Politiikka

Sdp oli DDR:n vakoilijoiden ”pääyhteistyö­kumppani” Suomessa, väittää Suojelupoliisin pitkäaikainen päällikkö Seppo Tiitinen

Seppo Tiitinen kertoo ”melkoisella varmuudella”, että Kalevi Sorsa ja Tarja Halonen eivät kuitenkaan olleet niin sanotulla Tiitisen listalla, joka koostui DDR:n vakoojia kiinnostaneista suomalaisista.

Sosiaalidemokraattinen puolue oli Itä-Saksan eli DDR:n ulkomaanvakoilun pääkiinnostuksen kohde, kertoo suojelupoliisin pitkäaikainen päällikkö Seppo Tiitinen, 70, keskiviikkona ilmestyvässä elämäkerrassaan Vakoilijoita ja veijareita.

Arvio on uusi, sillä entiset Supo-miehet eivät aiemmin ole kertoneet sosiaalidemokraattien tehneen Suomessa laajaa yhteistyötä Itä-Saksan vakoilun Stasin kanssa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Pääkiinnostus kohdistui sosiaalidemokraatteihin. Sosiaalidemokraatit olivat itäsaksalaisten huulilla jatkuvasti. Sdp oli heidän pääyhteistyökumppaninsa”, Tiitinen arvioi. Hän oli ja on puoluekannaltaan keskustalainen.

Tiitinen korostaa silloisen Sdp:n merkitystä Itä-Saksan vakoilulle monin tavoin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Jäi käsitys, ettei heille Suomessa ketään muita ollutkaan kuin demarit. Jälkikäteen ajatellen oli tietysti vain hyvä, kun se heille riitti.”

Tiitinen antaa kirjassa tunnustusta Itä-Saksan ulkomaanvakoilulle, joka osasi hänen mielestään valita vaikutusvaltaiset kohteet.

”Poliittisessa tiedustelutoiminnassa DDR oli erittäin ammattitaitoinen. Sen agentit pitivät yhteyttä nimenomaan niihin suomalaisiin, joilla DDR katsoi olevan eniten vaikutusvaltaa Suomessa.”


Seppo Tiitinen vahvistaa HS:lle kirjan sanoman.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Eihän Itä-Saksan suurlähetystölle Suomessa ollut mitään muuta kuin demarit 1980-luvulla. Demarit olivat hyvin vahvasti vallassa, ja itäsaksalaisethan olivat hyvin rationaalisia ajattelussaan. Suomessa kannatti siis seurustella vain sosiaalidemokraattien kanssa, koska valta oli vain sosiaalidemokraateilla.”

DDR:n runsaslukuisessa lähetystössä työskentelivät diplomaattien lisäksi myös Stasin ulkomaanvakoilun työntekijät. Tiitisen mukaan lähetystössä oli väkeä ”rutkasti”.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Neuvostoliiton KGB:n määräyksestä Suomi tosin kuului pääosin sen vakoilijoiden taskuun ja Stasi raportoi kaikista tiedustelulöydöistään KGB:lle.

Lue myös: Supon päällikkö vei kiinnostavat vakoilumuistiinpanot mukanaan Ratakadulta lähtiessään – ”En ollut raportointivelvollinen kellekään”, sanoo elämäkerran julkaissut Seppo TiitinenTiitisen arvio Sdp:n merkityksestä Stasille on yllättävä, sillä moisista yhteyksistä ei ole aiemmin kerrottu kirjallisuudessa tai muutenkaan. Suomessa Stasille vakoilusta on tuomittu yksi äärisuunnan kommunisti eli taistolainen ja tulkkina toiminut puolueisiin sitoutumaton nainen.

Vajaat kymmenen vuotta sitten ilmestynyt kirja Ratakatu 12 taas kertoo Stasin yrittäneen värvätä keskustalaisen maakuntalehden päätoimittajan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Myös Suomen kaikkien aikojen suurin Stasi-operaatio nimeltään ”Pekka” osui keskustaa lähellä olleeseen henkilöön. Muun muassa Johannes Virolaisen (kesk) presidenttikampanjaa hoitanut Jukka Rusi tunnusti luovuttaneensa Stasille asiakirjoja.

Suojelupoliisin tutkimukset johtivat syyteharkintaan, mutta Rusia vastaan ei koskaan nostettu syytettä, koska näyttöä törkeästä vakoilusta ei ollut. Ilman syytettä jäi niin ikään hänen veljensä Alpo Rusi (kesk), joka katkeroitui Supolle ja monille poliitikoille häntä kohtaan esitetyistä Stasi-epäilyistä.


Alpo Rusi on omissa selvityksissään nostanut esiin useita Sdp:n poliitikkoja, joilla oli hänen tietojensa mukaan ”jatkuva yhteys DDR:n edustuston virkailijoihin Helsingissä 1969–1977”. Rusin mukaan heitä olivat muun muassa Ulf Sundqvist, Kalevi Sorsa, Paavo Lipponen ja Matti Ahde.

Alpo Rusin kovin väite on, että ainakin entisen pääministerin Kalevi Sorsan nimi on niin sanotulla Tiitisen listalla, joka koostuu Stasia kiinnostaneista suomalaisista.

Seppo Tiitinen vie kirjassa pohjaa tältä väitteeltä. Entinen Supon päällikkö pitää hyvin epätodennäköisenä sitä, että Tiitisen listalla on ainoatakaan merkittävää henkilöä politiikan saralta.

”Erityisesti on syytetty, että toiminnallani suojelisin Kalevi Sorsaa. Voin kuitenkin melkoisella varmuudella sanoa, että jos Sorsan nimi olisi ollut listalla, muistaisin sen. Sama pätee Tarja Halosen kaltaisiin valtakunnan tason poliitikkoihin”, Tiitinen sanoo.

Arvio myyttiseen maineeseen nousseen 18 nimen listan vähäisestä merkityksestä ei ole uusi. Vastoin sitkeitä huhuja listalla ei ole merkittäviä poliitikkoja, kertoivat HS:n muista lähteistä saamat tiedot jo vuosia sitten.

Luettelo sisältää sekalaisen joukon suomalaisia, joihin Stasin työntekijät Suomessa tunsivat kiinnostusta. Kontaktien sisällöstä tai yhteistyön luonteesta ei ollut tarkkaa selvitystä, Tiitinen kirjoittaa.

Länsi-Saksan tiedustelupalvelu sai listan Stasia kiinnostaneista suomalaisista Berliinin muurin murtumisen jälkeen yli 25 vuotta sitten. Suomi sai puolestaan listan Länsi-Saksan tiedustelulta.

Silloinen tasavallan presidentti Mauno Koivisto ja suojelupoliisin päällikkö Seppo Tiitinen sulkivat Tiitisen listan kassakaappiin vuonna 1990.


”Kysyin Koivistolta, oliko presidentillä sellaisia ulkopoliittisia näkökohtia, joiden takia asiassa pitäisi ryhtyä toimiin. Minun lähtökohtani oli, että tutkintakynnys ei ylittynyt”, Tiitinen kertoo kirjassa.

Myöskään Koivisto ei esittänyt mitään sellaista, minkä perusteella tutkimukset olisi pitänyt käynnistää, Tiitinen kertoo. Hän ei ”kerta kaikkiaan muista listasta yhtään nimeä”.

Sen Tiitinen kuitenkin muistaa, että osa henkilönnimistä oli kirjoitettu väärin.

Supo ei ole antanut listaa edes vakavasti otettaville yliopistotutkijoille, vaikka sen synnystä on kohta 30 vuotta. Supo perusteli päätöstään helmikuussa sillä, että ”ei ole kiistattomasti selvää, ettei tiedon antaminen aiheuttaisi vahinkoa tai haittaa valtion turvallisuudelle”.

Toisaalta Supo on pitänyt koko listaa rikostutkinnan kannalta hyödyttömänä, koska se sisälsi vain epämääräistä vihjetietoa.

Tiitinen kertoo kirjassa, että paperista on tullut julkisessa keskustelussa merkitystään huomattavasti suurempi asia. Tämä johtuu alun perin hänestä itsestään: eduskunnan pääsihteeriksi siirtynyt Tiitinen kertoi listan olemassaolosta ensi kertaa Helsingin Sanomissa 10. lokakuuta 2002.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Tiedustelupalvelut
 • Vakoilu
 • Tiitisen lista
 • Sdp
 • Tuomo Pietiläinen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Saudi-Arabia pilkkaa meitä, eikä se enää ole yksin

  2. 2

   Harvardin yliopisto joutui oikeuteen etnisistä kiintiöistä – Aasialaistaustaiset opiskelijat sanovat yliopiston syrjivän heitä, koska he ovat liian hyviä

  3. 3

   Kun Henry Nyman oli nuori, poliisi kantoi romani­nuoret niskasta pitäen ulos pakkaseen – nyt poika Rony Nyman työskentelee vartijana, mutta ennakko­luulot eivät ole juurikaan muuttuneet

   Tilaajille
  4. 4

   MV-lehden Janitskinin tuominnut oikeus laittoi rajat verkon vihan­lietsonnalle – Mutta miksi suomalaiset saatiin niin helposti kääntymään toisiaan vastaan?

  5. 5

   Audi, Lada ja Toyota haudattiin vuodeksi suohon ja kaivettiin sen jälkeen ylös – Venäläisen Youtube-porukan ”testi” vahvistaa vanhan totuuden

  6. 6

   ”Minun on ajateltava, että oli hänen aikansa mennä” – 39-vuotiaana kuolleen Perttu Häkkisen vaimo, ystävät ja työtoverit kertovat, kuinka paljon he menettivät

   Tilaajille
  7. 7

   ”Olen tehnyt joko upean löydön tai kamalan virheen”, twiittasi amerikkalaismies – ja tuli luoneeksi viikon viraaleimman videon, joka on täydellinen musiikkituotos

  8. 8

   Uuden lastensairaalan katolle ilmestyi englanninkielinen teksti: Varautuuko sairaala pommituksiin?

  9. 9

   EU-johtajien tuki Alexander Stubbille murenemassa – Stubb HS:lle: ”Tämä on odotettua”, ”Lisää pökköä pesään”

  10. 10

   Maailman­mestareiden karua arkea Helsingissä: Eväät säilössä jään päällä ja harjoitus­paikka vaihtuu kuusi kertaa viikossa – ”Kertoo tahdon­voimasta, että luistelijat tulevat ja vielä maksavat siitä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Uuden lastensairaalan katolle ilmestyi englanninkielinen teksti: Varautuuko sairaala pommituksiin?

  2. 2

   ”Minun on ajateltava, että oli hänen aikansa mennä” – 39-vuotiaana kuolleen Perttu Häkkisen vaimo, ystävät ja työtoverit kertovat, kuinka paljon he menettivät

   Tilaajille
  3. 3

   Audi, Lada ja Toyota haudattiin vuodeksi suohon ja kaivettiin sen jälkeen ylös – Venäläisen Youtube-porukan ”testi” vahvistaa vanhan totuuden

  4. 4

   ”Ne tyypit” vyöryttivät vihaa ja uhkauksia, ja lopulta Hanna Huumonen linnoittautui kotiinsa turva­sumuttimen kanssa – Huumonen katkaisi MV-lehden raha­virran, ja vastaisku oli armoton

   Tilaajille
  5. 5

   ”Motiivina maineen tuhoaminen ja ammattitaidon kyseenalaistaminen” – MV-lehden Ilja Janitskinille ehdoton vankeustuomio, Johan Bäckmanille ehdollista vankeutta Ylen toimittajan kunnian­loukkauksesta ja vainoamisesta

  6. 6

   Äitiyspakkaus taas otsikoissa ulkomailla: Suomalaiskeksintö voi olla vauvalle vaarallinen, varoittaa professori brittivanhempia

  7. 7

   Kun vanhempi ei halua rokottaa lastaan, taustalla on toinen kahdesta harhasta – Ne tuntee Jonas Sivelä, joka kumoaa työkseen salaliittoteorioita

   Tilaajille
  8. 8

   Ylen toimittajan potkuja Louhimies-tapauksen takia vaatinut kansan­edustaja­kaksikko ei ehkä tajunnut ironiaa omassa vaatimuksessaan

  9. 9

   Metsätalousinsinööri Veikko Salo teki halkopinoista talon – asua siinä ei voi, mutta taideteoksesta tuli nettihitti

  10. 10

   Kritiikki kiinalaisten verkko­kauppojen mitättömiä posti­maksuja kohtaan kasvaa – USA aikoo irtaantua 144-vuotisesta sopimuksesta, johon verkko­kaupan halpuus perustuu

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvia Suomesta, osa 37: Akseli Valmunen kuvasi lähiötä, jossa latvialaiset telakkatyöläiset ja suomalaiset työttömät elävät rinnakkain

   Tilaajille
  2. 2

   Helsinki laski, että 87-vuotias Eeva tulee kuukauden toimeen 101 eurolla – sosiaali­työntekijä neuvoi myymään asunnon tai ottamaan lainaa lääkkeisiin

  3. 3

   Neljän kuukauden korvatulehdus ja kuusi poskiontelotulehdusta päälle – Karoliina Sallinen-Pentikäisen loputtomaan sairasteluun löytyi syy, joka on suomalaisille erityisen tyypillinen

   Tilaajille
  4. 4

   ”Turha niitä on enää töihin koittaa, ne on ryypänneet terveytensä jo” – Turun telakka takoo vaurautta, mutta sen varjossa elää köyhyyteen käpertynyt lähiö

   Tilaajille
  5. 5

   Maailmanloppu on tulossa, ja se on kaikin tavoin erilainen kuin aiemmat maailmanloput

  6. 6

   Suomessakin suositun antibiootin käyttöä rajoitetaan vakavien haittojen takia – Lääke aiheuttanut revenneitä jänteitä, lihas­kipuja ja uni­häiriöitä

  7. 7

   Puolen metrin syvyydestä löytyi tuhat vuotta vanha viikinkilaiva Norjassa – ”Tämä on maailman­sensaatio”

  8. 8

   Asiantuntijoiden varoitus poliiseille: Älä katso iPhone-puhelinta

  9. 9

   Näe Oodi jo ennen avajaisia – ilmakuvat ja virtuaalikierros työmaalla paljastavat kirjaston ainutlaatuisuuden

   Tilaajille
  10. 10

   Uuden lastensairaalan katolle ilmestyi englanninkielinen teksti: Varautuuko sairaala pommituksiin?

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. MV-lehden Janitskinin tuominnut oikeus laittoi rajat verkon vihan­lietsonnalle – Mutta miksi suomalaiset saatiin niin helposti kääntymään toisiaan vastaan?
  3. Liisa Jaakonsaari harmittelee kirjassaan valo­voimaisten demari­miesten harva­lukuisuutta
  4. Kun Henry Nyman oli nuori, poliisi kantoi romani­nuoret niskasta pitäen ulos pakkaseen – nyt poika Rony Nyman työskentelee vartijana, mutta ennakko­luulot eivät ole juurikaan muuttuneet Tilaajille
  5. Parjattu kahvi estääkin monia sairauksia – Tämä laaja tiede­artikkeli kertoo, kuinka syntinen myrkky muuttui terveys­juomaksi Tilaajille
  6. Harvardin yliopisto joutui oikeuteen etnisistä kiintiöistä – Aasialaistaustaiset opiskelijat sanovat yliopiston syrjivän heitä, koska he ovat liian hyviä
  7. Maailman­mestareiden karua arkea Helsingissä: Eväät säilössä jään päällä ja harjoitus­paikka vaihtuu kuusi kertaa viikossa – ”Kertoo tahdon­voimasta, että luistelijat tulevat ja vielä maksavat siitä”
  8. Sixpackin saa, jos tietää mitä tekee – Ravitsemuksen ja liikunnan ammattilaiset kertovat, miten saavutetaan timmi vatsa Tilaajille
  9. Mitä ensiaputaitoja lastenkin olisi hyvä osata? – Opettele tärkeimmät taidot uutislähetyksestä
  10. Venäläisten rahanpesuun puuttuminen on vaikeaa
  11. Saudi-Arabia pilkkaa meitä, eikä se enää ole yksin
  12. Näytä lisää