Politiikka

Pääministeriä informoitu krp:n operaatiosta Turun saaristossa: ”Ilmeisen vakavista talousrikkeistä, veropetoksista ja rahanpesusta puhutaan”

Pääministeri Juha Sipilä kommentoi krp:n operaatiota pääministerin haastattelutunnilla Kesärannassa niukkasanaisesti. Puolustusministeriössä valmistellaan parhaillaan EU:n ulkopuolisten maa- ja kiinteistökauppojen mahdollista rajoittamista koskevaa lakiesitystä.

Pääministeri Juha Sipilä sanoi sunnuntaina pääministerin haastattelutunnilla, että häntä on informoitu Turun saariston laajasta poliisioperaatiosta, mutta yksityiskohtiin hän ei mennyt. Sipilän käsityksen mukaan operaatiosta on kerrottu myös presidentti Sauli Niinistölle.

”Tässä on kyse poikkeuksellisen suuresta operaatiosta ja ilmeisen vakavista talousrikkeistä, veropetoksista ja rahanpesusta puhutaan. Mutta krp vastaa sitten tiedottamisesta, emmekä me poliitikot”, Sipilä sanoi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Krp:n mukaan kotietsinnät liittyvät laajaan talousrikostutkintaan, jossa suomalaisen osakeyhtiön epäillään pesseen rahaa miljoonien eurojen arvosta. Yhtiötä epäillään törkeästä rahanpesusta ja törkeästä veropetoksesta sekä työeläkevakuutusmaksupetoksesta. Krp ei ole kertonut, mistä yrityksestä on kyse.

Sipilä ei ottanut suoraan kantaa siihen, voiko Paraisten operaatiossa olla kyse myös jostakin muusta kuin epäillystä talousrikostutkinnasta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Kun on kyse tämän tyyppisestä operaatiosta, jossa on mukana paljon viranomaistahoja ja yhteistoimintakysymyksiä, niin meitä informoidaan ja hyvä niin, vaikkei tapahtumassa olisikaan ulkopoliittisia ulottuvuuksia. Meidän on hyvä tietää, jos tämän kaltainen operaatio on jossain käynnissä”, Sipilä sanoi.

HS kertoi lauantaina, että operaatiossa poliisin ratsaaman Airiston Helmi -yrityksen mittavat rakennusprojektit ja suuret kiinteistöt esimerkiksi Säkkiluodolla ovat herättäneet ihmettelyä jo vuosia.

HS:n haastattelema sotilaslähde Puolustusvoimista taas kertoi, että venäläiskytkyinen yritys on ollut vuosien ajan sekä Puolustusvoimien että suojelupoliisin ”tarkkailun alla”.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Lähteen mukaan sotilasviranomaiset ovat pohtineet, voisiko Turun saaristosta useita tontteja hankkineen yrityksen kauppoja rajoittaa. HS:n lähteen tietoja ei Sipilältä haastattelutunnilla kysytty.

Sipilältä kysyttiin, voiko Paraisten tapahtumista seurata joitain muutoksia esimerkiksi maakauppavalvontaan. Hän sanoi, että asia on jo puolustusministeriössä valmistelussa, ja siitä on tulossa myös hallituksen esitys.

Lakiesitys yritetään saada eduskuntaan vielä tällä vaalikaudella arviolta kuukauden sisällä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Joitakin tarkennuksia maakauppa-asioihin on tulossa, mutta ei sillä ole näihin tapahtumiin kytköstä. Asia on ollut valmisteilla jo pidempään”, Sipilä sanoi.

Puolustusministeriössä valmistellaan parhaillaan EU:n ulkopuolisten maa- ja kiinteistökauppojen mahdollista rajoittamista koskevaa lakiesitystä. Se antaisi viranomaisille työkalut suitsia EU:n ulkopuolelta tulevia kiinteistökauppoja kansallisen turvallisuuden nimissä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Valtioneuvoston kanslian työryhmän mukaan esimerkiksi Venäjän kansalaisten pitäisi jatkossa pyytää lupa, jos he suunnittelevat kiinteistön ostoa Suomen turvallisuuden kannalta merkittäviltä alueilta, kuten läheltä Puolustusvoimien ja Rajavartiolaitoksen kohteita.

Valtiolla olisi myös etuosto-oikeus kiinteistökaupassa esimerkiksi Puolustusvoimien toimipaikkojen, lentopaikkojen ja satamien läheisyydessä. Valtio voisi myös lunastaa kiinteistöjä kansallisen turvallisuuden nojalla tietyin ehdoin.

”Uusi laki ei välttämättä tehoaisi turvallisuutta uhkaaviin ulkomaalaisten omistuksiin”

Uudella lailla ei kuitenkaan välttämättä päästä kiinni kansallista turvallisuutta mahdollisesti uhkaaviin ulkomaalaisten omistuksiin, sanoo Maanmittauslaitoksen rekisteripäällikkö Taisto Toppinen.

”Todennäköisesti strategisissa paikoissa sijaitsevia kohteita ei osteta [ulkomaalaisen] henkilön nimissä vaan esimerkiksi sellaisen yhtiön kautta, joka on perustettu Suomeen. Yhtiön omistus voi olla pitkälle ketjutettua, eikä ole helppo selvittää, ketä sen takana on”, hän sanoo.

Tällaiset kaupat eivät nouse esiin kiinteistörekistereistä, koska ostajana on suomalainen. Yhtiössä voidaan käyttää myös bulvaaneja ja omistus voi olla ketjutettua useampiin valtioihin.

Suomessa ei ole voimassa sääntelyä ulkomaalaisten kiinteistöomistuksesta. Työryhmä perustelee lakien uudistamista sillä, että vieras valtio voi hyödyntää kiinteää omaisuutta hybridivaikuttamisessa.

Hankkimalla kiinteistöjä strategisilta alueilta vieras valtio voi muun muassa pyrkiä hakemaan jalansijaa Suomessa, heikentämään viranomaisten toimintaedellytyksiä ja edistämään kiinteistöjen käyttöä laittomaan tiedustelutoimintaan, työryhmän mietinnössä sanotaan.

Myös Suojelupoliisi on ollut huolissaan niin sanotusta hybridivaikuttamisesta, josta tuli suuri puheenaihe Ukrainan sodan yhteydessä. Syksyllä 2016 Supo totesi lausunnossaan eduskunnalle, että ”Suomessa on havaittavissa sekä ilmiöitä, joissa voi olla kyse valmistautumisesta tulevaan vaikuttamiseen että suoranaisesta vaikuttamisesta.”

Supon mukaan toimintaa, jossa voi olla kyse valmistautumisesta tulevaan vaikuttamiseen kriisitilanteessa, havaitaan jatkuvasti.

”Tällaisesta voi olla kyse maakaupoissa, joissa ei näyttäisi olevan liiketaloudellista tai kiinteistön tavanomaiseen käyttöarvoon liittyvää logiikkaa. Vieraan valtion lukuun toimiva maanomistaja voi kuitenkin rakentaa kiinteistölleen rakennelmia, joita vieras valtio voisi kriisitilanteessa hyödyntää esimerkiksi liikenneväylien sulkemisessa tai tunnuksettomien joukkojen majoittamisessa.”

Puolustusministeriön mukaan ehdotetuille rajoituksille on tarvetta, vaikka ulkomaalaisten kiinteistökauppa on kokonaisuudessaan vähäistä ja esimerkiksi venäläisten kaupat vähentyneet.

”Yksikin voi olla liikaa. Tässä ei ole kyse siitä, että joku haluaisi ostaa koko Suomen, vaan että halutaan tulla johonkin paikkaan, jossa vaikutetaan mahdollisesti toisen valtion etuun. Haluamme luoda keinot, että siihen voi puuttua nykyistä tehokkaammin”, puolustusministeriön ympäristöneuvos Matias Warsta sanoi HS:lle elokuussa.

Puolustusministeri Jussi Niinistö (sin) ei halunnut sunnuntaina kommentoida asiaa. Myöskään sisäministeri Kai Mykkänen (kok) ei halunnut kommentoida maakauppoja tai krp:n operaatiota.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Bryan Adams nappasi keikalta valo­kuvan, jota artisti kutsui taian­omaiseksi – Saasteinen totuus paljastui, kun fanit pääsivät kommentoimaan

  2. 2

   Jenni Pääskysaarta ”rakennettiin” tunteja, ennen kuin hän kelpasi televisioon – Pääskysaari kyllästyi ja teki lopulta radikaalin ratkaisun

   Tilaajille
  3. 3

   Kalusteita lahjoitetaan niin paljon, etteivät kaikki kelpaa edes kirpputoreille – Nämä käytetyt kalusteet viedään käsistä, näitä ei huolita edes ilmaiseksi

   Tilaajille
  4. 4

   CNN: Matkustajakone laskeutui myrskyssä sivuttain Bristolin lento­kentälle – ”vaikuttava” suoritus, ylisti kentän henkilö­kunta

  5. 5

   Aivoinfarktin saaneen vanhuksen 1,4 miljoonan testamentti muuttui epäselvissä oloissa – Oikeus kumosi testamentin, laatija oli Espoon nykyinen liikuntajohtaja Martti Merra

  6. 6

   Ruoan ilmastovaikutus on tähän asti arvioitua suurempi – HS kokosi kulutustapoja, joista syntyy 100 kiloa päästöjä

  7. 7

   Et ole sittenkään käyttänyt ketsuppikuppeja väärin koko elämäsi ajan – soitimme suomalaismiehelle, joka ratkaisi massiivisella selvitystyöllä vuosikausien mysteerin

  8. 8

   Ulkoministeri Soini kutsuu IPCC:n ilmasto­raportin synnyttämää keskustelua hysteeriseksi höpinäksi – ”Valtion ei pidä meitä pakottaa luontoa suojelemaan”

  9. 9

   Tutkijoiden mukaan toivoa ilmaston­muutoksen pysäyttämiseksi on, vaikka urakka on valtava – HS selvitti, millä keinoilla ihmis­kunta voi välttyä ilmasto­katastrofilta

  10. 10

   Maija Nordman oli ratsastamassa Espoossa, kun vastaan tullut autoilija väläytti pitkiä valoja ja painoi töötin pohjaan – ”Kaikki keskittyminen meni hengissä pysymiseen”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kettu istahti paikallisbussin penkille Kirkkonummella – Video näyttää, miten kuski paimentaa eläimen ulos katseen voimalla

  2. 2

   Sixpackin saa, jos tietää mitä tekee – Ravitsemuksen ja liikunnan ammattilaiset kertovat, miten saavutetaan timmi vatsa

   Tilaajille
  3. 3

   Aivoinfarktin saaneen vanhuksen 1,4 miljoonan testamentti muuttui epäselvissä oloissa – Oikeus kumosi testamentin, laatija oli Espoon nykyinen liikuntajohtaja Martti Merra

  4. 4

   Jalankulkijan kuoliaaksi suojatiellä Tikkurilassa ajanut nainen jatkaa piileskelyään – Poliisi: Autoilija tietää, että häntä etsitään

  5. 5

   Kun Henry Nyman oli nuori, poliisi kantoi romani­nuoret niskasta pitäen ulos pakkaseen – nyt poika Rony Nyman työskentelee vartijana, mutta ennakko­luulot eivät ole juurikaan muuttuneet

   Tilaajille
  6. 6

   Maija Nordman oli ratsastamassa Espoossa, kun vastaan tullut autoilija väläytti pitkiä valoja ja painoi töötin pohjaan – ”Kaikki keskittyminen meni hengissä pysymiseen”

  7. 7

   Erikoinen liikenne­ympyrä hämmentää Espoossa – Miten ”turbo­kierto­liittymästä” on tarkoitus ajaa?

  8. 8

   Ulkoministeri Soini kutsuu IPCC:n ilmasto­raportin synnyttämää keskustelua hysteeriseksi höpinäksi – ”Valtion ei pidä meitä pakottaa luontoa suojelemaan”

  9. 9

   Et ole sittenkään käyttänyt ketsuppikuppeja väärin koko elämäsi ajan – soitimme suomalaismiehelle, joka ratkaisi massiivisella selvitystyöllä vuosikausien mysteerin

  10. 10

   Ei vastikkeita vaan osinkoja – Helsingistä löytyy erittäin varakkaita taloyhtiöitä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvia Suomesta, osa 37: Akseli Valmunen kuvasi lähiötä, jossa latvialaiset telakkatyöläiset ja suomalaiset työttömät elävät rinnakkain

   Tilaajille
  2. 2

   Helsinki laski, että 87-vuotias Eeva tulee kuukauden toimeen 101 eurolla – sosiaali­työntekijä neuvoi myymään asunnon tai ottamaan lainaa lääkkeisiin

  3. 3

   Neljän kuukauden korvatulehdus ja kuusi poskiontelotulehdusta päälle – Karoliina Sallinen-Pentikäisen loputtomaan sairasteluun löytyi syy, joka on suomalaisille erityisen tyypillinen

   Tilaajille
  4. 4

   ”Turha niitä on enää töihin koittaa, ne on ryypänneet terveytensä jo” – Turun telakka takoo vaurautta, mutta sen varjossa elää köyhyyteen käpertynyt lähiö

   Tilaajille
  5. 5

   Audi, Lada ja Toyota haudattiin vuodeksi suohon ja kaivettiin sen jälkeen ylös – Venäläisen Youtube-porukan ”testi” vahvistaa vanhan totuuden

  6. 6

   Uuden lastensairaalan katolle ilmestyi englanninkielinen teksti: Varautuuko sairaala pommituksiin?

  7. 7

   Suomessakin suositun antibiootin käyttöä rajoitetaan vakavien haittojen takia – Lääke aiheuttanut revenneitä jänteitä, lihas­kipuja ja uni­häiriöitä

  8. 8

   Maailmanloppu on tulossa, ja se on kaikin tavoin erilainen kuin aiemmat maailmanloput

  9. 9

   ”Minun on ajateltava, että oli hänen aikansa mennä” – 39-vuotiaana kuolleen Perttu Häkkisen vaimo, ystävät ja työtoverit kertovat, kuinka paljon he menettivät

   Tilaajille
  10. 10

   Puolen metrin syvyydestä löytyi tuhat vuotta vanha viikinkilaiva Norjassa – ”Tämä on maailman­sensaatio”

  11. Näytä lisää