Politiikka

”Hallituksen toimintakyvystä oli kysymys” – Keskustan Kaikkosen mukaan illan kokouksessa käytettiin reippaita sanoja, mutta nyt nahistelu saa loppua

Keskusta ja siniset kokoontuivat tuulettamaan tunteitaan – Nämä seitsemän asiaa hiertävät hallituspuolueiden välejä

Hallituskumppani kokoomuksen toiminta viimeviikkoisen luottamuslauseäänestyksen jälkeen oli jäänyt pahasti hiertämään monia keskustan kansanedustajia, mutta nyt tunteet on tuuletettu ja asia käsitelty loppuun. Tämä oli keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtajan Antti Kaikkosen viesti tiistai-iltana pääministeri Juha Sipilän (kesk) virka-asunnolla Kesärannassa järjestetyn kokouksen jälkeen. Kaikkosen kommentit voi katsoa videolta yltä.

”Hallituksen toimintakyvystä tässä oli kysymys”, Kaikkonen sanoi toimittajille Kesärannan portin edessä. Hänen mukaansa kokouksessa käytettiin ”reippaita sanoja”.

Nyt Kaikkosen mukaan asiassa on kuitenkin mentävä eteenpäin.

”Tätä on käyty nyt ihan riittävästi läpi. Tätä nahistelua on turha jatkaa. Hallituksella on tärkeämpääkin tekemistä.”

Ulkoministeri Timo Soinin (sin) luottamuksesta perjantaina eduskunnassa järjestetty äänestys poiki jälkipyykin, kun kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kalle Jokinen syytti pääministeri Sipilää painostuksesta, ja Sipilä puolestaan suuttui syytteistä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kokoomus seurasi harmistuneena, kun pääministeri viikonlopun aikana haukkui kokoomusta niin puheessaan, toritapahtumassa kuin myös tiedotustilaisuudessa.

Myös pienin hallituspuolue siniset järjesti tiistaina oman ilmanpuhdistuskokouksensa. Sen jälkeen sinisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Simon Elo kertoi, että hallituspuolueiden puheenjohtajat tulevat vierailemaan toisten hallituspuolueiden eduskuntaryhmän kokouksissa torstaina, jotta hallituspuolueiden luottamuspula saataisiin kuriin.

Elon mukaan kyseessä on sinisten puheenjohtaja, eurooppa-, kulttuuri- ja urheiluministeri Sampo Terhon ehdotus, jolle Sipilä ja valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok) ovat näyttäneet alustavasti vihreää valoa.

”Meillä on syytä epäillä, että tämä sopii keskustalle ja kokoomukselle”, Elo kertoi.

Tapaamisten tarkoituksena on se, että kansanedustajat voivat esittää kysymyksiä ja haastaa puheenjohtajia siitä, että he varmasti ovat hallituksen yhteisellä linjalla.

Keskustan Kaikkonen kertoi aikovansa soittaa Elolle ja kokoomuksen Kalle Jokiselle vielä tiistai-iltana. Kaikkosen mukaan kokoomuksesta on jo tehty selväksi, että painostusväitteet perustuivat väärinkäsitykseen.

Anteeksipyyntöä keskusta ei hänen mukaansa kokoomukselta vaadi.

”Ei ole erityisiä vaatimuksia tässä enää. Asia on tänään huolella perattu”, hän sanoi.

”Politiikassa ja elämässä ylipäätäänkin on niin, että anteeksi voi olla hyvä antaa, vaikka ei huomattaisi pyytääkään.”

Sinisissä kasvanut ärtymys kokoomuksen toimintaan kärjistyi ulkoministeri Soinin luottamusäänestykseen, jossa osa kokoomuksen edustajista pidättäytyi äänestämästä, Elo kertoi.

Nyt sinisten eduskuntaryhmä katsoo, että hallituksella on eduskunnan luottamus ja se on toimintakykyinen.

”Ja korostetaan että kaikkia hallitusryhmiä täytyy koskea samat pelinsäännöt eli joko erivapauksia ei ole kenelläkään tai ne on kaikilla.”

Elon mukaan myös hallituksessa pysymisestä keskusteltiin. Nyt Elon mukaan sinisille tärkeintä on saada maaliin erilaiset turvallisuutta koskevat lakiesitykset.


HS:n tietojen mukaan keskustan eduskuntaryhmässä on kovat sisäiset jännitteet siitä, onko sote- ja maakuntauudistuksessa eduskuntaryhmälle maalattu keskustan sisältä käsin liian ruusuista kuvaa sote-uudistuksen ja ennen kaikkea maakuntavaalien aikataulusta.

Kansanedustaja Hanna-Leena Mattila kommentoi ennen keskustan kokousta paikalla oleville toimittajille, että tarkoituksena on keskustella muun muassa siitä, mikä on tällä hetkellä suurimpien hallituspuolueiden eli kokoomuksen ja keskustan välinen suhde.

”Se saattaa näyttäytyä ulospäin riitaisemmalta kuin mitä oikeasti onkaan. Vaalit lähestyvät”, Mattila sanoi.

Kokoomuksella ei vastaavaa tuuletuskokousta ole, mutta myös siellä hallituskumppaneiden viime aikojen toiminta ärsyttää.

Hallituspuolueiden eduskuntaryhmien puheenjohtajat olivat koolla tiistaina kello 11 puimassa hallituspuolueiden välejä hiertäviä kysymyksiä, etenkin viime viikon luottamusäänestykseen liittyneitä tapahtumia.

”Meillä on tärkeitä ja isoja asioita, joita hallituksen ja eduskunnan pitää käsitellä ja viedä eteenpäin. Kannattaa nyt keskittyä niihin”, kokoomuksen ryhmänjohtaja Kalle Jokinen sanoi kokouksen jälkeen.

Jokisen mukaan hallituksen jatko ei ole vaakalaudalla ainakaan, jos se kokoomuksesta on kiinni.

Hallituspuolueiden puheenjohtajat, niin sanottu trio eli Sipilä (kesk), Orpo (kok) ja Terho (sin) käsittelivät viime viikon luottamusäänestyksestä syntynyttä kiistaa keskenään jo maanantaina.

Puolueiden välien pingottuminen on tyypillistä, kun eduskuntavaalit lähestyvät ja edustajat alkavat hermoilla uudelleenvalintansa takia. Edellisessä hallituksessa kokoomus ja Sdp olivat loppuaikoina koko ajan toistensa tukassa.

Keskusta on gallupeissa takamatkalla ja sinisten kannatus hädin tuskin erottuu, mutta kokoomuksessa olo on itsevarmempi. Hallitusyhteistyö ei ole järsinyt kokoomuksen kannatusta yhtä pahasti kuin keskustan.

HS käy läpi syyt, jotka nyt hiertävät hallituspuolueiden välejä.

Timo Soinin luottamuksesta äänestäminen

Ulkoministeri Soinin luottamusäänestyksessä osa kokoomuksen kansanedustajista ei halunnut äänestää hänen luottamuksensa puolesta, vaan he kirjautuivat ennemmin poissaoleviksi.

Hallituspuolueiden pitäisi tukea hallituksen ministereitä. Keskusta ja kokoomus olivat tehneet ryhmäpäätökset, mutta kokoomuksen ryhmässä sitä ei noudatettu.


Äänestys poiki jälkipyykin, kun kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kalle Jokinen syytti pääministeri Juha Sipilän painostaneen, ja Sipilä puolestaan suuttui syytteistä.

Kokoomus seurasi harmistuneena, kun Sipilä viikonlopun aikana haukkui kokoomusta niin puheessaan, toritapahtumassa kuin myös tiedotustilaisuudessa.

Jokinen ja Sipilä kävivät asian kahdestaan läpi jo perjantaina. Jokinen oli käsittänyt Sipilän painostaneen kokoomuksen ryhmää, kun tämä oli omassa vastauksessaan televisiohaastattelussa puhunut vain keskustan ryhmästä.

”En usko, että kenelläkään on mitään ongelmaa painaa tässä asiassa vihreää, kun asia on käyty läpi, luottamus Soinin toimiin ulkoministerinä on kaikilla olemassa”, Sipilä sanoi haastattelussa tarkoittaen vain keskustan ryhmää.

Sote

Hallituksen tärkein hanke, sosiaali- ja terveydenhuollon uudistus sote, keikkuu edelleen vaakalaudalla eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnassa.

Keskusta haluaa maakuntauudistuksen, kokoomus soteen liittyvän asiakkaan valinnanvapauden.

Keskustassa mietitään jo, miten hyvin kokoomuksen rivit pitävät loppuun asti. Epäilyksiä on ollut pitkin matkaa, myös valiokunnan sisällä.


Kokoomus ei lähtenyt kesällä mukaan keskustan ja sinisten tekemään kanteluun valiokunnan puheenjohtajasta Krista Kiurusta (sd). Helsingin pormestarin Jan Vapaavuoren (kok) jatkuva kritiikki maakuntauudistusta kohtaan on sekin käynyt muiden puolueiden hermoille.

Sotessa on kovat aikataulupaineet. Hallituksessa on toivottu, että valiokunnan mietintöluonnos maakuntien perustamisesta ja sote-järjestämisestä olisi valmis syyskuun lopussa, läpäisisi perustuslakivaliokunnan lokakuun lopussa ja saataisiin päätöskäsittelyyn marraskuun loppupuolella.

Paineen takia sote-valiokunta aloittaa tällä viikolla iltaistunnot. Valiokunta on koolla aamuisin, ja nyt tiistaina ja tulevana torstaina lisäksi uudestaan kello 19.

Sairaaloiden kohtelu

Kokoomuslaiset pillastuivat luettuaan syyskuussa Pohjalainen-sanomalehdestä, että keskustan sote-spesialistit Pekka Puska ja Martti Talja ovat yhä valmiita puolustamaan Vaasan keskussairaalan laajaa päivystystä, jos tästä vielä äänestetään sote-valiokunnassa.

Sairaaloiden työnjako on herättänyt paljon kritiikkiä eri puolilla Suomea, mutta hallitus on pitänyt tiukasti kiinni linjauksesta, jonka valmisteli silloinen perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehula (kesk).

Sairaalakritiikkiä on satanut myös kokoomuslaisten niskaan. He pitävätkin Puskan ja Taljan näkemyksiä välistävetona.

Tuomioistuinvirasto

Hallitus on päättänyt perustaa uuden Tuomioistuinviraston ja sijoittaa sen Vantaalle. Virasto ohjaa, kehittää ja tukee tuomioistuimia ja huolehtii keskitetyistä hallintotehtävistä sekä tuomareiden ja muun henkilöstön koulutuksesta.

Keskustan kansanedustaja Markus Lohi on arvostellut sitä, että oikeusministeri Antti Häkkänen (kok) ei vienyt sijoituspäätöstä valtioneuvoston yleisistuntoon keskustalle rakkaan alueellistamisen selvittämiseksi.


Toinen keskustalainen Antti Kurvinen lähetti asiasta tiedotteen, jonka mukaan Häkkäsen linjaus on osoitus siitä, että kokoomuksen mielestä Suomessa ei ole osaamista pääkaupunkiseudun ulkopuolella. ”Kokoomus haluaa entisestään keskittää valtionhallinnon pääkaupunkiin”, Kurvinen syytti.

Irtisanomislaki

Hallituksen valmisteilla oleva lakiehdotus irtisanomisten helpottamisesta alle 20 hengen yrityksissä on johtanut myllerrykseen työmarkkinajärjestöissä, jotka ovat valmiita erilaisiin järjestöllisiin toimiin.

Toistaiseksi hallitus on puolustanut lakihanketta. Keskustalainen elinkeinoministeri Mika Lintilä on kuitenkin sanonut, että olisi valmis laskemaan aiottua 20 työntekijän rajaa pienemmäksi.

Keskustaa ja sinisiä irtisanomislaki seurauksineen näyttää huolestuttavan enemmän kuin kokoomusta.

Timo Soinin luottamusäänestyksen tiimellyksessä keskustan kansanedustaja Markku Pakkanen tviittasi: ”Mikäli kokoomus ei yksimielisesti tue hallitusta huomenna tulee irtisanomissuojaan liittyvä esitys ottaa välittömästi tarkasteluun ja tehdä tarpeelliset korjaukset.”

Työllisyyskokeilut

Hallitus aikoo lopettaa eri puolilla Suomea käynnissä olleet työllisyyskokeilut, joissa kunnat ovat ottaneet tilapäisesti vastuun työttömien työnhakijoiden palveluista.

Kunnissa päätöstä on protestoitu, koska epäilyksiä on, että uudet maakunnat eivät pysty yhtä hyviin palveluihin. Lisäksi ennen maakuntien aloittamista työttömien palveluihin voi tulla katkoja.


Työministeri Jari Lindström (sin) on puolustanut kokeiluiden lopettamista. Sinisissä on ärrytty erityisesti kokoomukseen, jossa kansanedustaja Arto Satonen (kok) on tehnyt lakialoitteen kokeiluiden jatkamiseksi. Yleensä tämäntyyppisiä lakialoitteita tekee oppositio eivätkä hallituspuolueiden omat edustajat.

Yleisärtymys mielikuvapolitiikasta

Keskustassa ottaa yleisesti aivoon se, että kokoomus onnistuu julistamaan omaksi saavutuksekseen asiat, jotka on yhteisesti sovittu hallituksessa. Se on keskustan luonnehdinnan mukaan ”mielikuvapolitiikkaa”, jota kokoomus harjoittaa aktiivisesti.

Tähän viittasi myös pääministeri Sipilä, kun hän sanoi viime viikon luottamusäänestyksestä, että ”sitä päivää tehtiin viestintätoimistoista”.

Nämä olivat tunnelmat Kesärannassa ennen kokousta:


Korjaus 25.9. 2018 kello 17.55. Kansanedustaja Hanna-Leena Mattilan nimi korjattu, oli alkuun virheellisesti Eija Nivala. Mattila nousi eduskuntaan Nivalan tilalle.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Asiantuntijoiden varoitus poliiseille: Älä katso iPhone-puhelinta

  2. 2

   Vihreiden sukellus jatkuu, ja se sataa vasemmisto­liiton laariin – Li Andersson siivitti puolueensa 2010-luvun ennätys­tulokseen

  3. 3

   Kiista irtisanomissuojasta ylittää kaikki järjellisyyden rajat

  4. 4

   Stephen Hawkingin viimeinen kirja julkaistiin: varoittaa superihmisistä ja kertoo mielipiteensä Jumalasta

  5. 5

   Yhdysvalloissa kasvaa 400 000 kiloa painava jättiläissieni, joka saattaa olla vanhempi kuin pyramidit

  6. 6

   Puolen metrin syvyydestä löytyi tuhat vuotta vanha viikinkilaiva Norjassa – ”Tämä on maailman­sensaatio”

  7. 7

   Kun fiilis menee seksin aikana, syynä on yleensä häpeä – Vastalääke voi palauttaa fiiliksen moninkertaisena takaisin

  8. 8

   Resepti vaihtui seuraavaan, ja lopulta Eliya Zweygberg oli käyttänyt masennuslääkkeitä puolet elämästään – Kun Zweygberg päätti lopettaa, edessä oli raivokohtauksia, jotka saivat hänet pelkäämään itseään

   Tilaajille
  9. 9

   Tiesitkö, että Peking on maailman vasta 187. saasteisin kaupunki?

  10. 10

   Puolalaiset salakalastavat Itämeren lohta väittämällä saalista meritaimeneksi, ja se näkyy Suomenkin lohijoissa – EU teki maanantaina lopun temppuilulle

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinki laski, että 87-vuotias Eeva tulee kuukauden toimeen 101 eurolla – sosiaali­työntekijä neuvoi myymään asunnon tai ottamaan lainaa lääkkeisiin

  2. 2

   Puolen metrin syvyydestä löytyi tuhat vuotta vanha viikinkilaiva Norjassa – ”Tämä on maailman­sensaatio”

  3. 3

   Cristiano Ronaldon raiskausepäilyssä yllättävä käänne – nuoren superhakkerin hankkimat tiedot saattavat kaataa oikeuskanteen heti alkuunsa

  4. 4

   Sörnäisiin ilmestyi jopa kymmenen metriä korkea roskakasa – Kaupunki lätkii yrittäjälle jättisakkoja, mutta jätevuori ei liikahda mihinkään

  5. 5

   Yhdysvalloissa kasvaa 400 000 kiloa painava jättiläissieni, joka saattaa olla vanhempi kuin pyramidit

  6. 6

   Trump muutti mieltään ilmastonmuutoksesta: Se ei olekaan huijaus – ”Jokin muuttuu ja sitten se muuttuu takaisin”

  7. 7

   Venäjän sotilas­tiedustelu näyttää tekevän yhtäkkiä naurettavia virheitä toisensa perään – tutkijan mukaan ”huolimattomuuden” takana voi olla muutos ja länneltä jää jotain huomaamatta

   Tilaajille
  8. 8

   ”Turha niitä on enää töihin koittaa, ne on ryypänneet terveytensä jo” – Turun telakka takoo vaurautta, mutta sen varjossa elää köyhyyteen käpertynyt lähiö

   Tilaajille
  9. 9

   Harry Potter -fanit vihastuivat Johnny Deppin roolista uudessa elokuvassa – Depp pysyi pitkään hiljaa mutta kommentoi viimein kohua amerikkalaislehdelle

  10. 10

   Asiantuntijoiden varoitus poliiseille: Älä katso iPhone-puhelinta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvia Suomesta, osa 37: Akseli Valmunen kuvasi lähiötä, jossa latvialaiset telakkatyöläiset ja suomalaiset työttömät elävät rinnakkain

   Tilaajille
  2. 2

   Verohallinto julkaisi Instagramissa kenties kaikkien aikojen kuivimman vitsin, eikä kukaan oikein tiedä, mitä siitä pitäisi ajatella

  3. 3

   Helsinki laski, että 87-vuotias Eeva tulee kuukauden toimeen 101 eurolla – sosiaali­työntekijä neuvoi myymään asunnon tai ottamaan lainaa lääkkeisiin

  4. 4

   Neljän kuukauden korvatulehdus ja kuusi poskiontelotulehdusta päälle – Karoliina Sallinen-Pentikäisen loputtomaan sairasteluun löytyi syy, joka on suomalaisille erityisen tyypillinen

   Tilaajille
  5. 5

   ”Turha niitä on enää töihin koittaa, ne on ryypänneet terveytensä jo” – Turun telakka takoo vaurautta, mutta sen varjossa elää köyhyyteen käpertynyt lähiö

   Tilaajille
  6. 6

   Sosiaalinen media kannustaa flirttailuun, ja se voi kasvaa uskottomuudeksi – Tätä on ”mikropettäminen”, joka pahimmillaan tuhoaa luottamuksen parisuhteesta

   Tilaajille
  7. 7

   Brittimies piirsi upeita henkilökuvia Instagramissa, joten ihmiset tietenkin olettivat hänen piirtävän heidät ilmaiseksi – Mies vastasi riemastuttavilla pilapiirroksilla

  8. 8

   Suomessakin suositun antibiootin käyttöä rajoitetaan vakavien haittojen takia – Lääke aiheuttanut revenneitä jänteitä, lihas­kipuja ja uni­häiriöitä

  9. 9

   ”Tasa-arvoinen peruskoulu on vitsi” – Elina Tuomesta tuli uupuvien opettajien ääni­torvi ja nyt hän sanoo, että Suomessa tehdään ihmis­oikeus­loukkauksia

   Tilaajille
  10. 10

   Maailmanloppu on tulossa, ja se on kaikin tavoin erilainen kuin aiemmat maailmanloput

  11. Näytä lisää