Politiikka    |   HS-gallup

Vihreiden kannatus laski edelleen – perus­suomalaisille saman verran nousua

Perussuomalaiset nosti suosiotaan saman verran kuin vihreät sitä menetti. Muilla puolueilla muutokset ovat hyvin pieniä verrattuna edelliseen mittaukseen. Kärjessä on yhä opposition Sdp.

Johtajuuskriisiin ajautunut vihreät ei saa kovin hyviä uutisia HS:n tuoreesta kannatusgallupista. Sen mukaan puolueen suosio on pudonnut verrattuna edelliseen, kuukauden takaiseen mielipidemittaukseen.

Puheenjohtaja Touko Aallon sairausloman ajaksi vihreät jakaa johtovastuuta varapuheenjohtajien ja eduskuntaryhmän kesken. Virallisena Aallon sijaisena on köyhyystutkija Maria Ohisalo, joka johtaa muun muassa vaalivalmisteluja.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Pudotus oppositiopuolue vihreitten gallupkannatuksessa on pieni, 0,8 prosenttiyksikköä, mutta sen suurempia siirtymiä ei tällä kertaa muutenkaan mittauksessa nähty.

Jos eduskuntavaalit pidettäisiin nyt, vihreitä äänestäisi 12,9 prosenttia, kun elokuun mittauksessa osuus oli vielä 13,7 prosenttia.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Viime vuoden elokuussa vihreitten 17,5 prosentin suosiokäyrä sojotti kuin oikotie tulevaan hallitukseen. Vuoden 2015 eduskuntavaaleissa kannatus oli vain 8,5 prosenttia.

Täsmälleen saman verran kuin vihreät menetti, onnistui suosiotaan nyt kasvattamaan europarlamentaarikko Jussi Halla-ahon luotsaama oppositiopuolue perussuomalaiset, joka sai kyselyn tiedonkeruun aikana näkyvyyttä puolueneuvoston kokouksestaan Lahdessa.

Mikäli eduskuntavaalit pidettäisiin nyt, perussuomalaisia äänestäisi gallupin mukaan 8,7 prosenttia, kun edellisessä mittauksessa prosenttiosuus jäi alle kahdeksaan ja oli 7,9.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Vuoden 2015 eduskuntavaalien saaliiseen eli 17,7 prosenttiin riittää kirittävää ennen huhtikuun vaaleja, vaikka vertailuun laskettaisiin mukaan perussuomalaisista irronneet sinisetkin.

Ministeri Sampo Terhon johtama hallituspuolue siniset sai nyt 1,6 prosenttia mittauksen ”äänistä”, kun edellisellä kerralla osuus oli 1,2 prosenttia. Tässä nousua oli 0,4 prosenttiyksikköä.

Vielä pienempiä kannatusmuutoksia kokivat nykyiset kärkipuolueet eli suurin oppositiopuolue Sdp sekä hallituspuolueet kokoomus ja keskusta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Sdp ja kokoomus menettivät kumpikin hienoisesti suosiotaan, mutta vain 0,3 prosenttiyksikön verran.

Sdp säilytti yhä paalupaikkansa 21,4 prosentin osuudellaan, mutta kovin kaukana ei ole valtiovarainministeripuolue kokoomuskaan, jolla on nyt 19,7 prosentin kannatus.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Pääministeripuolue keskustan suosio on jumittunut 15 prosentin tuntumaan ja on nyt tasan sama kuin viime mittauksessa eli 15,5 prosenttia.

Myös oppositiopuolue vasemmistoliiton kannatus on ennallaan eli 9,6 prosenttia. Opposition pienistä puolueista Rkp:tä kannattaa 4,5 prosenttia, jossa on lisäystä 0,2 prosenttiyksikköä ja kristillisdemokraatteja 3,9 prosenttia, jossa on saman verran laskua.Hallituksessa olevat ryhmät, eli keskusta, kokoomus ja siniset, nauttivat nyt yhteensä 36,8 prosentin luottamusta, ja siitäkin yksin kokoomuksen harteilla lepää runsaat puolet. Pari kuukautta sitten luottamus oli prosenttiyksikön verran tukevampi.

Ennen huhtikuun eduskuntavaaleja liikkuvia ja epävarmoja äänestäjiä on vielä paljon. Epätietoisten osuus on nyt tosin lähellä pitkän aikavälin keskiarvoa, joka on 33 prosenttia vuoden 2010 huhtikuusta mitattuna.

Varmimpia puoluekannastaan vaikuttavat nyt olevan vasemmistoliittolaiset ja keskustalaiset, kun taas vihreissä on eniten epätietoisuutta.

Todellisia kannatussiirtymiä voidaan gallupkyselyjen perusteella veikata vain välillisesti, koska aineistot ovat poikkileikkauksia.

Moni kuitenkin vakuuttaa uskollisuuttaan omaa puoluettaan kohtaan. Esimerkiksi 70 prosenttia kokoomusta kuntavaaleissa äänestäneistä toimisi samoin eduskuntavaaleissa, jos ne järjestettäisiin nyt.

”Kokoomuksen kannatus perustuu sen ystävien uskollisuuteen”, arvioi johtaja Sakari Nurmela Kantar TNS:sta.

Vasemmistoliittoa ja Sdp:täkin äänestäneistä yhtä suuri osuus uudistaisi tukensa puolueilleen, jos eduskuntavaalit pidettäisiin nyt.

Sen sijaan vain noin joka toinen perussuomalaisia kuntavaaleissa äänestänyt antaisi tukensa puolueelle eduskuntavaaleissa.

Lisäksi keskimääräistä useampi perussuomalaisia äänestänyt ei halua tai osaa sanoa, miten toimisi eduskuntavaaleissa.

”Heitä on kuitenkin tässä kuussa hieman aiempaa vähemmän, mikä saattaa osittain selittää puolueen kannatuksen lievää kohenemista”, Nurmela sanoo.

Vailla mielipidettä olevien keskimääräistä suurempi osuus vaikeuttaa silti Nurmelan mukaan yhä perussuomalaisten kannatusnousua.

”Toisaalta puolueella on tässä joukossa edelleen eräänlainen reservi, jonka herättäminen vaaliuurnille voi heilauttaa tulosta. Viimeksi eduskuntavaaleissa perussuomalaiset onnistuivat siinä erittäin hyvin, kuntavaaleissa selvästi huonommin”, Nurmela muistuttaa.

Vaikka kärkipaikkaa hallussaan pitävän Sdp:n kannatus on nyt lievässä laskussa, on se Nurmelan mukaan kyennyt aiempaa paremmin puhuttelemaan aktiivisilla ulostuloillaan sellaisia vanhoja kannattajiaan, jotka välillä katselivat puolueen toimintaa sivusta.

Myös viime eduskuntavaalien yhteydessä syntynyt vuoto perussuomalaisiin sekä kuntavaalien jälkeinen liike kohti vihreitä on saatu aisoihin.

Nurmelan mukaan Sdp:n tulevaisuus on nyt kiinni siitä, miten se pystyy puhuttelemaan nuorempaa sukupolvea. Samoilla politiikan markkinoilla ovat myös vihreät ja vasemmistoliitto, joilla on selvästi nuorempi kannattajaprofiili.

”Näyttää siltä, että viimeisten kuukausien aikana tapahtuneet pienet ja virhemarginaalin sisälle jäävät muutokset ovat hyödyttäneet vasemmistoliittoa vihreiden kustannuksella”, Nurmela arvioi kilvoittelua nuorten äänistä.

Fakta

Näin tutkimus tehtiin


 Tutkimuksessa kysyttiin, minkä puolueen tai muun ryhmittymän ehdokasta vastaaja äänestäisi, jos eduskuntavaalit järjestettäisiin nyt.

 Kannatusarvio on laadittu yhdistämällä vastaukset ja viime kuntavaalien tilastot.

 Tutkimukseen haastateltiin 20.8.–14.9. puhelimitse 2 380 ihmistä. Otos edustaa 18–79-vuotiaita suomalaisia Ahvenanmaata lukuun ottamatta.

 Virhemarginaali on suurimpien puolueiden kohdalla noin kaksi prosenttiyksikköä molempiin suuntiin.

 Kyselyn teki Helsingin Sanomien toimeksiannosta Kantar TNS oy.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  2. 2

   Lähes 700 vuotta vanha Pähkinäsaaren rauhan raja jakaa Suomen yhä kahtia – Alueelliset terveyserot näkyvät Kelan tilastoissa

  3. 3

   F1-sarja yritti kettuilla Kimi Räikköselle reippaasta juhlimisesta Pietarissa – suomalaisen välitön kuittaus sai riehakkaan vastaanoton

  4. 4

   Parisuhde kärsii, jos tunnetyö jää toisen harteille tai se on unohdettu kokonaan

  5. 5

   Rauhannobelisti johtaa maata, jossa muslimien talot poltetaan ja ihmisviha velloo avoimena – Mitä Aung San Suu Kyille tapahtui?

   Tilaajille
  6. 6

   Myös maailman vaikutusvaltaisin lehti hehkuttaa Oodi-kirjastoa – ”Torille!” arkkitehti Antti Nousjoki iloitsee

  7. 7

   Suomalaiset lahjoittavat miljoonia, mutta mihin rahat lopulta menevät? HS selvitti, miten järjestöt käyttävät joulun alla keräämiään rahoja

   Tilaajille
  8. 8

   Suomalaisyrityksiä on siirtymässä kovaa vauhtia ulkomaiseen omistukseen – Muutaman viikon aikana neljä pörssiyhtiöitä on saanut tarjoukset, joiden hintalappu on yli kuusi miljardia euroa

  9. 9

   Linnan juhlissa puvullaan huomiota herättänyt Elina Gustafsson kertoo saamastaan vihapuheesta: ”Olen oikeastaan kiitollinen”

  10. 10

   Suomalaistutkija osoitti, että hpv16-virus on tarttunut ihmiseen neandertalin­ihmisestä – Nyt iso amerikkalainen tutkimus­ryhmä on viemässä kunnian löydöstä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tapiolan uimahalli aiotaan purkaa – Arvorakennuksen pieleen menneeseen remonttiin upotettiin yhdeksän miljoonaa euroa

  2. 2

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  3. 3

   Yle ja Karjalainen väittivät virheellisesti Jussi Halla-ahon olleen paikalla ”natsilippu­kulkueessa” – Halla-aho arvosteli ”vastuullista mediaa” ja ajautui väittelyyn siitä, mihin oli oikein osallistunut

  4. 4

   Silmukka kiristyy Trumpin ympärillä – ”Henkilö 1” kehotti lakimiestään rikkomaan lakia ja suunnitteli pilvenpiirtäjää Moskovaan vielä kesken vaalikampanjan

  5. 5

   Keskenmeno on ihmisellä sääntö eikä poikkeus – kohtu valikoi tarkkaan, kenet se ottaa vastaan

   Tilaajille
  6. 6

   Krp hakee rikos­insinöörejä kryptisellä koodi­kielellä – ”Tarkoitus on kiinnittää oikean kohde­ryhmän huomio”

  7. 7

   Klonkun näyttelijä teki roolisuorituksen jakomielisenä Theresa Mayna – ehkä ilkeimmässä brexit-videossa ikinä

  8. 8

   Johanna Puro on viime kuukaudet paimentanut poliisia tutkimaan poikansa pyörän varkautta – ”Eikö poliisi itse osaa siirtää tiedostoa muistitikulle?”

  9. 9

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  10. 10

   Linnan juhlissa puvullaan huomiota herättänyt Elina Gustafsson kertoo saamastaan vihapuheesta: ”Olen oikeastaan kiitollinen”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies oli hurmaava, mutta kun yksiön ovi yöllä sulkeutui, Minna tajusi jotain olevan vialla – ”Minulle tapahtui asioita, joita en olisi halunnut tapahtuvan”

   Tilaajille
  2. 2

   Kansanedustaja Touko Aallon päälle käytiin Linnan juhlissa – ”Kahdella kädellä rintakehään niin voimakkaasti kuin pystyy”

  3. 3

   Kuvakooste: Valitsimme Linnan juhlien kymmenen säväyttävintä pukua – lukijoiden suosikiksi nousi 19-vuotias yllätysnimi

  4. 4

   Helsingissä hakaristilippujen kantaminen johti käsirysyyn, pidätyksiin ja epäilykseen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan – Kaksi pidätettiin myös 612-soihtukulkueen häirinnästä

  5. 5

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  6. 6

   Oulun poliisi varoittaa: Ulkomaalaistaustaiset miehet saalistavat nuoria tyttöjä netissä

  7. 7

   Näyttelijä Jasper Pääkkönen rikkoi asuvalinnallaan etikettiä – kumppanilla kultainen, käärmeteemainen paljettiasu

  8. 8

   Kesän jälkeen äitien kasvoilta katosivat ilmeet, ja kätilö Rosmariini Tolonen näki sen – HS:n erikoisartikkeli vie vainottujen rohingyojen pakolaisleirille

   Tilaajille
  9. 9

   Ystäväni ei vieläkään tiedä, mitä hänen ex-poikaystävänsä teki päivisin

  10. 10

   Ihminen syttyi tuleen Espoon keskuksen terveysasemalla

  11. Näytä lisää