Politiikka    |   Lauantaivieras

AKT vaatii hallitusta antautumaan – ”On päivänselvää, ettemme voi tehdä diiliä”, sanoo puheenjohtaja Marko Piirainen irtisanomislaista

AKT:n puheenjohtaja Marko Piirainen pelkää, että Suomi on ajautumassa äärilaitoja suosivaan hallituskierteeseen, jossa kuuluvat vuoron perään täysin vastakkaiset äänenpainot.

Kun kirjainyhdistelmä AKT nousee otsikoihin, kyse on jokseenkin aina vakavasta työtaistelusta. Näin on tälläkin kertaa.

Viikko sitten Auto- ja kuljetusalan työntekijäliitto AKT julisti ylityökiellon. Kielto koski lähinnä bussi-, kuorma- ja säiliöautojen kuljettajia.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Syynä on hallituksen aikomus säätää laki, joka helpottaisi irtisanomisia alle 20 työntekijän yrityksissä. Ihmisten ja yritysten arjessa työtaistelu tuntunee viikon tai parin kuluttua.

Tämä on kuitenkin vasta varoituslaukaus. Jos hallitus ei peru lakiesitystään, edessä näyttää olevan pahempaa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Lokakuun alussa AKT:n hallitus kokoontuu miettimään uusia toimia. Liitto on ilmoittanut, ettei hallituksenvastaisen toiminnan ulkopuolelle rajata mitään ”järjestöllisiä toimia”.

Tämä voi tarkoittaa vaikkapa viennin pysäyttämistä.

”Nyt mukana oli vasta puolet sopimusaloistamme. Siitä voi päätellä, mitä aloja seuraavat päätökset koskevat”, sanoo AKT:n puheenjohtaja Marko Piirainen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Hän ei paljasta, onko AKT valmis pysäyttämään jopa viennin ja tuonnin.

”Järjestölliset toimet tulevat olemaan sellaisia, että hallitus varmasti miettii, mikä on järkevää ja mikä ei.”

Poliittiseen työtaisteluun on ilmoittautunut liittoja kaikista palkansaajaleireistä. Muun muassa terveydenhuoltoalan ja palvelualojen hallituksenvastainen taistelu voi näkyä kansalaisten arjessa piankin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Vielä keväällä hallituksessa ei oikein uskottu, että ay-liike saisi rivejään näin ärhäkkään taisteluun: työpaikoilla menee hyvin, eivätkä isoissa yrityksissä työskentelevät välttämättä halua menettää palkkoja ja lomia pienten yritysten takia.

Vielä ei ole nähty, kuinka laajat joukot ay-liike saa liikkeelle. Ainakin Piirainen vakuuttaa, että palkansaajat ovat tosissaan. Tosin hän ei voisikaan sanoa mitään muuta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Hallituksesta on viestitetty ay-liikkeelle, että lakia voisi lieventää koskemaan viidentoista, kymmenen tai vain viiden työntekijän firmoja ja irtisanomisehtojakin voisi lieventää.

”On päivänselvää, ettemme voi tehdä diiliä hallituksen kanssa, vaikka firman koko esityksessä pienenisi, koska työntekijöistämme suurin osa työskentelee 2–5 hengen yrityksissä”, Piirainen sanoo.

”Millä tavalla me perustelisimme sen, että hyväksymme pienemmissä yrityksissä työskenteleville huonommat lait kuin isoissa yrityksissä työskenteleville?”

Piiraisen mielestä lakiesityksestä tulee joka tapauksessa perustuslain vastainen, koska se tekisi työntekijöistä eriarvoisia lain edessä. Hän muistuttaa, etteivät tutkimuslaitokset ole pystyneet osoittamaan lain varsinaisesti lisäävän työllisyyttä.

Lakiesitys on vasta valmisteilla, ja sen perusteella tuskin voisi irtisanoa ketään pärstäkertoimen mukaan, kuten SAK on antanut ymmärtää kohua herättäneessä mainoskampanjassaan.

Kampanjan kuvissa vakavasti vammautunut saa potkut ja suuri jalka on tallaamassa rotkon reunalla olevia työntekijöitä. Kampanja jatkuu, mutta enää näitä kuvia ei tahdo löytyä SAK:n sivuilta.

Piirainen ei erehdy sanomaan kampanjasta yhtään poikkipuolista – eikä oikein muutakaan – sanaa.

SAK on lähtenyt peliin niin suurella suulla, että enää ei ole perääntymistä. Hallitukselle lakihankkeen peruminen olisi merkki siitä, että vaaleilla valitut poliitikot perääntyvät aina kun ay-liike väläyttää lakkoasetta.


Ay-liikkeelle ei ole kyse ainoastaan tästä laista, vaan taustalla on myös yleistä vihaa hallitusta vastaan.

Pääministeri Juha Sipilän (kesk) hallituksen aikana on solmittu kivulias kilpailukykysopimus ja monia työelämän ja työttömyysturvan sääntöjä on tiukennettu.

Tällä kertaa SAK:n leirissä ei ole eturintamassa AKT vaan Teollisuusliiton Riku Aalto, joka ei voi sietää Sipilää.

”Tämä on palkansaajavihamielisin hallitus, jonka minä muistan Suomessa olleen”, Piirainen ilmaisee asian.

Ay-liikkeen riveistä on kuitenkin kuulunut mutinaa siitä, että kovaan uhoon on lähdetty ilman tietoa, millaisin ehdoin riita saadaan ratkaistua.

Kaikki liittojohtajat eivät suinkaan pidä viisaana vaatimusta, että poliittisesti valittu hallitus antautuu täysin – eikä sitä, että panoksena on talouskasvu ja työpaikat. Se voi lopulta koitua ay-liikkeelle tappioksi ja jäsenpaoksi.

Piirainen ei sano tähän mitään, vaikka hänkin vaikuttaa olevan huolissaan siitä, miten tilanne saadaan ratkaistua. Tosin hän on sitä mieltä, ettei lakiesityksen peruminen olisi hallitukselle mikään arvovaltatappio.

”Ei se näyttäisi nöyrtymiseltä vaan pragmaattisuudelta. Ei ay-liike tästä lähtisi toreille henkseleitä paukuttelemaan.”

 

”Ei voi olla niin, että kuunnellaan koko ajan vain yhtä osapuolta ja kurmuutetaan toista.”

Piirainen ehdottaa ratkaisuksi kolmikantaista työryhmää, kuten ay-liikkeellä on tapana ehdottaa tilanteessa kuin tilanteessa.

”Jos hallitus toimii viisaasti, se vetää eriarvoistavan lakihankkeensa pois ja kutsuu koolle kolmikantaneuvottelut. Neuvotteluissa etsitään ne keinot, joilla talouskasvu varmistuu seuraavalla ja sitäkin seuraavalla vaalikaudella.”

Piiraisen mukaan hallitukselta on täysin puuttunut yhdessä tekemisen meininki.

”Ei voi olla niin, että kuunnellaan koko ajan vain yhtä osapuolta ja kurmuutetaan toista.”

Hän pelkää, että Suomea uhkaa maan kehitystä hidastava hallituskausien kierre, jossa jonkin ryhmän ääni jää aina kuulumatta.

”Neljän vuoden välein mentäisiin aina laidasta toiseen. Yksi vaalikausi olisi yrittäjien teemoilla, ja seuraava taas painottaisi toista laitaa. Tällöin Ruotsi ja Saksa menevät kovaa vauhtia ohi, koska ne osaavat jatkuvan neuvottelun periaatteen, jossa kaikilla osapuolilla on suurin piirtein hyvä fiilis.”

Piirainen tietää hyvin, ettei kolmikanta saisi enää mitään aikaan tämän hallituksen aikana, vaikka hän ei sitä sanokaan.

Seuraava mahdollinen pääministeri voikin olla Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne. Näin myös tapahtuisi, jos se on kiinni Piiraisesta. Hän on demariedustajana Porvoon valtuustossa.

Eduskuntavaaleihin Piirainen ei kuitenkaan lähde. Hän sanoo, että ay-liikkeen tärkein tehtävä vaaleissa on saada ihmiset ymmärtämään äänestämisen tärkeys, äänesti sitten ketä tahansa.

”Ei Rinne olisi ay-liikkeen talutusnuorassa, mutta totta kai hänellä on nykyhallitusta luonnollisemmat välit kuunnella meidän huoliamme.”

Viisi kysymystä Marko Piiraiselle

1. Kuka lobbasi sinua viimeksi?

”Tapasin kansanedustaja Lauri Ihalaisen (sd) ajankohtaisten asioiden tiimoilta.”

2. Kuka hallituspuolueen edustaja ansaitsee kehut?

”Työministeri Jari Lindström (sin) on joutunut haastavaan paikkaan. Aluksi hän joutui jopa johtamaan kahta ministeriötä. Hän saa minulta eräänlaisia sympatiapisteitä, kun ottaa huomioon koko hallituskauden tapahtumat.”

3. Minkä kirjan luit viimeksi?

”Meneillään on AKT:n historian neljäs osa, joka käsittelee vuosia 1990–2010. Se on Raamatun kokoinen kirja.”

4. Mikä saa sinut vihaiseksi?

”Epäoikeudenmukaisuus.”

5. Mitä aiot tehdä viikonloppuna?

”Kesäloman jälkeen kyseessä on ensimmäinen töistä vapaa viikonloppu. Hyödynnän sen menemällä Kuhmoon laittamaan mökin talviteloille. Sinne on asuinpaikaltani Porvoosta 600 kilometriä. Samalla lähden vanhemman poikani kanssa kanalintumetsälle.”

Kuka?

Marko Piirainen


 42-vuotias. Kotoisin Kuhmosta pienviljelijäperheestä.

 Toiminut AKT:ssä noin 20 vuotta. Puheenjohtaja vuodesta 2012.

 Toiminut aikaisemmin muun muassa Työväen sivistysliiton hallintojohtajana.

 Koulutukseltaan talonrakentaja ja yhdyskuntateknikko. Lisäksi muun muassa talouspäällikön tutkinto.

 Harrastaa järjestötoimintaa. Aktiivinen muun muassa kunnallispolitiikassa ja demarijärjestöissä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Työtaistelut
 • Lauantaivieras
 • AKT
 • Politiikka
 • Teemu Luukka

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Laura Huhtasaari kirjoitteli blogiinsa väitteitä islamista, sai kirjoituskiellon, samalla perussuomalaisnaiset kampanjoivat suut teipattuna – tästä kaikessa on kyse

  2. 2

   Helsinkiläismiehet kehittivät päivässä takuuvarman ratkaisun kauppakeskus Rediin eksyneille

  3. 3

   Mummon autotallista löytyi autofanien sydämet särkevä, jopa sadantuhannen arvoinen yllätys

  4. 4

   Ohikulkija löysi päiväkodin pihalle yksin unohdetun lapsen – Henkilökunnalle sattui virhe, sanoo varhaiskasvatusalueen päällikkö

  5. 5

   Kansallisbaletin Tuhkimon ylipainoiseksi puettu hahmo loukkasi Ani Kellomäkeä niin, että hän lähti esityksestä pois: ”En halunnut osallistua yhteiseen kiusaamishetkeen”

  6. 6

   Koska yliopistojen kuristaminen loppuu? Suora lähetys Helsingin yliopiston vaali­tentistä käynnissä

  7. 7

   Henri Heinonen huomasi teininä olevansa erilainen kuin kaverinsa – Nyt hän kertoo elämästään, johon seksi ei kuulu

   Tilaajille
  8. 8

   Mies joutui raiskauksesta vankilaan väärän ilmiannon perusteella – uhri tunnusti seitsemän vuotta myöhemmin, nyt korkein oikeus purki tuomion

  9. 9

   Näin tuet lasta, jolla on vaikeuksia aloittaa asioita – Vanhemman päsmäröinti haittaa erityisesti

   Tilaajille
  10. 10

   Intian superrikkaat viettävät häitä kuin Euroopan kuninkaalliset – Aasian vauraimman miehen tytär vihittiin perheen ikiomassa pilven­piirtäjässä, etkoilla lauloi Beyoncé ja jorasi Hillary Clinton

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kansallisbaletin Tuhkimon ylipainoiseksi puettu hahmo loukkasi Ani Kellomäkeä niin, että hän lähti esityksestä pois: ”En halunnut osallistua yhteiseen kiusaamishetkeen”

  2. 2

   Helsinkiläismiehet kehittivät päivässä takuuvarman ratkaisun kauppakeskus Rediin eksyneille

  3. 3

   Suomi häviää isot datakeskus­hankkeet naapuri­maille, ja merkittävä syy on hyvin yksin­kertainen

  4. 4

   Mummon autotallista löytyi autofanien sydämet särkevä, jopa sadantuhannen arvoinen yllätys

  5. 5

   Venäläinen huippu­robotti paljastui ihmiseksi

  6. 6

   Henri Heinonen huomasi teininä olevansa erilainen kuin kaverinsa – Nyt hän kertoo elämästään, johon seksi ei kuulu

   Tilaajille
  7. 7

   Mies joutui raiskauksesta vankilaan väärän ilmiannon perusteella – uhri tunnusti seitsemän vuotta myöhemmin, nyt korkein oikeus purki tuomion

  8. 8

   Uusi Harry Potter -elokuva raivostuttaa faneja, koska se paljastaa asioita, joiden ei pitänyt olla mahdollisia

  9. 9

   Meidän sukupolvemme on sössinyt ihmiskunnan yksityisyyden – Näin sanoo F-Securen Mikko Hyppönen, joka kokeili elää ilman Googlea muttei pystynyt

  10. 10

   Autoilijalta vaaditaan nyt suuria muutoksia: Työryhmä tekisi autoilusta niin kallista, että kaikki vaihtaisivat menopeliä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kansanedustaja Touko Aallon päälle käytiin Linnan juhlissa – ”Kahdella kädellä rintakehään niin voimakkaasti kuin pystyy”

  2. 2

   Kuvakooste: Valitsimme Linnan juhlien kymmenen säväyttävintä pukua – lukijoiden suosikiksi nousi 19-vuotias yllätysnimi

  3. 3

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  4. 4

   Helsingissä hakaristilippujen kantaminen johti käsirysyyn, pidätyksiin ja epäilykseen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan – Kaksi pidätettiin myös 612-soihtukulkueen häirinnästä

  5. 5

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  6. 6

   Kesän jälkeen äitien kasvoilta katosivat ilmeet, ja kätilö Rosmariini Tolonen näki sen – HS:n erikoisartikkeli vie vainottujen rohingyojen pakolaisleirille

   Tilaajille
  7. 7

   Näyttelijä Jasper Pääkkönen rikkoi asuvalinnallaan etikettiä – kumppanilla kultainen, käärmeteemainen paljettiasu

  8. 8

   Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

  9. 9

   Mies oli hurmaava, mutta kun yksiön ovi yöllä sulkeutui, Minna tajusi jotain olevan vialla – ”Minulle tapahtui asioita, joita en olisi halunnut tapahtuvan”

   Tilaajille
  10. 10

   Ennätykselliset veronpalautukset maksuun tänään – ensi vuonna valtaosa ei enää saa ”joulupalautuksia”

  11. Näytä lisää