Politiikka    |   Kommentti

Stubb yrittää pelata korttinsa niin, ettei jäisi tälläkin kertaa nuolemaan näppejään

Alexander Stubb ilmoittautui kerralla kaikkeen – myös Suomen komissaarikisaan, kirjoittaa HS:n politiikantoimittaja Marko Junkkari.

38 prosenttia. Se on Koskenkorvan alkoholipitoisuus. Mutta on se muutakin. 38 prosenttia on se osuus, jonka Alexander Stubb henkilökohtaisesti keräsi kokoomuksen äänimäärästä vuoden 2014 eurovaaleissa.

Se on pöker­ryttävän paljon. Se tarkoittaa, että kymmenestä kokoomusta äänestäneestä neljä antoi äänensä Stubbille
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Stubbin siivittämänä kokoomus olikin edellisten eurovaalien selvästi suurin puolue 22,6 prosentin ääniosuudella. Kokoomus sai kaikkiaan 390 376 ääntä. Niistä 148 190 oli Stubbin.

Stubbin huimasta äänisaalista osa selittyy sillä, että hän oli tuolloin viisi vuotta sitten hyvin esillä. Käytiinhän eurovaalikampanjan kanssa samaan aikaan kamppailua myös kokoomuksen puheenjohtajan paikasta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Stubb voitti, ja hänestä tuli pääministeri – siitäkin huolimatta, että se oli tehtävä, josta hän ei varsinaisesti ollut haaveillut. Hän oli toivonut pääsevänsä komissaariksi, mutta se ei ollut mahdollista kun väistyvä pääministeri Jyrki Katainen nappasi pestin itselleen.

Stubbin kausi kokoomuksen puheenjohtajana ei mennyt putkeen. Vain kaksi vuotta myöhemmin Petteri Orpo syrjäytti hänet ja Stubb vetäytyi Luxemburgiin Euroopan investointipankin EIB varapääjohtajaksi nuolemaan haavojaan.

Mutta nyt Alexander Stubb on taas tolpillaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tiistaina Stubb ilmoittautui massiivisen mediaoperaation myötä kisaamaan europorvariryhmä EPP:n kärkiehdokkaan paikasta. EPP:n kärkiehdokkaasta tulee todennäköisesti seuraavan komission puheenjohtaja.

Stubbin mahdollisuudet voittaa kärkiehdokkuus ovat pienet. Hän tietää sen itsekin, joten Stubb rakentaa kampanjansakin tämän altavastaaja-ajatuksen varaan. Mutta mahdollisuus se on pienikin.

Jäsenmaiden päätöksenteossa vaikuttaa niin monta ja usein keskenään ristiriitaista motiivia ja tavoitetta, että kompromissien myötä lopputulos voi olla hyvinkin yllätyksellinen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Sitä paitsi Stubbin ilmoittautumisessa kyse ei ole vain kärkiehdokkuudesta.

Ehdokkuuden myötä Stubb saa paljon eurooppalaista mediahuomiota, mikä hivelee häntä jo itsessään. Julkisuus saattaa myös avittaa häntä nousemaan johonkin myös muuhun merkittävään EU-tehtävään. Ja se saattaa avittaa häntä myös saamaan raskaamman salkun, jos hänet nimitetään Suomen seuraavaksi komissaariksi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Niin, Stubb käytännössä ilmoittautui tiistaina myös Suomen komissaariehdokkaaksi. Stubb pyrkii nyt toteuttamaan sen komissaarihaaveen, jonka Katainen häneltä keväällä 2014 vei.

Haaveen toteutumisessa on vain iso jos.

Perinteen mukaan komissaarin nimittää pääministeripuolue. Stubbin komissaaripaikka on siis kiinni siitä, onko kokoomus ensi kevään eduskuntavaaleissa suurin puolue. Viimeisimpien kannatuskyselyiden valossa se ei näytä kovinkaan varmalta.

Sdp:n Antti Rinne ei pääministerinä Stubbia nimeäisi komissariksi.

Jos Stubbia ei valita marraskuussa EPP:n kärkiehdokkaaksi, hän tuskin suin päin ilmoittautuu kokoomuksen eurovaaliehdokkaaksi. Sillä pelkäksi rivieuroparlamentaarikoksi Stubb ei halua. Sen hän homman hän on jo nähnyt.

Todennäköisesti Stubb odottaa huhtikuun eduskuntavaalit ja katsoo, miten niissä käy. Jos kokoomus on suurin, Stubb ilmoittautuu heti vaalien jälkeen kokoomuksen eurovaaliehdokkaaksi. Eurovaalit pidetään toukokuun lopussa.

Stubb yrittää pelata korttinsa niin, että tällä kertaa hän ei jäisi nuolemaan näppejään. Kokoomuksen osalta Stubbin pelitilanne näyttää aika hyvältä.

Kokoomus tarvitsee Stubbia. Puolue tarvitsee eurovaaleissa ehdokkaan, joka pystyy keräämään 38 prosenttia äänistä. Siksi kokoomus lupaa Stubbille komissaaripaikan.

Korjaus 3.10. klo 11. Jutussa kirjoitettiin aiemmin, että Antti Rinne ei nimittäisi Stubbia komissaariksi. ”Nimittäminen” on korjattu ”nimeämiseksi”, sillä komissaarien varsinainen nimittäminen tapahtuu Euroopan parlamentissa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • EU
 • Alexander Stubb
 • Euroopan komissio

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   HS seuraa: Strasbourgin ammuskelun kuolon­uhrien määrä noussut neljään, kertoo poliisilähde, tekijä yhä paossa mutta tiettävästi loukkaantunut luodista

  2. 2

   Käpylän räjähdysmäistä tulipaloa tutkitaan murhan yrityksenä – Poliisi julkaisi kuvan epäillystä, jonka uskotaan heittäneen asuntoon poltto­pullon

  3. 3

   Tältä näyttävät joulun uudet herkut – kokeile suosikkiasi tämän vuoden joulupöydässä, ja muista myös rakkaat klassikkoreseptit

  4. 4

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  5. 5

   Kauppakeskus Redi aikoo nyt ratkaista ongelmat 30 000 euron kilpailulla – Miksi ei vain piirretä nuolia lattiaan?

  6. 6

   Ruotsin hovi kommentoi Zlatan Ibrahimovicin röyhkeää kuvamanipulaatiota – osoittaa huumorintajua

  7. 7

   Saksalaislehti: Vladimir Putinin henkilö­kortti löytyi Stasin arkistosta

  8. 8

   Miss Norja esiintyi Miss Universum -kilpailussa saamenpuvussa, ja saamelaiset osoittivat suosiotaan: ”Olen erittäin ylpeä”

  9. 9

   Helsinki kasvatti Hurstin ja Myllypuron leipäjonojen avustusta – ”Ettei ihmisten pidä seisoa kylmässä jonottamassa ”

  10. 10

   ”Poliisi jahtaa ampujaa juuri tällä alueella” – Strasbourgissa on joukoittain suomalaisia poliitikkoja, Liisa Jaakonsaari jäi jumiin ravintolaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  2. 2

   Oulun seksuaalirikoksesta etsitty mies otettiin kiinni Saksassa

  3. 3

   Iso amerikkalainen tutkimus­ryhmä on viemässä suomalaistutkijan kunnian viruslöydöstä – ”Kopioivat minun ideani”

   Tilaajille
  4. 4

   Käpylän räjähdysmäistä tulipaloa tutkitaan murhan yrityksenä – Poliisi julkaisi kuvan epäillystä, jonka uskotaan heittäneen asuntoon poltto­pullon

  5. 5

   ”Kun vessanpönttö vedettiin, tavara meni väärään suuntaan ja levisi alakaton päälle” – Valvoja on huolissaan rakennus­työmaiden kokemattomista mestareista

  6. 6

   Suomeen rekisteröitiin uusi maahanmuutto­vastainen puolue

  7. 7

   Rauhannobelisti johtaa maata, jossa muslimien talot poltetaan ja ihmisviha velloo avoimena – Mitä Aung San Suu Kyille tapahtui?

   Tilaajille
  8. 8

   Saksalaislehti: Vladimir Putinin henkilö­kortti löytyi Stasin arkistosta

  9. 9

   Rekka pakeni kolaripaikalta Kehä III:lla Vantaalla – Henkilöauto raahautui keulaan takertuneena

  10. 10

   Parisuhde kärsii, jos tunnetyö jää toisen harteille tai se on unohdettu kokonaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies oli hurmaava, mutta kun yksiön ovi yöllä sulkeutui, Minna tajusi jotain olevan vialla – ”Minulle tapahtui asioita, joita en olisi halunnut tapahtuvan”

   Tilaajille
  2. 2

   Kansanedustaja Touko Aallon päälle käytiin Linnan juhlissa – ”Kahdella kädellä rintakehään niin voimakkaasti kuin pystyy”

  3. 3

   Kuvakooste: Valitsimme Linnan juhlien kymmenen säväyttävintä pukua – lukijoiden suosikiksi nousi 19-vuotias yllätysnimi

  4. 4

   Helsingissä hakaristilippujen kantaminen johti käsirysyyn, pidätyksiin ja epäilykseen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan – Kaksi pidätettiin myös 612-soihtukulkueen häirinnästä

  5. 5

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  6. 6

   Kesän jälkeen äitien kasvoilta katosivat ilmeet, ja kätilö Rosmariini Tolonen näki sen – HS:n erikoisartikkeli vie vainottujen rohingyojen pakolaisleirille

   Tilaajille
  7. 7

   Näyttelijä Jasper Pääkkönen rikkoi asuvalinnallaan etikettiä – kumppanilla kultainen, käärmeteemainen paljettiasu

  8. 8

   Ennätykselliset veronpalautukset maksuun tänään – ensi vuonna valtaosa ei enää saa ”joulupalautuksia”

  9. 9

   Kahden eri miehen epäillään yrittäneen suistaa linja-auton tieltä kahdella paikkakunnalla – Bussiyhtiön toimitusjohtaja kertoo HS:lle, mitä Uuraisilla tapahtui 85 kilometrin tuntivauhdissa

  10. 10

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. HS seuraa: Strasbourgin ammuskelun kuolon­uhrien määrä noussut neljään, kertoo poliisilähde, tekijä yhä paossa mutta tiettävästi loukkaantunut luodista
  3. Tunti sitten
  4. Huikeaa draamaa Mestarien liigassa – Liverpool ja Tottenham pudottivat italialaisjoukkueet jatkosta
  5. ”Poliisi jahtaa ampujaa juuri tällä alueella” – Strasbourgissa on joukoittain suomalaisia poliitikkoja, Liisa Jaakonsaari jäi jumiin ravintolaan
  6. Norjan TV2: Kaksinkertainen hiihdon olympiavoittaja Petter Northug lopettaa hiihtouransa – ilmoittaa päätöksestään keskiviikkona
  7. 2 tuntia sitten
  8. Helsinki kasvatti Hurstin ja Myllypuron leipäjonojen avustusta – ”Ettei ihmisten pidä seisoa kylmässä jonottamassa ”
  9. Kiina pidätti kanadalaisen ex-diplomaatin – Kanada ei tiedä, liittyykö asia suhteita kiristäneeseen Huawei-johtajan pidätykseen
  10. Ruotsin hovi kommentoi Zlatan Ibrahimovicin röyhkeää kuvamanipulaatiota – osoittaa huumorintajua
  11. 4 tuntia sitten
  12. Putin kävi jättämässä ruusut Ljudmila Aleksejevan arkulle – ihmis­oikeus­taistelija arvosteli presidentin tekoja tauotta 18 vuoden ajan
  13. Trump osui tviiteillään vahingossa Katowicen ilmasto­kokouksen ydin­kysymykseen: Miten varmistetaan, että köyhät eivät joudu maksamaan ilmasto­tekoja?
  14. Jokereille kirvelevä kotitappio erikoisessa pelissä: ”Oli neljä paikkaa koko pelissä ja tekivät kolme maalia”
  15. Näytä lisää