Politiikka

Alistuvatko Soinin kriitikot ryhmäkuriin? Tukevatko perussuomalaiset vanhaa johtajaansa? – HS selvitti, mitä epäluottamus­äänestyksessä voi tapahtua

Eduskunta äänestää perjantaina ulkoministeri Timo Soinin (sin) luottamuksesta.

Eduskunta äänestää perjantaina kello 13, nauttiiko ulkoministeri Timo Soini (sin) edelleen eduskunnan luottamusta.

Neljä oppositiopuoluetta Sdp, vihreät, vasemmistoliitto ja Rkp esittivät Soinille epäluottamuslausetta torstaina eduskunnassa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Ulkoministeri Soinin toiminta ulkomailla kiistää naisten oikeudet ja Suomen ulkopoliittisen linjan. Siksi esitän, että eduskunta toteaa, että ministeri Soini ei nauti eduskunnan luottamusta”, sanoi Sdp:n Maarit Feldt-Ranta epäluottamuslauseessa.

Mitä epäluottamuslause tarkoittaa?

Hallitus ja myös yksittäiset ministerit toimivat eduskunnan luottamuksen varassa, ja heillä on oltava takanaan eduskunnan enemmistön tuki.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Oppositio testaa tätä säännöllisin väliajoin välikysymyksellä, joka kohdistuu koko hallituksen politiikkaan, mutta myös yksittäisen ministerin luottamuksen voi mitata epäluottamuslauseella.

Ministeriin kohdistuva epäluottamuslause on harvinaisempi kuin koko hallitusta koskeva välikysymys.

Mitä perjantaina tapahtuu?

Äänestyksessä Soinin on saatava taakseen eduskunnan enemmistö. Jos hän saa epäluottamuslauseen, se tarkoittaa, että hän ei nauti enemmistön luottamusta eikä voi enää toimia hallituksen jäsenenä. Presidentti myöntää hänelle eron.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Hallituspuolueilla on eduskunnassa niukka 104 kansanedustajan enemmistö, käytännössä 103, koska ykköspuhemies ei ole äänestyksissä mukana. Torstain perusteella näyttää siltä, että hallituspuolueissa on repeämiä, etenkin kokoomuksessa, eli Soini ei saa tukea kaikilta.

Soinin epäluottamuslauseen takana olevilla oppositiopuolueilla on 72 kansanedustajaa.

Peli ei ole aivan tällä selvä, koska oppositiossa olevat perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit eivät ole epäluottamuslauseessa mukana. Niillä on yhteensä 22 edustajaa, kristillisillä viisi ja perussuomalaisilla 17.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ainakin kristillisdemokraatit aikovat äänestää luottamusta Soinille, mutta perussuomalaisten kanta on epäselvempi. On mahdollista äänestää myös tyhjää.

Lisäksi hallitusrintaman ulkopuolella ovat vielä Harry Harkimo ja Paavo Väyrynen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy


Miksi äänestys on hankala hallituspuolueissa?

Hallituspuolueiden pitäisi ilman muuta äänestää luottamusta hallituksen ministerille, mutta nyt asetelma on hankala.

Soinin aborttikannat ovat suututtaneet monia hallituspuolueiden edustajia. Luottamusta äänestämällä näyttää siltä kuin he hyväksyisivät ulkoministerin käytöksen.

Mutta vastaankin on vaikea äänestää. Keskusta ja kokoomus tekivät ryhmäpäätökset äänestää luottamusta Soinille. Hallituksen koossa pysyminen menee sen edelle, että edustajat saisivat äänestää omien arvojensa mukaan.

Ryhmäpäätös tarkoittaa sitä, että kaikkien kansanedustajien hallituspuolueissa on pysyttävä linjassa. Jos äänestää vastaan tai tyhjää, rikkoo ryhmäkuria ja voi saada siitä rangaistuksen.

Yksi käytetty mutta kyseenalainen vaihtoehto on jäädä pois äänestyksestä, esimerkiksi myöhästyä sopivasti. Tässä vaihtoehdossa on nyt riskejä, koska hallituspuolueilla on eduskunnassa vain niukka enemmistö.

Jos Soini saa epäluottamuksen, mitä tapahtuu?

Sinisten ministeriryhmä on linjannut, että epäluottamuslause Soinille tarkoittaisi epäluottamusta koko hallitukselle. Jos Soini kaatuu, koko hallitus kaatuu.

Asia ei siis ole niin yksinkertainen, että Soini vain väistyisi sivuun ja siniset kierrättäisivät ministerintehtäviä.

Sinisten ministeriryhmän linjaus on viesti toisille hallituspuolueille, että ruodussa on syytä pysyä. Oppositiopuolueiden mielestä tämä tarkoittaa sitä, että hallituksen lilliputtipuolue kiristää keskustaa ja kokoomusta.

Keskustalla ja kokoomuksella on pelissä paljon, esimerkiksi se, että sosiaali- ja terveydenhuollon uudistus saadaan maaliin. Siksi ne myös sietävät sinisiltä paljon.

Oppositio käyttää tilannetta hyväkseen poliittisesti taitavasti. Kävi äänestyksessä miten päin tahansa, lopputulos on suuremmille hallituspuolueille vähintään imagotappio.

Miksi oppositiopuolue kristilliset ei halua äänestää Soinille epäluottamusta?

Kristillisten mielestä Soini ei ole menetellyt väärin ilmaistessaan voimakkaasti sen, ettei hän hyväksy aborttia. Tämä johtuu Soinin vakaumuksesta. Hän on uskonnoltaan katolilainen.

Puheenjohtaja Sari Essayah (kd) sanoo, että kristillisille kysymys on vakaumuksen, mielipiteen ja sananvapauden suojasta. Se kuuluu Essayahin mielestä kaikille eikä se poistu, vaikka on ministerin asemassa. Torstain täysistunnossa myös Päivi Räsänen (kd) puolusti Soinia voimakkaasti.

Oikeuskansleri otti kantaa tähänkin seikkaan omassa ratkaisussaan Soinin puheista. Hänelle oli tehty kanteluita Soinin osallistumisesta abortinvastaiseen tilaisuuteen Kanadan virkamatkan aikana toukokuussa 2018.

Oikeuskanslerin mukaan uskonnonvapaus ja sananvapaus kuuluvat luonnollisesti myös ulkoministerille, mutta niiden käyttöä on punnittava suhteessa ulkoministerin tehtävän vaatimuksiin.

”Ulkoministerillä on perustuslain mukaan toimivalta ilmaista Suomen ulkopoliittisia kantoja muille valtioille. Tämä asettaa hänen toimintamahdollisuuksilleen rajoituksia silloin, kun hän matkustaa Suomen valtion edustajana ulkomailla. Tähän toimivaltaan ja siitä johtuviin velvoitteisiin kuuluu huolehtia siitä, että kannanotot ja toimenpiteet valtion edustajana eivät ole sekoitettavissa kannanottoihin ja toimintaan yksityishenkilönä tai kansanedustajana”, kansleri totesi sanatarkasti.

Mitä perussuomalaiset aikovat tehdä?

Perussuomalaiset eivät lähteneet mukaan epäluottamuslauseeseen.

Nyt heilläkin on edessään vaikea valinta.

Jos äänestää Soinille epäluottamusta, tulee liittyneeksi samaan rintamaan ja samalle asialle Sdp:n, vihreiden, vasemmistoliiton ja Rkp:n kanssa.

Jos äänestää Soinille luottamusta, tulee tukeneeksi loikkaria ja hänen lisäkseen myös hallitusta, koska siniset tekivät Soinin tuesta hallituskysymyksen.

Perussuomalaisten ryhmänjohtajan Leena Meren mukaan ryhmä ”ei lähde kumpaankaan kelkkaan”. Voi olla, että tyhjää äänestäminen ja poissaolot ovat myös perussuomalaisille mieluisia vaihtoehtoja.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Eduskunta
 • Timo Soini
 • Oppositio

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kodin murtosuojaa myyvien firmojen mainoskikka ärsyttää monia – ”Varkaathan näkevät postilaatikko­rivistä, mihin taloihin kannattaa mennä”

  2. 2

   Jos kävelen autiolla kadulla naisen perässä, en missään nimessä ota juoksu­askelia, vaikka olisi kiire

  3. 3

   Espoolainen kaupunginvaltuutettu joutui jättämään politiikan adoptiolapsen vuoksi: Outo lainkohta syrjii adoptiovanhempia

  4. 4

   Lääkäri Antti Heikkilän uutuus­kirja vilisee virheitä – HS pyysi asian­tuntijoita arvioimaan tekstin: ”Tällaiset väitteet voivat johtaa kuoleman­tapauksiin”, professori sanoo

   Tilaajille
  5. 5

   Frankfurtin poliisissa paljastui äärioikeistolainen verkosto – poliisien epäillään uhkailleen asianajajan perhettä

  6. 6

   Kauppakeskushanke ajautui vaikeuksiin Vantaalla: ”Joudumme miettimään eri vaihtoehtoja”

  7. 7

   Jouluidylliä voi varjostaa kolmen vuoden seksittömyys, joka nostaa parisuhteen konfliktit pintaan, sanoo asiantuntija – HS:n testi kertoo, millainen jouluihminen olet

  8. 8

   17-vuotiaana Sini Pyy käytännössä katkesi vyötärön kohdalta – nyt hän kehittää yliopisto­ihmisten kanssa sopivaa hiihtokelkkaa paralympialaisia varten

  9. 9

   Moni syö itsensä väsyksiin, ja vireys voi hävitä tunneiksi – näillä ravinto-ohjeilla vältät ilta­päivän uupumuksen

   Tilaajille
  10. 10

   Hostellin asiakas katosi jäljettömiin Kirkkonummella – Auto löytyi lähistöltä, poliisi aloittanut maastoetsinnät

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lääkäri Antti Heikkilän uutuus­kirja vilisee virheitä – HS pyysi asian­tuntijoita arvioimaan tekstin: ”Tällaiset väitteet voivat johtaa kuoleman­tapauksiin”, professori sanoo

   Tilaajille
  2. 2

   17-vuotiaana Sini Pyy käytännössä katkesi vyötärön kohdalta – nyt hän kehittää yliopisto­ihmisten kanssa sopivaa hiihtokelkkaa paralympialaisia varten

  3. 3

   Pankkiiriliike ei korvaa 14 400 euron virheitään eläkeläiselle, mutta Finanssiala ja valvoja uskovat yhä itsesääntelyyn – ”Valitettava yksittäistapaus”

  4. 4

   Lennolta käännytetty humalainen espoolais­mies kävi kiinni raja­vartijaan Helsinki-Vantaan lento­kentällä

  5. 5

   Jos kävelen autiolla kadulla naisen perässä, en missään nimessä ota juoksu­askelia, vaikka olisi kiire

  6. 6

   Kauppakeskushanke ajautui vaikeuksiin Vantaalla: ”Joudumme miettimään eri vaihtoehtoja”

  7. 7

   Moni syö itsensä väsyksiin, ja vireys voi hävitä tunneiksi – näillä ravinto-ohjeilla vältät ilta­päivän uupumuksen

   Tilaajille
  8. 8

   Kahdeksan poliisi­partiota taltutti joukko­tappelua nuoriso­tila Arkissa Vantaalla – tapahtumaan oli tullut kaksi helsinkiläistä nuoriso­joukkoa, kertoo kaupunki

  9. 9

   Hallitus juhlii ”velkaihmettä”, mutta se voi näyttää myös pahalta

  10. 10

   Seksuaali­rikollisten kylä: HS vieraili floridalaisessa mökki­kylässä, jonka asukkaat ovat yhteis­kunnan alinta kastia – miesten nimet, kuvat ja osoitteet ovat verkossa kaikkien nähtävillä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  2. 2

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  3. 3

   Kansallisbaletin Tuhkimon ylipainoiseksi puettu hahmo loukkasi Ani Kellomäkeä niin, että hän lähti esityksestä pois: ”En halunnut osallistua yhteiseen kiusaamishetkeen”

  4. 4

   Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

  5. 5

   Lääkäri Antti Heikkilän uutuus­kirja vilisee virheitä – HS pyysi asian­tuntijoita arvioimaan tekstin: ”Tällaiset väitteet voivat johtaa kuoleman­tapauksiin”, professori sanoo

   Tilaajille
  6. 6

   Laura Huhtasaari kirjoitteli blogiinsa väitteitä islamista, sai kirjoituskiellon, samalla perussuomalaisnaiset kampanjoivat suut teipattuna – tästä kaikessa on kyse

  7. 7

   Tältä näyttävät joulun uudet herkut – kokeile suosikkiasi tämän vuoden joulupöydässä, ja muista myös rakkaat klassikkoreseptit

  8. 8

   Merten roskapyörteiden kunnian­himoinen puhdistus­operaatio vastatuulessa – teinin keksinnöstä löytyi kohtalokas vika

  9. 9

   Pekka Haaviston lausunto perus­suomalaisista oli viisautta, jota vihreät eivät kestä kuulla

  10. 10

   Kokenut maailman­matkaaja vinkkaa kymmenen ainut­laatuista matka­elämystä – mukana myös suomalainen, unohdettu helmi

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Tilasto paljastaa: Kyllä, somen käyttö vähenee, ja vähentäjien kärjessä ovat tekstaajat ja muut netin ensimmäiset pioneerit – Tilalle tulee keski-ikäisten internet
  3. Kansanedustaja Ozan Yanar haki parikymppisenä asuntoa nimellä ”Janarin Osku” – Kun ihminen joutuu esittämään toista, häviävät kaikki
  4. Suomi lyhentää tänä vuonna velkaansa – Suora lähetys edus­kunnan budjetti­keskustelusta noin kello 14 alkaen
  5. Kodin murtosuojaa myyvien firmojen mainoskikka ärsyttää monia – ”Varkaathan näkevät postilaatikko­rivistä, mihin taloihin kannattaa mennä”
  6. Ruotsalaiskunta sai luvan kieltää kerjäämisen – tuomioistuimen päätös voi rohkaista myös muita kuntia
  7. Tunti sitten
  8. Frankfurtin poliisissa paljastui äärioikeistolainen verkosto – poliisien epäillään uhkailleen asianajajan perhettä
  9. Pikkujouluissa kannattaa suoda ajatus yökerhomuotoilulle, sillä klubi on parhaimmillaan kokonaistaideteos – mutta voisipa sisään ratsastaa vieläkin valkoisella hevosella
  10. VM kasvatti arviota kestävyysvajeesta neljään prosenttiin – syynä heikot syntyvyysluvut ja uusi pitkälle ulottuva ennuste
  11. Runeberg-palkintoehdokaskirjoissa käydään vimmaista monologia, etsitään rakkautta ja rakennetaan kuolematonta sielua
  12. Hostellin asiakas katosi jäljettömiin Kirkkonummella – Auto löytyi lähistöltä, poliisi aloittanut maastoetsinnät
  13. Näytä lisää