Politiikka |HS seuraa

Kokoomuksen ja keskustan ryhmät vakuuttavat luottamusta Soinille – Jaana Pelkonen aikoo olla paikalla äänestyksessä, mutta ei lupaa tukeaan: ”Minullakin on omatunto”

Kokoomuksen ryhmä on puheenjohtaja Petteri Orpon mukaan yhtenäinen. Kansanedustaja Saara-Sofia Sirén ilmoittaa kuitenkin, ettei äänestä Soinin luottamuksen puolesta.

Keskusta ja kokoomus yhtenäisinä Soinin takana

Perussuomalaiset äänestävät yhtenä ryhmänä, mutta eivät kerro vielä miten

Kokoomuksen Sirén ja Pelkonen aikovat pidättäytyä Soinin tukemisesta

Katse siirtyy nyt puolueiden eduskuntaryhmien kokouksiin

Soini vastasi: "Tämä on vakaumukseni, johon minulla on oikeus."

Näytä lisää(2 kpl)
Neljä oppositiopuoluetta esitti torstaina epäluottamusta ulkoministeri Timo Soinille (sin). Eduskunta äänestää Soinin luottamuksesta perjantaina kello 13.

Epäluottamuslauseen mukaan Soinin toiminta naisten oikeuksien osalta ja hänen aborttilausuntonsa eivät ole olleet hyväksyttäviä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Soinin luottamuksesta tuli iso kysymys keskustan ja kokoomuksen kansanedustajille, sillä osa heistäkään ei hyväksy Soinin toimintaa. Heidän pitää kuitenkin äänestää hallitusyhteistyön nimissä luottamusta Soinille.

Hallituspuolueet joutuivat käymään tiukkoja keskusteluja eduskuntaryhmien kokouksissa torstaina iltapäivällä. Kokouksien jälkeen ryhmänjohtajat vakuuttivat, että hallituspuolueet äänestävät perjantaina yhtenäisesti Soinin luottamusta tukien.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Sekä kokoomuksen että keskustan eduskuntaryhmät äänestävät yksimielisesti Soinin luottamuksen puolesta, kertoivat eduskuntaryhmien puheenjohtajat Kalle Jokinen ja Antti Kaikkonen.

Hallitusrintamaan tuli kuitenkin repeämiä. Erityisesti kokoomuksen ryhmäkokouksessa käytiin asiasta tiukka keskustelu.

Kokoomuksen Saara-Sofia Sirén kertoi kokouksen jälkeen, että vastoin ryhmän linjausta hän ei äänestä Soinin luottamuksen puolesta. Hän aikoo olla paikalla äänestyksessä perjantaina.


Sirén kertoi päätöksestään jo ennen kokousta Twitterissä. Hän ilmaisi ärtymyksensä siitä, ettei Soini pahoitellut tai luvannut jatkossa toimia Suomen linjan mukaisesti.

”Tämä vahvistaa näkemystäni siitä, että en voi äänestää Soinin luottamuksen puolesta”, Sirén twiittasi. HS:n tietojen mukaan Soinin käytös salissa on ärsyttänyt myös useita muita hallituspuolueiden kansanedustajia.
Kokoomuksen Jokisen mukaan ryhmäpäätös oli kuitenkin yksimielinen. Mahdollisista sanktioista kysyttäessä Jokinen sanoi, ettei sanktioille olisi tarvetta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”En näe tarvetta sanktioille, koska edustajat on osallistettu päätöksentekoon”, Jokinen viittasi ryhmän yksimieliseen päätökseen.

Kokoomuksen kansanedustaja Jaana Pelkonen sanoi myöhemmin, ettei voi antaa tukeaan Soinille.

”Soini on vedonnut aborttikysymyksessä omaantuntoonsa, ja minullakin on omatunto. Mutta lisään samaan hengenvetoon, ettei minulla ole kiinnostusta kaataa hallitusta.”


Pelkonen sanoo olevansa perjantaina paikalla salissa, mutta hänen vaihtoehtonsa ovat käytännössä äänestää tyhjää tai olla painamatta nappia.

Soinin äänensävy kyselytunnilla oli Pelkosen mukaan jo ”pikkaisen erilainen” kuin aiemmin päivällä epäluottamuslauseen esittämisen yhteydessä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Mutta ministerin olisi pitänyt ymmärtää jo alun perin paremmin. Toivon, että linja on jatkossa eri, jo ensi viikosta lähtien.”

Pelkonen sanoo, ettei ole ainoa kokoomuslainen, joka toimii huomisen äänestyksessä samalla tavoin kuin hän. Jokisen väittämän yksimielisyyden kokoomusryhmässä Pelkonen kiistää.

”Eivät ihmisten mielipiteet ole mihinkään muuttuneet.”

Eduskunnan kyselytunnilla Sofia Vikman (kok) kysyi Soinilta naisten ja tyttöjen oikeuksien edistämisestä osana Suomen ulkopolitiikkaa.

”Oletteko ottaneet opiksenne oikeuskanslerin lausunnosta ja voiko eduskunta jatkossa luottaa, että ulkoministerinä jatkossa annatte oikean kuvan maamme ulkopolitiikan pyrkimyksistä naisten oikeuksien puolesta?” Vikman kysyi.

Aiemmin torstaina Vikman kirjoitti Facebookiin äänestyskantansa riippuvan siitä, onko Soini ottanut virheistään opikseen.
Soini sanoi vastauksessaan puhuneensa ulkoministerinä naisten ja tyttöjen oikeuksista ”kymmeniä kertoja”.

”Niissä ei ole yhtään sellaista kertaa, jonka voisi tulkita naisten ja tyttöjen oikeuksien vastaiseksi.”

Soini sanoi ottaneensa oikeuskanslerin lausunnon erittäin vakavasti.

”Tämän kanssa pystyn hyvin elämään. Uskon, että muutkin pystyvät elämään sen kanssa.”

Keskustan Antti Kaikkosen mukaan Soini on ulkoministerinä käyttänyt ”huonoa harkintaa parissa yhteydessä” aborttiasian suhteen. Hänen mukaansa keskustassa katsotaan, että perjantaina äänestetään koko hallituksen luottamuksesta.

”Äänestämme vihreää nappia tässä asiassa. Hallituksella on työ kesken ja katsomme, ettei sitä tähän pidä kaataa. Edellytämme, että hallituskumppanit tässä hallitusta tukevat.”

Keskustelu keskustan ryhmässä oli Kaikkosen mukaan ”aika reipas”, eikä osa keskustan edustajista pidä ”alkuunkaan” Soimin tavasta edustaa Suomea maailmalla. Silti ryhmä on äänestämässä Soinin puolesta yhdessä.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpon mukaan Soinille on tehty selväksi, ettei kokoomus hyväksy Soinin toimintatapaa.

Sekä Kaikkonen että Orpo katsoivat, että Soinin luottamusäänestyksessä on pohjimmiltaan kyse koko hallituksen luottamuksesta. Kaikkosen mukaan yksittäisen ministerin ero johtaisi koko hallituksen kaatumiseen.

”Tämän myös sininen ryhmä on tehnyt selväksi.”

Kokoomuksen pakkaa sekoitteli kesken päivän myös Helsingin pormestari Jan Vapaavuori (kok), vaikka hän ei eduskunnassa päätösvaltaa käytäkään.

”Soinin luottamuslauseäänestystyksessä ei ole kyse hallituksen luottamuksesta, vaan arvoista, joihin uskomme”, Vapaavuori tviittasi.

Perussuomalaisten ryhmällä oli myös hankala päätös siitä, miten äänestetään. Ryhmä teki ryhmänjohtaja Leena Meren mukaan yhteisen sopimuksen asiasta.


Meren mukaan ryhmä ”ei lähde kumpaankaan kelkkaan” eli ei siis äänestä Soinille epäluottamusta, mutta ei luottamustakaan. Tämä viittaisi siihen, että perussuomalaiset äänestävät tyhjää.

Epäluottamuslauseen luki Sdp:n kansanedustaja Maarit Feldt-Ranta.

”Ulkoministeri Soinin toiminta ulkomailla kiistää naisten oikeudet ja Suomen ulkopoliittisen linjan. Siksi esitän, että eduskunta toteaa, että ministeri Soini ei nauti eduskunnan luottamusta”, Feldt-Ranta sanoi.

Kolme muuta oppositiopuoluetta eli vihreät, vasemmistoliitto ja Rkp kannattavat epäluottamusta.

Feldt-Ranta korosti, että Soini on useaan kertaan ja eri yhteyksissä ilmoittanut ja suorastaan ylpeillyt sillä, ettei hän hyväksy naisten jakamattomia oikeuksia, joihin kuuluu myös oikeus päättää omasta kehostaan.


Epäluottamuslause esitettiin tänään siksi, että eduskunta alkoi aamulla käsitellä budjetin yhteydessä ulkoministeriön ensi vuoden raha-asioita.

Soini sanoi debatin aikana, että on ulkoministerinä pitänyt esillä tyttöjen ja naisten asemaa. Soini sanoi, että mielipiteen ja uskonnon vapaus koskee myös häntä.

”Ottawassa osallistuin kynttilävigiliaan. Pidin kynttilää pystyssä enkä puhunut sanaakaan. On aivan selvä asia, että mielipiteen ja uskonnon vapaus koskee myös minua. Sen mukaan olen toiminut ja sen mukaan te minut saatte punnita”, Soini sanoi.

”Olen ollut politiikassa 30 vuotta ja olen katolinen kristitty. Ei se tähän päivään mennessä ole tätä salia häirinnyt. Tämä on minun vakaumukseni johon minulla on oikeus. Luottamukseni on tämän salin käsissä ja tyydyn siihen, mitä kollegat päättävät”, Soini sanoi epäluottamuslauseen luennan jälkeen.

Epäluottamuslause esitettiin Soinin ja ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Anne-Mari Virolaisen (kok) puheiden jälkeen.

Monet kansanedustajat käyttivät salissa varsin kovia puheenvuoroja, joissa arvosteltiin Soinia. Hallituspuolueista lähinnä kokoomuksen naisedustajat osallistuivat Soinin toiminnan kritisointiin.

Puhuuko Suomi ensi viikolla YK:n yleiskokouksessa yhdellä vai usealla äänellä naisten oikeuksista, kysyi esimerkiksi entinen ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Lenita Toivakka (kok).

Soini sai tukea kristillisdemokraattien Päivi Räsäseltä, joka ei löytänyt Soinin toiminnasta moitittavaa.

Soini on epäluottamuslauseen kohteena aborttikantojensa takia. Soini osallistui toukokuussa abortinvastaiseen tilaisuuteen virkamatkansa aikana Kanadassa. Myöhemmin hän kehui blogissaan Argentiinaa hienoksi maaksi heti sen jälkeen, kun maan senaatti äänesti abortin laillistamista vastaan.

Soinin toiminta on herättänyt laajaa paheksuntaa. Suomessa abortti on sallittu, ja Suomen virallisena linjana on edistää naisten ja tyttöjen oikeuksia myös seksuaali- ja lisääntymisterveydessä. Epäluottamuslauseen esittäjien mielestä Soinin toiminta hämärtää Suomen ulkopoliittista linjaa.

Asetelma on hankala hallituspuolueissa, sillä sielläkin monet ovat moittineet Soinin toimintaa. Hallituspuolueiden kansanedustajien pitäisi kuitenkin tukea hallitusta ja kannattaa luottamusta Soinille.

Lue lisää: Eduskunta ratkaisee Timo Soinin kohtalon todennäköisesti perjantaina – Moni aborttikantoja arvostellut joutuu tukemaan häntä

HS seurasi torstain tapahtumia hetki hetkeltä

HS:n seuranta päättyy

HS:n liveseuranta eduskunnasta päättyy tähän. Kiitos kaikille lukijoille!

Eduskunnan kyselytunnilla kokoomuksen kansanedustaja Sofia Vikman esitti kysymyksen Soinille naisten ja tyttöjen oikeuksien edistämisestä, joka on Vikmanin mukaan Suomen kehityspolitiikan kulmakiviä. Hänen mukaansa on kohtuullista vaatia, että ulkoministerimme antaa oikean kuvan maamme toiminnasta.

"Kysyn, ministeri Soini, oletteko ottaneet opiksenne oikeuskanslerin lausunnosta ja voiko eduskunta jatkossa luottaa, että ulkoministerinä jatkossa annatte oikean kuvan maamme ulkopolitiikan pyrkimyksistä naisten oikeuksien puolesta?" Vikman kysyi.

Soini sanoi vastauksessaan tarkistaneensa, mitä hän on puhunut ulkoministerinä naisten ja tyttöjen oikeuksista.

"Olen puhunut niistä kymmeniä kertoja, ja niissä ei ole yhtään sellaista kertaa, jonka voisi tulkita naisten ja tyttöjen oikeuksien vastaiseksi. Oikeuskanslerin lausunto on kokonaisuus, jonka olen lukenut huolella. Siellä on minun oma kantani. Siellä on oikeuskanslerin päätös: en ole toiminut lain vastaisesti. Otan kanslerin vastauksen erittäin vakavasti. Tämän kanssa pystyn hyvin elämään. Uskon, että muutkin pystyvät elämään sen kanssa ja noudattamaan, mitä kansleri on lausunut."

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kalle Jokisen mukaan

"Me olemme yksimielisesti äänestämässä hallituksen puolesta."

"Ryhmäpäätös oli täysin yksimielinen", Jokinen vastaa kysymykseen Sirénin ja Jaana Pelkosen aiemmin ilmoittamista äänestyskannoista.

"Jokaisella on oikeus ajatuksiin ja mielipiteisiin. Tässä on myös poliittinen ulottuvuus, jota tarkastellaan, ja siitä on kysymys. Kun äänestetään hallituksen luottamuksesta, äänestetään hallituksen luottamuksesta."

Orpon mukaan "yksikään kokoomuksen kansanedustaja ei ole pyörtänyt mielipiteitään".

"Me kävimme hyvän keskustelun, jonka lopputulema oli, että kokoomuksen ryhmä tukee yksimielisesti huomenna hallituksen työn jatkoa", Orpo sanoi.

Mahdollisista sanktioista kysyttäessä Jokinen vetosi jälleen yksimieliseen päätökseen.

"En näe tarvetta sanktioille, koska edustajat on osallistettu päätöksentekoon."

Saara-Sofia Sirénin mukaan koko keskustelu epäluottamuslauseesta on "harmittavan sukupuolittunut".

"Mutta kyllä ryhmässä sekä nais- että miesedustajat käyttivät tästä puheenvuoroja", Sirén sanoi.

Sirén sanoi toimittajille moneen kertaan, ettei äänestä Soinin luottamuksen puolesta. "Ryhmänjohto ja puoluejohto ovat näkemyksestäni tietoisia."

Sirénin tarkoitus on olla paikalla salissa huomenna äänestyksen aikana. Hän ei siis aio käyttää poissaoloa keinona olla äänestämättä.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpon mukaan Soinille on tehty selväksi, ettei kokoomus hyväksy Soinin toimintatapaa.

"Näihin tekemisiin on puututtu ja käyty keskustelu. Lisäksi nyt oli oikeuskanslerin lausunto, joka tarkensi, että erityisesti ulkoministerin tulee olla ulkomailla erittäin tarkka toiminnassaan."

Soini on Orpon mukaan ottanut oikeuskanslerin lausunnon vakavasti ja sanonut toimivansa Suomen linjan mukaisesti.

Kokoomukselle kysymys Soinista näyttäytyy kysymyksenä hallituksen luottamuksesta, Orpo sanoo. Kokoomus aikoo äänestää Soinin puolesta yksimielisesti huomenna.

Kokoomuksen Saara-Sofia Sirén kertoo ilmoittaneensa ryhmässä, että ei aio äänestää Soinin puolesta. Toisin siis kuin ryhmässä hetki sitten päätettiin.

"Sanottiin, että kysymys on luottamuksesta hallitukseen. Mutta minun vastaukseni on, että en aio äänestää Soinin luottamuksen puolesta."

Sirén uskoo, että "tilanne vielä kehittyy".

"Kokoomus suhtautuu tähän aiheeseen hyvin vakavasti ja kriittisesti ja tästä käytiin todella tiukkasanaista keskustelua", Sirén kertoi kokouksesta.

Kaikkosen mukaan Soini on ulkoministerinä käyttänyt "huonoa harkintaa parissa yhteydessä" aborttiasian suhteen. Hänen mukaansa keskustassa katsotaan, että perjantaina äänestetään koko hallituksen luottamuksesta.

"Äänestämme vihreää nappia tässä asiassa. Hallituksella on työ kesken ja katsomme, ettei sitä tähän pidä kaataa. Edellytämme, että hallituskumppanit tässä hallitusta tukevat."

Keskustelu keskustan ryhmässä oli Kaikkosen mukaan "aika reipas".

"Osa edustajistamme ei pidä siitä alkuunkaan, miten Soini on Suomea maailmalla edustanut. Siitä huolimatta katsomme, että nyt äänestetään koko hallituksen luottamuksesta, ja tämä ei ole sen mittakaavan kysymys, että haluaisimme hallitusta tähän kaataa."

Kaikkosen mukaan yksittäisen ministerin ero johtaisi koko hallituksen kaatumiseen.

"Tämän myös sininen ryhmä on tehnyt selväksi."

Keskusta ja kokoomus yhtenäisinä Soinin takana

Sekä kokoomuksen että keskustan eduskuntaryhmät äänestävät yksimielisesti Soinin luottamuksen puolesta, kertovat eduskuntaryhmien puheenjohtajat Kalle Jokinen ja Antti Kaikkonen.

Perussuomalaiset äänestävät yhtenä ryhmänä, mutta eivät kerro vielä miten

Perussuomalaisten Leena Meri sanoo ryhmän tehneen yhteisen sopimuksen, miten huomenna äänestetään.

Perussuomalaiset eivät halua kertoa kantaa etukäteen, jotta se ei vaikuttaisi muiden äänestyspäätöksiin.

"Muut voivat ihan itsenäisesti harkita eivätkä laskeskele sen mukaan, miten kukakin äänestää", Meri sanoi. "Emme tehneet mitään päätöstä, vaan pääsimme yhteiseen sopimukseen."

Meren mukaan ryhmä ei lähde ajojahtiin. Perussuomalaisten ryhmä ei Meren mukaan ”lähde kumpaankaan kelkkaan”. Tämä viittaisi siihen, että perussuomalaiset äänestävät tyhjää.

Kokoomuslainen Helsingin pormestari Jan Vapaavuori twiittasi juuri:

"Soinin luottamuslauseäänestystyksessä ei ole kyse hallituksen luottamuksesta, vaan arvoista, joihin uskomme."

”Omalta osaltani äänestän luottamuksen puolesta ulkoministerille huomenna”, sanoo sisäministeri Kai Mykkänen (kok).

”Olen toki eri mieltä aborttikannasta, mutta kokonaisharkinta tulee tähän johtopäätökseen. Tämä ei ole niin olennainen osa hallituksen työtä, että kannattaisi hallitus tähän kaataa.”

Sinisten puheenjohtaja Sampo Terho on sanonut, että jos Soini joutuu eroamaan, hallitus kaatuu. Mykkäsen mukaan asiassa on kyse siitä, että hallituspuolue voi itse asettaa omat ministerinsä.

”Olisi vakava paikka, jos nimiin puututtaisiin”, Mykkänen sanoo.

Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko keskustasta kertoo tukevansa Timo Soinia ja äänestävänsä hänen luottamuksensa puolesta. Saarikon käsityksen mukaan keskustan ryhmä on tällä linjalla laajemminkin. Saarikko sanoi näin ryhmäkokoukseen mennessään. Saarikko vastaa hallituksessa tasa-arvoasioista.

Perussuomalaisen eduskuntaryhmän puheenjohtajan Leena Meren mukaan ryhmäkokouksessa katsotaan, tehdäänkö Soinin epäluottamuslauseesta ryhmäpäätöstä vai ei.

”Kun saimme kuulla kysymyksenasettelun, keskustelemme, miten huomenna äänestetään.”

Meren mukaan Soinin vastaus salissa oli odotetun tyylinen.

”Hänellä on vähän pikkunäppärä tyyli ja oli ehkä vähän nöyrempi kuin aikaisemmin, niin kuin eduskunnassa ehkä täytyy ollakin.”

Meri on jo aiemmin sanonut, etteivät perussuomalaiset ole asiassa henkilökohtaisella kostoretkellä.

”Asiat otetaan asioina. Olen itse ihan eri mieltä abortista, mutta siitähän tässä ei ole kysymys. Joskus toivoisin, että Soini puuttuisi katolisen kirkon mittavaan pedofiliaongelmaan ja tuomita ne.”

Kokoomuksen ryhmänjohtaja Kalle Jokinen sanoo, että nyt ei äänestetä aborttioikeudesta vaan hallituksen luottamuksesta. Jokinen kommentoi tilannetta HS:lle ryhmäkokoukseen mennessään.

”Lähden siitä, että nyt äänestetään hallitukselle luottamusta.”

Jokisen mukaan ryhmäkokouksessa katsotaan, tekeekö kokoomus koko ryhmää sitovan äänestyspäätöksen.

Kokoomuksen Sirén ja Pelkonen aikovat pidättäytyä Soinin tukemisesta

Kokoomuksen kansanedustaja Saara-Sofia Sirén ilmoitti juuri Twitterissä, ettei voi äänestää Soinin luottamuksen puolesta.

Sirénin ei sinänsä tarvitse äänestää epäluottamusta Soinille. Hän voi äänestää tyhjää tai olla poissa äänestyksestä.

Jaana Pelkonen kokoomuksesta sanoo Ylelle, että äänestää joko tyhjää tai vastaan.

Se, ettei tue hallituksen ministeriä, on hallituksen kansanedustajilta kova veto. Edessä on kohta kokoomuksen ryhmäkokous , jossa käydään varmasti tiukka keskustelu huomisesta äänestyksestä.

Kolmas kokoomuslainen Sofia Vikman sanoo Facebookissa, että hänen äänestyskäyttäytymisensä kannalta ratkaisevaa on, onko Soini ottanut virheistään opikseen ja miten hän aikoo toimia jatkossa. Soinin olisi Vikmanin mukaan ilmaistava selkeäsanaisesti, että hän ymmärtää toimineensa toistuvasti ministerille sopimattomalla tavalla.

"Ei siinä mitään. Sitten kun on jonkinnäköinen vakaumus, siitä voi joskus joutua kuulemaan", Soini sanoi eduskunnan kahvilassa epäluottamuslauseen esittämisen jälkeen.

Hän sanoo olevansa luottavainen, että saa eduskunnan tuen huomenna.

Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinteen mukaan perustuslain ohje ministerin virkatoimien hoitamisesta edellyttää, että ero henkilökohtaisten mielipiteiden ja valtion linjan osalta pysyy "kirkkaana mielessä".

"Ymmärrän, että jokaisella ihmisellä on ilmaisunvapaus. Kun ollaan ulkoministerin tehtävässä, tehtävä edellyttää, että on selkeä linja ulkomailla edustaa Suomea. Ei voi ajatella niin, että valtion maksaessa virkamatkan joku osa muuttuisi tilanteeksi, jossa voi sanoa ulkopolitiikan linjan vastaisia asioita."

Rinne ei koe saaneensa Soinilta selvää vastausta, miten hän toimii ulkoministerinä näissä kysymyksissä vastaisuudesta.

Myös epäluottamuslauseen esittänyt Maarit Feldt-Ranta tulkitsee Soinin sanoneen, että Soini jatkaa toimintaansa jatkossakin.

"Hän pitää itsellään oikeuden jatkossakin toimia kuten itse parhaaksi katsoo."

Kristillisdemokraattien kansanedustaja Sari Tanus sanoo pitävänsä epäluottamuslauseeseen liittyvää tilannetta "naurettavana". Hänen mukaansa se on merkki vaalien lähestymisestä.

Katse siirtyy nyt puolueiden eduskuntaryhmien kokouksiin

Salissa on nyt siirrytty muihin asioihin, vuorossa ovat puolustusministeriön rahat ensi vuonna.

Seuraava kiinnostava hetki eduskunnassa ovat eduskuntaryhmien iltapäivällä pidettävät ryhmäkokoukset. Niissä käytäneen keskustelua siitä, miten ryhmät äänestävät perjantaisessa luottamusäänestyksessä.

Erityinen kiinnostus kohdistuu hallituspuolue kokoomukseen, jonka edustajat kritisoivat Soinia puheenvuoroissaan.

Toinen kiinnostava ryhmä ovat perussuomalaiset. Äänestävätkö he sananvapauden nimissä luottamusta perussuomalaisista loikanneelle Soinille? Vai epäluottamusta "vihervasemmiston" tekemän epäluottamuslauseen mukaisesti?

Toki myös tyhjää voi äänestää.

Soini vastasi: "Tämä on vakaumukseni, johon minulla on oikeus."

Soini pitää vastauspuheenvuoron.

"Totean lyhyesti, että olen ollut politiikassa 30 vuotta. Olen katolinen kristitty. Se ei ole tähän mennessä tätä salia häirinnyt. Tämä on minun vakaumukseni, johon minulla on oikeus. On aivan selvä asia, ettei se huutelemalla miksikään muutu. Luottamukseni on tämän salin käsissä ja tyydyn siihen, mitä kollegat päättävät."

Risikko päättää ulkoministeriötä koskevan keskustelun ja kutsuu puolustusministeri Jussi Niinistön (sin) esittelemään omaa hallinnonalaansa. Salista poistuu ihmisiä vähitellen.

Sinisten Simon Elo pitää ensimmäisen puheenvuoron Feldt-Rannan puheenvuoron jälkeen. Hän puhuu Alexander Stubbin (kok) pääministerikaudella esittämistä Nato-kannoista ja vetoaa, ettei kukaan esittänyt niistä epäluottamuslausetta, vaikka Elon mukaan kommentit olivat Suomen ulkopoliittisen linjan vastaisia.

"Näitä paljon pelottaa palava kynttilä kädessä ja se, että on hiljaa."

Myös Päivi Räsänen (kd) puolustaa Soinia. Jaana Pelkosen (kok) mukaan Suomen ja maan edustajien on toimittava selkeästi ja puolustetava tyttöjen oikeuksia kaikissa yhteyksissä.

"Kysyn ministeri Soinilta, miten varmistetaan, ettei tärkeä työ saa jatkossa kolhuja aborttikommenttienne takia."

Soini istuu ministerinaitiossaan tyynen näköisenä. Soinin luottamuksesta äänestetään huomenna perjantaina kello 13 alkavassa täysistunnossa.

Soinin kannanotot tarkoittavat Feldt-Rannan mukaan sitä, että hän varaa itselleen oikeuden esiintyä eduskunnan hyväksymän linjan vastaisesti. Feldt-Ranta viittaa Soinin oikeuskanslerita saamiin moitteisiin, eikä ulkoministeri ole hänen mukaansa ulkoministeri "vain virka-ajan puitteissa".

"Ulkoministeri Soinin toiminta ulkomailla kiistää naisten oikeudet ja Suomen ulkopoliittisen linjan. Siksi esitän, että eduskunta toteaa, että ministeri Soini ei nauti eduskunnan luottamusta."

"Tasa-arvo ja naisten oikeuksien kunnioitus ei ikävä kyllä ole kaikissa maailman maissa arkipäivää", Feldt-Ranta sanoo.

"Naisten pakottaminen synnyttämään on arkipäivää erityisesti monissa kehitysmaissa."

Ulkoministeri Soinin toiminta naisten oikeuksien osalta on Feldt-Rannan mukaan kääntänyt ylösalaisin Suomen linjan, joka on tunnistanut naisten ja tyttöjen oikeudet.

"Ministeri Soini on useaan kertaan ja eri yhteyksissä ilmoittanut – suorastaan ylpeillyt sillä, ettei hän hyväksy naisten jakamattomia oikeuksia, joihin kuuluu myös oikeus päättää omasta kehostaan."

Feldt-Ranta esittää epäluottamuslauseen

Nyt puhujalistalle, ja Maarit Feldt-Ranta (sd) aloittaa. Hän esittää epäluottamuslauseen puheenvuorossaan.

"On aivan selvä, että mielipiteen ja uskonnon vapaus koskee myös minua. Sen mukaan te saatte minut punnita", Soini sanoo.

Venäjän suhteen Soini sanoo Suomen olevan aktiivinen ja harjoittavan dialogia.

"On selvää, että mitä Ukrainassa on tapahtunut, on syy, miksi pakotteet ovat voimassa. Kun syyt saadaan Minskin prosessin kautta korjattua, päästään eteenpäin. Tässä on vastuullisen politiikan ydin."

"Mitä tulee ihmisoikeuksiin, ihmisoikeudet kuuluvat kaikille. Ei löydy sellaista foorumia, missä en olisi ulkoministerinä nostanut esille tyttöjen ja naisten asemaa. Viimeksi tiistaina puhuin Inarissa asiasta", Soini sanoo ja listaa kansainvälisiä organisaatioita, joissa hän on aiheesta puhunut.

Sitten välihuudossa Soinilta kysytään Kanadan-matkasta.

"Ottawassa osallistuin kynttilävigiliaan. Pidin kynttilää pystyssä enkä puhunut sanaakaan. On aivan selvä asia, että mielipiteen ja uskonnon vapaus koskee myös minua. Sen mukaan olen toiminut ja sen mukaan te minut saatte punnita", Soini päättää.

Soini saa kolmen minuutin vastauspuheenvuoron ja aloittaa vastaamalla muun muassa kysymyksiin Suomen kriisinhallintaoperaatioista ja lähetystöverkosta.

"Ministeri Soini, te olette ajatteleva ihminen, kaikesta huolimatta", Eva Biaudet sanoo puheenvuorossaan liittyen muun muassa naisen oikeuteen tehdä abortti raiskauksen seurauksena aiheutuneen raskauden johdosta.

"Mitä te oikein ajattelitte?" Biaudet kysyy.

Kokoomuksen naisedustajat ovat ainoita hallituspuolueiden edustajia, jotka ovat esittäneet kritiikkiä Soinin näkemyksiä kohtaan. Esimerkiksi keskustan edustajat ovat puhuneet enemmän esimerkiksi kehitysavun puolesta.

Pääministeri Sipilä mahdollisesta tappiosta epäluottamuslauseäänestyksessä: ”Ei sitä tule."

Pääministeri Juha Sipilä (kesk) kommentoi epäluottamuslausetta HS:lle EU-huippukokouksessa Salzburgissa torstaiaamuna:

”Oppositiolla on oikeus jättää henkilökohtainen epäluottamuslause. Tästä ollaan keskusteltu hallituksen sisällä. Soini on luvannut tässä asiassa käyttäytymistään korjata. Meille se riittää ja vihreää painetaan.”

Mitä jos epäluottamus perjantaisessa äänestyksessä tulee?

”Ei sitä tule. ”

Edellytättekö keskustan kansanedustajilta ryhmäkuria tässä asiassa?

”En usko että kellään on mitään ongelmaa painaa tässä asiassa vihreää. Kun asia on käyty läpi, luottamus Soinin toimiin ulkoministerinä on kaikilla olemassa.”

Onko hallituksen koossapysyminen nyt riskinä tässä?

”Tämä on ihan samanlainen luottamusäänestys kuin muutkin luottamusäänestykset.”

Debatin aikana Soini ja Virolainen eivät ole saaneet vielä vastauspuheenvuoroa. Sellaiset annettaneen pian.

Myös Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne esittää kysymyksen Soinille.

"Suomen ulkopolitiikka on ollut pitkään naisten seksuaaliterveyden ja oikeuksien puolesta taistelua. Nyt te olette hämärtäneet tätä linjaa. Onko tämä mielestänne oikein?"

Ben Zyskowicz (kok) puolestaan nimittää salissa Paavo Väyrystä ja Seppo Kääriäistä "suomettumisen ajan sankareiksi", kun nämä ovat esittäneet puheenvuorot pakotteisden lieventämisen suuntaisesti.

Zyskowiczin mukaan pakotteiden syyt ovat Venäjässä.

"Syyt ovat Venäjässä. Venäjä on ampunut siviilikoneen Ukrainan yllä ja murhannut omia kansalaisiaan. Miten voisimme vaikuttaa Venäjään, jotta suhteet EU:n kanssa paranisivat?"

Havainto: eduskunnan naiset eri puolueista pitävät varsin kovia puheenvuoroja Soinin toiminnasta jo ennen varsinaista epäluottamuslausetta.

Vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtaja Krista Mikkosen mukaan vaarallisten aborttien vuoksi 47 000 naista kuolee vuosittain kehitysmaissa. Mikkonen kysyy, miten Soinin on mahdollista esittää kantojaan.

Puhuuko Suomi ensi viikolla YK:n yleiskokouksessa yhdellä vai usealla äänellä naisten oikeuksista, kysyy puolestaan entinen ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Lenita Toivakka (kok)

Debatissa on esillä myös Suomen suhde Venäjään sekä Venäjää kohtaan voimassa olevat talouspakotteet, mistä esimerkiksi Paavo Väyrynen kysyy.

"On pöyristyttävää kuulla, että ministeri Soini vetäisi mattoa kenenkään alta. Ministeri Soini puolustaa naisia ja lapsia", sanoo Lea Mäkipää (sin).

Paavo Arhinmäki (vas) sanoo debattipuheenvuorossaan naisten ja tyttöjen oikeuksien sekä seksuaaliterveyden edistämisen olevan Suomen ulkopolitiikan keskeisenä pisteenä.

"Kysyn teiltä, ministeri Virolainen, miltä teistä tuntuu tehdä tätä työtä, kun ministeri Soini vetää jatkuvasti mattoa teidän altanne?"

Epäluottamusta esitettäneen noin kello 10.45

"Pidämme noin puolen tunnin debatin", Risikko sanoo. Painotus on ulkoasiainvaliokunnan jäsenillä. Ensimmäisen debattipuheenvuoron piti valiokunnan puheenjohtaja Matti Vanhanen (kesk).

Puolen tunnin debatti tarkoittaa, että puhujalistaan siirrytään noin kello 10:45 ja siten myös epäluottamuslause esitettäneen tuolloin.

Virolainen esittelee kehitysasioita muun muassa Euroopan unionin yhteisin toimin sekä kehitysmaihin tehtäviä yritysten rahoitustoimenpiteitä. Esimerkiksi Kirkon ulkomaanavulle on hänen mukaansa myönnetty 16 miljoonaa euroa kehitysmaiden pienyhtiöihin sijoittamiseen ja niiden kehittämiseen.

Soini ajautuu puhumaan yhteistyöstä muun muassa Barentsinmerellä. Puhemies Risikko napauttaa nuijaansa.

"Nyt olisi hyvä vähän tiivistää", Risikko sanoo.

"Hyvä on, tiivistän", Soini myöntyy.

Kunkin ministerin esittelypuheenvuorot ovat pituudeltaan noin viisi minuuttia, minkä jälkeen alkaa debatti.

Soinin mukaan ulkoministeriön hallinnonalan budjetti ensi vuodelle on 1,1 miljardia euroa. Se sisältää kahden prosentin korotuksen eli rahassa 18,6 miljoonaa euroa.

"Suomen asioiden hoitaminen ei ole mahdollista ilman kattavaa edustustoverkkoa", Soini sanoo ja kertoo hallituksen avanneen hallituskauden aikana edustustot Burman Yangooniin ja Kolumbian Bogotaan ja esittää edustuston avaamista uudelelen Bagdadiin.

Edustustot eivät kuitenkaan liene tämän tunnin mielenkiintoisin asia. Epälutotamuslausetta ei voida esittää debattivaiheessa vaan vasta, kun edustajat esittävät etukäteen varattuja puheenvuorojaan. Ensimmäisenä puhujalistassa on Sdp:n Maarit Feldt-Ranta, jonka odotetaan esittävän epäluottamuslause.

Soinin lisäksi ulkoministeriön budjettia esittelee hallituksesta ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Anne-Mari Virolainen.

Tervetuloa mukaan HS:n seurantaan eduskunnan täysistunnosta.

Salissa on ennen istunnon alkua poikkeuksellisen paljon kuhinaa, varsinkin verrattuna debateiltaan odotettua laimeampaan budjettiviikkoon. Epäluottamuslauseen esittäminen yksittäiselle ministerille on harvinaista, mikä epäilemättä aiehuttaa omaa jännittyneisyyttä. Soini saapui juuri saliin ja istuu paikalleen odottamaan puheenvuoroaan esitelläkseen ulkoministeriön ensi vuoden menoja.

Tarkalleen ei ole tiedossa mihin aikaan epälutotamuslause on määrä esittää. HS:n kuulemien ennakkoarvioiden mukaan se kuitenkin esitettäneen ennen kello 11.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Eduskunta
 • Timo Soini
 • Oppositio

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kettu istahti paikallisbussin penkille Kirkkonummella – Video näyttää, miten kuski paimentaa eläimen ulos katseen voimalla

  2. 2

   Jalankulkijan kuoliaaksi suojatiellä Tikkurilassa ajanut nainen jatkaa piileskelyään – Poliisi: Autoilija tietää, että häntä etsitään

  3. 3

   ”En iloitse oikein mistään” – HS:n lukijat kertovat, miten työ muutti heitä huonompaan suuntaan, työpsykologi neuvoo tunnistamaan nämä vaaran merkit

  4. 4

   Erikoinen liikenne­ympyrä hämmentää Espoossa – Miten ”turbo­kierto­liittymästä” on tarkoitus ajaa?

  5. 5

   Ei vastikkeita vaan osinkoja – Helsingistä löytyy erittäin varakkaita taloyhtiöitä

  6. 6

   Osa Teollisuus­liitosta irtaantuu kiky-sopimuksen työ­ajan pidennyksestä vuonna 2020 – päätös vaikuttaa kaikkien palkan­saajien seuraaviin tes-neuvotteluihin

  7. 7

   Pertunmaan Kuortin suuren operaation syynä oli henki­rikos – poliisi otti kiinni neljä ihmistä

  8. 8

   Sixpackin saa, jos tietää mitä tekee – Ravitsemuksen ja liikunnan ammattilaiset kertovat, miten saavutetaan timmi vatsa

   Tilaajille
  9. 9

   Miksi upporikas urheilija ärsyyntyy rahasta? Nyrkkeilyn ökymestari Floyd Mayweather poltti päreensä Canelo Álvarezin jättisopimuksesta

  10. 10

   Suomen Yrittäjiltä oma vastatoimi lakkosoppaan: Järjestö kannustaa työnantajia lopettamaan ay-liittojen jäsenmaksujen perinnän

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Audi, Lada ja Toyota haudattiin vuodeksi suohon ja kaivettiin sen jälkeen ylös – Venäläisen Youtube-porukan ”testi” vahvistaa vanhan totuuden

  2. 2

   ”Minun on ajateltava, että oli hänen aikansa mennä” – 39-vuotiaana kuolleen Perttu Häkkisen vaimo, ystävät ja työtoverit kertovat, kuinka paljon he menettivät

   Tilaajille
  3. 3

   Uuden lastensairaalan katolle ilmestyi englanninkielinen teksti: Varautuuko sairaala pommituksiin?

  4. 4

   ”Motiivina maineen tuhoaminen ja ammattitaidon kyseenalaistaminen” – MV-lehden Ilja Janitskinille ehdoton vankeustuomio, Johan Bäckmanille ehdollista vankeutta Ylen toimittajan kunnian­loukkauksesta ja vainoamisesta

  5. 5

   Ylen toimittajan potkuja Louhimies-tapauksen takia vaatinut kansan­edustaja­kaksikko ei ehkä tajunnut ironiaa omassa vaatimuksessaan

  6. 6

   Kettu istahti paikallisbussin penkille Kirkkonummella – Video näyttää, miten kuski paimentaa eläimen ulos katseen voimalla

  7. 7

   Saudi-Arabia pilkkaa meitä, eikä se enää ole yksin

  8. 8

   Kritiikki kiinalaisten verkko­kauppojen mitättömiä posti­maksuja kohtaan kasvaa – USA aikoo irtaantua 144-vuotisesta sopimuksesta, johon verkko­kaupan halpuus perustuu

  9. 9

   Kun Henry Nyman oli nuori, poliisi kantoi romani­nuoret niskasta pitäen ulos pakkaseen – nyt poika Rony Nyman työskentelee vartijana, mutta ennakko­luulot eivät ole juurikaan muuttuneet

   Tilaajille
  10. 10

   BBC:n toimittaja perehtyi suomalaiseen small talkin puutteeseen perusteellisesti – apuna meemi, Kimi Räikkönen, peruslatteudet ja haastatteluja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvia Suomesta, osa 37: Akseli Valmunen kuvasi lähiötä, jossa latvialaiset telakkatyöläiset ja suomalaiset työttömät elävät rinnakkain

   Tilaajille
  2. 2

   Helsinki laski, että 87-vuotias Eeva tulee kuukauden toimeen 101 eurolla – sosiaali­työntekijä neuvoi myymään asunnon tai ottamaan lainaa lääkkeisiin

  3. 3

   Neljän kuukauden korvatulehdus ja kuusi poskiontelotulehdusta päälle – Karoliina Sallinen-Pentikäisen loputtomaan sairasteluun löytyi syy, joka on suomalaisille erityisen tyypillinen

   Tilaajille
  4. 4

   ”Turha niitä on enää töihin koittaa, ne on ryypänneet terveytensä jo” – Turun telakka takoo vaurautta, mutta sen varjossa elää köyhyyteen käpertynyt lähiö

   Tilaajille
  5. 5

   Suomessakin suositun antibiootin käyttöä rajoitetaan vakavien haittojen takia – Lääke aiheuttanut revenneitä jänteitä, lihas­kipuja ja uni­häiriöitä

  6. 6

   Maailmanloppu on tulossa, ja se on kaikin tavoin erilainen kuin aiemmat maailmanloput

  7. 7

   Audi, Lada ja Toyota haudattiin vuodeksi suohon ja kaivettiin sen jälkeen ylös – Venäläisen Youtube-porukan ”testi” vahvistaa vanhan totuuden

  8. 8

   Uuden lastensairaalan katolle ilmestyi englanninkielinen teksti: Varautuuko sairaala pommituksiin?

  9. 9

   Puolen metrin syvyydestä löytyi tuhat vuotta vanha viikinkilaiva Norjassa – ”Tämä on maailman­sensaatio”

  10. 10

   Asiantuntijoiden varoitus poliiseille: Älä katso iPhone-puhelinta

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Skottinainen pyöräili ennätysajassa maailman ympäri – polki neljän kuukauden ajan keskimäärin 250 kilometrin päivätaipaleita
  3. Sixpackin saa, jos tietää mitä tekee – Ravitsemuksen ja liikunnan ammattilaiset kertovat, miten saavutetaan timmi vatsa Tilaajille
  4. Miksi upporikas urheilija ärsyyntyy rahasta? Nyrkkeilyn ökymestari Floyd Mayweather poltti päreensä Canelo Álvarezin jättisopimuksesta
  5. Kuljettaja puhkui poliisin alkometriin 3,52 promillen lukemat – ratista narahtaneiden määrä on vähentynyt, mutta ”suurin osa kiinni jääneistä puhaltaa aika isot promillet”
  6. ”En iloitse oikein mistään” – HS:n lukijat kertovat, miten työ muutti heitä huonompaan suuntaan, työpsykologi neuvoo tunnistamaan nämä vaaran merkit
  7. Mika Kojonkoski saa kamerat kintereilleen rakentaessaan Kiinalle mäkihyppymaajoukkuetta – tekeillä mittava tv-sarja
  8. Vihasaarnaaja Anjem Choudary vapautui vankilasta – Suomessakin vieraillut ääri-islamisti julisti jihadistien sotalipun liehuvan jonakin päivänä Eduskuntatalon katolla
  9. Kettu istahti paikallisbussin penkille Kirkkonummella – Video näyttää, miten kuski paimentaa eläimen ulos katseen voimalla
  10. Hollywood-tähti Keira Knightley on kieltänyt Disney-klassikkoja tyttäreltään
  11. Pertunmaan Kuortin suuren operaation syynä oli henki­rikos – poliisi otti kiinni neljä ihmistä
  12. Näytä lisää