Politiikka    |   HS-gallup

Vihreiden kannatus laski edelleen – perus­suomalaisille saman verran nousua

Perussuomalaiset nosti suosiotaan saman verran kuin vihreät sitä menetti. Muilla puolueilla muutokset ovat hyvin pieniä verrattuna edelliseen mittaukseen. Kärjessä on yhä opposition Sdp.

Johtajuuskriisiin ajautunut vihreät ei saa kovin hyviä uutisia HS:n tuoreesta kannatusgallupista. Sen mukaan puolueen suosio on pudonnut verrattuna edelliseen, kuukauden takaiseen mielipidemittaukseen.

Puheenjohtaja Touko Aallon sairausloman ajaksi vihreät jakaa johtovastuuta varapuheenjohtajien ja eduskuntaryhmän kesken. Virallisena Aallon sijaisena on köyhyystutkija Maria Ohisalo, joka johtaa muun muassa vaalivalmisteluja.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Pudotus oppositiopuolue vihreitten gallupkannatuksessa on pieni, 0,8 prosenttiyksikköä, mutta sen suurempia siirtymiä ei tällä kertaa muutenkaan mittauksessa nähty.

Jos eduskuntavaalit pidettäisiin nyt, vihreitä äänestäisi 12,9 prosenttia, kun elokuun mittauksessa osuus oli vielä 13,7 prosenttia.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Viime vuoden elokuussa vihreitten 17,5 prosentin suosiokäyrä sojotti kuin oikotie tulevaan hallitukseen. Vuoden 2015 eduskuntavaaleissa kannatus oli vain 8,5 prosenttia.

Täsmälleen saman verran kuin vihreät menetti, onnistui suosiotaan nyt kasvattamaan europarlamentaarikko Jussi Halla-ahon luotsaama oppositiopuolue perussuomalaiset, joka sai kyselyn tiedonkeruun aikana näkyvyyttä puolueneuvoston kokouksestaan Lahdessa.

Mikäli eduskuntavaalit pidettäisiin nyt, perussuomalaisia äänestäisi gallupin mukaan 8,7 prosenttia, kun edellisessä mittauksessa prosenttiosuus jäi alle kahdeksaan ja oli 7,9.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Vuoden 2015 eduskuntavaalien saaliiseen eli 17,7 prosenttiin riittää kirittävää ennen huhtikuun vaaleja, vaikka vertailuun laskettaisiin mukaan perussuomalaisista irronneet sinisetkin.

Ministeri Sampo Terhon johtama hallituspuolue siniset sai nyt 1,6 prosenttia mittauksen ”äänistä”, kun edellisellä kerralla osuus oli 1,2 prosenttia. Tässä nousua oli 0,4 prosenttiyksikköä.

Vielä pienempiä kannatusmuutoksia kokivat nykyiset kärkipuolueet eli suurin oppositiopuolue Sdp sekä hallituspuolueet kokoomus ja keskusta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Sdp ja kokoomus menettivät kumpikin hienoisesti suosiotaan, mutta vain 0,3 prosenttiyksikön verran.

Sdp säilytti yhä paalupaikkansa 21,4 prosentin osuudellaan, mutta kovin kaukana ei ole valtiovarainministeripuolue kokoomuskaan, jolla on nyt 19,7 prosentin kannatus.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Pääministeripuolue keskustan suosio on jumittunut 15 prosentin tuntumaan ja on nyt tasan sama kuin viime mittauksessa eli 15,5 prosenttia.

Myös oppositiopuolue vasemmistoliiton kannatus on ennallaan eli 9,6 prosenttia. Opposition pienistä puolueista Rkp:tä kannattaa 4,5 prosenttia, jossa on lisäystä 0,2 prosenttiyksikköä ja kristillisdemokraatteja 3,9 prosenttia, jossa on saman verran laskua.Hallituksessa olevat ryhmät, eli keskusta, kokoomus ja siniset, nauttivat nyt yhteensä 36,8 prosentin luottamusta, ja siitäkin yksin kokoomuksen harteilla lepää runsaat puolet. Pari kuukautta sitten luottamus oli prosenttiyksikön verran tukevampi.

Ennen huhtikuun eduskuntavaaleja liikkuvia ja epävarmoja äänestäjiä on vielä paljon. Epätietoisten osuus on nyt tosin lähellä pitkän aikavälin keskiarvoa, joka on 33 prosenttia vuoden 2010 huhtikuusta mitattuna.

Varmimpia puoluekannastaan vaikuttavat nyt olevan vasemmistoliittolaiset ja keskustalaiset, kun taas vihreissä on eniten epätietoisuutta.

Todellisia kannatussiirtymiä voidaan gallupkyselyjen perusteella veikata vain välillisesti, koska aineistot ovat poikkileikkauksia.

Moni kuitenkin vakuuttaa uskollisuuttaan omaa puoluettaan kohtaan. Esimerkiksi 70 prosenttia kokoomusta kuntavaaleissa äänestäneistä toimisi samoin eduskuntavaaleissa, jos ne järjestettäisiin nyt.

”Kokoomuksen kannatus perustuu sen ystävien uskollisuuteen”, arvioi johtaja Sakari Nurmela Kantar TNS:sta.

Vasemmistoliittoa ja Sdp:täkin äänestäneistä yhtä suuri osuus uudistaisi tukensa puolueilleen, jos eduskuntavaalit pidettäisiin nyt.

Sen sijaan vain noin joka toinen perussuomalaisia kuntavaaleissa äänestänyt antaisi tukensa puolueelle eduskuntavaaleissa.

Lisäksi keskimääräistä useampi perussuomalaisia äänestänyt ei halua tai osaa sanoa, miten toimisi eduskuntavaaleissa.

”Heitä on kuitenkin tässä kuussa hieman aiempaa vähemmän, mikä saattaa osittain selittää puolueen kannatuksen lievää kohenemista”, Nurmela sanoo.

Vailla mielipidettä olevien keskimääräistä suurempi osuus vaikeuttaa silti Nurmelan mukaan yhä perussuomalaisten kannatusnousua.

”Toisaalta puolueella on tässä joukossa edelleen eräänlainen reservi, jonka herättäminen vaaliuurnille voi heilauttaa tulosta. Viimeksi eduskuntavaaleissa perussuomalaiset onnistuivat siinä erittäin hyvin, kuntavaaleissa selvästi huonommin”, Nurmela muistuttaa.

Vaikka kärkipaikkaa hallussaan pitävän Sdp:n kannatus on nyt lievässä laskussa, on se Nurmelan mukaan kyennyt aiempaa paremmin puhuttelemaan aktiivisilla ulostuloillaan sellaisia vanhoja kannattajiaan, jotka välillä katselivat puolueen toimintaa sivusta.

Myös viime eduskuntavaalien yhteydessä syntynyt vuoto perussuomalaisiin sekä kuntavaalien jälkeinen liike kohti vihreitä on saatu aisoihin.

Nurmelan mukaan Sdp:n tulevaisuus on nyt kiinni siitä, miten se pystyy puhuttelemaan nuorempaa sukupolvea. Samoilla politiikan markkinoilla ovat myös vihreät ja vasemmistoliitto, joilla on selvästi nuorempi kannattajaprofiili.

”Näyttää siltä, että viimeisten kuukausien aikana tapahtuneet pienet ja virhemarginaalin sisälle jäävät muutokset ovat hyödyttäneet vasemmistoliittoa vihreiden kustannuksella”, Nurmela arvioi kilvoittelua nuorten äänistä.

Fakta

Näin tutkimus tehtiin


 Tutkimuksessa kysyttiin, minkä puolueen tai muun ryhmittymän ehdokasta vastaaja äänestäisi, jos eduskuntavaalit järjestettäisiin nyt.

 Kannatusarvio on laadittu yhdistämällä vastaukset ja viime kuntavaalien tilastot.

 Tutkimukseen haastateltiin 20.8.–14.9. puhelimitse 2 380 ihmistä. Otos edustaa 18–79-vuotiaita suomalaisia Ahvenanmaata lukuun ottamatta.

 Virhemarginaali on suurimpien puolueiden kohdalla noin kaksi prosenttiyksikköä molempiin suuntiin.

 Kyselyn teki Helsingin Sanomien toimeksiannosta Kantar TNS oy.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   It-veteraani kirjoitti koodaajien palkkaongelmasta – Jos tekijöistä on kerran pulaa, miksi heistä ei synny palkkakilpailua?

  2. 2

   Räikkösen kunnioitusta huokuva ele palkintojen­jaossa kerää ylistystä: ”Osoitti todellista tyylitajua”

  3. 3

   Ennennäkemätön Kimi Räikkönen on nyt myös kansikuvapoika ja maailmanlaajuisen lehden uuden numeron pääaihe

  4. 4

   Kuinka nopeasti nuuskan käyttö näkyy hammaslääkärillä? Voiko nuuska kairata reiän poskeen? Asiantuntijat käyvät läpi 15 netistä tuttua väitettä

   Tilaajille
  5. 5

   Potilas vaati seksiä ja haukkui ”pirulliseksi rekkalesboksi” – #metoon maailma on kaukana, kun sairaanhoitajat kohtaavat huorittelua ja seksiehdotuksia

   Tilaajille
  6. 6

   Nyt lakot alkavat näkyä lapsiperheiden arjessa

  7. 7

   Mikromuovia löytyy myös ihmisten sisältä, uusi tutkimus havaitsi – muovia tulee ruokapaketeista ja juomapulloista

  8. 8

   Onko Bitcoinin loppu kirjoitettu sen sisään? ”Miksi näin nerokkaan järjestelmän luojat eivät ole ottaneet tätä huomioon”

   Tilaajille
  9. 9

   Carmen Pekkarinen muutti Kanadasta Suomeen 20 vuotta sitten ja hermostui roskaamiseen – lopulta luontoa rakastava sääfani keräsi 10 000 tupakantumppia Espoosta

  10. 10

   Internet mullisti maailman, mutta seuraava vallankumous saattaa jättää sen varjoonsa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Säässä täyskäännös tällä viikolla: Lunta pyryttää jopa 15 senttiä Etelä-Suomea myöten – Meteorologi suosittelee vaihtamaan talvirenkaat

  2. 2

   Räikkösen kunnioitusta huokuva ele palkintojen­jaossa kerää ylistystä: ”Osoitti todellista tyylitajua”

  3. 3

   Kuinka nopeasti nuuskan käyttö näkyy hammaslääkärillä? Voiko nuuska kairata reiän poskeen? Asiantuntijat käyvät läpi 15 netistä tuttua väitettä

   Tilaajille
  4. 4

   Työasussaan Roosa nauha -kampanjan symbolia pitänyt lentokenttä­työntekijä sai potkut – Turvatarkastajien ulosmarssi ei aiheuttanut ruuhkia

  5. 5

   Vasemmisto­liiton Li Andersson pitää yrittäjien ruokakampanjaa ”vastenmielisenä” – Yrittäjien Mikael Pentikäisen mukaan ruoan jakelu on ”erinomainen” hanke

  6. 6

   Kalasatamaan rakennettiin katu, joka on tasa-arvoinen kaikille – uusi liikenne­järjestely aiheutti palaute­ryöpyn

  7. 7

   Brittipilotti ohjasi koneensa kiitoradalle kylki edellä – Finnairin lentäjä selittää, mistä on kyse ja paljastaa loma­kohteiden haastavimman kentän

  8. 8

   Internet mullisti maailman, mutta seuraava vallankumous saattaa jättää sen varjoonsa

  9. 9

   Patrik Leppänen, 22, ei totellut työnantajan käskyä ottaa Roosa nauha pois rinta­pielestään lento­aseman turva­tarkastuksessa ja sai potkut – ”Halusin osoittaa tukea äidilleni”

  10. 10

   Ennennäkemätön Kimi Räikkönen on nyt myös kansikuvapoika ja maailmanlaajuisen lehden uuden numeron pääaihe

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miksi naista pitää ”rakentaa” tunteja ennen kuin hän kelpaa televisioon? Jenni Pääskysaari kyllästyi näyttämään ”drag queenilta” ja teki radikaalin ratkaisun

   Tilaajille
  2. 2

   ”Joidenkin kohdalla on pakko toivoa, etteivät he koskaan saa töitä” – Ammattikouluista uhkaa valmistua hoitajia, jotka voivat olla vaaraksi hoidettavilleen, sanovat opettajat

   Tilaajille
  3. 3

   Kalusteita lahjoitetaan niin paljon, etteivät kaikki kelpaa edes kirpputoreille – Nämä käytetyt kalusteet viedään käsistä, näitä ei huolita edes ilmaiseksi

   Tilaajille
  4. 4

   ”Minun on ajateltava, että oli hänen aikansa mennä” – 39-vuotiaana kuolleen Perttu Häkkisen vaimo, ystävät ja työtoverit kertovat, kuinka paljon he menettivät

   Tilaajille
  5. 5

   Kettu istahti paikallisbussin penkille Kirkkonummella – Video näyttää, miten kuski paimentaa eläimen ulos katseen voimalla

  6. 6

   Audi, Lada ja Toyota haudattiin vuodeksi suohon ja kaivettiin sen jälkeen ylös – Venäläisen Youtube-porukan ”testi” vahvistaa vanhan totuuden

  7. 7

   Brittipilotti ohjasi koneensa kiitoradalle kylki edellä – Finnairin lentäjä selittää, mistä on kyse ja paljastaa loma­kohteiden haastavimman kentän

  8. 8

   Uuden lastensairaalan katolle ilmestyi englanninkielinen teksti: Varautuuko sairaala pommituksiin?

  9. 9

   Ranskassa on syntynyt poikkeuksellisen monta vauvaa, joilla on epä­muodostuneet kädet – viran­omaiset ovat ymmällään

  10. 10

   Säässä täyskäännös tällä viikolla: Lunta pyryttää jopa 15 senttiä Etelä-Suomea myöten – Meteorologi suosittelee vaihtamaan talvirenkaat

  11. Näytä lisää