Politiikka

Pääministeriä informoitu krp:n operaatiosta Turun saaristossa: ”Ilmeisen vakavista talousrikkeistä, veropetoksista ja rahanpesusta puhutaan”

Pääministeri Juha Sipilä kommentoi krp:n operaatiota pääministerin haastattelutunnilla Kesärannassa niukkasanaisesti. Puolustusministeriössä valmistellaan parhaillaan EU:n ulkopuolisten maa- ja kiinteistökauppojen mahdollista rajoittamista koskevaa lakiesitystä.

Pääministeri Juha Sipilä sanoi sunnuntaina pääministerin haastattelutunnilla, että häntä on informoitu Turun saariston laajasta poliisioperaatiosta, mutta yksityiskohtiin hän ei mennyt. Sipilän käsityksen mukaan operaatiosta on kerrottu myös presidentti Sauli Niinistölle.

”Tässä on kyse poikkeuksellisen suuresta operaatiosta ja ilmeisen vakavista talousrikkeistä, veropetoksista ja rahanpesusta puhutaan. Mutta krp vastaa sitten tiedottamisesta, emmekä me poliitikot”, Sipilä sanoi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Krp:n mukaan kotietsinnät liittyvät laajaan talousrikostutkintaan, jossa suomalaisen osakeyhtiön epäillään pesseen rahaa miljoonien eurojen arvosta. Yhtiötä epäillään törkeästä rahanpesusta ja törkeästä veropetoksesta sekä työeläkevakuutusmaksupetoksesta. Krp ei ole kertonut, mistä yrityksestä on kyse.

Sipilä ei ottanut suoraan kantaa siihen, voiko Paraisten operaatiossa olla kyse myös jostakin muusta kuin epäillystä talousrikostutkinnasta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Kun on kyse tämän tyyppisestä operaatiosta, jossa on mukana paljon viranomaistahoja ja yhteistoimintakysymyksiä, niin meitä informoidaan ja hyvä niin, vaikkei tapahtumassa olisikaan ulkopoliittisia ulottuvuuksia. Meidän on hyvä tietää, jos tämän kaltainen operaatio on jossain käynnissä”, Sipilä sanoi.

HS kertoi lauantaina, että operaatiossa poliisin ratsaaman Airiston Helmi -yrityksen mittavat rakennusprojektit ja suuret kiinteistöt esimerkiksi Säkkiluodolla ovat herättäneet ihmettelyä jo vuosia.

HS:n haastattelema sotilaslähde Puolustusvoimista taas kertoi, että venäläiskytkyinen yritys on ollut vuosien ajan sekä Puolustusvoimien että suojelupoliisin ”tarkkailun alla”.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Lähteen mukaan sotilasviranomaiset ovat pohtineet, voisiko Turun saaristosta useita tontteja hankkineen yrityksen kauppoja rajoittaa. HS:n lähteen tietoja ei Sipilältä haastattelutunnilla kysytty.

Sipilältä kysyttiin, voiko Paraisten tapahtumista seurata joitain muutoksia esimerkiksi maakauppavalvontaan. Hän sanoi, että asia on jo puolustusministeriössä valmistelussa, ja siitä on tulossa myös hallituksen esitys.

Lakiesitys yritetään saada eduskuntaan vielä tällä vaalikaudella arviolta kuukauden sisällä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Joitakin tarkennuksia maakauppa-asioihin on tulossa, mutta ei sillä ole näihin tapahtumiin kytköstä. Asia on ollut valmisteilla jo pidempään”, Sipilä sanoi.

Puolustusministeriössä valmistellaan parhaillaan EU:n ulkopuolisten maa- ja kiinteistökauppojen mahdollista rajoittamista koskevaa lakiesitystä. Se antaisi viranomaisille työkalut suitsia EU:n ulkopuolelta tulevia kiinteistökauppoja kansallisen turvallisuuden nimissä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Valtioneuvoston kanslian työryhmän mukaan esimerkiksi Venäjän kansalaisten pitäisi jatkossa pyytää lupa, jos he suunnittelevat kiinteistön ostoa Suomen turvallisuuden kannalta merkittäviltä alueilta, kuten läheltä Puolustusvoimien ja Rajavartiolaitoksen kohteita.

Valtiolla olisi myös etuosto-oikeus kiinteistökaupassa esimerkiksi Puolustusvoimien toimipaikkojen, lentopaikkojen ja satamien läheisyydessä. Valtio voisi myös lunastaa kiinteistöjä kansallisen turvallisuuden nojalla tietyin ehdoin.

”Uusi laki ei välttämättä tehoaisi turvallisuutta uhkaaviin ulkomaalaisten omistuksiin”

Uudella lailla ei kuitenkaan välttämättä päästä kiinni kansallista turvallisuutta mahdollisesti uhkaaviin ulkomaalaisten omistuksiin, sanoo Maanmittauslaitoksen rekisteripäällikkö Taisto Toppinen.

”Todennäköisesti strategisissa paikoissa sijaitsevia kohteita ei osteta [ulkomaalaisen] henkilön nimissä vaan esimerkiksi sellaisen yhtiön kautta, joka on perustettu Suomeen. Yhtiön omistus voi olla pitkälle ketjutettua, eikä ole helppo selvittää, ketä sen takana on”, hän sanoo.

Tällaiset kaupat eivät nouse esiin kiinteistörekistereistä, koska ostajana on suomalainen. Yhtiössä voidaan käyttää myös bulvaaneja ja omistus voi olla ketjutettua useampiin valtioihin.

Suomessa ei ole voimassa sääntelyä ulkomaalaisten kiinteistöomistuksesta. Työryhmä perustelee lakien uudistamista sillä, että vieras valtio voi hyödyntää kiinteää omaisuutta hybridivaikuttamisessa.

Hankkimalla kiinteistöjä strategisilta alueilta vieras valtio voi muun muassa pyrkiä hakemaan jalansijaa Suomessa, heikentämään viranomaisten toimintaedellytyksiä ja edistämään kiinteistöjen käyttöä laittomaan tiedustelutoimintaan, työryhmän mietinnössä sanotaan.

Myös Suojelupoliisi on ollut huolissaan niin sanotusta hybridivaikuttamisesta, josta tuli suuri puheenaihe Ukrainan sodan yhteydessä. Syksyllä 2016 Supo totesi lausunnossaan eduskunnalle, että ”Suomessa on havaittavissa sekä ilmiöitä, joissa voi olla kyse valmistautumisesta tulevaan vaikuttamiseen että suoranaisesta vaikuttamisesta.”

Supon mukaan toimintaa, jossa voi olla kyse valmistautumisesta tulevaan vaikuttamiseen kriisitilanteessa, havaitaan jatkuvasti.

”Tällaisesta voi olla kyse maakaupoissa, joissa ei näyttäisi olevan liiketaloudellista tai kiinteistön tavanomaiseen käyttöarvoon liittyvää logiikkaa. Vieraan valtion lukuun toimiva maanomistaja voi kuitenkin rakentaa kiinteistölleen rakennelmia, joita vieras valtio voisi kriisitilanteessa hyödyntää esimerkiksi liikenneväylien sulkemisessa tai tunnuksettomien joukkojen majoittamisessa.”

Puolustusministeriön mukaan ehdotetuille rajoituksille on tarvetta, vaikka ulkomaalaisten kiinteistökauppa on kokonaisuudessaan vähäistä ja esimerkiksi venäläisten kaupat vähentyneet.

”Yksikin voi olla liikaa. Tässä ei ole kyse siitä, että joku haluaisi ostaa koko Suomen, vaan että halutaan tulla johonkin paikkaan, jossa vaikutetaan mahdollisesti toisen valtion etuun. Haluamme luoda keinot, että siihen voi puuttua nykyistä tehokkaammin”, puolustusministeriön ympäristöneuvos Matias Warsta sanoi HS:lle elokuussa.

Puolustusministeri Jussi Niinistö (sin) ei halunnut sunnuntaina kommentoida asiaa. Myöskään sisäministeri Kai Mykkänen (kok) ei halunnut kommentoida maakauppoja tai krp:n operaatiota.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Lennolta käännytetty humalainen espoolais­mies kävi kiinni raja­vartijaan Helsinki-Vantaan lento­kentällä

  2. 2

   Lääkäri Antti Heikkilän uutuus­kirja vilisee virheitä – HS pyysi asian­tuntijoita arvioimaan tekstin: ”Tällaiset väitteet voivat johtaa kuoleman­tapauksiin”, professori sanoo

   Tilaajille
  3. 3

   Etelään satamassa vihdoin runsaasti lunta, joka jäänee ainakin jouluun asti

  4. 4

   Kahdeksan poliisi­partiota taltutti joukko­tappelua nuoriso­tila Arkissa Vantaalla – tapahtumaan oli tullut kaksi helsinkiläistä nuoriso­joukkoa, kertoo kaupunki

  5. 5

   Ravintolassa räjähti Sapporossa Japanissa – useita kymmeniä loukkaantunut

  6. 6

   Hallitus juhlii ”velkaihmettä”, mutta se voi näyttää myös pahalta

  7. 7

   Metrokisko murtui Sörnäisten tunneliosuudella – ”Kuljettaja erotti vaurion äänestä jo aamupäivällä”

  8. 8

   Saako Oodia jo arvostella? Ydintehtävältään se on vain keskinkertainen, Itäkeskuksen ja Tikkurilan kirjastoissakin on enemmän kirjoja – Johtaja: ”Ei se määrä vaan se laatu”

  9. 9

   Alastomat eläinoikeus­aktivistit valelivat itsensä teko­verellä Barcelonassa

  10. 10

   Saksalainen toimittaja rakastui Lapin-matkallaan posiolaiseen poro­mieheen ja muutti Lappiin – HS tapasi poro­kuiskaajiksi kutsutut Mourujärvet, jotka kasvattavat eläimiään kuin lapsia

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lääkäri Antti Heikkilän uutuus­kirja vilisee virheitä – HS pyysi asian­tuntijoita arvioimaan tekstin: ”Tällaiset väitteet voivat johtaa kuoleman­tapauksiin”, professori sanoo

   Tilaajille
  2. 2

   Saksalainen toimittaja rakastui Lapin-matkallaan posiolaiseen poro­mieheen ja muutti Lappiin – HS tapasi poro­kuiskaajiksi kutsutut Mourujärvet, jotka kasvattavat eläimiään kuin lapsia

  3. 3

   Yllättävä käänne: Petteri Orpo sai loppu­viikosta 2,2 miljardin euron yllätyksen, ja Suomi pääsee lyhentämään velkaansa ensimmäistä kertaa kymmeneen vuoteen

  4. 4

   Rotta on hämmästyttävä eläin ja siksi sen tappaminenkin on vaikeaa – Helsingin kasvavaa rotta­kantaa on vaikea saada hengiltä inhimillisin keinoin

  5. 5

   Kokenut maailman­matkaaja vinkkaa kymmenen ainut­laatuista matka­elämystä – mukana myös suomalainen, unohdettu helmi

  6. 6

   Seksuaali­rikollisten kylä: HS vieraili floridalaisessa mökki­kylässä, jonka asukkaat ovat yhteis­kunnan alinta kastia – miesten nimet, kuvat ja osoitteet ovat verkossa kaikkien nähtävillä

   Tilaajille
  7. 7

   Apulaisprofessori Joy Wolframia, 29, luullaan usein assistentiksi – tosiasiassa hän on Helsingissä kasvanut huippu­tutkija, joka johtaa uraa uurtavaa syöpä­tutkimusta arvostetulla yhdysvaltalais­klinikalla

   Tilaajille
  8. 8

   Kiina on kuin aalto, joka pyyhkäisee ylitsemme – valtava talouskasvu on kerryttänyt jättimäiset pääomat, joilla Kiina muokkaa maailmaa näköisekseen

   Tilaajille
  9. 9

   Yksi kuva näyttää, miten julmasti sairaudet kasautuvat Helsingissä – ”Pyrimme löytämään riski­ryhmiä”

  10. 10

   Saako Oodia jo arvostella? Ydintehtävältään se on vain keskinkertainen, Itäkeskuksen ja Tikkurilan kirjastoissakin on enemmän kirjoja – Johtaja: ”Ei se määrä vaan se laatu”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  2. 2

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  3. 3

   Kansallisbaletin Tuhkimon ylipainoiseksi puettu hahmo loukkasi Ani Kellomäkeä niin, että hän lähti esityksestä pois: ”En halunnut osallistua yhteiseen kiusaamishetkeen”

  4. 4

   Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

  5. 5

   Painin päätteeksi Rauno Lehmusvyöry painoi liipaisinta, mutta varmistin pelasti poliisin hengen – Nyt ”vekselit lankeavat”, ja vakava sairaus nujertaa korsolaisen rikollis­joukon ydin­hahmoa

   Tilaajille
  6. 6

   Kesän jälkeen äitien kasvoilta katosivat ilmeet, ja kätilö Rosmariini Tolonen näki sen – HS:n erikoisartikkeli vie vainottujen rohingyojen pakolaisleirille

   Tilaajille
  7. 7

   Ennätykselliset veronpalautukset maksuun tänään – ensi vuonna valtaosa ei enää saa ”joulupalautuksia”

  8. 8

   Laura Huhtasaari kirjoitteli blogiinsa väitteitä islamista, sai kirjoituskiellon, samalla perussuomalaisnaiset kampanjoivat suut teipattuna – tästä kaikessa on kyse

  9. 9

   Pekka Haaviston lausunto perus­suomalaisista oli viisautta, jota vihreät eivät kestä kuulla

  10. 10

   Tältä näyttävät joulun uudet herkut – kokeile suosikkiasi tämän vuoden joulupöydässä, ja muista myös rakkaat klassikkoreseptit

  11. Näytä lisää