Politiikka    |   HS-gallup

Vihreiden kannatus laski edelleen – perus­suomalaisille saman verran nousua

Perussuomalaiset nosti suosiotaan saman verran kuin vihreät sitä menetti. Muilla puolueilla muutokset ovat hyvin pieniä verrattuna edelliseen mittaukseen. Kärjessä on yhä opposition Sdp.

Johtajuuskriisiin ajautunut vihreät ei saa kovin hyviä uutisia HS:n tuoreesta kannatusgallupista. Sen mukaan puolueen suosio on pudonnut verrattuna edelliseen, kuukauden takaiseen mielipidemittaukseen.

Puheenjohtaja Touko Aallon sairausloman ajaksi vihreät jakaa johtovastuuta varapuheenjohtajien ja eduskuntaryhmän kesken. Virallisena Aallon sijaisena on köyhyystutkija Maria Ohisalo, joka johtaa muun muassa vaalivalmisteluja.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Pudotus oppositiopuolue vihreitten gallupkannatuksessa on pieni, 0,8 prosenttiyksikköä, mutta sen suurempia siirtymiä ei tällä kertaa muutenkaan mittauksessa nähty.

Jos eduskuntavaalit pidettäisiin nyt, vihreitä äänestäisi 12,9 prosenttia, kun elokuun mittauksessa osuus oli vielä 13,7 prosenttia.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Viime vuoden elokuussa vihreitten 17,5 prosentin suosiokäyrä sojotti kuin oikotie tulevaan hallitukseen. Vuoden 2015 eduskuntavaaleissa kannatus oli vain 8,5 prosenttia.

Täsmälleen saman verran kuin vihreät menetti, onnistui suosiotaan nyt kasvattamaan europarlamentaarikko Jussi Halla-ahon luotsaama oppositiopuolue perussuomalaiset, joka sai kyselyn tiedonkeruun aikana näkyvyyttä puolueneuvoston kokouksestaan Lahdessa.

Mikäli eduskuntavaalit pidettäisiin nyt, perussuomalaisia äänestäisi gallupin mukaan 8,7 prosenttia, kun edellisessä mittauksessa prosenttiosuus jäi alle kahdeksaan ja oli 7,9.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Vuoden 2015 eduskuntavaalien saaliiseen eli 17,7 prosenttiin riittää kirittävää ennen huhtikuun vaaleja, vaikka vertailuun laskettaisiin mukaan perussuomalaisista irronneet sinisetkin.

Ministeri Sampo Terhon johtama hallituspuolue siniset sai nyt 1,6 prosenttia mittauksen ”äänistä”, kun edellisellä kerralla osuus oli 1,2 prosenttia. Tässä nousua oli 0,4 prosenttiyksikköä.

Vielä pienempiä kannatusmuutoksia kokivat nykyiset kärkipuolueet eli suurin oppositiopuolue Sdp sekä hallituspuolueet kokoomus ja keskusta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Sdp ja kokoomus menettivät kumpikin hienoisesti suosiotaan, mutta vain 0,3 prosenttiyksikön verran.

Sdp säilytti yhä paalupaikkansa 21,4 prosentin osuudellaan, mutta kovin kaukana ei ole valtiovarainministeripuolue kokoomuskaan, jolla on nyt 19,7 prosentin kannatus.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Pääministeripuolue keskustan suosio on jumittunut 15 prosentin tuntumaan ja on nyt tasan sama kuin viime mittauksessa eli 15,5 prosenttia.

Myös oppositiopuolue vasemmistoliiton kannatus on ennallaan eli 9,6 prosenttia. Opposition pienistä puolueista Rkp:tä kannattaa 4,5 prosenttia, jossa on lisäystä 0,2 prosenttiyksikköä ja kristillisdemokraatteja 3,9 prosenttia, jossa on saman verran laskua.Hallituksessa olevat ryhmät, eli keskusta, kokoomus ja siniset, nauttivat nyt yhteensä 36,8 prosentin luottamusta, ja siitäkin yksin kokoomuksen harteilla lepää runsaat puolet. Pari kuukautta sitten luottamus oli prosenttiyksikön verran tukevampi.

Ennen huhtikuun eduskuntavaaleja liikkuvia ja epävarmoja äänestäjiä on vielä paljon. Epätietoisten osuus on nyt tosin lähellä pitkän aikavälin keskiarvoa, joka on 33 prosenttia vuoden 2010 huhtikuusta mitattuna.

Varmimpia puoluekannastaan vaikuttavat nyt olevan vasemmistoliittolaiset ja keskustalaiset, kun taas vihreissä on eniten epätietoisuutta.

Todellisia kannatussiirtymiä voidaan gallupkyselyjen perusteella veikata vain välillisesti, koska aineistot ovat poikkileikkauksia.

Moni kuitenkin vakuuttaa uskollisuuttaan omaa puoluettaan kohtaan. Esimerkiksi 70 prosenttia kokoomusta kuntavaaleissa äänestäneistä toimisi samoin eduskuntavaaleissa, jos ne järjestettäisiin nyt.

”Kokoomuksen kannatus perustuu sen ystävien uskollisuuteen”, arvioi johtaja Sakari Nurmela Kantar TNS:sta.

Vasemmistoliittoa ja Sdp:täkin äänestäneistä yhtä suuri osuus uudistaisi tukensa puolueilleen, jos eduskuntavaalit pidettäisiin nyt.

Sen sijaan vain noin joka toinen perussuomalaisia kuntavaaleissa äänestänyt antaisi tukensa puolueelle eduskuntavaaleissa.

Lisäksi keskimääräistä useampi perussuomalaisia äänestänyt ei halua tai osaa sanoa, miten toimisi eduskuntavaaleissa.

”Heitä on kuitenkin tässä kuussa hieman aiempaa vähemmän, mikä saattaa osittain selittää puolueen kannatuksen lievää kohenemista”, Nurmela sanoo.

Vailla mielipidettä olevien keskimääräistä suurempi osuus vaikeuttaa silti Nurmelan mukaan yhä perussuomalaisten kannatusnousua.

”Toisaalta puolueella on tässä joukossa edelleen eräänlainen reservi, jonka herättäminen vaaliuurnille voi heilauttaa tulosta. Viimeksi eduskuntavaaleissa perussuomalaiset onnistuivat siinä erittäin hyvin, kuntavaaleissa selvästi huonommin”, Nurmela muistuttaa.

Vaikka kärkipaikkaa hallussaan pitävän Sdp:n kannatus on nyt lievässä laskussa, on se Nurmelan mukaan kyennyt aiempaa paremmin puhuttelemaan aktiivisilla ulostuloillaan sellaisia vanhoja kannattajiaan, jotka välillä katselivat puolueen toimintaa sivusta.

Myös viime eduskuntavaalien yhteydessä syntynyt vuoto perussuomalaisiin sekä kuntavaalien jälkeinen liike kohti vihreitä on saatu aisoihin.

Nurmelan mukaan Sdp:n tulevaisuus on nyt kiinni siitä, miten se pystyy puhuttelemaan nuorempaa sukupolvea. Samoilla politiikan markkinoilla ovat myös vihreät ja vasemmistoliitto, joilla on selvästi nuorempi kannattajaprofiili.

”Näyttää siltä, että viimeisten kuukausien aikana tapahtuneet pienet ja virhemarginaalin sisälle jäävät muutokset ovat hyödyttäneet vasemmistoliittoa vihreiden kustannuksella”, Nurmela arvioi kilvoittelua nuorten äänistä.

Fakta

Näin tutkimus tehtiin


 Tutkimuksessa kysyttiin, minkä puolueen tai muun ryhmittymän ehdokasta vastaaja äänestäisi, jos eduskuntavaalit järjestettäisiin nyt.

 Kannatusarvio on laadittu yhdistämällä vastaukset ja viime kuntavaalien tilastot.

 Tutkimukseen haastateltiin 20.8.–14.9. puhelimitse 2 380 ihmistä. Otos edustaa 18–79-vuotiaita suomalaisia Ahvenanmaata lukuun ottamatta.

 Virhemarginaali on suurimpien puolueiden kohdalla noin kaksi prosenttiyksikköä molempiin suuntiin.

 Kyselyn teki Helsingin Sanomien toimeksiannosta Kantar TNS oy.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Suomi häviää isot datakeskus­hankkeet naapuri­maille, ja merkittävä syy on hyvin yksin­kertainen

  2. 2

   Kansallisbaletin Tuhkimon ylipainoiseksi puettu hahmo loukkasi Ani Kellomäkeä niin, että hän lähti esityksestä pois: ”En halunnut osallistua yhteiseen kiusaamishetkeen”

  3. 3

   Henri Heinonen huomasi teininä olevansa erilainen kuin kaverinsa – Nyt hän kertoo elämästään, johon seksi ei kuulu

   Tilaajille
  4. 4

   Meidän sukupolvemme on sössinyt ihmiskunnan yksityisyyden – Näin sanoo F-Securen Mikko Hyppönen, joka kokeili elää ilman Googlea muttei pystynyt

  5. 5

   Aiemmin taloyhtiössä sai remontoida miten haluaa ja mutta enää ei – Onko tämä oikein ja toteutuuko yhdenvertaisuus?

  6. 6

   Venäläinen huippu­robotti paljastui ihmiseksi

  7. 7

   Äänestä HS:n piparikisan voittajaa: Helsingin kuuluisuudet elävät joulupipareina

  8. 8

   Metoo-liikettä tarvitaan mutta ihmisiä ei saa tuhota, sanoo Tarja Halonen, joka ei enää välttele feministi-sanaa

   Tilaajille
  9. 9

   Kuuluisassa kokeessa seksi tuntemattoman kanssa kiinnosti miehiä enemmän kuin naisia – mutta mistä tulos oikeastaan kertoo?

  10. 10

   Näin tuet lasta, jolla on vaikeuksia aloittaa asioita – Vanhemman päsmäröinti haittaa erityisesti

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Autoilijalta vaaditaan nyt suuria muutoksia: Työryhmä tekisi autoilusta niin kallista, että kaikki vaihtaisivat menopeliä

  2. 2

   Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

  3. 3

   Kansallisbaletin Tuhkimon ylipainoiseksi puettu hahmo loukkasi Ani Kellomäkeä niin, että hän lähti esityksestä pois: ”En halunnut osallistua yhteiseen kiusaamishetkeen”

  4. 4

   Venäläinen huippu­robotti paljastui ihmiseksi

  5. 5

   Uusi Harry Potter -elokuva raivostuttaa faneja, koska se paljastaa asioita, joiden ei pitänyt olla mahdollisia

  6. 6

   Angela Merkel katseli punaiselta matolta, kun lapsilukko sulki Theresa Mayn autoonsa – tämä oli paras brexit-vertauskuva ehkä ikinä

  7. 7

   Pitäisikö ylipainon vuoksi sairastuneen maksaa hoito itse? Tutkija uskoo tietävänsä ainoan keinon, jolla koko kansa saadaan laihtumaan

   Tilaajille
  8. 8

   Suomi häviää isot datakeskus­hankkeet naapuri­maille, ja merkittävä syy on hyvin yksin­kertainen

  9. 9

   Räjähdysmäisellä tulipalolla Käpylässä tehdystä murhan yrityksestä epäilty mies jatkaa pakoaan, poliisi julkaisi nimen – ”Kiinnisaaminen välttämätöntä”

  10. 10

   Koiran käytöshäiriöillä ja ihmisen mielen­terveysongelmilla on yllättävä yhteys, paljastaa väitöstutkimus

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kansanedustaja Touko Aallon päälle käytiin Linnan juhlissa – ”Kahdella kädellä rintakehään niin voimakkaasti kuin pystyy”

  2. 2

   Kuvakooste: Valitsimme Linnan juhlien kymmenen säväyttävintä pukua – lukijoiden suosikiksi nousi 19-vuotias yllätysnimi

  3. 3

   Helsingissä hakaristilippujen kantaminen johti käsirysyyn, pidätyksiin ja epäilykseen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan – Kaksi pidätettiin myös 612-soihtukulkueen häirinnästä

  4. 4

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  5. 5

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  6. 6

   Kesän jälkeen äitien kasvoilta katosivat ilmeet, ja kätilö Rosmariini Tolonen näki sen – HS:n erikoisartikkeli vie vainottujen rohingyojen pakolaisleirille

   Tilaajille
  7. 7

   Näyttelijä Jasper Pääkkönen rikkoi asuvalinnallaan etikettiä – kumppanilla kultainen, käärmeteemainen paljettiasu

  8. 8

   Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

  9. 9

   Mies oli hurmaava, mutta kun yksiön ovi yöllä sulkeutui, Minna tajusi jotain olevan vialla – ”Minulle tapahtui asioita, joita en olisi halunnut tapahtuvan”

   Tilaajille
  10. 10

   Ennätykselliset veronpalautukset maksuun tänään – ensi vuonna valtaosa ei enää saa ”joulupalautuksia”

  11. Näytä lisää