Politiikka

Näin tänään alkava poliittinen lakko vaikuttaa kansalaisten arkeen

Poliittinen lakko suuntautuu maan hallitusta vastaan, mutta isoimpina kärsijöinä ovat suuret teollisuuslaitokset, jotka tyhjenevät työntekijöistä.

Suomen hallituksen ehdotuksia vastaan suunnattu poliittinen lakko saattaa näkyä kansalaisten arjessa keskiviikkona tavallista heikompana tarjontana kaupan ruoka- ja juomavalikoimissa.

Eniten lakko näkyy ja tuntuu suurissa teollisuuden työpaikoissa, jotka tyhjenevät työntekijöistä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Lakko kestää vuorokauden, joten vaikutusten ei kuitenkaan odoteta olevan erityisen suuria.

HS käy läpi, miten lakko näkyy milläkin aloilla ja miksi työnseisaukseen on ryhdytty.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Työntekijäpuolen myrskyvaroitukseksi kutsumassa työnseisauksessa ovat ammattiliitoista mukana SAK:hon kuuluvat Teollisuusliitto, Palvelualojen ammattiliitto PAM ja Sähköliitto.

Lakko iskee pahimmin Teknologiateollisuuden jäsenyrityksiin. Liitto on arvioinut, että työt seisahtuvat sen noin 40 jäsenyrityksessä ja lakkoon osallistuu noin 33 000 työntekijää.

Työntekijäpuolen arvio on, että Teollisuusliiton ja Sähköliiton lakot koskevat 150:tä isoa teollisuusalan työpaikkaa ympäri maata. Työnseisauksen piirissä on Teollisuusliitosta noin 22 000 työntekijää ja Sähköliitosta noin tuhat työntekijää.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Lakko kohdistuu muun muassa sellaisiin isoihin yrityksiin kuin telakkayhtiö Meyer Turku, teräsyhtiöt Outokumpu ja SSAB sekä metsäyhtiö UPM.

Sähköliitto käynnistää samana ajankohtana lakot myös viidellätoista suurimmalla elintarvikealan teollisuustyöpaikalla yhdessä elintarvikealan työntekijöitä edustavan SEL:n kanssa. Lakko koskee yli 4 500 työntekijää elintarvikealalla.

Kohteena ovat muun muassa Atrian, HKScanin ja Saarioisten sekä juomapuolella Olvin, Hartwallin ja Koffin tuotantolaitokset.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Palvelualan työntekijöitä edustavan Pamin lakko on rajattu koskemaan lähinnä teollisuudessa työskenteleviä kiinteistö- ja siivousalan sekä henkilöstöravintoloiden työntekijöitä. Lakkokohteissa työskentelee noin tuhat työntekijää. Pron työnseisaus koskee yksittäisiä yhtiöitä ja työpaikkoja.

Ihmisten arkipäivään voi olla vähitellen vaikutusta niillä ylityökielloilla, joita osa liitoista on jo asettanut tai asettaa myöhemmin voimaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Maanantaina voimaan tulivat JHL:n asettamat ylityö- ja vuoronvaihtokiellot metro- ja raitiovaunukuljettajille.

HSL:stä kerrotaan, että ylityö- ja vuoronvaihtokiellot eivät vielä tiistain aikana aiheuttaneet mitään häiriötä metroliikenteeseen.

”Raitioliikenteessä jäi kahdeksan vuoroa ajamatta, mikä ei näkynyt asiakkaille juuri mitenkään. Bussivuoroista kolme jäi iltapäivällä ajamatta”, toteaa HSL:n viestintäpäällikkö Sari Kotikangas tiistai-iltana.

Kotikankaan mukaan on mahdoton ennustaa, miten liikenne keskiviikkona toimii, mutta hän oletti että viikon alku toimii jonkinlaisena osviittana. Myös maanantaina liikenne oli sujunut melko häiriöttä.

”En halua kuitenkaan luoda ylioptimistista kuvaa. Sen näkee aamupäivän aikana, että tuleeko kuljettaja töihin vai ei. Ohjeena [matkustajille] voisi sanoa, että jos on tärkeä meno, ei kannata mennä viimeisellä mahdollisella vuorolla”, Kotikangas toteaa.

JHL:n asettama ylityökielto ja vuoronvaihtokielto ovat voimassa maanantaista eteenpäin toistaiseksi.

Epävarmuus johtuu siitä, että kieltojen vuoksi liikennettä operoivalla HKL:llä on tavallista vähemmän pelivaraa poikkeustilanteissa. Pienikin yllätys voi aiheuttaa ketjureaktion etenkin metrossa.

Tällainen voi olla esimerkiksi kuljettajan sairastuminen, jos varakuljettajaa ei riitä sijaiseksi johonkin vuoroon. Vuoro jää silloin ajamatta, mutta vaikutukset liikenteeseen voivat kertautua.

Liikenteestä pois jäävät vaunut pitää myös siirtää pois tieltä varikolle ja hakea sieltä taas, kun niitä jälleen tarvitaan.

Pamin 27 sopimusalaa koskeva ylityökielto alkaa samaan aikaan kuin poliittinen lakko, eli keskiviikkona keskiyöllä. Ylityökielto koskee muun muassa kauppojen, varastojen, siivous- ja kiinteistöpalvelualan, hotelli- ja ravintola-alan, Alkojen ja apteekkien työtehtäviä.

Pron ylityökielto koskee kiinteistöalan toimihenkilöitä. Teollisuusliitolla ylityökielto on ollut voimassa jo 17. syyskuuta alkaen.

Keskiviikon työnseisaus on luonteeltaan poliittinen. Liitot ovat solmineet voimassa olevat työehtosopimukset, eikä lakko tällä kertaa kohdistu työnantajia vastaan. Se suuntautuu maan hallitukseen, jonka toimet liittojen mukaan heikentäisivät työntekijän asemaa ja oikeuksia.

Jos työntekijöiden lakko liittyy työehtosopimuksen voimassa ollessa suoraan työehtoihin, lakko määritellään laittomaksi. Sen sijaan poliittisia lakkoja ei pidetä laittomina, vaan niiden katsotaan kuuluvan perustuslain turvaamiin perusoikeuksiin mielipiteen ilmaisemisen oikeudesta.

Poliittisten lakkojen oikeutuksesta käydään silti keskustelua paitsi liittojen myös työelämän lainsäädäntöä tuntevien asiantuntijoiden kesken.

Elinkeinoelämän valtuuskunnan (Eva) selvityksessä työoikeuden professori Seppo Koskinen huomautti alkuvuodesta, että poliittiset lakot kohdistuvat myös työnantajiin, jotka eivät kuitenkaan voi vaikuttaa taustalla olevaan epäkohtaan.

Koskinen katsoi, että työpaikkojen tulisi olla poliittisesti neutraaleja eikä työpaikoilla hänen mielestään olisi sopivaa pitää kovin pitkiä, kuten päivän tai kahden kestäviä poliittisia lakkoja.

Koskinen kirjoitti selvityksessä, että Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa poliittiset lakot ovat pääsääntöisesti kiellettyjä.

Tämä kirvoitti vastalauseen ruotsinkielisen kauppakorkeakoulun Hankenin työoikeuteen erikoistuneelta professori Niklas Bruunilta, jonka mukaan lainsäädäntö Ruotsissa ja Norjassa ei olennaisesti eroa Suomen laista.

Bruunin mukaan yhdistymisvapaus ja siihen sisältyvä työtaisteluoikeus on turvattu YK:n kansainvälisen työjärjestön ILO:n sopimusten lisäksi Euroopan ihmisoikeussopimuksessa ja Suomen perustuslaissa. Euroopan ihmisoikeussopimus on Suomessa voimassa lakina ja ILO:n sopimukset sitovat Suomea.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Työtaistelut
 • SAK
 • Teollisuusliitto

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Miljoona matkakorttia vaihdetaan uusiin, vanhat lakkaavat toimimasta – HSL:n suuri operaatio alkoi tiistaina

  2. 2

   Piiloon jäävä hoiva kannattelee monen lapsen arkea – Jos teet näitä asioita, suojaat lapsesi mielenterveyttä

  3. 3

   Jos nämä ovat hyviä aikoja USA:ssa, en halua nähdä huonoja

  4. 4

   Palvelualojen jättiliitolta lisää työtaisteluja ensi viikosta alkaen, koskevat yli 50 000 jäsentä – ”Kyllähän nämä tulevat kuluttajan tontille”

  5. 5

   Huorittelua, seksiehdotuksia ja rintoja kourivia potilaita – Tällaista on sairaanhoitaja Rayan Hämäläisen, 28, arki työpaikalla

   Tilaajille
  6. 6

   Vanhemmat hylkäävät lapsiaan ja jopa 11-vuotiaat ovat huumekoukussa – Uutta-Seelantia vaivaa synteettisen kannabiksen aiheuttama huumekriisi

  7. 7

   Tuhoaako runsas light-limujen juominen erektion? Urologi vastaa

  8. 8

   Nasan kuvassa näkyy Etelämantereesta irronnut ihmeellisen geometrinen jäävuori

  9. 9

   Amy Schumer ilmoitti olevansa raskaana – ja teki sen niin poikkeuksellisella tavalla, että sai internetin villiintymään ja kaikki uutisoimaan poliittisen viestinsä

  10. 10

   Umpiruotsinkielinen taiteilija puhuu elokuvassa suomea, ja tutkija kummeksuu ratkaisua – Ohjaaja Antti J. Jokinen: ”Schjerfbeck oli humanisti ja niin olen minäkin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Järkytys ravintola­maailmassa: klassikko­baarit Corona, Moskova ja Dubrovnik joutuvat lopettamaan, merkki­rakennuksen kaikki vuokra­sopimukset on irtisanottu

  2. 2

   Räikkösen kunnioitusta huokuva ele palkintojen­jaossa kerää ylistystä: ”Osoitti todellista tyylitajua”

  3. 3

   Piiloon jäävä hoiva kannattelee monen lapsen arkea – Jos teet näitä asioita, suojaat lapsesi mielenterveyttä

  4. 4

   Huorittelua, seksiehdotuksia ja rintoja kourivia potilaita – Tällaista on sairaanhoitaja Rayan Hämäläisen, 28, arki työpaikalla

   Tilaajille
  5. 5

   Ennennäkemätön Kimi Räikkönen on nyt myös kansikuvapoika ja maailmanlaajuisen lehden uuden numeron pääaihe

  6. 6

   It-veteraani kirjoitti koodaajien palkkaongelmasta – Jos tekijöistä on kerran pulaa, miksi heistä ei synny palkkakilpailua?

  7. 7

   Miljoona matkakorttia vaihdetaan uusiin, vanhat lakkaavat toimimasta – HSL:n suuri operaatio alkoi tiistaina

  8. 8

   Onko Bitcoinin loppu kirjoitettu sen sisään? ”Miksi näin nerokkaan järjestelmän luojat eivät ole ottaneet tätä huomioon”

   Tilaajille
  9. 9

   Säässä täyskäännös tällä viikolla: Lunta pyryttää jopa 15 senttiä Etelä-Suomea myöten – Meteorologi suosittelee vaihtamaan talvirenkaat

  10. 10

   Kuinka nopeasti nuuskan käyttö näkyy hammaslääkärillä? Voiko nuuska kairata reiän poskeen? Asiantuntijat käyvät läpi 15 netistä tuttua väitettä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miksi naista pitää ”rakentaa” tunteja ennen kuin hän kelpaa televisioon? Jenni Pääskysaari kyllästyi näyttämään ”drag queenilta” ja teki radikaalin ratkaisun

   Tilaajille
  2. 2

   ”Joidenkin kohdalla on pakko toivoa, etteivät he koskaan saa töitä” – Ammattikouluista uhkaa valmistua hoitajia, jotka voivat olla vaaraksi hoidettavilleen, sanovat opettajat

   Tilaajille
  3. 3

   Kalusteita lahjoitetaan niin paljon, etteivät kaikki kelpaa edes kirpputoreille – Nämä käytetyt kalusteet viedään käsistä, näitä ei huolita edes ilmaiseksi

   Tilaajille
  4. 4

   Räikkösen kunnioitusta huokuva ele palkintojen­jaossa kerää ylistystä: ”Osoitti todellista tyylitajua”

  5. 5

   ”Minun on ajateltava, että oli hänen aikansa mennä” – 39-vuotiaana kuolleen Perttu Häkkisen vaimo, ystävät ja työtoverit kertovat, kuinka paljon he menettivät

   Tilaajille
  6. 6

   Kettu istahti paikallisbussin penkille Kirkkonummella – Video näyttää, miten kuski paimentaa eläimen ulos katseen voimalla

  7. 7

   Brittipilotti ohjasi koneensa kiitoradalle kylki edellä – Finnairin lentäjä selittää, mistä on kyse ja paljastaa loma­kohteiden haastavimman kentän

  8. 8

   Audi, Lada ja Toyota haudattiin vuodeksi suohon ja kaivettiin sen jälkeen ylös – Venäläisen Youtube-porukan ”testi” vahvistaa vanhan totuuden

  9. 9

   Säässä täyskäännös tällä viikolla: Lunta pyryttää jopa 15 senttiä Etelä-Suomea myöten – Meteorologi suosittelee vaihtamaan talvirenkaat

  10. 10

   Uuden lastensairaalan katolle ilmestyi englanninkielinen teksti: Varautuuko sairaala pommituksiin?

  11. Näytä lisää