Politiikka |HS seuraa

Eduskunta äänesti Soinin luottamuksen puolesta äänin 100–60, kokoomuksen rivit rakoilivat

Äänestys repi erityisesti kokoomuksen rivejä. Ryhmäkurista poikenneita ei kokoomuksen ryhmänjohtaja Kalle Jokisen mukaan kuitenkaan tarvitse rangaista.

Ryhmäkurista poikenneille ei rangaistusta

Soini sai eduskunnan luottamuksen

Eduskunta äänesti perjantaina kumoon ulkoministeri Timo Soinille (sin) esitetyn epäluottamuslauseen. Epäluottamuslause koski Soinin kantaa aborttiin ja toimintaa siihen liittyen.

Epäluottamuslauseen puolesta äänesti 60 henkeä ja vastaan 100. Soini siis nauttii eduskunnan luottamusta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Katso koko äänestystulos tästä jutusta.

”Olen katolinen kristitty ja uskon sen mitä kirkko opettaa. Mutta olen poliitikko ja Suomen ulkoministeri ja sitä työtä minä teen”, Soini kommentoi äänestyksen jälkeen.

”Olen saanut eduskunnan luottamuksen selvin numeroin.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Alla olevalla videolla Soinin haastattelu heti äänestyksen päätyttyä. Juttu jatkuu videon jälkeen.


Soinilta kysyttiin myös, aikooko hän muuttaa toimintaansa oikeuskanslerin pidettyä hänen toimintaansa ongelmallisena: ”En lähde näitä ruotimaan. Menen elämässä eteenpäin”, Soini sanoi.

HS seuraa hetki hetkeltä äänestyksen herättämiä reaktioita. Seuranta on tämän jutun lopussa.

Äänestys repi rivejä erityisesti kokoomuksessa, jonka eduskuntaryhmä päätti torstaina äänestää Soinin luottamuksen puolesta.

Kolme kokoomuksen kansanedustajaa kuitenkin jätti tarkoituksella äänestämättä eli ei antanut tukeaan Soinille. Heidät merkattiin äänestystuloksissa poissaolijoiksi, vaikka he olivat eduskunnassa paikalla.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Jaana Pelkonen ja Saara-Sofia Sirén olivat jo etukäteen ilmoittaneet aikomuksestaan olla äänestämättä.

Entinen ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Lenita Toivakka oli myös salissa, mutta ei painanut äänestysnappia.

”Minulla ei ole varmuutta, miten hän [Soini] jatkossa ulkoministerinä aikoo toimia”, Toivakka avasi päätöksensä taustoja blogissaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kokoomuksen eduskuntaryhmän johtaja Kalle Jokinen sanoi STT:n mukaan, että hänen mielestään ryhmäkuria rikkoneiden kohdalla ei ole tarvetta rangaistukseen. Samaa mieltä oli kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo.

”Haluan vakaasti puolustaa kansanedustajiemme oikeutta ajatella itse”, kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo sanoi äänestyksen jälkeen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Alla olevalla videolla Pelkonen ja Sirén arvioivat, tuleeko äänestämättä jättämisestä seurauksia. Juttu jatkuu videon jälkeen.


Soinia voimakkaasti arvostelleista kansanedustajista Sofia Vikman (kok) sen sijaan äänesti kokoomuksen ryhmäpäätöksen mukaisesti eli äänesti Soinille luottamusta.

Oppositiosta perussuomalaisten eduskuntaryhmä äänesti tyhjää.

Lopullisesta äänestystuloksesta on esiintynyt eri versioita erilaisten virheiden takia. Kokoomuksen Juhana Vartiainen sanoi pyrkineensä antamaan tukensa Soinille mutta painaneensa väärää nappia. Eduskuntatiedotuksen mukaan Vartiaisen tarkoitus merkitään pöytäkirjaan, mutta äänestystulosta ei muuteta.

Sinisten ministeriryhmä oli linjannut, että epäluottamuslause Soinille tarkoittaisi epäluottamusta koko hallitukselle. Jos Soini kaatuisi, koko hallitus kaatuisi.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk) korosti äänestyksen jälkeen, että äänestyksessä ei ollut kyse abortista tai naisten oikeuksista vaan ministerin luottamuksesta.

Soini osallistui toukokuussa abortinvastaiseen tilaisuuteen virkamatkansa aikana Kanadassa. Myöhemmin hän kehui blogissaan Argentiinaa hienoksi maaksi heti sen jälkeen, kun maan senaatti äänesti abortin laillistamista vastaan.

Toiminta on herättänyt laajaa paheksuntaa. Suomessa abortti on sallittu, ja Suomen virallisena linjana on edistää naisten ja tyttöjen oikeuksia myös seksuaali- ja lisääntymisterveydessä.

Oppositiopuolueista Sdp, vihreät, vasemmistoliitto ja Rkp kertoivat syyskuun alkupuolella, että ne esittävät epäluottamusta Soinille.

HS seuraa päivän tapahtumia hetki hetkeltä:

Näin on: äänestystulos 100-60 pätee, vaikka äänestyksessä oli epäselvyyksiä. Järjestelmä ei rekisteröinyt Emma Karin ja Sanna Marinin ei-ääniä.

Sekä Karin että Marinin äänestysnapit tarkistetaan.

Äänestysnumerot eivät muutu. Jos edustaja havaitsee äänestäneensä väärin, hänen pitää heti ponkaista pystyyn ja vaatia korjausta, kuten Juhana Vartiainen teki. Silloin korjaus merkitään pöytäkirjaan.

Eduskunnan pöytäkirjaan kirjattiin seuraavat äänestysselitykset: Juhana Vartiainen (kok) tarkoitti äänestää ”jaa” sekä Emma Kari (vihr) ja Sanna Marin (sd) ”ei”. 

Ja taas uusi epäselvyys äänestystuloksessa: Nyt myös Sdp:n Sanna Marin kirjoittaa Twitterissä, että oli paikalla äänestyksessä, mutta kirjautui poissaolleeksi.

Marin kertoo selvittävänsä asiaa.

Ilmeisesti 100-60 -äänestystulos jää voimaan. Vartiaisen protesti kirjataan pöytäkirjaan, mutta numeroita ei muuteta.

Emma Karin mukaan hän olikin paikalla istunnossa ja äänesti epäluottamusta Soinille.

"Nyt suututtaa. Olin paikalla äänestyksessä. Äänestin EI. Jostain syystä tätä ei kirjattu ylös. Asia nyt selvitetty. Äänestyspaneelini tarkistetaan ja asia korjataan pöytäkirjaan", Kari kirjoittaa Twitterissä.

Se tarkoittaisi, että äänestystulos vielä Juhana Vartiaisen mokailulla korjattuna olisi

101 JAA

61 EI

18 TYHJÄÄ

19 POISSA

Ryhmäkurista poikenneille ei rangaistusta

STT:n tuoreen uutisen mukaan kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo sanoo, että kokoomuksen naiskansanedustajia painostettiin sosiaalisessa mediassa ennen Soini-äänestystä.

Ryhmänjohtaja Kalle Jokinen ei näe, että on tarvetta rangaista äänestyksessä ryhmäkurista poikenneita kokoomuksen kansanedustajia.

Timo Soini (sin) sanoi eduskunnan valtiosalissa kansanedustajien antaman luottamuksen olevan selvä.

"100-60. Se on aika paljon. Ei siinä ole paljoa muuta kuin, että hyvä näin"

Muutama kokoomuksen edustaja jätti äänestämättä asiassa. Se on Soinin mukaan kokoomuksen asia.

"En käy naapuripuolueita ohjeistamaan. Mutta silloin kun minä johdin perussuomalaista puoluetta, sitä silloin myös johdettiin."

Jännittikö?

"Ei. Ei paljoa. Täytyy aina tietty perusnöyryys olla, kun menee tuollaiseen tilanteeseen. Ei niistä kukaan nauti. Mutta tiesin, että tuki tulee."

Soini on lähdössä lauantaina New Yorkiin YK:n yleiskokoukseen edustamaan Suomea. Hänen mukaansa Suomella on yksi ulkopoliittinen linja.

"Minä olen Suomen ulkoministeri. Ulkoministeriö on päällikkövirasto ja sitä johdetaan niin kuin tähänkin asti. Ulkoministeriöllä on tietenkin aina yksi linja, niin kuin ulkoministerilläkin."

Epäluottamuslauseen esittänyt Maarit Feldt-Ranta (sd) ei pitänyt äänestystulosta yllättävänä. Hän kertoi sanoneensa jo aamulla, että Soinia vastaan äänestää noin 60 edustajaa.

"Sen pystyi täällä jo eilen silmämääräisesti näkemään, että tällä pelataan kovaa valtapolitiikkaa", Feldt-Ranta sanoi viitaten hallituspuolueiden rivien yhdessä pysymiseen. Hän sanoo hallituspuolueiden jäsenissä koetun painostusta äänestyspäätöksen suhteen.

"Hallituspuolueiden nokkamiehet koplasi äänestyksen hallituksen jatkoon, vaikka tässä ei ollut siitä kyse. Kaikki hallituspuolueet ovat olleet tässä mukana, se on selvää. Selvää on myös se, että meidän tekemä epäluottamuslause oli kohdistettu vain Soinin toimintaa kohtaan."

Feldt-Rannan mukaan hänellä oli torstain istunnossa kaksi erilaista puheenvuoroa mukana siltä varalta, että Soini olisi budjettikeskustelussa ilmaissut toimivansa vastaisuudessa toisin.

Vihreiden Emma Kari oli poissa äänestyksestä, mutta lähetti tiedotteen, jossa hän moittii kokoomusta ja keskustaa naisten jyräämisestä Soinin luottamusäänestyksessä.

"Yksikään hallituspuolueen nainen ei uskaltanut äänestää Soinia vastaan. Petteri Orpo ja Juha Sipilä vaiensivat hallituspuolueiden naiset ja ampuivat rivit suoriksi”, Kari sanoo.

 

Perussuomalaisten Leena Meri sanoo tiedotteessaan:

"Perussuomalaisilla ei ole tarvetta osallistua vihervasemmiston teatraalisiin loukkaantumisiin eikä sananvapauden rajoittamispyrkimyksiin sen enempää kuin Soinin itsensä julkisuustemppuihin."

Kaikki perussuomalaiset äänestivät tyhjää.

Entinen ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Lenita Toivakka kirjoittaa blogissaan äänestyspäätöksensä taustoista. Toivakka oli salissa, mutta ei painanut äänestysnappia.

Ulkoministeri ei voi kirjoituksillaan tai toiminnallaan mitätöidä ja vahingoittaa Suomen eduskunnassa hyväksyttyjä ulkopoliittisia tavoitteita, Toivakka kirjoittaa.

"Kun teimme yhdessä töitä ulkoministeriössä, yhteistyömme sujui hyvin. Sovimme että minä kehitysministerinä puhun näiden tavoitteiden puolesta koska Soini ei vakaumuksensa vuoksi voinut tätä tehdä. Tätä taustaa vasten en voi ymmärtää miksi hän nyt viime aikoina on aktivoitunut ottamaan kantaa tähän työhön."

"En myöskään eilisessä keskustelussa vakuuttunut siitä, että hän ottaisi itseensä kohdistuvan epäluottamuksen ja kritiikin vakavasti. Minulla ei ole varmuutta, miten hän jatkossa ulkoministerinä aikoo toimia. Ministeri on ministeri 24/7. Myös oikeuskansleri toteaa, että ministeri Soinin toiminta virkamatkansa aikana on ollut ongelmallista ja on olemassa vaara, että sen johdosta syntyy sekaannusta Suomen virallisesta linjasta."

Toivakka kirjoittaa lisäksi, ettei pidä sinisten harjoittamasta painostuksesta yksittäisen ministerin luottamusäänestyksessä.

Perussuomalaisten lisäksi tyhjää äänesti Paavo Väyrynen.

Äänestyksessä siis äänet jakautuivat:

Jaa:

47 keskustalaista

32 kokoomuslaista

16 sinistä

5 kristillisdemokraattia

Ei:

31 sosiaalidemokraattia

11 vihreää

12 vasemmistoliittolaista

6 Rkp:n edustajaa

Kokoomuksen ryhmästä kukaan ei äänestänyt "Ei" epäluottamuslauseelle, mutta viisi henkeä oli poissa: Sari Multala, Jaana Pelkonen, Saara-Sofia Sirén, Lenita Toivakka ja Juhana Vartiainen, joka ilmoitti heti äänestyksen jälkeen painaneensa väärää nappia.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmä äänesti tyhjää.

Juhana Vartiainen ilmoittaa painaneensa vahingossa "läsnä"-nappia. Hänen tarkoituksensa oli painaa epäluottamuslausetta vastaan.

Soini sai eduskunnan luottamuksen

Äänestystulos: epäluottamuslauseen puolesta äänesti 60 henkeä ja vastaan 100.

Soini nauttii eduskunnan luottamusta.

Eduskunnan täysistuntosali alkaa vähitellen täyttyä. Timo Soini istuu jo paikallaan valmiina äänestämään luottamuksestaan.

Sdp:n kansanedustaja Antti Lindtman on isyyslomalla, mutta aikoo olla paikalla äänestyksessä. Hallitusta voi yrittää kaataa siis myös vanhempainvapaalta käsin.

Lindtman kertoo Twitterissä lähtevänsä äänestämään "naisten ja tyttöjen oikeuksien, ihmisoikeuksien puolesta".

Eduskunnan äänestys ulkoministeri Timo Soinin (sin) luottamuksesta lähestyy.

Asetelma on tämä:

Sdp:n Maarit Feldt-Ranta on tehnyt Satu Hassin (vihr) kannattamana ehdotuksen epäluottamuslauseen antamisesta ministeri Timo Soinille.

Epäluottamuslauseen mukaan Soinin toiminta ulkomailla kiistää naisten oikeudet ja Suomen ulkopoliittisen linjan.

Siksi Feldt-Ranta esittää, että eduskunta toteaa, että ministeri Soini ei nauti eduskunnan luottamusta.

Joka katsoo ministeri Soinin nauttivan eduskunnan luottamusta, äänestää JAA.

Jos EI voittaa, Feldt-Rannan ehdotus on hyväksytty, ja eduskunta on antanut epäluottamuslauseen Soinille.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Timo Soini
 • Eduskunta
 • Oppositio

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Aamulehden jutussa punk-yhtye ”Huorasta” sensuroitiin voimasanat bändin nimeä myöten – päätöksen takana oli piikki Suomen mediavalvojalle

  2. 2

   Uudet rikollisjärjestöt ravisuttavat Euroopan kokaiini­kauppaa tunkeutumalla mafian tontille

  3. 3

   Goottirockin legenda sekosi Tukholmassa, haukkui yleisöä ja hyökkäsi henkilökunnan kimppuun

  4. 4

   Postinjakajat pystyttivät valepostilaatikoita ja tilasivat niihin heroiinia – Tuomittiin huumerikoksista

  5. 5

   Pitäisikö sosiaalitukia jakaa vastikkeetta? Keskusta on kriisiytymässä, koska Juha Sipilä kääntyi vastustamaan puolueen ikiaikaista tavoitetta

  6. 6

   Itäkeskuksen neulanvaihtopisteen ympärillä pyörii huumehulabaloo kaikkine lieveilmiöineen, väittävät hermostuneet yrittäjät – ”Minut on uhattu ampua ja hakata”

  7. 7

   Helsingistä saa vihdoin kunnon pastaa – testasimme annoksen kuudessa ravintolassa, ja yksi ylsi viiteen tähteen

  8. 8

   Kymmenen japanilaista yliopistoa muunteli pääsykoe­tuloksia, neljä yritti pitää naiset poissa lääkäri­koulutuksesta

  9. 9

   Ahdistaako tavara, mutta joulu­lahjat pitäisi hankkia? Tässä 86 erinomaista vinkkiä aineettomaksi joululahjaksi

  10. 10

   Intialainen mies työnsi kätensä nukkuvan naisen alus­housuihin yölennolla – sai yhdeksän vuoden vankeus­tuomion Yhdysvalloissa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Laura Huhtasaari kirjoitteli blogiinsa väitteitä islamista, sai kirjoituskiellon, samalla perussuomalaisnaiset kampanjoivat suut teipattuna – tästä kaikessa on kyse

  2. 2

   Helsinkiläismiehet kehittivät päivässä takuuvarman ratkaisun kauppakeskus Rediin eksyneille

  3. 3

   Mummon autotallista löytyi autofanien sydämet särkevä, jopa sadantuhannen arvoinen yllätys

  4. 4

   Ohikulkija löysi päiväkodin pihalle yksin unohdetun lapsen – Henkilökunnalle sattui virhe, sanoo varhaiskasvatusalueen päällikkö

  5. 5

   Intialainen mies työnsi kätensä nukkuvan naisen alus­housuihin yölennolla – sai yhdeksän vuoden vankeus­tuomion Yhdysvalloissa

  6. 6

   Kansallisbaletin Tuhkimon ylipainoiseksi puettu hahmo loukkasi Ani Kellomäkeä niin, että hän lähti esityksestä pois: ”En halunnut osallistua yhteiseen kiusaamishetkeen”

  7. 7

   Henri Heinonen huomasi teininä olevansa erilainen kuin kaverinsa – Nyt hän kertoo elämästään, johon seksi ei kuulu

   Tilaajille
  8. 8

   Elon Musk avautui haastattelussa – 120 tunnin työviikosta huolimatta Tesla oli kuoleman partaalla, kunnes he pystyttivät teltan

  9. 9

   Suomen kieli on uhattuna, tällaisia keinoja poliitikot tarjoavat – Testaa, ymmärrätkö uussuomen lainasana­hirviöitä

  10. 10

   Itäkeskuksen neulanvaihtopisteen ympärillä pyörii huumehulabaloo kaikkine lieveilmiöineen, väittävät hermostuneet yrittäjät – ”Minut on uhattu ampua ja hakata”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kansanedustaja Touko Aallon päälle käytiin Linnan juhlissa – ”Kahdella kädellä rintakehään niin voimakkaasti kuin pystyy”

  2. 2

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  3. 3

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  4. 4

   Kesän jälkeen äitien kasvoilta katosivat ilmeet, ja kätilö Rosmariini Tolonen näki sen – HS:n erikoisartikkeli vie vainottujen rohingyojen pakolaisleirille

   Tilaajille
  5. 5

   Kuvakooste: Valitsimme Linnan juhlien kymmenen säväyttävintä pukua – lukijoiden suosikiksi nousi 19-vuotias yllätysnimi

  6. 6

   Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

  7. 7

   Kansallisbaletin Tuhkimon ylipainoiseksi puettu hahmo loukkasi Ani Kellomäkeä niin, että hän lähti esityksestä pois: ”En halunnut osallistua yhteiseen kiusaamishetkeen”

  8. 8

   Painin päätteeksi Rauno Lehmusvyöry painoi liipaisinta, mutta varmistin pelasti poliisin hengen – Nyt ”vekselit lankeavat”, ja vakava sairaus nujertaa korsolaisen rikollis­joukon ydin­hahmoa

   Tilaajille
  9. 9

   Ennätykselliset veronpalautukset maksuun tänään – ensi vuonna valtaosa ei enää saa ”joulupalautuksia”

  10. 10

   Laura Huhtasaari kirjoitteli blogiinsa väitteitä islamista, sai kirjoituskiellon, samalla perussuomalaisnaiset kampanjoivat suut teipattuna – tästä kaikessa on kyse

  11. Näytä lisää