Politiikka

Jussi Halla-aho syytti Alman tentissä pääministeriä talon tarjoamisesta turvapaikanhakijoille: ”Sipilällä oli keskeinen vastuu tilanteen pahentamisesta”

”En tiedä, millainen moka se on, mutta se lähti henkilökohtaisista arvoistani”, Sipilä sanoi.

Hallitus pohtii, miten irtisanomissuojan heikentämiseen liittyvää uudistusta voitaisiin muokata niin, ettei se johtaisi työttömäksi joutuvan kaksinkertaiseen rankaisemiseen.

Asiasta kertoi pääministeri Juha Sipilä (kesk) Alma Median tentissä keskiviikkona.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Hallitus haluaa helpottaa henkilöperusteista irtisanomista alle 20 hengen yrityksissä, koska sen mielestä tämä lisäisi pienten yritysten mahdollisuutta työllistää. Vasemmisto ja ay-liike ovat lähteneet ankaraan taisteluun heikennystä vastaan.

Yksi kritiikin aihe on se, että jos työntekijä joutuisi irtisanotuksi, hän saattaisi menettää lähes kolmeksi kuukaudeksi oikeuden työttömyyskorvaukseen. Työttömälle lankeaa nykylain mukaan 90 päivän karenssi, jos hän on itse aiheuttanut irtisanomisensa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Jos henkilöperusteisesti alennetun kynnyksen vuoksi sanotaan irti, siitä ei saisi tulla tuplarangaistusta. Tätä me mietitään nyt hyvin tarkkaan”, Sipilä sanoi.

Hallitus puolusti tentissä yhä tiukasti irtisanomissuojan heikentämistä.

”Meidän täytyy saada työllisyysaste ylemmäs. Pk-yrityksiä pitää tukea”, sanoi valtiovarainministeri, kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo.


Alma Median tenttiin osallistuivat kaikkien yhdeksän eduskunta­puolueen puheen­johtajat lukuun ottamatta vihreiden Touko Aaltoa, joka on sairauslomalla uupumuksen takia. Vihreitä edusti eduskuntaryhmän puheenjohtaja Krista Mikkonen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tentissä käsiteltiin myös turvapaikanhakijoita ja maahanmuuttopolitiikkaa.

Sipilä puolusti vuonna 2015 tekemäänsä ilmoitusta, että hän on valmis antamaan Kempeleessä sijaitsevan talonsa turvapaikanhakijoiden majoittamiseen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tentin toinen juontaja, Iltalehden erikoistoimittaja Susanne Päivärinta kysyi, ”minkälainen moka” tämä tarjous oli.

”En tiedä millainen moka se oli, mutta se lähti henkilökohtaisista arvoistani”, Sipilä sanoi.

Tarjousta ei lopulta voitu toteuttaa turvallisuussyistä. Sipilä kertoi hoitaneensa asian ”muulla tavalla”.

Päivärinnan kysymys ”mokasta” liittynee ajatukseen, että Sipilän tarjous uutisoitiin Lähi-idässä ja tämä veti sieltä runsaasti turvapaikanhakijoita Suomeen.


Tästä myös perus­suomalaisten puheen­johtaja Jussi Halla-aho syytti Sipilää tentissä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Sipilällä oli aivan keskeinen vastuu tämän tilanteen pahentamisesta”, Halla-aho sanoi.

Hänen mukaansa monet Suomeen tulleista turvapaikanhakijoista olivat vaeltaneet useiden Euroopan maiden läpi päästäkseen nimen omaan Suomeen. Halla-ahon mielestä tämä kertoo siitä, että Suomessa oli ”epäterveitä houkutustekijöitä.”

HS:n haastatellessa syksyllä 2015 Irakista tulleita moni kertoi tehneensä lähtöpäätöksen kuultuaan Sipilän tarjonneen Kempeleen kotiaan turvapaikanhakijoille. Vuonna 2015 Suomeen Irakista tulleista turvapaikanhakijoista noin 5 000 lähti takaisin varsin nopeasti.

Kaikkiaan tuolloin tuli Suomeen ennätykselliset 32 000 turvapaikanhakijaa ja koko EU-alueelle 1,2 miljoonaa.

Sipilä pysyi myös aiemmin syyskuussa kohua herättäneessä kannassaan, jonka mukaan enemmistö vuosien 2015–2016 aallossa Eurooppaan tulleista turvapaikanhakijoista oli liikkeellä taloudellisten syiden takia.

”Viittaan siihen, että turvapaikkaa ei saanut kuin vähemmistö. Silloin siinä on jokin muu syy takana. Usein se voi olla taloudellinen syy. Eihän sekään ole huono syy eikä sitä motiivia voi tuomita, mutta meille on hirveän tärkeää, että pidetään nämä kaksi asiaa erillään”, Sipilä sanoi tentissä.

”Ne, jotka todella tarvitsivat turvapaikkaa, olivat sotaa paossa, hukkuivat siihen joukkoon, jotka kaikki eivät olleet [turvapaikan] tarpeessa.”

Muiden puolueiden johtajilta kysyttiin tentissä, voisivatko he tehdä perussuomalaisten Halla-ahon kanssa hallitusyhteistyötä.


Kaikki pitivät sitä hyvin vaikeana. Selkeimmin ajatuksen tyrmäsi vasemmisto­liiton puheen­johtaja Li Andersson. Hänen mukaansa syynä ovat sekä Halla-ahon ajatukset maahanmuuton tiukasta rajoittamisesta että perussuomalaisten siirtyminen hänen johdollaan talouspolitiikassa oikealle.

Perussuomalaisista irtautuneita sinisiä johtava eurooppa-, kulttuuri- ja urheiluministeri Sampo Terho tuskastui, kun tenttiä juontaneet Päivärinta ja Iltalehden politiikan toimituksen esimies Juha Ristamäki yrittivät uudestaan ja uudestaan tiristää muista puheenjohtajista irti kyllä vai ei -vastausta siihen, huolisivatko he perussuomalaiset hallituskumppanikseen.

”Halla-aho ei ole missään piinapenkissä, hän on paratiisissa”, Terho sanoi.

Hänen mukaansa perussuomalaisten ympärillä pyörittäessä luodaan asetelma, kuin Suomessa olisi kaksipuoluejärjestelmä: perussuomalaiset vastaan muut.

”Älkää tehkö sitä! Tämä maa ei pyöri perussuomalaisten ympärillä”, Terho huudahti.

Halla-aho hymähti, että mieluummin hän kyllä istuisi jossakin muualla.

Hänen mukaansa perussuomalaisten ympärillä pyöriminen on osoitus siitä, että vanhojen oikeisto–vasemmisto-jakolinjojen hälvetessä tilalle on tulossa jakolinja, joka piirtyy sen mukaan, kannattaako puolue globalisaatiota vai kansallismielisyyttä.

”Tässä mielessä Suomeen on tullut kaksipuoluejärjestelmä.”

Tentissä julkistettiin myös Alma Median teettämä kysely, jossa oli selvitetty suomalaisten puheenjohtajia kohtaan tuntemaa luottamusta.


Kärki­paikat veivät kristillis­demo­kraattien johtaja Sari Essayah ja vasemmistoliiton Andersson. Essayahin sanomisiin luotti 58 prosenttia vastaajista ja Anderssonin puheisiin 48 prosenttia.

Heikoimmin pärjäsi vihreiden Touko Aalto, jonka puheisiin luotti vain 18 prosenttia vastanneista. Toiseksi heikoimmat lukemat, 22 prosenttia, sai Halla-aho.

Perän pitäjäksi jäänyt Halla-aho kertoi itsekin luottavansa kyselyn kärkikaksikkoon.

”Jos minulta kysyttäisiin luottamusta puolueiden puheenjohtajiin, varmaan laittaisin vähintään toiseksi Essayahin ja Li Anderssoninkin laittaisin hyvin korkealle.”

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Aamulehden jutussa punk-yhtye ”Huorasta” sensuroitiin voimasanat bändin nimeä myöten – päätöksen takana oli piikki Suomen mediavalvojalle

  2. 2

   Uudet rikollisjärjestöt ravisuttavat Euroopan kokaiini­kauppaa tunkeutumalla mafian tontille

  3. 3

   Goottirockin legenda sekosi Tukholmassa, haukkui yleisöä ja hyökkäsi henkilökunnan kimppuun

  4. 4

   Postinjakajat pystyttivät valepostilaatikoita ja tilasivat niihin heroiinia – Tuomittiin huumerikoksista

  5. 5

   Kymmenen japanilaista yliopistoa muunteli pääsykoe­tuloksia, neljä yritti pitää naiset poissa lääkäri­koulutuksesta

  6. 6

   Pitäisikö sosiaalitukia jakaa vastikkeetta? Keskusta on kriisiytymässä, koska Juha Sipilä kääntyi vastustamaan puolueen ikiaikaista tavoitetta

  7. 7

   Ahdistaako tavara, mutta joulu­lahjat pitäisi hankkia? Tässä 86 erinomaista vinkkiä aineettomaksi joululahjaksi

  8. 8

   Itäkeskuksen neulanvaihtopisteen ympärillä pyörii huumehulabaloo kaikkine lieveilmiöineen, väittävät hermostuneet yrittäjät – ”Minut on uhattu ampua ja hakata”

  9. 9

   Intialainen mies työnsi kätensä nukkuvan naisen alus­housuihin yölennolla – sai yhdeksän vuoden vankeus­tuomion Yhdysvalloissa

  10. 10

   Helsingistä saa vihdoin kunnon pastaa – testasimme annoksen kuudessa ravintolassa, ja yksi ylsi viiteen tähteen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Laura Huhtasaari kirjoitteli blogiinsa väitteitä islamista, sai kirjoituskiellon, samalla perussuomalaisnaiset kampanjoivat suut teipattuna – tästä kaikessa on kyse

  2. 2

   Helsinkiläismiehet kehittivät päivässä takuuvarman ratkaisun kauppakeskus Rediin eksyneille

  3. 3

   Mummon autotallista löytyi autofanien sydämet särkevä, jopa sadantuhannen arvoinen yllätys

  4. 4

   Ohikulkija löysi päiväkodin pihalle yksin unohdetun lapsen – Henkilökunnalle sattui virhe, sanoo varhaiskasvatusalueen päällikkö

  5. 5

   Intialainen mies työnsi kätensä nukkuvan naisen alus­housuihin yölennolla – sai yhdeksän vuoden vankeus­tuomion Yhdysvalloissa

  6. 6

   Kansallisbaletin Tuhkimon ylipainoiseksi puettu hahmo loukkasi Ani Kellomäkeä niin, että hän lähti esityksestä pois: ”En halunnut osallistua yhteiseen kiusaamishetkeen”

  7. 7

   Henri Heinonen huomasi teininä olevansa erilainen kuin kaverinsa – Nyt hän kertoo elämästään, johon seksi ei kuulu

   Tilaajille
  8. 8

   Elon Musk avautui haastattelussa – 120 tunnin työviikosta huolimatta Tesla oli kuoleman partaalla, kunnes he pystyttivät teltan

  9. 9

   Suomen kieli on uhattuna, tällaisia keinoja poliitikot tarjoavat – Testaa, ymmärrätkö uussuomen lainasana­hirviöitä

  10. 10

   Itäkeskuksen neulanvaihtopisteen ympärillä pyörii huumehulabaloo kaikkine lieveilmiöineen, väittävät hermostuneet yrittäjät – ”Minut on uhattu ampua ja hakata”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kansanedustaja Touko Aallon päälle käytiin Linnan juhlissa – ”Kahdella kädellä rintakehään niin voimakkaasti kuin pystyy”

  2. 2

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  3. 3

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  4. 4

   Kesän jälkeen äitien kasvoilta katosivat ilmeet, ja kätilö Rosmariini Tolonen näki sen – HS:n erikoisartikkeli vie vainottujen rohingyojen pakolaisleirille

   Tilaajille
  5. 5

   Kuvakooste: Valitsimme Linnan juhlien kymmenen säväyttävintä pukua – lukijoiden suosikiksi nousi 19-vuotias yllätysnimi

  6. 6

   Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

  7. 7

   Kansallisbaletin Tuhkimon ylipainoiseksi puettu hahmo loukkasi Ani Kellomäkeä niin, että hän lähti esityksestä pois: ”En halunnut osallistua yhteiseen kiusaamishetkeen”

  8. 8

   Painin päätteeksi Rauno Lehmusvyöry painoi liipaisinta, mutta varmistin pelasti poliisin hengen – Nyt ”vekselit lankeavat”, ja vakava sairaus nujertaa korsolaisen rikollis­joukon ydin­hahmoa

   Tilaajille
  9. 9

   Ennätykselliset veronpalautukset maksuun tänään – ensi vuonna valtaosa ei enää saa ”joulupalautuksia”

  10. 10

   Laura Huhtasaari kirjoitteli blogiinsa väitteitä islamista, sai kirjoituskiellon, samalla perussuomalaisnaiset kampanjoivat suut teipattuna – tästä kaikessa on kyse

  11. Näytä lisää