Politiikka |HS seuraa

Kokoomuksen ja keskustan ryhmät vakuuttavat luottamusta Soinille – Jaana Pelkonen aikoo olla paikalla äänestyksessä, mutta ei lupaa tukeaan: ”Minullakin on omatunto”

Kokoomuksen ryhmä on puheenjohtaja Petteri Orpon mukaan yhtenäinen. Kansanedustaja Saara-Sofia Sirén ilmoittaa kuitenkin, ettei äänestä Soinin luottamuksen puolesta.

Keskusta ja kokoomus yhtenäisinä Soinin takana

Perussuomalaiset äänestävät yhtenä ryhmänä, mutta eivät kerro vielä miten

HS:n seuranta päättyy

HS:n liveseuranta eduskunnasta päättyy tähän. Kiitos kaikille lukijoille!

Eduskunnan kyselytunnilla kokoomuksen kansanedustaja Sofia Vikman esitti kysymyksen Soinille naisten ja tyttöjen oikeuksien edistämisestä, joka on Vikmanin mukaan Suomen kehityspolitiikan kulmakiviä. Hänen mukaansa on kohtuullista vaatia, että ulkoministerimme antaa oikean kuvan maamme toiminnasta.

"Kysyn, ministeri Soini, oletteko ottaneet opiksenne oikeuskanslerin lausunnosta ja voiko eduskunta jatkossa luottaa, että ulkoministerinä jatkossa annatte oikean kuvan maamme ulkopolitiikan pyrkimyksistä naisten oikeuksien puolesta?" Vikman kysyi.

Soini sanoi vastauksessaan tarkistaneensa, mitä hän on puhunut ulkoministerinä naisten ja tyttöjen oikeuksista.

"Olen puhunut niistä kymmeniä kertoja, ja niissä ei ole yhtään sellaista kertaa, jonka voisi tulkita naisten ja tyttöjen oikeuksien vastaiseksi. Oikeuskanslerin lausunto on kokonaisuus, jonka olen lukenut huolella. Siellä on minun oma kantani. Siellä on oikeuskanslerin päätös: en ole toiminut lain vastaisesti. Otan kanslerin vastauksen erittäin vakavasti. Tämän kanssa pystyn hyvin elämään. Uskon, että muutkin pystyvät elämään sen kanssa ja noudattamaan, mitä kansleri on lausunut."

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kalle Jokisen mukaan

"Me olemme yksimielisesti äänestämässä hallituksen puolesta."

"Ryhmäpäätös oli täysin yksimielinen", Jokinen vastaa kysymykseen Sirénin ja Jaana Pelkosen aiemmin ilmoittamista äänestyskannoista.

"Jokaisella on oikeus ajatuksiin ja mielipiteisiin. Tässä on myös poliittinen ulottuvuus, jota tarkastellaan, ja siitä on kysymys. Kun äänestetään hallituksen luottamuksesta, äänestetään hallituksen luottamuksesta."

Orpon mukaan "yksikään kokoomuksen kansanedustaja ei ole pyörtänyt mielipiteitään".

"Me kävimme hyvän keskustelun, jonka lopputulema oli, että kokoomuksen ryhmä tukee yksimielisesti huomenna hallituksen työn jatkoa", Orpo sanoi.

Mahdollisista sanktioista kysyttäessä Jokinen vetosi jälleen yksimieliseen päätökseen.

"En näe tarvetta sanktioille, koska edustajat on osallistettu päätöksentekoon."

Saara-Sofia Sirénin mukaan koko keskustelu epäluottamuslauseesta on "harmittavan sukupuolittunut".

"Mutta kyllä ryhmässä sekä nais- että miesedustajat käyttivät tästä puheenvuoroja", Sirén sanoi.

Sirén sanoi toimittajille moneen kertaan, ettei äänestä Soinin luottamuksen puolesta. "Ryhmänjohto ja puoluejohto ovat näkemyksestäni tietoisia."

Sirénin tarkoitus on olla paikalla salissa huomenna äänestyksen aikana. Hän ei siis aio käyttää poissaoloa keinona olla äänestämättä.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpon mukaan Soinille on tehty selväksi, ettei kokoomus hyväksy Soinin toimintatapaa.

"Näihin tekemisiin on puututtu ja käyty keskustelu. Lisäksi nyt oli oikeuskanslerin lausunto, joka tarkensi, että erityisesti ulkoministerin tulee olla ulkomailla erittäin tarkka toiminnassaan."

Soini on Orpon mukaan ottanut oikeuskanslerin lausunnon vakavasti ja sanonut toimivansa Suomen linjan mukaisesti.

Kokoomukselle kysymys Soinista näyttäytyy kysymyksenä hallituksen luottamuksesta, Orpo sanoo. Kokoomus aikoo äänestää Soinin puolesta yksimielisesti huomenna.

Kokoomuksen Saara-Sofia Sirén kertoo ilmoittaneensa ryhmässä, että ei aio äänestää Soinin puolesta. Toisin siis kuin ryhmässä hetki sitten päätettiin.

"Sanottiin, että kysymys on luottamuksesta hallitukseen. Mutta minun vastaukseni on, että en aio äänestää Soinin luottamuksen puolesta."

Sirén uskoo, että "tilanne vielä kehittyy".

"Kokoomus suhtautuu tähän aiheeseen hyvin vakavasti ja kriittisesti ja tästä käytiin todella tiukkasanaista keskustelua", Sirén kertoi kokouksesta.

Kaikkosen mukaan Soini on ulkoministerinä käyttänyt "huonoa harkintaa parissa yhteydessä" aborttiasian suhteen. Hänen mukaansa keskustassa katsotaan, että perjantaina äänestetään koko hallituksen luottamuksesta.

"Äänestämme vihreää nappia tässä asiassa. Hallituksella on työ kesken ja katsomme, ettei sitä tähän pidä kaataa. Edellytämme, että hallituskumppanit tässä hallitusta tukevat."

Keskustelu keskustan ryhmässä oli Kaikkosen mukaan "aika reipas".

"Osa edustajistamme ei pidä siitä alkuunkaan, miten Soini on Suomea maailmalla edustanut. Siitä huolimatta katsomme, että nyt äänestetään koko hallituksen luottamuksesta, ja tämä ei ole sen mittakaavan kysymys, että haluaisimme hallitusta tähän kaataa."

Kaikkosen mukaan yksittäisen ministerin ero johtaisi koko hallituksen kaatumiseen.

"Tämän myös sininen ryhmä on tehnyt selväksi."

Keskusta ja kokoomus yhtenäisinä Soinin takana

Sekä kokoomuksen että keskustan eduskuntaryhmät äänestävät yksimielisesti Soinin luottamuksen puolesta, kertovat eduskuntaryhmien puheenjohtajat Kalle Jokinen ja Antti Kaikkonen.

Perussuomalaiset äänestävät yhtenä ryhmänä, mutta eivät kerro vielä miten

Perussuomalaisten Leena Meri sanoo ryhmän tehneen yhteisen sopimuksen, miten huomenna äänestetään.

Perussuomalaiset eivät halua kertoa kantaa etukäteen, jotta se ei vaikuttaisi muiden äänestyspäätöksiin.

"Muut voivat ihan itsenäisesti harkita eivätkä laskeskele sen mukaan, miten kukakin äänestää", Meri sanoi. "Emme tehneet mitään päätöstä, vaan pääsimme yhteiseen sopimukseen."

Meren mukaan ryhmä ei lähde ajojahtiin. Perussuomalaisten ryhmä ei Meren mukaan ”lähde kumpaankaan kelkkaan”. Tämä viittaisi siihen, että perussuomalaiset äänestävät tyhjää.

Kokoomuslainen Helsingin pormestari Jan Vapaavuori twiittasi juuri:

"Soinin luottamuslauseäänestystyksessä ei ole kyse hallituksen luottamuksesta, vaan arvoista, joihin uskomme."

Tämä yli 90 päivää vanha arkistoartikkeli kuuluu HS Digi -tilaukseen
Vaihda HS Mini -tilauksesi helposti HS Digiin
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?
Tilaus päättyy automaattisesti

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   ”Luulin, että Suomi on oikeusvaltio”, sanoo Isisin kalifaattiin lähteneen ja nyt Syyriassa vankileirillä olevan suomalaisnaisen äiti

  2. 2

   Metalliromun seasta löytyi säteilevä laite – Säteilyturvakeskuskaan ei tiedä, mikä se on

  3. 3

   Tutkijat selvittivät, mitkä koirarodut purevat ihmisiä eniten

  4. 4

   ”Hakevatko he meidät pois täältä?” Joukko Isisin kalifaattiin lähteneitä suomalaisnaisia joutui vankileirille Syyriassa, ja nyt HS kertoo, keitä he ovat

   Tilaajille
  5. 5

   Suursuosioon noussut curly girl -pesumenetelmä lupaa tehdä hiuksista silminnähden kiharammat – Kemisti kertoo, mitä metodissa kartettavat aineet tekevät hiuksille

  6. 6

   Junaliikenne jouduttiin pysäyttämään Helsingissä, kun ihmiset yrittivät ottaa raiteille karannutta koiraa kiinni

  7. 7

   Kommentti: Rinne heitti Heinäluoman bussin alle komissaarikisassa – Mutta paljastiko yksi sana saman kohtalon Urpilaiselle?

  8. 8

   Yli kymmenen loukkaantui pommin räjähdettyä Lyonin keskustassa Ranskassa, poliisi etsii miestä joka pyöräili leipomon eteen

  9. 9

   Helsinki kaatoi talvella suoraan mereen 20 000 kuormallista lunta, ja lohduttomat kuvat paljastavat sen sisältämän ryönän määrän

  10. 10

   ”En usein kerro tarinaani, se tuntuu liian raskaalta” – HS:n erikoisartikkeli vie EU:n etelärajalle, missä koveneva maahanmuuttopolitiikka ajaa ihmisiä kadulle ja kateisiin

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”En usein kerro tarinaani, se tuntuu liian raskaalta” – HS:n erikoisartikkeli vie EU:n etelärajalle, missä koveneva maahanmuuttopolitiikka ajaa ihmisiä kadulle ja kateisiin

   Tilaajille
  2. 2

   Helsinki kaatoi talvella suoraan mereen 20 000 kuormallista lunta, ja lohduttomat kuvat paljastavat sen sisältämän ryönän määrän

  3. 3

   Suursuosioon noussut curly girl -pesumenetelmä lupaa tehdä hiuksista silminnähden kiharammat – Kemisti kertoo, mitä metodissa kartettavat aineet tekevät hiuksille

  4. 4

   Ruotsalaismedia ryöpyttää Tre Kronoria: ”jättefiasko”

  5. 5

   Leijonat löi Ruotsin Sakari Mannisen huikealla jatko­aika­maalilla ja eteni MM-jääkiekon välieriin – katso Suomen kaikki osumat

  6. 6

   Yksi rockmaailman sitkeimmistä taisteluista ratkesi vihdoin, kun Mick Jagger ja Keith Richards luopuivat oikeuksistaan 1990-luvun jättihittiin

  7. 7

   Kiipeilijät jonottavat Mount Everestillä: viikon kuluessa ainakin seitsemän ihmistä kuollut, osa ruuhkan takia

  8. 8

   Kuvauskiellolla halusin suojella lastani, mutta hän joutui pukemaan päälleen hiostavan ison punaisen liivin

  9. 9

   Tiia Forsström myy seksiä espoolaisessa omakotitalossa ja tietää, mikä monessa suomalaisessa makuuhuoneessa on pielessä

   Tilaajille
  10. 10

   Jari Kurri osti Jokerit kokonaan itselleen, venäläisomistajat ulos seurasta – Harkimo: ”Kaupassa saimme pakotelistalla olleet ihmiset pois”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Emmi-Liia Sjöholm tiesi sen olevan virhe, mutta silti hän asettui laverille, raotti paitaansa ja antoi tatuoijan upottaa neulan kylkeensä – nyt hän on maksanut virheestään tuhansia euroja

   Tilaajille
  2. 2

   Tiia Forsström myy seksiä espoolaisessa omakotitalossa ja tietää, mikä monessa suomalaisessa makuuhuoneessa on pielessä

   Tilaajille
  3. 3

   Suomalaiset ovat syöneet tuhansia vuosia ruokaa, jota suolistobakteerit rakastavat yli kaiken – Tutkija löysi ruista syöneiden ulosteesta merkittävän yhdisteen

   Tilaajille
  4. 4

   Maailma tähtäimen läpi – HS:n erikoisartikkeli vie maahan, jossa rynnäkkökivääri on kodin perusvaruste

   Tilaajille
  5. 5

   Tässä on ruokavalio, johon maapallolla on varaa: Uusi lautasmalli muuttaisi suomalaisten ruokailua radikaalisti, mutta mistään ei tarvitse luopua

   Tilaajille
  6. 6

   Legendaarisen laulajatähden huvila lahoaa niille sijoilleen Helsingissä – Vesivahinko turmeli taloa 2011 eikä korjauksia ole vieläkään aloitettu

  7. 7

   Ihon ikääntymistä voi hidastaa itse, mutta kalliiden voiteiden sijaan kannattaa keskittyä tekoihin – lääkärit kertovat kolme perussääntöä, jotka ehkäisevät ryppyjä

  8. 8

   25 vuotta sitten muutama baari muutti koko Helsingin yöelämän, ja nyt ne kuolevat pois

  9. 9

   Kommentti: Mitä ihmettä tapahtui Madonnalle Euroviisuissa? Hirvittävä epävire vei huomiota Palestiinan lipun esittelyltä ja näppärältä Tšaikovski-lainalta

  10. 10

   ”En usein kerro tarinaani, se tuntuu liian raskaalta” – HS:n erikoisartikkeli vie EU:n etelärajalle, missä koveneva maahanmuuttopolitiikka ajaa ihmisiä kadulle ja kateisiin

   Tilaajille
  11. Näytä lisää