Politiikka

Millaiset ovat Stubbin mahdollisuudet EU:n kärkipaikalle? ”Monet haluavat peesata Saksaa”, arvioi Katainen

EU:ssa avautuu kevään vaalien jälkeen useita johtajapestejä. Ehdokkaiden valintaan vaikuttaa myös Suomen kevään vaalitulos. Stubbin tie kärkiehdokkaaksi on hankala, koska ”monet haluavat peesata Saksaa”, arvioi komissaari Jyrki Katainen.

Bryssel/Helsinki

Suomen entinen pääministeri Alexander Stubb (kok) ilmoitti tiistaina lähtevänsä ehdolle Euroopan komission seuraavaksi puheenjohtajaksi.

HS:n haastattelussa hän kertoo, että ”tähdet työhakemuksessa ovat ihan kohdillaan”.

Keskustaoikeistolaisen EPP-ryhmän kärkikandidaattiehdokas äänestetään marraskuun alussa Helsingissä. Kokoomusedustajat kuuluvat parlamentissa EPP-ryhmään.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Millaiset mahdollisuudet Stubbilla ovat?

Stubbin vastaehdokkaaksi marraskuun äänestykseen on ilmoittautunut saksalainen europarlamentaarikko Manfred Weber. Sitä vastoin ranskalainen brexit-neuvottelija Michel Barnier jättäytyi pois kisasta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Komission varapuheenjohtaja, entinen pääministeri Jyrki Katainen (kok) kertoi kesällä, ettei hae jatkoa komissaarina. Tämä avasi väylän Alexander Stubbille EU:n johtotehtäviin.

Kataisen arvion mukaan ”Weber on vahva, ja monet haluavat peesata Saksaa.”

”Mikäli kandidaattikisassa käydään julkisia keskusteluja ehdokkaiden kesken, Stubb on niissä vahvoilla. Hänellä ei ole mitään hävittävää, ja hän on intohimoinen suhteessaan Eurooppaan. Suomen vanha maine tiukan kulukurin kannattajana voi vaikuttaa. Tilanne on elävä, eikä ole itsestäänselvää, kuka kisassa pärjää”, Katainen arvioi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Elävyydellä Katainen tarkoittaa sitä, että ensi kevään eurovaalit saattavat sekoittaa EU:n perinteisesti vahvat poliittiset ryhmät. Vaikka EPP on ollut Euroopan unionin suurin ryhmä, sen valta saattaa heiketä. Parlamentin toiseksi suurimpaan sosialistien ja demokraattien ryhmään kuuluvat Suomen Sdp:n parlamentaarikot.

Myös Suomen ensi kevään eduskuntavaalit vaikuttavat EU:n johtokuvioihin. Jos kärkiehdokkuus ei Stubbille aukea, saattavat komissaarin tehtävät kiinnostaa. Komissaariehdokkuudesta taas tulevan kevään vaalivoittajalla on painava sanansa sanottavanaan.

Sdp:n puoluejohtaja Antti Rinne ei halua tässä vaiheessa spekuloida nimillä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Ensin on käytävä eduskuntavaalit ja eurovaalit. Se on varmaa, että sosiaalidemokraateille tulee erinomainen kärkiehdokas”, Rinne kommentoi avustajansa välityksellä.

Millaisia ehdokkaita Suomen ylipäätään pitäisi ehdottaa EU:n kärkipaikoille?
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Vaalien jälkeen jaossa on komission puheenjohtajuuden lisäksi EU:n ulkopolitiikan korkea edustajan, Eurooppa-neuvoston puheenjohtajan sekä Euroopan keskuspankin pääjohtajan pestit.

Kaksi Suomen pitkäaikaista europarlamentaarikkoa, Anneli Jäätteenmäki (kesk) ja Heidi Hautala (vihr) ovat huolissaan komissaariehdokasasettelusta erityisesti sukupuolinäkökulmasta.

”Ehdokasasettelussa tuleva pääministeri on ratkaisevassa asemassa. Toivon, että jokainen jäsenmaa asettaa kaksi tai kolme ehdokasta, joihin kuuluu päteviä naisia ja miehiä”, Jäätteenmäki sanoo.

Hautala painottaa, että kaikkien ehdokkaiden olisi oltava eurovaaleissa ensinnäkin itse ehdolla.

”Suomesta ei ole tullut koko EU-jäsenyytemme eli 23 vuoden aikana yhtään naiskomissaaria. Jos näin ei päätetä 2019, seuraavan kauden jälkeen on kulunut lähes kolme vuosikymmentä, jonka aikana lasikatto ei ole vieläkään murtunut. Onko tämä todella se viesti, jonka haluamme antaa?” Hautala kysyy.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Euroopan unioni
 • Eurooppa
 • Alexander Stubb

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Oulun seksuaalirikoksesta etsitty mies otettiin kiinni Saksassa

  2. 2

   Saksalaislehti: Vladimir Putinin henkilö­kortti löytyi Stasin arkistosta

  3. 3

   Miss Norja esiintyi Miss Universum -kilpailussa saamenpuvussa, ja saamelaiset osoittivat suosiotaan: ”Olen erittäin ylpeä”

  4. 4

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  5. 5

   Suomeen rekisteröitiin uusi maahanmuutto­vastainen puolue

  6. 6

   Rekka pakeni kolaripaikalta Kehä III:lla Vantaalla – Henkilöauto raahautui keulaan takertuneena

  7. 7

   Sipilä sekoili perus­tulon käsitteen kanssa, Rinne omilla linjoilla työ­peräisestä maahan­muutosta – näin pääministeri­ehdokkaat kohtasivat Keskus­kauppa­kamarin tentissä

  8. 8

   Suora lähetys kosmonauttien avaruus­kävelystä: Venäläiset tutkivat miehistö­aluksensa kylkeen ilmestynyttä reikää, joka nostatti villit spekulaatiot

  9. 9

   Rauhannobelisti johtaa maata, jossa muslimien talot poltetaan ja ihmisviha velloo avoimena – Mitä Aung San Suu Kyille tapahtui?

   Tilaajille
  10. 10

   Tältä näyttävät joulun uudet herkut – kokeile suosikkiasi tämän vuoden joulupöydässä, ja muista myös rakkaat klassikkoreseptit

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  2. 2

   Oulun seksuaalirikoksesta etsitty mies otettiin kiinni Saksassa

  3. 3

   ”Kun vessanpönttö vedettiin, tavara meni väärään suuntaan ja levisi alakaton päälle” – Valvoja on huolissaan rakennus­työmaiden kokemattomista mestareista

  4. 4

   Iso amerikkalainen tutkimus­ryhmä on viemässä suomalaistutkijan kunnian viruslöydöstä – ”Kopioivat minun ideani”

   Tilaajille
  5. 5

   Suomeen rekisteröitiin uusi maahanmuutto­vastainen puolue

  6. 6

   Linnan juhlissa puvullaan huomiota herättänyt Elina Gustafsson kertoo saamastaan vihapuheesta: ”Olen oikeastaan kiitollinen”

  7. 7

   Klonkun näyttelijä teki roolisuorituksen jakomielisenä Theresa Mayna – ehkä ilkeimmässä brexit-videossa ikinä

  8. 8

   Yle ja Karjalainen väittivät virheellisesti Jussi Halla-ahon olleen paikalla ”natsilippu­kulkueessa” – Halla-aho arvosteli ”vastuullista mediaa” ja ajautui väittelyyn siitä, mihin oli oikein osallistunut

  9. 9

   Rauhannobelisti johtaa maata, jossa muslimien talot poltetaan ja ihmisviha velloo avoimena – Mitä Aung San Suu Kyille tapahtui?

   Tilaajille
  10. 10

   Parisuhde kärsii, jos tunnetyö jää toisen harteille tai se on unohdettu kokonaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies oli hurmaava, mutta kun yksiön ovi yöllä sulkeutui, Minna tajusi jotain olevan vialla – ”Minulle tapahtui asioita, joita en olisi halunnut tapahtuvan”

   Tilaajille
  2. 2

   Kansanedustaja Touko Aallon päälle käytiin Linnan juhlissa – ”Kahdella kädellä rintakehään niin voimakkaasti kuin pystyy”

  3. 3

   Kuvakooste: Valitsimme Linnan juhlien kymmenen säväyttävintä pukua – lukijoiden suosikiksi nousi 19-vuotias yllätysnimi

  4. 4

   Helsingissä hakaristilippujen kantaminen johti käsirysyyn, pidätyksiin ja epäilykseen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan – Kaksi pidätettiin myös 612-soihtukulkueen häirinnästä

  5. 5

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  6. 6

   Oulun poliisi varoittaa: Ulkomaalaistaustaiset miehet saalistavat nuoria tyttöjä netissä

  7. 7

   Näyttelijä Jasper Pääkkönen rikkoi asuvalinnallaan etikettiä – kumppanilla kultainen, käärmeteemainen paljettiasu

  8. 8

   Kesän jälkeen äitien kasvoilta katosivat ilmeet, ja kätilö Rosmariini Tolonen näki sen – HS:n erikoisartikkeli vie vainottujen rohingyojen pakolaisleirille

   Tilaajille
  9. 9

   Ystäväni ei vieläkään tiedä, mitä hänen ex-poikaystävänsä teki päivisin

  10. 10

   Ihminen syttyi tuleen Espoon keskuksen terveysasemalla

  11. Näytä lisää