Politiikka

Eduskunta ratkaisee Timo Soinin kohtalon todennäköisesti perjantaina – Moni aborttikantoja arvostellut joutuu tukemaan häntä

Oppositiossa Sdp, vihreät, vasemmistoliitto ja Rkp haluaisivat Soinin eroavan, mutta perussuomalaiset ja kristilliset äänestävät todennäköisesti luottamusta. ”Ei tässä olla kostoretkellä”, sanoo perussuomalainen.

Ulkoministeri Timo Soinia (sin) koskevasta luottamusäänestyksestä on tulossa vaikea pala monille hallituspuolueiden kansanedustajille, jotka ovat suhtautuneet kriittisesti Soinin aborttikannanottoihin. Äänestys on mitä ilmeisimmin perjantaina, koska sille on raivattu tilaa eduskunnan päiväjärjestyksestä.

Hallituspuolueissa on oletuksena, että kansanedustajat tukevat hallitusta eivätkä toimi sitä vastaan. Niinpä hallituspuolueissa todennäköisesti tehdään päätös äänestää ryhmänä Soinin luottamuksen puolesta. Yleensä ryhmäpäätöksiä ei voi uhmata ilman seurauksia.

Eduskunnan naisverkoston puheenjohtaja Tytti Tuppurainen (sd) pitää kestämättömänä sitä, että hallituspuolueissa ensin kritisoidaan Soinia ja sitten äänestetään hänelle luottamusta.


”Nyt pitäisi vetää rajat sille, kuinka ulkoministeri voi toimia. Itse äänestän epäluot­tamuksen puolesta, koska Soinin toiminta on ollut omiaan hämärtämään Suomen ulkopoliittista linjaa”, Tuppurainen sanoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Kysymys on kansainvälisesti tulenarasta poliittisesta kysymyksestä, ja sellaisessa Suomen linjan ei pitäisi millään muotoa olla epäselvä.”

Timo Soini osallistui toukokuussa abortinvastaiseen tilaisuuteen virkamatkansa aikana Kanadassa. Myöhemmin hän kehui blogissaan Argentiinaa hienoksi maaksi heti sen jälkeen, kun maan senaatti äänesti abortin laillistamista vastaan.

Toiminta on herättänyt laajaa paheksuntaa. Suomessa abortti on sallittu, ja Suomen virallisena linjana on edistää naisten ja tyttöjen oikeuksia myös seksuaali- ja lisääntymisterveydessä.

Oppositiopuolueista Sdp, vihreät, vasemmistoliitto ja Rkp kertoivat syyskuun alkupuolella, että ne aikovat esittää epäluottamusta Soinille.

Epäluottamuslause luetaan ilmeisesti torstaina, kun Soini on äänessä eduskunnan edessä ja esittelee ulkoministeriön raha-asiat budjetin käsittelyn yhteydessä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Opposition lisäksi myös hallituspuolueissa on kansanedustajia, joiden mielestä ulkoministeri ei voi edes vapaa-ajallaan toimia Soinin tavoin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Jos tulevassa äänestyksessä osoittautuu, että ministeri ei nauti eduskunnan luottamusta, presidentin on myönnettävä hänelle ero.

Sinisten puheenjohtaja Sampo Terho sanoi keskiviikkona Ylelle, että epäluottamuslause Soinille tarkoittaisi epäluottamusta koko hallitukselle.

”Jos Soini kaatuu, niin hallitus kaatuu”, Terho sanoo.

Soinia kritisoinut perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk) aikoo äänestää Soinille luottamusta. Saarikko vastaa hallituksessa tasa-arvoasioista.


”Valtio­neuvos­ton jäsenenä ratkaisu ei ole minulle vaikea. Suomen nykyisen abortti­lainsäädän­nön ja kehitys- ja ulkopolitiikassa seksuaalioikeuksien vahva edistäminen on poliittinen tavoitteeni – ei Soinin erottaminen”, Saarikko kertoo tekstiviestitse virkamatkaltaan Genevestä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Myös ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Anne-Mari Virolainen (kok) on tehnyt kannanotoillaan selväksi, ettei hyväksy tapaa, jolla Soini toimi.

Virolainen kertoo HS:lle tekstiviestillä äänestävänsä silti ”vihreää” eli Soinin luottamuksen puolesta.

”Tulossa ei ole äänestys aborttikannasta, vaan käytännössä hallituksesta. Hallituksella on isoja asioita maaliin vietävänä”, Virolainen perustelee.

Virolainen kertoo pitävänsä tärkeänä sitä, että vaikka Soini on tullut henkilönä tässä tapauksessa puhuneeksi yhtä, niin ulkoministeriö ja hallitus ovat tehneet toista.

Myös keskustan kansanedustaja Hanna Kosonen äänestää Soinin luottamuksen puolesta.

”Pakkohan se on äänestää, ei tässä ole vaihtoehtoja”, Kosonen sanoo. ”Tätä kutsutaan politiikaksi.”

Kososen mielestä Soinin toiminta on täysin hallituksen linjan vastaista.

”En pidä sitä todellakaan hyvänä.”

Kosonen sanoo, ettei hänelle ole vaikeaa äänestää hallituksen puolesta. Häntä harmittaa kuitenkin se, että oppositio ja myös media näkevät asian äänestyksenä naisten oikeuksien puolesta.

Eduskunnan feministiryhmän puheenjohtaja Saara-Sofia Sirén (kok) pitää asetelmaa ”todella kenkkuna” ja kaikkea muuta kuin yksinkertaisena.

Hän ei halua kertoa, miten äänestää, koska ei ole nähnyt, miten epäluottamuslause on muotoiltu.

”Puheissa tuntuu menevän sekaisin se, äänestetäänkö tässä epäluottamuslauseesta yksittäistä ministeriä vai koko hallitusta kohtaan.”

Sirénin mukaan kokoomuksen ryhmässä on käytetty painokkaita puheenvuoroja siitä, että Soinin toiminta ei ole hyväksyttävää. Torstain ryhmäkokouksessa kokoomusryhmä keskustelee tarkemmin, miten se toimii äänestyksessä.

Olisi hyvin poikkeuksellista, jos ryhmän jäsenet saisivat luottamuskysymyksessä äänestää miten haluavat.

Jaana Pelkonen (kok) sanoo naisten ja tyttöjen oikeuksien olevan hänelle yksi tärkeimpiä aihealueita. Soinin aborttikannanottoja Pelkonen ei ole ymmärtänyt.


”Mielestäni ministeri, vaikka kuinka esiintyy yksityis­henkilönä, on kuitenkin jatkuvasti Suomen edustaja. Suomella on maana hyvin vahva linja tässä asiassa.”

Pelkosen mukaan Soini nauttii luottamusta osalla toimistaan ulkoministerinä, osalla ei. ”En ole kaikkea hänen toiminnastaan lyttäämässä, mutta tuota toimintaa en ymmärrä.”

Myös eduskunnan oppositio jakautuu äänestyksessä. Perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit eivät lähteneet mukaan epäluottamuslauseeseen.

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah sanoo, että kristillisdemokraatit äänestävät Soinin luottamuksen puolesta.


Hän vertaa Soinin tapausta kristillis­demokraat­tien entiseen puheen­johtajaan Päivi Räsäseen. Kun Räsänen oli sisäministeri, hän sanoi kristityn joutuvan toimimaan jopa vastoin lakia, jos laki on ristiriidassa Raamatun kanssa.

Räsäseen ei kohdistunut epäluottamuslausetta, mutta hänestäkin tehtiin kanteluita oikeusasiamiehelle. Oikeusasiamies katsoi, ettei asia antanut aihetta toimenpiteisiin, vaan Räsänen esiintyi yksityishenkilönä.

”Kysymys on vakaumuksen, mielipiteen ja sananvapauden suojasta, jonka perustuslaki takaa”, Essayah tulkitsee. ”Se kuuluu kaikille eikä se poistu, vaikka on ministerin asemassa.”

Perussuomalaisissa pohdintaa mutkistaa vielä se, että monella on kana kynimättä sinisiin loikanneen Soinin kanssa. Voisi olla houkuttelevaa äänestää hänelle epäluottamusta, mutta ryhmänjohtaja Leena Meren (ps) mukaan asia ei ole näin yksioikoinen.


Meri on saanut yhteyden­ottoja myös perus­suomalaisten kentältä, ja niissä on ihmetelty, miksei puolue ole epäluottamuslauseessa mukana.

”Tämä ei ole helppo kysymys. Itse ajattelen, että politiikassa ei saa katkeroitua eikä lähteä henkilökohtaisiin ajojahteihin. Asiat asioina, ei tässä olla kostoretkellä. Kansa sitten ensi keväänä kertoo mielipiteensä ministeri Soinin toiminnasta.”

Meren mukaan perussuomalaisille kyse on sananvapaudesta.

”Ihmisellä pitää olla oikeus omaan vakaumukseen ja mielipiteisiin. Olemme myös miettineet, että miten tämä laajenee ja kenen mielipiteiden perään seuraavaksi lähdetään”, Meri sanoo.

Meren mukaan äänestyskäyttäytymisestä keskustellaan eduskuntaryhmän torstaisessa kokouksessa. Asiasta tehdään todennäköisesti ryhmäpäätös, eli kaikki äänestävät samalla tavalla eivätkä omatuntonsa mukaan.

Perinteinen keino olla osallistumatta epämiellyttävään äänestykseen on myöhästyä taktisesti istunnosta tai piipahtaa salin ulkopuolelle äänestyksen ajaksi.

Hallituspuolueissa tämä keino on nyt hankala, koska hallituksen enemmistö äänestyksissä on nyt niukka, vain 103 kansanedustajaa. Taktikoinnissa on se riski, että paikalla onkin liian vähän Soinin tukijoita.

Jos perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit kannattavat luottamusta Soinille, se tarkoittaa 22:ta lisä-ääntä hallitusrintamalle.

Epäluottamusta esittäneillä neljällä oppositiopuolueella on yhteensä 72 kansanedustajaa.

Oikeuskansleri Tuomas Pöysti totesi tiistaina, että Soinin osallistuminen abortinvastaiseen tilaisuuteen Kanadassa oli ongelmallista. Oikeuskanslerin mukaan Soini ei ole kuitenkaan toiminut esiintymisissään lainvastaisesti.

HS:n uutinen: Oikeuskansleri: Soinin osallistuminen abortinvastaiseen tilaisuuteen oli ongelmallista – ”Olennainen asia on, etten ole toiminut laittomasti”, Soini sanoo

Soini sanoi tiistaina olevansa levollinen äänestyksen suhteen.

”Totta kai odotan, että hallituspuolueiden edustajat äänestävät luottamusta hallituksen ministerille semminkin, kun lakia ei ole rikottu.”

Pääministeri Juha Sipilän (kesk) mukaan hallitus on Soinin takana. Hänen mukaansa Soinin Kanadan-matkasta käytiin jo kesällä samansuuntainen keskustelu kuin mikä Pöystin lausunto oli.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Timo Soini
 • Abortti
 • Valtioneuvosto
 • Eduskunta

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   11-vuotiaan tytön pankkikortti ei toiminutkaan Sellon kirjakaupassa, sitten takana seissyt nainen astui esiin

  2. 2

   Miksi 47 uutta hävittäjää ei riitä Suomelle? Taustalla ilmasodan parvitaktiikka

  3. 3

   Oulun seksuaalirikoksista epäilty vapautettiin vahingossa Saksassa – miehestä annettu kansainvälinen etsintäkuulutus

  4. 4

   Kiina hiipii pohjoiseen, ja poromies Jussa Seurujärveä hirvittää – HS:n erikoisartikkeli kertoo, miten Aasian jätti hivuttaa valtaansa Suomeen ja mitä sen loputon raaka-ainenälkä meille tarkoittaa

   Tilaajille
  5. 5

   #Metoo on laittanut monen kunniallisenkin miehen miettimään käytöstään – mutta näillä tavoilla se on mullistanut meidän naisten elämän

  6. 6

   Keskellä helsinkiläistä pientaloaluetta rapistuu kymmenen vuotta sitten palanut talo: Omistajaa eivät ole tavoittaneet edes Espanjan viranomaiset

  7. 7

   Jälleen uusi yökerhomullistus Helsingissä: Stadin Tähti lopettaa vuodenvaihteessa

  8. 8

   Himohamstraus alkaa vaivihkaa ja se on kuin huume, sanoo asiantuntija – Näin saat itsesi tai läheisesi luopumaan turhista tavaroista

   Tilaajille
  9. 9

   Eduskunta hyväksyi kiistellyn irtisanomislain äänin 102–72

  10. 10

   Pako jatkunut jo kolme kuukautta: Autoilija kävi yliajamansa naisen luona ja jätti tämän suojatielle kuolemaan Tikkurilassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kiina hiipii pohjoiseen, ja poromies Jussa Seurujärveä hirvittää – HS:n erikoisartikkeli kertoo, miten Aasian jätti hivuttaa valtaansa Suomeen ja mitä sen loputon raaka-ainenälkä meille tarkoittaa

   Tilaajille
  2. 2

   Poikkeuksellinen poliisi­tiedote: Itä-Uudenmaan poliisi nappasi kauppa­keskus Jumbosta keski-ikäisen tillin­haistelijan

  3. 3

   Yksi tiedostamaton viestimme muuttaa keskustelu­kumppanin vähäpuheiseksi ja kertoo, olemmeko oikeita ihmisiä

  4. 4

   Onko kynttilöiden poltto jopa yhtä haitallista kuin passiivinen tupakointi? Selvitimme

  5. 5

   Kodin murtosuojaa myyvien yritysten mainoskikka ärsyttää monia – ”Varkaathan näkevät postilaatikko­rivistä, mihin taloihin kannattaa mennä”

  6. 6

   Tutkimus: Luomuviljely kuormittaa ilmastoa enemmän kuin tavallinen viljely

  7. 7

   ”Entä jos Sale twiittailisi kuin Trump?” – sometili laittaa Trumpin sanat Sauli Niinistön suuhun, tehden USA:n presidentin öykkäröinnistä näkyvämpää

  8. 8

   11-vuotiaan tytön pankkikortti ei toiminutkaan Sellon kirjakaupassa, sitten takana seissyt nainen astui esiin

  9. 9

   Keskellä helsinkiläistä pientaloaluetta rapistuu kymmenen vuotta sitten palanut talo: Omistajaa eivät ole tavoittaneet edes Espanjan viranomaiset

  10. 10

   Tanskalainen ja norjalainen nainen löytyivät kuolleena syrjäisestä vuoristosta Marokossa – yksi epäilty pidätetty

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lääkäri Antti Heikkilän uutuus­kirja vilisee virheitä – HS pyysi asian­tuntijoita arvioimaan tekstin: ”Tällaiset väitteet voivat johtaa kuoleman­tapauksiin”, professori sanoo

   Tilaajille
  2. 2

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  3. 3

   Kansallisbaletin Tuhkimon ylipainoiseksi puettu hahmo loukkasi Ani Kellomäkeä niin, että hän lähti esityksestä pois: ”En halunnut osallistua yhteiseen kiusaamishetkeen”

  4. 4

   Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

  5. 5

   Laura Huhtasaari kirjoitteli blogiinsa väitteitä islamista, sai kirjoituskiellon, samalla perussuomalaisnaiset kampanjoivat suut teipattuna – tästä kaikessa on kyse

  6. 6

   Tältä näyttävät joulun uudet herkut – kokeile suosikkiasi tämän vuoden joulupöydässä, ja muista myös rakkaat klassikkoreseptit

  7. 7

   Merten roskapyörteiden kunnian­himoinen puhdistus­operaatio vastatuulessa – teinin keksinnöstä löytyi kohtalokas vika

  8. 8

   Kokenut maailman­matkaaja vinkkaa kymmenen ainut­laatuista matka­elämystä – mukana myös suomalainen, unohdettu helmi

  9. 9

   Pekka Haaviston lausunto perus­suomalaisista oli viisautta, jota vihreät eivät kestä kuulla

  10. 10

   Apulaisprofessori Joy Wolframia, 29, luullaan usein assistentiksi – tosiasiassa hän on Helsingissä kasvanut huippu­tutkija, joka johtaa uraa uurtavaa syöpä­tutkimusta arvostetulla yhdysvaltalais­klinikalla

   Tilaajille
  11. Näytä lisää