Politiikka

Keskustan kansanedustajat kokoontuvat illalla puimaan hallituksen jäisiä tunnelmia – Turhautumista kokoomukseen on kertynyt ”todella paljon”

Eduskuntaryhmää johtava Kaikkonen ei vielä paljasta ”syventämiskokouksen” asialistaa, mutta ryhmän jäsen kuvaa kokousta ”erittäin tärkeäksi” hallitusyhteistyön jatkon kannalta.

Keskustan eduskuntaryhmä on kutsuttu koolle tänään tiistaina pääministerin virka-asunnolle kello 17.

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtajan Antti Kaikkosen koolle kutsumassa kokouksessa on HS:n tietojen mukaan esillä keskustan ja kokoomuksen tulehtunut hallitusyhteistyö, mutta myös laajemmin vaalikauden lopulle kasaantuneet isot asiat, kuten sote- ja maakuntauudistus.

Kaikkonen vahvisti HS:lle tiistaina aamulla, että on kutsunut kokouksen koolle Kesärantaan.

Kaikkonen ei kuitenkaan avannut kokouksen asialistaa. ”Pahoittelen, mutta siitä ei ole tässä vaiheessa enempää kerrottavaa”, Kaikkonen viestitti.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Hallituspuolue siniset aikoo myös pitää oman ryhmäkokouksen illalla. Asiasta kertoo puolueen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Simon Elo Twitterissä. Aiheena on Elon mukaan hallitusyhteistyö.
Sen sijaan hallituspuolue kokoomuksen eduskuntaryhmä ei ole kokoontumassa tiistaina ylimääräiseen kokoukseen, kertoi ryhmän varapuheenjohtaja Jukka Kopra aamupäivällä HS:lle.

”Olemme toki ryhmän johdossa noteeranneet nämä toisten vireillä olevat kokoukset. Siitä vain, mutta ei meidän mielestämmme ole nyt mitään hätää. Täytyy silti seurata, mitä keskustan ja sinisten kokouksista tulee ulos”, Kopra arvioi.

Keskustalainen perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko kuvasi illan kokousta mahdollisuudeksi tuulettaa tunteita. Hänen mukaansa eduskuntaryhmässä on ”mieltä puristavia asioita”.

”Tarve tuulettamiselle on näin hallituksen loppukauden kynnyksellä. Tunteita kuumeni loppuviikon äänestyksessä”, hän sanoi HS:lle.

Eduskunta äänesti perjantaina kumoon ulkoministeri Timo Soinille (sin) esitetyn epäluottamuslauseen. Se koski Soinin kantaa aborttiin sekä siihen liittyvää toimintaa.

Soini vastustaa aborttia, mikä ei ole linjassa Suomen virallisten kantojen kanssa. Soini sai eduskunnan luottamuksen äänin 100–60.

”Soinin luottamusäänestys ja ennen kaikkea se, että osa kytki sen julkisesti suhtautumiseksi naisten oikeuksiin, oli keskustalle raskas asia. En ainakaan itseäni tunnistanut siitä arvonurkasta, johon meidät ajettiin”, Saarikko sanoi.

Miten kuvailisit keskustan suhteita kokoomukseen tällä hetkellä?

”Meillä on erittäin paljon isoja asioita vielä kesken. Kaikkein isoimpana sote-uudistuksen läpisaattaminen. Uskon, että sotestakin tänään puhutaan”, Saarikko sanoi.

Eräs kriittisesti kokoomusyhteistyöhön suhtautuva keskustan kansanedustaja luonnehti kokousta ”erittäin tärkeäksi”, mutta ei kuitenkaan hätä- tai kriisikokoukseksi.

”Nyt meillä pohditaan, onko sotea mahdollista viedä eteenpäin, ja mitä hallitusyhteistyön jatkolta edellytetään”, kansanedustaja sanoi tiistaina HS:lle.

Kyseessä on kansanedustajan mukaan muodollisesti ”syventämiskokous”, joita eduskuntaryhmä pitää noin kerran kuukaudessa.

Yleensä näissä syventävissä kokouksissa esillä on kunkin hetken poliittinen tilanne, jonka alun perin piti olla lähinnä tulevat eduskuntavaalit. Nyt siinä ehkä painottuu pitkin matkaa säröillyt hallitusyhteistyö kokoomuksen kanssa.

Kokouksen järjestämisestä tiistaina uutisoi ensimmäisenä Iltalehti.

Keskustan ja kokoomuksen suhteisiin ilmaantui säröjä ulkoministeri Timo Soinin (sin) luottamusäänestykseen liittyvien ulostulojen ja tulkintojen takia viime viikon lopulla.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kalle Jokinen lähetti perjantaina suivaantuneen tiedotteen, jossa hän sanoi pääministeri Juha Sipilän (kesk) painostaneen kokoomusedustajia Soini-äänestyksessä.

Kyse oli lausunnosta, jonka Sipilä antoi EU-kokouksessa Itävallassa. Pääministeriltä kysyttiin, edellyttääkö hän keskustan kansanedustajilta ryhmäkuria Soini-äänestyksessä.

”En usko, että kellään on mitään ongelmaa painaa tässä asiassa vihreää. Kun asia on käyty läpi, luottamus Soinin toimiin ulkoministerinä on kaikilla olemassa”, Sipilä vastasi kysymykseen.

Lue tästä HS:n toimittajan Marko Junkkarin perjantainen kirjoitus eripurasta.

Tähän kokoomus reagoi Jokisen tiedotteella:

”Emme hyväksy vähättelyä edustajiemme arvopohjaa kohtaan. On käsittämätöntä, että pääministeri on todennut, että äänestyksen ei pitäisi olla kenellekään vaikeaa”, Jokinen kirjoitti kokoomuksen eduskuntaryhmän nimissä lähetetyssä tiedotteessa.

Sipilä taas nimitti kokoomuksen painostusväitteitä muun muassa ”iljettäviksi”. Hän sanoi, että asia on keskusteltava ”huolella läpi”.

Sipilä arvioi myös, että jäljet kokoomuksen menettelytavoista viittaavat viestintätoimiston käyttöön.

Keskustan kansanedustaja Sirkka-Liisa Anttila oli lauantaina sanoissaan Sipilääkin räväkämpi.

”Pystyykö petturiporukan kanssa eilisen jälkeen jatkamaan?” Anttila pohdiskeli lauantaina.
Eduskunnassa pitäisi käsitellä vielä tällä vaalikaudella noin 200 lakiesitystä. Töitä riittää muun muassa tiedustelulainsäädännössä, niin sanotussa irtisanomislaissa ja työllistämiskokeilujen kohtalossa.

Usea keskustan kansanedustaja sanoo HS:lle epäilevänsä, onko kokoomusryhmä puheenjohtajansa Kalle Jokisen hallussa. Syynä ovat perjantain äänestyksen lisäksi muun muassa sote-uudistukseen liittyvät irtiotot, kun vaalikautta on jäljellä enää päälle puoli vuotta.

”Voidaanko luottaa, että joku äänestää, kuten on sovittu?” eräs keskustaedustaja sanoi HS:lle.

Toisaalta kokoomuksen irtiotot ovat merkki vaalien lähestymisestä, kansanedustajat arvioivat. Sipilän vastaus kokoomukselle nähdään keskustan eduskuntaryhmässä merkkinä siitä, että ”nyt se kuppi keikahti”.

”Se kertoo siitä, että pääministeri on tukenut hallituskumppania vaikeissa tilanteissa, hän on erittäin turhautunut siitä, että tällä tavalla kokoomuksen ryhmä toimi”, keskustan kansanedustaja Petri Honkonen sanoo.

Hänen mukaansa kumuloitunutta turhautumista kokoomukseen ja ”kaksilla rattailla ajamiseen” on kertynyt ”todella paljon”.

”Se, että maton jalkojen alta vetäminen tehtiin näin korkealla tasolla, Orpon ja ryhmänjohtaja Jokisen suulla, oli poikkeuksellista.”

Välit tarvitsevat Honkosen mukaan luottamuksen palauttamista.

”Toimintakykyinen hallitus on edellytys sille, että saadaan asioita vietyä läpi, oli asia mikä hyvänsä. Vahinko, että tällainen tuli tässä kohtaa.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Keskusta
 • Kokoomus
 • Hallitus

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Ylisuorittajien ongelmat ovat ylellisyyttä – Minun on vaikea surra ihmisten puolesta, jotka ovat saavuttaneet elämässään liikaa

  2. 2

   Yliopistollinen tutkimus: Miehet pitävät vaimot uskollisina ansaitsemalla heitä paremmin – uskotonta vaimoa uhkaa kulutusmahdollisuuksien väheneminen

  3. 3

   Särötön kuva ”tavallisista suomalaispojista” SS-joukoissa romuttuu vuoden tärkeimmässä sotahistorian teoksessa

  4. 4

   Puoliso voi lukea kaiken, mitä puhelimessasi on – Älylaitteiden vakoiluohjelmat ovat kaikkien saatavilla, ja niillä tehdään ankaraa lähisuhdeväkivaltaa

   Tilaajille
  5. 5

   Espoo vuokrasi Otaniemestä 20 vuodeksi tilat, joihin mahtuisi 2 500 lukiolaista – Nyt lähes kolme miljoonaa vuodessa maksaviin tiloihin on tulossa 800 opiskelijaa

  6. 6

   Telttaa ei viedä, ja ostoskeskus päästää vessaan – Ihmisroskaksi leimatun Markku Korhosen elämässä moni asia on nyt paremmin

   Tilaajille
  7. 7

   Espoossa testataan asiaa, joka tuntuu täysin itsestäänselvältä: Miksi opettaa ulkomaalaiselle asioita suomeksi, jos hän ei osaa suomea?

  8. 8

   Mitä jos brexit kaatuu ja milloin on viimeinen hetki sopimukselle? HS:n kirjeenvaihtajat selvittävät, mikä Britannian EU-erossa kiikastaa

  9. 9

   Uusi löytö voi muuttaa historiankirjoituksen Pompeijin tuhon ajankohdasta – päivämäärä löytyikin kirjoitettuna seinään

  10. 10

   Sakot voi saada myös 24 tunnin paikalla, koska pysäköinninvalvojilla on salapoliisi­keinonsa – seitsemän kysymystä ja vastausta parkkikiekon käytöstä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Europol pyytää apua hyväksikäyttö­tapausten selvittämisessä: Tiedätkö, missä kaupungissa tämä kuva on otettu?

  2. 2

   Aku Louhimies väittää ohjauspestinsä kansainvälisessä sarjassa olevan katkolla Ylen toimittajan takia – Ohjaajan agentti: Toinen henkilö työskentelee nyt Louhimiehen jaksojen parissa

  3. 3

   Tämä riemastuttava maalaus Donald Trumpista ja entisistä presidenteistä nousi koko internetin vitsin aiheeksi – eikä ihme, koska se on täynnä upeita yksityiskohtia

  4. 4

   Raaka joukkotappelu Konalassa keskellä kirkasta päivää: Kaksi epäiltyä tapon yritystä ja kaksi pahoinpitelyä – poliisi otti kiinni kuusi ihmistä

  5. 5

   Kokeile HS:n elvytyspelillä, osaatko painelu-puhalluselvytyksen

  6. 6

   Lapsen kiusalliset tavat saattavat kieliä ongelmista – Niihin voi puuttua, mutta väärä lähestyminen pahentaa tilannetta

   Tilaajille
  7. 7

   Sakot voi saada myös 24 tunnin paikalla, koska pysäköinninvalvojilla on salapoliisi­keinonsa – seitsemän kysymystä ja vastausta parkkikiekon käytöstä

  8. 8

   Kiista irtisanomissuojasta ylittää kaikki järjellisyyden rajat

  9. 9

   Tällainen oli mies, joka testamenttasi 7,3 miljoonaa euroa taloyhtiölleen Helsingissä – Onni Lindforsille talo Siltasaaressa edusti ”lapsuuden onnellista aikaa”

  10. 10

   Ylisuorittajien ongelmat ovat ylellisyyttä – Minun on vaikea surra ihmisten puolesta, jotka ovat saavuttaneet elämässään liikaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvia Suomesta, osa 37: Akseli Valmunen kuvasi lähiötä, jossa latvialaiset telakkatyöläiset ja suomalaiset työttömät elävät rinnakkain

   Tilaajille
  2. 2

   Helsinki laski, että 87-vuotias Eeva tulee kuukauden toimeen 101 eurolla – sosiaali­työntekijä neuvoi myymään asunnon tai ottamaan lainaa lääkkeisiin

  3. 3

   Verohallinto julkaisi Instagramissa kenties kaikkien aikojen kuivimman vitsin, eikä kukaan oikein tiedä, mitä siitä pitäisi ajatella

  4. 4

   Neljän kuukauden korvatulehdus ja kuusi poskiontelotulehdusta päälle – Karoliina Sallinen-Pentikäisen loputtomaan sairasteluun löytyi syy, joka on suomalaisille erityisen tyypillinen

   Tilaajille
  5. 5

   ”Turha niitä on enää töihin koittaa, ne on ryypänneet terveytensä jo” – Turun telakka takoo vaurautta, mutta sen varjossa elää köyhyyteen käpertynyt lähiö

   Tilaajille
  6. 6

   Suomessakin suositun antibiootin käyttöä rajoitetaan vakavien haittojen takia – Lääke aiheuttanut revenneitä jänteitä, lihas­kipuja ja uni­häiriöitä

  7. 7

   Maailmanloppu on tulossa, ja se on kaikin tavoin erilainen kuin aiemmat maailmanloput

  8. 8

   Puolen metrin syvyydestä löytyi tuhat vuotta vanha viikinkilaiva Norjassa – ”Tämä on maailman­sensaatio”

  9. 9

   ”Tasa-arvoinen peruskoulu on vitsi” – Elina Tuomesta tuli uupuvien opettajien ääni­torvi ja nyt hän sanoo, että Suomessa tehdään ihmis­oikeus­loukkauksia

   Tilaajille
  10. 10

   Asiantuntijoiden varoitus poliiseille: Älä katso iPhone-puhelinta

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Danske Bankin käräyttänyt pankkiiri teki rahanpesuilmoituksen Nordeasta – myös suomalaisviranomaisille on tulossa ilmoitus, pankkiiri sanoo
  3. Espoo vuokrasi Otaniemestä 20 vuodeksi tilat, joihin mahtuisi 2 500 lukiolaista – Nyt lähes kolme miljoonaa vuodessa maksaviin tiloihin on tulossa 800 opiskelijaa
  4. Mitä jos brexit kaatuu ja milloin on viimeinen hetki sopimukselle? HS:n kirjeenvaihtajat selvittävät, mikä Britannian EU-erossa kiikastaa
  5. Nationalismi pääsee voitolle, jos unohdamme sivistyksen
  6. Telttaa ei viedä, ja ostoskeskus päästää vessaan – Ihmisroskaksi leimatun Markku Korhosen elämässä moni asia on nyt paremmin Tilaajille
  7. Mayn täytyy varoa kovaa kotiyleisöä
  8. Suomessa vieraileva Kazakstanin presidentti on itsevaltainen johtaja ja geopolitiikan taitaja – HS näyttää Nazarbajevin ja Niinistön tiedotustilaisuuden suorana noin kello 11.20
  9. Yliopistollinen tutkimus: Miehet pitävät vaimot uskollisina ansaitsemalla heitä paremmin – uskotonta vaimoa uhkaa kulutusmahdollisuuksien väheneminen
  10. Särötön kuva ”tavallisista suomalaispojista” SS-joukoissa romuttuu vuoden tärkeimmässä sotahistorian teoksessa
  11. Uusi löytö voi muuttaa historiankirjoituksen Pompeijin tuhon ajankohdasta – päivämäärä löytyikin kirjoitettuna seinään
  12. Näytä lisää