Politiikka

Eduskunta ratkaisee Timo Soinin kohtalon todennäköisesti perjantaina – Moni aborttikantoja arvostellut joutuu tukemaan häntä

Oppositiossa Sdp, vihreät, vasemmistoliitto ja Rkp haluaisivat Soinin eroavan, mutta perussuomalaiset ja kristilliset äänestävät todennäköisesti luottamusta. ”Ei tässä olla kostoretkellä”, sanoo perussuomalainen.

Ulkoministeri Timo Soinia (sin) koskevasta luottamusäänestyksestä on tulossa vaikea pala monille hallituspuolueiden kansanedustajille, jotka ovat suhtautuneet kriittisesti Soinin aborttikannanottoihin. Äänestys on mitä ilmeisimmin perjantaina, koska sille on raivattu tilaa eduskunnan päiväjärjestyksestä.

Hallituspuolueissa on oletuksena, että kansanedustajat tukevat hallitusta eivätkä toimi sitä vastaan. Niinpä hallituspuolueissa todennäköisesti tehdään päätös äänestää ryhmänä Soinin luottamuksen puolesta. Yleensä ryhmäpäätöksiä ei voi uhmata ilman seurauksia.

Eduskunnan naisverkoston puheenjohtaja Tytti Tuppurainen (sd) pitää kestämättömänä sitä, että hallituspuolueissa ensin kritisoidaan Soinia ja sitten äänestetään hänelle luottamusta.


”Nyt pitäisi vetää rajat sille, kuinka ulkoministeri voi toimia. Itse äänestän epäluot­tamuksen puolesta, koska Soinin toiminta on ollut omiaan hämärtämään Suomen ulkopoliittista linjaa”, Tuppurainen sanoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Kysymys on kansainvälisesti tulenarasta poliittisesta kysymyksestä, ja sellaisessa Suomen linjan ei pitäisi millään muotoa olla epäselvä.”

Timo Soini osallistui toukokuussa abortinvastaiseen tilaisuuteen virkamatkansa aikana Kanadassa. Myöhemmin hän kehui blogissaan Argentiinaa hienoksi maaksi heti sen jälkeen, kun maan senaatti äänesti abortin laillistamista vastaan.

Toiminta on herättänyt laajaa paheksuntaa. Suomessa abortti on sallittu, ja Suomen virallisena linjana on edistää naisten ja tyttöjen oikeuksia myös seksuaali- ja lisääntymisterveydessä.

Oppositiopuolueista Sdp, vihreät, vasemmistoliitto ja Rkp kertoivat syyskuun alkupuolella, että ne aikovat esittää epäluottamusta Soinille.

Epäluottamuslause luetaan ilmeisesti torstaina, kun Soini on äänessä eduskunnan edessä ja esittelee ulkoministeriön raha-asiat budjetin käsittelyn yhteydessä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Opposition lisäksi myös hallituspuolueissa on kansanedustajia, joiden mielestä ulkoministeri ei voi edes vapaa-ajallaan toimia Soinin tavoin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Jos tulevassa äänestyksessä osoittautuu, että ministeri ei nauti eduskunnan luottamusta, presidentin on myönnettävä hänelle ero.

Sinisten puheenjohtaja Sampo Terho sanoi keskiviikkona Ylelle, että epäluottamuslause Soinille tarkoittaisi epäluottamusta koko hallitukselle.

”Jos Soini kaatuu, niin hallitus kaatuu”, Terho sanoo.

Soinia kritisoinut perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk) aikoo äänestää Soinille luottamusta. Saarikko vastaa hallituksessa tasa-arvoasioista.


”Valtio­neuvos­ton jäsenenä ratkaisu ei ole minulle vaikea. Suomen nykyisen abortti­lainsäädän­nön ja kehitys- ja ulkopolitiikassa seksuaalioikeuksien vahva edistäminen on poliittinen tavoitteeni – ei Soinin erottaminen”, Saarikko kertoo tekstiviestitse virkamatkaltaan Genevestä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Myös ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Anne-Mari Virolainen (kok) on tehnyt kannanotoillaan selväksi, ettei hyväksy tapaa, jolla Soini toimi.

Virolainen kertoo HS:lle tekstiviestillä äänestävänsä silti ”vihreää” eli Soinin luottamuksen puolesta.

”Tulossa ei ole äänestys aborttikannasta, vaan käytännössä hallituksesta. Hallituksella on isoja asioita maaliin vietävänä”, Virolainen perustelee.

Virolainen kertoo pitävänsä tärkeänä sitä, että vaikka Soini on tullut henkilönä tässä tapauksessa puhuneeksi yhtä, niin ulkoministeriö ja hallitus ovat tehneet toista.

Myös keskustan kansanedustaja Hanna Kosonen äänestää Soinin luottamuksen puolesta.

”Pakkohan se on äänestää, ei tässä ole vaihtoehtoja”, Kosonen sanoo. ”Tätä kutsutaan politiikaksi.”

Kososen mielestä Soinin toiminta on täysin hallituksen linjan vastaista.

”En pidä sitä todellakaan hyvänä.”

Kosonen sanoo, ettei hänelle ole vaikeaa äänestää hallituksen puolesta. Häntä harmittaa kuitenkin se, että oppositio ja myös media näkevät asian äänestyksenä naisten oikeuksien puolesta.

Eduskunnan feministiryhmän puheenjohtaja Saara-Sofia Sirén (kok) pitää asetelmaa ”todella kenkkuna” ja kaikkea muuta kuin yksinkertaisena.

Hän ei halua kertoa, miten äänestää, koska ei ole nähnyt, miten epäluottamuslause on muotoiltu.

”Puheissa tuntuu menevän sekaisin se, äänestetäänkö tässä epäluottamuslauseesta yksittäistä ministeriä vai koko hallitusta kohtaan.”

Sirénin mukaan kokoomuksen ryhmässä on käytetty painokkaita puheenvuoroja siitä, että Soinin toiminta ei ole hyväksyttävää. Torstain ryhmäkokouksessa kokoomusryhmä keskustelee tarkemmin, miten se toimii äänestyksessä.

Olisi hyvin poikkeuksellista, jos ryhmän jäsenet saisivat luottamuskysymyksessä äänestää miten haluavat.

Jaana Pelkonen (kok) sanoo naisten ja tyttöjen oikeuksien olevan hänelle yksi tärkeimpiä aihealueita. Soinin aborttikannanottoja Pelkonen ei ole ymmärtänyt.


”Mielestäni ministeri, vaikka kuinka esiintyy yksityis­henkilönä, on kuitenkin jatkuvasti Suomen edustaja. Suomella on maana hyvin vahva linja tässä asiassa.”

Pelkosen mukaan Soini nauttii luottamusta osalla toimistaan ulkoministerinä, osalla ei. ”En ole kaikkea hänen toiminnastaan lyttäämässä, mutta tuota toimintaa en ymmärrä.”

Myös eduskunnan oppositio jakautuu äänestyksessä. Perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit eivät lähteneet mukaan epäluottamuslauseeseen.

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah sanoo, että kristillisdemokraatit äänestävät Soinin luottamuksen puolesta.


Hän vertaa Soinin tapausta kristillis­demokraat­tien entiseen puheen­johtajaan Päivi Räsäseen. Kun Räsänen oli sisäministeri, hän sanoi kristityn joutuvan toimimaan jopa vastoin lakia, jos laki on ristiriidassa Raamatun kanssa.

Räsäseen ei kohdistunut epäluottamuslausetta, mutta hänestäkin tehtiin kanteluita oikeusasiamiehelle. Oikeusasiamies katsoi, ettei asia antanut aihetta toimenpiteisiin, vaan Räsänen esiintyi yksityishenkilönä.

”Kysymys on vakaumuksen, mielipiteen ja sananvapauden suojasta, jonka perustuslaki takaa”, Essayah tulkitsee. ”Se kuuluu kaikille eikä se poistu, vaikka on ministerin asemassa.”

Perussuomalaisissa pohdintaa mutkistaa vielä se, että monella on kana kynimättä sinisiin loikanneen Soinin kanssa. Voisi olla houkuttelevaa äänestää hänelle epäluottamusta, mutta ryhmänjohtaja Leena Meren (ps) mukaan asia ei ole näin yksioikoinen.


Meri on saanut yhteyden­ottoja myös perus­suomalaisten kentältä, ja niissä on ihmetelty, miksei puolue ole epäluottamuslauseessa mukana.

”Tämä ei ole helppo kysymys. Itse ajattelen, että politiikassa ei saa katkeroitua eikä lähteä henkilökohtaisiin ajojahteihin. Asiat asioina, ei tässä olla kostoretkellä. Kansa sitten ensi keväänä kertoo mielipiteensä ministeri Soinin toiminnasta.”

Meren mukaan perussuomalaisille kyse on sananvapaudesta.

”Ihmisellä pitää olla oikeus omaan vakaumukseen ja mielipiteisiin. Olemme myös miettineet, että miten tämä laajenee ja kenen mielipiteiden perään seuraavaksi lähdetään”, Meri sanoo.

Meren mukaan äänestyskäyttäytymisestä keskustellaan eduskuntaryhmän torstaisessa kokouksessa. Asiasta tehdään todennäköisesti ryhmäpäätös, eli kaikki äänestävät samalla tavalla eivätkä omatuntonsa mukaan.

Perinteinen keino olla osallistumatta epämiellyttävään äänestykseen on myöhästyä taktisesti istunnosta tai piipahtaa salin ulkopuolelle äänestyksen ajaksi.

Hallituspuolueissa tämä keino on nyt hankala, koska hallituksen enemmistö äänestyksissä on nyt niukka, vain 103 kansanedustajaa. Taktikoinnissa on se riski, että paikalla onkin liian vähän Soinin tukijoita.

Jos perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit kannattavat luottamusta Soinille, se tarkoittaa 22:ta lisä-ääntä hallitusrintamalle.

Epäluottamusta esittäneillä neljällä oppositiopuolueella on yhteensä 72 kansanedustajaa.

Oikeuskansleri Tuomas Pöysti totesi tiistaina, että Soinin osallistuminen abortinvastaiseen tilaisuuteen Kanadassa oli ongelmallista. Oikeuskanslerin mukaan Soini ei ole kuitenkaan toiminut esiintymisissään lainvastaisesti.

HS:n uutinen: Oikeuskansleri: Soinin osallistuminen abortinvastaiseen tilaisuuteen oli ongelmallista – ”Olennainen asia on, etten ole toiminut laittomasti”, Soini sanoo

Soini sanoi tiistaina olevansa levollinen äänestyksen suhteen.

”Totta kai odotan, että hallituspuolueiden edustajat äänestävät luottamusta hallituksen ministerille semminkin, kun lakia ei ole rikottu.”

Pääministeri Juha Sipilän (kesk) mukaan hallitus on Soinin takana. Hänen mukaansa Soinin Kanadan-matkasta käytiin jo kesällä samansuuntainen keskustelu kuin mikä Pöystin lausunto oli.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Abortti
 • Hallitus
 • Oppositio
 • Eduskunta

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   It-veteraani kirjoitti koodaajien palkkaongelmasta – Jos tekijöistä on kerran pulaa, miksi heistä ei synny palkkakilpailua?

  2. 2

   Räikkösen kunnioitusta huokuva ele palkintojen­jaossa kerää ylistystä: ”Osoitti todellista tyylitajua”

  3. 3

   Ennennäkemätön Kimi Räikkönen on nyt myös kansikuvapoika ja maailmanlaajuisen lehden uuden numeron pääaihe

  4. 4

   Kuinka nopeasti nuuskan käyttö näkyy hammaslääkärillä? Voiko nuuska kairata reiän poskeen? Asiantuntijat käyvät läpi 15 netistä tuttua väitettä

   Tilaajille
  5. 5

   Potilas vaati seksiä ja haukkui ”pirulliseksi rekkalesboksi” – #metoon maailma on kaukana, kun sairaanhoitajat kohtaavat huorittelua ja seksiehdotuksia

   Tilaajille
  6. 6

   Nyt lakot alkavat näkyä lapsiperheiden arjessa

  7. 7

   Mikromuovia löytyy myös ihmisten sisältä, uusi tutkimus havaitsi – muovia tulee ruokapaketeista ja juomapulloista

  8. 8

   Onko Bitcoinin loppu kirjoitettu sen sisään? ”Miksi näin nerokkaan järjestelmän luojat eivät ole ottaneet tätä huomioon”

   Tilaajille
  9. 9

   Carmen Pekkarinen muutti Kanadasta Suomeen 20 vuotta sitten ja hermostui roskaamiseen – lopulta luontoa rakastava sääfani keräsi 10 000 tupakantumppia Espoosta

  10. 10

   Internet mullisti maailman, mutta seuraava vallankumous saattaa jättää sen varjoonsa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Säässä täyskäännös tällä viikolla: Lunta pyryttää jopa 15 senttiä Etelä-Suomea myöten – Meteorologi suosittelee vaihtamaan talvirenkaat

  2. 2

   Räikkösen kunnioitusta huokuva ele palkintojen­jaossa kerää ylistystä: ”Osoitti todellista tyylitajua”

  3. 3

   Kuinka nopeasti nuuskan käyttö näkyy hammaslääkärillä? Voiko nuuska kairata reiän poskeen? Asiantuntijat käyvät läpi 15 netistä tuttua väitettä

   Tilaajille
  4. 4

   Työasussaan Roosa nauha -kampanjan symbolia pitänyt lentokenttä­työntekijä sai potkut – Turvatarkastajien ulosmarssi ei aiheuttanut ruuhkia

  5. 5

   Vasemmisto­liiton Li Andersson pitää yrittäjien ruokakampanjaa ”vastenmielisenä” – Yrittäjien Mikael Pentikäisen mukaan ruoan jakelu on ”erinomainen” hanke

  6. 6

   Kalasatamaan rakennettiin katu, joka on tasa-arvoinen kaikille – uusi liikenne­järjestely aiheutti palaute­ryöpyn

  7. 7

   Brittipilotti ohjasi koneensa kiitoradalle kylki edellä – Finnairin lentäjä selittää, mistä on kyse ja paljastaa loma­kohteiden haastavimman kentän

  8. 8

   Internet mullisti maailman, mutta seuraava vallankumous saattaa jättää sen varjoonsa

  9. 9

   Patrik Leppänen, 22, ei totellut työnantajan käskyä ottaa Roosa nauha pois rinta­pielestään lento­aseman turva­tarkastuksessa ja sai potkut – ”Halusin osoittaa tukea äidilleni”

  10. 10

   Ennennäkemätön Kimi Räikkönen on nyt myös kansikuvapoika ja maailmanlaajuisen lehden uuden numeron pääaihe

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miksi naista pitää ”rakentaa” tunteja ennen kuin hän kelpaa televisioon? Jenni Pääskysaari kyllästyi näyttämään ”drag queenilta” ja teki radikaalin ratkaisun

   Tilaajille
  2. 2

   ”Joidenkin kohdalla on pakko toivoa, etteivät he koskaan saa töitä” – Ammattikouluista uhkaa valmistua hoitajia, jotka voivat olla vaaraksi hoidettavilleen, sanovat opettajat

   Tilaajille
  3. 3

   Kalusteita lahjoitetaan niin paljon, etteivät kaikki kelpaa edes kirpputoreille – Nämä käytetyt kalusteet viedään käsistä, näitä ei huolita edes ilmaiseksi

   Tilaajille
  4. 4

   ”Minun on ajateltava, että oli hänen aikansa mennä” – 39-vuotiaana kuolleen Perttu Häkkisen vaimo, ystävät ja työtoverit kertovat, kuinka paljon he menettivät

   Tilaajille
  5. 5

   Kettu istahti paikallisbussin penkille Kirkkonummella – Video näyttää, miten kuski paimentaa eläimen ulos katseen voimalla

  6. 6

   Audi, Lada ja Toyota haudattiin vuodeksi suohon ja kaivettiin sen jälkeen ylös – Venäläisen Youtube-porukan ”testi” vahvistaa vanhan totuuden

  7. 7

   Brittipilotti ohjasi koneensa kiitoradalle kylki edellä – Finnairin lentäjä selittää, mistä on kyse ja paljastaa loma­kohteiden haastavimman kentän

  8. 8

   Uuden lastensairaalan katolle ilmestyi englanninkielinen teksti: Varautuuko sairaala pommituksiin?

  9. 9

   Ranskassa on syntynyt poikkeuksellisen monta vauvaa, joilla on epä­muodostuneet kädet – viran­omaiset ovat ymmällään

  10. 10

   Säässä täyskäännös tällä viikolla: Lunta pyryttää jopa 15 senttiä Etelä-Suomea myöten – Meteorologi suosittelee vaihtamaan talvirenkaat

  11. Näytä lisää