumpiin luonut kruununprinssi saattoi yliarvioida kykynsä selvitä kuivin jaloin

  10. 10

   Havainto kotouttamisesta Espoossa: Ihmiselle ei kannata opettaa asioita suomeksi, jos hän ei osaa suomea

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Europol pyytää apua hyväksikäyttö­tapausten selvittämisessä: Tiedätkö, missä kaupungissa tämä kuva on otettu?

  2. 2

   Helsinkiläismies testamenttasi koko 7,3 miljoonan euron omaisuutensa taloyhtiölle

  3. 3

   Aku Louhimies väittää ohjauspestinsä kansainvälisessä sarjassa olevan katkolla Ylen toimittajan takia – Ohjaajan agentti: Toinen henkilö työskentelee nyt Louhimiehen jaksojen parissa

  4. 4

   Kiista irtisanomissuojasta ylittää kaikki järjellisyyden rajat

  5. 5

   Tämä riemastuttava maalaus Donald Trumpista ja entisistä presidenteistä nousi koko internetin vitsin aiheeksi – eikä ihme, koska se on täynnä upeita yksityiskohtia

  6. 6

   Kokeile HS:n elvytyspelillä, osaatko painelu-puhalluselvytyksen

  7. 7

   Asiantuntijoiden varoitus poliiseille: Älä katso iPhone-puhelinta

  8. 8

   Raaka joukkotappelu Konalassa keskellä kirkasta päivää: Kaksi epäiltyä tapon yritystä ja kaksi pahoinpitelyä – poliisi otti kiinni kuusi ihmistä

  9. 9

   Lapsen kiusalliset tavat saattavat kieliä ongelmista – Niihin voi puuttua, mutta väärä lähestyminen pahentaa tilannetta

   Tilaajille
  10. 10

   Kun Eliya Zweygbergin 14 vuoden masennuslääkitys päättyi, reaktio oli armoton – Lääkityksen lopettaminen voi aiheuttaa rajuja oireita, ja Zweygberg pelkäsi jopa vahingoittavansa lemmikkejään

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvia Suomesta, osa 37: Akseli Valmunen kuvasi lähiötä, jossa latvialaiset telakkatyöläiset ja suomalaiset työttömät elävät rinnakkain

   Tilaajille
  2. 2

   Verohallinto julkaisi Instagramissa kenties kaikkien aikojen kuivimman vitsin, eikä kukaan oikein tiedä, mitä siitä pitäisi ajatella

  3. 3

   Helsinki laski, että 87-vuotias Eeva tulee kuukauden toimeen 101 eurolla – sosiaali­työntekijä neuvoi myymään asunnon tai ottamaan lainaa lääkkeisiin

  4. 4

   Neljän kuukauden korvatulehdus ja kuusi poskiontelotulehdusta päälle – Karoliina Sallinen-Pentikäisen loputtomaan sairasteluun löytyi syy, joka on suomalaisille erityisen tyypillinen

   Tilaajille
  5. 5

   ”Turha niitä on enää töihin koittaa, ne on ryypänneet terveytensä jo” – Turun telakka takoo vaurautta, mutta sen varjossa elää köyhyyteen käpertynyt lähiö

   Tilaajille
  6. 6

   Suomessakin suositun antibiootin käyttöä rajoitetaan vakavien haittojen takia – Lääke aiheuttanut revenneitä jänteitä, lihas­kipuja ja uni­häiriöitä

  7. 7

   Maailmanloppu on tulossa, ja se on kaikin tavoin erilainen kuin aiemmat maailmanloput

  8. 8

   Puolen metrin syvyydestä löytyi tuhat vuotta vanha viikinkilaiva Norjassa – ”Tämä on maailman­sensaatio”

  9. 9

   ”Tasa-arvoinen peruskoulu on vitsi” – Elina Tuomesta tuli uupuvien opettajien ääni­torvi ja nyt hän sanoo, että Suomessa tehdään ihmis­oikeus­loukkauksia

   Tilaajille
  10. 10

   Asiantuntijoiden varoitus poliiseille: Älä katso iPhone-puhelinta

  11. Näytä lisää