Politiikka

Orpo myönsi, että käytettävissä olevat tulot alenevat kolmas­osalla suomalaisista – Heinäluoma riemastui myönnytyksestä

Hallituksen budjettiesitystä kritisoitiin kunnianhimottomuudesta ja velanotosta. Lisäksi osakesäästötili herätti keskustelua.

”Tilanne taloudessa on erinomainen”, kehui valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok) ensi vuoden talousarviota esitellessään eduskunnassa tiistaina, kun koko syksyn alkava budjettikäsittely alkoi.

Orpo halusi korostaa, ettei hallitus tehnyt vaalibudjettia, eikä ”ylimääräistä jakovaraa” ollut.

Hallitus on budjettiehdotuksessaan esittänyt vain pieniä muutoksia verotukseen. Eri vähennysten avulla hallitus aikoo suunnata 130 miljoonan euron veronkevennykset pienituloisille. Toisaalta indeksijäädytykset jatkuvat, joten esimerkiksi olennaisia tukia ei koroteta hintojen nousun tahdissa.

Oppositiosta budjettia roimittiin eri syistä: se on kunnianhimoton, valtio velkaantuu liikaa ja toisaalta koulutukseen ja innovaatioihin käytetään liian vähän rahaa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

HS kokosi yhteen budjettikeskustelun keskeiset kysymykset.

Lisääkö budjetti tuloeroja?

Sdp:n kansanedustaja Eero Heinäluoman mukaan ensi vuoden budjetti tarkoittaa, että pienituloisin kolmasosa suomalaisista menettää tuloja ensi vuonna hallituksen veroratkaisujen johdosta.

Heinäluoma vetosi väitteensä taustaksi valtiovarainministeriön julkaisemaan esitykseen, jossa käydään läpi talousarvioesityksen vaikutuksia suomalaisten käytettävissä oleviin tuloihin.


Välillinen verotus huomioon ottaen valtiovarainministeriö arvioi, että kolmen alimman tulodesiilin tulot pienenevät ensi vuonna.

Muutokset ovat hyvin pieniä, enimmillään 0,3 prosentin luokkaa. Tähän myös Orpo vetosi vastauksessaan Heinäluomalle.

”Suurin vaikutus tulee tupakkaveron korotuksesta. Muutoin budjetti on hyvin neutraali. Gini-kerroin jopa paranee hieman”, Orpo vastasi ja vetosi hallituksen luoneen Suomeen tällä vaalikaudella yli 100 000 työpaikkaa.

”Mikään ei ohita työllisyyttä ja sen merkitystä. Siinä hallitus on kiistatta onnistunut.”

Heinäluoma kuitenkin tarttui Orpon puheenvuorossaan antamaan myönnytykseen.

”Myönnätte, että kolmasosalla tulee käytettävissä olevat tulot vähenemään. Se on alle puoli prosenttiyksikköä vähemmän kuin tänä vuonna, mutta pienituloisille ne ovat isoja rahoja. Tämä tarkoittaa sitä, että linjanne lisää tuloeroja”, Heinäluoma sanoi.

Miksei hallitus kuro velkaa umpeen?

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Anderssonin mielestä hallituksella on ollut veronalennusvimma, joka on mennyt sen edelle, että valtiontalouteen olisi kerätty puskureita pahan päivän varalle. Hän kyseenalaisti Petteri Orpon roolin tiukkana kirstunvartijana.

”Jos veroaste olisi pysynyt vuoden 2015 tasolla, olisi kestävyysvaje nyt yli puolet pienempi”, Andersson sanoi.

Anderssonin mukaan hallitus on keventänyt tuloverotusta suurituloisia suosien ja lisännyt tasaveroluonteisia haitta- ja ympäristöveroja.


Orpo kiisti Anderssonin madonluvut. Hänen mukaansa kestävyysvaje kapenee hallituskaudella puolellatoista prosenttiyksiköllä.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk) sanoi, että velkaantuminen suhteessa bruttokansantuotteeseen on taittunut. Valtio ottaa velkaa ensi vuonna vielä 1,4 miljardia euroa, mutta Sipilän mukaan valtion velkaantuminen vähenee suunnitellusti.

Perussuomalaisten ryhmäpuheen pitänyt Ville Tavio niin ikään kritisoi hallitusta velanotosta ja vaati taloutta tasapainoon.

”Valtio ei voi jatkuvasti jakaa sellaista, mitä ei ole. Jos uutta velkaa otetaan nousukauden keskellä melkein kaksi miljardia euroa vuodessa, miten käy sitten kun laskusuhdanne alkaa?”

Toisaalta Tavion mukaan hallituksen tulisi keventää verotusta ja esimerkiksi pitää kiinni kehysriihessä vuonna 2016 tehdystä lupauksesta, jonka mukaan polttoaineveron korotus perutaan, jos raakaöljyn hinta nousee yli 80 dollarin per barreli. Brent-laatuisen öljyn hinta on viime aikoina liikkunut tuon luvun tuntumassa.

Lisäksi Tavio vaati eläkkeiden verotuksen keventämistä työn verotuksen tasolle. Samalla hän vaati maahanmuuton rajoittamista ja vastaanottotoimintaan kohdistettavien menojen vähentämistä.

Onko budjetti vailla kunnianhimoa?

Oppositio on kritisoinut jo aiemmin hallituksen elokuista talousarvioesitystä muun muassa riittämättömäksi ja kunnianhimottomaksi.

Sdp:n Timo Harakka kysyi hallitukselta, missä ovat investoinnit tulevaisuuteen.

”Hallituksen omakehusta on käynyt ilmi, että elämme suhdanteiden huippuaikaa. Kuitenkin edessä on ensi vuodelle talouskasvun puolittuminen. Mitä tässä kirjassa on sellaista, joka takaa, että kasvu jatkuu?” Harakka osoitti valtion talousarvioesitystä.

Vihreiden Ozan Yanar vertasi hallituksen koulutusleikkauksia tällä vaalikaudella sadan euron ottamiseen ja 10 euron takaisin antamiseen.

”Se ei ole mikään panostus, mutta tämä outo tilanne ei estä ministereitä hehkuttamasta pieniä paikkauksia panostuksina omiin leikkauksiin. Kuinka tämä hallitus oikein aliarvioi suomalaisia?”

Tutkimus- ja kehityspanostuksia vaativat myös Andersson ja Rkp:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson. Hänen mukaansa hallituksen tavoite nostaa tutkimuksen ja innovaatiomenojen osuus neljään prosenttiin bruttokansantuotteesta vuoteen 2030 mennessä on liian löysä. Henrikssonin mukaan tavoite tulee saavuttaa jo vuonna 2025.

Mitä osakesäästötili merkitsee valtiolle?

Budjettiriihen yhteydessä hallitus ilmoitti, että Suomeen perustetaan vuonna 2020 osakesäästötilijärjestelmä jokaisen kansalaisen käyttöön.

Tilille pantavan varallisuuden ylärajaksi hallitus asetti 50 000 euroa. Lisäksi esimerkiksi osingot eivät tule verotettavaksi, jos niitä ei ota tililtä ulos.

Tiliä ovat kritisoineet erityisesti vasemmistopuolueet, joiden mukaan valtio kärsisi tilin vuoksi veronmenetyksiä. Oppositiossa esimerkiksi kristillisdemokraatit tukevat esitystä.

Li Anderssonin mukaan osakesäästötili ei korjaa epäoikeudenmukaista asetelmaa, joka syntyy, kun listaamattomien yritysten omistajien osingoista peritään veroa vähemmän kuin esimerkiksi palkansaajilta. Hänen mukaansa tilillä ”pyritään tekemään suursijoittajien verosuunnittelusta salonkikelpoista”.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kalle Jokisen mukaan tilillä halutaan kannustaa ihmisiä säästämään.

”Kenenkään etua ei palvele se, että vaikeutamme tavallisten suomalaisten mahdollisuuksia vaurastua ahkeran työn ja yrittämisen ohella myös pitkäjänteisellä säästämisellä ja sijoittamisella.”

Fakta

Ensi vuoden talousarvio


 Hallitus antoi budjettiesityksensä elokuussa.

 Eduskunta aloitti talousarvion käsittelyn tiistaina. Kansanedustajilla on 10 päivän ajan mahdollisuus esittää muutoksia hallituksen esitykseen.

 Lähetekeskustelun jälkeen budjetin käsittely siirtyy valtiovarainvaliokuntaan ja sen eri jaostoihin. Lopulta budjetti on määrä hyväksyä täysistunnossa joulukuussa, kun jaostojen mietinnöt valmistuvat.

 Hallituksen budjettiesitys on suuruudeltaan 53,9 miljardia euroa. Velkaa valtion on ensi vuonna määrä ottaa 1,4 miljardia.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Budjetti 2019
 • Eduskunta
 • Sipilän hallitus

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Ylisuorittajien ongelmat ovat ylellisyyttä – Minun on vaikea surra ihmisten puolesta, jotka ovat saavuttaneet elämässään liikaa

  2. 2

   Uusi löytö voi muuttaa historiankirjoituksen Pompeijin tuhon ajankohdasta – päivämäärä löytyikin kirjoitettuna seinään

  3. 3

   Ihmisroskaksi leimattu Markku Korhonen pääsi katkolta ja löysi telttansa kunnossa sillan alta – asuntohakemuksen lisätietoa-kohtaan hän kirjoittaa nyt ”ihmisroska”

   Tilaajille
  4. 4

   Kanada laillisti kannabiksen ensimmäisenä länsimaana

  5. 5

   Työkavereiden palkat esillä intranetissä, henkilöstö äänestää palkkauksen perusteista – Näin toimivat yritykset, jotka ovat päättäneet lopettaa palkasta vaikenemisen

  6. 6

   Sakot voi saada myös 24 tunnin paikalla, koska pysäköinninvalvojilla on salapoliisi­keinonsa – seitsemän kysymystä ja vastausta parkkikiekon käytöstä

  7. 7

   Syyttäjä vaatii Helsingin entiselle kuntapolitiikolle Saido Mohamedille kymmenen kuukautta ehdollista törkeästä rahanpesusta

  8. 8

   Stressaantunut lapsi on huonon esimerkin seuraus – Jatkuva stressi on tuhoisaa lapsen aivojen kehitykselle

  9. 9

   Obaman entinen neuvonantaja sauditoimittajan epäillystä surmasta: Hyvät suhteet Trumpiin luonut kruununprinssi saattoi yliarvioida kykynsä selvitä kuivin jaloin

  10. 10

   Elämän ei tarvitse olla tietyn kaavan mukaista, sanoo HS:n kolumnistina aloittava Sisko Savonlahti

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Europol pyytää apua hyväksikäyttö­tapausten selvittämisessä: Tiedätkö, missä kaupungissa tämä kuva on otettu?

  2. 2

   Helsinkiläismies testamenttasi koko 7,3 miljoonan euron omaisuutensa taloyhtiölle

  3. 3

   Aku Louhimies väittää ohjauspestinsä kansainvälisessä sarjassa olevan katkolla Ylen toimittajan takia – Ohjaajan agentti: Toinen henkilö työskentelee nyt Louhimiehen jaksojen parissa

  4. 4

   Kiista irtisanomissuojasta ylittää kaikki järjellisyyden rajat

  5. 5

   Tämä riemastuttava maalaus Donald Trumpista ja entisistä presidenteistä nousi koko internetin vitsin aiheeksi – eikä ihme, koska se on täynnä upeita yksityiskohtia

  6. 6

   Kokeile HS:n elvytyspelillä, osaatko painelu-puhalluselvytyksen

  7. 7

   Asiantuntijoiden varoitus poliiseille: Älä katso iPhone-puhelinta

  8. 8

   Raaka joukkotappelu Konalassa keskellä kirkasta päivää: Kaksi epäiltyä tapon yritystä ja kaksi pahoinpitelyä – poliisi otti kiinni kuusi ihmistä

  9. 9

   Lapsen kiusalliset tavat saattavat kieliä ongelmista – Niihin voi puuttua, mutta väärä lähestyminen pahentaa tilannetta

   Tilaajille
  10. 10

   Kun Eliya Zweygbergin 14 vuoden masennuslääkitys päättyi, reaktio oli armoton – Lääkityksen lopettaminen voi aiheuttaa rajuja oireita, ja Zweygberg pelkäsi jopa vahingoittavansa lemmikkejään

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvia Suomesta, osa 37: Akseli Valmunen kuvasi lähiötä, jossa latvialaiset telakkatyöläiset ja suomalaiset työttömät elävät rinnakkain

   Tilaajille
  2. 2

   Verohallinto julkaisi Instagramissa kenties kaikkien aikojen kuivimman vitsin, eikä kukaan oikein tiedä, mitä siitä pitäisi ajatella

  3. 3

   Helsinki laski, että 87-vuotias Eeva tulee kuukauden toimeen 101 eurolla – sosiaali­työntekijä neuvoi myymään asunnon tai ottamaan lainaa lääkkeisiin

  4. 4

   Neljän kuukauden korvatulehdus ja kuusi poskiontelotulehdusta päälle – Karoliina Sallinen-Pentikäisen loputtomaan sairasteluun löytyi syy, joka on suomalaisille erityisen tyypillinen

   Tilaajille
  5. 5

   ”Turha niitä on enää töihin koittaa, ne on ryypänneet terveytensä jo” – Turun telakka takoo vaurautta, mutta sen varjossa elää köyhyyteen käpertynyt lähiö

   Tilaajille
  6. 6

   Suomessakin suositun antibiootin käyttöä rajoitetaan vakavien haittojen takia – Lääke aiheuttanut revenneitä jänteitä, lihas­kipuja ja uni­häiriöitä

  7. 7

   Maailmanloppu on tulossa, ja se on kaikin tavoin erilainen kuin aiemmat maailmanloput

  8. 8

   Puolen metrin syvyydestä löytyi tuhat vuotta vanha viikinkilaiva Norjassa – ”Tämä on maailman­sensaatio”

  9. 9

   ”Tasa-arvoinen peruskoulu on vitsi” – Elina Tuomesta tuli uupuvien opettajien ääni­torvi ja nyt hän sanoo, että Suomessa tehdään ihmis­oikeus­loukkauksia

   Tilaajille
  10. 10

   Asiantuntijoiden varoitus poliiseille: Älä katso iPhone-puhelinta

  11. Näytä lisää