Politiikka

Kansanedustaja Antti Kaikkosen ehdotus ”kansallisesta työkokouksesta” saa laajaa kannatusta

Kriittisimmin kokoukseen suhtautuu EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies. ”Siinä haiskahtaa tupo.”

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtajan Antti Kaikkosen ehdotus kansallisesta työkokouksesta saa laajaa kannatusta.

Kaikkonen esitti lauantaina Helsingin Sanomissa, että jo tänä syksynä poliittiset päättäjät ja työmarkkinajohtajat istuisivat pyöreän pöydän ääreen tasa-arvoisesti pohtimaan, millaisilla ”yhteistuumaisilla” eväillä työllisyysastetta voitaisiin nostaa 2020-luvulla.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kaikkien palkansaajien keskusjärjestöjen puheenjohtajat kannattavat kokouksen kutsumista koolle.

”Ainahan me ollaan valmiita yhdessä pohtimaan keinoja, mutta hedelmällisten keskustelujen aika on vasta, kun ajankohtainen tilanne on saatu rauhoitettua”, sanoo SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Hän viittaa parhaillaan meneillään oleviin poliittisiin työtaisteluihin, joilla ay-liike vastustaa hallituksen aikeita helpottaa irtisanomisia pienissä yrityksissä.

Elorannan mukaan ennen kokousta pitäisi ensin miettiä kokouksen laajuutta ja sitoutumisasetta sekä sitä, kuinka syvälle siinä mennään. ”Onhan kaikkien tavoite joka tapauksessa työllisyysasteen nostaminen.”

Akavan puheenjohtaja Sture Fjäder sanoo, että hän on itsekin esittänyt kokousta, jossa etsittäisiin yhteistä tahtotilaa. ”Tässä pitäisi kaikkien osapuolten kyetä myös antamaan, ei siitä muuten mitään tule. Idea on hyvä, mutta hankala toteuttaa. Esimerkiksi kenen johdolla se kokoontuisi?”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

STTK:n puheenjohtaja Antti Palola sanoo olevansa valmis osallistumaan kokoukseen, jos kutsu tulee. ”Asiat eivät koskaan ole niin huonosti, etteivät ne riitelemällä menisi vielä huonommiksi. Voisi myös sanoa, etteivät ne ole koskaan myöskään niin huonosti, etteivät niitä puhumalla paremmaksi saisi.”

Myös Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen sanoo, että keskustelu olisi hyväksi ennen vaaleja joko tänä tai ensi vuoden alussa.

”Työ ja yrityselämä ovat suuressa muutoksessa ja on hyvä, että yhdessä mietitään sen suuntaa ja sitä, miten Suomi voisi siinä muutoksessa menestyä. Menestyminen ei ole lainkaan itsestään selvää.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kriittisimmin kokoukseen suhtautuu Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies, mutta hänkin sanoo osallistuvansa kokoukseen, jos kutsu tulee.

”Aina kun tällainen kokous tehdään, siinä haiskahtaa tupo, ja se on menneen ajan asioita. Meillä on kohtuullisen hyvin onnistunut liittokierros takana. Meidän pitää lisätä dynamiikkaa ja joustavuutta eikä mennä keskitettyyn maailmaan.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tupo tarkoittaa tulopoliittista kokonaisratkaisua, joita Suomessa on tehty lukemattomia. Niissä hallitus, palkansaajat ja työnantajat ovat yhdessä sopineet sekä palkoista että monista työelämän säännöistä ja sosiaalieduista. EK on muuttanut sääntöjään niin, ettei se voi enää tehdä tupoja.

”Ei tässä ole kriisikokoukseen aihetta, kunhan tämä akuutti riita saadaan hoidettua”, Häkämies sanoo.

Puolueissa suhtaudutaan kokoukseen Häkämiestä positiivisemmin.

”Ajatus on hyvä, koska yksittäisten asioiden ympärillä teutarointi ei oikein rakenna tulevaisuuskuvaa. Kunkin pitää ensin tykönään ajatella aihetta ja sitten istua samaan pöytään”, sanoo kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kalle Jokinen.

Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne sanoo, ettei osaa vielä täsmällisesti reagoida Kaikkosen esitykseen, koska se ei ollut kovin yksityiskohtainen. ”Kaikki sellainen, joka edistää yhteiskunnallista keskustelua, on miettimisen arvoista. Mehän olemme esittäneet koko vaalikauden, että asioita vietäisiin yhdessä eteenpäin.”

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson on valmis osallistumaan kokoukseen. ”Siinäpäs kutsuvat koolle. Palkansaajajärjestöjen viesti on koko vaalikauden ollut se, että asioita pitäisi valmistella yhdessä eikä sanella yksipuolisesti. Nyt kun suhteet ovat erittäin tulehtuneet, halutaan yhdessä pohtia, mutta en usko, että kellään on mitään tällaista kokousta vastaa.”

Vihreiden varapuheenjohtaja Maria Ohisalo sanoo, että HS:n jutussa Kaikkonen vaatii jutussa montaa tärkeää asiaa lähtien lasten harrastuksista aina perhevapaiden ainakin osittaiseen uudistamiseen.

”Keskustajohtoinen hallitus olisi voinut puuttua kaikkiin näihin kuluvalla hallituskaudella ja myös toteuttaa enemmän parlamentaarista valmistelua. Sama pätee tähän työkokoukseen. Olisi ollut helpompaa saada työllisyyttä edistäviä toimia eteenpäin, jos alusta lähtien olisi ollut enemmän keskustelua hallituksen ja opposition välillä, myös enemmän luottamusta herättävää keskustelua työmarkkinaosapuolten kanssa”, Ohisalo sanoo. ”Hieman myöhään tulee tämä esitys.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Työelämä
 • Työmarkkinat
 • Antti Kaikkonen
 • Politiikka
 • Teemu Luukka

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Uusin Harry Potter -elokuva raivostuttaa vanhoja Potter-faneja – eikä ihme, koska se paljastaa asioita, joiden ei pitänyt olla edes mahdollisia

  2. 2

   Autoilijalta vaaditaan nyt suuria muutoksia: Työryhmä tekisi autoilusta niin kallista, että kaikki vaihtaisivat menopeliä

  3. 3

   Valtiosyyttäjä yritti viestittää poliisijohdolle Jari Aarnion oudosta yhteydestä jengipomoon jo 10 vuotta sitten – ”Koin velvollisuudekseni kertoa, että tässä on jotain outoa”

  4. 4

   Saiko hakaristi­liput poistaa kulkueesta? Poliisin toimista tehtiin kanteluita, joiden mahdollisuuksiin professorit suhtautuvat varauksella

  5. 5

   Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

  6. 6

   Angela Merkel katseli punaiselta matolta, kun lapsilukko sulki Theresa Mayn autoonsa – tämä oli paras brexit-vertauskuva ehkä ikinä

  7. 7

   Pitäisikö ylipainon vuoksi sairastuneen maksaa hoito itse? Tutkija uskoo tietävänsä ainoan keinon, jolla koko kansa saadaan laihtumaan

   Tilaajille
  8. 8

   Näin Finlandia-talon vesivahinko eteni: Jopa satatuhatta litraa vettä ryöppysi sisään nyrkinkokoisesta reiästä

  9. 9

   Koiran käytöshäiriöillä ja ihmisen mielen­terveysongelmilla on yllättävä yhteys, paljastaa väitöstutkimus

  10. 10

   HS Strasbourgissa: Verityön jäljet näkyvät kaupungin keskustassa, turvatoimia tiukenettu – Epäiltyä etsitään yhä, tämä ampumisesta tiedetään

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

  2. 2

   HS Strasbourgissa: Verityön jäljet näkyvät kaupungin keskustassa, turvatoimia tiukenettu – Epäiltyä etsitään yhä, tämä ampumisesta tiedetään

  3. 3

   Käpylän räjähdysmäistä tulipaloa tutkitaan murhan yrityksenä – Poliisi julkaisi kuvan epäillystä, jonka uskotaan heittäneen asuntoon poltto­pullon

  4. 4

   Kauppakeskus Redi aikoo nyt ratkaista ongelmat 30 000 euron kilpailulla – Miksi ei vain piirretä nuolia lattiaan?

  5. 5

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  6. 6

   Autoilijalta vaaditaan nyt suuria muutoksia: Työryhmä tekisi autoilusta niin kallista, että kaikki vaihtaisivat menopeliä

  7. 7

   Tältä näyttävät joulun uudet herkut – kokeile suosikkiasi tämän vuoden joulupöydässä, ja muista myös rakkaat klassikkoreseptit

  8. 8

   Saksalaislehti: Vladimir Putinin henkilö­kortti löytyi Stasin arkistosta

  9. 9

   Miss Norja esiintyi Miss Universum -kilpailussa saamenpuvussa, ja saamelaiset osoittivat suosiotaan: ”Olen erittäin ylpeä”

  10. 10

   Räjähdysmäisellä tulipalolla Käpylässä tehdystä murhan yrityksestä epäilty mies jatkaa pakoaan, poliisi julkaisi nimen – ”Kiinnisaaminen välttämätöntä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies oli hurmaava, mutta kun yksiön ovi yöllä sulkeutui, Minna tajusi jotain olevan vialla – ”Minulle tapahtui asioita, joita en olisi halunnut tapahtuvan”

   Tilaajille
  2. 2

   Kansanedustaja Touko Aallon päälle käytiin Linnan juhlissa – ”Kahdella kädellä rintakehään niin voimakkaasti kuin pystyy”

  3. 3

   Kuvakooste: Valitsimme Linnan juhlien kymmenen säväyttävintä pukua – lukijoiden suosikiksi nousi 19-vuotias yllätysnimi

  4. 4

   Helsingissä hakaristilippujen kantaminen johti käsirysyyn, pidätyksiin ja epäilykseen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan – Kaksi pidätettiin myös 612-soihtukulkueen häirinnästä

  5. 5

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  6. 6

   Kesän jälkeen äitien kasvoilta katosivat ilmeet, ja kätilö Rosmariini Tolonen näki sen – HS:n erikoisartikkeli vie vainottujen rohingyojen pakolaisleirille

   Tilaajille
  7. 7

   Näyttelijä Jasper Pääkkönen rikkoi asuvalinnallaan etikettiä – kumppanilla kultainen, käärmeteemainen paljettiasu

  8. 8

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  9. 9

   Ennätykselliset veronpalautukset maksuun tänään – ensi vuonna valtaosa ei enää saa ”joulupalautuksia”

  10. 10

   Kahden eri miehen epäillään yrittäneen suistaa linja-auton tieltä kahdella paikkakunnalla – Bussiyhtiön toimitusjohtaja kertoo HS:lle, mitä Uuraisilla tapahtui 85 kilometrin tuntivauhdissa

  11. Näytä lisää