Politiikka    |   HS-gallup

Vihreiden kannatus laski edelleen – perus­suomalaisille saman verran nousua

Perussuomalaiset nosti suosiotaan saman verran kuin vihreät sitä menetti. Muilla puolueilla muutokset ovat hyvin pieniä verrattuna edelliseen mittaukseen. Kärjessä on yhä opposition Sdp.

Johtajuuskriisiin ajautunut vihreät ei saa kovin hyviä uutisia HS:n tuoreesta kannatusgallupista. Sen mukaan puolueen suosio on pudonnut verrattuna edelliseen, kuukauden takaiseen mielipidemittaukseen.

Puheenjohtaja Touko Aallon sairausloman ajaksi vihreät jakaa johtovastuuta varapuheenjohtajien ja eduskuntaryhmän kesken. Virallisena Aallon sijaisena on köyhyystutkija Maria Ohisalo, joka johtaa muun muassa vaalivalmisteluja.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Pudotus oppositiopuolue vihreitten gallupkannatuksessa on pieni, 0,8 prosenttiyksikköä, mutta sen suurempia siirtymiä ei tällä kertaa muutenkaan mittauksessa nähty.

Jos eduskuntavaalit pidettäisiin nyt, vihreitä äänestäisi 12,9 prosenttia, kun elokuun mittauksessa osuus oli vielä 13,7 prosenttia.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Viime vuoden elokuussa vihreitten 17,5 prosentin suosiokäyrä sojotti kuin oikotie tulevaan hallitukseen. Vuoden 2015 eduskuntavaaleissa kannatus oli vain 8,5 prosenttia.

Täsmälleen saman verran kuin vihreät menetti, onnistui suosiotaan nyt kasvattamaan europarlamentaarikko Jussi Halla-ahon luotsaama oppositiopuolue perussuomalaiset, joka sai kyselyn tiedonkeruun aikana näkyvyyttä puolueneuvoston kokouksestaan Lahdessa.

Mikäli eduskuntavaalit pidettäisiin nyt, perussuomalaisia äänestäisi gallupin mukaan 8,7 prosenttia, kun edellisessä mittauksessa prosenttiosuus jäi alle kahdeksaan ja oli 7,9.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Vuoden 2015 eduskuntavaalien saaliiseen eli 17,7 prosenttiin riittää kirittävää ennen huhtikuun vaaleja, vaikka vertailuun laskettaisiin mukaan perussuomalaisista irronneet sinisetkin.

Ministeri Sampo Terhon johtama hallituspuolue siniset sai nyt 1,6 prosenttia mittauksen ”äänistä”, kun edellisellä kerralla osuus oli 1,2 prosenttia. Tässä nousua oli 0,4 prosenttiyksikköä.

Vielä pienempiä kannatusmuutoksia kokivat nykyiset kärkipuolueet eli suurin oppositiopuolue Sdp sekä hallituspuolueet kokoomus ja keskusta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Sdp ja kokoomus menettivät kumpikin hienoisesti suosiotaan, mutta vain 0,3 prosenttiyksikön verran.

Sdp säilytti yhä paalupaikkansa 21,4 prosentin osuudellaan, mutta kovin kaukana ei ole valtiovarainministeripuolue kokoomuskaan, jolla on nyt 19,7 prosentin kannatus.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Pääministeripuolue keskustan suosio on jumittunut 15 prosentin tuntumaan ja on nyt tasan sama kuin viime mittauksessa eli 15,5 prosenttia.

Myös oppositiopuolue vasemmistoliiton kannatus on ennallaan eli 9,6 prosenttia. Opposition pienistä puolueista Rkp:tä kannattaa 4,5 prosenttia, jossa on lisäystä 0,2 prosenttiyksikköä ja kristillisdemokraatteja 3,9 prosenttia, jossa on saman verran laskua.Hallituksessa olevat ryhmät, eli keskusta, kokoomus ja siniset, nauttivat nyt yhteensä 36,8 prosentin luottamusta, ja siitäkin yksin kokoomuksen harteilla lepää runsaat puolet. Pari kuukautta sitten luottamus oli prosenttiyksikön verran tukevampi.

Ennen huhtikuun eduskuntavaaleja liikkuvia ja epävarmoja äänestäjiä on vielä paljon. Epätietoisten osuus on nyt tosin lähellä pitkän aikavälin keskiarvoa, joka on 33 prosenttia vuoden 2010 huhtikuusta mitattuna.

Varmimpia puoluekannastaan vaikuttavat nyt olevan vasemmistoliittolaiset ja keskustalaiset, kun taas vihreissä on eniten epätietoisuutta.

Todellisia kannatussiirtymiä voidaan gallupkyselyjen perusteella veikata vain välillisesti, koska aineistot ovat poikkileikkauksia.

Moni kuitenkin vakuuttaa uskollisuuttaan omaa puoluettaan kohtaan. Esimerkiksi 70 prosenttia kokoomusta kuntavaaleissa äänestäneistä toimisi samoin eduskuntavaaleissa, jos ne järjestettäisiin nyt.

”Kokoomuksen kannatus perustuu sen ystävien uskollisuuteen”, arvioi johtaja Sakari Nurmela Kantar TNS:sta.

Vasemmistoliittoa ja Sdp:täkin äänestäneistä yhtä suuri osuus uudistaisi tukensa puolueilleen, jos eduskuntavaalit pidettäisiin nyt.

Sen sijaan vain noin joka toinen perussuomalaisia kuntavaaleissa äänestänyt antaisi tukensa puolueelle eduskuntavaaleissa.

Lisäksi keskimääräistä useampi perussuomalaisia äänestänyt ei halua tai osaa sanoa, miten toimisi eduskuntavaaleissa.

”Heitä on kuitenkin tässä kuussa hieman aiempaa vähemmän, mikä saattaa osittain selittää puolueen kannatuksen lievää kohenemista”, Nurmela sanoo.

Vailla mielipidettä olevien keskimääräistä suurempi osuus vaikeuttaa silti Nurmelan mukaan yhä perussuomalaisten kannatusnousua.

”Toisaalta puolueella on tässä joukossa edelleen eräänlainen reservi, jonka herättäminen vaaliuurnille voi heilauttaa tulosta. Viimeksi eduskuntavaaleissa perussuomalaiset onnistuivat siinä erittäin hyvin, kuntavaaleissa selvästi huonommin”, Nurmela muistuttaa.

Vaikka kärkipaikkaa hallussaan pitävän Sdp:n kannatus on nyt lievässä laskussa, on se Nurmelan mukaan kyennyt aiempaa paremmin puhuttelemaan aktiivisilla ulostuloillaan sellaisia vanhoja kannattajiaan, jotka välillä katselivat puolueen toimintaa sivusta.

Myös viime eduskuntavaalien yhteydessä syntynyt vuoto perussuomalaisiin sekä kuntavaalien jälkeinen liike kohti vihreitä on saatu aisoihin.

Nurmelan mukaan Sdp:n tulevaisuus on nyt kiinni siitä, miten se pystyy puhuttelemaan nuorempaa sukupolvea. Samoilla politiikan markkinoilla ovat myös vihreät ja vasemmistoliitto, joilla on selvästi nuorempi kannattajaprofiili.

”Näyttää siltä, että viimeisten kuukausien aikana tapahtuneet pienet ja virhemarginaalin sisälle jäävät muutokset ovat hyödyttäneet vasemmistoliittoa vihreiden kustannuksella”, Nurmela arvioi kilvoittelua nuorten äänistä.

Fakta

Näin tutkimus tehtiin


 Tutkimuksessa kysyttiin, minkä puolueen tai muun ryhmittymän ehdokasta vastaaja äänestäisi, jos eduskuntavaalit järjestettäisiin nyt.

 Kannatusarvio on laadittu yhdistämällä vastaukset ja viime kuntavaalien tilastot.

 Tutkimukseen haastateltiin 20.8.–14.9. puhelimitse 2 380 ihmistä. Otos edustaa 18–79-vuotiaita suomalaisia Ahvenanmaata lukuun ottamatta.

 Virhemarginaali on suurimpien puolueiden kohdalla noin kaksi prosenttiyksikköä molempiin suuntiin.

 Kyselyn teki Helsingin Sanomien toimeksiannosta Kantar TNS oy.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Lehti julkaisi karmivia yksityiskohtia: Sauditoimittajan epäilty surma kesti seitsemän minuuttia

  2. 2

   Helsingin kirjamessut perui Kiuas-kirjakustantamon osallistumisen messuille – Kustantamon taustalla äärioikeistolaisista kommenteista tunnettu Timo Hännikäinen

  3. 3

   Maailmasta loppuu metalli, kun 80% puhelimista jää kierrättämättä – Syy on kuluttajien hölmö tapa, sanoo asiantuntija, jonka kanssa HS purki iPhonen ja tutki sen metallit

   Tilaajille
  4. 4

   Hallitus sai eduskunnan luottamuksen äänin 101–73 – Oppositiostakin tukea hallituksen linjalle

  5. 5

   Yliopistollinen tutkimus: Miehet pitävät vaimot uskollisina ansaitsemalla heitä paremmin – uskotonta vaimoa uhkaa kulutusmahdollisuuksien väheneminen

  6. 6

   Donald Trump haukkui Stormy Danielsia Twitterissä hevosnaamaksi – ja ihmiset vetosivat heti presidentin vaimoon, jolla saattaisi olla ratkaisu

  7. 7

   Väkivaltainen exä tarkkaili kumppaniaan älyjääkaapin avulla – Älylaitteilla ja niiden vakoiluohjelmilla tehdään ankaraa lähisuhdeväkivaltaa, jossa rajana on vain mielikuvitus

   Tilaajille
  8. 8

   Särötön kuva ”tavallisista suomalaispojista” SS-joukoissa romuttuu vuoden tärkeimmässä sotahistorian teoksessa

  9. 9

   Ylisuorittajien ongelmat ovat ylellisyyttä – Minun on vaikea surra ihmisten puolesta, jotka ovat saavuttaneet elämässään liikaa

  10. 10

   Sotkuinen asunto toi rikostuomion Helsingin vuokra-asunnossa asuneelle miehelle – Oikeus: Oli päivänselvää, että paperien päälle tippuva tupakka sytyttää tulipalon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ylisuorittajien ongelmat ovat ylellisyyttä – Minun on vaikea surra ihmisten puolesta, jotka ovat saavuttaneet elämässään liikaa

  2. 2

   Sakot voi saada myös 24 tunnin paikalla, koska pysäköinninvalvojilla on salapoliisi­keinonsa – seitsemän kysymystä ja vastausta parkkikiekon käytöstä

  3. 3

   Yliopistollinen tutkimus: Miehet pitävät vaimot uskollisina ansaitsemalla heitä paremmin – uskotonta vaimoa uhkaa kulutusmahdollisuuksien väheneminen

  4. 4

   Raaka joukkotappelu Konalassa keskellä kirkasta päivää: Kaksi epäiltyä tapon yritystä ja kaksi pahoinpitelyä – poliisi otti kiinni kuusi ihmistä

  5. 5

   Väkivaltainen exä tarkkaili kumppaniaan älyjääkaapin avulla – Älylaitteilla ja niiden vakoiluohjelmilla tehdään ankaraa lähisuhdeväkivaltaa, jossa rajana on vain mielikuvitus

   Tilaajille
  6. 6

   Särötön kuva ”tavallisista suomalaispojista” SS-joukoissa romuttuu vuoden tärkeimmässä sotahistorian teoksessa

  7. 7

   Kokeile HS:n elvytyspelillä, osaatko painelu-puhalluselvytyksen

  8. 8

   Tämä riemastuttava maalaus Donald Trumpista ja entisistä presidenteistä nousi koko internetin vitsin aiheeksi – eikä ihme, koska se on täynnä upeita yksityiskohtia

  9. 9

   Uusi löytö voi muuttaa historiankirjoituksen Pompeijin tuhon ajankohdasta – päivämäärä löytyikin kirjoitettuna seinään

  10. 10

   Aku Louhimies väittää ohjauspestinsä kansainvälisessä sarjassa olevan katkolla Ylen toimittajan takia – Ohjaajan agentti: Toinen henkilö työskentelee nyt Louhimiehen jaksojen parissa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvia Suomesta, osa 37: Akseli Valmunen kuvasi lähiötä, jossa latvialaiset telakkatyöläiset ja suomalaiset työttömät elävät rinnakkain

   Tilaajille
  2. 2

   Helsinki laski, että 87-vuotias Eeva tulee kuukauden toimeen 101 eurolla – sosiaali­työntekijä neuvoi myymään asunnon tai ottamaan lainaa lääkkeisiin

  3. 3

   Verohallinto julkaisi Instagramissa kenties kaikkien aikojen kuivimman vitsin, eikä kukaan oikein tiedä, mitä siitä pitäisi ajatella

  4. 4

   Neljän kuukauden korvatulehdus ja kuusi poskiontelotulehdusta päälle – Karoliina Sallinen-Pentikäisen loputtomaan sairasteluun löytyi syy, joka on suomalaisille erityisen tyypillinen

   Tilaajille
  5. 5

   ”Turha niitä on enää töihin koittaa, ne on ryypänneet terveytensä jo” – Turun telakka takoo vaurautta, mutta sen varjossa elää köyhyyteen käpertynyt lähiö

   Tilaajille
  6. 6

   Suomessakin suositun antibiootin käyttöä rajoitetaan vakavien haittojen takia – Lääke aiheuttanut revenneitä jänteitä, lihas­kipuja ja uni­häiriöitä

  7. 7

   Maailmanloppu on tulossa, ja se on kaikin tavoin erilainen kuin aiemmat maailmanloput

  8. 8

   Puolen metrin syvyydestä löytyi tuhat vuotta vanha viikinkilaiva Norjassa – ”Tämä on maailman­sensaatio”

  9. 9

   ”Tasa-arvoinen peruskoulu on vitsi” – Elina Tuomesta tuli uupuvien opettajien ääni­torvi ja nyt hän sanoo, että Suomessa tehdään ihmis­oikeus­loukkauksia

   Tilaajille
  10. 10

   Asiantuntijoiden varoitus poliiseille: Älä katso iPhone-puhelinta

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Saako toimittaja ilmoittaa raskauttavia tietoja työnantajalle – Louhimiehen tapauksessa on yksi merkittävä ero viimekeväiseen somekohuun Tilaajille
  3. Hyperandrogeeninen Caster Semenya ei ehkä pääse kilpailemaan ensi kesänä lainkaan – naisurheilijoiden kohutut testosteronisäännöt viivästyvät
  4. Stubbille ei ilmestynyt uusia kilpailijoita Euroopan johtajaksi – vastaan tulee saksalaiskonservatiivi Weber
  5. Oppilaitoksessa räjähti Krimillä, useita ihmisiä kuollut – Venäjä tutkii terrori-iskuna, rehtori kertoo itsemurhaiskusta ja asemiehistä
  6. Hallitus sai eduskunnan luottamuksen äänin 101–73 – Oppositiostakin tukea hallituksen linjalle
  7. Lehti julkaisi karmivia yksityiskohtia: Sauditoimittajan epäilty surma kesti seitsemän minuuttia
  8. Maailmasta loppuu metalli, kun 80% puhelimista jää kierrättämättä – Syy on kuluttajien hölmö tapa, sanoo asiantuntija, jonka kanssa HS purki iPhonen ja tutki sen metallit Tilaajille
  9. Helsingin kirjamessut perui Kiuas-kirjakustantamon osallistumisen messuille – Kustantamon taustalla äärioikeistolaisista kommenteista tunnettu Timo Hännikäinen
  10. Suursijoittaja viimeistelee rahanpesu­ilmoituksen tekemistä Nordeasta myös Suomen viranomaisille – HS käy läpi, mistä tapauksessa on kyse
  11. Sotkuinen asunto toi rikostuomion Helsingin vuokra-asunnossa asuneelle miehelle – Oikeus: Oli päivänselvää, että paperien päälle tippuva tupakka sytyttää tulipalon
  12. Näytä lisää