Politiikka

Ilmastopaneelin puheen­johtaja tyrmää Suomen innon puusta valmistettuihin poltto­aineisiin: ”Ne ovat neljä kertaa kuormittavampia kuin fossiiliset polttoaineet”

Professori Markku Ollikaisen mukaan Suomen ei kannata tehdä biojalostamoita, joissa puusta tehdään polttoaineita. ”Ne ovat neljä kertaa kuormittavampia kuin fossiiliset polttoaineet.”

Suomen ilmastopaneelin puheenjohtaja, professori Markku Ollikainen sanoo, että Suomen täytyy uuden ilmastoraportin johtopäätösten takia miettiä tarkkaan koko maankäyttösektorin politiikkansa. Maankäyttösektori tarkoittaa erityisesti metsistä ja maatalousmaista syntyviä päästöjä ja nieluja.

”Suomi ei ole sitä ikinä miettinyt, ja se on seuraavan hallituksen homma,” Ollikainen sanoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ollikainen haastaa erityisesti biotalouteen liittyvät suunnitelmat.

”En ole sen takana, että meidän kannattaisi tehdä biojalostamoita, joissa puusta ryhdyttäisiin tekemään polttoaineita. Ne ovat neljä kertaa kuormittavampia kuin fossiiliset polttoaineet.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Suomessa on viime vuosina julkistettu suunnitelmia useista biopolttoainehankkeista, joista tunnetuin lienee kiinalaisomisteisen Kaidin miljardihanke Kemiin. Tehtaalla olisi valmistettu energiapuusta dieseliä ja bensiiniä, mutta sen rakentaminen on jäänyt ainakin toistaiseksi toteutumatta.

Jos halutaan vähentää liikenteen päästöjä, Ollikaisen mielestä hallituksen olisi pitänyt kohdistaa nykyistä voimakkaammin julkista tukea esimerkiksi sähköautojen latausverkoston rakentamiseen ja keksiä uusia ratkaisuja saada käyttöön vaihtoehtoisia käyttövoimia.

”Siinä tämän hallituksen päätökset eivät ole olleet tasapainotettuja”, Ollikainen sanoo. Hänen mukaansa nykyinen hallitus on kokonaisuutena ollut silti aktiivisempi ilmastotoimissa kuin edeltäjänsä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy


Suomen pitää ilmastoraportin johtopäätösten valossa kasvattaa maankäyttösektorin nettonielua eli pyrkiä tilanteeseen, jossa maankäyttösektorin hiilinielu on päästöjä suurempi. Maankäytön päästöt tulevat maataloudesta, metsän hävittämisestä ja metsien hakkuusta.

”Kun hakkuut lisääntyvät, nielu pienenee. Jos me haluamme nostaa nielun suuruutta, meillä on kolme keinoa: vähennetään maaperäpäästöjä eli lopetetaan pellon raivaus ja jos meillä on vapaata maata, istutetaan metsää. Yksi vaihtoehto on, että luomme kannustimet metsän omistajille kasvattaa metsiään niin, että sinne sitoutuu enemmän hiiltä”, Ollikainen sanoo.

Se, että hiiltä sitoutuu metsään enemmän, tarkoittaa pidättäytymistä liian varhaisista hakkuista.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Nyt hyvä tyvitukki tuo parhaat tulot metsänomistajalle. Jos me tukisimme hiilen sidontaa, niin puiden kannattaisi kasvaa vanhemmiksi ja järeämmiksi, ja metsä kasvaisi tiheämpänä. Kannustinjärjestelmän luominen olisi hyvin tärkeää.”

Tämä tarkoittaisi Ollikaisen mukaan sitä, että ensi vaiheessa puun tarjonta supistuisi ja sen hinta pyrkisi nousuun, mikä ei ilahduta metsäteollisuutta. Jatkossa tarjonta kuitenkin kasvaisi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ollikaisen mukaan on syytä myös katsoa tarkkaan, mitä Suomeen suunnitelluista uusista sellutehdashankkeista seuraa hakkuiden kannalta.

Hallitustenvälinen ilmastopaneeli IPCC julkisti raporttinsa maanantaiaamuna Suomen aikaa.

Maailman maat sitoutuivat Pariisin ilmastosopimuksessa tavoitteeseen, jonka mukaan maapallon keskilämpötilan nousu pidettäisiin selvästi alle kahdessa asteessa verrattuna esiteolliseen aikaan ja lämpeneminen pyrittäisiin rajaamaan alle 1,5 asteeseen.

Keskilämpötilan 1,5 asteen nousulla on merkittäviä vaikutuksia elämään maapallolla. Raportissa käydään läpi näitä vaikutuksia verraten niitä kahden asteen keskilämpötilan nousuun.

Raportissa päädytään siihen, että jos maapallon lämpeneminen halutaan rajoittaa 1,5 asteeseen, se vaatii nopeita ja jyrkkiä toimia kaikilta maailman mailta. Nykyisillä päästövähennyksillä ei päästä tavoitteeseen, vaan lämpeneminen nousee kolmeen asteeseen.

Hiilidioksidipäästöjen pitäisi pienentyä 45 prosenttia vuoteen 2030 mennessä, ja nollapäästöihin pitäisi päästä 2050. Jos päästöjä ei saada nollattua, ilmakehästä pitäisi poistaa vastaava määrä hiilidioksidia.

Se tarkoittaa hiilinieluina toimivien metsien lisäämistä. Lisäksi tarvitaan vasta kehitteillä olevaa teknologiaa, jolla voitaisiin poistaa hiilidioksidia ilmakehästä ja varastoida sitä maahan.

IPCC ei tee uutta ilmastonmuutostutkimusta, vaan analysoi ja kokoaa yhteen olemassa olevaa tieteellistä tietoa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  2. 2

   Tanskalaispari kiipesi Kheopsin pyramidille ja poseerasi alasti – Egypti tutkii, onko ”pornografinen” materiaali aitoa

  3. 3

   Lähes 700 vuotta vanha Pähkinäsaaren rauhan raja jakaa Suomen yhä kahtia – Alueelliset terveyserot näkyvät Kelan tilastoissa

  4. 4

   F1-sarja yritti kettuilla Kimi Räikköselle reippaasta juhlimisesta Pietarissa – suomalaisen välitön kuittaus sai riehakkaan vastaanoton

  5. 5

   Onko kaksi kilometriä liian pitkä koulumatka ekaluokkalaiselle? Koillis-Helsingissä kouluriidasta tuli myös kieliriita

  6. 6

   Suomalaiset lahjoittavat miljoonia, mutta mihin rahat lopulta menevät? HS selvitti, miten järjestöt käyttävät joulun alla keräämiään rahoja

   Tilaajille
  7. 7

   Rauhannobelisti johtaa maata, jossa muslimien talot poltetaan ja ihmisviha velloo avoimena – Mitä Aung San Suu Kyille tapahtui?

   Tilaajille
  8. 8

   Parisuhde kärsii, jos tunnetyö jää toisen harteille tai se on unohdettu kokonaan

  9. 9

   Suomalaistutkija osoitti, että hpv16-virus on tarttunut ihmiseen neandertalin­ihmisestä – Nyt iso amerikkalainen tutkimus­ryhmä on viemässä kunnian löydöstä

   Tilaajille
  10. 10

   Myös maailman vaikutusvaltaisin lehti hehkuttaa Oodi-kirjastoa – ”Torille!” arkkitehti Antti Nousjoki iloitsee

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tapiolan uimahalli aiotaan purkaa – Arvorakennuksen pieleen menneeseen remonttiin upotettiin yhdeksän miljoonaa euroa

  2. 2

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  3. 3

   Yle ja Karjalainen väittivät virheellisesti Jussi Halla-ahon olleen paikalla ”natsilippu­kulkueessa” – Halla-aho arvosteli ”vastuullista mediaa” ja ajautui väittelyyn siitä, mihin oli oikein osallistunut

  4. 4

   Silmukka kiristyy Trumpin ympärillä – ”Henkilö 1” kehotti lakimiestään rikkomaan lakia ja suunnitteli pilvenpiirtäjää Moskovaan vielä kesken vaalikampanjan

  5. 5

   Keskenmeno on ihmisellä sääntö eikä poikkeus – kohtu valikoi tarkkaan, kenet se ottaa vastaan

   Tilaajille
  6. 6

   Krp hakee rikos­insinöörejä kryptisellä koodi­kielellä – ”Tarkoitus on kiinnittää oikean kohde­ryhmän huomio”

  7. 7

   Klonkun näyttelijä teki roolisuorituksen jakomielisenä Theresa Mayna – ehkä ilkeimmässä brexit-videossa ikinä

  8. 8

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  9. 9

   Johanna Puro on viime kuukaudet paimentanut poliisia tutkimaan poikansa pyörän varkautta – ”Eikö poliisi itse osaa siirtää tiedostoa muistitikulle?”

  10. 10

   Linnan juhlissa puvullaan huomiota herättänyt Elina Gustafsson kertoo saamastaan vihapuheesta: ”Olen oikeastaan kiitollinen”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies oli hurmaava, mutta kun yksiön ovi yöllä sulkeutui, Minna tajusi jotain olevan vialla – ”Minulle tapahtui asioita, joita en olisi halunnut tapahtuvan”

   Tilaajille
  2. 2

   Kansanedustaja Touko Aallon päälle käytiin Linnan juhlissa – ”Kahdella kädellä rintakehään niin voimakkaasti kuin pystyy”

  3. 3

   Kuvakooste: Valitsimme Linnan juhlien kymmenen säväyttävintä pukua – lukijoiden suosikiksi nousi 19-vuotias yllätysnimi

  4. 4

   Helsingissä hakaristilippujen kantaminen johti käsirysyyn, pidätyksiin ja epäilykseen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan – Kaksi pidätettiin myös 612-soihtukulkueen häirinnästä

  5. 5

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  6. 6

   Oulun poliisi varoittaa: Ulkomaalaistaustaiset miehet saalistavat nuoria tyttöjä netissä

  7. 7

   Näyttelijä Jasper Pääkkönen rikkoi asuvalinnallaan etikettiä – kumppanilla kultainen, käärmeteemainen paljettiasu

  8. 8

   Kesän jälkeen äitien kasvoilta katosivat ilmeet, ja kätilö Rosmariini Tolonen näki sen – HS:n erikoisartikkeli vie vainottujen rohingyojen pakolaisleirille

   Tilaajille
  9. 9

   Ystäväni ei vieläkään tiedä, mitä hänen ex-poikaystävänsä teki päivisin

  10. 10

   Ihminen syttyi tuleen Espoon keskuksen terveysasemalla

  11. Näytä lisää