Politiikka    |   Lauantaivieras

AKT vaatii hallitusta antautumaan – ”On päivänselvää, ettemme voi tehdä diiliä”, sanoo puheenjohtaja Marko Piirainen irtisanomislaista

AKT:n puheenjohtaja Marko Piirainen pelkää, että Suomi on ajautumassa äärilaitoja suosivaan hallituskierteeseen, jossa kuuluvat vuoron perään täysin vastakkaiset äänenpainot.

Kun kirjainyhdistelmä AKT nousee otsikoihin, kyse on jokseenkin aina vakavasta työtaistelusta. Näin on tälläkin kertaa.

Viikko sitten Auto- ja kuljetusalan työntekijäliitto AKT julisti ylityökiellon. Kielto koski lähinnä bussi-, kuorma- ja säiliöautojen kuljettajia.

Syynä on hallituksen aikomus säätää laki, joka helpottaisi irtisanomisia alle 20 työntekijän yrityksissä. Ihmisten ja yritysten arjessa työtaistelu tuntunee viikon tai parin kuluttua.

Tämä on kuitenkin vasta varoituslaukaus. Jos hallitus ei peru lakiesitystään, edessä näyttää olevan pahempaa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Lokakuun alussa AKT:n hallitus kokoontuu miettimään uusia toimia. Liitto on ilmoittanut, ettei hallituksenvastaisen toiminnan ulkopuolelle rajata mitään ”järjestöllisiä toimia”.

Tämä voi tarkoittaa vaikkapa viennin pysäyttämistä.

”Nyt mukana oli vasta puolet sopimusaloistamme. Siitä voi päätellä, mitä aloja seuraavat päätökset koskevat”, sanoo AKT:n puheenjohtaja Marko Piirainen.

Hän ei paljasta, onko AKT valmis pysäyttämään jopa viennin ja tuonnin.

”Järjestölliset toimet tulevat olemaan sellaisia, että hallitus varmasti miettii, mikä on järkevää ja mikä ei.”

Poliittiseen työtaisteluun on ilmoittautunut liittoja kaikista palkansaajaleireistä. Muun muassa terveydenhuoltoalan ja palvelualojen hallituksenvastainen taistelu voi näkyä kansalaisten arjessa piankin.

Vielä keväällä hallituksessa ei oikein uskottu, että ay-liike saisi rivejään näin ärhäkkään taisteluun: työpaikoilla menee hyvin, eivätkä isoissa yrityksissä työskentelevät välttämättä halua menettää palkkoja ja lomia pienten yritysten takia.

Vielä ei ole nähty, kuinka laajat joukot ay-liike saa liikkeelle. Ainakin Piirainen vakuuttaa, että palkansaajat ovat tosissaan. Tosin hän ei voisikaan sanoa mitään muuta.

Hallituksesta on viestitetty ay-liikkeelle, että lakia voisi lieventää koskemaan viidentoista, kymmenen tai vain viiden työntekijän firmoja ja irtisanomisehtojakin voisi lieventää.

”On päivänselvää, ettemme voi tehdä diiliä hallituksen kanssa, vaikka firman koko esityksessä pienenisi, koska työntekijöistämme suurin osa työskentelee 2–5 hengen yrityksissä”, Piirainen sanoo.

”Millä tavalla me perustelisimme sen, että hyväksymme pienemmissä yrityksissä työskenteleville huonommat lait kuin isoissa yrityksissä työskenteleville?”

Piiraisen mielestä lakiesityksestä tulee joka tapauksessa perustuslain vastainen, koska se tekisi työntekijöistä eriarvoisia lain edessä. Hän muistuttaa, etteivät tutkimuslaitokset ole pystyneet osoittamaan lain varsinaisesti lisäävän työllisyyttä.

Lakiesitys on vasta valmisteilla, ja sen perusteella tuskin voisi irtisanoa ketään pärstäkertoimen mukaan, kuten SAK on antanut ymmärtää kohua herättäneessä mainoskampanjassaan.

Kampanjan kuvissa vakavasti vammautunut saa potkut ja suuri jalka on tallaamassa rotkon reunalla olevia työntekijöitä. Kampanja jatkuu, mutta enää näitä kuvia ei tahdo löytyä SAK:n sivuilta.

Piirainen ei erehdy sanomaan kampanjasta yhtään poikkipuolista – eikä oikein muutakaan – sanaa.

SAK on lähtenyt peliin niin suurella suulla, että enää ei ole perääntymistä. Hallitukselle lakihankkeen peruminen olisi merkki siitä, että vaaleilla valitut poliitikot perääntyvät aina kun ay-liike väläyttää lakkoasetta.


Ay-liikkeelle ei ole kyse ainoastaan tästä laista, vaan taustalla on myös yleistä vihaa hallitusta vastaan.

Pääministeri Juha Sipilän (kesk) hallituksen aikana on solmittu kivulias kilpailukykysopimus ja monia työelämän ja työttömyysturvan sääntöjä on tiukennettu.

Tällä kertaa SAK:n leirissä ei ole eturintamassa AKT vaan Teollisuusliiton Riku Aalto, joka ei voi sietää Sipilää.

”Tämä on palkansaajavihamielisin hallitus, jonka minä muistan Suomessa olleen”, Piirainen ilmaisee asian.

Ay-liikkeen riveistä on kuitenkin kuulunut mutinaa siitä, että kovaan uhoon on lähdetty ilman tietoa, millaisin ehdoin riita saadaan ratkaistua.

Kaikki liittojohtajat eivät suinkaan pidä viisaana vaatimusta, että poliittisesti valittu hallitus antautuu täysin – eikä sitä, että panoksena on talouskasvu ja työpaikat. Se voi lopulta koitua ay-liikkeelle tappioksi ja jäsenpaoksi.

Piirainen ei sano tähän mitään, vaikka hänkin vaikuttaa olevan huolissaan siitä, miten tilanne saadaan ratkaistua. Tosin hän on sitä mieltä, ettei lakiesityksen peruminen olisi hallitukselle mikään arvovaltatappio.

”Ei se näyttäisi nöyrtymiseltä vaan pragmaattisuudelta. Ei ay-liike tästä lähtisi toreille henkseleitä paukuttelemaan.”

 

”Ei voi olla niin, että kuunnellaan koko ajan vain yhtä osapuolta ja kurmuutetaan toista.”

Piirainen ehdottaa ratkaisuksi kolmikantaista työryhmää, kuten ay-liikkeellä on tapana ehdottaa tilanteessa kuin tilanteessa.

”Jos hallitus toimii viisaasti, se vetää eriarvoistavan lakihankkeensa pois ja kutsuu koolle kolmikantaneuvottelut. Neuvotteluissa etsitään ne keinot, joilla talouskasvu varmistuu seuraavalla ja sitäkin seuraavalla vaalikaudella.”

Piiraisen mukaan hallitukselta on täysin puuttunut yhdessä tekemisen meininki.

”Ei voi olla niin, että kuunnellaan koko ajan vain yhtä osapuolta ja kurmuutetaan toista.”

Hän pelkää, että Suomea uhkaa maan kehitystä hidastava hallituskausien kierre, jossa jonkin ryhmän ääni jää aina kuulumatta.

”Neljän vuoden välein mentäisiin aina laidasta toiseen. Yksi vaalikausi olisi yrittäjien teemoilla, ja seuraava taas painottaisi toista laitaa. Tällöin Ruotsi ja Saksa menevät kovaa vauhtia ohi, koska ne osaavat jatkuvan neuvottelun periaatteen, jossa kaikilla osapuolilla on suurin piirtein hyvä fiilis.”

Piirainen tietää hyvin, ettei kolmikanta saisi enää mitään aikaan tämän hallituksen aikana, vaikka hän ei sitä sanokaan.

Seuraava mahdollinen pääministeri voikin olla Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne. Näin myös tapahtuisi, jos se on kiinni Piiraisesta. Hän on demariedustajana Porvoon valtuustossa.

Eduskuntavaaleihin Piirainen ei kuitenkaan lähde. Hän sanoo, että ay-liikkeen tärkein tehtävä vaaleissa on saada ihmiset ymmärtämään äänestämisen tärkeys, äänesti sitten ketä tahansa.

”Ei Rinne olisi ay-liikkeen talutusnuorassa, mutta totta kai hänellä on nykyhallitusta luonnollisemmat välit kuunnella meidän huoliamme.”

Viisi kysymystä Marko Piiraiselle

1. Kuka lobbasi sinua viimeksi?

”Tapasin kansanedustaja Lauri Ihalaisen (sd) ajankohtaisten asioiden tiimoilta.”

2. Kuka hallituspuolueen edustaja ansaitsee kehut?

”Työministeri Jari Lindström (sin) on joutunut haastavaan paikkaan. Aluksi hän joutui jopa johtamaan kahta ministeriötä. Hän saa minulta eräänlaisia sympatiapisteitä, kun ottaa huomioon koko hallituskauden tapahtumat.”

3. Minkä kirjan luit viimeksi?

”Meneillään on AKT:n historian neljäs osa, joka käsittelee vuosia 1990–2010. Se on Raamatun kokoinen kirja.”

4. Mikä saa sinut vihaiseksi?

”Epäoikeudenmukaisuus.”

5. Mitä aiot tehdä viikonloppuna?

”Kesäloman jälkeen kyseessä on ensimmäinen töistä vapaa viikonloppu. Hyödynnän sen menemällä Kuhmoon laittamaan mökin talviteloille. Sinne on asuinpaikaltani Porvoosta 600 kilometriä. Samalla lähden vanhemman poikani kanssa kanalintumetsälle.”

Kuka?

Marko Piirainen


 42-vuotias. Kotoisin Kuhmosta pienviljelijäperheestä.

 Toiminut AKT:ssä noin 20 vuotta. Puheenjohtaja vuodesta 2012.

 Toiminut aikaisemmin muun muassa Työväen sivistysliiton hallintojohtajana.

 Koulutukseltaan talonrakentaja ja yhdyskuntateknikko. Lisäksi muun muassa talouspäällikön tutkinto.

 Harrastaa järjestötoimintaa. Aktiivinen muun muassa kunnallispolitiikassa ja demarijärjestöissä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Työtaistelut
 • Lauantaivieras
 • AKT
 • Politiikka
 • Teemu Luukka

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Ylisuorittajien ongelmat ovat ylellisyyttä – Minun on vaikea surra ihmisten puolesta, jotka ovat saavuttaneet elämässään liikaa

  2. 2

   Telttaa ei viedä, ja ostoskeskus päästää vessaan – Ihmisroskaksi leimatun Markku Korhosen elämässä moni asia on nyt paremmin, mutta katkaisu meni pieleen eikä kotia ole

   Tilaajille
  3. 3

   Uusi löytö voi muuttaa historiankirjoituksen Pompeijin tuhon ajankohdasta – päivämäärä löytyikin kirjoitettuna seinään

  4. 4

   Työkavereiden palkat esillä intranetissä, henkilöstö äänestää palkkauksen perusteista – Näin toimivat yritykset, jotka ovat päättäneet lopettaa palkasta vaikenemisen

  5. 5

   Kanada laillisti kannabiksen ensimmäisenä länsimaana

  6. 6

   Syyttäjä vaatii Helsingin entiselle kuntapolitiikolle Saido Mohamedille kymmenen kuukautta ehdollista törkeästä rahanpesusta

  7. 7

   Sakot voi saada myös 24 tunnin paikalla, koska pysäköinninvalvojilla on salapoliisi­keinonsa – seitsemän kysymystä ja vastausta parkkikiekon käytöstä

  8. 8

   Kun Jaana erosi, puhelin soi taukoamatta joka ilta – Älylaitteet mahdollistavat piinaavan kontrolloinnin, ja väkivaltaisen exän pommitus syöksi Jaanan ”lamaannuttavaan pelkoon”

   Tilaajille
  9. 9

   Stressaantunut lapsi on huonon esimerkin seuraus – Jatkuva stressi on tuhoisaa lapsen aivojen kehitykselle

  10. 10

   Obaman entinen neuvonantaja sauditoimittajan epäillystä surmasta: Hyvät suhteet Trumpiin luonut kruununprinssi saattoi yliarvioida kykynsä selvitä kuivin jaloin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Europol pyytää apua hyväksikäyttö­tapausten selvittämisessä: Tiedätkö, missä kaupungissa tämä kuva on otettu?

  2. 2

   Helsinkiläismies testamenttasi koko 7,3 miljoonan euron omaisuutensa taloyhtiölle

  3. 3

   Aku Louhimies väittää ohjauspestinsä kansainvälisessä sarjassa olevan katkolla Ylen toimittajan takia – Ohjaajan agentti: Toinen henkilö työskentelee nyt Louhimiehen jaksojen parissa

  4. 4

   Kiista irtisanomissuojasta ylittää kaikki järjellisyyden rajat

  5. 5

   Tämä riemastuttava maalaus Donald Trumpista ja entisistä presidenteistä nousi koko internetin vitsin aiheeksi – eikä ihme, koska se on täynnä upeita yksityiskohtia

  6. 6

   Kokeile HS:n elvytyspelillä, osaatko painelu-puhalluselvytyksen

  7. 7

   Asiantuntijoiden varoitus poliiseille: Älä katso iPhone-puhelinta

  8. 8

   Raaka joukkotappelu Konalassa keskellä kirkasta päivää: Kaksi epäiltyä tapon yritystä ja kaksi pahoinpitelyä – poliisi otti kiinni kuusi ihmistä

  9. 9

   Lapsen kiusalliset tavat saattavat kieliä ongelmista – Niihin voi puuttua, mutta väärä lähestyminen pahentaa tilannetta

   Tilaajille
  10. 10

   Kun Eliya Zweygbergin 14 vuoden masennuslääkitys päättyi, reaktio oli armoton – Lääkityksen lopettaminen voi aiheuttaa rajuja oireita, ja Zweygberg pelkäsi jopa vahingoittavansa lemmikkejään

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvia Suomesta, osa 37: Akseli Valmunen kuvasi lähiötä, jossa latvialaiset telakkatyöläiset ja suomalaiset työttömät elävät rinnakkain

   Tilaajille
  2. 2

   Verohallinto julkaisi Instagramissa kenties kaikkien aikojen kuivimman vitsin, eikä kukaan oikein tiedä, mitä siitä pitäisi ajatella

  3. 3

   Helsinki laski, että 87-vuotias Eeva tulee kuukauden toimeen 101 eurolla – sosiaali­työntekijä neuvoi myymään asunnon tai ottamaan lainaa lääkkeisiin

  4. 4

   Neljän kuukauden korvatulehdus ja kuusi poskiontelotulehdusta päälle – Karoliina Sallinen-Pentikäisen loputtomaan sairasteluun löytyi syy, joka on suomalaisille erityisen tyypillinen

   Tilaajille
  5. 5

   ”Turha niitä on enää töihin koittaa, ne on ryypänneet terveytensä jo” – Turun telakka takoo vaurautta, mutta sen varjossa elää köyhyyteen käpertynyt lähiö

   Tilaajille
  6. 6

   Suomessakin suositun antibiootin käyttöä rajoitetaan vakavien haittojen takia – Lääke aiheuttanut revenneitä jänteitä, lihas­kipuja ja uni­häiriöitä

  7. 7

   Maailmanloppu on tulossa, ja se on kaikin tavoin erilainen kuin aiemmat maailmanloput

  8. 8

   Puolen metrin syvyydestä löytyi tuhat vuotta vanha viikinkilaiva Norjassa – ”Tämä on maailman­sensaatio”

  9. 9

   ”Tasa-arvoinen peruskoulu on vitsi” – Elina Tuomesta tuli uupuvien opettajien ääni­torvi ja nyt hän sanoo, että Suomessa tehdään ihmis­oikeus­loukkauksia

   Tilaajille
  10. 10

   Asiantuntijoiden varoitus poliiseille: Älä katso iPhone-puhelinta

  11. Näytä lisää