Politiikka

Sauli Niinistö kertoo uutuus­kirjassa, että petetty lupaus ulko­ministerin paikasta turmeli välejä Jyrki Kataiseen – Kiista Ilkka Kanervan kanssa jää avaamatta: ”Vielä ei ole aika”

Kirja kertoo myös, että nykyisestä Ulkopoliittisen instituutin johtajasta Teija Tiilikaisesta olisi voinut tulla ulkoministeri Ilkka Kanervan tekstiviestikohun jälkeen. Tiilikainen kieltäytyi.

Kokoomuksen puheenjohtajalle luulisi olevan ihannetilanne, kun presidentinlinnassa istuu puolueen oma mies Sauli Niinistö.

Mitä vielä. Puolueen ja presidentin välillä on ollut vahvoja jännitteitä, jotka ovat vasta nyt Petteri Orpon puheenjohtajakaudella vähän lientyneet.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tunnettua on, että Niinistön ja Alexander Stubbin välit olivat hyiset muun muassa Stubbin Nato-innon takia. Vähemmän on puhuttu siitä, että Niinistön suhde myös Stubbin edeltäjään Jyrki Kataiseen oli vaikea ja kitkainen.

Entinen toimittaja, nykyisin Finanssialan viestinnässä työskentelevä Tuomo Yli-Huttula avaa kokoomuksen sisäisiä valtapelejä keskiviikkona ilmestyneessä kirjassaan Presidentti ja porvarivalta – Ristiriitoja ja yhteistoimintaa tasavallan sisäpiirissä (Otava).
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kirja on jatkoa Yli-Huttulan aiemmalle teokselle Puolivallaton puolue, jossa hän kertoi kokoomuksen edesottamuksista 1990-luvulta vuoden 2006 presidentinvaaleihin asti.

Yli-Huttula on haastatellut kirjaansa varten lukuisia sisäpiiriläisiä. Poikkeuksena tämän syksyn muihin Niinistö-aiheisiin kirjoihin on se, että myös Niinistö suostui haastatteluun. Se onkin poikinut kirjaan monta kiinnostavaa yksityiskohtaa.

Yli-Huttulan mukaan kokoomusjohto on tehnyt pitkitettyä poliittista ”isänmurhaa” suhteessaan Niinistöön. Selkeimmin tämä näkyy siinä, että Katainen ei halunnut Niinistöä kokoomuksen ministereiden joukkoon vuoden 2007 eduskuntavaalien jälkeen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Pitkään ehdokkuuttaan miettinyt Niinistö oli ollut vaaleissa supersuosittu. Hän kertoo kirjassa ensi kertaa oman versionsa vaalien jälkeisistä tapahtumista.

Niinistöllä oli ennen vaaleja käsitys, että hänellä oli Kataisen kanssa ”välipuhe” eli sopimus, jonka mukaan hän voisi valita minkä tahansa vaalien jälkeen tarjolla olevan tehtävän.

”Minä puhuin erityisesti ulkoministerin tehtävästä”, Niinistö sanoo. Hän katuu nyt, ettei sopimusta tehty paperille.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Niinistölle selvisi vaalien jälkeen, ettei tätä suullista välipuhetta otettu tosissaan. Katainen ei halunnut asetelmaa, josta kokoomuksella oli ikäviä muistoja: puheenjohtaja menettäisi osan vallastaan, jos samassa hallituksessa olisi häntä suositumpi ja vahvempi poliitikko.

Katainen ei toiminut Niinistön suhteen kovin taitavasti, sillä pitkävihaiseksi tiedetty Niinistö näyttää pahoittaneen mielensä – alkaen siitä, että vaalien jälkeen hän ei kuullut Kataisesta kuukauteen pihaustakaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kun Katainen viimein soitti, Niinistö kertoo esittäneensä toiveen ulkoministeriksi pääsystä. Katainen tyrmäsi ajatuksen saman tien.

Kataisella on asiasta toinen versio. Hän kertoo tarjonneensa Niinistölle joko ulkoministerin tai puhemiehen paikkaa, jolloin Niinistö olisi itse valinnut puhemiehen paikan.

Oli totuus kumpi hyvänsä, Niinistö on yhä kitkerän kuuloinen:

”Minun arvioni oli, että laskelma oli se, että minun solidaarisuuteeni voidaan luottaa, etten nosta siitä numeroa. Sain 60 000 ääntä. Tänä päivänä olisi aivan mahdotonta pitää totaalisessa paitsiossa sellaista ehdokasta. Tämä ei näkynyt julkisuuteen, koska en tehnyt siitä numeroa.”


Lisäloukkaus Niinistölle oli se, että Katainen nosti ulkoministeriksi Ilkka Kanervan. Niinistöllä ja Kanervalla on vanhaa perua huonot välit. Kirjassa vihjataan, että niiden perimmäinen syy on jotain muuta kuin on luultu – mutta Niinistön mukaan ”vielä ei ole aika” avata asiaa tarkemmin.

Kanervan ulkoministerin ura ei ehtinyt paljon alkua pidemmälle, kun julkisuuteen tulivat hänen tuhmat tekstiviestinsä kohujulkkis Johanna Tukiaiselle.

Niinistöstä tuli tiukka eduskunnan puhemies, joka käytti asemaansa hyväkseen ja haastoi sekä kokoomusta että hallitusta talous- ja EU-politiikasta. Hänestä hallituksen taloudenpito oli holtitonta.

Presidenttinä Niinistöllä oli asialliset mutta etäiset välit seuraavan hallituksen pääministeriksi nousseeseen Kataiseen. Kokoomuksessa näiden kahden poliitikon jännitettä on pidetty mysteerinä. Kirjassa tätä selitetään muun muassa sillä, että ihmisinä he ovat hyvin erilaisia.

Toisaalta kokoomuksen ”pitkittynyt isänmurha” on ollut Niinistölle eduksi. Se on palvellut hänen tavoitettaan kohota puoluepolitiikan yläpuolelle.

Kokoomuksen puheenjohtajaksi nousi Kataisen jälkeen Alexander Stubb. Hän oli haastanut Niinistöä ulko- ja turvallisuuspoliittisessa ministerivaliokunnassa eli tp-utvassa jo ulkomaankauppaministerinä yhdessä Rkp:n puolustusministerin Carl Haglundin kanssa.

Tp-utvassa käytiin kirjan mukaan useita kipakoita keskusteluja, jotka liittyivät erityisesti Suomen osallistumiseen Nato-johtoisiin sotaharjoituksiin sekä Suomen Venäjän-politiikkaan.

Pääministeri Juha Sipilän hallituksen alkuvaiheessa Niinistön luotettuja tp-utvassa olivat elinkeinoministeri Olli Rehn (kesk) ja puolustusministeri Jussi Niinistö (ps, nykyisin sin). Stubbin kanssa kemiat eivät kohdanneet.

Sipilä saa Niinistöltä kirjassa kehuja. Kyseessä on kiertotie sen kertomiseksi, että aiempien pääministereiden tyyli ei ole Niinistöä miellyttänyt.

”Olin Kataisen ja Stubbin hallitusten aikana tiiviimmin ulkoministerin kanssa tekemissä − välillä jopa päivittäin. Olen nyt enemmän tekemisissä pääministerin kanssa. Olen aina ihmetellyt, että Sipilää moititaan passiiviseksi. Hän on minusta aktiivisin pääministeri minun suhteeni. Sipilästä on ihan väärä kuva julkisuudessa”, Niinistö sanoo.

Tämä kertoo myös, että Niinistön ja nykyisen ulkoministerin Timo Soinin (sin) välillä on etäisyyttä.

Teija Tiilikaiselle oli tarjolla ulkoministerin paikka

Naiset ovat kirjassa sivuroolissa, kuten muutenkin kokoomuksen ylimmillä paikoilla. Yli-Huttula kuvaa heitä uskollisiksi sotureiksi eikä vallan haastajiksi. Kansanedustaja Elina Lepomäki on siinäkin suhteessa harvinainen poikkeus puolueessaan.

Kiinnostava yksityiskohta on se, että Ilkka Kanervan tekstiviestikohun jälkeen Jyrki Katainen pyysi ulkoministeriksi Kanervan silloista valtiosihteeriä Teija Tiilikaista.

Tiilikainen on nykyisin Ulkopoliittisen instituutin johtaja. Hän kieltäytyi, koska ei halunnut lähteä politiikan puolelle eikä luopua tutkimustyöstä. Vasta Tiilikaisen kieltäytymisen jälkeen Katainen kääntyi europarlamentaarikko Alexander Stubbin puoleen.

Koivisto kehotti Kanervaa olemaan eroamatta

Ilkka Kanerva kertoo kirjassa, että entinen presidentti Mauno Koivisto otti häneen yhteyttä ja kutsui kotiinsa keskustelemaan heti sen jälkeen kun Jyrki Katainen oli ilmoittanut erottavansa Kanervan ulkoministerin paikalta.

”Manun asia oli, että älä eroa äläkä jätä missään tapauksessa eroanomusta. Hänen vahva viestinsä oli, että erottaminen ei ole mikään Kataisen ilmoitusasia”, Kanerva kertoo kirjassa.

Entinen presidentti oli korostanut, ettei viesteillä ollut mitään tekemistä sen kanssa, miten Kanerva oli hoitanut ulkoministerin tehtävää.

Sekä Koivisto että presidentti Tarja Halonen soittivat kohun aikaan Kanervan tyttärille ja kertoivat, ettei ole syytä tuntea häpeää.

”Se oli enemmän kuin mitä minä olen tyttärilleni pystynyt ilmaisemaan tästä asiasta”, Kanerva kertoo kirjassa liikuttuneena.

Keskustan johto äänesti täpärästi kokoomuksen puolesta

Nykyisessä hallituksessa keskustan ja kokoomuksen välit ovat vaalikauden edetessä kiristyneet. Yli-Huttulan kirjassa kerrotaan hallituksen alkutaipaleesta, jolloin vaalit voittanut Juha Sipilä arpoi, ottaisiko hallituskumppaniksi Stubbin johtaman kokoomuksen vai Antti Rinteen johtaman Sdp:n. Sipilän ja Rinteen kemiat sopivat yhteen paremmin.

Keskustan hallitusryhmä äänesti Sdp:n ja kokoomuksen välillä. Keskustan johtoviisikko (Juha Sipilä, Anu Vehviläinen, Juha Rehula, Annika Saarikko ja Timo Laaninen), eduskuntaryhmän puheenjohtajisto (Kimmo Tiilikainen, Anne Kalmari ja Tuomo Puumala) sekä puoluevaltuuston puheenjohtaja Jouni Ovaska päätyivät äänin 5–4 kokoomuksen kannalle. Sipilä keräsi äänestyksen jälkeen äänestysliput talteen.

Antti Rinne sanoo eri lähteiden perusteella tietävänsä, että keskusta kävi taustakeskusteluja yhtä aikaa sekä Sdp:n että kokoomuksen kanssa.

”Olen saanut tietää myös sen, että nykyisen porvarihallituksen linjaa oli valmisteltu jo pari vuotta ennen vaaleja. Neuvotteluissa oli ollut mukana keskustalaisia, kokoomuslaisia ja myös Elinkeinoelämän keskusliiton edustajia”, Rinne sanoo.

Sipilä oli soittanut Rinteelle puoluejohdon äänestyksen jälkeen, että he ovat päätyneet kokoomukseen.

”Sitten Sipilä soitti toisen kerran ja ehdotti, että olisimme ilmoittaneet julkisuuteen, että me emme halua hallitukseen. Näin emme tietenkään kertoneet. Sanoin, että olimme halukkaita hallitukseen, mutta sinä heitit meidät pellolle. Älä enää tuollaista peliä pelaa”, Rinne kertoo sanoneensa Sipilälle.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Audi, Lada ja Toyota haudattiin vuodeksi suohon ja kaivettiin sen jälkeen ylös – Venäläisen Youtube-porukan ”testi” vahvistaa vanhan totuuden

  2. 2

   ”Olen tehnyt joko upean löydön tai kamalan virheen”, twiittasi amerikkalaismies – ja tuli luoneeksi viikon viraaleimman videon, joka on täydellinen musiikkituotos

  3. 3

   Ylen toimittajan potkuja Louhimies-tapauksen takia vaatinut kansan­edustaja­kaksikko ei ehkä tajunnut ironiaa omassa vaatimuksessaan

  4. 4

   Diners Club -kortit lopetetaan Suomessa ensi keväänä

  5. 5

   ”Minun on ajateltava, että oli hänen aikansa mennä” – 39-vuotiaana kuolleen Perttu Häkkisen vaimo, ystävät ja työtoverit kertovat, kuinka paljon he menettivät

   Tilaajille
  6. 6

   Kritiikki kiinalaisten verkko­kauppojen mitättömiä posti­maksuja kohtaan kasvaa – USA aikoo irtaantua 144-vuotisesta sopimuksesta, johon verkko­kaupan halpuus perustuu

  7. 7

   EU-johtajien tuki Alexander Stubbille murenemassa – Stubb HS:lle: ”Tämä on odotettua”, ”Lisää pökköä pesään”

  8. 8

   Uuden lastensairaalan katolle ilmestyi englanninkielinen teksti: Varautuuko sairaala pommituksiin?

  9. 9

   Donald Trump sanoi uskovansa Jamal Khashoggin kuolleen: ”Siltä se todellakin näyttää”

  10. 10

   BBC:n toimittaja perehtyi suomalaiseen small talkin puutteeseen perusteellisesti – apuna meemi, Kimi Räikkönen, peruslatteudet ja haastatteluja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Uuden lastensairaalan katolle ilmestyi englanninkielinen teksti: Varautuuko sairaala pommituksiin?

  2. 2

   ”Minun on ajateltava, että oli hänen aikansa mennä” – 39-vuotiaana kuolleen Perttu Häkkisen vaimo, ystävät ja työtoverit kertovat, kuinka paljon he menettivät

   Tilaajille
  3. 3

   Audi, Lada ja Toyota haudattiin vuodeksi suohon ja kaivettiin sen jälkeen ylös – Venäläisen Youtube-porukan ”testi” vahvistaa vanhan totuuden

  4. 4

   ”Ne tyypit” vyöryttivät vihaa ja uhkauksia, ja lopulta Hanna Huumonen linnoittautui kotiinsa turva­sumuttimen kanssa – Huumonen katkaisi MV-lehden raha­virran, ja vastaisku oli armoton

   Tilaajille
  5. 5

   ”Motiivina maineen tuhoaminen ja ammattitaidon kyseenalaistaminen” – MV-lehden Ilja Janitskinille ehdoton vankeustuomio, Johan Bäckmanille ehdollista vankeutta Ylen toimittajan kunnian­loukkauksesta ja vainoamisesta

  6. 6

   Äitiyspakkaus taas otsikoissa ulkomailla: Suomalaiskeksintö voi olla vauvalle vaarallinen, varoittaa professori brittivanhempia

  7. 7

   Kun vanhempi ei halua rokottaa lastaan, taustalla on toinen kahdesta harhasta – Ne tuntee Jonas Sivelä, joka kumoaa työkseen salaliittoteorioita

   Tilaajille
  8. 8

   Ylen toimittajan potkuja Louhimies-tapauksen takia vaatinut kansan­edustaja­kaksikko ei ehkä tajunnut ironiaa omassa vaatimuksessaan

  9. 9

   Metsätalousinsinööri Veikko Salo teki halkopinoista talon – asua siinä ei voi, mutta taideteoksesta tuli nettihitti

  10. 10

   Kritiikki kiinalaisten verkko­kauppojen mitättömiä posti­maksuja kohtaan kasvaa – USA aikoo irtaantua 144-vuotisesta sopimuksesta, johon verkko­kaupan halpuus perustuu

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvia Suomesta, osa 37: Akseli Valmunen kuvasi lähiötä, jossa latvialaiset telakkatyöläiset ja suomalaiset työttömät elävät rinnakkain

   Tilaajille
  2. 2

   Helsinki laski, että 87-vuotias Eeva tulee kuukauden toimeen 101 eurolla – sosiaali­työntekijä neuvoi myymään asunnon tai ottamaan lainaa lääkkeisiin

  3. 3

   Neljän kuukauden korvatulehdus ja kuusi poskiontelotulehdusta päälle – Karoliina Sallinen-Pentikäisen loputtomaan sairasteluun löytyi syy, joka on suomalaisille erityisen tyypillinen

   Tilaajille
  4. 4

   ”Turha niitä on enää töihin koittaa, ne on ryypänneet terveytensä jo” – Turun telakka takoo vaurautta, mutta sen varjossa elää köyhyyteen käpertynyt lähiö

   Tilaajille
  5. 5

   Maailmanloppu on tulossa, ja se on kaikin tavoin erilainen kuin aiemmat maailmanloput

  6. 6

   Suomessakin suositun antibiootin käyttöä rajoitetaan vakavien haittojen takia – Lääke aiheuttanut revenneitä jänteitä, lihas­kipuja ja uni­häiriöitä

  7. 7

   Puolen metrin syvyydestä löytyi tuhat vuotta vanha viikinkilaiva Norjassa – ”Tämä on maailman­sensaatio”

  8. 8

   Asiantuntijoiden varoitus poliiseille: Älä katso iPhone-puhelinta

  9. 9

   Näe Oodi jo ennen avajaisia – ilmakuvat ja virtuaalikierros työmaalla paljastavat kirjaston ainutlaatuisuuden

   Tilaajille
  10. 10

   Uuden lastensairaalan katolle ilmestyi englanninkielinen teksti: Varautuuko sairaala pommituksiin?

  11. Näytä lisää