Politiikka

Hallitus antoi kuntien kokeilla työllisyyden hoitoa – Tulokset olivat hyviä, mutta nyt kokeilut ajetaan alas

Maakuntauudistus siirtää työllisyyden hoidon maakunnille, jotka aloittavat vasta vuoden 2021 alussa. Tampereella arvioidaan, että isolle joukolle työttömiä tulee katkos palveluihin.

Hallitus aikoo lopettaa eri puolilla Suomea käynnissä olevat työllisyyskokeilut, joissa kunnat ovat ottaneet tilapäisesti vastuun työttömien työnhakijoiden palveluista.

Työ- ja elinkeino- eli TE-palvelut ovat kuuluneet valtion vastuulle, mutta kokeiluissa palveluvastuu siirrettiin kunnille.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tulokset ovat olleet hyviä, mutta tästä huolimatta kokeilut päättyvät aiemman suunnitelman mukaisesti tämän vuoden lopussa. Tämä on herättänyt ihmetystä muun muassa Pirkanmaalla, jonka kokeilu on käynnissä olevista suurin.

Lue lisää: Työttömiä alettiin Tampereella kuunnella yksilöllisemmin, ja näin kävi: Työttömyys väheni, byrokratia tehostui ja asiakkaiden syvä ahdistus paljastui

”Työllisyyskokeiluita, sellaisena kuin ne nyt ovat, ruvetaan ajamaan alas tämän kuun loppupuolella”, työministeri Jari Lindström (sin) sanoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tämä tarkoittaa, että uusien työttömien ohjaaminen kokeiluihin loppuu jo tämän kuun lopussa, ja vastuu palaa TE-toimistoille.

Taustalla on tuleva maakuntauudistus. Hallitus on linjannut, että työllisyyden hoito siirtyy valtiolta uusien maakuntien vastuulle, eikä tästä tehdä poikkeuksia suurten kaupunkien vetoomuksista huolimatta.

Kunnat ovat protestoineet päätöstä ja viitanneet saatuihin todisteisiin. Kuntaliiton toimitusjohtajan Jari Koskisen mukaan alueelliset kokeilut ovat runsaassa vuodessa tuottaneet 10 000 työpaikkaa kaikkein vaikeimmin työllistyville sekä 11,5 miljoonaa euroa säästöä työmarkkinatuen menoissa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Koskinen toivoi alkuviikosta Kuntaliiton tilaisuudessa, että kokeilut voisivat jatkua aina siihen asti, kun uudet maakunnat aloittavat eli vuoden 2020 loppuun saakka.

”Herää kysymys, miksi pilotoitiin, jos hyviä tuloksia ja käytäntöjä ei ole mahdollista jatkaa”, sanoo pormestari Lauri Lyly (sd) Tampereelta.

Lylyn mukaan hallitus haluaa siirtää työllisyyspalvelut maakuntien järjestettäväksi, mutta maakunnilta puuttuvat kannustimet palveluiden järjestämiseen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Kunnilla kannustimet ovat konkreettisia ja tuntuvia, esimerkiksi työmarkkinatuen kuntaosuus on maksettava, vaikka kunnilla ei enää jatkossa ole keinoja parantaa alueen työllisyyttä. Hyvä työllisyys kasvattaa verotuloja ja vähentää palvelutarpeita”, Lyly sanoo.

Kokeilun jujuna on se, että kunnat ovat saaneet samat toimivaltuudet kuin valtion TE-toimisto.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Meillä oli täällä lainassa valtion 76 työntekijää kunnan 250:n työntekijän lisäksi”, kehitysjohtaja Mika Itänen Tampereen kaupungilta sanoo. ”Kokeilulaki antoi meille toimivaltuudet päästä käsiksi tietojärjestelmään, jonne kunta ei aiemmin päässyt. Tämä on nopeuttanut toimintaa paljon.”

Tietojärjestelmästä näkee esimerkiksi työttömän työhistorian ilman, että hän joutuu kertaamaan sen aina uudelleen.

Hallituksen tarkoituksena on, että ennen maakuntien aloittamista alueellisten kokeiluiden tilalle tulee uusia kokeiluja eli kasvupalvelupilotteja. Pilotit ovat Lindströmin mukaan ”silta tähän uuteen maailmaan” eli maakuntiin. Piloteissa mukana on yksityisiä työnvälityspalveluita ja muita yksityisiä toimijoita, jotka kasvupalvelulaki päästää julkisiin työvoimapalveluihin mukaan.

Pilottisuunnitelman ongelmana on se, että pilotit mahdollistava hallituksen lakiesitys on vielä pahasti kesken eduskunnassa. Sekin odottaa ruuhkautuneen perustuslakivaliokunnan pöydällä, että valiokunta ehtisi antaa siitä lausunnon.

Lindström sanoo olleensa yhteydessä sekä perustuslakivaliokunnan että työelämä- ja tasa-arvovaliokunnan puheenjohtajiin ja toivoneensa, että lakiesitys käsiteltäisiin kiireen vilkkaa.

Jos lakia ei saada nyt syksyllä eteenpäin ja ensi vuoden alusta voimaan, pilotit eivät voi aloittaa, ja kokeilualueiden työttömistä voi tulla edestakaisin pompoteltavia väliinputoajia. Kokeilun päättyessä kunta ei pääse enää tietojärjestelmään eikä voi hoitaa työttömien asioita, vaan he siirtyvät takaisin TE-toimiston asiakkaiksi.

”Huoli on se, että yksityiset toimijat eivät pysty palvelemaan heitä kaikkia, koska nämä ovat moniammatillista tukea tarvitsevaa väkeä. Näkymä on se, että isolle joukolle työttömiä tulee palvelukatkos”, Mika Itänen sanoo.

Itäsen mielestä parasta olisi jatkaa kokeilulakia 2019–2020. ”Se olisi lainsäädäntötoimin mahdollista toteuttaa nopeastikin.”

Lindström sanoo, ettei kyseenalaista alueellisten työllisyyskokeiluiden tuloksia.

”Ensimmäiset havainnot liittyvät siihen, että siellä on ryhdytty tekemään yhteistyötä ja yllätys yllätys, tämä oli meillä tarkoituskin. Kunnan työllisyyspalvelut, TE-hallinnon työllisyyspalvelut ja osin myös muut toimijat eli yksityiset ovat panneet hynttyyt yhteen. Tämä on jo sitä tulevaa kasvupalvelumaailmaa”, Lindström sanoo.

”Tamperehan on laittanut tähän isosti rahaa, 10 miljoonaa euroa, on selvää että se näkyy”, Lindström lisää.

Pirkanmaan kokeilu, jossa mukana on kymmenen kuntaa, on ollut suurin viidestä alueellisesta työllisyyskokeilusta. Kokeiluun osallistuu noin 60 prosenttia alueen työttömistä eli kaikkiaan 24 000 työtöntä, jotka eivät saa ansiosidonnaista päivärahaa. Heistä suuri osa on ollut työttömänä yli tuhat päivää.

Pirkanmaalla mukana on paljon piirteitä niin sanotusta Tanskan mallista: työllisyyden hoito on lähipalvelua, päävastuussa on kunta, ja työttömälle yritetään tarjota yksilöllistä palvelua ja valmennusta. Monilla heistä on muitakin ongelmia kuin se, ettei löydä töitä.

Jos kasvupalvelulaki saadaan kunnialla voimaan hallituksen tavoittelemassa aikataulussa eli ensi vuoden alusta, silloin myös piloteissa voi kokeilla uudenlaisia malleja hoitaa työttömyyttä.

Hallitus on kaavaillut niin sanottua allianssimallia, jossa kunnat voisivat olla mukana. Pirkanmaalle tulossa olevassa pilotissa työttömien tarve palveluihin on tarkoitus kartoittaa yhdessä kuntien kanssa.

Mika Itänen sanoo Tampereen kokeilun perusteella, että työllisyyden hoitoon mahtuisivat rinnakkain niin yksityiset kuin julkiset toimijat.

”Mitä enemmän tukea työtön tarvitsee, sitä enemmän valttikortit ovat kunnan palveluissa”, Itänen sanoo.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Suomi häviää isot datakeskus­hankkeet naapuri­maille, ja merkittävä syy on hyvin yksin­kertainen

  2. 2

   Kansallisbaletin Tuhkimon ylipainoiseksi puettu hahmo loukkasi Ani Kellomäkeä niin, että hän lähti esityksestä pois: ”En halunnut osallistua yhteiseen kiusaamishetkeen”

  3. 3

   Venäläinen huippu­robotti paljastui ihmiseksi

  4. 4

   Meidän sukupolvemme on sössinyt ihmiskunnan yksityisyyden – Näin sanoo F-Securen Mikko Hyppönen, joka kokeili elää ilman Googlea muttei pystynyt

  5. 5

   Ani Kellomäki sai 17-vuotiaana syöpädiagnoosin – mutta hänen suurin tragediansa väijyi äidin huoneen oven takana

   Tilaajille
  6. 6

   Uusi Harry Potter -elokuva raivostuttaa faneja, koska se paljastaa asioita, joiden ei pitänyt olla mahdollisia

  7. 7

   Autoilijalta vaaditaan nyt suuria muutoksia: Työryhmä tekisi autoilusta niin kallista, että kaikki vaihtaisivat menopeliä

  8. 8

   Metoo-liikettä tarvitaan mutta ihmisiä ei saa tuhota, sanoo Tarja Halonen, joka ei enää välttele feministi-sanaa

   Tilaajille
  9. 9

   Henri Heinonen huomasi teininä olevansa erilainen kuin kaverinsa – Nyt hän kertoo elämästään, johon seksi ei kuulu

   Tilaajille
  10. 10

   ”Orjalakien” hyväksyminen ajoi Unkarin parlamentin kaaokseen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

  2. 2

   Autoilijalta vaaditaan nyt suuria muutoksia: Työryhmä tekisi autoilusta niin kallista, että kaikki vaihtaisivat menopeliä

  3. 3

   Venäläinen huippu­robotti paljastui ihmiseksi

  4. 4

   Strasbourgin hyökkäyksestä epäilty jatkaa pakoaan, turva­toimia kiristetty kaikilla Ranskan joulu­toreilla – Tämä tilanteesta tiedetään

  5. 5

   Uusi Harry Potter -elokuva raivostuttaa faneja, koska se paljastaa asioita, joiden ei pitänyt olla mahdollisia

  6. 6

   Kansallisbaletin Tuhkimon ylipainoiseksi puettu hahmo loukkasi Ani Kellomäkeä niin, että hän lähti esityksestä pois: ”En halunnut osallistua yhteiseen kiusaamishetkeen”

  7. 7

   Pitäisikö ylipainon vuoksi sairastuneen maksaa hoito itse? Tutkija uskoo tietävänsä ainoan keinon, jolla koko kansa saadaan laihtumaan

   Tilaajille
  8. 8

   Angela Merkel katseli punaiselta matolta, kun lapsilukko sulki Theresa Mayn autoonsa – tämä oli paras brexit-vertauskuva ehkä ikinä

  9. 9

   Räjähdysmäisellä tulipalolla Käpylässä tehdystä murhan yrityksestä epäilty mies jatkaa pakoaan, poliisi julkaisi nimen – ”Kiinnisaaminen välttämätöntä”

  10. 10

   Kun raskaus ei vain ala – Yhä useampi pari joutuu turvautumaan hedelmöityshoitoihin, eikä syy ole pelkkä lasta haluavien iäkkyys

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kansanedustaja Touko Aallon päälle käytiin Linnan juhlissa – ”Kahdella kädellä rintakehään niin voimakkaasti kuin pystyy”

  2. 2

   Kuvakooste: Valitsimme Linnan juhlien kymmenen säväyttävintä pukua – lukijoiden suosikiksi nousi 19-vuotias yllätysnimi

  3. 3

   Helsingissä hakaristilippujen kantaminen johti käsirysyyn, pidätyksiin ja epäilykseen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan – Kaksi pidätettiin myös 612-soihtukulkueen häirinnästä

  4. 4

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  5. 5

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  6. 6

   Kesän jälkeen äitien kasvoilta katosivat ilmeet, ja kätilö Rosmariini Tolonen näki sen – HS:n erikoisartikkeli vie vainottujen rohingyojen pakolaisleirille

   Tilaajille
  7. 7

   Näyttelijä Jasper Pääkkönen rikkoi asuvalinnallaan etikettiä – kumppanilla kultainen, käärmeteemainen paljettiasu

  8. 8

   Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

  9. 9

   Mies oli hurmaava, mutta kun yksiön ovi yöllä sulkeutui, Minna tajusi jotain olevan vialla – ”Minulle tapahtui asioita, joita en olisi halunnut tapahtuvan”

   Tilaajille
  10. 10

   Ennätykselliset veronpalautukset maksuun tänään – ensi vuonna valtaosa ei enää saa ”joulupalautuksia”

  11. Näytä lisää