Politiikka    |   HS-haastattelu

Alexander Stubb, 50, pyrkii nyt EU:n tärkeimmäksi johtajaksi – Euroopan pitäisi terhakoitua puolustamaan arvojaan, hän sanoo

Euroopan investointipankin varapääjohtaja, entinen pääministeri Alexander Stubb (kok), 50, lähtee kilpailemaan Euroopan komission puheenjohtajan paikasta. ”Tähdet työhakemuksessa ovat ihan kohdillaan”, Stubb sanoo.

Bryssel

Kirjoitanko tänne vihkoon, että ihmiskunnan tulevaisuus?

Joo, kirjoita, sanoo Alexander Stubb.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Olemme brysseliläisen hotellin kirjastohuoneessa, jossa nykyinen Euroopan investointipankin varapääjohtaja Alexander Stubb kertoo, miksi hän haluaa palata Euroopan päätöksenteon ytimeen.

Stubb on ilmoittautumassa mukaan konservatiiviryhmittymä EPP:n kärkikandidaattikisaan. Jos hän voittaa ryhmän äänestyksen Helsingissä marraskuussa, Stubbista voi tulla Euroopan komission seuraava puheenjohtaja. Työtä voi luonnehtia EU:n vaikutusvaltaisimmaksi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kokoushuoneen pöydällä on kasa tyhjiä laseja, joista Stubbin luona aiemmin käyneet kansainvälisten mediatalojen toimittajat ovat juoneet jäähdytettyä earl grey -teetä. Haastattelujen lisäksi kampanja lähtee käyntiin heti myös sosiaalisessa mediassa ”spontaanisti kuvatuilla videoilla suomeksi, ruotsiksi, ranskaksi, saksaksi ja englanniksi.”

”Tehdään vähän uudella ja modernimmalla otteella”, Stubb sanoo.

50-vuotias Stubb voisi puhua kuin eurooppalainen konkaripoliitikko. Hän on ollut mukana eri rooleissa melkein kaikissa Euroopan unionin merkittävissä käänteissä, istunut kaikissa merkittävissä EU-elimissä ja lisäksi ollut mukana kahdeksan vuotta Suomen politiikassa. Pääministeri Stubb oli vuosina 2014–2015.


”Tähdet työhakemuksessa ovat ihan kohdallaan”, hän sanoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Stubb ei kuitenkaan puhu kuin eurooppalainen konkaripoliitikko. Se voi olla tässä kisassa hänen suurin vahvuutensa. Hän puhuu tulevaisuudesta, roboteista, peloista ja rakkaudesta.

”Miksi lähdin mukaan? Ensimmäinen syy on huoli ja rakkaus Euroopasta. Toinen syy on huoli ja rakkaus maailmasta ja maailmanpolitiikasta.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Mistä Stubb sitten on huolissaan?

Pitkän jatkoselityksen voi tiivistää näin. Sadan viime vuoden aikana Euroopassa on ollut kolme dominoivaa ideologiaa: fasismi, kommunismi ja liberalismi. Liberalismi sisältää Stubbin ajattelussa muun muassa liberaalin demokratian ja kapitalismin.

Kommunisti ja fasismi ovat kokeneet kuoliniskunsa. Vuonna 2016 alkoi Stubbin mielestä kolmannen ideologian eli liberalismin eloonjäämiskamppailu.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Juuri silloin konkretisoitui huoli hyökkäyksestä tätä kolmatta ideologiaa vastaan. Silloin tulivat muun muassa Yhdysvaltoihin presidentti Donald Trump ja Britannian brexit, mutta kyse on laajemmastakin meidän elämäntapamme ja arvopohjamme kyseenalaistamisesta.”

Hyökkäyksen vuoksi Euroopan pitäisi Stubbin mukaan nyt terhakoitua puolustamaan kolmea asiaa: arvojaan, kansainvälistä lakia ja järjestelmää sekä faktoja.

”Nyt käydään arvopohjaista taistelua, jossa ei ole enää niin itsestään selvää puhua liberaalista demokratiasta, sananvapaudesta, oikeusvaltiosta ja ihmisoikeuksista. Tämä huolestuttaa ainakin minua.”

Arvokamppailua käydään yhä kiihkeämmin myös Euroopan unionin sisällä. Unkari ja Puola mutta myös Malta ja Italia, Stubb luettelee.

”Jos emme noudata yhteisiä arvoja, niin mitä meille jää?” hän kysyy.


On aika käydä käsiksi ihmiskunnan tulevaisuuteen, sillä myös se on Stubbin kampanjateema.

Kolme vuotta sitten Stubb sai herätyksen ja alkoi lukea. Kirjat kertoivat tulevaisuudesta, teknologiasta ja digitaalisesta vallankumouksesta. Tekoäly, robotisaatio, tavaroiden internet, koneoppiminen, 3d-printtaaminen. Teknologian vallankumous tulee mullistamaan kaiken, Stubb sanoo. Talouden, työmarkkinat, politiikan, median, tieteen ja lopulta ihmiskunnan.

”[Kosmologi] Max Tegmark jakaa kirjassaan ihmiset kolmeen koulukuntaan. Optimistit ajattelevat, että tekoäly korjaa itsensä eikä mitään tarvitse tehdä. Pessimistit ajattelevat, ettei mitään tapahdu 150 vuoteen ja että on vielä pitkä matka siihen, että tietokone alkaa itkeä. Kolmas koulukunta tunnistaa tekoälyn hyödyt, mutta myös tarpeen luoda säännöstö, jotta vältetään pahimmat karikot.”

Stubb itse näkee, että asiaan pitää tarttua sääntöjen ja lainsäädännön kautta. Eurooppa voisi olla tässä edelläkävijä. Euroopan pitää vastata kysymykseen siitä, miten yritykset käsittelevät ihmisistä kerättyä dataa. Miten kohdellaan yrityksiä, jotka eivät omista kauppaamiaan tavaroita ja palveluita, kuten Facebook, Uber tai Airbnb? Miten suhtaudutaan aikaan, jolloin ihmisen geenejä voi manipuloida jo ennen syntymää? Ja mitä tehdä sitten, jos tietokone alkaa itkeä?

”Huolestuttaa, miten pääsemme ylimenokauden yli. Miten ihmisarvo säilyy kun robotit tai tekoäly voivat tehdä työt, joita ihmiset tekivät ennen? Lisäaikaa vapautuu, mutta se ei saa johtaa toimettomuuteen. Digitaalinen vallankumous voi johtaa paljon pahempaan vihanlietsomiseen kuin missä ollaan nyt.”

Miten Stubbin visiot purevat Euroopan konservatiiveihin? EPP:n kärkiehdokasvaalissa yli 700 edustajaa saa äänestää oman ehdokkaansa puolesta salaisessa lippuäänestyksessä. Noin neljäsosa heistä on EPP:n europarlamentaarikkoja.

Merkittävin este Stubbin valinnalle tällä hetkellä on saksalainen europarlamentaarikko Manfred Weber. Kärkiehdokaskisaan ilmoittautunut Weber on Saksan liittokanslerin Angela Merkelin suosikki. Toisaalta mahdollisuuksia parantaa, että brexit-neuvotteluita johtava ranskalaispoliitikko Michel Barnier ilmoitti viime viikolla jättävänsä kisan väliin.

Kärkiehdokaskisankaan voitto ei tuo automaattisesti paikkaa komission johtajana. Euroopan sekava poliittinen tilanne voi tuoda suuria yllätyksiä vaalien jälkeiseen johtajarulettiin. Toisaalta silloin Stubbille voi avautua jokin toinen EU-johtotehtävä.

”Kannattaa olla realisti omien mahdollisuuksien suhteen. En toisaalta löytänyt yhtään syytä, miksi en olisi lähtenyt. Hävittävää ei ole, henkilökohtaisesti, kokoomuksella tai Suomellekaan”, Stubb sanoo.

Stubb syrjäytettiin kokoomuksen puheenjohtajan paikalta kesäkuussa 2016, kun hän hävisi kokoomuksen puheenjohtajavaalin Petteri Orpolle. Stubb on puhunut jälkikäteen pääministerintyön raskaista puolista sekä kohuista, jotka seurasivat häntä erityisesti kotimaan politiikassa.


Pelottaako julkisuus nyt?

”Komission puheenjohtaja pystyy kuitenkin keskittymään enemmän asioiden tekemiseen ja eteenpäin viemiseen. Tapa, jolla kansallisia päättäjiä julkisuudessa käsitellään on huomattavasti kovempi.”

”Olen fatalisti, joka antaa palaa omalla sykkeellään ja omilla arvoillaan. Kun kotona puhuin vaimolle ja lapsille näistä asioista, viesti oli ensimmäistä kertaa, että anna mennä vaan.”

Stubb vastasi EU-sanavisaan

Rajat auki vai kiinni?

Rajat kiinni, jotta ne pysyisivät auki. Pitää tehdä kolme asiaa: vastaanottokeskukset Euroopan ulkopuolella, yhteinen rajavartiointi eli Frontexin vahvistaminen ja sovitun kaavan mukaan otetut kiintiöpakolaiset.

Lisää yhteisöllisyyttä euroon?

Ilman muuta. Tiukemmat säännöt, enemmän yhteisvastuuta.

Populistiset liikkeet Euroopan unionissa?

Haaste. Kuunneltava, löydettävä ratkaisuja, ei voida sulkea pois.

Jean-Claude Juncker

Legenda, suuri eurooppalainen sydän. Kenelläkään ei ole yhtä paljon kokemusta Euroopan unionista.

Manfred Weber

Mukava kaveri, vanha tuttu, europarlamentaarikkoina yhtä aikaa vuonna 2004.

Emmanuel Macron

Suuri eurooppalainen, modernisoija, progressiivinen, EU-myönteinen. Tuttu.

Kuka?

Alexander Stubb


  Syntynyt 1. huhtikuuta 1968.

  Kokoomuksen europarlamentaarikko 2004–2008. Työskennellyt lisäksi kaikissa merkittävissä EU-instituutioissa.

 Toiminut pääministerinä, valtiovarainministerinä, ulkoministerinä ja kauppa- ja Eurooppa-ministerinä. Kokoomuksen puheenjohtaja 2014–2016.

 Euroopan investointipankin varapääjohtaja ja CMI-järjestön puheenjohtaja.

 Tohtoritutkinto kansainvälisistä suhteista London School of Economics -yliopistosta.

 Asuu Helsingissä ja Luxemburgissa, vaimo ja kaksi lasta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Euroopan unioni
 • Eurooppa
 • Alexander Stubb
 • Kokoomus
 • Jenni Virtanen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Lehti julkaisi karmivia yksityiskohtia: Sauditoimittajan epäilty surma kesti seitsemän minuuttia

  2. 2

   Helsingin kirjamessut perui Kiuas-kirjakustantamon osallistumisen messuille – Kustantamon taustalla äärioikeistolaisista kommenteista tunnettu Timo Hännikäinen

  3. 3

   Maailmasta loppuu metalli, kun 80% puhelimista jää kierrättämättä – Syy on kuluttajien hölmö tapa, sanoo asiantuntija, jonka kanssa HS purki iPhonen ja tutki sen metallit

   Tilaajille
  4. 4

   Hallitus sai eduskunnan luottamuksen äänin 101–73 – Oppositiostakin tukea hallituksen linjalle

  5. 5

   Yliopistollinen tutkimus: Miehet pitävät vaimot uskollisina ansaitsemalla heitä paremmin – uskotonta vaimoa uhkaa kulutusmahdollisuuksien väheneminen

  6. 6

   Särötön kuva ”tavallisista suomalaispojista” SS-joukoissa romuttuu vuoden tärkeimmässä sotahistorian teoksessa

  7. 7

   Donald Trump haukkui Stormy Danielsia Twitterissä hevosnaamaksi – ja ihmiset vetosivat heti presidentin vaimoon, jolla saattaisi olla ratkaisu

  8. 8

   Väkivaltainen exä tarkkaili kumppaniaan älyjääkaapin avulla – Älylaitteilla ja niiden vakoiluohjelmilla tehdään ankaraa lähisuhdeväkivaltaa, jossa rajana on vain mielikuvitus

   Tilaajille
  9. 9

   Ylisuorittajien ongelmat ovat ylellisyyttä – Minun on vaikea surra ihmisten puolesta, jotka ovat saavuttaneet elämässään liikaa

  10. 10

   Sotkuinen asunto toi rikostuomion Helsingin vuokra-asunnossa asuneelle miehelle – Oikeus: Oli päivänselvää, että paperien päälle tippuva tupakka sytyttää tulipalon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ylisuorittajien ongelmat ovat ylellisyyttä – Minun on vaikea surra ihmisten puolesta, jotka ovat saavuttaneet elämässään liikaa

  2. 2

   Sakot voi saada myös 24 tunnin paikalla, koska pysäköinninvalvojilla on salapoliisi­keinonsa – seitsemän kysymystä ja vastausta parkkikiekon käytöstä

  3. 3

   Yliopistollinen tutkimus: Miehet pitävät vaimot uskollisina ansaitsemalla heitä paremmin – uskotonta vaimoa uhkaa kulutusmahdollisuuksien väheneminen

  4. 4

   Raaka joukkotappelu Konalassa keskellä kirkasta päivää: Kaksi epäiltyä tapon yritystä ja kaksi pahoinpitelyä – poliisi otti kiinni kuusi ihmistä

  5. 5

   Väkivaltainen exä tarkkaili kumppaniaan älyjääkaapin avulla – Älylaitteilla ja niiden vakoiluohjelmilla tehdään ankaraa lähisuhdeväkivaltaa, jossa rajana on vain mielikuvitus

   Tilaajille
  6. 6

   Särötön kuva ”tavallisista suomalaispojista” SS-joukoissa romuttuu vuoden tärkeimmässä sotahistorian teoksessa

  7. 7

   Tämä riemastuttava maalaus Donald Trumpista ja entisistä presidenteistä nousi koko internetin vitsin aiheeksi – eikä ihme, koska se on täynnä upeita yksityiskohtia

  8. 8

   Kokeile HS:n elvytyspelillä, osaatko painelu-puhalluselvytyksen

  9. 9

   Uusi löytö voi muuttaa historiankirjoituksen Pompeijin tuhon ajankohdasta – päivämäärä löytyikin kirjoitettuna seinään

  10. 10

   Aku Louhimies väittää ohjauspestinsä kansainvälisessä sarjassa olevan katkolla Ylen toimittajan takia – Ohjaajan agentti: Toinen henkilö työskentelee nyt Louhimiehen jaksojen parissa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvia Suomesta, osa 37: Akseli Valmunen kuvasi lähiötä, jossa latvialaiset telakkatyöläiset ja suomalaiset työttömät elävät rinnakkain

   Tilaajille
  2. 2

   Helsinki laski, että 87-vuotias Eeva tulee kuukauden toimeen 101 eurolla – sosiaali­työntekijä neuvoi myymään asunnon tai ottamaan lainaa lääkkeisiin

  3. 3

   Verohallinto julkaisi Instagramissa kenties kaikkien aikojen kuivimman vitsin, eikä kukaan oikein tiedä, mitä siitä pitäisi ajatella

  4. 4

   Neljän kuukauden korvatulehdus ja kuusi poskiontelotulehdusta päälle – Karoliina Sallinen-Pentikäisen loputtomaan sairasteluun löytyi syy, joka on suomalaisille erityisen tyypillinen

   Tilaajille
  5. 5

   ”Turha niitä on enää töihin koittaa, ne on ryypänneet terveytensä jo” – Turun telakka takoo vaurautta, mutta sen varjossa elää köyhyyteen käpertynyt lähiö

   Tilaajille
  6. 6

   Suomessakin suositun antibiootin käyttöä rajoitetaan vakavien haittojen takia – Lääke aiheuttanut revenneitä jänteitä, lihas­kipuja ja uni­häiriöitä

  7. 7

   Maailmanloppu on tulossa, ja se on kaikin tavoin erilainen kuin aiemmat maailmanloput

  8. 8

   Puolen metrin syvyydestä löytyi tuhat vuotta vanha viikinkilaiva Norjassa – ”Tämä on maailman­sensaatio”

  9. 9

   ”Tasa-arvoinen peruskoulu on vitsi” – Elina Tuomesta tuli uupuvien opettajien ääni­torvi ja nyt hän sanoo, että Suomessa tehdään ihmis­oikeus­loukkauksia

   Tilaajille
  10. 10

   Asiantuntijoiden varoitus poliiseille: Älä katso iPhone-puhelinta

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Saako toimittaja ilmoittaa raskauttavia tietoja työnantajalle – Louhimiehen tapauksessa on yksi merkittävä ero viimekeväiseen somekohuun Tilaajille
  3. Hyperandrogeeninen Caster Semenya ei ehkä pääse kilpailemaan ensi kesänä lainkaan – naisurheilijoiden kohutut testosteronisäännöt viivästyvät
  4. Stubbille ei ilmestynyt uusia kilpailijoita Euroopan johtajaksi – vastaan tulee saksalaiskonservatiivi Weber
  5. Oppilaitoksessa räjähti Krimillä, useita ihmisiä kuollut – Venäjä tutkii terrori-iskuna, rehtori kertoo itsemurhaiskusta ja asemiehistä
  6. Hallitus sai eduskunnan luottamuksen äänin 101–73 – Oppositiostakin tukea hallituksen linjalle
  7. Lehti julkaisi karmivia yksityiskohtia: Sauditoimittajan epäilty surma kesti seitsemän minuuttia
  8. Maailmasta loppuu metalli, kun 80% puhelimista jää kierrättämättä – Syy on kuluttajien hölmö tapa, sanoo asiantuntija, jonka kanssa HS purki iPhonen ja tutki sen metallit Tilaajille
  9. Helsingin kirjamessut perui Kiuas-kirjakustantamon osallistumisen messuille – Kustantamon taustalla äärioikeistolaisista kommenteista tunnettu Timo Hännikäinen
  10. Suursijoittaja viimeistelee rahanpesu­ilmoituksen tekemistä Nordeasta myös Suomen viranomaisille – HS käy läpi, mistä tapauksessa on kyse
  11. Sotkuinen asunto toi rikostuomion Helsingin vuokra-asunnossa asuneelle miehelle – Oikeus: Oli päivänselvää, että paperien päälle tippuva tupakka sytyttää tulipalon
  12. Näytä lisää