Politiikka

Oikeuskansleri: Soinin osallistuminen abortinvastaiseen tilaisuuteen oli ongelmallista – ”Olennainen asia on, etten ole toiminut laittomasti”, Soini sanoo

Soinin olisi oikeuskanslerin mukaan pitänyt olla pidättyväisempi.

Oikeuskansleri Tuomas Pöystin mukaan ulkoministeri Timo Soinin (sin) osallistuminen abortinvastaiseen tilaisuuteen Kanadassa toukokuussa oli ongelmallinen.

”Kun ulkoministeri matkustaa ulkomailla Suomen valtion edustajana, hänen olisi oikeuskanslerin mukaan perusteltua noudattaa kannanotoissaan erityistä varovaisuutta ja harkittua pidättyvyyttä”, oikeuskansleri toteaa kannanotossaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Soinin esiintymistä abortinvastaisuudessa käsitellään eduskunnassa. Eduskunta äänestää Soinin luottamuksesta lähiaikoina.

Hallituksen mukaan Soinin näkemykset eivät edusta Suomen virallista linjaa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Soini on perustellut abortinvastaisia näkemyksiään sillä, että kyse on hänen henkilökohtaisesta vakaumuksestaan. Soini on katolilainen.

Ongelmana Soinin esiintymisessä on pidetty sitä, että rajanveto ulkoministerin roolin eli Suomen valtion edustajan ja yksityisen kansalaisen välillä ei ole selvä, vaan yksityishenkilönä esiintyminen voidaan tulkita valtion linjaksi.

Pöysti katsookin, että Soinin esiintymisestä on syntynyt mielikuva, että kyse olisi Suomen virallisesta linjasta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Oikeuskanslerin mukaan Soini ei ole kuitenkin toiminut esiintymisissään lainvastaisesti.

”Harkinta ja pidättyvyys ovat tarpeen, jotta ei syntyisi väärinkäsityksiä tai epäilyjä siitä, mitkä ovat Suomen valtion ja mitkä hänen omia kantojaan. Kannanotoista on oltava selvästi erotettavissa, onko ne esitetty valtion edustajana vai kansanedustajana tai yksityishenkilönä”, Pöysti linjaa.

Pöysti muistuttaa myös, että uskonnon- ja sananvapaus kuuluvat ”luonnollisesti myös ulkoministerille”.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Virkamatkallaan Soini on edustanut kotimaataan, jonka lainsäädännössä abortti on sallittu ja joka toimii ulko- ja turvallisuuspolitiikassaan naisten ja tyttöjen oikeuksien ja muun muassa heidän seksuaali- ja lisääntymisterveytensä edistämiseksi”, Pöysti toteaa.

Soini sanoo ottavansa oikeuskanslerin lausunnon vakavasti. Hänen mukaansa Pöystin punninta on ollut loogista. Asia on Soinin mielestä oikeudellisesti loppuunkäsitelty.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Olennainen asia on, etten ole toiminut laittomasti. Nyt ei tarvitse viskoa mielipiteitä tai nuolia sieltä tai täältä. On tehty päätös, ja sen viimeinen virke on, ettei tämä anna aihetta jatkotoimenpiteisiin.”

Pöysti kirjoittaa lausunnossaan, että Soinin toiminnassa on kyse siitä, millaista menettelyä ja harkintaa ulkoministerillä voidaan virkamatkalla edellyttää pidettäessä erillään toiminta valtion edustajana ja toisaalta yksityishenkilönä.

Soini sanoo tehneensä ”harkintaa ja punnintaa asian suhteen” ja aikoo tehdä jatkossakin.

”Pitää olla tarkka, ettei pääse syntymään väärinkäsityksiä.”

Hän sanoo, että lausunnon mukaan Soinia koskee sama uskonnonvapaus ja sananvapaus kuin muitakin.

”Se riittää minulle.”

Hän ei kuitenkaan vastannut tarkasti kysymykseen siitä, miten hän aikoo vastaisuudessa virkamatkalla erottaa roolin ulkoministerinä ja yksityishenkilönä.

”Siinä käsiteltiin tämä Kanadan-asia ja se on loppuun käsitelty. Elämä jatkuu.”

Sdp, vihreät, vasemmistoliitto ja Rkp aikovat esittää epäluottamuslauseen Soinia kohtaan eduskunnassa.

Tarkka käsittelyaika ei ole vielä tiedossa, mutta aiemmin ryhmät ovat ilmoittaneet esittävänsä epäluottamuslauseen tällä viikolla budjettikäsittelyiden yhteydessä. Ulkoministeriön hallinnonalaan liittyviä budjettikohtia on määrä käsitellä torstaina, joten luonteva ajankohta esittää epäluottamuslause Soinille olisi tuolloin.

Epäluottamuslauseen esittämisen jälkeen Soinin luottamuksesta äänestetään. Äänestysajankohdaksi ennakoidaan perjantaita, sillä ensi viikolla Soini on virkamatkalla.

Sdp:n varapuheenjohtaja Maarit Feldt-Rannan mukaan oppositio haluaa nähdä, onko hallitus yhtenäinen Soinin takana.

”Hallituksen muutamatkin naisministerit, kuten Anne-Mari Virolainen (kok) ja Annika Saarikko (kesk), ovat tuominneet ulkoministerin toiminnan ja oikeuskansleri on antanut asiasta moitteet. On mielenkiintoista nähdä, että tulevatko he kuitenkin äänestämään Soinin luottamuksen puolesta ja hyväksyneeksi hänen toimintansa.”

Soini itse sanoo olevansa äänestyksen suhteen levollinen.

”Totta kai odotan, että hallituspuolueiden edustajat äänestävät luottamusta hallituksen ministerille semminkin, kun lakia ei ole rikottu.”

Pääministeri Juha Sipilän (kesk) mukaan hallitus on Soinin takana. Hänen mukaansa Soinin Kanadan-matkasta käytiin jo kesällä samansuuntainen keskustelu kuin mikä Pöystin lausunto oli.

Hallituksessa on tarkennettu käytäntöjä asian vuoksi ja ministerien osallistumista tilanteisiin, jotka voivat viestiä Suomen ulkopolitiikan vastaisesta kannasta, tullaan Sipilän mukaan pidättäytymään.

”Jokaisella suomalaisella, myös ministerillä, on ajattelun vapaus, mutta kun ministerinä esiinnytään, se ei saa olla ristiriidassa Suomen linjan kanssa”, Sipilä sanoo.

Hän kuitenkin sanoo, että on yleisesti vaikea vetää rajaa, milloin henkilö toimii yksityishenkilönä ja milloin ministerinä.

”Meidän kaikkien täytyy olla siinä tarkkana.”

Soinin puolueen eli sinisten puheenjohtaja, eurooppaministeri Sampo Terho kommentoi asiaa Brysselissä Eurooppa-ministerien kokouksessa.

”Oikeuskanslerin mietintöä tulee kunnioittaa. Kokonaisuudessaan huomio on siinä, ettei mitään lainvastaista tapahtunut eikä jatkotoimille lainvalvontamielessä ole tarvetta.”

Voiko Soini osallistua jatkossakin vastaaviin tapahtumiin?

”En ota kantaa mihin voi osallistua ja mihin ei. Kuten oikeuskansleri toteaa, ministerikin on oikeutettu mielipiteenvapauteen.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Hallitus
 • Sanoma Pro

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Autoilijalta vaaditaan nyt suuria muutoksia: Työryhmä tekisi autoilusta niin kallista, että kaikki vaihtaisivat menopeliä

  2. 2

   Angela Merkel katseli punaiselta matolta, kun lapsilukko sulki Theresa Mayn autoonsa – tämä oli paras brexit-vertauskuva ehkä ikinä

  3. 3

   Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

  4. 4

   Miestä epäillään lapsen murhasta Nurmijärvellä

  5. 5

   Pitäisikö ylipainon vuoksi sairastuneen maksaa hoito itse? Tutkija uskoo tietävänsä ainoan keinon, jolla koko kansa saadaan laihtumaan

   Tilaajille
  6. 6

   Räjähdysmäisellä tulipalolla Käpylässä tehdystä murhan yrityksestä epäilty mies jatkaa pakoaan, poliisi julkaisi nimen – ”Kiinnisaaminen välttämätöntä”

  7. 7

   Tämä Strasbourgin ammuskelusta tiedetään: Kuolonuhreja on kolme, tekijää etsitään yhä ja pormestarin mukaan kyseessä oli ”kiistatta terrori-isku”

  8. 8

   Koiran käytöshäiriöillä ja ihmisen mielen­terveysongelmilla on yllättävä yhteys, paljastaa väitöstutkimus

  9. 9

   HS-raati löysi viiden tähden jouluviinin – Portugalin punaviineissä on joulupöytään sopivaa täyteläisyyttä ja kiehtovaa aromikkuutta

   Tilaajille
  10. 10

   Kela teki virheen – Nyt odotamme ja pyydämme ymmärrystä lapsilta, laskuttajilta sekä vuokranantajalta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

  2. 2

   Tämä Strasbourgin ammuskelusta tiedetään: Kuolonuhreja on kolme, tekijää etsitään yhä ja pormestarin mukaan kyseessä oli ”kiistatta terrori-isku”

  3. 3

   Käpylän räjähdysmäistä tulipaloa tutkitaan murhan yrityksenä – Poliisi julkaisi kuvan epäillystä, jonka uskotaan heittäneen asuntoon poltto­pullon

  4. 4

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  5. 5

   Kauppakeskus Redi aikoo nyt ratkaista ongelmat 30 000 euron kilpailulla – Miksi ei vain piirretä nuolia lattiaan?

  6. 6

   Tältä näyttävät joulun uudet herkut – kokeile suosikkiasi tämän vuoden joulupöydässä, ja muista myös rakkaat klassikkoreseptit

  7. 7

   Oulun seksuaalirikoksesta etsitty mies otettiin kiinni Saksassa

  8. 8

   Saksalaislehti: Vladimir Putinin henkilö­kortti löytyi Stasin arkistosta

  9. 9

   Miss Norja esiintyi Miss Universum -kilpailussa saamenpuvussa, ja saamelaiset osoittivat suosiotaan: ”Olen erittäin ylpeä”

  10. 10

   Suomeen rekisteröitiin uusi maahanmuutto­vastainen puolue

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies oli hurmaava, mutta kun yksiön ovi yöllä sulkeutui, Minna tajusi jotain olevan vialla – ”Minulle tapahtui asioita, joita en olisi halunnut tapahtuvan”

   Tilaajille
  2. 2

   Kansanedustaja Touko Aallon päälle käytiin Linnan juhlissa – ”Kahdella kädellä rintakehään niin voimakkaasti kuin pystyy”

  3. 3

   Kuvakooste: Valitsimme Linnan juhlien kymmenen säväyttävintä pukua – lukijoiden suosikiksi nousi 19-vuotias yllätysnimi

  4. 4

   Helsingissä hakaristilippujen kantaminen johti käsirysyyn, pidätyksiin ja epäilykseen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan – Kaksi pidätettiin myös 612-soihtukulkueen häirinnästä

  5. 5

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  6. 6

   Kesän jälkeen äitien kasvoilta katosivat ilmeet, ja kätilö Rosmariini Tolonen näki sen – HS:n erikoisartikkeli vie vainottujen rohingyojen pakolaisleirille

   Tilaajille
  7. 7

   Näyttelijä Jasper Pääkkönen rikkoi asuvalinnallaan etikettiä – kumppanilla kultainen, käärmeteemainen paljettiasu

  8. 8

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  9. 9

   Ennätykselliset veronpalautukset maksuun tänään – ensi vuonna valtaosa ei enää saa ”joulupalautuksia”

  10. 10

   Kahden eri miehen epäillään yrittäneen suistaa linja-auton tieltä kahdella paikkakunnalla – Bussiyhtiön toimitusjohtaja kertoo HS:lle, mitä Uuraisilla tapahtui 85 kilometrin tuntivauhdissa

  11. Näytä lisää