Politiikka

Kokoomuksen ja keskustan sote-riita jatkuu, valiokunnan kokoukset perjantaina jäivät lyhyeen – Vaasan päivystystä puolustava Pekka Puska jää asiaa koskevista äänestyksistä pois

Keskustan Pekka Puska olisi valmis antamaan Vaasan keskussairaalalle laajan päivystyksen, mutta hän väistyy yksityiskohdan käsittelystä valiokunnassa. Kokoomus vastustaa jo päätetyn asian avaamista. Hallituspuolueiden erimielisyys lopetti sote-valiokunnan kokoukset torstaina ja perjantaina.

Sosiaali- ja terveydenhuoltouudistuksen käsittely on jumiutunut eduskunnan sote-valiokunnassa. Valiokunta päätti perjantaina kokouksensa puoli yhdentoista jälkeen ja päätti yksimielisesti perua iltapäivälle suunnitellun kokouksen.

Tällä kertaa valiokunnan työn on jumittanut aiemminkin kiistoja herättänyt asia eli Vaasan keskussairaalan päivystyksen kohtalo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Valiokunnan yhteinen tahtotila oli, että työ keskeytyy tänään ja jatketaan tiistaina”, valiokunnan puheenjohtaja Krista Kiuru (sd) sanoi toimittajille kokouksen jälkeen.

Perjantaina valiokunta päätti, että keskussairaaloiden päivystyksiä koskevien kysymysten sijasta ensi viikolla aiheena on valinnanvapauslakia koskeva mietintöluonnos.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Valiokunta joutui äänestämään käsiteltävän aiheen muutoksesta. Oppositiopuolueet olisivat halunneet jatkaa suoraan sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämistä koskevien pykälien käsittelyä ennen kuin valinnanvapautta olisi käsitelty. Hallituksen tahto voitti äänestyksessä.

Keskustan ja kokoomuksen kesken on ollut eri linjoja siitä, voisiko Vaasa kuulua laajan päivystyksen sairaaloiden joukkoon.

Valiokunnan keskustalainen jäsen Pekka Puska olisi valmis siihen, että Vaasa olisi ympärivuorokautisen laajan päivystyksen yksikkö, jossa on useiden erikoisalojen päivystys.

Kokoomus on jyrkästi tätä vastaan, koska jo kertaalleen on päätetty, että tällaisia sairaaloita on Suomessa 12 eikä Vaasa kuulu niiden joukkoon.


Kokoomuksessa koko tempaus on luonut epäluottamusta keskustaan tai siihen, aikooko keskusta esimerkiksi ponsien avulla muuttaa jo hallituspuolueiden kesken sovittuja lakeja. Siksi hallituspuolueet tarvitsevat miettimisaikaa, jota hankitaan miettimällä tässä välissä valinnanvapauslakia, eräs lähde arvioi HS:lle.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Pekka Puskan mukaan hänen kantansa Vaasan laajan päivystyksen puolesta on vahvistunut asiantuntijalausuntojen pohjalta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Tässä asiassa en halua olla äänestämässä Vaasaa vastaan.”

Hän sanoo toivoneensa, että ajan mittaan päivystyksen kohdalla olisi ”järki voittanut”.

Keskusta aikoo kuitenkin äänestää yhtenäisenä hallituksen esityksen mukana. Se ratkeaa niin, että Puskan tilalla Vaasaa koskevissa kohdissa on varajäsen.

”En halua olla takinkääntäjä asiassa enkä halua estää sote-asioiden etenemistä”, Puska sanoi toimittajille eduskunnassa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Keskustan ja kokoomuksen välinen yhteistyö soten suhteen ei Puskan mukaan ”muutenkaan ole ollut paras mahdollinen”, mutta Vaasan laajaa päivystystä hän sanoi pitävänsä kokonaisuudessa niin pienenä asiana, ettei uudistus siihen vaarannu.

”Keskusta on mukana täysillä tässä”, Puska sanoi uudistuksesta.

Kokoomusta valiokunnassa edustava Sari Raassina pitää ikävänä, että Vaasan päivystys sai valiokunnan tilanteen kärjistymään.

”Jokainen ymmärtää, että sote-lait pitävät sisällään valtavasti yksityiskohtia. Jos ryhdymme joka kohdassa käymään läpi sitä, mikä itsestä tuntuu parhaalta, emme pääse puusta pitkään.”

Raassinan mukaan sote-lakien käsittelyssä kuitenkin edetään. Luottamuksesta keskustaan kysyttäessä hän tyytyi vastaamaan, että puolueiden välillä on ”hyvä keskusteluyhteys”.

Keskustaa niin ikään sote-valiokunnassa edustava Martti Talja on myös pitänyt esillä mahdollisuutta säilyttää laaja päivystys Vaasassa.

Pekka Puska kertoi syyskuussa sanomalehti Pohjalaisen haastattelussa, että aikoo äänestää Vaasan laajan päivystyksen puolesta sote-valiokunnassa. Puskan tavoin lääkäritaustainen Talja kertoi samassa uutisessa, ettei ollut vielä muodostanut kantaansa, mutta piti sairaaloiden 12+1 -ratkaisua mahdollisena.

Haastattelu pantiin merkille kokoomuksessa yhtenä osoituksena siitä, että keskustan rivit alkavat horjua vaalikauden loppua kohti.

Perjantaina Talja kertoi tiedotteessa tukevansa hallituksen esityksiä valiokunnassa ja sanoi Vaasan keskussairaalan tulevaisuutta koskeneiden pohdintojen olleen ”puhtaasti aiempaan työhistoriaan liittyviä”.

Kiista sotki sote-valiokunnan kokoukset jo torstaina. Ensimmäinen kokous aamupäivällä päättyi ennen aikojaan, sillä hallituspuolueet halusivat pitää neuvottelutauon sen jälkeen, kun Rkp:n Veronica Rehn-Kivi oli ehdottanut Vaasan lisäämistä laajan päivystyksen sairaaloiden joukkoon.

Seuraava kokous illalla kello 19 ehti kestää 20 minuuttia, ennen kuin valiokunnan hallituspuolueet totesivat, että edellytyksiä jatkaa ei ole.

Sote-valiokunnalla ei olisi varaa tynkäkokouksiin, sillä soten käsittelyllä on kova kiire. Valiokunta kokoontui uudelleen perjantaiaamuna, mutta kokouksessa tuli nopeasti selville, ettei hallituspuolueiden kesken ole yhtenevää näkemystä sisällöstä. Siksi iltapäivälle varattu kokouskin peruttiin.

Vaasan laajan päivystyksen puolesta torstaina puhunut Puska ei perjantain kokoukseen edes tullut.

Vaasan sairaalan putkahtaminen esiin soten käsittelyn yhteydessä johtuu siitä, että laajan päivystyksen sairaalat luetellaan myös tulevan sote- ja maakuntalain pykälissä. Lisäksi valiokunta käsittelee Vaasasta tehtyä kansalaisaloitetta.

Nykyinen hallitus päätti vuonna 2016, että Suomessa on 12 keskussairaalaa, jotka saavat ylläpitää laajaa päivystystä. Vaasa ei päässyt joukkoon mukaan, vaan Etelä-Pohjanmaan vaativa päivystys keskitettiin Seinäjoelle.

Tämä on kuohuttanut kielikysymyksen takia erityisesti Rkp:tä. Rkp ei ole tyyntynyt, vaikka Seinäjoen keskussairaalan on järjestettävä päivystyspalvelut suomen ja ruotsin kielellä siten, että potilas saa palvelut valitsemallaan kielellä.

Sosiaali- ja terveysvaliokunta äänesti Vaasan sairaalasta jo kertaalleen vuonna 2016, kun lakimuutosta laajan päivystyksen sairaaloista runnottiin läpi. Tuolloin äänestys oli täpärä: valiokunta päätti äänin 8–7, että Vaasa ei saa laajaa päivystystä.

Valiokunnan peruskokoonpanossa jäsenistä 10 on hallituspuolueista ja 7 oppositiosta.

Vaasan puolesta on tehty kansalaisaloite, joka eteni eduskuntaan asti. Aloite on paketoitu käsiteltäväksi samassa yhteydessä, kun valiokunta käsittelee soten järjestämisen.

Valiokunnassa on myös kaksi samaa asiaa koskevaa lakialoitetta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Sote
 • Hyvinvointi
 • Vaasa
 • Eduskunta
 • Teija Sutinen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   WeMMu oli 16-vuotias, kun yhtäkkiä tuhannet ihmiset ilmestyivät haukkumaan – Nyt hän haluaa kertoa, mitä Irc-Galleriassa tapahtui 15 vuotta sitten

  2. 2

   EU pani pöytään kovat ehdot äkillisen brexitin varalle – Lento­liikenteestä taataan vain ”perustaso”

  3. 3

   Oulun poliisi: On epäselvää, oliko seksuaali­rikoksista epäilty mies sittenkään kiinni otettuna Saksassa

  4. 4

   Poliisipäälliköiden oikeuden­käynnin tuomarin sivallukset istunto­salissa ovat täysin poikkeuksellisia

  5. 5

   Anne Berner halusi antaa vauraalle Ahvenan­maalle 15 miljoonan euron lisä­rahoituksen soten varjolla – kokoomus ja siniset torppasivat

  6. 6

   Ihmisten pitäisi paijata toisiaan enemmän, sanoo tutkija – Tällainen on kosketus, joka tuntuu lähes jokaisesta hyvältä

  7. 7

   ”Typerä nainen” – Video näyttää oppositio­johtajan väitetyn tuhahduksen, joka voi koitua Theresa Mayn voitoksi

  8. 8

   Urheiluliike XXL kertoi myyneensä tavaraa liian halvalla – Osake lähti syöksy­kierteeseen ja toimitus­johtaja erosi

  9. 9

   ”Tämä on ainoa oikea tapa elää”, sanoo 81-vuotias Iiri Heinilä, joka teki eläkkeellä suuren elämän­muutoksen – Kolme kahdeksan­kymppistä paljastaa, mikä on pitkän iän salaisuus

   Tilaajille
  10. 10

   Tubettaja haukkui Miss Universum -kilpailijan pukua rumaksi – asu oli thaiprinsessan suunnittelema ja nyt arvostelijaa uhkaavat oikeustoimet

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsingin oman virka­miehen kapina pysäytti home­koulun purkamisen – Apulais­pormestari hermostui: ”Pöyristyttävää”

  2. 2

   Punaisten hiusten syy selvisi

  3. 3

   ”Tämä on ainoa oikea tapa elää”, sanoo 81-vuotias Iiri Heinilä, joka teki eläkkeellä suuren elämän­muutoksen – Kolme kahdeksan­kymppistä paljastaa, mikä on pitkän iän salaisuus

   Tilaajille
  4. 4

   Kiina hiipii pohjoiseen, ja poromies Jussa Seurujärveä hirvittää – HS:n erikoisartikkeli kertoo, miten Aasian jätti hivuttaa valtaansa Suomeen ja mitä sen loputon raaka-ainenälkä meille tarkoittaa

   Tilaajille
  5. 5

   Ravintoloitsija Seppo ”Sedu” Koskinen ajoi Namuravintolan konkurssiin saadakseen verovähennyksiä – Verottajalle jäämässä 29 000 euron saatavat

  6. 6

   WeMMu oli 16-vuotias, kun yhtäkkiä tuhannet ihmiset ilmestyivät haukkumaan – Nyt hän haluaa kertoa, mitä Irc-Galleriassa tapahtui 15 vuotta sitten

  7. 7

   Haaveiletko muutosta pientalo­alueelle? THL:n ylilääkäri kehottaa harkitsemaan: ”Huonon ilman­laadun takia voi joutua infektio­kierteeseen”

  8. 8

   Verkkokauppa Asoksen epä­toivoisesta joulu­kaupasta on tullut vaate­ketjujen kannalta painajaismainen näytelmä

  9. 9

   NYT: Facebook antoi Netflixille ja Spotifylle vapaan pääsyn käyttäjien yksityis­viesteihin

  10. 10

   Pako jatkunut jo kolme kuukautta: Autoilija kävi yliajamansa naisen luona ja jätti tämän suojatielle kuolemaan Tikkurilassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kiina hiipii pohjoiseen, ja poromies Jussa Seurujärveä hirvittää – HS:n erikoisartikkeli kertoo, miten Aasian jätti hivuttaa valtaansa Suomeen ja mitä sen loputon raaka-ainenälkä meille tarkoittaa

   Tilaajille
  2. 2

   Lääkäri Antti Heikkilän uutuus­kirja vilisee virheitä – HS pyysi asian­tuntijoita arvioimaan tekstin: ”Tällaiset väitteet voivat johtaa kuoleman­tapauksiin”, professori sanoo

   Tilaajille
  3. 3

   Kansallisbaletin Tuhkimon ylipainoiseksi puettu hahmo loukkasi Ani Kellomäkeä niin, että hän lähti esityksestä pois: ”En halunnut osallistua yhteiseen kiusaamishetkeen”

  4. 4

   Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

  5. 5

   Laura Huhtasaari kirjoitteli blogiinsa väitteitä islamista, sai kirjoituskiellon, samalla perussuomalaisnaiset kampanjoivat suut teipattuna – tästä kaikessa on kyse

  6. 6

   Merten roskapyörteiden kunnian­himoinen puhdistus­operaatio vastatuulessa – teinin keksinnöstä löytyi kohtalokas vika

  7. 7

   Kokenut maailman­matkaaja vinkkaa kymmenen ainut­laatuista matka­elämystä – mukana myös suomalainen, unohdettu helmi

  8. 8

   Pekka Haaviston lausunto perus­suomalaisista oli viisautta, jota vihreät eivät kestä kuulla

  9. 9

   Apulaisprofessori Joy Wolframia, 29, luullaan usein assistentiksi – tosiasiassa hän on Helsingissä kasvanut huippu­tutkija, joka johtaa uraa uurtavaa syöpä­tutkimusta arvostetulla yhdysvaltalais­klinikalla

   Tilaajille
  10. 10

   Mummon autotallista löytyi autofanien sydämet särkevä, jopa sadantuhannen arvoinen yllätys

  11. Näytä lisää
  Uusimmat