Politiikka

Orpo myönsi, että käytettävissä olevat tulot alenevat kolmas­osalla suomalaisista – Heinäluoma riemastui myönnytyksestä

Hallituksen budjettiesitystä kritisoitiin kunnianhimottomuudesta ja velanotosta. Lisäksi osakesäästötili herätti keskustelua.

”Tilanne taloudessa on erinomainen”, kehui valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok) ensi vuoden talousarviota esitellessään eduskunnassa tiistaina, kun koko syksyn alkava budjettikäsittely alkoi.

Orpo halusi korostaa, ettei hallitus tehnyt vaalibudjettia, eikä ”ylimääräistä jakovaraa” ollut.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Hallitus on budjettiehdotuksessaan esittänyt vain pieniä muutoksia verotukseen. Eri vähennysten avulla hallitus aikoo suunnata 130 miljoonan euron veronkevennykset pienituloisille. Toisaalta indeksijäädytykset jatkuvat, joten esimerkiksi olennaisia tukia ei koroteta hintojen nousun tahdissa.

Oppositiosta budjettia roimittiin eri syistä: se on kunnianhimoton, valtio velkaantuu liikaa ja toisaalta koulutukseen ja innovaatioihin käytetään liian vähän rahaa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

HS kokosi yhteen budjettikeskustelun keskeiset kysymykset.

Lisääkö budjetti tuloeroja?

Sdp:n kansanedustaja Eero Heinäluoman mukaan ensi vuoden budjetti tarkoittaa, että pienituloisin kolmasosa suomalaisista menettää tuloja ensi vuonna hallituksen veroratkaisujen johdosta.

Heinäluoma vetosi väitteensä taustaksi valtiovarainministeriön julkaisemaan esitykseen, jossa käydään läpi talousarvioesityksen vaikutuksia suomalaisten käytettävissä oleviin tuloihin.


Välillinen verotus huomioon ottaen valtiovarainministeriö arvioi, että kolmen alimman tulodesiilin tulot pienenevät ensi vuonna.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Muutokset ovat hyvin pieniä, enimmillään 0,3 prosentin luokkaa. Tähän myös Orpo vetosi vastauksessaan Heinäluomalle.

”Suurin vaikutus tulee tupakkaveron korotuksesta. Muutoin budjetti on hyvin neutraali. Gini-kerroin jopa paranee hieman”, Orpo vastasi ja vetosi hallituksen luoneen Suomeen tällä vaalikaudella yli 100 000 työpaikkaa.

”Mikään ei ohita työllisyyttä ja sen merkitystä. Siinä hallitus on kiistatta onnistunut.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Heinäluoma kuitenkin tarttui Orpon puheenvuorossaan antamaan myönnytykseen.

”Myönnätte, että kolmasosalla tulee käytettävissä olevat tulot vähenemään. Se on alle puoli prosenttiyksikköä vähemmän kuin tänä vuonna, mutta pienituloisille ne ovat isoja rahoja. Tämä tarkoittaa sitä, että linjanne lisää tuloeroja”, Heinäluoma sanoi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Miksei hallitus kuro velkaa umpeen?

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Anderssonin mielestä hallituksella on ollut veronalennusvimma, joka on mennyt sen edelle, että valtiontalouteen olisi kerätty puskureita pahan päivän varalle. Hän kyseenalaisti Petteri Orpon roolin tiukkana kirstunvartijana.

”Jos veroaste olisi pysynyt vuoden 2015 tasolla, olisi kestävyysvaje nyt yli puolet pienempi”, Andersson sanoi.

Anderssonin mukaan hallitus on keventänyt tuloverotusta suurituloisia suosien ja lisännyt tasaveroluonteisia haitta- ja ympäristöveroja.


Orpo kiisti Anderssonin madonluvut. Hänen mukaansa kestävyysvaje kapenee hallituskaudella puolellatoista prosenttiyksiköllä.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk) sanoi, että velkaantuminen suhteessa bruttokansantuotteeseen on taittunut. Valtio ottaa velkaa ensi vuonna vielä 1,4 miljardia euroa, mutta Sipilän mukaan valtion velkaantuminen vähenee suunnitellusti.

Perussuomalaisten ryhmäpuheen pitänyt Ville Tavio niin ikään kritisoi hallitusta velanotosta ja vaati taloutta tasapainoon.

”Valtio ei voi jatkuvasti jakaa sellaista, mitä ei ole. Jos uutta velkaa otetaan nousukauden keskellä melkein kaksi miljardia euroa vuodessa, miten käy sitten kun laskusuhdanne alkaa?”

Toisaalta Tavion mukaan hallituksen tulisi keventää verotusta ja esimerkiksi pitää kiinni kehysriihessä vuonna 2016 tehdystä lupauksesta, jonka mukaan polttoaineveron korotus perutaan, jos raakaöljyn hinta nousee yli 80 dollarin per barreli. Brent-laatuisen öljyn hinta on viime aikoina liikkunut tuon luvun tuntumassa.

Lisäksi Tavio vaati eläkkeiden verotuksen keventämistä työn verotuksen tasolle. Samalla hän vaati maahanmuuton rajoittamista ja vastaanottotoimintaan kohdistettavien menojen vähentämistä.

Onko budjetti vailla kunnianhimoa?

Oppositio on kritisoinut jo aiemmin hallituksen elokuista talousarvioesitystä muun muassa riittämättömäksi ja kunnianhimottomaksi.

Sdp:n Timo Harakka kysyi hallitukselta, missä ovat investoinnit tulevaisuuteen.

”Hallituksen omakehusta on käynyt ilmi, että elämme suhdanteiden huippuaikaa. Kuitenkin edessä on ensi vuodelle talouskasvun puolittuminen. Mitä tässä kirjassa on sellaista, joka takaa, että kasvu jatkuu?” Harakka osoitti valtion talousarvioesitystä.

Vihreiden Ozan Yanar vertasi hallituksen koulutusleikkauksia tällä vaalikaudella sadan euron ottamiseen ja 10 euron takaisin antamiseen.

”Se ei ole mikään panostus, mutta tämä outo tilanne ei estä ministereitä hehkuttamasta pieniä paikkauksia panostuksina omiin leikkauksiin. Kuinka tämä hallitus oikein aliarvioi suomalaisia?”

Tutkimus- ja kehityspanostuksia vaativat myös Andersson ja Rkp:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson. Hänen mukaansa hallituksen tavoite nostaa tutkimuksen ja innovaatiomenojen osuus neljään prosenttiin bruttokansantuotteesta vuoteen 2030 mennessä on liian löysä. Henrikssonin mukaan tavoite tulee saavuttaa jo vuonna 2025.

Mitä osakesäästötili merkitsee valtiolle?

Budjettiriihen yhteydessä hallitus ilmoitti, että Suomeen perustetaan vuonna 2020 osakesäästötilijärjestelmä jokaisen kansalaisen käyttöön.

Tilille pantavan varallisuuden ylärajaksi hallitus asetti 50 000 euroa. Lisäksi esimerkiksi osingot eivät tule verotettavaksi, jos niitä ei ota tililtä ulos.

Tiliä ovat kritisoineet erityisesti vasemmistopuolueet, joiden mukaan valtio kärsisi tilin vuoksi veronmenetyksiä. Oppositiossa esimerkiksi kristillisdemokraatit tukevat esitystä.

Li Anderssonin mukaan osakesäästötili ei korjaa epäoikeudenmukaista asetelmaa, joka syntyy, kun listaamattomien yritysten omistajien osingoista peritään veroa vähemmän kuin esimerkiksi palkansaajilta. Hänen mukaansa tilillä ”pyritään tekemään suursijoittajien verosuunnittelusta salonkikelpoista”.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kalle Jokisen mukaan tilillä halutaan kannustaa ihmisiä säästämään.

”Kenenkään etua ei palvele se, että vaikeutamme tavallisten suomalaisten mahdollisuuksia vaurastua ahkeran työn ja yrittämisen ohella myös pitkäjänteisellä säästämisellä ja sijoittamisella.”

Fakta

Ensi vuoden talousarvio


 Hallitus antoi budjettiesityksensä elokuussa.

 Eduskunta aloitti talousarvion käsittelyn tiistaina. Kansanedustajilla on 10 päivän ajan mahdollisuus esittää muutoksia hallituksen esitykseen.

 Lähetekeskustelun jälkeen budjetin käsittely siirtyy valtiovarainvaliokuntaan ja sen eri jaostoihin. Lopulta budjetti on määrä hyväksyä täysistunnossa joulukuussa, kun jaostojen mietinnöt valmistuvat.

 Hallituksen budjettiesitys on suuruudeltaan 53,9 miljardia euroa. Velkaa valtion on ensi vuonna määrä ottaa 1,4 miljardia.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Budjetti 2019
 • Eduskunta
 • Sipilän hallitus

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Laura Huhtasaari kirjoitteli blogiinsa väitteitä islamista, sai kirjoituskiellon, samalla perussuomalaisnaiset kampanjoivat suut teipattuna – tästä kaikessa on kyse

  2. 2

   Helsinkiläismiehet kehittivät päivässä takuuvarman ratkaisun kauppakeskus Rediin eksyneille

  3. 3

   Mummon autotallista löytyi autofanien sydämet särkevä, jopa sadantuhannen arvoinen yllätys

  4. 4

   Ohikulkija löysi päiväkodin pihalle yksin unohdetun lapsen – Henkilökunnalle sattui virhe, sanoo varhaiskasvatusalueen päällikkö

  5. 5

   Kansallisbaletin Tuhkimon ylipainoiseksi puettu hahmo loukkasi Ani Kellomäkeä niin, että hän lähti esityksestä pois: ”En halunnut osallistua yhteiseen kiusaamishetkeen”

  6. 6

   Henri Heinonen huomasi teininä olevansa erilainen kuin kaverinsa – Nyt hän kertoo elämästään, johon seksi ei kuulu

   Tilaajille
  7. 7

   Koska yliopistojen kuristaminen loppuu? Suora lähetys Helsingin yliopiston vaali­tentistä käynnissä

  8. 8

   Intian superrikkaat viettävät häitä kuin Euroopan kuninkaalliset – Aasian vauraimman miehen tytär vihittiin perheen ikiomassa pilven­piirtäjässä, etkoilla lauloi Beyoncé ja jorasi Hillary Clinton

  9. 9

   Mies joutui raiskauksesta vankilaan väärän ilmiannon perusteella – uhri tunnusti seitsemän vuotta myöhemmin, nyt korkein oikeus purki tuomion

  10. 10

   Strasbourgissa käynnissä suuri operaatio – poliisi etsii joulu­torille hyökännyttä miestä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kansallisbaletin Tuhkimon ylipainoiseksi puettu hahmo loukkasi Ani Kellomäkeä niin, että hän lähti esityksestä pois: ”En halunnut osallistua yhteiseen kiusaamishetkeen”

  2. 2

   Suomi häviää isot datakeskus­hankkeet naapuri­maille, ja merkittävä syy on hyvin yksin­kertainen

  3. 3

   Helsinkiläismiehet kehittivät päivässä takuuvarman ratkaisun kauppakeskus Rediin eksyneille

  4. 4

   Mummon autotallista löytyi autofanien sydämet särkevä, jopa sadantuhannen arvoinen yllätys

  5. 5

   Venäläinen huippu­robotti paljastui ihmiseksi

  6. 6

   Henri Heinonen huomasi teininä olevansa erilainen kuin kaverinsa – Nyt hän kertoo elämästään, johon seksi ei kuulu

   Tilaajille
  7. 7

   Mies joutui raiskauksesta vankilaan väärän ilmiannon perusteella – uhri tunnusti seitsemän vuotta myöhemmin, nyt korkein oikeus purki tuomion

  8. 8

   Uusi Harry Potter -elokuva raivostuttaa faneja, koska se paljastaa asioita, joiden ei pitänyt olla mahdollisia

  9. 9

   Meidän sukupolvemme on sössinyt ihmiskunnan yksityisyyden – Näin sanoo F-Securen Mikko Hyppönen, joka kokeili elää ilman Googlea muttei pystynyt

  10. 10

   Autoilijalta vaaditaan nyt suuria muutoksia: Työryhmä tekisi autoilusta niin kallista, että kaikki vaihtaisivat menopeliä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kansanedustaja Touko Aallon päälle käytiin Linnan juhlissa – ”Kahdella kädellä rintakehään niin voimakkaasti kuin pystyy”

  2. 2

   Kuvakooste: Valitsimme Linnan juhlien kymmenen säväyttävintä pukua – lukijoiden suosikiksi nousi 19-vuotias yllätysnimi

  3. 3

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  4. 4

   Helsingissä hakaristilippujen kantaminen johti käsirysyyn, pidätyksiin ja epäilykseen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan – Kaksi pidätettiin myös 612-soihtukulkueen häirinnästä

  5. 5

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  6. 6

   Kesän jälkeen äitien kasvoilta katosivat ilmeet, ja kätilö Rosmariini Tolonen näki sen – HS:n erikoisartikkeli vie vainottujen rohingyojen pakolaisleirille

   Tilaajille
  7. 7

   Näyttelijä Jasper Pääkkönen rikkoi asuvalinnallaan etikettiä – kumppanilla kultainen, käärmeteemainen paljettiasu

  8. 8

   Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

  9. 9

   Mies oli hurmaava, mutta kun yksiön ovi yöllä sulkeutui, Minna tajusi jotain olevan vialla – ”Minulle tapahtui asioita, joita en olisi halunnut tapahtuvan”

   Tilaajille
  10. 10

   Ennätykselliset veronpalautukset maksuun tänään – ensi vuonna valtaosa ei enää saa ”joulupalautuksia”

  11. Näytä lisää