Politiikka

Sdp oli DDR:n vakoilijoiden ”pääyhteistyö­kumppani” Suomessa, väittää Suojelupoliisin pitkäaikainen päällikkö Seppo Tiitinen

Seppo Tiitinen kertoo ”melkoisella varmuudella”, että Kalevi Sorsa ja Tarja Halonen eivät kuitenkaan olleet niin sanotulla Tiitisen listalla, joka koostui DDR:n vakoojia kiinnostaneista suomalaisista.

Sosiaalidemokraattinen puolue oli Itä-Saksan eli DDR:n ulkomaanvakoilun pääkiinnostuksen kohde, kertoo suojelupoliisin pitkäaikainen päällikkö Seppo Tiitinen, 70, keskiviikkona ilmestyvässä elämäkerrassaan Vakoilijoita ja veijareita.

Arvio on uusi, sillä entiset Supo-miehet eivät aiemmin ole kertoneet sosiaalidemokraattien tehneen Suomessa laajaa yhteistyötä Itä-Saksan vakoilun Stasin kanssa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Pääkiinnostus kohdistui sosiaalidemokraatteihin. Sosiaalidemokraatit olivat itäsaksalaisten huulilla jatkuvasti. Sdp oli heidän pääyhteistyökumppaninsa”, Tiitinen arvioi. Hän oli ja on puoluekannaltaan keskustalainen.

Tiitinen korostaa silloisen Sdp:n merkitystä Itä-Saksan vakoilulle monin tavoin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Jäi käsitys, ettei heille Suomessa ketään muita ollutkaan kuin demarit. Jälkikäteen ajatellen oli tietysti vain hyvä, kun se heille riitti.”

Tiitinen antaa kirjassa tunnustusta Itä-Saksan ulkomaanvakoilulle, joka osasi hänen mielestään valita vaikutusvaltaiset kohteet.

”Poliittisessa tiedustelutoiminnassa DDR oli erittäin ammattitaitoinen. Sen agentit pitivät yhteyttä nimenomaan niihin suomalaisiin, joilla DDR katsoi olevan eniten vaikutusvaltaa Suomessa.”


Seppo Tiitinen vahvistaa HS:lle kirjan sanoman.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Eihän Itä-Saksan suurlähetystölle Suomessa ollut mitään muuta kuin demarit 1980-luvulla. Demarit olivat hyvin vahvasti vallassa, ja itäsaksalaisethan olivat hyvin rationaalisia ajattelussaan. Suomessa kannatti siis seurustella vain sosiaalidemokraattien kanssa, koska valta oli vain sosiaalidemokraateilla.”

DDR:n runsaslukuisessa lähetystössä työskentelivät diplomaattien lisäksi myös Stasin ulkomaanvakoilun työntekijät. Tiitisen mukaan lähetystössä oli väkeä ”rutkasti”.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Neuvostoliiton KGB:n määräyksestä Suomi tosin kuului pääosin sen vakoilijoiden taskuun ja Stasi raportoi kaikista tiedustelulöydöistään KGB:lle.

Lue myös: Supon päällikkö vei kiinnostavat vakoilumuistiinpanot mukanaan Ratakadulta lähtiessään – ”En ollut raportointivelvollinen kellekään”, sanoo elämäkerran julkaissut Seppo TiitinenTiitisen arvio Sdp:n merkityksestä Stasille on yllättävä, sillä moisista yhteyksistä ei ole aiemmin kerrottu kirjallisuudessa tai muutenkaan. Suomessa Stasille vakoilusta on tuomittu yksi äärisuunnan kommunisti eli taistolainen ja tulkkina toiminut puolueisiin sitoutumaton nainen.

Vajaat kymmenen vuotta sitten ilmestynyt kirja Ratakatu 12 taas kertoo Stasin yrittäneen värvätä keskustalaisen maakuntalehden päätoimittajan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Myös Suomen kaikkien aikojen suurin Stasi-operaatio nimeltään ”Pekka” osui keskustaa lähellä olleeseen henkilöön. Muun muassa Johannes Virolaisen (kesk) presidenttikampanjaa hoitanut Jukka Rusi tunnusti luovuttaneensa Stasille asiakirjoja.

Suojelupoliisin tutkimukset johtivat syyteharkintaan, mutta Rusia vastaan ei koskaan nostettu syytettä, koska näyttöä törkeästä vakoilusta ei ollut. Ilman syytettä jäi niin ikään hänen veljensä Alpo Rusi (kesk), joka katkeroitui Supolle ja monille poliitikoille häntä kohtaan esitetyistä Stasi-epäilyistä.


Alpo Rusi on omissa selvityksissään nostanut esiin useita Sdp:n poliitikkoja, joilla oli hänen tietojensa mukaan ”jatkuva yhteys DDR:n edustuston virkailijoihin Helsingissä 1969–1977”. Rusin mukaan heitä olivat muun muassa Ulf Sundqvist, Kalevi Sorsa, Paavo Lipponen ja Matti Ahde.

Alpo Rusin kovin väite on, että ainakin entisen pääministerin Kalevi Sorsan nimi on niin sanotulla Tiitisen listalla, joka koostuu Stasia kiinnostaneista suomalaisista.

Seppo Tiitinen vie kirjassa pohjaa tältä väitteeltä. Entinen Supon päällikkö pitää hyvin epätodennäköisenä sitä, että Tiitisen listalla on ainoatakaan merkittävää henkilöä politiikan saralta.

”Erityisesti on syytetty, että toiminnallani suojelisin Kalevi Sorsaa. Voin kuitenkin melkoisella varmuudella sanoa, että jos Sorsan nimi olisi ollut listalla, muistaisin sen. Sama pätee Tarja Halosen kaltaisiin valtakunnan tason poliitikkoihin”, Tiitinen sanoo.

Arvio myyttiseen maineeseen nousseen 18 nimen listan vähäisestä merkityksestä ei ole uusi. Vastoin sitkeitä huhuja listalla ei ole merkittäviä poliitikkoja, kertoivat HS:n muista lähteistä saamat tiedot jo vuosia sitten.

Luettelo sisältää sekalaisen joukon suomalaisia, joihin Stasin työntekijät Suomessa tunsivat kiinnostusta. Kontaktien sisällöstä tai yhteistyön luonteesta ei ollut tarkkaa selvitystä, Tiitinen kirjoittaa.

Länsi-Saksan tiedustelupalvelu sai listan Stasia kiinnostaneista suomalaisista Berliinin muurin murtumisen jälkeen yli 25 vuotta sitten. Suomi sai puolestaan listan Länsi-Saksan tiedustelulta.

Silloinen tasavallan presidentti Mauno Koivisto ja suojelupoliisin päällikkö Seppo Tiitinen sulkivat Tiitisen listan kassakaappiin vuonna 1990.


”Kysyin Koivistolta, oliko presidentillä sellaisia ulkopoliittisia näkökohtia, joiden takia asiassa pitäisi ryhtyä toimiin. Minun lähtökohtani oli, että tutkintakynnys ei ylittynyt”, Tiitinen kertoo kirjassa.

Myöskään Koivisto ei esittänyt mitään sellaista, minkä perusteella tutkimukset olisi pitänyt käynnistää, Tiitinen kertoo. Hän ei ”kerta kaikkiaan muista listasta yhtään nimeä”.

Sen Tiitinen kuitenkin muistaa, että osa henkilönnimistä oli kirjoitettu väärin.

Supo ei ole antanut listaa edes vakavasti otettaville yliopistotutkijoille, vaikka sen synnystä on kohta 30 vuotta. Supo perusteli päätöstään helmikuussa sillä, että ”ei ole kiistattomasti selvää, ettei tiedon antaminen aiheuttaisi vahinkoa tai haittaa valtion turvallisuudelle”.

Toisaalta Supo on pitänyt koko listaa rikostutkinnan kannalta hyödyttömänä, koska se sisälsi vain epämääräistä vihjetietoa.

Tiitinen kertoo kirjassa, että paperista on tullut julkisessa keskustelussa merkitystään huomattavasti suurempi asia. Tämä johtuu alun perin hänestä itsestään: eduskunnan pääsihteeriksi siirtynyt Tiitinen kertoi listan olemassaolosta ensi kertaa Helsingin Sanomissa 10. lokakuuta 2002.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Tiedustelupalvelut
 • Vakoilu
 • Tiitisen lista
 • Sdp
 • Tuomo Pietiläinen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Suomeen rekisteröitiin uusi maahanmuutto­vastainen puolue

  2. 2

   Oulun poliisi julkaisi kuvan miehestä, joka on epäiltynä Oulun seksuaalirikosvyyhdissä

  3. 3

   Varoitus tsunamista peruttiin ja se osoittautui kohtalokkaaksi virheeksi – tutkijoilla on uusi teoria siitä, miksi tsunami pääsi yllättämään Indonesiassa

  4. 4

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  5. 5

   ”Kun vessanpönttö vedettiin, tavara meni väärään suuntaan ja levisi alakaton päälle” – Valvoja on huolissaan rakennus­työmaiden kokemattomista mestareista

  6. 6

   Iso amerikkalainen tutkimus­ryhmä on viemässä suomalaistutkijan kunnian viruslöydöstä – ”Kopioivat minun ideani”

   Tilaajille
  7. 7

   Suomalaisen popin suuri lupaus lunasti viimeisetkin odotukset – tänä vuonna ryminällä musiikkialalle tullut Vesta, 24, rohmusi kuusi Emma-ehdokkuutta

  8. 8

   Samsung mainosti puhelimensa kameraa naisen järjestelmä­kamera­selfiellä, internet riemastui – Nyt hän kertoo, miten kaikki tapahtui

  9. 9

   Lähes 700 vuotta vanha Pähkinäsaaren rauhan raja jakaa Suomen yhä kahtia – Alueelliset terveyserot näkyvät Kelan tilastoissa

  10. 10

   F1-sarja yritti kettuilla Kimi Räikköselle reippaasta juhlimisesta Pietarissa – suomalaisen välitön kuittaus sai riehakkaan vastaanoton

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  2. 2

   Yle ja Karjalainen väittivät virheellisesti Jussi Halla-ahon olleen paikalla ”natsilippu­kulkueessa” – Halla-aho arvosteli ”vastuullista mediaa” ja ajautui väittelyyn siitä, mihin oli oikein osallistunut

  3. 3

   Krp hakee rikos­insinöörejä kryptisellä koodi­kielellä – ”Tarkoitus on kiinnittää oikean kohde­ryhmän huomio”

  4. 4

   Silmukka kiristyy Trumpin ympärillä – ”Henkilö 1” kehotti lakimiestään rikkomaan lakia ja suunnitteli pilvenpiirtäjää Moskovaan vielä kesken vaalikampanjan

  5. 5

   Tapiolan uimahalli aiotaan purkaa – Arvorakennuksen pieleen menneeseen remonttiin upotettiin yhdeksän miljoonaa euroa

  6. 6

   Klonkun näyttelijä teki roolisuorituksen jakomielisenä Theresa Mayna – ehkä ilkeimmässä brexit-videossa ikinä

  7. 7

   Keskenmeno on ihmisellä sääntö eikä poikkeus – kohtu valikoi tarkkaan, kenet se ottaa vastaan

   Tilaajille
  8. 8

   ”Kun vessanpönttö vedettiin, tavara meni väärään suuntaan ja levisi alakaton päälle” – Valvoja on huolissaan rakennus­työmaiden kokemattomista mestareista

  9. 9

   Linnan juhlissa puvullaan huomiota herättänyt Elina Gustafsson kertoo saamastaan vihapuheesta: ”Olen oikeastaan kiitollinen”

  10. 10

   Iso amerikkalainen tutkimus­ryhmä on viemässä suomalaistutkijan kunnian viruslöydöstä – ”Kopioivat minun ideani”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies oli hurmaava, mutta kun yksiön ovi yöllä sulkeutui, Minna tajusi jotain olevan vialla – ”Minulle tapahtui asioita, joita en olisi halunnut tapahtuvan”

   Tilaajille
  2. 2

   Kansanedustaja Touko Aallon päälle käytiin Linnan juhlissa – ”Kahdella kädellä rintakehään niin voimakkaasti kuin pystyy”

  3. 3

   Kuvakooste: Valitsimme Linnan juhlien kymmenen säväyttävintä pukua – lukijoiden suosikiksi nousi 19-vuotias yllätysnimi

  4. 4

   Helsingissä hakaristilippujen kantaminen johti käsirysyyn, pidätyksiin ja epäilykseen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan – Kaksi pidätettiin myös 612-soihtukulkueen häirinnästä

  5. 5

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  6. 6

   Oulun poliisi varoittaa: Ulkomaalaistaustaiset miehet saalistavat nuoria tyttöjä netissä

  7. 7

   Näyttelijä Jasper Pääkkönen rikkoi asuvalinnallaan etikettiä – kumppanilla kultainen, käärmeteemainen paljettiasu

  8. 8

   Kesän jälkeen äitien kasvoilta katosivat ilmeet, ja kätilö Rosmariini Tolonen näki sen – HS:n erikoisartikkeli vie vainottujen rohingyojen pakolaisleirille

   Tilaajille
  9. 9

   Ystäväni ei vieläkään tiedä, mitä hänen ex-poikaystävänsä teki päivisin

  10. 10

   Ihminen syttyi tuleen Espoon keskuksen terveysasemalla

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Riipaiseva dokumentti on omistettu heille, jotka jäivät tyhjän päälle
  3. Miksi elokuva suistui raiteiltaan? – Sandi Tan tekee mainion dokumenttimatkan elokuvaprojektiin, joka riistettiin häneltä vuonna 1992
  4. Älykäs perhekomediasarja Sunnuntailounas sai eniten Kultainen Venla -ehdokkuuksia – katso kaikkien sarjojen ehdokkaat
  5. Brexit-fiasko juoksuttaa tänään Britannian Mayta ympäri Eurooppa – brittiparlamentin äänestys 21. tammikuuta mennessä
  6. Monille tuttu iltapäivän hetki on ensimmäinen merkki kaamos­väsymyksestä – Joka kolmas aikuinen potee pimeää, ja oireet alkavat usein kolme­kymppisenä
  7. Keravalla viikonloppuna kuolleen miehen pahoinpitely tallentui kameralle – Nainen ja mies vangittiin taposta ja ryöstöstä epäiltyinä
  8. Kaikki festivaalit julkaisevat ensi kesän esiintyjänsä nyt, koska kilpailu yleisöstä alkaa joulun alla
  9. Varoitus tsunamista peruttiin ja se osoittautui kohtalokkaaksi virheeksi – tutkijoilla on uusi teoria siitä, miksi tsunami pääsi yllättämään Indonesiassa
  10. Lionel Messin ja Petteri Koposen käytössä ollut Audi huutokaupataan Suomessa – ”Haimme auton Espanjasta ja laitoimme sen myyntiin”
  11. Iso amerikkalainen tutkimus­ryhmä on viemässä suomalaistutkijan kunnian viruslöydöstä – ”Kopioivat minun ideani” Tilaajille
  12. Näytä lisää