Politiikka |HS seuraa

Kokoomuksen ja keskustan ryhmät vakuuttavat luottamusta Soinille – Jaana Pelkonen aikoo olla paikalla äänestyksessä, mutta ei lupaa tukeaan: ”Minullakin on omatunto”

Kokoomuksen ryhmä on puheenjohtaja Petteri Orpon mukaan yhtenäinen. Kansanedustaja Saara-Sofia Sirén ilmoittaa kuitenkin, ettei äänestä Soinin luottamuksen puolesta.

Keskusta ja kokoomus yhtenäisinä Soinin takana

Perussuomalaiset äänestävät yhtenä ryhmänä, mutta eivät kerro vielä miten

Kokoomuksen Sirén ja Pelkonen aikovat pidättäytyä Soinin tukemisesta

Katse siirtyy nyt puolueiden eduskuntaryhmien kokouksiin

Soini vastasi: "Tämä on vakaumukseni, johon minulla on oikeus."

Neljä oppositiopuoluetta esitti torstaina epäluottamusta ulkoministeri Timo Soinille (sin). Eduskunta äänestää Soinin luottamuksesta perjantaina kello 13.

Epäluottamuslauseen mukaan Soinin toiminta naisten oikeuksien osalta ja hänen aborttilausuntonsa eivät ole olleet hyväksyttäviä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Soinin luottamuksesta tuli iso kysymys keskustan ja kokoomuksen kansanedustajille, sillä osa heistäkään ei hyväksy Soinin toimintaa. Heidän pitää kuitenkin äänestää hallitusyhteistyön nimissä luottamusta Soinille.

Hallituspuolueet joutuivat käymään tiukkoja keskusteluja eduskuntaryhmien kokouksissa torstaina iltapäivällä. Kokouksien jälkeen ryhmänjohtajat vakuuttivat, että hallituspuolueet äänestävät perjantaina yhtenäisesti Soinin luottamusta tukien.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Sekä kokoomuksen että keskustan eduskuntaryhmät äänestävät yksimielisesti Soinin luottamuksen puolesta, kertoivat eduskuntaryhmien puheenjohtajat Kalle Jokinen ja Antti Kaikkonen.

Hallitusrintamaan tuli kuitenkin repeämiä. Erityisesti kokoomuksen ryhmäkokouksessa käytiin asiasta tiukka keskustelu.

Kokoomuksen Saara-Sofia Sirén kertoi kokouksen jälkeen, että vastoin ryhmän linjausta hän ei äänestä Soinin luottamuksen puolesta. Hän aikoo olla paikalla äänestyksessä perjantaina.


Sirén kertoi päätöksestään jo ennen kokousta Twitterissä. Hän ilmaisi ärtymyksensä siitä, ettei Soini pahoitellut tai luvannut jatkossa toimia Suomen linjan mukaisesti.

”Tämä vahvistaa näkemystäni siitä, että en voi äänestää Soinin luottamuksen puolesta”, Sirén twiittasi. HS:n tietojen mukaan Soinin käytös salissa on ärsyttänyt myös useita muita hallituspuolueiden kansanedustajia.
Kokoomuksen Jokisen mukaan ryhmäpäätös oli kuitenkin yksimielinen. Mahdollisista sanktioista kysyttäessä Jokinen sanoi, ettei sanktioille olisi tarvetta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”En näe tarvetta sanktioille, koska edustajat on osallistettu päätöksentekoon”, Jokinen viittasi ryhmän yksimieliseen päätökseen.

Kokoomuksen kansanedustaja Jaana Pelkonen sanoi myöhemmin, ettei voi antaa tukeaan Soinille.

”Soini on vedonnut aborttikysymyksessä omaantuntoonsa, ja minullakin on omatunto. Mutta lisään samaan hengenvetoon, ettei minulla ole kiinnostusta kaataa hallitusta.”


Pelkonen sanoo olevansa perjantaina paikalla salissa, mutta hänen vaihtoehtonsa ovat käytännössä äänestää tyhjää tai olla painamatta nappia.

Soinin äänensävy kyselytunnilla oli Pelkosen mukaan jo ”pikkaisen erilainen” kuin aiemmin päivällä epäluottamuslauseen esittämisen yhteydessä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Mutta ministerin olisi pitänyt ymmärtää jo alun perin paremmin. Toivon, että linja on jatkossa eri, jo ensi viikosta lähtien.”

Pelkonen sanoo, ettei ole ainoa kokoomuslainen, joka toimii huomisen äänestyksessä samalla tavoin kuin hän. Jokisen väittämän yksimielisyyden kokoomusryhmässä Pelkonen kiistää.

”Eivät ihmisten mielipiteet ole mihinkään muuttuneet.”

Eduskunnan kyselytunnilla Sofia Vikman (kok) kysyi Soinilta naisten ja tyttöjen oikeuksien edistämisestä osana Suomen ulkopolitiikkaa.

”Oletteko ottaneet opiksenne oikeuskanslerin lausunnosta ja voiko eduskunta jatkossa luottaa, että ulkoministerinä jatkossa annatte oikean kuvan maamme ulkopolitiikan pyrkimyksistä naisten oikeuksien puolesta?” Vikman kysyi.

Aiemmin torstaina Vikman kirjoitti Facebookiin äänestyskantansa riippuvan siitä, onko Soini ottanut virheistään opikseen.
Soini sanoi vastauksessaan puhuneensa ulkoministerinä naisten ja tyttöjen oikeuksista ”kymmeniä kertoja”.

”Niissä ei ole yhtään sellaista kertaa, jonka voisi tulkita naisten ja tyttöjen oikeuksien vastaiseksi.”

Soini sanoi ottaneensa oikeuskanslerin lausunnon erittäin vakavasti.

”Tämän kanssa pystyn hyvin elämään. Uskon, että muutkin pystyvät elämään sen kanssa.”

Keskustan Antti Kaikkosen mukaan Soini on ulkoministerinä käyttänyt ”huonoa harkintaa parissa yhteydessä” aborttiasian suhteen. Hänen mukaansa keskustassa katsotaan, että perjantaina äänestetään koko hallituksen luottamuksesta.

”Äänestämme vihreää nappia tässä asiassa. Hallituksella on työ kesken ja katsomme, ettei sitä tähän pidä kaataa. Edellytämme, että hallituskumppanit tässä hallitusta tukevat.”

Keskustelu keskustan ryhmässä oli Kaikkosen mukaan ”aika reipas”, eikä osa keskustan edustajista pidä ”alkuunkaan” Soimin tavasta edustaa Suomea maailmalla. Silti ryhmä on äänestämässä Soinin puolesta yhdessä.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpon mukaan Soinille on tehty selväksi, ettei kokoomus hyväksy Soinin toimintatapaa.

Sekä Kaikkonen että Orpo katsoivat, että Soinin luottamusäänestyksessä on pohjimmiltaan kyse koko hallituksen luottamuksesta. Kaikkosen mukaan yksittäisen ministerin ero johtaisi koko hallituksen kaatumiseen.

”Tämän myös sininen ryhmä on tehnyt selväksi.”

Kokoomuksen pakkaa sekoitteli kesken päivän myös Helsingin pormestari Jan Vapaavuori (kok), vaikka hän ei eduskunnassa päätösvaltaa käytäkään.

”Soinin luottamuslauseäänestystyksessä ei ole kyse hallituksen luottamuksesta, vaan arvoista, joihin uskomme”, Vapaavuori tviittasi.

Perussuomalaisten ryhmällä oli myös hankala päätös siitä, miten äänestetään. Ryhmä teki ryhmänjohtaja Leena Meren mukaan yhteisen sopimuksen asiasta.


Meren mukaan ryhmä ”ei lähde kumpaankaan kelkkaan” eli ei siis äänestä Soinille epäluottamusta, mutta ei luottamustakaan. Tämä viittaisi siihen, että perussuomalaiset äänestävät tyhjää.

Epäluottamuslauseen luki Sdp:n kansanedustaja Maarit Feldt-Ranta.

”Ulkoministeri Soinin toiminta ulkomailla kiistää naisten oikeudet ja Suomen ulkopoliittisen linjan. Siksi esitän, että eduskunta toteaa, että ministeri Soini ei nauti eduskunnan luottamusta”, Feldt-Ranta sanoi.

Kolme muuta oppositiopuoluetta eli vihreät, vasemmistoliitto ja Rkp kannattavat epäluottamusta.

Feldt-Ranta korosti, että Soini on useaan kertaan ja eri yhteyksissä ilmoittanut ja suorastaan ylpeillyt sillä, ettei hän hyväksy naisten jakamattomia oikeuksia, joihin kuuluu myös oikeus päättää omasta kehostaan.


Epäluottamuslause esitettiin tänään siksi, että eduskunta alkoi aamulla käsitellä budjetin yhteydessä ulkoministeriön ensi vuoden raha-asioita.

Soini sanoi debatin aikana, että on ulkoministerinä pitänyt esillä tyttöjen ja naisten asemaa. Soini sanoi, että mielipiteen ja uskonnon vapaus koskee myös häntä.

”Ottawassa osallistuin kynttilävigiliaan. Pidin kynttilää pystyssä enkä puhunut sanaakaan. On aivan selvä asia, että mielipiteen ja uskonnon vapaus koskee myös minua. Sen mukaan olen toiminut ja sen mukaan te minut saatte punnita”, Soini sanoi.

”Olen ollut politiikassa 30 vuotta ja olen katolinen kristitty. Ei se tähän päivään mennessä ole tätä salia häirinnyt. Tämä on minun vakaumukseni johon minulla on oikeus. Luottamukseni on tämän salin käsissä ja tyydyn siihen, mitä kollegat päättävät”, Soini sanoi epäluottamuslauseen luennan jälkeen.

Epäluottamuslause esitettiin Soinin ja ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Anne-Mari Virolaisen (kok) puheiden jälkeen.

Monet kansanedustajat käyttivät salissa varsin kovia puheenvuoroja, joissa arvosteltiin Soinia. Hallituspuolueista lähinnä kokoomuksen naisedustajat osallistuivat Soinin toiminnan kritisointiin.

Puhuuko Suomi ensi viikolla YK:n yleiskokouksessa yhdellä vai usealla äänellä naisten oikeuksista, kysyi esimerkiksi entinen ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Lenita Toivakka (kok).

Soini sai tukea kristillisdemokraattien Päivi Räsäseltä, joka ei löytänyt Soinin toiminnasta moitittavaa.

Soini on epäluottamuslauseen kohteena aborttikantojensa takia. Soini osallistui toukokuussa abortinvastaiseen tilaisuuteen virkamatkansa aikana Kanadassa. Myöhemmin hän kehui blogissaan Argentiinaa hienoksi maaksi heti sen jälkeen, kun maan senaatti äänesti abortin laillistamista vastaan.

Soinin toiminta on herättänyt laajaa paheksuntaa. Suomessa abortti on sallittu, ja Suomen virallisena linjana on edistää naisten ja tyttöjen oikeuksia myös seksuaali- ja lisääntymisterveydessä. Epäluottamuslauseen esittäjien mielestä Soinin toiminta hämärtää Suomen ulkopoliittista linjaa.

Asetelma on hankala hallituspuolueissa, sillä sielläkin monet ovat moittineet Soinin toimintaa. Hallituspuolueiden kansanedustajien pitäisi kuitenkin tukea hallitusta ja kannattaa luottamusta Soinille.

Lue lisää: Eduskunta ratkaisee Timo Soinin kohtalon todennäköisesti perjantaina – Moni aborttikantoja arvostellut joutuu tukemaan häntä

HS seurasi torstain tapahtumia hetki hetkeltä

HS:n seuranta päättyy

HS:n liveseuranta eduskunnasta päättyy tähän. Kiitos kaikille lukijoille!

Eduskunnan kyselytunnilla kokoomuksen kansanedustaja Sofia Vikman esitti kysymyksen Soinille naisten ja tyttöjen oikeuksien edistämisestä, joka on Vikmanin mukaan Suomen kehityspolitiikan kulmakiviä. Hänen mukaansa on kohtuullista vaatia, että ulkoministerimme antaa oikean kuvan maamme toiminnasta.

"Kysyn, ministeri Soini, oletteko ottaneet opiksenne oikeuskanslerin lausunnosta ja voiko eduskunta jatkossa luottaa, että ulkoministerinä jatkossa annatte oikean kuvan maamme ulkopolitiikan pyrkimyksistä naisten oikeuksien puolesta?" Vikman kysyi.

Soini sanoi vastauksessaan tarkistaneensa, mitä hän on puhunut ulkoministerinä naisten ja tyttöjen oikeuksista.

"Olen puhunut niistä kymmeniä kertoja, ja niissä ei ole yhtään sellaista kertaa, jonka voisi tulkita naisten ja tyttöjen oikeuksien vastaiseksi. Oikeuskanslerin lausunto on kokonaisuus, jonka olen lukenut huolella. Siellä on minun oma kantani. Siellä on oikeuskanslerin päätös: en ole toiminut lain vastaisesti. Otan kanslerin vastauksen erittäin vakavasti. Tämän kanssa pystyn hyvin elämään. Uskon, että muutkin pystyvät elämään sen kanssa ja noudattamaan, mitä kansleri on lausunut."

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kalle Jokisen mukaan

"Me olemme yksimielisesti äänestämässä hallituksen puolesta."

"Ryhmäpäätös oli täysin yksimielinen", Jokinen vastaa kysymykseen Sirénin ja Jaana Pelkosen aiemmin ilmoittamista äänestyskannoista.

"Jokaisella on oikeus ajatuksiin ja mielipiteisiin. Tässä on myös poliittinen ulottuvuus, jota tarkastellaan, ja siitä on kysymys. Kun äänestetään hallituksen luottamuksesta, äänestetään hallituksen luottamuksesta."

Orpon mukaan "yksikään kokoomuksen kansanedustaja ei ole pyörtänyt mielipiteitään".

"Me kävimme hyvän keskustelun, jonka lopputulema oli, että kokoomuksen ryhmä tukee yksimielisesti huomenna hallituksen työn jatkoa", Orpo sanoi.

Mahdollisista sanktioista kysyttäessä Jokinen vetosi jälleen yksimieliseen päätökseen.

"En näe tarvetta sanktioille, koska edustajat on osallistettu päätöksentekoon."

Saara-Sofia Sirénin mukaan koko keskustelu epäluottamuslauseesta on "harmittavan sukupuolittunut".

"Mutta kyllä ryhmässä sekä nais- että miesedustajat käyttivät tästä puheenvuoroja", Sirén sanoi.

Sirén sanoi toimittajille moneen kertaan, ettei äänestä Soinin luottamuksen puolesta. "Ryhmänjohto ja puoluejohto ovat näkemyksestäni tietoisia."

Sirénin tarkoitus on olla paikalla salissa huomenna äänestyksen aikana. Hän ei siis aio käyttää poissaoloa keinona olla äänestämättä.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpon mukaan Soinille on tehty selväksi, ettei kokoomus hyväksy Soinin toimintatapaa.

"Näihin tekemisiin on puututtu ja käyty keskustelu. Lisäksi nyt oli oikeuskanslerin lausunto, joka tarkensi, että erityisesti ulkoministerin tulee olla ulkomailla erittäin tarkka toiminnassaan."

Soini on Orpon mukaan ottanut oikeuskanslerin lausunnon vakavasti ja sanonut toimivansa Suomen linjan mukaisesti.

Kokoomukselle kysymys Soinista näyttäytyy kysymyksenä hallituksen luottamuksesta, Orpo sanoo. Kokoomus aikoo äänestää Soinin puolesta yksimielisesti huomenna.

Kokoomuksen Saara-Sofia Sirén kertoo ilmoittaneensa ryhmässä, että ei aio äänestää Soinin puolesta. Toisin siis kuin ryhmässä hetki sitten päätettiin.

"Sanottiin, että kysymys on luottamuksesta hallitukseen. Mutta minun vastaukseni on, että en aio äänestää Soinin luottamuksen puolesta."

Sirén uskoo, että "tilanne vielä kehittyy".

"Kokoomus suhtautuu tähän aiheeseen hyvin vakavasti ja kriittisesti ja tästä käytiin todella tiukkasanaista keskustelua", Sirén kertoi kokouksesta.

Kaikkosen mukaan Soini on ulkoministerinä käyttänyt "huonoa harkintaa parissa yhteydessä" aborttiasian suhteen. Hänen mukaansa keskustassa katsotaan, että perjantaina äänestetään koko hallituksen luottamuksesta.

"Äänestämme vihreää nappia tässä asiassa. Hallituksella on työ kesken ja katsomme, ettei sitä tähän pidä kaataa. Edellytämme, että hallituskumppanit tässä hallitusta tukevat."

Keskustelu keskustan ryhmässä oli Kaikkosen mukaan "aika reipas".

"Osa edustajistamme ei pidä siitä alkuunkaan, miten Soini on Suomea maailmalla edustanut. Siitä huolimatta katsomme, että nyt äänestetään koko hallituksen luottamuksesta, ja tämä ei ole sen mittakaavan kysymys, että haluaisimme hallitusta tähän kaataa."

Kaikkosen mukaan yksittäisen ministerin ero johtaisi koko hallituksen kaatumiseen.

"Tämän myös sininen ryhmä on tehnyt selväksi."

Keskusta ja kokoomus yhtenäisinä Soinin takana

Sekä kokoomuksen että keskustan eduskuntaryhmät äänestävät yksimielisesti Soinin luottamuksen puolesta, kertovat eduskuntaryhmien puheenjohtajat Kalle Jokinen ja Antti Kaikkonen.

Perussuomalaiset äänestävät yhtenä ryhmänä, mutta eivät kerro vielä miten

Perussuomalaisten Leena Meri sanoo ryhmän tehneen yhteisen sopimuksen, miten huomenna äänestetään.

Perussuomalaiset eivät halua kertoa kantaa etukäteen, jotta se ei vaikuttaisi muiden äänestyspäätöksiin.

"Muut voivat ihan itsenäisesti harkita eivätkä laskeskele sen mukaan, miten kukakin äänestää", Meri sanoi. "Emme tehneet mitään päätöstä, vaan pääsimme yhteiseen sopimukseen."

Meren mukaan ryhmä ei lähde ajojahtiin. Perussuomalaisten ryhmä ei Meren mukaan ”lähde kumpaankaan kelkkaan”. Tämä viittaisi siihen, että perussuomalaiset äänestävät tyhjää.

Kokoomuslainen Helsingin pormestari Jan Vapaavuori twiittasi juuri:

"Soinin luottamuslauseäänestystyksessä ei ole kyse hallituksen luottamuksesta, vaan arvoista, joihin uskomme."

”Omalta osaltani äänestän luottamuksen puolesta ulkoministerille huomenna”, sanoo sisäministeri Kai Mykkänen (kok).

”Olen toki eri mieltä aborttikannasta, mutta kokonaisharkinta tulee tähän johtopäätökseen. Tämä ei ole niin olennainen osa hallituksen työtä, että kannattaisi hallitus tähän kaataa.”

Sinisten puheenjohtaja Sampo Terho on sanonut, että jos Soini joutuu eroamaan, hallitus kaatuu. Mykkäsen mukaan asiassa on kyse siitä, että hallituspuolue voi itse asettaa omat ministerinsä.

”Olisi vakava paikka, jos nimiin puututtaisiin”, Mykkänen sanoo.

Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko keskustasta kertoo tukevansa Timo Soinia ja äänestävänsä hänen luottamuksensa puolesta. Saarikon käsityksen mukaan keskustan ryhmä on tällä linjalla laajemminkin. Saarikko sanoi näin ryhmäkokoukseen mennessään. Saarikko vastaa hallituksessa tasa-arvoasioista.

Perussuomalaisen eduskuntaryhmän puheenjohtajan Leena Meren mukaan ryhmäkokouksessa katsotaan, tehdäänkö Soinin epäluottamuslauseesta ryhmäpäätöstä vai ei.

”Kun saimme kuulla kysymyksenasettelun, keskustelemme, miten huomenna äänestetään.”

Meren mukaan Soinin vastaus salissa oli odotetun tyylinen.

”Hänellä on vähän pikkunäppärä tyyli ja oli ehkä vähän nöyrempi kuin aikaisemmin, niin kuin eduskunnassa ehkä täytyy ollakin.”

Meri on jo aiemmin sanonut, etteivät perussuomalaiset ole asiassa henkilökohtaisella kostoretkellä.

”Asiat otetaan asioina. Olen itse ihan eri mieltä abortista, mutta siitähän tässä ei ole kysymys. Joskus toivoisin, että Soini puuttuisi katolisen kirkon mittavaan pedofiliaongelmaan ja tuomita ne.”

Kokoomuksen ryhmänjohtaja Kalle Jokinen sanoo, että nyt ei äänestetä aborttioikeudesta vaan hallituksen luottamuksesta. Jokinen kommentoi tilannetta HS:lle ryhmäkokoukseen mennessään.

”Lähden siitä, että nyt äänestetään hallitukselle luottamusta.”

Jokisen mukaan ryhmäkokouksessa katsotaan, tekeekö kokoomus koko ryhmää sitovan äänestyspäätöksen.

Kokoomuksen Sirén ja Pelkonen aikovat pidättäytyä Soinin tukemisesta

Kokoomuksen kansanedustaja Saara-Sofia Sirén ilmoitti juuri Twitterissä, ettei voi äänestää Soinin luottamuksen puolesta.

Sirénin ei sinänsä tarvitse äänestää epäluottamusta Soinille. Hän voi äänestää tyhjää tai olla poissa äänestyksestä.

Jaana Pelkonen kokoomuksesta sanoo Ylelle, että äänestää joko tyhjää tai vastaan.

Se, ettei tue hallituksen ministeriä, on hallituksen kansanedustajilta kova veto. Edessä on kohta kokoomuksen ryhmäkokous , jossa käydään varmasti tiukka keskustelu huomisesta äänestyksestä.

Kolmas kokoomuslainen Sofia Vikman sanoo Facebookissa, että hänen äänestyskäyttäytymisensä kannalta ratkaisevaa on, onko Soini ottanut virheistään opikseen ja miten hän aikoo toimia jatkossa. Soinin olisi Vikmanin mukaan ilmaistava selkeäsanaisesti, että hän ymmärtää toimineensa toistuvasti ministerille sopimattomalla tavalla.

"Ei siinä mitään. Sitten kun on jonkinnäköinen vakaumus, siitä voi joskus joutua kuulemaan", Soini sanoi eduskunnan kahvilassa epäluottamuslauseen esittämisen jälkeen.

Hän sanoo olevansa luottavainen, että saa eduskunnan tuen huomenna.

Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinteen mukaan perustuslain ohje ministerin virkatoimien hoitamisesta edellyttää, että ero henkilökohtaisten mielipiteiden ja valtion linjan osalta pysyy "kirkkaana mielessä".

"Ymmärrän, että jokaisella ihmisellä on ilmaisunvapaus. Kun ollaan ulkoministerin tehtävässä, tehtävä edellyttää, että on selkeä linja ulkomailla edustaa Suomea. Ei voi ajatella niin, että valtion maksaessa virkamatkan joku osa muuttuisi tilanteeksi, jossa voi sanoa ulkopolitiikan linjan vastaisia asioita."

Rinne ei koe saaneensa Soinilta selvää vastausta, miten hän toimii ulkoministerinä näissä kysymyksissä vastaisuudesta.

Myös epäluottamuslauseen esittänyt Maarit Feldt-Ranta tulkitsee Soinin sanoneen, että Soini jatkaa toimintaansa jatkossakin.

"Hän pitää itsellään oikeuden jatkossakin toimia kuten itse parhaaksi katsoo."

Kristillisdemokraattien kansanedustaja Sari Tanus sanoo pitävänsä epäluottamuslauseeseen liittyvää tilannetta "naurettavana". Hänen mukaansa se on merkki vaalien lähestymisestä.

Katse siirtyy nyt puolueiden eduskuntaryhmien kokouksiin

Salissa on nyt siirrytty muihin asioihin, vuorossa ovat puolustusministeriön rahat ensi vuonna.

Seuraava kiinnostava hetki eduskunnassa ovat eduskuntaryhmien iltapäivällä pidettävät ryhmäkokoukset. Niissä käytäneen keskustelua siitä, miten ryhmät äänestävät perjantaisessa luottamusäänestyksessä.

Erityinen kiinnostus kohdistuu hallituspuolue kokoomukseen, jonka edustajat kritisoivat Soinia puheenvuoroissaan.

Toinen kiinnostava ryhmä ovat perussuomalaiset. Äänestävätkö he sananvapauden nimissä luottamusta perussuomalaisista loikanneelle Soinille? Vai epäluottamusta "vihervasemmiston" tekemän epäluottamuslauseen mukaisesti?

Toki myös tyhjää voi äänestää.

Soini vastasi: "Tämä on vakaumukseni, johon minulla on oikeus."

Soini pitää vastauspuheenvuoron.

"Totean lyhyesti, että olen ollut politiikassa 30 vuotta. Olen katolinen kristitty. Se ei ole tähän mennessä tätä salia häirinnyt. Tämä on minun vakaumukseni, johon minulla on oikeus. On aivan selvä asia, ettei se huutelemalla miksikään muutu. Luottamukseni on tämän salin käsissä ja tyydyn siihen, mitä kollegat päättävät."

Risikko päättää ulkoministeriötä koskevan keskustelun ja kutsuu puolustusministeri Jussi Niinistön (sin) esittelemään omaa hallinnonalaansa. Salista poistuu ihmisiä vähitellen.

Sinisten Simon Elo pitää ensimmäisen puheenvuoron Feldt-Rannan puheenvuoron jälkeen. Hän puhuu Alexander Stubbin (kok) pääministerikaudella esittämistä Nato-kannoista ja vetoaa, ettei kukaan esittänyt niistä epäluottamuslausetta, vaikka Elon mukaan kommentit olivat Suomen ulkopoliittisen linjan vastaisia.

"Näitä paljon pelottaa palava kynttilä kädessä ja se, että on hiljaa."

Myös Päivi Räsänen (kd) puolustaa Soinia. Jaana Pelkosen (kok) mukaan Suomen ja maan edustajien on toimittava selkeästi ja puolustetava tyttöjen oikeuksia kaikissa yhteyksissä.

"Kysyn ministeri Soinilta, miten varmistetaan, ettei tärkeä työ saa jatkossa kolhuja aborttikommenttienne takia."

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Eduskunta
 • Timo Soini

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helsingin oman virka­miehen kapina pysäytti home­koulun purkamisen – Apulais­pormestari hermostui: ”Pöyristyttävää”

  2. 2

   Haaveiletko muutosta pientalo­alueelle? THL:n ylilääkäri kehottaa harkitsemaan: ”Huonon ilman­laadun takia voi joutua infektio­kierteeseen”

  3. 3

   Latvia avaa historiansa pimeän puolen ja julkaisee salaisen KGB-listan – Entinen ulkoministeri kertoo HS:lle tarinansa KGB:n tietolähteenä

  4. 4

   ”Tämä on ainoa oikea tapa elää”, sanoo 81-vuotias Iiri Heinilä, joka teki eläkkeellä suuren elämän­muutoksen – Kolme kahdeksan­kymppistä paljastaa, mikä on pitkän iän salaisuus

   Tilaajille
  5. 5

   Kiina hiipii pohjoiseen, ja poromies Jussa Seurujärveä hirvittää – HS:n erikoisartikkeli kertoo, miten Aasian jätti hivuttaa valtaansa Suomeen ja mitä sen loputon raaka-ainenälkä meille tarkoittaa

   Tilaajille
  6. 6

   Punaisten hiusten syy selvisi

  7. 7

   Seppo ”Sedu” Koskinen ja Jethro Rostedt ajoivat ravintolayhtiönsä konkurssiin verosyistä

  8. 8

   Suomi lyhensi velkaansa ensimmäistä kertaa kymmeneen vuoteen – Pitäisikö kansalaisen olla nyt helpottunut vai yhä peloissaan?

  9. 9

   Poikkeuksellinen käänne oikeudessa: Tuomari haukkui Trumpin ex-neuvon­antajan, perui puheensa ja lykkäsi tuomion julistamista

  10. 10

   Britannia varautuu äkkieroon EU:sta – puolustusministeri lupasi armeijankin valmistautuvan auttamaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kiina hiipii pohjoiseen, ja poromies Jussa Seurujärveä hirvittää – HS:n erikoisartikkeli kertoo, miten Aasian jätti hivuttaa valtaansa Suomeen ja mitä sen loputon raaka-ainenälkä meille tarkoittaa

   Tilaajille
  2. 2

   Äiti etsii hyväntekijää: 11-vuotiaan tytön lahjaostokset pelastuivat Espoon Sellossa

  3. 3

   Oulun seksuaalirikoksista epäilty vapautettiin vahingossa Saksassa – miehestä annettu kansainvälinen etsintäkuulutus

  4. 4

   Pako jatkunut jo kolme kuukautta: Autoilija kävi yliajamansa naisen luona ja jätti tämän suojatielle kuolemaan Tikkurilassa

  5. 5

   Keskellä helsinkiläistä pientaloaluetta rapistuu kymmenen vuotta sitten palanut talo – omistajaa eivät ole tavoittaneet edes Espanjan viranomaiset

  6. 6

   Punaisten hiusten syy selvisi

  7. 7

   Seppo ”Sedu” Koskinen ja Jethro Rostedt ajoivat ravintolayhtiönsä konkurssiin verosyistä

  8. 8

   Himohamstraus alkaa vaivihkaa ja se on kuin huume, sanoo asiantuntija – Näin saat itsesi tai läheisesi luopumaan turhista tavaroista

   Tilaajille
  9. 9

   #metoo on laittanut monen kunniallisenkin miehen miettimään käytöstään – mutta näillä tavoilla se on mullistanut meidän naisten elämän

  10. 10

   Miksi 47 uutta hävittäjää ei riitä Suomelle? Taustalla ilmasodan parvitaktiikka

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kiina hiipii pohjoiseen, ja poromies Jussa Seurujärveä hirvittää – HS:n erikoisartikkeli kertoo, miten Aasian jätti hivuttaa valtaansa Suomeen ja mitä sen loputon raaka-ainenälkä meille tarkoittaa

   Tilaajille
  2. 2

   Lääkäri Antti Heikkilän uutuus­kirja vilisee virheitä – HS pyysi asian­tuntijoita arvioimaan tekstin: ”Tällaiset väitteet voivat johtaa kuoleman­tapauksiin”, professori sanoo

   Tilaajille
  3. 3

   Kansallisbaletin Tuhkimon ylipainoiseksi puettu hahmo loukkasi Ani Kellomäkeä niin, että hän lähti esityksestä pois: ”En halunnut osallistua yhteiseen kiusaamishetkeen”

  4. 4

   Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

  5. 5

   Laura Huhtasaari kirjoitteli blogiinsa väitteitä islamista, sai kirjoituskiellon, samalla perussuomalaisnaiset kampanjoivat suut teipattuna – tästä kaikessa on kyse

  6. 6

   Merten roskapyörteiden kunnian­himoinen puhdistus­operaatio vastatuulessa – teinin keksinnöstä löytyi kohtalokas vika

  7. 7

   Kokenut maailman­matkaaja vinkkaa kymmenen ainut­laatuista matka­elämystä – mukana myös suomalainen, unohdettu helmi

  8. 8

   Pekka Haaviston lausunto perus­suomalaisista oli viisautta, jota vihreät eivät kestä kuulla

  9. 9

   Apulaisprofessori Joy Wolframia, 29, luullaan usein assistentiksi – tosiasiassa hän on Helsingissä kasvanut huippu­tutkija, joka johtaa uraa uurtavaa syöpä­tutkimusta arvostetulla yhdysvaltalais­klinikalla

   Tilaajille
  10. 10

   Mummon autotallista löytyi autofanien sydämet särkevä, jopa sadantuhannen arvoinen yllätys

  11. Näytä lisää