Politiikka

Keskustan kansanedustajat kokoontuvat illalla puimaan hallituksen jäisiä tunnelmia – Turhautumista kokoomukseen on kertynyt ”todella paljon”

Eduskuntaryhmää johtava Kaikkonen ei vielä paljasta ”syventämiskokouksen” asialistaa, mutta ryhmän jäsen kuvaa kokousta ”erittäin tärkeäksi” hallitusyhteistyön jatkon kannalta.

Keskustan eduskuntaryhmä on kutsuttu koolle tänään tiistaina pääministerin virka-asunnolle kello 17.

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtajan Antti Kaikkosen koolle kutsumassa kokouksessa on HS:n tietojen mukaan esillä keskustan ja kokoomuksen tulehtunut hallitusyhteistyö, mutta myös laajemmin vaalikauden lopulle kasaantuneet isot asiat, kuten sote- ja maakuntauudistus.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kaikkonen vahvisti HS:lle tiistaina aamulla, että on kutsunut kokouksen koolle Kesärantaan.

Kaikkonen ei kuitenkaan avannut kokouksen asialistaa. ”Pahoittelen, mutta siitä ei ole tässä vaiheessa enempää kerrottavaa”, Kaikkonen viestitti.

Hallituspuolue siniset aikoo myös pitää oman ryhmäkokouksen illalla. Asiasta kertoo puolueen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Simon Elo Twitterissä. Aiheena on Elon mukaan hallitusyhteistyö.
Sen sijaan hallituspuolue kokoomuksen eduskuntaryhmä ei ole kokoontumassa tiistaina ylimääräiseen kokoukseen, kertoi ryhmän varapuheenjohtaja Jukka Kopra aamupäivällä HS:lle.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Olemme toki ryhmän johdossa noteeranneet nämä toisten vireillä olevat kokoukset. Siitä vain, mutta ei meidän mielestämmme ole nyt mitään hätää. Täytyy silti seurata, mitä keskustan ja sinisten kokouksista tulee ulos”, Kopra arvioi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Keskustalainen perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko kuvasi illan kokousta mahdollisuudeksi tuulettaa tunteita. Hänen mukaansa eduskuntaryhmässä on ”mieltä puristavia asioita”.

”Tarve tuulettamiselle on näin hallituksen loppukauden kynnyksellä. Tunteita kuumeni loppuviikon äänestyksessä”, hän sanoi HS:lle.

Eduskunta äänesti perjantaina kumoon ulkoministeri Timo Soinille (sin) esitetyn epäluottamuslauseen. Se koski Soinin kantaa aborttiin sekä siihen liittyvää toimintaa.

Soini vastustaa aborttia, mikä ei ole linjassa Suomen virallisten kantojen kanssa. Soini sai eduskunnan luottamuksen äänin 100–60.

”Soinin luottamusäänestys ja ennen kaikkea se, että osa kytki sen julkisesti suhtautumiseksi naisten oikeuksiin, oli keskustalle raskas asia. En ainakaan itseäni tunnistanut siitä arvonurkasta, johon meidät ajettiin”, Saarikko sanoi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Miten kuvailisit keskustan suhteita kokoomukseen tällä hetkellä?

”Meillä on erittäin paljon isoja asioita vielä kesken. Kaikkein isoimpana sote-uudistuksen läpisaattaminen. Uskon, että sotestakin tänään puhutaan”, Saarikko sanoi.

Eräs kriittisesti kokoomusyhteistyöhön suhtautuva keskustan kansanedustaja luonnehti kokousta ”erittäin tärkeäksi”, mutta ei kuitenkaan hätä- tai kriisikokoukseksi.

”Nyt meillä pohditaan, onko sotea mahdollista viedä eteenpäin, ja mitä hallitusyhteistyön jatkolta edellytetään”, kansanedustaja sanoi tiistaina HS:lle.

Kyseessä on kansanedustajan mukaan muodollisesti ”syventämiskokous”, joita eduskuntaryhmä pitää noin kerran kuukaudessa.

Yleensä näissä syventävissä kokouksissa esillä on kunkin hetken poliittinen tilanne, jonka alun perin piti olla lähinnä tulevat eduskuntavaalit. Nyt siinä ehkä painottuu pitkin matkaa säröillyt hallitusyhteistyö kokoomuksen kanssa.

Kokouksen järjestämisestä tiistaina uutisoi ensimmäisenä Iltalehti.

Keskustan ja kokoomuksen suhteisiin ilmaantui säröjä ulkoministeri Timo Soinin (sin) luottamusäänestykseen liittyvien ulostulojen ja tulkintojen takia viime viikon lopulla.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kalle Jokinen lähetti perjantaina suivaantuneen tiedotteen, jossa hän sanoi pääministeri Juha Sipilän (kesk) painostaneen kokoomusedustajia Soini-äänestyksessä.

Kyse oli lausunnosta, jonka Sipilä antoi EU-kokouksessa Itävallassa. Pääministeriltä kysyttiin, edellyttääkö hän keskustan kansanedustajilta ryhmäkuria Soini-äänestyksessä.

”En usko, että kellään on mitään ongelmaa painaa tässä asiassa vihreää. Kun asia on käyty läpi, luottamus Soinin toimiin ulkoministerinä on kaikilla olemassa”, Sipilä vastasi kysymykseen.

Lue tästä HS:n toimittajan Marko Junkkarin perjantainen kirjoitus eripurasta.

Tähän kokoomus reagoi Jokisen tiedotteella:

”Emme hyväksy vähättelyä edustajiemme arvopohjaa kohtaan. On käsittämätöntä, että pääministeri on todennut, että äänestyksen ei pitäisi olla kenellekään vaikeaa”, Jokinen kirjoitti kokoomuksen eduskuntaryhmän nimissä lähetetyssä tiedotteessa.

Sipilä taas nimitti kokoomuksen painostusväitteitä muun muassa ”iljettäviksi”. Hän sanoi, että asia on keskusteltava ”huolella läpi”.

Sipilä arvioi myös, että jäljet kokoomuksen menettelytavoista viittaavat viestintätoimiston käyttöön.

Keskustan kansanedustaja Sirkka-Liisa Anttila oli lauantaina sanoissaan Sipilääkin räväkämpi.

”Pystyykö petturiporukan kanssa eilisen jälkeen jatkamaan?” Anttila pohdiskeli lauantaina.
Eduskunnassa pitäisi käsitellä vielä tällä vaalikaudella noin 200 lakiesitystä. Töitä riittää muun muassa tiedustelulainsäädännössä, niin sanotussa irtisanomislaissa ja työllistämiskokeilujen kohtalossa.

Usea keskustan kansanedustaja sanoo HS:lle epäilevänsä, onko kokoomusryhmä puheenjohtajansa Kalle Jokisen hallussa. Syynä ovat perjantain äänestyksen lisäksi muun muassa sote-uudistukseen liittyvät irtiotot, kun vaalikautta on jäljellä enää päälle puoli vuotta.

”Voidaanko luottaa, että joku äänestää, kuten on sovittu?” eräs keskustaedustaja sanoi HS:lle.

Toisaalta kokoomuksen irtiotot ovat merkki vaalien lähestymisestä, kansanedustajat arvioivat. Sipilän vastaus kokoomukselle nähdään keskustan eduskuntaryhmässä merkkinä siitä, että ”nyt se kuppi keikahti”.

”Se kertoo siitä, että pääministeri on tukenut hallituskumppania vaikeissa tilanteissa, hän on erittäin turhautunut siitä, että tällä tavalla kokoomuksen ryhmä toimi”, keskustan kansanedustaja Petri Honkonen sanoo.

Hänen mukaansa kumuloitunutta turhautumista kokoomukseen ja ”kaksilla rattailla ajamiseen” on kertynyt ”todella paljon”.

”Se, että maton jalkojen alta vetäminen tehtiin näin korkealla tasolla, Orpon ja ryhmänjohtaja Jokisen suulla, oli poikkeuksellista.”

Välit tarvitsevat Honkosen mukaan luottamuksen palauttamista.

”Toimintakykyinen hallitus on edellytys sille, että saadaan asioita vietyä läpi, oli asia mikä hyvänsä. Vahinko, että tällainen tuli tässä kohtaa.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Keskusta
 • Kokoomus
 • Hallitus

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Suomi häviää isot datakeskus­hankkeet naapuri­maille, ja merkittävä syy on hyvin yksin­kertainen

  2. 2

   Kansallisbaletin Tuhkimon ylipainoiseksi puettu hahmo loukkasi Ani Kellomäkeä niin, että hän lähti esityksestä pois: ”En halunnut osallistua yhteiseen kiusaamishetkeen”

  3. 3

   Meidän sukupolvemme on sössinyt ihmiskunnan yksityisyyden – Näin sanoo F-Securen Mikko Hyppönen, joka kokeili elää ilman Googlea muttei pystynyt

  4. 4

   Ani Kellomäki sai 17-vuotiaana syöpädiagnoosin – mutta hänen suurin tragediansa väijyi äidin huoneen oven takana

   Tilaajille
  5. 5

   Uusi Harry Potter -elokuva raivostuttaa faneja, koska se paljastaa asioita, joiden ei pitänyt olla mahdollisia

  6. 6

   Henri Heinonen huomasi teininä olevansa erilainen kuin kaverinsa – Nyt hän kertoo elämästään, johon seksi ei kuulu

   Tilaajille
  7. 7

   Venäläinen huippu­robotti paljastui ihmiseksi

  8. 8

   Tältä näyttävät joulun uudet herkut – kokeile suosikkiasi tämän vuoden joulupöydässä, ja muista myös rakkaat klassikkoreseptit

  9. 9

   Espoo kielsi kalliit lahjat opettajille, koulu­luokissa kerätty jopa 500 euron lahja­kortteja – OAJ: ”Virka­miehen lahjominen on kiellettyä”

  10. 10

   Metoo-liikettä tarvitaan mutta ihmisiä ei saa tuhota, sanoo Tarja Halonen, joka ei enää välttele feministi-sanaa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

  2. 2

   Autoilijalta vaaditaan nyt suuria muutoksia: Työryhmä tekisi autoilusta niin kallista, että kaikki vaihtaisivat menopeliä

  3. 3

   Venäläinen huippu­robotti paljastui ihmiseksi

  4. 4

   Strasbourgin hyökkäyksestä epäilty jatkaa pakoaan, turva­toimia kiristetty kaikilla Ranskan joulu­toreilla – Tämä tilanteesta tiedetään

  5. 5

   Uusi Harry Potter -elokuva raivostuttaa faneja, koska se paljastaa asioita, joiden ei pitänyt olla mahdollisia

  6. 6

   Kansallisbaletin Tuhkimon ylipainoiseksi puettu hahmo loukkasi Ani Kellomäkeä niin, että hän lähti esityksestä pois: ”En halunnut osallistua yhteiseen kiusaamishetkeen”

  7. 7

   Pitäisikö ylipainon vuoksi sairastuneen maksaa hoito itse? Tutkija uskoo tietävänsä ainoan keinon, jolla koko kansa saadaan laihtumaan

   Tilaajille
  8. 8

   Angela Merkel katseli punaiselta matolta, kun lapsilukko sulki Theresa Mayn autoonsa – tämä oli paras brexit-vertauskuva ehkä ikinä

  9. 9

   Räjähdysmäisellä tulipalolla Käpylässä tehdystä murhan yrityksestä epäilty mies jatkaa pakoaan, poliisi julkaisi nimen – ”Kiinnisaaminen välttämätöntä”

  10. 10

   Kun raskaus ei vain ala – Yhä useampi pari joutuu turvautumaan hedelmöityshoitoihin, eikä syy ole pelkkä lasta haluavien iäkkyys

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kansanedustaja Touko Aallon päälle käytiin Linnan juhlissa – ”Kahdella kädellä rintakehään niin voimakkaasti kuin pystyy”

  2. 2

   Kuvakooste: Valitsimme Linnan juhlien kymmenen säväyttävintä pukua – lukijoiden suosikiksi nousi 19-vuotias yllätysnimi

  3. 3

   Helsingissä hakaristilippujen kantaminen johti käsirysyyn, pidätyksiin ja epäilykseen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan – Kaksi pidätettiin myös 612-soihtukulkueen häirinnästä

  4. 4

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  5. 5

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  6. 6

   Kesän jälkeen äitien kasvoilta katosivat ilmeet, ja kätilö Rosmariini Tolonen näki sen – HS:n erikoisartikkeli vie vainottujen rohingyojen pakolaisleirille

   Tilaajille
  7. 7

   Näyttelijä Jasper Pääkkönen rikkoi asuvalinnallaan etikettiä – kumppanilla kultainen, käärmeteemainen paljettiasu

  8. 8

   Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

  9. 9

   Mies oli hurmaava, mutta kun yksiön ovi yöllä sulkeutui, Minna tajusi jotain olevan vialla – ”Minulle tapahtui asioita, joita en olisi halunnut tapahtuvan”

   Tilaajille
  10. 10

   Ennätykselliset veronpalautukset maksuun tänään – ensi vuonna valtaosa ei enää saa ”joulupalautuksia”

  11. Näytä lisää