Politiikka

Alistuvatko Soinin kriitikot ryhmäkuriin? Tukevatko perussuomalaiset vanhaa johtajaansa? – HS selvitti, mitä epäluottamus­äänestyksessä voi tapahtua

Eduskunta äänestää perjantaina ulkoministeri Timo Soinin (sin) luottamuksesta.

Eduskunta äänestää perjantaina kello 13, nauttiiko ulkoministeri Timo Soini (sin) edelleen eduskunnan luottamusta.

Neljä oppositiopuoluetta Sdp, vihreät, vasemmistoliitto ja Rkp esittivät Soinille epäluottamuslausetta torstaina eduskunnassa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Ulkoministeri Soinin toiminta ulkomailla kiistää naisten oikeudet ja Suomen ulkopoliittisen linjan. Siksi esitän, että eduskunta toteaa, että ministeri Soini ei nauti eduskunnan luottamusta”, sanoi Sdp:n Maarit Feldt-Ranta epäluottamuslauseessa.

Mitä epäluottamuslause tarkoittaa?

Hallitus ja myös yksittäiset ministerit toimivat eduskunnan luottamuksen varassa, ja heillä on oltava takanaan eduskunnan enemmistön tuki.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Oppositio testaa tätä säännöllisin väliajoin välikysymyksellä, joka kohdistuu koko hallituksen politiikkaan, mutta myös yksittäisen ministerin luottamuksen voi mitata epäluottamuslauseella.

Ministeriin kohdistuva epäluottamuslause on harvinaisempi kuin koko hallitusta koskeva välikysymys.

Mitä perjantaina tapahtuu?

Äänestyksessä Soinin on saatava taakseen eduskunnan enemmistö. Jos hän saa epäluottamuslauseen, se tarkoittaa, että hän ei nauti enemmistön luottamusta eikä voi enää toimia hallituksen jäsenenä. Presidentti myöntää hänelle eron.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Hallituspuolueilla on eduskunnassa niukka 104 kansanedustajan enemmistö, käytännössä 103, koska ykköspuhemies ei ole äänestyksissä mukana. Torstain perusteella näyttää siltä, että hallituspuolueissa on repeämiä, etenkin kokoomuksessa, eli Soini ei saa tukea kaikilta.

Soinin epäluottamuslauseen takana olevilla oppositiopuolueilla on 72 kansanedustajaa.

Peli ei ole aivan tällä selvä, koska oppositiossa olevat perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit eivät ole epäluottamuslauseessa mukana. Niillä on yhteensä 22 edustajaa, kristillisillä viisi ja perussuomalaisilla 17.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ainakin kristillisdemokraatit aikovat äänestää luottamusta Soinille, mutta perussuomalaisten kanta on epäselvempi. On mahdollista äänestää myös tyhjää.

Lisäksi hallitusrintaman ulkopuolella ovat vielä Harry Harkimo ja Paavo Väyrynen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy


Miksi äänestys on hankala hallituspuolueissa?

Hallituspuolueiden pitäisi ilman muuta äänestää luottamusta hallituksen ministerille, mutta nyt asetelma on hankala.

Soinin aborttikannat ovat suututtaneet monia hallituspuolueiden edustajia. Luottamusta äänestämällä näyttää siltä kuin he hyväksyisivät ulkoministerin käytöksen.

Mutta vastaankin on vaikea äänestää. Keskusta ja kokoomus tekivät ryhmäpäätökset äänestää luottamusta Soinille. Hallituksen koossa pysyminen menee sen edelle, että edustajat saisivat äänestää omien arvojensa mukaan.

Ryhmäpäätös tarkoittaa sitä, että kaikkien kansanedustajien hallituspuolueissa on pysyttävä linjassa. Jos äänestää vastaan tai tyhjää, rikkoo ryhmäkuria ja voi saada siitä rangaistuksen.

Yksi käytetty mutta kyseenalainen vaihtoehto on jäädä pois äänestyksestä, esimerkiksi myöhästyä sopivasti. Tässä vaihtoehdossa on nyt riskejä, koska hallituspuolueilla on eduskunnassa vain niukka enemmistö.

Jos Soini saa epäluottamuksen, mitä tapahtuu?

Sinisten ministeriryhmä on linjannut, että epäluottamuslause Soinille tarkoittaisi epäluottamusta koko hallitukselle. Jos Soini kaatuu, koko hallitus kaatuu.

Asia ei siis ole niin yksinkertainen, että Soini vain väistyisi sivuun ja siniset kierrättäisivät ministerintehtäviä.

Sinisten ministeriryhmän linjaus on viesti toisille hallituspuolueille, että ruodussa on syytä pysyä. Oppositiopuolueiden mielestä tämä tarkoittaa sitä, että hallituksen lilliputtipuolue kiristää keskustaa ja kokoomusta.

Keskustalla ja kokoomuksella on pelissä paljon, esimerkiksi se, että sosiaali- ja terveydenhuollon uudistus saadaan maaliin. Siksi ne myös sietävät sinisiltä paljon.

Oppositio käyttää tilannetta hyväkseen poliittisesti taitavasti. Kävi äänestyksessä miten päin tahansa, lopputulos on suuremmille hallituspuolueille vähintään imagotappio.

Miksi oppositiopuolue kristilliset ei halua äänestää Soinille epäluottamusta?

Kristillisten mielestä Soini ei ole menetellyt väärin ilmaistessaan voimakkaasti sen, ettei hän hyväksy aborttia. Tämä johtuu Soinin vakaumuksesta. Hän on uskonnoltaan katolilainen.

Puheenjohtaja Sari Essayah (kd) sanoo, että kristillisille kysymys on vakaumuksen, mielipiteen ja sananvapauden suojasta. Se kuuluu Essayahin mielestä kaikille eikä se poistu, vaikka on ministerin asemassa. Torstain täysistunnossa myös Päivi Räsänen (kd) puolusti Soinia voimakkaasti.

Oikeuskansleri otti kantaa tähänkin seikkaan omassa ratkaisussaan Soinin puheista. Hänelle oli tehty kanteluita Soinin osallistumisesta abortinvastaiseen tilaisuuteen Kanadan virkamatkan aikana toukokuussa 2018.

Oikeuskanslerin mukaan uskonnonvapaus ja sananvapaus kuuluvat luonnollisesti myös ulkoministerille, mutta niiden käyttöä on punnittava suhteessa ulkoministerin tehtävän vaatimuksiin.

”Ulkoministerillä on perustuslain mukaan toimivalta ilmaista Suomen ulkopoliittisia kantoja muille valtioille. Tämä asettaa hänen toimintamahdollisuuksilleen rajoituksia silloin, kun hän matkustaa Suomen valtion edustajana ulkomailla. Tähän toimivaltaan ja siitä johtuviin velvoitteisiin kuuluu huolehtia siitä, että kannanotot ja toimenpiteet valtion edustajana eivät ole sekoitettavissa kannanottoihin ja toimintaan yksityishenkilönä tai kansanedustajana”, kansleri totesi sanatarkasti.

Mitä perussuomalaiset aikovat tehdä?

Perussuomalaiset eivät lähteneet mukaan epäluottamuslauseeseen.

Nyt heilläkin on edessään vaikea valinta.

Jos äänestää Soinille epäluottamusta, tulee liittyneeksi samaan rintamaan ja samalle asialle Sdp:n, vihreiden, vasemmistoliiton ja Rkp:n kanssa.

Jos äänestää Soinille luottamusta, tulee tukeneeksi loikkaria ja hänen lisäkseen myös hallitusta, koska siniset tekivät Soinin tuesta hallituskysymyksen.

Perussuomalaisten ryhmänjohtajan Leena Meren mukaan ryhmä ”ei lähde kumpaankaan kelkkaan”. Voi olla, että tyhjää äänestäminen ja poissaolot ovat myös perussuomalaisille mieluisia vaihtoehtoja.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Eduskunta
 • Timo Soini
 • Oppositio

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kalusteita lahjoitetaan niin paljon, etteivät kaikki kelpaa edes kirpputoreille – Nämä käytetyt kalusteet viedään käsistä, näitä ei huolita edes ilmaiseksi

   Tilaajille
  2. 2

   Bryan Adams nappasi keikalta valo­kuvan, jota artisti kutsui taian­omaiseksi – Saasteinen totuus paljastui, kun fanit pääsivät kommentoimaan

  3. 3

   Jenni Pääskysaarta ”rakennettiin” tunteja, ennen kuin hän kelpasi televisioon – Pääskysaari kyllästyi ja teki lopulta radikaalin ratkaisun

   Tilaajille
  4. 4

   Aivoinfarktin saaneen vanhuksen 1,4 miljoonan testamentti muuttui epäselvissä oloissa – Oikeus kumosi testamentin, laatija oli Espoon nykyinen liikuntajohtaja Martti Merra

  5. 5

   CNN: Matkustajakone laskeutui myrskyssä sivuttain Bristolin lento­kentälle – ”vaikuttava” suoritus, ylisti kentän henkilö­kunta

  6. 6

   Maija Nordman oli ratsastamassa Espoossa, kun vastaan tullut autoilija väläytti pitkiä valoja ja painoi töötin pohjaan – ”Kaikki keskittyminen meni hengissä pysymiseen”

  7. 7

   Ulkoministeri Soini kutsuu IPCC:n ilmasto­raportin synnyttämää keskustelua hysteeriseksi höpinäksi – ”Valtion ei pidä meitä pakottaa luontoa suojelemaan”

  8. 8

   Ruoan ilmastovaikutus on tähän asti arvioitua suurempi – HS kokosi kulutustapoja, joista syntyy 100 kiloa päästöjä

  9. 9

   Kettu istahti paikallisbussin penkille Kirkkonummella – Video näyttää, miten kuski paimentaa eläimen ulos katseen voimalla

  10. 10

   Tutkijoiden mukaan toivoa ilmaston­muutoksen pysäyttämiseksi on, vaikka urakka on valtava – HS selvitti, millä keinoilla ihmis­kunta voi välttyä ilmasto­katastrofilta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kettu istahti paikallisbussin penkille Kirkkonummella – Video näyttää, miten kuski paimentaa eläimen ulos katseen voimalla

  2. 2

   Sixpackin saa, jos tietää mitä tekee – Ravitsemuksen ja liikunnan ammattilaiset kertovat, miten saavutetaan timmi vatsa

   Tilaajille
  3. 3

   Aivoinfarktin saaneen vanhuksen 1,4 miljoonan testamentti muuttui epäselvissä oloissa – Oikeus kumosi testamentin, laatija oli Espoon nykyinen liikuntajohtaja Martti Merra

  4. 4

   Jalankulkijan kuoliaaksi suojatiellä Tikkurilassa ajanut nainen jatkaa piileskelyään – Poliisi: Autoilija tietää, että häntä etsitään

  5. 5

   Kun Henry Nyman oli nuori, poliisi kantoi romani­nuoret niskasta pitäen ulos pakkaseen – nyt poika Rony Nyman työskentelee vartijana, mutta ennakko­luulot eivät ole juurikaan muuttuneet

   Tilaajille
  6. 6

   Maija Nordman oli ratsastamassa Espoossa, kun vastaan tullut autoilija väläytti pitkiä valoja ja painoi töötin pohjaan – ”Kaikki keskittyminen meni hengissä pysymiseen”

  7. 7

   Erikoinen liikenne­ympyrä hämmentää Espoossa – Miten ”turbo­kierto­liittymästä” on tarkoitus ajaa?

  8. 8

   Ulkoministeri Soini kutsuu IPCC:n ilmasto­raportin synnyttämää keskustelua hysteeriseksi höpinäksi – ”Valtion ei pidä meitä pakottaa luontoa suojelemaan”

  9. 9

   Et ole sittenkään käyttänyt ketsuppikuppeja väärin koko elämäsi ajan – soitimme suomalaismiehelle, joka ratkaisi massiivisella selvitystyöllä vuosikausien mysteerin

  10. 10

   Ei vastikkeita vaan osinkoja – Helsingistä löytyy erittäin varakkaita taloyhtiöitä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvia Suomesta, osa 37: Akseli Valmunen kuvasi lähiötä, jossa latvialaiset telakkatyöläiset ja suomalaiset työttömät elävät rinnakkain

   Tilaajille
  2. 2

   Helsinki laski, että 87-vuotias Eeva tulee kuukauden toimeen 101 eurolla – sosiaali­työntekijä neuvoi myymään asunnon tai ottamaan lainaa lääkkeisiin

  3. 3

   Neljän kuukauden korvatulehdus ja kuusi poskiontelotulehdusta päälle – Karoliina Sallinen-Pentikäisen loputtomaan sairasteluun löytyi syy, joka on suomalaisille erityisen tyypillinen

   Tilaajille
  4. 4

   ”Turha niitä on enää töihin koittaa, ne on ryypänneet terveytensä jo” – Turun telakka takoo vaurautta, mutta sen varjossa elää köyhyyteen käpertynyt lähiö

   Tilaajille
  5. 5

   Audi, Lada ja Toyota haudattiin vuodeksi suohon ja kaivettiin sen jälkeen ylös – Venäläisen Youtube-porukan ”testi” vahvistaa vanhan totuuden

  6. 6

   Uuden lastensairaalan katolle ilmestyi englanninkielinen teksti: Varautuuko sairaala pommituksiin?

  7. 7

   Suomessakin suositun antibiootin käyttöä rajoitetaan vakavien haittojen takia – Lääke aiheuttanut revenneitä jänteitä, lihas­kipuja ja uni­häiriöitä

  8. 8

   Maailmanloppu on tulossa, ja se on kaikin tavoin erilainen kuin aiemmat maailmanloput

  9. 9

   ”Minun on ajateltava, että oli hänen aikansa mennä” – 39-vuotiaana kuolleen Perttu Häkkisen vaimo, ystävät ja työtoverit kertovat, kuinka paljon he menettivät

   Tilaajille
  10. 10

   Puolen metrin syvyydestä löytyi tuhat vuotta vanha viikinkilaiva Norjassa – ”Tämä on maailman­sensaatio”

  11. Näytä lisää